|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
jak ostygnie to odejdzie od formy bez problemu ja chleb piekę w piecu kaflowym, ale w kuchence też się zdarzyło raz Dudi sernik pieczony w kąpieli jest mega delikatny i nie wierzę, że ściągając papier się go nie uszkodzi po bokach. Zawsze dno placka pieczonego na papierze jest wilgotne i przylepione do niego, bez papieru masz bardzo cienką chrupiącą skorupkę, która "chroni" to delikatne wnętrze. Pomyśl sobie o najzwyklejszym biszkopcie pieczonym na papierze i jaka jest różnica pomiędzy dołem a górą.
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-06-09 o 17:59 |
|
|
|
|
#1862 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1863 |
|
Konto usunięte
|
moje U/R ( jak zwykle będę wdzięczna za ocenę)
I owsianka z truskawkami, migdałami i odrobiną twarogu II grahamka z białym serem, wędzonym łososiem i zielonym ogórkiem, miseczka czereśni III 3 młode ziemniaki, jajecznica z 2 jaj pomidorem, szczypiorkiem i cebulką na deser gałka lodów pistacjowych IV powtórka z drugiego śniadania bo miałam straszną ochotę dziś bez treningowo, tylko ok 40 min jazdy na rowerze nie jest tego za dużo? generalnie nie mam parcia na chudniecie, po prostu ostatnio troszkę mi się przytyło, ok 3/4kg ( przez brak sportu spowodowany kontuzją i nadmiar słodyczy w tym czasie). fajnie by było to zrzucić ( tudzież zamienić ten tłuszczyk na mięśnie) . ale nie wiem na ile ciąć kalorie, skoro już wróciłam do ćwiczeń ( jakieś 4 razy w tygodniu) Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2014-06-09 o 21:57 |
|
|
|
#1864 |
|
Raczkowanie
|
To może moje U
Śniadanie: Placki z ricotty z sosem truskawkowo-kokosowym. Bułeczka razowa z masłem,pastą z pieczonych bakłażanów i oliwek,szynką parmeńską 2 śniadanie: Smoothie(szpinak,banan,od żywka białkowa,płatki owsiane,masło orzechowe,kakao) Obiad: *Zupa krem brokułowa z czosnkowymi grzankami * Chow mein z kurczakiem i warzywami Podwieczorek: Kawałek sernikobrownie z wiśniami. Serek homogenizowany z pistacjami i borówkami. Kawa z mlekiem migdałowym. Kolacja: Będzie grill, więc pewnie wpadną grillowane: bakłażan,cukinia,papryka + łosoś z masłem imbirowym W ciągu dnia ok.2 litry wody niegazowanej z sokiem z cytryn i limonek z miętą. Edytowane przez n_eptun Czas edycji: 2014-06-09 o 20:52 |
|
|
|
#1865 |
|
Raczkowanie
|
U:
I: owsianka ( 5 łyżek płatków, 1/2 serka wiejskiego lekki , jabłko ) II:2 kromki razowca z ekiem , sałatą i pomidorem III:miseczka rosołu z lanym ciastem i marchewką IV:mały lód wniliowy V:2 wafle ryżowe , koktajl truskawkowy
|
|
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1867 |
|
Konto usunięte
|
nie jestem ekspertem ale wygląda na bardzo mało jak na U. zwłaszcza ten "obiad"
Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2014-06-09 o 21:39 |
|
|
|
#1868 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1869 |
|
Wtajemniczenie
|
myślałam, że o sobie piszesz jak sam pieczesz
ale może ja nie umiem ze zrozumieniem czytać
|
#1870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-06-09 o 22:00 |
|
|
|
|
#1871 |
|
Wtajemniczenie
|
Ervisha po raz kolejny raz prowokujesz dyskusje, a potem uciszasz jak ktoś chce pomóc.
|
#1872 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1873 |
|
Wtajemniczenie
|
dobrze ja mogę się nie wypowiadać o niczym innym niż mój jadłospis, ale czasami ciężko przejść obojętnie obok czyichś pytań, zwłaszcza, że ktoś ma problem z czymś co jest dla mnie oczywiste...
|
#1874 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą powinienem od razu wyjaśnić, że ja nie piekę ciast, co najwyżej chleb, ale częściej jest to mięso (np taka pieczeń rzymska) i wtedy zawsze daję papier+masło+bułka. Sernik pamiętam jak piekły moja mama i babcia i one faktycznie nie dawały papieru, ale forma wysmarowana musiała być. I sernik był delikatny bo wstawiały małe nacznko z wodą, ale jakiś super mokry i lepiący się do ścianek to raczej nie. EOT |
|
|
|
|
#1876 |
|
Raczkowanie
|
hej, może ktoś zerknąć? w założeniu R
Śniadanie: amarantus z komosą wymieszany z jogurtem, bananem (połowa), kilkoma truskawkami i 3 morelami, podany z ricottą, nerkowcami i kokosem II śniadanie: koktajl ze szpinaku i gruszki Obiad: łosoś z kuskusem i mieszanką warzyw ćwiczenia: godzina zajęć tanecznych i na mięśnie brzucha Kolacja: sałatka z kurczakiem, polana olejem lnianym |
|
|
|
#1877 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do białka w proszku to moja opinia jest taka, że owszem zawiera białko i to dużo, ale jest wielkie ale, kiedy jesz mięso czy jajka poza białkiem dostarczasz organizmowi też wiele cennych witamin, makro i mikroelementów, a taki proszek jest jałowy. Jest to wysokoprzetworzony nabiał tak naprawdę i poza białkiem nie dostarcza już nic więcej, więc fajne jest jako sytuacja podbramkowa po treningu, ale ja w codziennej diecie nie widzę miejsca na takie specyfiki ![]() ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
Kto powiedział, że jedzenie mało jest ok? Najlepiej jeść odpowiednio, wtedy organizm funkcjonuje najlepiej. Co do kalorii to jeżeli właśnie wprowadziłaś aktywność zostaw na bilansie zero i się obserwuj, ewentualnie możesz popodliczać makroelementy bo czasem się okazuje, że rozkład makro jest zasadniczo do poprawki (za mało białka i/lub tłuszczu za dużo lub za mało węgli, no różnie to wygląda), ponadto tłuszczu na mięśnie nie zamienisz, możesz ewentualnie zbudować mięśnie i potem spalić tłuszczyk ale do tego niezbędny jest trening siłowy , w ogóle jeżeli chodzi i 3-4kg, to ja bym jadła na bilansie zero i włączyła 3 razy w tygodniu trening siłowy, zmiany w składzie, jakości i wyglądzie ciała będą bardzo zaskakująco-pozytywne oczywiści wymaga to cierpliwości, ale takiego efektu nie uzyska się na diecie redukcyjnej połączonej z ćwiczeniami tlenowymi ![]() Jedyne do czego się przyczepię, to nabiał w 3 posiłkach (nie wiem ile go łącznie wyszło bo w sumie nie napisałaś) ale warto urozmaicać dietę, zjeśc jakieś mięso/strączki
|
|||
|
|
|
#1878 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do kalorii, szczerze mówiąc nie wiem, ale w sumie jem dość duże porcje, jutro może zamieszczę zdjęcia
Edytowane przez olalipiec Czas edycji: 2014-06-10 o 09:29 |
|
|
|
|
#1879 |
|
Zadomowienie
|
cześć kochani, wrzucam dzisiejszy jadłospis R, wczoraj jednak nie było treningu, bo zabrałam się za roienie syropu z czarnego bzu dla tż i ciasteczek owsianych z kokosem, słonecznikiem i żurawiną ;p (warto było, tż najpierw kręcił nosem a potem powiedziałze to najsmaczniejsze ciastka jakie jadł w życiu hehehe)
dziś już będzie trening I - 2 kromki chleba żytniego (dość duże) ztostowane na patelni na oleju winogronowym, 3 plasterki sera żółtego, pomidor, bazylia świeża , 1 jajko sadzone, 1 ciastko owsiane własnej produkcji II - łosoś w puszce, 2 kromki chleba żytniego, guacamole (znowu chleb bo nie ogrnełam posiłku na dziś w domu przed wyjściem do pracy) III - przekąska: truskawki IV - smażona pierś kurczaka, ziemniaki z koperkiem, pomidor trening siłowy dolnych partii + aeroby 20-30 minut V - omlet z ziemniakiem, i fasolką szparagową
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-06-10 o 09:50 |
|
|
|
#1880 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co 2stronę OT prowokuje Ervisha, a jak sobie przypomni, albo jak się dowie i wypyta kogos to, co wiedzieć chciala to ucisza.---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
Zgadzam się co do białka. Poza tym to jest przeznaczone dla ludzi ćwiczących siłowo i nie powinno stanowić podstawy białka w dziennym bilansie, to jest tylko uzupełnienie, w dodatku kompletnie nie rozumiem osób, które kupują białko dla smaku na przykład
|
||
|
|
|
#1881 |
|
Zadomowienie
|
jauważam że serwatka jest dobra dla osób, które są na diecie namasę, i ciężko im jest przyjąć ptrzebną do budowy mięśni ilość białka w zwykłych pokarmach. ciężko objętościowo np
|
|
#1882 |
|
Zakorzenienie
|
A serwatka nie jest czasem głównie źródłem wapnia ?
|
#1883 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- serwatka to węgle ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- przepraszam, znowu się zapędziłam żeby odpisać
|
|
#1884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słyszałam natomiast, że jest zdrowa Spokojnie nic się nie stało ![]()
|
|
#1885 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do kalorii to nie jestem zwolennikiem codziennego skrupulatnego liczenia kcal (jak wczoraj na siłowni usłyszałam, że babka wylicza 12,5g tłuszczu z jakiegoś oleju to aż dostałam ciarek...), ale myślę, że warto (szczególnie na początku) podliczyć i kalorie i makro, żeby się mniej więcej orientować jak wygląda jadłospis ![]() ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
), ale Cię zamęczę i teraz poproszę przepis na te suer zdrowe ciacha owsiane---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
Biało w proszku (serwatkowe) jest wysokoprzetworzone (wystarczy pomyśleć ile procesów musi przejść aby z cieczy stać się prochem), wyjałowione i pozbawione witamin, więc nie wydaje się być zbyt wartościowe... nie mówiąc już o dodatkach słodzików, sztucznych aromatów, barwników... nawet potencjalnie "zdrowych" lub może bardziej "nieszkodliwych" ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1886 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale nikt mi nie wmówi, że to dobre źródło białka---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- tak jeszcze dopiszę z tych pomiarów co w mleczarni przeprowadzają to wynikało, ze szklanka naszej serwatki nie ma nawet grama białka, a węgli ma prawie 20g. Aż mnie ciekawi jak wygląda ten proces technologiczny, gdzie z serwatki robią odżywki białkowe
|
|
#1887 |
|
Konto usunięte
|
Dobra, żeby nie było off top'a
![]() 1. kawa z mlekiem (nareszcie udało mi się rzucić cukier); omlet z kiełbasą, pasztetem, pomidorem i pieczarkami2. kawa; kulki kokosowo-twarogowe (5 szt. ok 300 kcal, 10 g węgli) 3. 2 cycki kurczaka, sałatka z pomidorów ze śmietaną 30% 4. gotowane mięso (ok. 200 g), podgrzane w mikrofali z żółtym serem, ogórek 5. ostatni kawałek ciasta orzechowo-kokosowo-twarogowego, 200 g truskawek ![]() Dzisiaj (późno wstałam): 1. kawa z mlekiem; ozór wołowy, kawałek wędzonej kiełbaski, roztopiony żółty ser, pomidor 2. będą babeczki orzechowo-twarogowe (właśnie piekę) 3. wrzucę jajecznicę z warzywami 4. w pracy 2 kawałki kurczaka i ogórek ze śmietaną (mam darmowe obiadki i kolacje )Superkas, na pewno nie urośnie ci zad, bo bez węgli nie ma szans, jesli będzie nawet minimalny ujemny bilans kaloryczny fusia, jak robisz chleb na zakwasie? Nie wychodzi zakalec, nie jest twardy? Boję się o dziąsła
|
|
|
|
#1888 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1889 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
Można też zrobić na zaczynie poolish (czyli taki polski zakwas na drożdżach). Pieczywo wychodzi przepyszne
|
|
#1890 |
|
Zadomowienie
|
żeby uciąć dyskusje odnośnie sera serwatki i procesu jej powstawania dodam, że powiedziałam slangowo SERWATKA a miałam na myśli BIAŁKO SERWATKOWE przyjmowane przez pakerów - o
chodziło mi że nie trzeba przyjmować białka w prochu jeśli można je dostarczyć poprzez jedzenie i tak fusiacola - kulturyści piją właśnie shake'i z tzw. białka serwatkowego, nie wiem z czeog je się robi ale jest taka nazwa zwyczajowa.
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-06-10 o 11:56 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

jak ostygnie to odejdzie od formy bez problemu
ja chleb piekę w piecu kaflowym, ale w kuchence też się zdarzyło raz

ale może ja nie umiem ze zrozumieniem czytać

Pamiętam jak w ubiegłym roku sezon na owoce był w pełni, a ja nie jadłam praktycznie żadnych, to była katorga.. za to w tym roku nadrabiam, zjadam spore ilości i nie zauważyłam negatywnych skutków na wadze. Zbilansowana dieta to jest to
ale warto wiedzieć na przyszłość
co 2stronę OT prowokuje Ervisha, a jak sobie przypomni, albo jak się dowie i wypyta kogos to, co wiedzieć chciala to ucisza.
)