![]() |
#601 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Bite 3 doby była gorączka, dziś rano jeszcze 38,7, po podaniu nurofenu spadla do 36,6 i od rana nie ma, dziecko radosne, samo się bawi...jesli to trzydniowka to do ilu dni moze wystapic wysypka? Bo narazie jej brak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- alliw cudny Jasiu, fajnie wyszlo ![]() ![]()
![]() |
#603 |
Zakorzenienie
|
super
![]()
#604 |
Zakorzenienie
|
Booooshe dlaczego zawsze Mi sie to musi przytrafiac
![]() ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#605 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() trudno - lub jak to mówi słynny komentator na Sz. po kolejnych przegranych spotkaniach naszej reprezentacji - szkoda ![]() trzeba jakoś sobie radzić ![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#606 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hehe słodki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#607 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- T Góry ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
![]() zerknę na fragment tekstu o wychowaniu - przemówił do mnie czarodziej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#608 |
Zakorzenienie
|
Byou / ty mieszkasz rzut beretem od tarnoakich gor ..!!?? Po czemu ja sie teraz tego dowiaduje - tez mam rzucik malutki ...
![]() No jak nie dostane podwyzki to chyba w ciaze zajde ![]() ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- pokaż ![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#610 |
Zakorzenienie
|
Kasiu dasz radę
![]() ![]() Możecie polecić jakiś koc/matę na plażę/podwórko/do parku? ciepły i zgrabny żeby mało miejsca zajmował po zwinięciu. |
![]() ![]() |
![]() |
#611 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja juz mu chyba 4 razy razy obcinałam te włosy ![]() ![]() Cytat:
![]() W imieniu swoim i Janka, dziękuję ![]() Oliwka, na tchibo.de wyprzedaż, jest "moja' posciel ![]() http://www.tchibo.de/perkal-wendebet...400029885.html http://www.tchibo.de/perkal-wendebet...400029750.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
#612 |
Zakorzenienie
|
Mojemu klockowi umyśliło się zasypianie u mnie na klacie, jak jakiś noworodek. Włazi na mnie, uklada glowe i odlatuje, a ja leze i probuje lapac oddech, ale to takie fajne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#613 |
MBZ♥
|
Alliw, MarJano jak zawsze Łamacz Serc
![]() Zmieniłaś av ![]() ![]() Oliwka, a widziałaś skippa?:http://mamaplus.pl/products/wodoodpo...p-metro-stripe dla mnie ok ale kolorystyka nie moja:/ Dragusia, dziś Zosia co chwilę była brudaskiem we wszelakich zgięciach także kąpieli było sporo. Njalepsza chyba w misce na balkonie ![]() Kasia niech szybko naprawią zmywarę ![]() Pani, hehe ![]() ![]() Kasia, bo ja się dowiedziałam o tym od Lukrecji ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- OTJ ![]() ja uwielbiam jak Zoś się tam po mnie pokłada i rączką obejmuje ![]() jest wysypka? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#614 | |
Zakorzenienie
|
O ja niewdzięczna
![]() Alliw Jaśko przeboski!!! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
![]() U mnie właśnie A. w ciągu dnia od kiedy nie ma cyca to jak śpiąca jest to na ręce chce główkę na ramieniu kładzie i tak zasypia ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- BYou widziałam te skip hopa w necie ale właśnie nie wiem jak one w rzeczywistości wyglądają i czy są dobrej jakości bo mam puzle i mimo to że są ładne kolorki fajne to niestety jakoś niebardzo A. mając 6 mc poodrywała folie z wierzchu ![]() jeszcze są takie ale nie wiem jak z jakością http://allegro.pl/duzy-koc-piknikowy...248742938.html http://allegro.pl/skip-hop-koc-pikni...246536987.html http://allegro.pl/koc-piknikowy-jjc-...239471226.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#615 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() znów zmieniłam ![]() Cytat:
![]() u mnie dzis J. tak zasnął (w koncu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#616 |
Zakorzenienie
|
Hahaha. PARODOKS mojej pracy
- gdy zmywarka sie zepsuje - zmywasz recznie, co za tym idzie KONCZYSZ wczesniej ![]() - czy ja wiem - jakbym byla szefem to sama sobie bym DAWNO DAWNO dala podwyzke ![]() ![]() ![]() Byou - no to jak juz wiesz ze blisko - to moze sie pykne Pociegiem do TG i was poznam ...!!?? ![]() Alliw - ![]() ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#617 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#618 | |
Zakorzenienie
|
zobaczcie ten wpis
![]() ![]() http://notosruu.blogspot.de/2014/06/...mozna.html?m=1 Cytat:
Na spacery mozna, dziecko juz nie zaraza ![]() Mojego M. wczoraj cos ukasilo, ma na plecach takiego wielkiego babla, wyglada to paskudnie, smaruje fenistilem, ale sie nie zmniejsza, mozna cos jeszcze zrobic - bo swedzi to, M. pol nocy spal niespokojnie ![]()
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-08-20 o 18:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#619 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() my dziś szczepienie buuu
![]() |
#620 |
Zakorzenienie
|
Nadrabiam kilka dni i w lesie jestem, u nas spore zamieszanie, troche latanis, urzedow, lekarzy a wszystko z J. przy nodze.
Na szybko bo widzialam pyt o ksiazke z alfabetem. Ja mam ta abc jaworek troc i fajna jest choc zapomniana u nas. Ale generalnie w porzadku, kontrastowe duze litery, widzialam na blogach ze starsze dzieci ucza sie z tego pisac odrysowujac przez kartke jakas. Dyskusja o wychowaniu - ja podobnie jak klementyna i dragusia na studiach spotkalam sie z inna literatura. Chetnie zagladam do nowosci choc czasu brak ale wiadomo, wszystko trzeba przefiltrowac przez wlasne potrzeby i mozliwosci. Osobiscie nie unikam nagradzania bo nie bardzo wiem jak inaczej nauczyc ze to jest dobre i wlasciwe. Jak dziecko zalatwia sie do nocnika to chwale, robimy brawo, jak zje caly obiad tez, jak nie zje to po ostatniej lyzeczce i tak sam zrobi sobie brawo, napewno nie mam pretensji jak nie zje itp. Widze ile radosci mu sprawiaja pochwaly, jak sie cieszy ze rozumie i moze wykonac np mowie brawo a on robi. Gdybym zauwazyla tylko ze wzial jedzenie do buzi czy zrobil cos do nocnika bez zadnych emocji to nie wiem czy czul by sie zachecony do dalszych postepow. No i ... ktoras juz zauwazyla, w ksiazkach jest wszystko, od usypiania 3-5-7 i stwierdzen ze musisz przetrwac nauke usypiania nawet jak dziecko wyje w lozeczku godzine i chce na rece do rodzicielstwa bliskosci i ciaglej bliskosci bo piers na zadanie, husta/nosidlo a trzeba to wyposrodkowac jakos. Sama troche nosilam, pozwalalam na spanie przy piersi i wiszenie non stop na mnie ale i uczylam zasypiania w lozeczku, glownie na noc. Jeszcze jedno mi sie nasuwa: chcemy wychowywac dzieci idealnie, nie dajemy cukru/slodyczy, dajemy zdrowa zywnosc, kupujemy madre zabawki i ksiazki, czytamy ksiazki, rozmawiamy o teoriach wychowania ale czesto nasze otoczenie tego nie popiera i predzej czy pozniej dziecko zetknie sie z "popularnym" wychowaniem, babcie dadza slodycze, beda chwalic, kupowac chinskie zabawki z kiosku i co wtedy? Mnie juz uwazaja za dziwadlo bo ograniczam cukier, J. nie je na spacerach, kaszki kupuje przez internet zamiast zlapac pierwsze lepsze a przed polka ze sloiczkami/sokami spedzam duzo czasu bo czytam sklady. Czasem duzo bardziej wierze w intuicje niz w ksiazki, chpc czywac warto bo zawsze cos sie dla siebie znajdzie. My tez sobie tu dajemy rady a nie wszystkie mamy wyksztalcenie pedagogiczne ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#621 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawy wpis dotyczacy wspomagania rozwoju mowy:
http://notosruu.blogspot.de/2014/06/...iecka.html?m=1 http://notosruu.blogspot.de/2014/06/...sc-ii.html?m=1 ja szczerze to az sie przeleklam, bo moj M. wczesniakiem nie jest, tez zaczal wczesnie chodzic, ale az tak rozwinietej mowy/gestow/rozumienia nie ma ![]() ![]() ![]() No ale przeczytalam, ciekawie napisane, moze uda nam sie kilka wskazowek wdrozyc w zycie ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Wiecie nad czym sie jezszce zastanawiam - nad elektryczna szczoteczka do zebow dla M. ![]() ![]() Jak myslicie, od jakiego wieku mozna taka uzywac?
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-06-11 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() hehe, jestem po lekturze ( ![]() ![]() ![]() ![]() Torres dziś o 3ej uznał, że się wyspał... do 5 ej pełen rozruch ![]() Byłam u gminnego lekarza, bo mi syn strasznie tarł oczy ![]() Mój Smodżek Wawelski (zasymilowany ze smogiem) dostał zapalenia w dziewiczo świeżym powietrzu ![]() ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- ![]() a ja robię intuicyjnie i nie widzę efektów. Dużo móiwimy do dziecka, nie spieszczamy, czytamy naprawdę bardzo dużo nie głupich pozycji i jakoś (jeszcze) nie mam ciśnienia. może też dlatego, że w najbliższym otoczeniu dzieci z mową rozkręcają się ok. 3 roku życia. W rodzinie mam dwa przypadki pięknej mowy roczniaków (mój kuzyn w wieku T. mówił "krokodyl"), ale też kuzyn zaczął mówić jak miał... 6 lat (pielgrzymki po lekarzach, jak zaczął, to zaczął). Paskudny ślad. Mam teraz podobny po ukąszeniu meszki. Żaden "uspokajacz" mi nie pomaga ![]() a szczteczka elektryczna dla dzieci jest chyba po 2 roku?!
![]() ![]() |
![]() |
#623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi M. kilka dni temu wstal z drzemki i tarl caly czas oczy, az zrobily sie czerwone, mialam krople antyalergiczne, zakropilam i przeszlo (a przed drzemka tez zareagowal przy jedzeniu alergicznie, broda sie azczerwienila - podejrzewam sezam, albo grejpfruta) Teraz to żyto i trawy strasznie pyla - ja mam maskaryczna alergie wziewna na te gady ![]() wiesz, mi z mowa nie chodzi nawet o slowa, M. nawet nie nasladuje zwierzat (oprocz brrr (mucha/pszczola) i czasami mmmm (krowa), nie pokazuje paluszkiem w ksiazeczkach, cos rozumie, bo stara sie - ale az troszke sie przerazilam, czy moze czegos nie zaniedbalam - no w kazdym razie bede sie bardziej starac - te wskazowki o trzech ksiazeczkach i wierszyk z gestami mi sie podoba - i to postaram sie wdrozyc ![]() Z drugiej strony zastanawiam sie, czy moze u nas winna jest dwujezycznosc ![]() mowisz, ze po 2 r.z? hmm.. to sie juz nie zastanawiam ![]() po meszce taki duzy slad masz? ojejjj maz mowi, ze to najprawdopodobniej bak byl (nie mylic z trzmielem ![]()
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-06-11 o 10:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#624 |
MBZ♥
|
Moderna, kurde:/ja takie bąble mam po meszce:/może dapis by pomógł?
![]() Ciekawe wpisy ![]() ![]() Na dziś jednak mam dość wierszów Brzechwy... OTJ, mi lekarz nie pozwolił wychodzić w czasie wysypki ![]() Pani, współczuję zapalenia ![]() Daje sobie Torres zakrapiać/smarować? Zosia wstała dziś po 7. także o 8 byłyśmy już na dworze bo po śniadaniu poszła pod drzwi z butami w ręce i mówiła papapa. ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Moderna, a tego bloga znasz:http://dwujezycznosc.blogspot.com/ ? |
![]() ![]() |
![]() |
#625 | ||
Zakorzenienie
|
miał jedną czerwoną kropkę między nosem a okiem. myślałam, że coś go użarło, ale przemywałam mu solą fizjo od trzech dni. ale już nie wygląda to dobrze. i przy drugim oku też te kropki się pojawiły. na białku też już są zmiany.
lekarz stwierdził, że spróbować antybiotykiem, choć jakby dalej szło w tą stronę to jechać na okulistykę do miasta ![]() Cytat:
po meszce, bo bąków na szczęście nie ma. ale to jest koszmarny ślad. moja kumpela ma uczulenie, to potrafi jej całe przedramię spuchnąć ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() T. z sandałami przy sobie, klepie moje buty i stuka (puka) w drzwi. Nie ma wątpliwości gdzie chce być, choć jak chce konkretnie to daje paszczowe wskazówki: albo "mmmm" (mu), albo uuuu-u (kukuryku).
![]() ![]() |
![]() |
#626 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Moderna ja uważam, że nasze dzieci są malutkie a my (szczególnie tutaj na forum jak widzię) naprawdę dużo robimy, rozmawiamy, czytamy, opowiadamy, itp. Uwierz że w otoczeniu mam klika mam nawet moja bratowa która nie czytała dziecku książek dopóki nie poszłam do księgarni i nie nakupiłam książek za parę stówek wtedy zaczęła podobno troche mu czytać ale pewności nie mam czy napewno czytała. Marcel postawił na ruch szybko zaczął chodzić ale stara się naśladować odgłosy mi się wydaje że i tak mamy bardzo mądre dzieci, w dodatku tak oczytane że nawet jak zaczną późno mówić to od razu będą recytowały wierszyki z pamięci. A te 272 słowa na dwa lata to mi się wydaje troszkę oderwane i po to by nakręcać robotę ![]() ![]() W naszych czasach przecież dużo dzieci też nie mówiło i nikt nie wysyłał od razu do specjalistów. Nawet wobecnie w otoczeniu znam sporo dzieci które nie mówią do 3-4 roku życia a jak zaczynają mówić to głowa mała ![]() ![]() ![]() Ostatnio zaczęłam obserwować u znajomych czy dzieci mają książki, czy chcą by im czytano i możecie wierzyć lub nie ale większość z dzieci miała może po 1 książce albo w ogóle ![]() ![]() Zapomniałam dodać że mieć to nie wszytsko trzeba cztać a my czytamy bardzo dużo ![]() Generalnie obecnie hitem jest: Żuk ![]() (dziś przyszła kolejna porcja książek Dziękuję Wam ![]() ![]()
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka ![]() Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2014-06-11 o 10:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#627 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#628 |
Zakorzenienie
|
Moderna a to ugzyienie to okropnie wygląda biedny Marssell
![]() ![]() Pani za nocke ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#629 | |||
Rozeznanie
|
Hej
\My już po spacerku, dziecię mi Miasteczko Mamoko czyta (ta książka wybitnie mi się wizualnie nie podoba, a ona jakoś do niej ciągnie... ![]() Wczoraj ciężki dzień - tzn. ja miałam cieżki dzień, lenia jakiegoś i doła i mimo, że rano L. była w humorze, to potem jej się chyba udzieliło... ![]() ![]() Ale usnęła bardzo późno, więc ja byłąm padnięta po całym dniu. I cały dzień mnie gryzła, a wieczorem wzięła mój palec i ugryzła bocznymi dziąsłami i tak zabolało - coś ostrego było - a to czwórka wychodzi! Stąd pewnie te kilka kupek dziennie. Cytat:
Cytat:
2. Ale więź rodzic - dziecko w tym wieku jest najważniejsza, więc rodzice przekazują dobry wzorzec, powstaje bezpieczna więź, właśnie po to, żeby później dziecko mogło "poradzić" sobie z różnymi innymi problemami, osobami, które dziecko trakttują inaczej Cytat:
![]() i ![]() pani biedny T. ![]() OTJ dobrze, że to trzydniówka i gorączka już przeszła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#630 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() znajomych synek długo nie mówił. pierwsze słowo: "tata ma opel" ![]() jakie książki przyszły? Matka feministka A. Graff Macierzyństwo non -fiction J. Woźniczko-Czeczott (tu fragment o intuicji ![]() tja ![]() ![]() Cytat:
![]() Jak dziś Wasz nastrój?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.