|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny-zniecierpliwione,desperat ki i wyluzowane
Cytat:
Czytając twój post przypomniało mi się, jak kilka miesięcy temu dostałam od mojego TŻ-ta pierścionek z... kapsla z tymbarku Z romatycznym cytatem czy coś Na tego kapsla przykleił nawet muszelkę.Trzymamy kciuki za szybkie oświadczyny!
|
|
#1292 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny-zniecierpliwione,desperat ki i wyluzowane
Mój raz się wygłupiał, że mi się kapslem oświadcza, bo było tam napisane "wyjdziesz za mnie?"
jakiś czas temu miał kilka takich wstawek, nie wiem, czy ćwiczył sobie oświadczanie czy co...
|
|
|
|
#1293 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie tez nie zobaczysukni przed, to cudowne jak faceci płaczą z zachwytu na widok swojej wybranki A co myślicie o prowadzeniu do ołtarza przez ojca? dla mnie piękny symbol i sądzę że u mnie na ślubie tata podprowadzi do Tż ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
![]() OBSTAWIAM DYSIĘ ze zostanie następną nową narzeczoną !---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46907026]Miałam to samo przed świętami Wielkanocy przyszedł bez okazji z pudełkiem na biżuterię, ja juz serce w gardle, a tam kolczyki. ale dobrze w sumie, ze to nie był pierścionek, bo dał mi je przed domem i oboje byliśmy w dresach [/QUOTE]Hahhahahaha mnie tez wkrecil dwa razy na urodziny! Czerwone pudeleczko jak na pierscionek za I razem kolczyki a za II naszyjnik A prawie już zemdlałam tam ![]() Witamy nowa koleżankę ! i czekamy razem z Tobą na ten cudowny moment:0![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
Moj Tz 2 razy udawal ze sie oswiadcza, mimo ze odebralam to na serio bo mial na sobie koszulę i spodnie od garnituru. Raz z pierscionkiem mamy a raz z pierscionkiem siostry ;/ poziej powiedzial zartowalem chcialem sprawdzic rozmiar. Ah Ci faceci...
Edytowane przez mojchlopakniechce Czas edycji: 2014-06-16 o 21:52 |
|||
|
|
|
#1294 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie będę mieć ślubu kościelnego wiec tara nie będzie mnie prowadził do ołtarza. Jakby TZ sobie tak ze mnie żartował to byłabym niezłe wkurzona
Edytowane przez silk_a Czas edycji: 2014-06-16 o 22:22 |
|
|
|
#1295 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Planujemy slub na 2016 a on powiedzial ze planowac tak serio i organizować będziemy po zaręczynach, a jak na razie zwleka strasznie mnie tym irytując i znając życie oświadczy się w 2016 :O pół roku przed slubem :P
|
|
|
#1296 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1297 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A o tym dziecku to ja już słyszę od dłuższego czasu. Więc skoro już zaczyna temat ślubu to też trochę pogada zanim coś w tym kierunku zrobi. Tak sądzę. ![]() A co do odprowadzania przez ojca - w sumie to fajnie wygląda, ale najlepiej żeby wtedy Państwo Młodzi zobaczyli się dopiero w kościele a nie jechali razem jednym samochodem. Taki amerykanizm. ![]() Cytat:
![]() Chociaż przyznam szczerze, że w moich rodzinnych stronach jest dość duża konkurencja i nie trzeba zamawiać wszystkiego 2 lata wcześniej. Tacy moi znajomi ostatnio się pobrali 10 miesięcy od zaręczyn, siostra TŻ idzie w sierpniu na wesele pary, która się zaręczyła w tym roku w walentynki. Czyli ślub po pół roku od zaręczyn. I mają normalne wesela. Wysłane z mojego LG-E430 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 201701300922 Czas edycji: 2014-06-16 o 23:40 |
||
|
|
|
#1298 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, pozwolę sobie nieśmiało dołączyć, może i mi wątek przyniesie jakiś suprajs
![]() Mamy po 24 lata, jesteśmy razem prawie 4. Ja już studia na finiszu, on jeszcze rok. Ostatnio złapałam jakieś parcie i za każdym razem widzę jak ktoś młodszy albo o krótszym stażu się zaręcza, bierze ślub to strasznie smutno mi się robi Wszyscy zaczynają dopytywać niby w żartach kiedy nasza pora a mi zostaje tylko dementować śmiechem. Mówiłam wiele razy, że chciałabym za 2 lata mieć pierwsze dziecko, później zaraz jakby wyszło drugie, ale to chyba tylko moje gadanie. Próbuję nawet mu ostatnio wjechać na ambicje, ale nie wiem czy jego mały móżdżek to łapie, a przecież nie powiem mu wprost "ej ziomek, streszczaj się, bo za rok będziemy już po ślubie". Strasznie źle bym się czuła, bo wiem, że jak tak powiem, to on zaraz poleci po pierścionek, a to takie trochę wymuszanie Ech, już czasem na prawdę wątpię i myślę sobie, że jeśli w tym roku się nie ogarnie, to chyba już później nie będę chciała. Co mi po takim facecie, a raczej pipce, która przez tyle czasu nie potrafi się zdecydować. Za 2 lata to ja będę robić chrzciny a nie wesele.
|
|
|
|
#1299 | |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
Życzę Ci tego, żebyś za dwa lata chrzciny planowała, ale co jeśli nie uda Ci się od razu zajść w ciążę? Tez powiesz "później to ja już nie chce" i nóżką tupniesz? |
|
|
|
|
#1300 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
?ja na marginesie powiem ze nie mam takich znajomych ktory cisna na jakies sluby i sie wypytuja a kiedy a kiedy. odmawialabym spotkan w takiej syutuacji, znajomi sami zyja pod 1 dachem w nieformalnych zwiazkach |
|
|
|
|
#1301 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się z dziewczynami. Noe wszystko da się zaplanować. Idą ścisłe według TYLKO swojego planu można się mocno rozczarować. Przede wszystkim powinnaś pogadać z partnerem. Szczera i spokojna rozmowa jest jakimś rozwiązaniem.
|
|
|
|
#1302 | |
|
wredna wizażanka
|
Cytat:
_toskaffka - Trochę dziwne to co piszesz. Rozmawialiście o ślubie w ogóle? Może on nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo na to czekasz? po facetach można się tego spodziewać! Ale takie planowanie samej sobie i tupanie nóżką 'później to ja już nie chce' jest ciut niepoważne
|
|
|
#1303 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Co do samych zaręczyn - no niestety musisz mu dać czas, przecież nie chcesz żeby zrobił to z przymusu... |
|
|
|
|
#1304 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No i trzeba jeszcze spojrzeć na to, że został mu jeszcze rok studiów. Jak więc toskaffko wyobrażasz sobie tą organizację wesela i ślubu w takiej sytuacji? Jeśli jesteście na studiach dziennych to nie pracujecie, a co jeśli za rok on nie znajdzie od razu po studiach pracy? Co jeśli Ty przez ten rok po skończeniu studiów też będziesz miała podobną sytuację? Z czego będziecie się utrzymywać? I jak tu planować dziecko, gdy nie ma się jakiejś stabilności życiowej - mieszkania, pracy etc. (tak zakładam) ? Jak dla mnie to całkiem zrozumiałe, że on jeszcze nie myśli o ślubie. |
|
|
|
|
#1305 |
|
Konto usunięte
|
Co do prowadzenia przez ojca - moja mama chciałaby, żeby mnie tata prowadził. Zobaczymy. W kościele i tak TŻ nie będzie mnie widział po raz pierwszy, przecież przed ślubem jest zwyczaj błogosławieństwa od rodziców w domu panny młodej, więc tam już by mnie widział
|
|
|
|
#1306 |
|
Zakorzenienie
|
Slyszalam kiedys ze sa takie panny mlode ktore na blogoslawienstwo ubrane sa w zwykla koktajlowa sukienke , a suknie zakladaja dopiero po i jada osobno do kosciola. Dla mnie to troche dziwne no ale coz
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1307 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46917071]Co do prowadzenia przez ojca - moja mama chciałaby, żeby mnie tata prowadził. Zobaczymy. W kościele i tak TŻ nie będzie mnie widział po raz pierwszy, przecież przed ślubem jest zwyczaj błogosławieństwa od rodziców w domu panny młodej, więc tam już by mnie widział
[/QUOTE]Dokładnie, dlatego chociaż kiedyś marzyło mi się żeby ojciec poprowadził mnie do ołtarza, teraz chyba zdecydowałabym się na wejście do kościoła razem z moim TŻ ![]() Inna sukienka na błogosławieństwo i na ślub to marnotrawienie pieniędzy jak dla mnie
|
#1308 |
|
zniemczona peema
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46917071]Co do prowadzenia przez ojca - moja mama chciałaby, żeby mnie tata prowadził. Zobaczymy. W kościele i tak TŻ nie będzie mnie widział po raz pierwszy, przecież przed ślubem jest zwyczaj błogosławieństwa od rodziców w domu panny młodej, więc tam już by mnie widział
[/QUOTE]No tak, przecież to Pan młody przyjeżdża po Pannę młodą więc i tak już ją widzi. U mnie ostatnio tata sam podsuwał myśl, że poprowadzi mnie do ołtarza, ale mu uświadomiłam, że przecież w naszym kościele wogóle się tak nie robi i nie chcę być wyjątkiem . A co myślicie o dzieciach sypiących kwiaty albo idących z obrazem przed Państwem młodym?. Jak mój brat brał ślub to właśnie niosłam taki wielki obraz z bratem mojej teraz już bratowej a potem ksiądz ten obraz poświęcił i wisi u nich w sypialni nad łóżkiem. A po wyjściu z kościoła rodzina mojej bratowej wypuściła białe gołębie, pięknie to wyglądało.
|
|
#1309 |
|
zuy mod
|
Ja nie mam tego problemu bo bierzemy cywilny
jestem też ciekawa jak wtedy zorganizować "błogosławieństwo" czy w ogóle to olać. Ale rodzicom byłoby miło, gdyby nam życzyli wszystkiego dobrego przed ślubem.
|
|
#1310 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przecież dobrze wiem, że nie zachodzi się w ciążę od tak w 30 sekund i czasem trzeba trochę czasu, więc chciałam zacząć właśnie za jakieś dwa lata, żeby mieć jeszcze szanse być względnie młodą mamą.Cytat:
Ech... z boku może to wyglądać śmiesznie, ale to nie jest tak jak tu piszecie. Problem w tym, że to taki typ człowieka, który tylko gada gada gada, a jak trzeba postawić sprawę konkretnie to go nie ma. Od 2 lat stękał mi nad uchem jak już nie chce mieszkać z rodzicami, mówiłam żeby się wyprowadził (bo warunki były), ale dopiero jak go trochę przycisnęłam to się zdecydował. Teraz żałuje, że tak późno, bo jest o niebo lepiej. Może otoczenie też na niego trochę wpływa, brat 7 lat z dziewczyną i nic, siostra i drugi brat podobnie, koledzy to samo. Chyba myśli, że na wszystko ma czas, bo przecież inni też nic nie robią. Dlatego pisałam wcześniej, że jakbym przycisnęła tak jak z tym mieszaniem to by się zmobilizował, ale czy to taka zbrodnia, że chcę żeby w końcu coś sam zrobił? Za tydzień mamy wesele kuzyna, może coś go ruszy jak zobaczy na żywo i zrobi za miesiąc na 4. rocznicę niespodziankę, ale chyba się nie napalam, bo wiem czego mogę się spodziewać. Czuję, że powoli przechodzimy ten związek, ale jestem niedojrzała, bo po 4 latach oczekuję jakichś kolejnych kroków...
|
||||
|
|
|
#1311 |
|
Zakorzenienie
|
bierzesz ślub cywilny i będziesz mieć błogosławieństwo?
|
|
#1312 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Faceci mają do tego inne podejście po prostu. |
|
|
|
|
#1313 |
|
zuy mod
|
Napisalam "blogoslawienstwo" w cudzyslowie nie bez powodu. I napisalam, ze zastanawiam sie - to jest fajna tradycja - przeciez moze byc bez krzyzy i modlitw - moj ojciec nigdy nic o bogu nie mowil, bo jest ateista - ale swoim synom (i nie tylko - bo pasierbom tez) dawal ostatnie zlote rady i zyczyl najlepszego przed slubem.
wysłano z mojej Xperii SP
|
|
#1314 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
żadnego błogosławieństwa nie będzie, ani innych takich rzeczy. byłam dwa lata temu na weselu kuzynki - dość bliska rodzina, więc byłam w domu przed wyjściem do kościoła, no i widziałam to całe błogosławieństwo - klękanie przed rodzicami, jakieś naznaczanie krzyżem a między tym wszystkim kamerzysta i fotograf. tak samo było na ślubie mojej cioci już nawet nie wiem ile lat temu, ale już jako mała dziewczynka zapamiętałam, że mi się w ogóle ta tradycja nie podoba. |
|
|
|
|
#1315 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ok, mieszkania czy domu można nie posiadać. Jeśli kogoś na to nie stać to bez sensu jest pakować się w kredyty. Można wynajmować czy pomieszkać jakiś czas z rodzicami o ile są ku temu dobre warunki. Natomiast brak pracy, stałych zarobków, ciążące nad głową studia (dzienne), które trzeba skończyć moim zdaniem wykluczają się z decyzją o małżeństwie. No i raczej żaden facet nie zdecyduje się na ślub nie mając stałego źródła dochodów. ![]() Toskaffka no po tym co teraz napisałaś wygląda to trochę inaczej. Najpierw pisałaś tylko o studiach, więc myślałyśmy że tylko studiujecie, nie pracujecie.
|
||
|
|
|
#1316 |
|
Zadomowienie
|
A ja w sumie patrzę na to trochę inaczej. Mi ogólnie błogosławieństwo się podoba (o ile można to tak nazwać) - w sensie uważam, że to tradycja, którą również u siebie kiedyś chciałabym zachować.
Co do prowadzenia przez tatę do ołtarza - ogólnie rozumiem ludzi, którzy uważają, że to dziwne, bo w końcu pan młody i tak zobaczy pannę młodą w domu. Ale dla mnie to symbol, po prostu i ta symbolika mi bardzo odpowiada. Byłam na ślubach, gdzie to było praktykowane jak i na takich, gdzie młodzi sami szli do ołtarza - kwestia wyboru po prostu. Ale ja jestem osobą, która przywiązuje się zarówno do tradycji (nie mówię, że wszystkich) i symboli i po prostu chciałabym, by mój tata mnie kiedyś do ołtarza zaprowadził. Toskaffka, rozumiem Twoje rozterki, ale mówiąc szczerze może Twój TŻ patrzy na to inaczej niż Ty. Ja np. co prawda mam inną sytuację, bo brak mi środków póki co na usamodzielnienie się (niestety), ale mimo wszystko, nawet gdyby sytuacja była inna wolałabym ze ślubem poczekać do końca studiów, mimo wszystko. Może Twój TŻ również ma takie podejście do tego. Poza tym - rozumiem, że masz swoje marzenia, plany, które chciałabyś zrealizować w danym okresie czasu - ale akurat te kwestie zależą nie tylko od Ciebie i jeśli Twój chłopak na takie kroki gotowy nie jest to nie ma sensu go zmuszać i jeśli zależy Ci na spędzeniu życia akurat z nim - będziesz musiała się z tym pogodzić i odłożyć realizację planów na później.
|
#1317 | |||
|
Konto usunięte
|
[/QUOTE]Ja uważam, że błogosławieństwo jest takim oddaniem młodych przez rodziców sobie na wzajem, więc to odprowadzenie do ołtarza nie jest już potrzebne. Do tego tak jak napisałam wspólne pójście do ołtarza jest dla mnie znakiem wspólnego wkraczania w nową, wspólną przyszłość Cytat:
Cytat:
A nie chciałabym być zbombadowana ani narazić na to moich gości ![]() A co do dzieci to chciałabym żeby moja chrześnica niosła nam obrączki ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1318 |
|
Zadomowienie
|
Aaa, a o tym zapomniałam.
Jeśli chodzi o te wszystkie "dodatki" w stylu dzieci sypiące kwiaty przed młodą parą czy coś w tym stylu - to akurat w ogóle jakoś do mnie nie przemawia. ![]() A gołębie to już w ogóle dla mnie koszmar - nie cierpię tych ptaków i nigdy nie wiązałam ich z czymś romantycznym niestety.
|
#1319 |
|
Konto usunięte
|
Mi podobają się wystrzeliwane z tub płatki róż. Świetnie to wygląda.
|
|
|
|
#1320 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.

az dzisiaj znalazlam pierscionek
to znaczy nie widzialam go, otworzylam szuflade, a tam byla malutka reklamowka, a w niej pudeleczko, nie otworzylam go dzieki Bogu, odlozylam jak najszybciej
z jednej strony sie strasznie ciesze, z drugiej jestem zla na siebie, ze akurat dzisiaj mnie wzielo na sprzatanie
Z romatycznym cytatem czy coś 
jakiś czas temu miał kilka takich wstawek, nie wiem, czy ćwiczył sobie oświadczanie czy co...

przed świętami Wielkanocy przyszedł bez okazji z pudełkiem na biżuterię, ja juz serce w gardle, a tam kolczyki.