Wrażenia z powrotu do Polski-dla byłych emigrantów - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-05, 11:38   #451
ganesha
Raczkowanie

Dot.: Wrażenia z powrotu do Polski-dla byłych emigrantów

Halloo...Wygląda na to że wszystkie nawrócone znów wyjechały z kraju i wątek umarł. W tym tygodniu mija pół roku jak wróciłam do Polski i tak mnie naszło na podsumowania. Ciekawa jestem czy są jeszcze jakieś wizażanki, które dopiero od kilku miesięcy ponownie mieszkają w Pl i jak daja radę?
ganesha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-05, 12:21   #452
OkoPani
Wtajemniczenie

nie wiem jak po kilku miesiącach, ale ja nadal po 2,5 roku nadal mam się super i uciekać z Polski nie zamierzam
Stary 2014-06-05, 13:37   #453
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ganesha Pokaż wiadomość
Halloo...Wygląda na to że wszystkie nawrócone znów wyjechały z kraju i wątek umarł. W tym tygodniu mija pół roku jak wróciłam do Polski i tak mnie naszło na podsumowania. Ciekawa jestem czy są jeszcze jakieś wizażanki, które dopiero od kilku miesięcy ponownie mieszkają w Pl i jak daja radę?
ja zjeżdzam w sierpniu i boję sie jak nie wiem

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-05, 14:04   #454
MsMuffinska
Raczkowanie

Wrażenia z powrotu do Polski-dla byłych emigrantów

Pomyłka

Edytowane przez MsMuffinska
Czas edycji: 2014-06-08 o 23:14
MsMuffinska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-06, 10:43   #455
ganesha
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez OkoPani Pokaż wiadomość
nie wiem jak po kilku miesiącach, ale ja nadal po 2,5 roku nadal mam się super i uciekać z Polski nie zamierzam
No! Wrreszcie jakieś pozytywne komentarze I jak Ci OkiPani? Żadnych problemów czy dylematów nie miałaś?

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
ja zjeżdzam w sierpniu i boję sie jak nie wiem
Yoona nie bój się, do sierpnia jeszcze trochę czasu. W jaki rejon Polski zjeżdzasz i dlaczego? Czego oczekujesz w Polsce?
Stary 2014-06-06, 12:22   #456
OkoPani
Wtajemniczenie

ganesha, 0 dylematow problemów tez 0, prace znalazłam jeszcze bedac za granica, na dobrych jak na Pl warunkach, z Tz udaje nam się odkladac sporo, nie mamy zamiaru migrować (chyba ze w obrebie Polski). ewentualnie jak by nas z pracy wysylali gdzies, na pol roku nie więcej bym się zgodzila
ale to może zalezec od charakteru, ja akurat polska mentalność, warunki itd. doceniam, bo wiem, ze nie wszędzie za granica jest kolorowo, a często bywa tak, ze znajomi się przechwalają jak to im dobrze, a w srodku się gryza czy nie wrocic (podkreślam często ale oczywiście nie zawsze).

yoona, spróbuj, jak by się cos nie udawalo, zawsze chyba możesz wrocic na emigracje
Stary 2014-06-06, 12:31   #457
yoona
Zakorzenienie

Cytat:

Yoona nie bój się, do sierpnia jeszcze trochę czasu. W jaki rejon Polski zjeżdzasz i dlaczego? Czego oczekujesz w Polsce?
Poznań lub Wrocław, zależy gdzie praca bedzie. a dlaczego...nie zaklimatyzowałam się tu w ogóle, czuje się tu źle, praca poniżej kwalifikacji, ich akcent który mnie dobija no i pogoda, ciagle jeatem chora, po prostu mi tu źle. Chce spróbować w Pl.

Cytat:
yoona, spróbuj, jak by się cos nie udawalo, zawsze chyba możesz wrocic na emigracje
mogę, zostawiam sobie furtkę tutaj w postaci mieszkania i pracy, daje sobie czas do końca roku w pl jak sie nie uda to wracam, ale wtedy to juz chyba na stałe..

Blogowy świat

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-07, 09:06   #458
ganesha
Raczkowanie

Cytat:
Poznań lub Wrocław, zależy gdzie praca bedzie. a dlaczego...nie zaklimatyzowałam się tu w ogóle, czuje się tu źle, praca poniżej kwalifikacji, ich akcent który mnie dobija no i pogoda, ciagle jeatem chora, po prostu mi tu źle. Chce spróbować w Pl.

mogę, zostawiam sobie furtkę tutaj w postaci mieszkania i pracy, daje sobie czas do końca roku w pl jak sie nie uda to wracam, ale wtedy to juz chyba na stałe..
Yoona, a będziesz szukała jakiegoś konkretnego zajęcia w którym masz doświadczenie, wykształcenie itp? Bo jeśli tak to rzeczywiście warunki w Polsce nie są złe, natomiast jeśli chcesz się załapać "byle gdzie" i zacząc np od kelnerowania czy innych tego typu prac to może byc ciężko utrzymać się samej w miastach o których piszesz. Jaki masz plan i na jaki standard się nastawiasz? Tzn na początek planujesz wynająć pokoik gdzieś, czy np bez kawalerki dla siebie nie dasz rady? Zorientuj się też w cenach bo ja po powrocie spędzałam wieki w sklepach kosmetycznych przeliczając jak to możliwe że w UK za to samo płaciłam połowę mniej

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Cytat:
ganesha, 0 dylematow problemów tez 0, prace znalazłam jeszcze bedac za granica, na dobrych jak na Pl warunkach, z Tz udaje nam się odkladac sporo, nie mamy zamiaru migrować (chyba ze w obrebie Polski). ewentualnie jak by nas z pracy wysylali gdzies, na pol roku nie więcej bym się zgodzila
ale to może zalezec od charakteru, ja akurat polska mentalność, warunki itd. doceniam, bo wiem, ze nie wszędzie za granica jest kolorowo, a często bywa tak, ze znajomi się przechwalają jak to im dobrze, a w srodku się gryza czy nie wrocic (podkreślam często ale oczywiście nie zawsze).

Ok czyli jestes typowym potwierdzeniem mojej teorii że jak ktoś dał rade za granicą swoimi siłami coś zdziałać to i w kraju sobie poradzi Fajnie czytać postu takich osób jak ty! Pozdrawiam i dalszych sukcesów życzę
Stary 2014-06-07, 09:35   #459
OkoPani
Wtajemniczenie

ganesha, za granica (it) siedziałam 2 lata szukając pracy bez skutkow. w Pl znalezienie pracy dla mnie to była pestka

yoona, jeśli angeliskim posługujesz się biegle, radze zamiast w barach cv roznosić po korporacjach. może to nie jest pasjonujaca praca, ale zarobki sa spoko, z jednej pensji można się spokojnie utrzymać samemu, jest szansa na rozwój itd. trzymam kciuki
Stary 2014-06-07, 10:32   #460
Rena
Zakorzenienie

Yoona klimat faktycznie jest wazny z tym ze akurat w Paryzu jest lagodny klimat morski i duzo slonca i na pewno czystsze powietrze i woda niz mialam w Krakowie do tego kraj jest taki ladny geograficznie (alpy, ocean) i architektonicznie plus piekne parki i tyle rozrywek kulturalnych ze akurat od tej strony mam male motywacje do powrotu. Ale jak ktos siedzi przemakniety na angielskiej prowincji to nie dziwie sie ze woli polskie miasta.

Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-07, 12:36   #461
yoona
Zakorzenienie

Cytat:

yoona, jeśli angeliskim posługujesz się biegle, radze zamiast w barach cv roznosić po korporacjach. może to nie jest pasjonujaca praca, ale zarobki sa spoko, z jednej pensji można się spokojnie utrzymać samemu, jest szansa na rozwój itd. trzymam kciuki
oj nie, nie, nie zamierzam w barach szukać pracy mam konkretne wykształcenie i doświadczenie tez jakies tam, ale angielski niestety wciąż nie biegły, chyba jestem beztalenciem językowym

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Yoona klimat faktycznie jest wazny z tym ze akurat w Paryzu jest lagodny klimat morski i duzo slonca i na pewno czystsze powietrze i woda niz mialam w Krakowie do tego kraj jest taki ladny geograficznie (alpy, ocean) i architektonicznie plus piekne parki i tyle rozrywek kulturalnych ze akurat od tej strony mam male motywacje do powrotu. Ale jak ktos siedzi przemakniety na angielskiej prowincji to nie dziwie sie ze woli polskie miasta.

no żebyś wiedziała, obecnie tutaj pada od około miesiaca z może 2 dniami przerwy i tem nie wychodzi poza 16-17 stopni. ja jestem na skraju juz, wiecznie ospała

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Yoona, a będziesz szukała jakiegoś konkretnego zajęcia w którym masz doświadczenie, wykształcenie itp? Bo jeśli tak to rzeczywiście warunki w Polsce nie są złe, natomiast jeśli chcesz się załapać "byle gdzie" i zacząc np od kelnerowania czy innych tego typu prac to może byc ciężko utrzymać się samej w miastach o których piszesz. Jaki masz plan i na jaki standard się nastawiasz? Tzn na początek planujesz wynająć pokoik gdzieś, czy np bez kawalerki dla siebie nie dasz rady? Zorientuj się też w cenach bo ja po powrocie spędzałam wieki w sklepach kosmetycznych przeliczając jak to możliwe że w UK za to samo płaciłam połowę mniej
bede szukac konkretnej pracy, na początek wracam do rodziców, jak coś złapie-to kawalerka. opcja pokoiku ze studentami nie wchodzi w grę, od 10 lat tułam się po takich pokoikach i mam dość, dlatego praca musi być na tyle konkretna, żebym mogła się samej utrzymać. a jak nie, to wrócę tutaj.
mam trochę trudniej, bo sama, jakbym kogoś miała to i utrzymac się w pl byłoby łatwiej...

Blogowy świat

Edytowane przez yoona
Czas edycji: 2014-06-07 o 12:37
Stary 2014-06-07, 17:52   #462
Rena
Zakorzenienie

Teraz doczytalam ze mieszkasz w Irlandii. Ciezko tam u Was znalesc chlopaka? Bo w Polsce kolo 30stki to ci fajni dawno przebrani... Irlandczycy ci nie pasuja czy tez zenia sie tak strasznie mlodo?
Stary 2014-06-09, 10:13   #463
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Okolo 30 to wszedziej ci fajni juz przebrani i zonaci. Trzeba sie z tym zwijac gora do 30 i tak jest wszedziej. Po 30 tych fajnych wolnych jest jednak duzo, duzo mniej. Rena co rozumiesz przez zenienie sie strasznie mlodo, do ilu to lat jest dla ciebie strasznie mlodo?

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2014-06-09 o 10:15
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-09, 10:46   #464
Rena
Zakorzenienie

To sie jednak zmienia w czasie i przestrzeni w sredniowieczu wydawano za maz i 12 letnie dziewczynki nadal sa kultury ze nastolatka w ciazy to norma. Duzo tez zalezy od srodowiska. Np te artystyczne to oni sie potrafia parowac grubo po 40 stce juz nie mowiac o ciaglych zmianach partnerow u gwiazd filmowych.

Stary 2014-06-09, 10:53   #465
yoona
Zakorzenienie

nie chciałabym być z obcokrajowcem, poza tym, szczerze? fajnego Irlandczyka poznałam jednego, żonaty z Polką z kolei Polacy tutaj to tragedia...dałam sobie spokój. ja za to mam wzięcie wśród arabów i murzynów;>
tak naprawdę wracam do Pl głownie właśnie spróbować ułożyc sobie życie prywatne, ale jak nadziewam się na takie testy:
Cytat:
Okolo 30 to wszedziej ci fajni juz przebrani i zonaci. Trzeba sie z tym zwijac gora do 30 i tak jest wszedziej.
Cytat:
Bo w Polsce kolo 30stki to ci fajni dawno przebrani
to mi się odechciewa. bardzo to pocieszające, aż człowiek nabiera zapału.

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

a Irlandczycy żenią się w okolicach 30, albo po, rzadko wcześniej.

Blogowy świat

Stary 2014-06-09, 13:11   #466
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Przykre, ale tak czesto jest, ze ci fajni do 30 to juz zonaci, lub w powaznych zwiazkach idacych do slubu, bo nawet jak sie teraz zenia w okolicach 30 lub ponad 30, to w wieku lat 30 sa juz z reguly przynajmniej w takich powaznych zwiazkach. Fajni i zupelnie wolni w takim wieku to raczej wyjatki, nie pisalam, zeby cie zniechecic czy dobic, tylko stwierdzilam fakt, ktory nie wyklucza znalezienia kogos fajnego w wieku ponad 30 lat, tylko zmniejsza troche na to szanse.

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
To sie jednak zmienia w czasie i przestrzeni w sredniowieczu wydawano za maz i 12 letnie dziewczynki nadal sa kultury ze nastolatka w ciazy to norma. Duzo tez zalezy od srodowiska. Np te artystyczne to oni sie potrafia parowac grubo po 40 stce juz nie mowiac o ciaglych zmianach partnerow u gwiazd filmowych.

No to po 40 zawsze mozna znalezc sobie jeszcze gwiazde filmowa.
Stary 2014-06-09, 14:21   #467
Rena
Zakorzenienie

Mi chodzilo o to, ze w Irlandii predzej kogos znajdziesz niz w Polsce. A Ty poznalas tylko jednego Irlandczyka przez caly pobyt czy tylko jeden byl fajny bo tego nie zrozumialam. Co do tych z innego kontynentu to faktycznie za duza roznica kulturowa poza tym oni tez czesto sa zajeci i w Afryce czeka na nich zona.
Stary 2014-06-09, 15:06   #468
yoona
Zakorzenienie

jednego fajnego i wlasnie o to chodzi, ze tez myslalam ze predzej tu kogos poznam niz w pl, a gucio prawda

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość
Przykre, ale tak czesto jest, ze ci fajni do 30 to juz zonaci, lub w powaznych zwiazkach idacych do slubu, bo nawet jak sie teraz zenia w okolicach 30 lub ponad 30, to w wieku lat 30 sa juz z reguly przynajmniej w takich powaznych zwiazkach. Fajni i zupelnie wolni w takim wieku to raczej wyjatki, nie pisalam, zeby cie zniechecic czy dobic, tylko stwierdzilam fakt, ktory nie wyklucza znalezienia kogos fajnego w wieku ponad 30 lat, tylko zmniejsza troche na to szanse.

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

No to po 40 zawsze mozna znalezc sobie jeszcze gwiazde filmowa.
na szczescie nie mam jeszcze 30:P zaczne ogladac sie za mlodszymy

Blogowy świat

Stary 2014-06-10, 12:27   #469
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Cytat:
jednego fajnego i wlasnie o to chodzi, ze tez myslalam ze predzej tu kogos poznam niz w pl, a gucio prawda

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

W sumie kilka lat mlodszy tez moze byc

Ja z kolei uwazam, ze szybciej Polka jednak w Polsce znajdze kogos na tym samym poziomie co ona, niz za granica. Polki za granica wykonuja jednak najczesciej prace ponizej swojego poziomu wyksztalcenia, a ci co maja tu bardziej prestizowe zawody szukaja raczej kobiet, ktore tez pracuja w takich zawodach. Oczywiscie jak zwykle sa wyjatki, glownie wtedy jak dziewczyna bardzo atrakcyjna fizycznie plus fajna z charakteru, ale ja pisze o wiekszosci. Poza tym, tubylcy czesciej zenia sie z tubylczyniami, niz z emigrantkami, bo egzotyka jest fajna, ale na krotko. Emigranci czesciej zenia sie z emigrantkami i najczesciej tymi z wlasnego kraju, lub podobnego kregu kulturowo-religijnego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-10, 12:55   #470
yoona
Zakorzenienie

zgadzam sie:tak:

Blogowy świat

Stary 2014-06-10, 13:28   #471
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
a to nieglupi plan.

Cytat:
Polki za granica wykonuja jednak najczesciej prace ponizej swojego poziomu wyksztalcenia, a ci co maja tu bardziej prestizowe zawody szukaja raczej kobiet, ktore tez pracuja w takich zawodach.
O ile zgadzam sie, ze tubylcy z dobrymi zawodami szukaja partnerek rowniez o takim profilu, o tyle nie zgadzam sie, ze Polki nie spelniaja tego kryterium.
Stary 2014-06-13, 13:07   #472
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Cytat:
a to nieglupi plan.

O ile zgadzam sie, ze tubylcy z dobrymi zawodami szukaja partnerek rowniez o takim profilu, o tyle nie zgadzam sie, ze Polki nie spelniaja tego kryterium.
Mozesz sie nie zgadzac, a prawda jest jaka jest, nie oszukujmy sie. Nie ma tabunow Polek majacych tutaj swietna prace, najczesciej to dobrze jak Polka tu ma jakakolwiek prace. Tak samo jest i w Uk i w Irlandii i wszedziej i nikt mi nie wmowi, ze jest inaczej. Te ze swietnymi pracami to wyjatki, juz czesciej zdarzaja sie jakies wlasne biznesy zalozone przez Polki, czesciej Polakow. Pisze o Polkach z Polski, a nie z pochodzenia. Poza tym wiekszosc Francuzow, woli zenic sie z Francuzkami tak jak wiekszosc Polakow z Polkami, wiekszosc Anglikow z Angielkami itd. Wiec, ze latwiej znalezc meza za granica, niz we wlasnym kraju, to bym nie powiedziala...
Stary 2014-06-13, 16:49   #473
JagnaK
Zadomowienie

Cytat:
Mozesz sie nie zgadzac, a prawda jest jaka jest, nie oszukujmy sie. Nie ma tabunow Polek majacych tutaj swietna prace, najczesciej to dobrze jak Polka tu ma jakakolwiek prace. Tak samo jest i w Uk i w Irlandii i wszedziej i nikt mi nie wmowi, ze jest inaczej. Te ze swietnymi pracami to wyjatki, juz czesciej zdarzaja sie jakies wlasne biznesy zalozone przez Polki, czesciej Polakow. Pisze o Polkach z Polski, a nie z pochodzenia. Poza tym wiekszosc Francuzow, woli zenic sie z Francuzkami tak jak wiekszosc Polakow z Polkami, wiekszosc Anglikow z Angielkami itd. Wiec, ze latwiej znalezc meza za granica, niz we wlasnym kraju, to bym nie powiedziala...

Bzdury gadasz,

Widocznie w takim srodowisku sie obracasz, osobiscie znam wiele Polek, ktore maja swietne prace I spelniaja sie zawodowo...niekoniecznie we wlasnych biznesach...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stary 2014-06-13, 17:30   #474
andy_andy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JagnaK Pokaż wiadomość
,osobiscie znam wiele Polek, ktore maja swietne prace ,
Nie jestem pewny, czy dobrze zrozumiałem: znasz wiele Polek, mających pracę, którą przeciętny Brytyjczyk/Brytyjka uzna za świetną?
andy_andy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 20:52   #475
JagnaK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andy_andy Pokaż wiadomość
Nie jestem pewny, czy dobrze zrozumiałem: znasz wiele Polek, mających pracę, którą przeciętny Brytyjczyk/Brytyjka uzna za świetną?

Tak, dobrze to zrozumiales, Na takim poziomie aby brytyjczyk ( I nie mowie tutaj o tzw beneficiarzach lub innych "chavs") mogl wziac ja za dziewczyne Na poziomie, ambitna I zaradna.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stary 2014-06-14, 06:28   #476
Rena
Zakorzenienie

Lazurowa juz pomijajac srodowiska to pomysl logicznie jak dziewczyna singielka jak Ty mowisz Polka z Polski, choc dla mnie to maslo maslane bo ktos urodzony w innym kraju niemal zawsze ma narodowosc innego kraju (wyjatkiem sa dzieci jakis dyplomatow etc ale tak kajam sie sama oni podobnie jak artysci zyja tylko w telewizorze ) to wracajac do tej dziewczyny to ona nie moze pozwolic sobie na nie pracowanie bo niby kto ja ma utrzymywac? Faceta nie ma, rodzice daleko a zeby dostac zasilki lub chociaz ubezpieczenie trzeba pracowac lub byc ubezpieczpnym przy kims tylko kim niby jak rodzina w innym kraju a faceta w ogole nie ma. Zostaje jej tylko praca by przetrwac.
Stary 2014-06-14, 10:40   #477
katrina1991
Zadomowienie

Cytat:
zgadzam się, byłam w Irlandii 16 miesięcy, mieszkałam w Dublinie i w Corku i nigdy nie widziałam ani jednej polki, która ma dobrą pracę
może w UK jest łatwiej, nie wiem, nigdy nie byłam więc nie mogę porównać, ale wydaje mi się (poprawcie mnie jeśli się mylę) że w Irlandii polkom bardzo trudno się wybić i nie są lubiane przez irlandki
katrina1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-14, 13:08   #478
yoona
Zakorzenienie

ja spotkałam w Irl kilka Polek pracujących na dobrych stanowiskach, ale zgadzam się, że jest bardzo trudno. Dużo Polek tutaj ma własne biznesy.

Blogowy świat

Stary 2014-06-14, 13:39   #479
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katrina1991 Pokaż wiadomość
zgadzam się, byłam w Irlandii 16 miesięcy, mieszkałam w Dublinie i w Corku i nigdy nie widziałam ani jednej polki, która ma dobrą pracę
może w UK jest łatwiej, nie wiem, nigdy nie byłam więc nie mogę porównać, ale wydaje mi się (poprawcie mnie jeśli się mylę) że w Irlandii polkom bardzo trudno się wybić i nie są lubiane przez irlandki
no co Ty powiesz?
Jestem tu 7 lat i jakos tego nie zauwazylam

A to pierwszy raz slysze

Cytat:
ja spotkałam w Irl kilka Polek pracujących na dobrych stanowiskach, ale zgadzam się, że jest bardzo trudno. Dużo Polek tutaj ma własne biznesy.

Nigdzie nie jest łatwo sie wybic, ale jak ktos chce i ma ambicje to do tego dazy. I to teraz jest coraz czestsze.
Stary 2014-06-14, 15:13   #480
m.arty
Wtajemniczenie

Wszystko zależy w jakim środowisku się obracasz. Ja mieszkam w Irlandii od 7 lat, niemal od początku mam tzw pracę biurową. Zaczęłam opłacać sobie studia, rozwijam się, poszerzam perspektywy. Mam koleżanki zarówno sprzątaczki jak i mające własne biznesy. Niektórym się podoba w prostych i niewymagających pracach, mają stałe dochody i spokój i jest im z tym dobrze. Niektóre chcą się rozwijać i stawiają sobie cały czas nowe wyzwania. Tak jak w każdym innym kraju. Jedyna barierą może być język ale nad tym trzeba pracować. Musi się chcieć żeby coś osiągnąć. Znam kobiety około 50siątki, które nauczyły się języka od podstaw a teraz są supervisorkami. Wcześniej to mężowie budowlańcy utrzymywali rodziny, a teraz one. I lepiej sobie radzą od mężów, którzy nawet języka się nie nauczyli.

m.arty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości