|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy boisz się porodu? | |||
| Nie |
|
16 | 50,00% |
| Ani trochę |
|
16 | 50,00% |
| Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.
Cytat:
Cytat:
Ja co do cc też mam mieszane uczucia. Jeśli w trakcie porodu pojawi się konieczność cięcia to niech tną, ale świadomie się nie zdecyduję. Chyba wolę zaufać lekarzom. Obawiałabym się, że jeśli bym poszła na cc na życzenie i coś się stało mi lub dziecko, to bym żyła ze świadomością, że to było moje widzimisie. Poza tym pamiętam, jak moja bratowa cierpiała po cc, chyba tydzień nic przy dziecku nie mogła zrobić... |
||
|
|
|
#932 | |||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.
Cytat:
Domyslam sie, o co Ci chodzi z tym spieciem i stresem w momencie porodu, i masz racje, nastawieniempsychiczne gra wielka role w trakcie porodu, strach poteguje odczuwanie bolu i generalnie opoznia akcje. Ale do porodu mozna sie przygotowac i go oswoic.... Cytat:
I jak pisala Zuken, naturalny porod ma to do siebie ze przygotowuje maluszka do zycia po drugiej stronie brzuszka, a cesarskie ciecie niestety wyrywa go brutalnie z bezpiecznego srodowsiak. Jak jest potrzeba, to cc jak najbardziej, ale zeby chciec tego dla swojego dziecka, hmmm.... Cytat:
Puenterkaspolczuje Ci zlego samopoczucia, chyba kazda z nas miewa gorsze i lepsze dni, mam nadzieje ze u Ciebie nastana w koncu te drugie! Moja druga ciaza tez inna od pierwszej, do tego male dziecko pod opieka calodzienna bez drzemek wiec ciezko o odpoczynek, trzeba sobie radzic niestety jakos...jak mam gorszy dzien i samopoczucie, napor na pecherz ze ciezko mi spacerowac to sobie odpuszczam po prostu, a nadrabiam potem! Co do alko, moj Tz lubi wypic przy imprezie albo piwko z kolegami, ale zwykle konczy na 1-2 i nie robi tego czesto, powiedzialabym ze rzadko, takze z powodu nadmiaru obowiazkow. Sam nigdy nie pije, bo,uwaza ze to dziwne pic samemu jak nie mielismy dzieci, lubilismy w zimowe wieczory zrobic sobie po kubku grzanego wina i obejzec serial czy jakis dobry film, teraz juz od miesiecy w winie nawet ust nie zamoczylam bo albo ciaza albo karmienie, ehhh
|
|||
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
Jezu ta zgaga mnie wykonczy
|
|
|
|
#934 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Oczywiscie, ze kazdy moze miec swoja decyzje. Nie probuje Cie wcale przekonac do swojej. Cytat:
Bo jest roznica pomiedzy obiektywna wiedza, ocena sytuacji, a subiektywna ocena nacechowana naszymi emocjami. Ja mowie tylko i wylacznie o cc na zyczenie, a nie o cc z przyczyn medycznych. I generalnie dla dziecka lepszy jest porod sn. I mysle,ze potwierdzi to kazdy lekarz. Poniewaz tak stworzyla to natura i jest wiele argumentow przemawiajacych za tym. Tak samo, jak z kp. Ze jest to najlepszy sposon karmienia dziecka, jesli nie ma co do tego przeciwskazan medycznych... Oczywiscie mozna sie z tym nie zgadzac, ale ja uwazam, ze warto miec wiedze na ten temat, zeby rozstrzygac za i przeciw (nie mowie, ze jej nie masz ).Cytat:
![]() Cytat:
Komplikacja moze wystapic i przy borowaniu zeba.... I nikt nie napisal, ze cc zagraza dziecku, ale ze jest lepsze dla dziecka. Chociazby z punktu widzenia ukladu hormonalnego. Uklad hormonalny dziecka daje znak do porodu, 'ostrzeliwuje' matke hormonami, u dziecka wzrasta poziom hormonow takich jak np. Adrenalina, ktore redukowane sa podczas porodu. Ten wysileknpodczas porodu jest dziecku potrzebny. Podobnie z hormonami u matki podczas sn. Eh, wychodze na przemadrzalca ![]() Wiadomo, kazdy robi jak uwaza
|
|||||
|
|
|
#935 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#936 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mleko mi pomaga ale się skończyło
|
|
|
|
|
#938 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;46995833]
Pomarszczony Ja co do cc też mam mieszane uczucia. Jeśli w trakcie porodu pojawi się konieczność cięcia to niech tną, ale świadomie się nie zdecyduję. Chyba wolę zaufać lekarzom. Obawiałabym się, że jeśli bym poszła na cc na życzenie i coś się stało mi lub dziecko, to bym żyła ze świadomością, że to było moje widzimisie. Poza tym pamiętam, jak moja bratowa cierpiała po cc, chyba tydzień nic przy dziecku nie mogła zrobić...[/QUOTE] Bez cc dzidzius jest pomarszczony, brzydki i w ogole ![]() Oczywiscie, ze jak jest potrzeba, to niech tna. Urodzic trzeba
|
|
|
|
#939 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też i do tego jeszcze nogi w sumie to wszystko
|
|
|
|
#940 |
|
Zakorzenienie
|
Agnes nie wiem skąd taki wniosek, że nastawiłam się na łatwy poród sn
Nic takiego nie napisałam i nie wiem jak to wywnioskowałaś z mojej wypowiedzi![]() Ja już napisałam swoje zdanie i oczywiście każda z nas ma swoje Warto jednak wgłębić się w temat i poczytać trochę więcej a nie bazować na opowieściach koleżanek, które jak wiemy prawie zawsze odbiegają od prawdy![]() U mnie położne na SR też zwracały uwagę na poród bo w dzisiejszych czasach co 5 poród to cc podobno a większość z nich wcale nie ma takich wskazań ![]() Tak samo jest z kp jak napisała Butter... Jak wiecie pisałam, że nie chcę karmić a jednak po przeanalizowaniu tematu doszłam do wniosku, że będę karmić te 2-3 miesiące jeśli mi się uda dla dobra dziecka Niestety w tym momencie moje obawy schodzą na dalszy plan i chcę spróbować mimo wielu obaw i wątpliwości![]() Tak samo jest z porodem właśnie, matka jeśli ma możliwość wyboru powinna wybrać to, co dla jej dziecka jest najlepsze a nie kierować się swoją wygodą
|
|
|
|
#941 |
|
Zakorzenienie
|
Mi to chyba nie jest dane się wyspać
Ta moja córeczka mnie kocha widzę a przede wszystkim czuję
|
|
|
|
#942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny ja myślę, że trzeba do tematu podejść z pokorą, dziecko trzeba urodzić i tyle, nikt tego za nas przecież nie zrobi. Jeśli lekarz stwierdzi, że będzie cc to idziemy na cc, jak nie to idziemy rodzić sn i dajemy z siebie wszystko naprawdę wszystko zaczyna się w głowie, jak się będziecie tak nakręcać, że nie dacie rady, to faktycznie może być ciężko. Oczywiście, że to nie będzie raczej łatwe i przyjemne ale innego wyjścia zwyczajnie nie ma! U mnie dziś ciężki dzień będzie. 10 rocznica śmierci mojego Taty.. spróbuję się nie rozklejać.
|
|
#943 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja sie nawet nie wdaję w takie dyskusje bo mi się nie chce wysilać i tłumaczyć wiedząc ,że taka osoba i tak nie zrozumie
|
||
|
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo mi przykro
|
|
|
|
#945 |
|
Zakorzenienie
|
Juz mamy blizej niz dalej
.Te ostatnie tygodnie chyba dluza sie najbardziej. Ja tez bym chciala urodzic wczesniej, w 38 tygodniu na przyklad, wlasciwie to juz sie nie moge doczekac . Od jakiegos czasu kompletnie przestalam sie bac, chodze wyluzowana i odliczam dni. Czekam na ten dzien tak jak sie czeka na jakas wazna i radosna uroczystosc, na wlasny slub albo na piekna, egzotyczna podroz .Wyprawka juz sie kompletnie przestalam stresowac. Mam wiekszosc potrzebnych rzeczy, reszte sie dokupi pozniej. Jeszcze tylko kilka tygodni... |
|
|
|
#946 |
|
Rozeznanie
|
Mni juz druga noc z rzedu bola biodra.. nie wiem już jak spac.
Gosia bardzo mi przykro. Trzymaj się
|
#947 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Witam w klubie. Cytat:
|
||
|
|
|
#948 | |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
Jejka ale naskrobałyście przez ten weekend . Udało mi się poczytać ale nie mam już siły cytować ale ważne, że żadna z was jeszcze nie urodziła U mnie jeszcze goście siedzą ale już im zapowiedziałam, że muszą się wcześniej wynieść - zaraz po śniadaniu bo mamy jeszcze multum spraw do załatwienia . Chyba zrozumieli, że ich wizyta trochę za długo trwa i że bardzo mnie zmęczyła Mam nadzieje, że jak odpocznę to wszystko wróci do normy . Moja lista spraw do załatwienia na dzisiaj jest tak długa, że pewnie znowu padnę na pyszczek ![]() Dzisiaj jest dzień ojca - jak chcecie obejrzycie sobie nową reklamę dove men na dzień ojca. Oglądałam ją chyba z 10 razy i za każdym razem się wzruszam. Nie chcę tutaj dodawać linka bo nie wiem czy mnie nie wyrzuci za jakiś spam.... ale baardzo polecam. Mojemu tż też się strasznie podobała ![]() ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Cytat:
Co do podejścia do porodu w 100 % się zgadzam.... jaki by nie był damy rade. Jak nie my to kto!!!! |
|
|
|
|
#949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi sie ze jak ktos mowi ciezarnej o tym ze cc jest lepsze to ona sie na to nastawia i sie zgadza i porodu sn nie bierze pod uwage jednak kobiety w ciazy sa bardziej podatne na opinie innych a zwlaszcza z blizszego otoczenia i takie nakrecanie w kolko w koncu daje efekt Tak samo dla mnie bez sensu jest przygotowanie planu pordu Ciezarna nastawia sie jedzie wedlug planu a jak cos nie idzie po jej mysli to jest koniec strach panika zlosc i na co to komu ? Ja sie pytalam swojej poloznej o znieczulenie jakie maja ( chcialabym rodzic bez znieczulenia ale wiedziec jakie sa tez chcialam ) zapytala mnie sie na co jestem nastawiona wiec powiedzielam ze na nic i nie mam konkretnego planu jezeli chodzi o porod ona powiedziala ze najwazniejsze wlasnie jest nastawienie bo wiele kobiet nastawia sie na znieczulenie i gdy zaczynaja sie pierwsze bole one panikuja i zadaja znieczulenia od razu ale wiadomo ze rozne hisotrie sa |
|
|
|
|
#950 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo właściwie czemu nie - może lepiej tak, niz nastawiać się, że mnie rozerwie jak śledzia i obs..am wszystkich naokoło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zastanawiam się po co takie gadki. Pamiętam, jak moja przyjaciółka była w ciąży i jej mąż przy nas wszystkich zaczął snuć opowieści, jak to ona na pewno zrobi kupę podczas porodu, że będzie ją musiał wycierać, a jak będzie rodzić w wodzie, to pewnie dostanie taką siatkę i będzie te kupy wyławiać... ![]() Ja nie mam prezentu dla męża na dzień ojca. Obudziłam go pomalowanym brzuszkiem
|
|||||
|
|
|
#951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja sie nie boje jak na razie nic nie czytam co ma byc to bedzie ![]() W lipcu idziemy na ostatnie zakupy i koniec bede lezec z nogami w gorze i czekac na porod
|
|
|
|
|
#952 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O Boże.... zabiłabym za to męża... chociaż moja teściówka ma tyle wyczucia, że podobne historie opowiada jak się zdarzyły jej samej normalnie załamka mnie bierze jak to słyszę... Ja mam mieć cc ze względów zdrowotnych i spotkałam się już z róznym podejściem: Jedni pytają jak sobie załatwiłam a inni wzdychają współczując... |
|
|
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
To ja napiszę jeszcze kilka słów o porodzie. Przez 16 h miałam bóle krzyżowe i skurcze co 2-3 min, ciągłe masaże szyjki, a to boli jak cholera, aż w końcu zrobili cc, najpierw nie chciała się skrócić szyjka, później mała przekręciła główkę i zdecydowali o cc.
Przed porodem nie chciałam słyszeć o cc, ale jak się okazało to było konieczne. Oczywiście słyszałam już, że się nie namęczyłam, dziecko też super wypoczęte, ale głupie, bo po cc takie właśnie dzieci są. Teraz podjęłam decyzję o cięciu, chociaż sama nie wiem czy do końca muszę. Grubość blizny mam 2,5, a to jest na granicy. Lekarz też sugerował cc. Gdybym wiedziała, że urodzę w miarę szybko i nie skończy się to drugim cc, to zdecydowałabym się na poród naturalny, ale może być tak jak przy pierwszym porodzie ![]() Na wątku Zosi na 36 porodów, 16 to cc, gdzie planowane może były 2, więc nie ma się co nastawiać, że koniecznie urodzimy sn. Ja mimo, że miałam cc pokarmu miałam bardzo dużo
|
|
#954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie maz sie ucieszyl z takiej pobudki ![]() Jak tam nauka kochana ? |
|
|
|
|
#955 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba kazda z nas na tym etapie zaczyna swirowac ja tez wyczekuje az mala zaczenie swoje przeboje w brzuchu od razu robie sie spokojniejsza ![]() Odpoczynek zawsze pomaga i przynosi ulge - cos o tym wiem ![]() Tylko pamietaj zeby nie przesadzac i ze jak poczujesz zmeczenie zeby odpoczac
|
|
|
|
|
#957 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie za bardzo rozumiem sens takiej gadki, bo przeciez kazda rodzaca dostaje lewatywe w jakims celu a do porodu w wodzie to juz na 100%, bo przeciez to srodowisko powinno byc w miare sterylne, zeby zmniejszyc mozliwosc infekcji bakteryjnej. Uprasowalam zaslonki, zaraz umyje okno a potem sobie zrobie pedicure. W ogole to sie zdenerwowalam kilka dni temu, czytalam wpis na blogu Anwen (ona tez jest teraz w ciazy) i jakis kretyn komentowal, ze 90% kobiet w ciazy i mlodych matek chodzi zaniedbana, z tlustymi wlosami i w porozciaganych dresach. No, piekne spoleczenstwo ma opinie o macierzynstwie, z takimi stereotypami niechlujnej mamuski .Jutro klade henne na wlosy, a co .
|
||
|
|
|
#958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja sie nie nastawiam na nic akurat bo tez slyszalam wiele wersji jak to bylo jak sie dziewczyny ponastawialy na porody a i tak nie urodzily tak jak chcialy i byl placz i krzyk |
|
|
|
|
#959 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie gadają bzdury często... Musiałaś się biedna namęczyć ![]() Cytat:
A nauka...ehh... nawet mi nie mów - mam tak serdecznie dość! Wstaje rano, mam wrażenie, że ze świeżym umysłem, przeczytam 2 pytania i kleją mi sie oczy ![]() Nie wspomnę o tym, że przerobię coś, wydaje mi się, że umiem, a za 10 minut, jak wracam....nie pamiętam |
||
|
|
|
#960 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja sobie "wizualizuję" szybki poród sn i w ten sposób jak już odejdą mi wody, albo zaczną się skurcze nie będę świrować w domu. Butter co do tych gadek "o zwierzętach" to chyba chodzi o takie pokazanie pierworódkom, że jest się górą bo "my to mamy już za sobą, my wiemy jak to jest, a ty się bój". Jakoś na mnie to nie działa, te robiły pod siebie a inne urodziły w 3 h. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.

I to będzie jego pierwsza wnuczka!!!
no rece opadaja...
boje sie porodu i gdyby byl ulozony poprzecznie (przelecial mi przez 3/4 brzucha!) To po prostu nie byloby to ode mnie zalezne i musialaby byc cesarka. Mysle ze aby urodzic to trzeba poddac sie naturze i dzialac z nia w zgodzie a w związku z tym ze jestem bardzo nerwowa to boje sie ze jak zacznie mnie bolec to cala sie zacisne i nie dam rady urodzic. Nie wiem czy dosc jasno to napisalam...

).

.