|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku. | |||
| Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 |
|
13 | 26,53% |
| Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! |
|
16 | 32,65% |
| Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! |
|
19 | 38,78% |
| Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! |
|
8 | 16,33% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
![]() U mnie dzisiaj dzień obżarstwa. Pojechaliśmy na taki festyn z tradycyjnym jadłem, a że ja wiele pań z KGW znam (współpracowaliśmy razem przy kilku imprezach) to nic nie zdołałam kupić poza herbatką owocową bo wszystko dostałam. Objadłam się jak nigdy. Część już wiedziała o ciąży bo dzwoniły do biura i nawet się okazało, że jedna zna położną z mojego szpitala i kazała się powołać na siebie to się mną zajmie.
|
|
|
|
|
#4682 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
Cytat:
Otulaczek mam taki: http://www.belle-petite.pl/becik-dwu...minky,3,379,14 tylko material jest w sloniki, a nie potworki. |
||
|
|
|
#4683 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Faktycznie może jak się dziecko rodzi to na samym początku może być, że wszystkie są za duże, co wcale nie oznacza, że będziemy je ubierać przez pół roku. Przecież większość dzieci szybko rośnie i to chyba bardziej o to chodzi. Ja tam nie będę się spierać, która mama jest bardziej doświadczona, bo uważam, że jeśli jakaś kumpela mi mówi, że tak jest ( a dziecko ma i ubranka też miała, a nawet pokazuje zestawy nowych bodów, nie rozpakowanych tzn, że faktycznie ich nie użyła np. ) Po co ma kłamać, albo czemu mam nie wierzyć ![]() Z drugiej strony wiem, że u mnie tak byc nie musi, więc mam oczywiście też ubranka najmniejsze. Także zobaczymy ![]() A wolałabym, żeby Ninka nie była bardzo duża jak mam rodzić naturalnie
|
|
|
|
|
#4684 |
|
Zakorzenienie
|
U nas na weselu 8 lutego była moja koleżanka z terminem na koniec marca
I całą noc się bawili, tańczyli cały czas Wszyscy byli w szoku, że ona tak daje radę![]() Ja też bym sobie podylała nie powiem ![]() Co do justy to ja nie widzę, żeby ktokolwiek na nią naskoczył ![]() I to chyba normalne, że nie chcemy czytać o takich przykrych sytuacjach na tym etapie ciąży nie?? Ja też znam dużo niefajnych historii ale po co je przytaczać, później każda z nas się martwi i świruje niepotrzebnie... To niczemu dobremu nie służy Każda z nas wie, że musi uważać i zwracać uwagę na ruchy i to chyba wystarczy |
|
|
|
#4685 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jedno mnie nurtuje- po jakim czasie można stwierdzić że dziecko się mniej rusza? jak np.nie czuję ruchów w ogóle przez np. 2, 3 godziny czy ile? Bo szczerze mówiąc, nie bardzo wiem, kiedy brak ruchów powinien niepokoić Jeśli chodzi o ubranka, to ja Zuken w roz. 68 nie mam jeszcze żadnego ale kiedyś w sklepie oglądałam śpiochy czy pajacyki w tym rozmiarze i wydawały mi się strasznie duże... Wydaję mi się że wcześniej niż w 3 miesiącu dziecko nie nosi tego rozmiaru, ale jeśli się mylę to mnie proszę poprawcie ![]() Cytat:
chyba jesteśmy na podobnym etapie Wózka jeszcze nie mamy, łóżeczko czeka u siostry na zabranie, komoda zamówiona, ale jeszcze czekamy na info, kiedy będzie do odbioru. Różków mam 2- jeden trochę cieplejszy, usztywniany a drugi cieńszy, miękki. Z tych niezbędnych gadżetów brakuje mi jeszcze wanienki, materaca, podgrzewacza i sterylizatora ( zdecydowałam jednak zakupić takie urządzenie 2 w 1), kosmetyków dla dziecka, pieluch jednorazowych, no i kilka rzeczy dla mnie do szpitala... Cytat:
|
|
|
#4686 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moj Tomek mial 52 cm a ubranka na 56 byly ogromne, nogawki byly tak dlugie ze musialam mu skarpetki zakladac a body byly za duze nawet z pelna pielucha ![]() W szpitalu mierza nie tak jak u lekarza i stad ta spora roznica. Mierza od srodka glowki do pietek, a pozniej na wizytach u lekarza juz normalnie, przynajmmiej mi tak pielegniarka powiedziala jak sie zdziwilam na kontroli ze niby tak malo urosl a z ubranek juz dawno wyskoczyl.. no i znow niejasno napisalam )Ja posegregowalam ciuszkiwczoraj po synku i jeden wor to 56-62 ale pozniej po praniu mam zamiar je rozdzielic i 62 narazie schowam.
|
|
#4687 |
|
Zakorzenienie
|
karoseria ale to chyba też zależy od tego ile kto ma tych ubranek na dany rozmiar
Bo jak któraś mama przesadzi z ilością tych małych to logiczne jest, że nie zdąży wszystkiego ubrać a dziecko już wyrośnieJa tam powiedziałam, że prać nie będę najwyżej wcale albo małą przebierać 3 razy dziennie ale ubranka wykorzystam hehe ![]() Mi koleżanki mówiły, że te na 56 to zazwyczaj dzidzia ma na miesiąc-dwa... Zależy od tego jakie dziecko ale nie spotkałam się jeszcze, żeby ktoś zaczynał od 62 |
|
|
|
#4688 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale najwiecej mam na 56, uswiadomiłam sobie że przesadziłam z bodami chyba bo mam 13(4 z długim a reszta z krótkim rękawkiem) 7 pajacyków, 7 par śpioszków, półśpioszki 1 para i dwa kaftaniki, 2 czapeczki, a na 62, tylko 2 pary bodów za to pajaców 6 sztuk i 6 par śpioszków, 2 półśpioszki i 3 kaftaniki, 2 sweterki, spodenki ogrodniczki, jedna czapeczka, a na 68 mam 3 pajcyki, z 5 par body i 2 pary śpioszków i 2 kaftaniki( na jednych metkach pisze 68, a na innych 3-6 miesiaca, ale wielkosciowo są identyczne)
|
|
|
|
|
#4689 |
|
Rozeznanie
|
Jej dziewczyny dajcie juz spokoj. Temat zakonczony ok?
Co do rozmiarowek nic nie pisze, bo mam wszystkie ubranka w rozmiarowce angielskiej lub amerykanskiej czyli z podzialem na miesiace od 0-3, 3-6 6-9 do 12 miesiecy. I chyba jest to dla mnie znacznie wygodniejsze oznakowanie. |
|
|
|
#4690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie- też mi się tak wydaję A wiecie co jest najśmieszniejsze- na wielu portalach internetowych dot.macierzyństwa i w wielu gazetkach dla mamuś czytałam, że kompletując wyprawkę najlepiej kupować ubranka w roz.- 62 ![]() A prawda jest taka, że w takich noworodek, choćby nawet był spory, po prostu się topi... Jak oglądam np.zdjęcia na fb znajomych, którym urodziły się niedawno dzieci, to prawie na wszystkich dzieciaczki są takie malutkie, a ciuszki, w które są ubrane są sporo za duże! A dzieci wcale nie urodziły się drobne Ja właśnie przez takie "porady" większość ciuszków mam właśnie w roz. 62. Jedyna pociecha, że wykorzystam je po prostu później. Ale trochę ciuszków w roz.56 muszę jeszcze dokupić.
|
|
|
#4691 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
hej
![]() U nas weekend mija leniwie, pogoda ładna tzn ciepło ale nie jest słonecznie :P Pisałyście o ruchach, więc się wypowiem, jakieś 2,5 tyg temu czułam ruchy bardzo słabo, przez kilka godz prawie nic, potem jak zastosowałam "sztuczki" zalecane przez połozne, czyli wypić duuuzo zimnej wody, zjeść coś słodkiego lub cokolwiek innego i położyć się w zaciemnionym pokoju na godzinke, po czym liczyć, to zaczynał sie mój szkrab ruszać, ale jakoś ospale....2 dni byl taki mniej ruchliwy,ewentualnie pokopał mocno przez minutę czy dwie i znowu cisza. Też miałam jechać na IP, ale się wstrzymywałam,bo jednak troche sie ruszał....Pózniej sobie w brodę plułam, że mogło coś się stać, na szczęscie miałam za 2dni USG i wykazało, że wszystko dobrze, a synus rusza się tak, że wszystko mnie aż w środku boli. Ale Justa ma racje, lepiej dmuchac na zimne, ja dostałam upomnienie od lekarza! W ogóle zauważyłąm, że moje dziecko bardzo rzadko miewa w brzuszku czkawke, w przeciwieństwie do córki,ona miała non stop! ![]() W czwartke wybralismy sie na zbioroweurodziny dzieci sąsiadów do centrum zabaw dla dzieci, wyszalała się na całego, jednak w trakcie pobytu tam, okazało sie, żeprzyszła grupkaludzi (bo teren był otwarty dla wszystkich) z....dziecmi chorymi na ospę!A było kilka kobiet w ciazy wśród naszych znajomych, okropnie sie wystraszyłam, jak w ogóle mozna ciagnąc dzieci chore na zakażną chorobę wśród inne dzieci?? Na szczęście okazało sie, ze przechodziłam ospę we wczesnym dzieciństwie, ale nie każdy przeciez na to chorował...Zobaczymy, za 2-3 tyg czy moja malutka nie złapała.... Dla dziewczyn,które są w UK i dalej nie zakupiły koszuli ciążowej, chciałam dać info że znalazłam idealną koszulęna poródw...Penneys (primark). Przypomina z wyglądu koszule meśką, jest w paseczki w różnych kolorach dostępna,i sięga tak przed kolano z 5 cm. Rozpina się od góry do dołu na guziki i 98% procent bawełny, pozostałe 2% to chyba elastan. wygodna, nie za długa nie za krótka i co najlepsze zapłaciłam tylko 9 e a widziałam bardzo drogie w niektórych sklepach na internecie. Koszula jest tego typu, tylko u nas były dostępne w paski, wzięłam S. http://www.ebay.co.uk/itm/Primark-ni...item27e584601b |
|
|
|
#4692 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja dałam dopiero propozycję po tych podanych przez Ciebie
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-06-15 o 21:55 |
|
|
|
|
#4693 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale bez przesady... Jak mnie stać to kupuję bo też chcę, żeby mała jakoś wyglądała w miarę normalnie![]() A i znam przypadki gdzie matki po porodzie latały po sklepach i kupowały małe bodziaki bo za radą wszystkich właśnie nie kupiły najmniejszego rozmiaru a tu dziecko 2,5 kg i 50 cm
|
||
|
|
|
#4694 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie posprawdzałam te swoje ciuszki, bo mnie zdezorientowałyście
Mam na tzw newborn tylko kilka rzeczy ( tj rozmiar ok 50cm-do m-ca), a potem od 0-3 sporo Ale one nie są wcale takie wielkie Albo nie mam pojęcia o proporcjach ![]() Mama mi mówiła, że ja sie urodziłam od razu 62 cm
|
|
|
|
#4695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzeczy na 62 i 68 tez juz mam dosc troche.... Mysle,ze te 68 beda w sam raz na boze narodzenie mniej wiecej. |
|
|
|
|
#4696 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ciekawe tylko czy u mnie w primarku będą takie
|
|
|
|
|
#4697 |
|
Zakorzenienie
|
Karoseria mi mama mówiła, że nie wie jaki rozmiar miałam ale na pewno za duży bo kiedyś nie było takich małych ciuszków
![]() A jak się urodziłam to ważyłam 2700 więc byłam malutka i chudziutka i we wszystkim się topiłam ![]() A i moja mama mówi, że byłam mega brzydka i bała się mnie pokazać tacie |
|
|
|
#4698 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No nie do wiary... A ja podobno byłam wielkim grubaskiem, do tego owłosionym. Miałam czarne długie włosy, nawet w uszach |
|
|
|
|
#4699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tak jak moja siostra- mama nawet bała się że ją podmienili w szpitalu, bo taka była brzydka ) było takie ładne, a drugie dokładnie na odwrótAle oczywiście siostra "wyrosła" na ładną dziewczynkę a teraz już kobietę
|
|
|
#4700 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dla odmiany, jak ja sie urodzilam, to moja mama sie przerazila, ze mam na glowie strupa...ale lekarz ja uspokoil, ze to nie stup, tylko irokez z rudych wlosow przyklejony do glowy
|
||
|
|
|
#4701 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4702 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4703 |
|
Zakorzenienie
|
Ale moja mama twierdzi, ze bylam piekna...tylko sie wystraszyla
![]() Chociaz ja nie mam wlasciwie zdjec z dziecinstwa, wiec chyba musze ja wziac na spytki znowu, czy aby na pewno bylam ladnym dzieckem ![]() U mnie w rodzinie w ogole wszyscy sie zastanawiaja czy Hania bedzie rudzielcem
|
|
|
|
#4704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tatuś Hani jaki ma kolor włosów? Rudzielce są fajne |
|
|
|
|
#4705 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja nie rozdzielam 56 i 62, mam wszystko razem w komodzie, dla mnie jakiejś wielkiej różnicy między tymi rozmiarami nie ma.
|
|||
|
|
|
#4706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#4707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo ciuszków mam od kuzynki i powycinała wszystkie metki, tak mnie urządziła![]() 3 godziny to segregowałam bo ciuszków było od urodzenia do półtora roku![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- A ile macie na przykład pajacyków na te dwa rozmiary? Albo śpiochów ?
|
|
|
|
|
#4708 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A co do koloru włosów to podejrzewam u swojej córeczki czarny. Mój TŻ czarny, ja co prawda bardzo wyjaśniałam ale jako niemowlę też czarna, więc chyba nie ma innej opcji ![]() Mały rudzielec- super ![]() musisz szukać barana |
||
|
|
|
#4709 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nie chciałabym zeby moj synuś kojarzył mi się z glizdą Cytat:
Widziałam te koszule o ktorych piszesz, juz miałam ją kupic ale akurat byly zwykle do kolan, z guziczkami odpinanymi przecenione na 2funty, wiec do porodu kupilam taka zwykła, a tamtą kupie całą piżame ze spodniami, bo jest tez wersja takiej koszuli i spodni. Jest duzy wybor, nie wiedziałam na jaki kolor sie zdecydowac i nie kupilam jeszcze zadnej.
|
|
#4710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwięcej mam bodziaków, nie wiem ile, ale kupka przewyższa inne trzykrotnie ![]() Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.

"
za wizytę !
no cóż...

ale to tylko dlatego, że 4 dostałam a chciałam mieć jednak jeden nowy więc kupiłam
wczoraj znowu zlapalam dola, jakos mi hormony ostatnio ostrzeliwuja po mozgu i sie doluje... Eh.

ja dałam dopiero propozycję po tych podanych przez Ciebie 
bo ciuszków było od urodzenia do półtora roku
?
a dużo? Ja ze dwa razy na początku, bo potem wiadomo, towarzystwo podpite i się bałam, że ktoś na mnie wpadnie. No i za duszno, za głośno. Większość wesela przesiedziałam na dworze
a potem koniecznie na spacer, o ile uda mi się wstać po takiej bombie