W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-15, 20:15   #4681
TheFall
Zadomowienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
Aha, to coś podobnego jak ja teraz jestem, własnie na zasiłku chorobowym...Tylko działa to identycznie jak bym pracowała, zwolnienia dostarczam, a nip normalnie podaję mojego byłego pracodawcy co mnie zszokowało bo myślałam że zusu, a jednak nie...
Jak by sie nie zwało najważniejsze że chociaż kasę będziesz miała, a to też możesz być jak chcesz pół roku lub rok???? Czy jakieś inne zasady panują w tedy...???

A swoja drogą to ta papierologia mnie przeraża, ale u mnie wszystko będzie załatwiał mój tż. Do zusu przeciez od razu po porodzie musze zgłosić że urodziłam i dostarczyć akt urodzenia dziecka, aby wiedzieli do kiedy należał mi sie zasiłek, a jak urodze przed końcem zwolnienia, a kasę mi juz prześla na konto to bede musiała im tą cześć zwrócić....Więc sobie nie wyobrażam, ze po porodzie miałam bym jeszcze wszędzie latać....

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

he he ja tak samo mówie, ze jak zaczyna boleć mnie brzuch to "Mówię synku jeszcze poczekaj do sierpnia, bo mamusia nie jest jeszcze gotowa, jak już skompletuje całą wyprawkę, to zapraszam"

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Duzy chłopak! za wizytę !

the fall a tak na marginesie czuję sie zawiedziona, ze moje propozycje tytułów nie zostały umieszczone w sondzie no cóż...
Oj to chyba coś przeoczyłam. Napisałam wszystkie wyszukane propozycje, czemu się nie odezwałaś?

U mnie dzisiaj dzień obżarstwa. Pojechaliśmy na taki festyn z tradycyjnym jadłem, a że ja wiele pań z KGW znam (współpracowaliśmy razem przy kilku imprezach) to nic nie zdołałam kupić poza herbatką owocową bo wszystko dostałam. Objadłam się jak nigdy. Część już wiedziała o ciąży bo dzwoniły do biura i nawet się okazało, że jedna zna położną z mojego szpitala i kazała się powołać na siebie to się mną zajmie.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:20   #4682
ButterBear
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Moje też. Nawet miałam już pomysł ktg na ip, ale na szczęście się trochę poruszał. Chociaż jest dużo mniej aktywny niż np wczoraj.

Wysłano z aplikacji mobilnej.
Moja jakas kompletnie leniwa. Ale staram sie nie panikowac.

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
ButterBear, a jaki masz otulacz?

Nawet znalazłam wzór jak uszyć taki woombie, ale w pasmanteryjnym nie mieli takiego podwójnego zamka :/ Jak gdzieś taki znajdę to uszyję taki luźniejszy w biodrach i wypróbuję
Wlasnie uzgodnilam z mama, ze uszyje mi jedna posciel, wiec wybiore sie kupic material jakis.
Otulaczek mam taki: http://www.belle-petite.pl/becik-dwu...minky,3,379,14 tylko material jest w sloniki, a nie potworki.

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:23   #4683
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
U mnie właśnie na odwrót koleżanki mówią, nawet jak rodzą się duże dzieci to te małe ubranka na samym początku często są jeszcze za duże Każdy mówi, żeby tych na 56 nie kupować tylko od razu 62 ale te doświadczone mamy mówią, że to nieprawda bo w tych 62 taki noworodek się topi

A te na 68 to są na 3-6 miesięcy? Ja myślałam, że tak bardziej na pół roku właśnie

Co do układania to ja ułożyłam rodzajami, że tak powiem ale te większe rozmiary co dostałam od kuzynki(takie nawet do 1,5 roku) to jednak jeszcze nie prałam tylko pochowałam do innej szafy
tak, tak 68 to są od 3-6 miesięcy, te pierwsze od 0-3 miesięcy.
Faktycznie może jak się dziecko rodzi to na samym początku może być, że wszystkie są za duże, co wcale nie oznacza, że będziemy je ubierać przez pół roku. Przecież większość dzieci szybko rośnie i to chyba bardziej o to chodzi.
Ja tam nie będę się spierać, która mama jest bardziej doświadczona, bo uważam, że jeśli jakaś kumpela mi mówi, że tak jest ( a dziecko ma i ubranka też miała, a nawet pokazuje zestawy nowych bodów, nie rozpakowanych tzn, że faktycznie ich nie użyła np. ) Po co ma kłamać, albo czemu mam nie wierzyć

Z drugiej strony wiem, że u mnie tak byc nie musi, więc mam oczywiście też ubranka najmniejsze. Także zobaczymy
A wolałabym, żeby Ninka nie była bardzo duża jak mam rodzić naturalnie
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:23   #4684
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

U nas na weselu 8 lutego była moja koleżanka z terminem na koniec marca I całą noc się bawili, tańczyli cały czas Wszyscy byli w szoku, że ona tak daje radę

Ja też bym sobie podylała nie powiem

Co do justy to ja nie widzę, żeby ktokolwiek na nią naskoczył Nie przesadzajmy już... Nawet chyba pati?? ją przeprosiła jeśli poczuła się urażona

I to chyba normalne, że nie chcemy czytać o takich przykrych sytuacjach na tym etapie ciąży nie?? Ja też znam dużo niefajnych historii ale po co je przytaczać, później każda z nas się martwi i świruje niepotrzebnie...
To niczemu dobremu nie służy

Każda z nas wie, że musi uważać i zwracać uwagę na ruchy i to chyba wystarczy
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:25   #4685
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
Też jestem za tym, żeby już nie przytaczać żadnych złych historii Myślę, że każda z nas zdaje sobie świetnie sprawę, że takie rzeczy się dzieją, wszystkie wiemy też, że jakby dzieciaczki się mniej ruszały to trzeba jechać na IP Także niepotrzebne są nam dodatkowe stresy z tym związane

Co do rożków to ja mam 5 ale to tylko dlatego, że 4 dostałam a chciałam mieć jednak jeden nowy więc kupiłam dla mnie to 2 minimum
Tylko tak się zastanawiam czy jak mają w szpitalu ciuszki to rożek też będą mieli i mam zabrać dopiero na wyjście czy wziąć od razu?

Co do staników to ja kupiłam jeden taki miękki bez fiszbin nawet i chyba wcale go nie ubiorę Po pierwsze jest ochydny, mój biust w nim wygląda strasznie a jednak wygląd też jest dla mnie ważny, chociaż jako tako
Dziewczyny w wątku lipcowym polecały te http://allegro.pl/85e-biustonosz-do-...302885547.html Także chyba zamówię na początek a później może coś lepszego jak się okaże, że będę karmić

A no i chciałam zapytać na ilu miesięczne dziecko są ubranka 68? Bo ja kurde na ten rozmiar prawie nic nie mam... I tak się zastanawiam czy jeszcze polatać po lumpkach zanim mała się urodzi, może coś upoluję czy spokojnie będę mogła to zrobić później?
Szykujecie też te rzeczy na 68 czy tylko te małe?
Ja również jestem za tym, by nie przytaczać takich historii
Ale jedno mnie nurtuje- po jakim czasie można stwierdzić że dziecko się mniej rusza? jak np.nie czuję ruchów w ogóle przez np. 2, 3 godziny czy ile? Bo szczerze mówiąc, nie bardzo wiem, kiedy brak ruchów powinien niepokoić

Jeśli chodzi o ubranka, to ja Zuken w roz. 68 nie mam jeszcze żadnego ale kiedyś w sklepie oglądałam śpiochy czy pajacyki w tym rozmiarze i wydawały mi się strasznie duże...
Wydaję mi się że wcześniej niż w 3 miesiącu dziecko nie nosi tego rozmiaru, ale jeśli się mylę to mnie proszę poprawcie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Kurcze, mam wrazenie, ze jestem z wyprawka najdalej w lesie. Nie mamy jeszcze wozka, lozeczka, komody, termometru, wanienki, pieluch, niani elektronicznej, kosmetykow dla Mlodej...nawet nie wiem, czego jeszcze.
Ostatnio przyszla za to przesylka z lancuszkiem i pokrowcem do smoczkow i siatkowe majtki wielorazowe dla mnie... Niezbedne rzeczy.

Kurcze,chyba czas sie organizowac lepiej, bo zostaly 2 miesiace...a co jak urodze wczesniej? Aaaaaaa....
Ile potrzebuje rozkow?
Nie jesteś najdalej chyba jesteśmy na podobnym etapie Wózka jeszcze nie mamy, łóżeczko czeka u siostry na zabranie, komoda zamówiona, ale jeszcze czekamy na info, kiedy będzie do odbioru.

Różków mam 2- jeden trochę cieplejszy, usztywniany a drugi cieńszy, miękki.
Z tych niezbędnych gadżetów brakuje mi jeszcze wanienki, materaca, podgrzewacza i sterylizatora ( zdecydowałam jednak zakupić takie urządzenie 2 w 1), kosmetyków dla dziecka, pieluch jednorazowych, no i kilka rzeczy dla mnie do szpitala...

Cytat:
Czesc Dziewczyny.

Zaczarowana, super, ze u lekarza okazalo sie, ze wszystko ok. A Twoja cora to kawal dziewczyny juz.
Moja Hania chyba jest najmniejsza na watku

Kurcze, caly weekend Was podczytywalam, a nic nie pamietam. Nie wiem, co mi sie dzieje, cos mi mozg ostatnio szwankuje.
Poza tym czarnej serii ciag dalszy - spadl mi dzis telefon pekla szybka. Smutmo mi, bo jest prawie nowy

Oprocz tego, zlozylam wczoraj prace w dziekanacie, wiec czekam na termin obrony -czas porzadnie zabrac sie za nauke wczoraj znowu zlapalam dola, jakos mi hormony ostatnio ostrzeliwuja po mozgu i sie doluje... Eh.
Nie marudze, spadam do nauki.

Ahaaaaa...tak sobie pomyslalam..moze jesli ktoras z Was sie zna, moglaby napisac taka sciage, jakie formalnosci,papiery trzeba zalatwic jeszcze przed porodem? Z macierzynskim, z poradnia itp...po ja np kompletmie nic nie wiem na ten temat...
co do pogrubionego- ja również byłam wdzięczna za takie informacje na pierwszej stronie
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:26   #4686
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
U mnie właśnie na odwrót koleżanki mówią, nawet jak rodzą się duże dzieci to te małe ubranka na samym początku często są jeszcze za duże Każdy mówi, żeby tych na 56 nie kupować tylko od razu 62 ale te doświadczone mamy mówią, że to nieprawda bo w tych 62 taki noworodek się topi

A te na 68 to są na 3-6 miesięcy? Ja myślałam, że tak bardziej na pół roku właśnie

Co do układania to ja ułożyłam rodzajami, że tak powiem ale te większe rozmiary co dostałam od kuzynki(takie nawet do 1,5 roku) to jednak jeszcze nie prałam tylko pochowałam do innej szafy
Moge potwierdzic, ze przydadza sie male u ubranka a 68 to naprawde jest juz duze dziecko..
Moj Tomek mial 52 cm a ubranka na 56 byly ogromne, nogawki byly tak dlugie ze musialam mu skarpetki zakladac a body byly za duze nawet z pelna pielucha
W szpitalu mierza nie tak jak u lekarza i stad ta spora roznica.
Mierza od srodka glowki do pietek, a pozniej na wizytach u lekarza juz normalnie, przynajmmiej mi tak pielegniarka powiedziala jak sie zdziwilam na kontroli ze niby tak malo urosl a z ubranek juz dawno wyskoczyl.. no i znow niejasno napisalam )

Ja posegregowalam ciuszkiwczoraj po synku i jeden wor to 56-62 ale pozniej po praniu mam zamiar je rozdzielic i 62 narazie schowam.

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:33   #4687
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

karoseria ale to chyba też zależy od tego ile kto ma tych ubranek na dany rozmiar Bo jak któraś mama przesadzi z ilością tych małych to logiczne jest, że nie zdąży wszystkiego ubrać a dziecko już wyrośnie
Ja tam powiedziałam, że prać nie będę najwyżej wcale albo małą przebierać 3 razy dziennie ale ubranka wykorzystam hehe

Mi koleżanki mówiły, że te na 56 to zazwyczaj dzidzia ma na miesiąc-dwa... Zależy od tego jakie dziecko ale nie spotkałam się jeszcze, żeby ktoś zaczynał od 62
Stary 2014-06-15, 20:36   #4688
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Też jestem za tym, żeby już nie przytaczać żadnych złych historii Myślę, że każda z nas zdaje sobie świetnie sprawę, że takie rzeczy się dzieją, wszystkie wiemy też, że jakby dzieciaczki się mniej ruszały to trzeba jechać na IP Także niepotrzebne są nam dodatkowe stresy z tym związane

Co do rożków to ja mam 5 ale to tylko dlatego, że 4 dostałam a chciałam mieć jednak jeden nowy więc kupiłam dla mnie to 2 minimum
Tylko tak się zastanawiam czy jak mają w szpitalu ciuszki to rożek też będą mieli i mam zabrać dopiero na wyjście czy wziąć od razu?

Co do staników to ja kupiłam jeden taki miękki bez fiszbin nawet i chyba wcale go nie ubiorę Po pierwsze jest ochydny, mój biust w nim wygląda strasznie a jednak wygląd też jest dla mnie ważny, chociaż jako tako
Dziewczyny w wątku lipcowym polecały te http://allegro.pl/85e-biustonosz-do-...302885547.html Także chyba zamówię na początek a później może coś lepszego jak się okaże, że będę karmić

A no i chciałam zapytać na ilu miesięczne dziecko są ubranka 68? Bo ja kurde na ten rozmiar prawie nic nie mam... I tak się zastanawiam czy jeszcze polatać po lumpkach zanim mała się urodzi, może coś upoluję czy spokojnie będę mogła to zrobić później?
Szykujecie też te rzeczy na 68 czy tylko te małe?
mi sie wydaje ze 3-6 miesiaca...ale nie jestem pewna czy dobrze kalkuluję
ale najwiecej mam na 56, uswiadomiłam sobie że przesadziłam z bodami chyba bo mam 13(4 z długim a reszta z krótkim rękawkiem) 7 pajacyków, 7 par śpioszków, półśpioszki 1 para i dwa kaftaniki, 2 czapeczki, a na 62, tylko 2 pary bodów za to pajaców 6 sztuk i 6 par śpioszków, 2 półśpioszki i 3 kaftaniki, 2 sweterki, spodenki ogrodniczki, jedna czapeczka, a na 68 mam 3 pajcyki, z 5 par body i 2 pary śpioszków i 2 kaftaniki( na jednych metkach pisze 68, a na innych 3-6 miesiaca, ale wielkosciowo są identyczne)
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:40   #4689
justa_1978
Rozeznanie

Jej dziewczyny dajcie juz spokoj. Temat zakonczony ok?

Co do rozmiarowek nic nie pisze, bo mam wszystkie ubranka w rozmiarowce angielskiej lub amerykanskiej czyli z podzialem na miesiace od 0-3, 3-6 6-9 do 12 miesiecy. I chyba jest to dla mnie znacznie wygodniejsze oznakowanie.
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:40   #4690
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
karoseria ale to chyba też zależy od tego ile kto ma tych ubranek na dany rozmiar Bo jak któraś mama przesadzi z ilością tych małych to logiczne jest, że nie zdąży wszystkiego ubrać a dziecko już wyrośnie
Ja tam powiedziałam, że prać nie będę najwyżej wcale albo małą przebierać 3 razy dziennie ale ubranka wykorzystam hehe

Mi koleżanki mówiły, że te na 56 to zazwyczaj dzidzia ma na miesiąc-dwa... Zależy od tego jakie dziecko ale nie spotkałam się jeszcze, żeby ktoś zaczynał od 62

No właśnie- też mi się tak wydaję
A wiecie co jest najśmieszniejsze- na wielu portalach internetowych dot.macierzyństwa i w wielu gazetkach dla mamuś czytałam, że kompletując wyprawkę najlepiej kupować ubranka w roz.- 62
A prawda jest taka, że w takich noworodek, choćby nawet był spory, po prostu się topi...
Jak oglądam np.zdjęcia na fb znajomych, którym urodziły się niedawno dzieci, to prawie na wszystkich dzieciaczki są takie malutkie, a ciuszki, w które są ubrane są sporo za duże! A dzieci wcale nie urodziły się drobne

Ja właśnie przez takie "porady" większość ciuszków mam właśnie w roz. 62. Jedyna pociecha, że wykorzystam je po prostu później. Ale trochę ciuszków w roz.56 muszę jeszcze dokupić.
Stary 2014-06-15, 20:42   #4691
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

hej
U nas weekend mija leniwie, pogoda ładna tzn ciepło ale nie jest słonecznie :P
Pisałyście o ruchach, więc się wypowiem, jakieś 2,5 tyg temu czułam ruchy bardzo słabo, przez kilka godz prawie nic, potem jak zastosowałam "sztuczki" zalecane przez połozne, czyli wypić duuuzo zimnej wody, zjeść coś słodkiego lub cokolwiek innego i położyć się w zaciemnionym pokoju na godzinke, po czym liczyć, to zaczynał sie mój szkrab ruszać, ale jakoś ospale....2 dni byl taki mniej ruchliwy,ewentualnie pokopał mocno przez minutę czy dwie i znowu cisza. Też miałam jechać na IP, ale się wstrzymywałam,bo jednak troche sie ruszał....Pózniej sobie w brodę plułam, że mogło coś się stać, na szczęscie miałam za 2dni USG i wykazało, że wszystko dobrze, a synus rusza się tak, że wszystko mnie aż w środku boli. Ale Justa ma racje, lepiej dmuchac na zimne, ja dostałam upomnienie od lekarza!

W ogóle zauważyłąm, że moje dziecko bardzo rzadko miewa w brzuszku czkawke, w przeciwieństwie do córki,ona miała non stop!

W czwartke wybralismy sie na zbioroweurodziny dzieci sąsiadów do centrum zabaw dla dzieci, wyszalała się na całego, jednak w trakcie pobytu tam, okazało sie, żeprzyszła grupkaludzi (bo teren był otwarty dla wszystkich) z....dziecmi chorymi na ospę!A było kilka kobiet w ciazy wśród naszych znajomych, okropnie sie wystraszyłam, jak w ogóle mozna ciagnąc dzieci chore na zakażną chorobę wśród inne dzieci?? Na szczęście okazało sie, ze przechodziłam ospę we wczesnym dzieciństwie, ale nie każdy przeciez na to chorował...Zobaczymy, za 2-3 tyg czy moja malutka nie złapała....

Dla dziewczyn,które są w UK i dalej nie zakupiły koszuli ciążowej, chciałam dać info że znalazłam idealną koszulęna poródw...Penneys (primark). Przypomina z wyglądu koszule meśką, jest w paseczki w różnych kolorach dostępna,i sięga tak przed kolano z 5 cm. Rozpina się od góry do dołu na guziki i 98% procent bawełny, pozostałe 2% to chyba elastan. wygodna, nie za długa nie za krótka i co najlepsze zapłaciłam tylko 9 e a widziałam bardzo drogie w niektórych sklepach na internecie.

Koszula jest tego typu, tylko u nas były dostępne w paski, wzięłam S.

http://www.ebay.co.uk/itm/Primark-ni...item27e584601b
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:42   #4692
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Oj to chyba coś przeoczyłam. Napisałam wszystkie wyszukane propozycje, czemu się nie odezwałaś?

U mnie dzisiaj dzień obżarstwa. Pojechaliśmy na taki festyn z tradycyjnym jadłem, a że ja wiele pań z KGW znam (współpracowaliśmy razem przy kilku imprezach) to nic nie zdołałam kupić poza herbatką owocową bo wszystko dostałam. Objadłam się jak nigdy. Część już wiedziała o ciąży bo dzwoniły do biura i nawet się okazało, że jedna zna położną z mojego szpitala i kazała się powołać na siebie to się mną zajmie.
dopiero sie zorientowałam jak zobaczyłam sondę, mój błąd mogłam zacytować do tych napisanych to prędzej byś znalazła a ja tylko grubym drukiem napisałam... ja dałam dopiero propozycję po tych podanych przez Ciebie

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-06-15 o 21:55
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:44   #4693
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Jej dziewczyny dajcie juz spokoj. Temat zakonczony ok?

Co do rozmiarowek nic nie pisze, bo mam wszystkie ubranka w rozmiarowce angielskiej lub amerykanskiej czyli z podzialem na miesiace od 0-3, 3-6 6-9 do 12 miesiecy. I chyba jest to dla mnie znacznie wygodniejsze oznakowanie.
Taka rozmiarówka faktycznie jest wygodniejsza

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
No właśnie- też mi się tak wydaję
A wiecie co jest najśmieszniejsze- na wielu portalach internetowych dot.macierzyństwa i w wielu gazetkach dla mamuś czytałam, że kompletując wyprawkę najlepiej kupować ubranka w roz.- 62
A prawda jest taka, że w takich noworodek, choćby nawet był spory, po prostu się topi...
Jak oglądam np.zdjęcia na fb znajomych, którym urodziły się niedawno dzieci, to prawie na wszystkich dzieciaczki są takie malutkie, a ciuszki, w które są ubrane są sporo za duże! A dzieci wcale nie urodziły się drobne

Ja właśnie przez takie "porady" większość ciuszków mam właśnie w roz. 62. Jedyna pociecha, że wykorzystam je po prostu później. Ale trochę ciuszków w roz.56 muszę jeszcze dokupić.
No u mnie na szkole rodzenia też mówiły, że nie ma co kupować tych małych bo można ubrać skarpetki jak pajac jest za duży i się trzyma a rękawy można podwinąć ale bez przesady... Jak mnie stać to kupuję bo też chcę, żeby mała jakoś wyglądała w miarę normalnie

A i znam przypadki gdzie matki po porodzie latały po sklepach i kupowały małe bodziaki bo za radą wszystkich właśnie nie kupiły najmniejszego rozmiaru a tu dziecko 2,5 kg i 50 cm
Stary 2014-06-15, 20:46   #4694
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Ja właśnie posprawdzałam te swoje ciuszki, bo mnie zdezorientowałyście Mam na tzw newborn tylko kilka rzeczy ( tj rozmiar ok 50cm-do m-ca), a potem od 0-3 sporo Czyli do 62cm, a 3-6 to są 62-68 cm i tu tez mam sporo, jeszcze w większości w worach
Ale one nie są wcale takie wielkie Albo nie mam pojęcia o proporcjach

Mama mi mówiła, że ja sie urodziłam od razu 62 cm
Stary 2014-06-15, 20:49   #4695
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Taka rozmiarówka faktycznie jest wygodniejsza

No u mnie na szkole rodzenia też mówiły, że nie ma co kupować tych małych bo można ubrać skarpetki jak pajac jest za duży i się trzyma a rękawy można podwinąć ale bez przesady... Jak mnie stać to kupuję bo też chcę, żeby mała jakoś wyglądała w miarę normalnie

A i znam przypadki gdzie matki po porodzie latały po sklepach i kupowały małe bodziaki bo za radą wszystkich właśnie nie kupiły najmniejszego rozmiaru a tu dziecko 2,5 kg i 50 cm
Moja siostra wlasnie tak miala. Jej corka byla maluska i w 56 plywala, wiec z mama na szybko kupowalysmy rzeczy 44 i 50... Bo ona miala 48 cm i wazyla 2400. Stad mam tez i takie rzeczy. Mam troche 50 i sporo 56. I wydaje mi sie, ze Mala je troche ponosi, bo przeciez taki maluch nawet jak ma te 53, 54 cm, to jest taki pozawijany jak robalek, ze nie wypelnia calych spiochow
Rzeczy na 62 i 68 tez juz mam dosc troche.... Mysle,ze te 68 beda w sam raz na boze narodzenie mniej wiecej.

Hania

Stary 2014-06-15, 20:55   #4696
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
hej

O! Fajny pomysł
Ciekawe tylko czy u mnie w primarku będą takie
Stary 2014-06-15, 21:02   #4697
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Karoseria mi mama mówiła, że nie wie jaki rozmiar miałam ale na pewno za duży bo kiedyś nie było takich małych ciuszków
A jak się urodziłam to ważyłam 2700 więc byłam malutka i chudziutka i we wszystkim się topiłam
A i moja mama mówi, że byłam mega brzydka i bała się mnie pokazać tacie
Stary 2014-06-15, 21:07   #4698
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Karoseria mi mama mówiła, że nie wie jaki rozmiar miałam ale na pewno za duży bo kiedyś nie było takich małych ciuszków
A jak się urodziłam to ważyłam 2700 więc byłam malutka i chudziutka i we wszystkim się topiłam

No nie do wiary...
A ja podobno byłam wielkim grubaskiem, do tego owłosionym. Miałam czarne długie włosy, nawet w uszach
Stary 2014-06-15, 21:10   #4699
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:

to tak jak moja siostra- mama nawet bała się że ją podmienili w szpitalu, bo taka była brzydka i myślała, że to niemożliwe, że pierwsze ( czyli ja) było takie ładne, a drugie dokładnie na odwrót

Ale oczywiście siostra "wyrosła" na ładną dziewczynkę a teraz już kobietę
Stary 2014-06-15, 21:11   #4700
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość

No nie do wiary...
A ja podobno byłam wielkim grubaskiem, do tego owłosionym. Miałam czarne długie włosy, nawet w uszach
obie musialbyscie byc piekne
Dla odmiany, jak ja sie urodzilam, to moja mama sie przerazila, ze mam na glowie strupa...ale lekarz ja uspokoil, ze to nie stup, tylko irokez z rudych wlosow przyklejony do glowy

Hania

Stary 2014-06-15, 21:14   #4701
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Dla odmiany, jak ja sie urodzilam, to moja mama sie przerazila, ze mam na glowie strupa...ale lekarz ja uspokoil, ze to nie stup, tylko irokez z rudych wlosow przyklejony do glowy
No pięknie
Też musiało to nieźle wyglądać
Stary 2014-06-15, 21:14   #4702
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
hehe Przyganiał kocioł garnkowi
Stary 2014-06-15, 21:17   #4703
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
No pięknie
Też musiało to nieźle wyglądać
Cytat:
hehe Przyganiał kocioł garnkowi
Ale moja mama twierdzi, ze bylam piekna...tylko sie wystraszyla
Chociaz ja nie mam wlasciwie zdjec z dziecinstwa, wiec chyba musze ja wziac na spytki znowu, czy aby na pewno bylam ladnym dzieckem

U mnie w rodzinie w ogole wszyscy sie zastanawiaja czy Hania bedzie rudzielcem

Hania

Stary 2014-06-15, 21:20   #4704
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Chociaz ja nie mam wlasciwie zdjec z dziecinstwa, wiec chyba musze ja wziac na spytki znowu, czy aby na pewno bylam ladnym dzieckem

Ja też nie mam zdjęć jak byłam niemowlakiem... Dopiero później mam zdjęcia jak już byłam mega piękna i słodka

A tatuś Hani jaki ma kolor włosów?

Rudzielce są fajne
Stary 2014-06-15, 21:23   #4705
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Moja siostra wlasnie tak miala. Jej corka byla maluska i w 56 plywala, wiec z mama na szybko kupowalysmy rzeczy 44 i 50... Bo ona miala 48 cm i wazyla 2400. Stad mam tez i takie rzeczy. Mam troche 50 i sporo 56. I wydaje mi sie, ze Mala je troche ponosi, bo przeciez taki maluch nawet jak ma te 53, 54 cm, to jest taki pozawijany jak robalek, ze nie wypelnia calych spiochow
Rzeczy na 62 i 68 tez juz mam dosc troche.... Mysle,ze te 68 beda w sam raz na boze narodzenie mniej wiecej.
Mam taką nadzieję bo dostałam na 68 cudownego pajaca z reniferem.

Cytat:
Cytat:
Cytat:

Ja nie rozdzielam 56 i 62, mam wszystko razem w komodzie, dla mnie jakiejś wielkiej różnicy między tymi rozmiarami nie ma.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 21:26   #4706
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość

Ja nie rozdzielam 56 i 62, mam wszystko razem w komodzie, dla mnie jakiejś wielkiej różnicy między tymi rozmiarami nie ma.
Ja też mam je razem, jako te ciuchy "na początek". Mam po równo 56 i 62.

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 21:28   #4707
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość

Ja też nie rozdzielałam bo nie mam pojęcia który rozmiar jest który Dużo ciuszków mam od kuzynki i powycinała wszystkie metki, tak mnie urządziła
3 godziny to segregowałam bo ciuszków było od urodzenia do półtora roku

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

A ile macie na przykład pajacyków na te dwa rozmiary? Albo śpiochów?
Stary 2014-06-15, 21:28   #4708
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:

Cytat:
Ja też nie mam zdjęć jak byłam niemowlakiem... Dopiero później mam zdjęcia jak już byłam mega piękna i słodka

A tatuś Hani jaki ma kolor włosów?

Rudzielce są fajne
I ja też kurcze nie mam takich zdjęć, a szkoda.. Chociaż kiedyś było gdzies u moich rodziców takie czarno-białe zdjęcie ze chrztu. Tylko cała byłam w wielkim becie

A co do koloru włosów to podejrzewam u swojej córeczki czarny. Mój TŻ czarny, ja co prawda bardzo wyjaśniałam ale jako niemowlę też czarna, więc chyba nie ma innej opcji

Mały rudzielec- super A jeszcze jakby była kręcona
musisz szukać barana
Stary 2014-06-15, 21:32   #4709
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Nasza wyprawka jest w toku.

NIE KUPIONE SA:
-wozek+fotelik+baza (wybrany, szukamy uzywki w bdb stanie a jak nie to kupimy nowy)
-kołderka +podusia (wypełnienie) POLECACIE COS?
-biustonosz do karmienia - zupelnie nie wiem co kupic HELP
-rozek (wybrany ale zbieram wieksze zamowienie)
-wanienka (wybrana, kupi Tz jak bede w szpitalu bo nie ma gdzie jej teraz polozyc)
-kilka sztuk body r.62-68 bo mamy tylko 4

BRAK -rzeczy dodatkowe:
-przescieradlo z gumka do lozeczka (bez gumki mam)
-falbanka na materac (moja zachcianka)
-posciel do wozka +przescieradlo (nie wiem czy kupowac czy wystarcza kocyki/pieluszki bo mamy juz duzo)
-kosz mojzesza (jak trafie fajny to kupie).

Ubranka,posciel jeszcze uprac i uprasowac i bedzie gotowe ale to dopiero po kolejnym weekendzie mozemy zaczac. Ciesze sie ze w razie potrzeby mozemy zamknac temat wyprawki jedna, krotka wizyta w sklepie
Ja nie kupuje nic do wozka, mam grubszy kocyk minky i mysle ze wystraczy. Gondole sa zakrywane, a na jesien juz w kombinezonik bede ubierac
Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
a dużo? Ja ze dwa razy na początku, bo potem wiadomo, towarzystwo podpite i się bałam, że ktoś na mnie wpadnie. No i za duszno, za głośno. Większość wesela przesiedziałam na dworze

To faktycznie masz same niezbędne rzeczy Spoko, masz jeszcze dużo czasu, więszkość zamówisz przez net, a to chwila moment

Rożek mam 1. Radzą mieć dwa, ale może kupię zamiast 2 rożka otulacz albo magiczny kocyk? Podobała mi się też idea Woombie, ale jednak nie daje swobody w poruszaniu bioderkami, więc odpada.

Pati za koncówkę wyprawki!
Wczoraj się przeraziłam, jak jedna lipcówka na finiszu dopiero zamówiła materac My tu naprawdę wczesnie się zmobilizowałyśmy

Ale mam apetyt! Zamówiłam sobie u męza serowe tagiatelle z kurczakiem a potem koniecznie na spacer, o ile uda mi się wstać po takiej bombie

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Optymistka kołderkę i poduszkę dostałam, więc Ci nie pomogę. Biustonosze kup sobie teraz dwa bawełniane, bez fiszbin, takie w których będziesz też mogła spać. Miseczka o rozmiar większa. "Jarpol" jest ok, ok 35zł kosztuje. Chociaż mam też 2 targowe po 10zł/szt. i są ok. jak na początek. A po porodzie, po miesiącu jak Ci się unormuje biust to sobie kupisz jakieś ładniejsze. Też właśnie się doszkalałam w temacie, bo już chciałam jakieś ładne zamawiać

Teraz noszę zwykłe bawełniane i da się je bez problemu odchylić, więc myślę, że takie też można kupić.
Jak dla mnie straszne te woombie, masakra, te dzieci jak dżdżownice wyglądaja Nie chciałabym zeby moj synuś kojarzył mi się z glizdą
Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
hej
U nas weekend mija leniwie, pogoda ładna tzn ciepło ale nie jest słonecznie :P
Pisałyście o ruchach, więc się wypowiem, jakieś 2,5 tyg temu czułam ruchy bardzo słabo, przez kilka godz prawie nic, potem jak zastosowałam "sztuczki" zalecane przez połozne, czyli wypić duuuzo zimnej wody, zjeść coś słodkiego lub cokolwiek innego i położyć się w zaciemnionym pokoju na godzinke, po czym liczyć, to zaczynał sie mój szkrab ruszać, ale jakoś ospale....2 dni byl taki mniej ruchliwy,ewentualnie pokopał mocno przez minutę czy dwie i znowu cisza. Też miałam jechać na IP, ale się wstrzymywałam,bo jednak troche sie ruszał....Pózniej sobie w brodę plułam, że mogło coś się stać, na szczęscie miałam za 2dni USG i wykazało, że wszystko dobrze, a synus rusza się tak, że wszystko mnie aż w środku boli. Ale Justa ma racje, lepiej dmuchac na zimne, ja dostałam upomnienie od lekarza!

W ogóle zauważyłąm, że moje dziecko bardzo rzadko miewa w brzuszku czkawke, w przeciwieństwie do córki,ona miała non stop!

W czwartke wybralismy sie na zbioroweurodziny dzieci sąsiadów do centrum zabaw dla dzieci, wyszalała się na całego, jednak w trakcie pobytu tam, okazało sie, żeprzyszła grupkaludzi (bo teren był otwarty dla wszystkich) z....dziecmi chorymi na ospę!A było kilka kobiet w ciazy wśród naszych znajomych, okropnie sie wystraszyłam, jak w ogóle mozna ciagnąc dzieci chore na zakażną chorobę wśród inne dzieci?? Na szczęście okazało sie, ze przechodziłam ospę we wczesnym dzieciństwie, ale nie każdy przeciez na to chorował...Zobaczymy, za 2-3 tyg czy moja malutka nie złapała....

Dla dziewczyn,które są w UK i dalej nie zakupiły koszuli ciążowej, chciałam dać info że znalazłam idealną koszulęna poródw...Penneys (primark). Przypomina z wyglądu koszule meśką, jest w paseczki w różnych kolorach dostępna,i sięga tak przed kolano z 5 cm. Rozpina się od góry do dołu na guziki i 98% procent bawełny, pozostałe 2% to chyba elastan. wygodna, nie za długa nie za krótka i co najlepsze zapłaciłam tylko 9 e a widziałam bardzo drogie w niektórych sklepach na internecie.

Moj maly tez ma dni spokoju, wtedy staram sie go pobudzic chociaz zeby na chwilke sie ruszyl. Cale szczescie mam urzadzenie dooplera i slucham wtedy serduszka, mysle ze jak serduszko mocno bije to poprostu taki leniwy jest.

Widziałam te koszule o ktorych piszesz, juz miałam ją kupic ale akurat byly zwykle do kolan, z guziczkami odpinanymi przecenione na 2funty, wiec do porodu kupilam taka zwykła, a tamtą kupie całą piżame ze spodniami, bo jest tez wersja takiej koszuli i spodni. Jest duzy wybor, nie wiedziałam na jaki kolor sie zdecydowac i nie kupilam jeszcze zadnej.
Stary 2014-06-15, 21:33   #4710
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie rozdzielałam bo nie mam pojęcia który rozmiar jest który Dużo ciuszków mam od kuzynki i powycinała wszystkie metki, tak mnie urządziła
3 godziny to segregowałam bo ciuszków było od urodzenia do półtora roku

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

A ile macie na przykład pajacyków na te dwa rozmiary? Albo śpiochów?
Pajaców mam 10, śpiochów z 6, półśpiochów 5 i ze 3 pary spodni na wyjścia najwięcej mam bodziaków, nie wiem ile, ale kupka przewyższa inne trzykrotnie

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości