izotek - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-03, 22:18   #1171
Ewelinka070794
Przyczajenie

Question Dot.: izotek

Witam wszystkich. Postanowilam napisac i dowiedziec sie czegos wiecej niz sama wiem.. otoz biore ziotek 2 miesiac i oczywiscie jestem bardzo zadowolona ale martwi mnie to ze mialam tylko jeden dzien miesiaczki.. dostalam 29maja o 5 rano a juz 31 rano nic kompletnie nie bylo, wczoraj odbylam stosunek z moim partnerem i nadal nic tylko delikatnie sie zaróżowilo .. Martwie sie bo nadal czysto... Czy tak jest podczas przyjmowania leku czy mam sie obawiac najgorszego Prosze o jaka kolwiek odpowiedz pozdrawiam
Ewelinka070794 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 10:41   #1172
vilandravalo
Raczkowanie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez Ewelinka070794 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich. Postanowilam napisac i dowiedziec sie czegos wiecej niz sama wiem.. otoz biore ziotek 2 miesiac i oczywiscie jestem bardzo zadowolona ale martwi mnie to ze mialam tylko jeden dzien miesiaczki.. dostalam 29maja o 5 rano a juz 31 rano nic kompletnie nie bylo, wczoraj odbylam stosunek z moim partnerem i nadal nic tylko delikatnie sie zaróżowilo .. Martwie sie bo nadal czysto... Czy tak jest podczas przyjmowania leku czy mam sie obawiac najgorszego Prosze o jaka kolwiek odpowiedz pozdrawiam
Jaką antykoncepcję stosujesz i jak długo? Pewnie to nic takiego, chociaż mi się jeszcze nie zdarzyło, zaczęłam anty hormonalną razem z Izotekiem i wszystko póki co super regularnie.

Ja opiszę mój przypadek, żeby się ludzie nie bali tego Izoteku jak ognia
Zaczynam teraz czwarty miesiąc. Przez pierwszy 20mg, drugi 40mg (1 kapsułka rano, 1 wieczorem), od trzeciego po dwie na wieczór. Wyniki cały czas super, sprawdzane co miesiąc.
Jakoś w połowie trzeciego miesiąca zaczęłam zauważać pożądane efekty, a efekty uboczne typu suchość skóry zaczęły być dużo mniej dokuczliwe. W drugim miesiącu strasznie cierpiałam z powodu ust, z których skórę można było odrywać płatami i żadna pomadka nie pomagała, aż kupiłam Carmex co prawda zapach ma jak dla mnie straszny, ale to jedyne, co mi pomaga - usta jak u normalnego człowieka Słońce mi nie szkodzi nawet po paru godzinach - co prawda się nie opalam, ale sporo chodzę i zwiedzam i nic (moją koleżankę z kolei piekła skóra po słońcu). Jedyny minus to to, że w czwartym miesiącu zaczynam odczuwać bóle stawów, chociaż przed kuracją miewałam już gorsze
Moja skóra jest już w takim stanie, że gdyby nie zaczerwienienia, to może rozważyłabym chodzenie bez podkładu Zobaczymy po zakończeniu kuracji, ale póki co gorąco polecam, bo nareszcie żyję i wyglądam jak człowiek.
vilandravalo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 14:21   #1173
Lalina91
Raczkowanie

Dziś jest moj 44 dzien brania. Dawka 30mg. Czoło nadal mam gładkie choć jak sie przejedzie ręką to czuć z 3,4 grudki no ale w porównaniu do tego co było jak zaczynałam to jest extra. Jestem właśnie przed okresem i wyskoczyło mi kilka krotek;( na jednym policzku kilka i na brodzie;( a już się cieszyłam,że będzie już czysto;(

Co do skutków ubocznych to nadal suchość ust(dość uciązliwe ale jak smaruje regularnie czy to kremem czy pomadką to do ogarnięcia), schość oczu mniejsza odkąd praktycznie caly czas chodze w okularach przeciwsłnecznych zgodnie z zalecieniem lekarza, ostatnio zaczełam odczuwać ból pleców choć nie jest to ból ciągły i wcale nie tak mocny, odczuwalny od czasu do czasu. No i oczywiście suchość twarzy ale nie jest to aż tak straszne. Wystarczy jak posmaruję ją rano i wieczorem kremem i jest ok Co do słońca to wystarcza mi jak posmaruję się kremem przeciwsłonecznym 20 i jest ok choć się nie opalam. W sierpniu będę wybierać się na wakacje ale lekarz stwierdził, że spokojnie mogę jechać jak będę się regularnie smarować
Lalina91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 14:56   #1174
milord90
Przyczajenie

Problem ze skórą

Od zawsze miałam straszny problem z tłustą cerą,trądzikiem i tłustymi włosami. Włosy myłam dwa razy dziennie a twarz od wymalowania się świeciła się po pól godziny a jak dotknęłam nos palcem to aż mi z palca spływalo.

Od 4 miesięcy jestem na kuracji izotekiem.

Pryszczy brak, zero łoju, włosów mogę nie myć z tydzień.

Tylko że... strasznie świeci mi się nos. Nie jest to spowodowane łojotokiem (jak dotknę twarzy jest idealnie sucha) z resztą przy izoteku to niemożliwe. Nos jest jakby pokryty taką błyszczącą, odbijająca światło powłoką, świeci się jeszcze bardziej niż przed kuracją jak był cały w łoju

Próbowałam ten naskórek usunąć peelingiem-nos zaczął się owszem łuszczyć jeszcze bardziej ale nic to nie dało. Potem próbowałam z innej strony-intensywanie nawliżać. Łuszczenie ustało całkowicie, ale nos dalej się świeci.

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?
milord90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 15:26   #1175
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Problem ze skórą

A nie prościej pudrować ten nos? Teraz są upały. Większość ludzi się świeci.
Stary 2014-06-10, 18:48   #1176
milord90
Przyczajenie

Mam tak już zimy, nie jest to spowodowane upałem, jak były mrozy było to samo.

I pudruję go czym się da, a ta błyszcząca skórka zostaje i odbija światło.

Nawet double wear + silny puder matujący nic nie dają.
milord90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 17:07   #1177
Marcin_619
Raczkowanie

hej, czy ktos biorąc izotek pokonal zaskórniki otwarte? nie moge z nimi wygrac nic na nie nie działa , nie wiecie czy sa może jakies silne tabletki żeby zlikwidowały łojotok i zaskórniki otwarte?
Stary 2014-06-14, 18:29   #1178
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marcin_619 Pokaż wiadomość
hej, czy ktos biorąc izotek pokonal zaskórniki otwarte? nie moge z nimi wygrac nic na nie nie działa , nie wiecie czy sa może jakies silne tabletki żeby zlikwidowały łojotok i zaskórniki otwarte?
Ja mialam duzo zaskornikow ktore w czasie uzywania same znikly. Zostaly dziurki-widoczne pory ale sa czyste) niestety boje sie ze po zakonczeniu kuracji wroca.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 22:00   #1179
Marcin_619
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Ja mialam duzo zaskornikow ktore w czasie uzywania same znikly. Zostaly dziurki-widoczne pory ale sa czyste) niestety boje sie ze po zakonczeniu kuracji wroca.

dzieki za odpowiedz , a jak to jest z tymi tabletkami , jak te skutki uboczne u Ciebie? uzywasz przy nim jakiegos kremu na twarz?
Stary 2014-06-14, 22:05   #1180
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki za odpowiedz , a jak to jest z tymi tabletkami , jak te skutki uboczne u Ciebie? uzywasz przy nim jakiegos kremu na twarz?
Ja jestem od dawna na aknenorminie i uzywam duuuuzo kremow.
Bez tego wygladalabym jak mumia. Plus filtr na twarz i cialo.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 22:14   #1181
krakowianka1991
Raczkowanie

hej ja już biorę ten lek od 3 miesięcy, przez te 3 miesiące miałam dawkę 40 mg przy wadze 45 kg. teraz przez 2 miesiące ze względu na lato mam przyjmować 20 mg na dobę...czy Wam też lekarz zmniejszył dawkę na ten okres letni? Co do rezultatów leczenia to faktycznie jest dużo lepiej choć do ideału to mi jeszcze sporo brakuje...a jeśli chodzi o skutki uboczne to mega suche usta, ogólnie skóra, jestem trochę osłabiona, po większym wysiłku bolą mnie mięśnie- no ale to wszystko do przeżycia, żeby tylko buzia wyładniała
krakowianka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 21:06   #1182
marcys255
Raczkowanie

Ja zażywam już ostatnie pudełko,jestem w połowie 6 opakowania. Dawka ta sama 40mg dzień,skutki uboczne to bóle mięśni i suche usta więc idzie wytrzymać. Od paru tygodni nie wyskoczył mi już ani jeden syfek aż się boje co będzie później:-D:-o

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-06-15, 22:34   #1183
krakowianka1991
Raczkowanie

podczas ostatniej wizyty rozmawiałam z lekarzem na temat powrotu trądzik po skończeniu kuracji. Powiedział mi,ze trądzik może wrócić, ale ze słabszym nasileniem i ,że zawsze możemy powtórzyć kuracje....mało obiecujące, ale mam nadzieje,ze nie wróci....moja buzia też zaczyna się robić ładna, ale jeszcze jeszcze....
krakowianka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 10:59   #1184
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marcys255 Pokaż wiadomość
Ja zażywam już ostatnie pudełko,jestem w połowie 6 opakowania. Dawka ta sama 40mg dzień,skutki uboczne to bóle mięśni i suche usta więc idzie wytrzymać. Od paru tygodni nie wyskoczył mi już ani jeden syfek aż się boje co będzie później:-D:-o.
Ja zaczynam przedostatni miesiąc... Jedynym moim problemem są przebarwienia i drobne blizny. Kocham izo i nie chcę się z nim rozstawać. Przez całą kurację wyniki mam idealne, czuję się w sumie ok (czasem mam napady senności, ale to przy wahaniach pogody) i właśnie też się boję co to będzie później

Zaczynam się powoli ustawić pielęgnację, żeby nie zaszkodzić buzi na dzień dobry...
Stary 2014-06-17, 10:38   #1185
Lalina91
Raczkowanie

Jestem pod koniec drugiego opakowania. Wczoraj zauważyłam,że na twarzy(policzki i broda) mam dość sporo białych włosków których wcześniej nie bylo... Czy któraś z was tak miała? I czy po skonczonej kuracji to zniknie? Nie chcialabym zeby zostalo to na zawsze... Niby nie sa mocno widoczne ale sama świadomość ze sa... Z głowy natomiast wypadaja mi garsciami... Dermatolog twierdzi,że odrosną no zobaczymy... Suche na szczeście nie są odkąd używam nawilżającej maseczki na włosy po każdym(raz w tygodniu) myciu głowy
Stary 2014-06-17, 22:41   #1186
palinkaaa13
Raczkowanie

hej hej
nie bylo mnie tu chyba ponad pol roku. ja mialam przyjac opakowan ok 12 max 13 a jestem chyba juz na 18 opakowaniu. zawsze jak odstawiam lek to pogarsza mi sie .... ciagle mam wrazenie ze pod skora sa syfy niewytepione podczas kuracji a najgorsze jest to ze moj tradzik byl sredni... aknenormin juz jem od kwietnia tamtego roku....
a tak z innej beczki mialam swoje konto na www.izotek.pl nie wiecie co sie z ta strona stalo nagle. nie istnije juz chyba
palinkaaa13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 13:58   #1187
Marcin_619
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez palinkaaa13 Pokaż wiadomość
hej hej
nie bylo mnie tu chyba ponad pol roku. ja mialam przyjac opakowan ok 12 max 13 a jestem chyba juz na 18 opakowaniu. zawsze jak odstawiam lek to pogarsza mi sie .... ciagle mam wrazenie ze pod skora sa syfy niewytepione podczas kuracji a najgorsze jest to ze moj tradzik byl sredni... aknenormin juz jem od kwietnia tamtego roku....
a tak z innej beczki mialam swoje konto na www.izotek.pl nie wiecie co sie z ta strona stalo nagle. nie istnije juz chyba
ten twoj aknenormin to na co jest glownie i ile kosztuje? nie wiecie czy istnieja jakies tabletki na lojotok i zaskorniki na ktorych nic nie dziala?
Stary 2014-06-18, 14:55   #1188
DlaczegoTak
Przyczajenie

Cytat:
hej hej
Tam już forum nie działa, teraz jesteśmy pod nazwą Izoteam, wpisz w google. Niestety obecnie forum jest w trakcie przebudowy, ale niebawem pewnie będzie działać Ja jestem już ponad 2 miesiące po kuracji.
DlaczegoTak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 16:42   #1189
Marcin_619
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milord90 Pokaż wiadomość
Od zawsze miałam straszny problem z tłustą cerą,trądzikiem i tłustymi włosami. Włosy myłam dwa razy dziennie a twarz od wymalowania się świeciła się po pól godziny a jak dotknęłam nos palcem to aż mi z palca spływalo.

Od 4 miesięcy jestem na kuracji izotekiem.

Pryszczy brak, zero łoju, włosów mogę nie myć z tydzień.

Tylko że... strasznie świeci mi się nos. Nie jest to spowodowane łojotokiem (jak dotknę twarzy jest idealnie sucha) z resztą przy izoteku to niemożliwe. Nos jest jakby pokryty taką błyszczącą, odbijająca światło powłoką, świeci się jeszcze bardziej niż przed kuracją jak był cały w łoju

Próbowałam ten naskórek usunąć peelingiem-nos zaczął się owszem łuszczyć jeszcze bardziej ale nic to nie dało. Potem próbowałam z innej strony-intensywanie nawliżać. Łuszczenie ustało całkowicie, ale nos dalej się świeci.

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?
nos może sie błyszczeć z nadmiernego wysuszenia, dobrze nawilżaj to miejsce i zobacz czy będzie efekt , najszybciej sprawdzisz czy mam racje kupując maseczke nawilżająca i po zmyciu jej nos nie będzie sie swiecił to masz sprawce blysku

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:
Napisane przez DlaczegoTak Pokaż wiadomość
Tam już forum nie działa, teraz jesteśmy pod nazwą Izoteam, wpisz w google. Niestety obecnie forum jest w trakcie przebudowy, ale niebawem pewnie będzie działać Ja jestem już ponad 2 miesiące po kuracji.
i jakie efekty? trądzik wrócil? z czym dokładnie wlaczyłas?
Stary 2014-06-18, 18:04   #1190
DlaczegoTak
Przyczajenie

Cytat:

i jakie efekty? trądzik wrócil? z czym dokładnie wlaczyłas?
Efekty ogólnie oceniam na bardzo dobre, terapię również znosiłam naprawdę bez większych ekscesów. Miałam ciągle nawracający, uporczywy trądzik i mega tłustą cerę ( zaczęło się w gimnazjum, a jestem teraz na 4 roku studiów). Ciągle leczyłam się czymś zewnętrznie i najczęściej moja była dermatolożka przepisywała mi Tetralysal. W pewnym momencie i to przestało działać, i już 2 tygodnie po odstawieniu takowego mnie wysypywało. Niestety widzę, że niestety trądzik bardzo mocno wypaczył mi postrzeganie siebie. Obecnie nie narzekam, od czasu do czasu pojawić się może jakaś drobna krostka, ale naprawdę dla innych ludzi prawdopodobnie jest to niewidoczne. Także nie chce zapeszać, ale na razie jest naprawdę ok
Stary 2014-06-18, 19:37   #1191
Marcin_619
Raczkowanie

Cytat:
Efekty ogólnie oceniam na bardzo dobre, terapię również znosiłam naprawdę bez większych ekscesów. Miałam ciągle nawracający, uporczywy trądzik i mega tłustą cerę ( zaczęło się w gimnazjum, a jestem teraz na 4 roku studiów). Ciągle leczyłam się czymś zewnętrznie i najczęściej moja była dermatolożka przepisywała mi Tetralysal. W pewnym momencie i to przestało działać, i już 2 tygodnie po odstawieniu takowego mnie wysypywało. Niestety widzę, że niestety trądzik bardzo mocno wypaczył mi postrzeganie siebie. Obecnie nie narzekam, od czasu do czasu pojawić się może jakaś drobna krostka, ale naprawdę dla innych ludzi prawdopodobnie jest to niewidoczne. Także nie chce zapeszać, ale na razie jest naprawdę ok
nie

wspomne o mojej samoocenie i wgl. nie wiem czy moj dermatolog przepisze mi cos jak retionoidy doustne do ta kobieta jest za dobra zeby faszerowac mnie tabletkami ale ja juz nie wytrzymuje z tymi zaskornikami i masa łoju , te tabletki usuwaja zaskorniki?
Stary 2014-06-18, 22:38   #1192
DlaczegoTak
Przyczajenie

Cytat:
nie

wspomne o mojej samoocenie i wgl. nie wiem czy moj dermatolog przepisze mi cos jak retionoidy doustne do ta kobieta jest za dobra zeby faszerowac mnie tabletkami ale ja juz nie wytrzymuje z tymi zaskornikami i masa łoju , te tabletki usuwaja zaskorniki?
W moim przypadku, i myślę, że większości radzą sobie ze wszystkim. Ja do tej pory nie mam np. ani jednego wągra na nosie. A wcześniej miałam ich pełno.
Stary 2014-06-19, 01:00   #1193
palinkaaa13
Raczkowanie

Cytat:

i jak tam buzia czy jest tak samo jak podczas kuracji czy gorzej a moze lepiej.
palinkaaa13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-19, 07:56   #1194
Marcin_619
Raczkowanie

Cytat:
W moim przypadku, i myślę, że większości radzą sobie ze wszystkim. Ja do tej pory nie mam np. ani jednego wągra na nosie. A wcześniej miałam ich pełno.
bralas izotek czy co innego? tylko po nim sa az taki efekty czy np. aknenormin dziala tak samo na wagry bo mam ich tysiace
Stary 2014-06-19, 09:26   #1195
DlaczegoTak
Przyczajenie

Cytat:
i jak tam buzia czy jest tak samo jak podczas kuracji czy gorzej a moze lepiej.
Jak dla mnie prawie tak samo, tylko już nie tak sucho.

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

Cytat:
bralas izotek czy co innego? tylko po nim sa az taki efekty czy np. aknenormin dziala tak samo na wagry bo mam ich tysiace
Brałam Izotek. Generalnie Izotek, Aknenormin, Axotret itd. to wszystko jest to samo. Tylko inna nazwa i producenci, a co za tym idzie - ceny.
Stary 2014-06-19, 16:44   #1196
Lalina91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lalina91 Pokaż wiadomość
Jestem pod koniec drugiego opakowania. Wczoraj zauważyłam,że na twarzy(policzki i broda) mam dość sporo białych włosków których wcześniej nie bylo... Czy któraś z was tak miała? I czy po skonczonej kuracji to zniknie? Nie chcialabym zeby zostalo to na zawsze... Niby nie sa mocno widoczne ale sama świadomość ze sa... Z głowy natomiast wypadaja mi garsciami... Dermatolog twierdzi,że odrosną no zobaczymy... Suche na szczeście nie są odkąd używam nawilżającej maseczki na włosy po każdym(raz w tygodniu) myciu głowy
Naprawde nikt nie miał z tym problemu??
Stary 2014-06-19, 18:32   #1197
Marcin_619
Raczkowanie

jak ublagac dermatologa o retinoidy doustne ?co mowic bo mam juz dosc tego loju i zaskornikow
Stary 2014-06-19, 18:55   #1198
DlaczegoTak
Przyczajenie

Cytat:
Naprawde nikt nie miał z tym problemu??
Co do wypadających włosów - u mnie zaczęło się to po zakończeniu kuracji. Na przyszłej wizycie u mojego dermatologa muszę o to zapytać. Zaczęłam używać Sesy, i mam wrażenie, że jest nieco lepiej.
Stary 2014-06-19, 22:22   #1199
kishiro
Przyczajenie

Hej, ja już drugi raz poddałam się kuracji izotekiem. Tutaj znajdziecie krótką relację z całej kuracji: http://wprostysposob.pl/tag/izotretynoina/ Będę dodawała kolejne posty. Na pewno napiszę czy było warto i skumuluję pełną dawkę informacji o moim samopoczuciu podczas kuracji i skutkach ubocznych, no i jak czuję się teraz, już po...
Pozdrawiam i zapraszam do lektury,
K.

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

A odnośnie wypadających włosów to mnie to spotkało na długo po pierwszej kuracji, raczej po odstawieniu hormonów, które brałam przy kuracji. Ale znalazłam świetny sposób, żeby szybko odrosły
http://wprostysposob.pl/skrzyp-na-pr...acymi-wlosami/
Pozdrawiam,
Karola
kishiro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-20, 15:38   #1200
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Cytat:
Ja mam więcej włosków niż przed. Ale jest to taki jaśniutki meszek na policzkach i delikatnie przy kącikach górnej wargi. Jakoś nieszczególnie się tym martwię. Grunt, ze pryszczy nie ma;p Może pod nimi nie widziałam włosków
Cytat:
nie wspomne o mojej samoocenie i wgl. nie wiem czy moj dermatolog przepisze mi cos jak retionoidy doustne do ta kobieta jest za dobra zeby faszerowac mnie tabletkami ale ja juz nie wytrzymuje z tymi zaskornikami i masa łoju , te tabletki usuwaja zaskorniki?
Kiedyś spotkałam się z opinią (może nawet na wizazu), że mężczyźni są pod tym względem lepszymi dermatologami. Kobietom brakuje odwagi na stanowczą kurację.
Jednym zdaniem- zmień lekarza!
Co do zaskórników, to ja miałam maaasę otwartych (szczególnie nos). W drugim miesiącu zaczęły mi się dosłownie wybijać na wierzch. Któregoś wieczora zrobiłam delikatnie peeling i nie było po nich śladu. Do dziś nos mam gładki i czyściutki

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości