Scent Bar LIII - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-26, 15:36   #601
Maja102
Zakorzenienie

Dot.: Scent Bar LIII

Cytat:
Napisane przez tricolor Pokaż wiadomość
U mnie tak było: kazali rodzicom przenieść mnie do wyższej klasy (i to podobno dwa razy, sama pamiętam tylko raz), bo się sakramencko nudziłam na lekcjach, no, tak bardzo, że potrafiłam zasnąć Ale nie zrobili tego, bo dzieciństwa szkoda.
I nudziłam się dalej
ale bajer, a mnie nikt nie zaproponował do wyższej klasy, a tez się nudziłam w podstawówce

Kurdee, jedna dentystka na urlopie, a drugi ma tak zapchane terminy wieczorami, że może mnie przyjąć najwcześniej w połowie lipca Szczęście, że ten popękany ząb jest po kanałówce, bo jakbym miała teraz chodzić kilka tyg. z dziurą do żywego nerwa, to bym się chyba wściekła z bólu
I dlatego się boję chodzić do dentystów - jeden dupek mi spaćkał ząb z 10 lat temu i teraz do końca życia będe się z tym męczyć i biegać po dentach, już mi chyba 4 wypełnienie wypadło i za każdym razem wypada wraz z coraz większym kawałkiem zęba Ciekawe, czy mi tym razem koronki nie będą chcieli wstawić, bo niedługo mi sam korzeń zostanie dentyści to zuoooo, za każdym razem jak mi borują, to modlę się, zeby i tym razem kawałek kolejnego zeba nie odpadł a jak grzebią przy przednich to prawie schodzę na serce, że będe szczerbata
Trauma, że mi jeszcze gorzej zeby rozwalą + trauma bólu z dzieciństwa i do konca życia będę chodzić do dentysty co kilka lat, dopiero jak ból w dziurze się zrobi nie do wytrzymania
(z ostatnią chodziłam rok, strach przed denstystą okazał się silniejszy niż mały ból od czasu do czasu )

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2014-06-26 o 15:51
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 15:43   #602
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
oj siedzialam nad tymi bzdurami z didem to wiem....
jak masz 10 linijek literek a didu nie wychodzą to jest bek i frustracja i fogle...

a pani twierdziła ze ona wcale duzo nie zadaje a te dzieci ktore maja duzo tzn ze nie zdązyły na lekcji wyrobic programu...wiec musza w domu i trudno.
wychodziło wiec z tego ze moj did jest lekkim głabem niestety , co jednak potem oikazalo sie nieprawdą.

jak poszła do 4 klasy to była ulga dla całej rodziny..serio.
dzieci były w szoku ze nie mają codziennie zadanej kupy zadan i czasem nie maja nic do robienia z lekcji

generalnie wg mnie ten cały system dziala źle- bo coraz młodsze didy sie uczą i coraz dłuzej, a wychodzą coraz głupsze , jaki to ma sens
niedługo na maturze beda zadania typu znajdź 10 róznic miedzy obrazkami
1. Powtórzę się - nie wszędzie zadają równie dużo. A to jest anturalny proces akurat, poczatki są zawsze trudne, i bek i frustracja nie omija chyba nikogo na pewnym etapie poznawczym.

2. No też już pisałam - Pani twierdziła, widać była w błędzie, u nas w dwóch szkołach mam przegląd, nie było takiej tendencji Dzieciaki krzyczą więcej więcej jeszcze jeszcze, moja przyjaciółka jako nauczyciel nie wyrabia bo one nie mają dość

3. Czyli jednak kwestia podejścia nauczycieli do materii. Da się Tak samo można na wcześniejszym etapie, wystarczy odpowiedni balans, podejście, wyważenie.

4. Po raz koleny sie powtórzę - no w naszym kraju nie ma, a jednak w tej lepszej połowie świata jak się okazuje jest. Winą nie jest wcześniejsze pójście do szkoły, ten temat to nie może być chłopiec do bicia, to jest jakaś szansa, możliwość którą można w zdrowy, bezkolizyjny i przyjemny sposób wykorzystać na plus, pod warunkiem że się umie dobrze wdrażać - zaplecze, system, programy. Po to żeby nie wychodziły coraz głupsze. Bo na starcie są akurat do przodu, tego po prostu nie można zmarnować, co system oświaty w naszym kraju bezustannie czyni. To cvo jest kiepskie i kuleje to to, co sie dzieje potem.
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 15:50   #603
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość

znad dziury w uzębieniu

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
1. czyli wyścig szczurów - niech ma krótsze dzieciństwo, niech szybciej wbije się na rynek pracy i robi karierę.
Nie inaczej

Cytat:
3. szczerze mówiąc popieram Ja bym zreformowała system oświaty, ohoho. Naprawdę potrzeba 8 lat na wkuwanie budowy rozwielitek i tak dalej? No dobra, niby nie o treść chodzi (czy ktokolwiek pamięta to, czego się uczył w wieku 8 lat?) tylko naukę czytania ze zrozumieniem, kojarzenia faktów itp. Naiwnie wierzę, że wystarczyłoby na to z 5 lat
A zresztą nauka w dzisiejszych czasach to jakiś pic na wodę...
Uczenie się pierdyliarda niepotrzebnych rzeczy, zamiast rozwijać zainteresowania i uczyć się tego co nas interesuje.

Cytat:
a tak to... wystarczy mieć kumane, gadane i znajomości Albo wpaść na pomysł typu założenie fejsbuka
Ewentualnie jeszcze mieć miliony Ja mam dobry pomysł, a właśnie nie mam tych milionów jeszcze

Cytat:
po 2 moja didka miala w klasie 1-3 tyle zadan ze wogole przestala wychodzic z domu po szkole, codziennie 3 godz nad zadaniami, to serio wykanczajace dla dziecka, a gdzie czas na zabawe? wg mnie nie powinno tak byc.l

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
A jednak nie
Nie radzą sobie wróć źle , ich niedojrzały układ nerwowy nie radzi sobie z emocjami funkcjonowaniem w grupie itp.I to nawet nie musi być kwestia zaniedbania wychowawczego tylko niedojrzałości w ogólnym sensie
Bardzo mądrze napisane

Cytat:
Napisane przez golden_eye Pokaż wiadomość

maminsynek, terroryzowany wizją rychłego zejścia rodzicieli i koniecznością opieki nad bratem ale to temat rzeka podnoszący ciśnienie więc... chociaż i tak bardzo się ogarnął ostatnimi 3ma latami, nie w porównaniu do tego co było, plany wyjazdu snuje czasem już ze mną ale z zastrzeżeniem, że najpierw praca potem wyjazd, ale jednak nadal jak mamunia czy tatunio powiedzą ach ach serce mnie boli chyba już umrę, to wszelkie rozmowy o wyjeździe zamierają. dziwnym zbiegiem okoliczności serce boli zaraz po tym jak on się wygada o planach wyjazdowych... i tak się bujamy tu już 7my rok na niczym.
Czyjegoś nietopsza mi Twój nietopsz przypomina Kto odgadnie

Cytat:
Spoo a Ty branżowa jesteś czy tak hobbystycznie czy tak tylko z ciekawości chcesz wiedzieć?

Chciałabym Powiedzmy trochę hobbystycznie, trochę z ciekawości Blogi o ogrodach czasem czytam

Cytat:
wiesz, praca pracą, jak wszędzie gdzie przy ziemi się robi, ale ile kasy w to idzie to każdy patrzy żeby kupić tanio tanio doniczuszkę bo to co za robota i przeciez 8 zł za metrową tuję to za dużo pani chce, ale nikt nie liczy ile tysi poszło w nawóz bo niestety ale nawozić trzeba min raz w miesiącu, ile tysi w ziemię bo przeciez nie kopię z ogródka, miałabym dół głębokości kopalni bełchatowskiej, w korę bo wykorowane wolniej przesychają i wolniej zarastają chwastem, ile tysi w opryski bo przy takim skupisku różnych roślin i wilgoci od podlewania robactwo się mnoży piorunem i zlatuje z całej okolicy na żarło za darmo, ile w wodę, w sieć nawadniającą, w tunele foliowe, kostkę, etykietki bo każdy prawie chce kolorową skrótową informację o roślinie, ile sadzonki kosztują bo nie wszystko możesz sama zrobić, są rośliny na licencji i tego się nie przeskoczy, pracownicy też bo sama nie obskoczysz, itp. itd.
tego nie widać jak sprzedajesz coś za 3 złote, za 20, bo widać tylko chabzia co sam rośnie pioruński pieniądz się wydaje na prowadzenie tego zielonego biznesu.

Ja me tuje i inne iglaki kupiłam drożej No ale wiadomo klient chce taniej, Ty wydajesz sporo kasy na to i chcesz zarobić, oczywiste. Każdy chce jak najkorzystniej dla niego Może info by trzeba pisać - co się składa na taką tuję

Cytat:
jak 5 z 8 trafiłaś to jakimś systemem grałaś, obstawiam jakieś x-sta złotych? będzie chociaż na następny los?
Niii żadnym systemem. Multi Multi, z zamiarem wygrania 130 tysięcy No ale cóż trochę mniej mi się udało, 20 zł ino
Jaki jest więc sens grać Jak się tyle liczb trafia i g-wno wygrywa

Cytat:
z dobrych rzeczy - robota jest. podwójna. odpękam coś do skarbonki na lapka
Przy krzewach?

Do Mursz bo mi umknęło - jak to nietopsz chce aparat za 8 tys, z tego co wiem to aparat jest refundowany?
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.

Edytowane przez Spoora
Czas edycji: 2014-06-26 o 15:51
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 15:52   #604
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
Gdzie? Kiedy?
It wasn't me

Ale jakie tracić czas? Równie dobrze można i w wieku 3 lat posłać do I klasy. Po co tracić czas

Tu akurat chodzi o ich głupi wiek, a nie o to czy bawiły się qpami czy nie
I nie wszyscy z gimnazjum to bezmózgie ameby. Są wyjątki.
1. Nie mam teraz czasu szukać, wydaje mi się, że jak pisałaś ze ją zapisujesz do szkoły, co Cię cieszy, w wieku 6 lat. Może jak wrócę to poszukam.

2. No normalnie, skoro ktoś już umie wszystko i się nudzi, nauczyciele nie wiedzą co mu zadawać, to tak, traci czas, bo tkwi bezsensownie w miejscu. Plus skoro i tak poznają w zerówce literki to co za problem poznawać je w instytucji która zwie się szkołą i już im jeden rok leci Dzieciom, to tak na prawdę nie sprawiałoby różnicy gdyby nie rodzice i ich "dorosłe" poglądy. Dla nich to ta sama frajda tylko w innych okolicznościach przyrody.

3. Też głupi wiek, ale i też efekt dotychczasowego rozwoju, jego form, jakości etc. Tego się nei da odciąć, dotychczasowych doświadczeń, z kim się przebywało, w jakim środowisku etc etc. Wszystko wpływa na zachowanie, nie tylko hormonki
Cytat:
ja rzeszowszczyzna dalsza

to w takim razie kogo zmyliłam z Tobą? ktoś tu się pisał na moje okolice
Nie wiem, dodam tak przy okazji tylko że moja rodzina od strony taty pochodzi z Przemyskiego, spędziłam tam najpiękniejsze dzieciństwo ever.

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2014-06-26 o 15:55
Stary 2014-06-26, 16:05   #605
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Rok między 6 a 7 i 8 latkiem to jest ERRRRA rozwojowa.
A u mej Didki w klasie będą 6 i 7 latki

Cytat:
Faaajnie, u mnie wypady były rzadko a jeśli już to na zasadzie "popylamy przez park, leżymy na kocykach, jemy i wracamy". Więc pamiętam tylko jedną salę, kaligrafowanie, rysowanie szlaczków i że ciężko było wysiedzieć Do tego mieliśmy zajęcia na boisku co sprowadzało się do zbierania kasztanów lub koniczyny, trochę nuda. I fluoryzację pamiętam
We stolycy? Tyle do obejrzenia przecież jest

Cytat:

3. dzięki ale nie ma zbytnio czego życie w krzakach to jak życie w buszu, nie orientujesz się to giniesz na mnie większe wrażenie robi wiedza informatyczna, medyczna, mechaniczna. zazdroszczę programistom i mechanikom ich wiedzy i umiejętności. tak po prawdzie to w ogródku każdy może grzebać z sukcesem bez wiedzy, a w aucie to nie bardzo
Muszę to Tżtowi pokazać, bo ostatnio ma trochę rozkmin

Cytat:

jak poszła do 4 klasy to była ulga dla całej rodziny..serio.
dzieci były w szoku ze nie mają codziennie zadanej kupy zadan i czasem nie maja nic do robienia z lekcji
A ja znowu słyszałam, że 4 klasa jeszcze gorzej

Cytat:
generalnie wg mnie ten cały system dziala źle- bo coraz młodsze didy sie uczą i coraz dłuzej, a wychodzą coraz głupsze , jaki to ma sens

Cytat:
niedługo na maturze beda zadania typu znajdź 10 róznic miedzy obrazkami
So Ty, to za trudne Będzie - pokoloruj drwala

Do Rejcz - poczekamy aż będziesz miała Dida

Stary 2014-06-26, 16:17   #606
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:

Do Rejcz - poczekamy aż będziesz miała Dida
No ale co to ma do rzeczy? Pracowałam z didami, ich rodzicami i wiem co widziałam i słyszałam. Wciąż na bieżąco mam kontakt z jedną jak i drugą stroną - nauczycielki/matki.
Mam nadzieję że już będzie obowiązek od 6tki utrwalony. Lecz tak jak piszę, on będzie zmarnowany, jeśli się porządnie do tego nie przyłożą. Jeśli nie pociągnie za sobą radykalnych zmian programowych, organizacyjnych etc etc. Nauczyciele mają miliony pomysłów, po części zaczerpniętych z Zachodu, ale też i swoich - i jakoś wszystko rozbija się o mur Mnie poraża np ilość kg noszonych w tornistrach przez dzieciaki. W każdym wieku. To jest biznes SMutne, aczkolwiek i tej materii już sie coś zaczyna dziać - wieloletnei podręczniki etc.

I że ktoś odpowiedzialny zreformułuje szkołę na taką, która przystosuje dzieciaki do życia w danych realiach a nie stworzy żywe encyklopedie. Już się coś dzieje w tym kierunku a potem kaplica, test wyboru i jesteś bogiem.

Szczerze, to jak słucham polityków, to te nadzieje nikną. No ale chyba nie będziemy się wiecznie cofać? Może kiedyś nastąpi jakiś przełom.

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2014-06-26 o 16:19
Stary 2014-06-26, 16:18   #607
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tricolor Pokaż wiadomość
U mnie tak było: kazali rodzicom przenieść mnie do wyższej klasy (i to podobno dwa razy, sama pamiętam tylko raz), bo się sakramencko nudziłam na lekcjach, no, tak bardzo, że potrafiłam zasnąć Ale nie zrobili tego, bo dzieciństwa szkoda.
I nudziłam się dalej
Ooo To Ty jakiś geniusz jesteś

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość

2. No też już pisałam - Pani twierdziła, widać była w błędzie, u nas w dwóch szkołach mam przegląd, nie było takiej tendencji Dzieciaki krzyczą więcej więcej jeszcze jeszcze, moja przyjaciółka jako nauczyciel nie wyrabia bo one nie mają dość
Bosh o czym Ty piszesz? Jakieś dziwne dzieci I dwie szkoły nie czynią wszystkich Ja zawsze słyszę, że dzieci mają za dużo zadawane - info z różnych szkół, klas. Sama uważam, że miałam za dużo zadawane

Cytat:
1. Nie mam teraz czasu szukać, wydaje mi się, że jak pisałaś ze ją zapisujesz do szkoły, co Cię cieszy, w wieku 6 lat. Może jak wrócę to poszukam.
Może nie dodałam "nie"?

Cytat:
Dla nich to ta sama frajda tylko w innych okolicznościach przyrody.
Taa jasne

Słońce się przedziera

Stary 2014-06-26, 16:29   #608
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Może nie dodałam "nie"?

Słońce się przedziera
Z tego co mówisz, to wynika ze ja musiałam niedoczytać Twojego "nie", musiało umsknąć mojej uwadze.

U nas też idziemy na dłuuuugi spacer. Ale tym arzem z parasolem.

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Cytat:

Bosh o czym Ty piszesz? Jakieś dziwne dzieci I dwie szkoły nie czynią wszystkich Ja zawsze słyszę, że dzieci mają za dużo zadawane - info z różnych szkół, klas. Sama uważam, że miałam za dużo zadawane
Ależ oczywiście że nie czynią, ale pokazują że da się
Stary 2014-06-26, 16:51   #609
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Do Mursz bo mi umknęło - jak to nietopsz chce aparat za 8 tys, z tego co wiem to aparat jest refundowany?
Dzień dobry

Ja przepraszam,ze wchodzę z butami i się wtrącam w rozmowę obcych osób, ale refundują to oni bodajże 580 zł, niezależnie od ceny aparatu....a ceny oscylują tak od 4 tysięcy wzwyż
Stary 2014-06-26, 17:19   #610
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:

dzieciaki siedzą do 23. nad lekcjami, rodzice nie są w stanie rozwiązać niektórych zadań z matematyki w klasie II czy III (), czytają dzieciom lektury żeby się wyrobiły. to, że są 1-2 uzdolnione osoby w klasie, które poradzą sobie same z zawyżonym programem i się nudzą, to nie znaczy że poziom należy do nich dostosowywać. u nas, wg wymogów programowych dzieciaki robiły 30-50% więcej. no są rezultaty, bo szkoła ma najlepsze wyniki we wszystkich egzaminach i konkursach, ale wiem czym to jest okupione w przypadku przeciętnych uczniów... moim zdaniem stary system był ok, jak się chciało rozwijać poza programem, to się chodziło na kółka, kopało w bibliotece etc
jak się nudziłam na lekcjach, to robiłam zadania do przodu albo z dodatkowego zbioru.
inna sprawa, to że teraz podręczniki są po prostu głupie, nielogiczne i pełne błędów... a nauczyciele jeżdżą z dziećmi na wycieczki, żeby pochodzić po galeriach (niestety nie sztuki), a nie pokazać im coś interesującego.

na szczęscie u nas już po zakończeniu
Stary 2014-06-26, 17:19   #611
aileenn
Mother of Cats

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Ja przepraszam,ze wchodzę z butami i się wtrącam w rozmowę obcych osób...
Z takimi butami to wchodź tu częściej - aż miło oko zawiesić na avatarze

Cytat:
... ale refundują to oni bodajże 580 zł, niezależnie od ceny aparatu....a ceny oscylują tak od 4 tysięcy wzwyż
Ad. pogrubione:

Edytowane przez aileenn
Czas edycji: 2014-06-26 o 17:20
aileenn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 17:41   #612
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Ad dyskusji o szkole, ktora pobieznie przeczytalam, sorki. Prawda jest taka, ze malo ktora szkola jest przygotowana na szybsze przyjecie dzieci, nauczyciele podobnie. Plus wlaczyc w to trzeba tez przedszkole.
I mitem jest, ze dzieci w 1 klasie maja malo zadane i ucza sie poprzez zabawe

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 18:50   #613
Murszafka
To ja :)

Spoo... No cóż, tylko częściowo kasę zwracają, od wieku i modelu to zależy. A jak się ma 67 lat i chce aparat, jak dla audiofila...

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

W ogóle, to ledwo żyję -koniec kwartału. Obłęd. Już nawet Wielki Szef dziś z nami siedział przez chwilę... W sumie dobrze, że akurat dziś, zobaczył, jaki mamy kociokwik...
A teraz na węgierski -w myśl zasady, że co nas nie zabije, to nas wzmocni...
Jeszcze tylko jutro ten obłęd i tabletki uspokajające, potem wszystko wróci do normy...

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 20:16   #614
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry

Ja przepraszam,ze wchodzę z butami i się wtrącam w rozmowę obcych osób, ale refundują to oni bodajże 580 zł, niezależnie od ceny aparatu....a ceny oscylują tak od 4 tysięcy wzwyż
Ależ nie przepraszaj Wręcz miło nam i dzieki za info
Witaj

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez aileenn Pokaż wiadomość
Z takimi butami to wchodź tu częściej - aż miło oko zawiesić na avatarze
I z takim nikiem
Stary 2014-06-26, 20:38   #615
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Nie mam dzieci wlasnych, ale zgadzam sie z Rejcz. To dobry pomysł, słać dziecko wcześniej do szkoły, nie tylko te ktore rokują dobrze. Często te dzieci ktoe normalnie są wycofane, rozkręcaja się i to pozrądnie. Tylko potzrebują odpowiedniej stymulacji i przedewszystkim kontaktu z rówieśnikami. Bo piaskownica, rodzice, i kuzyni to jednak często za mało. Tylko u nas niestety nie liczne placowki maja odpowiednich pedagogów, z odpowiednim podejściem. Często jest to stara kadra ze swoimi starymi przyzwyczajeniami...a maluchy maja naprawdę wielki potencjał...i nie zawsze jest tak,że zahukane/wycofane i gamoniowate dziecko bedzie potem jeszcze bardzie gamoniowate. Albo tak jak Polly pisze, że jej cora ktora jest zdolna, wg nauczycielki nie była. Z kiepskim podejściem pedagoga to i zdolne dziecko zmieni się w gamonia,dużo nie tzreba. ..także ...wszytsko to z dzieciakami robią nauczyciele. Jak jest z pasja, mądry, wiedzący ile moze wymagać i czy wogole wymagć od malucha, to wspaniale, bo dziecko naprawdę skorzysta. Ale jak jakiś ktory jest bo to tylko praca, i musi bachory ogarnąć, żeby się nie pozabijaly czy nie polamaly i zdąrzyc z programem, to zrobi krzywdę....

Margot
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 20:54   #616
Parabelka
Panaroja

snad kutaka po chińtku
Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość
Tak mi się przypomniało -że nietopesz chce aparat słuchowy za 8 tys., to już pisałam, nie?? Teraz dorzuciła jeszcze nową lodówkę, bo poprzednią jej kupiliśmy chyba ze 4 lata temu
a po co jej ? nie słyszy jak mówicie że nie macie kasy ? Lejek jej kupcie do ucha , będzie niesztampowa
Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość

Mam nadzieję, że już lepiej?
atfutfu
Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
znad dziury w uzębieniu
wypadło mi wczoraj wypełnienie z zęba, co mi się kruszy od kilku lat (jeden zębotłuk spartaczył robotę i teraz się męczę). No i jak i gdzie tu teraz do dentysty lecieć, jak pociągi z wawy przyjeżdżają z opóźnieniami od 10 do 60minut i nigdy nie wiem, na którą po pracy będę i na która się umawiać
edit: no tak, najlepsza specjalistka od protez i łatania pokruszonych zebów pojechała z wnukami nad morze, wraca za 2 tyg., trzeba szukać innego dentysty
ojoj
Cytat:
2. Jak mówiłam, mnie to nie interesuje co chce rząd - ja bym nie chciała robic z dzieciaka ameby i sztucznie przedłużać mu "beztroskę" w nieskończoność. Przeż w szkole to też dzieciństwo, są zabawy, pisałam,w pierwszej klasie nikt nie robi z nimi różniczek. Jest lajt ale już młodzian uczy jakiejś dyscypliny, nei będzie taki neipełnosprawny że se w wieku 6 lat nie potrafi zawiązać butów (tu już analogia do postu Red) To, ze w wieku 6 lat "nei daje rady" to jest wina wychowu lub zaburzeń rozwojowych, a nie że za młody. Luudzie no. Ja widziałąm 8latka co sie nie umiał ubrać Czy za młody na szkołę? Nieeeee, źle wychowany, nieprzystosowany do życia, rozpieszczony bachor. Bo zdrowy był......
jeneralnie to jest tak , że prawidłowo rozwinięty i wychowany 6-latek jak najbardziej jest w stanie iść do szkoły - tylko po pierwsze primo musi być w domu przez rodziców wdrożony do odpowiedniej dla wieku samodzielności i dyscypliny , co u zdrowego dziecka można osiągnąć , tylko wymaga to pracy ze strony rodziców od początku a nie na ura bura w ostatniej chwili , po drugie primo program powinien być przystosowany do możliwości percepcyjnych i fizycznych 6-latka , ament .
Oczywiście zawsze się grupie statystycznych 6-latków pewna ilość wolniej się rozwijających , ale program z zasady powinien być dostosowany do możliwości przeciętnych czyli że i słabsze dziecko powinno dać sobie z nim radę , a jeżeli sobie nie daje , wymaga konsultacji i pomocy specjalisty , ale to nie powód do odwlekania obowiązku szkolnego , bo im później , tym trudniej skorygować niedociągnięcia , no i nie można tworzyć równoległych szkół i programów dla 6-latków rozwijających się o czasie , rozwijających sie o pół roku później i td.albo żeby posyłać je później - z następnym rocznikiem 6-latków ? bessęsu , bo dziecko w tym wieku musi przebywać w gronie równolatków , więc 7-latek w grupie 6-latków będzie się czuł jak raróg , a one mogą go odrzucić . I z góry będzie mieć piętno tego głupszego , co z własnym rocznikiem nie dał rady .

programy są do doopne i przeciążone jakimiś głupotami z tego co widzę - niech się did nauczy podstaw podstawowych nauk - polskiego , matmy , biologii , geografii , chemii , fizyki - i niech nauczyciel potrafi go zainteresować , a jak będzie zainteresowany sam chętnie pójdzie dalej . Na co dzieciakowi w szóstej klasie dokładna biologia komórki

a gimbazę należałoby atomówką potraktować - jest to pomysł tak arcygłupi i szkodliwy , że zasługuje na wszystkie antynoble i złote maliny jakie istnieją - dzieciaki w wieku , kiedy zaczynają się bardzo intensywne zmiany w psychice i did potrzebuje punktu odniesienia w postaci stałego , pewnego środowiska , w którym osiągnął jakąś hierarchię , gdzie ma jakąś stałą wartość , na której i wobec której zaczyna budować swoje dojrzewające Ja , wyrywa się z tej dającej podstawowe oparcie gleby i rzuca razem z innymi taki samymi w nowy tygiel , gdzie muszą od początku budować cały swój świat - toż to zaproszenie i czerwony dywan do rozwoju wszelakiej patologii
Cytat:
Nie radzą sobie wróć źle , ich niedojrzały układ nerwowy nie radzi sobie z emocjami funkcjonowaniem w grupie itp.I to nawet nie musi być kwestia zaniedbania wychowawczego tylko niedojrzałości w ogólnym sensie
niedojrzałość w ogólnym sensie u zdrowego dida jest w większości skutkiem nieprawidłowych działań wychowawczych , jeżeli układ nerwowy w prawidłowych warunkach nie osiąga określonej dojrzałości oznacza , że jest z nim coś nie tak i konieczne są działania naprawcze - stymulacja , terapia itp . Z funkcjonowaniem w grupie może sobie nie radzić dziecko inteligentne ale chowane z dala od rówieśników , za mamusiną spódnicą - i ono wcale nie wymaga odroczenia obowiązku , tylko zmiany metod wychowawczych dojrzałość u dida nie pojawia się sama z siebie , tylko pod wpływem określonego postępowania wychowawczego otoczenia . 6-latek wyręczany przez wszystkich i nienauczony samoobsługi ale prawidłowo rozwinięty intelektualnie będzie niedojrzały do obowiązku szkolnego z powodu nieprawidłowego wychowania . Dziecko niedojrzałe emocjonalnie i intelektualnie z powodu wolniejszego czy zaburzonego rozwoju układu nerwowego też jest niedojrzałe ale z zupełnie innych przyczyn i takie dziecko powinno zostać wychwycone na etapie przedszkola albo i wcześniej i poddane terapii , żeby możliwie szybko nadrobić/uzupełnić/zniwelować braki .

Cytat:
2. ano właśnie, poza tym podejrzewam, że rodzice mogliby wcale nie zwracać uwagi na to czy dzieciak jest faktycznie gotowy tylko działać na zasadzie "Julka i Lenka już chodzą do szkoły i liczą po angielsku do pierdyliona to i naszego poślemy bo nie może być opóźniony na ścieżce do kariery! A jak nie będzie sobie radził to dowalimy mu korepetycje i przetrzepiemy tumanowi tyłek żeby się bardziej starał"

Może zaraz tu wpadnie Parabelka i fachowo odpowie czy ja się niepotrzebnie roztkliwiam nad dzieciństwem, czy Ty przeceniasz dzieciaki
ogólnie im musk młodszy tym chłonniejszy i tym lepiej i trwalej wszystko przyswaja , więc niestetyż prawda jest że czego jan się nie nauczył i czym skorupka za młodu ale nie należy z tym przesadzać - ani w drugą stronę . Im dłużej się odracza wdrożenie dida do obowiązków , tym bardziej rosną szanse wyhodowania kompletnie niesamodzielnego i nieprzystosowanego trutnia , zwłaszcza dziś , kiedy nikt nie ma majątków o powierzchni województwa i i może sobie pozwolić na wyhodowanie tuzina synów bałwanów nie umiejących czytać , bo kasy i tak starczy jeszcze dla ich wnuków zasadnicze cechy osobowości i stosunku do świata kształtują się w ciągu pierwszych 6 lat życia i potem trudno coś z tym zrobić bez solidnego prania mózgu dlatego robienie z dzieciństwa raju i pozwalanie didom na wszystko żeby się dzieciństwem nacieszyły jest dużym błędem - już dwulatek powinien być wdrażany do obowiązków , których - na skalę możliwości dida - z wiekiem przybywa i są ściśle przestrzegane . Did przyzwyczajony że to i to trzeba bo tak , łatwiej zaakceptuje konieczność chodzenia do szkoły ,dysycplinę , obowiązek odrabiania lekcji itp . Tylko - i tu znowu kwestia programów - tych lekcji powinno być tyle , żeby miał czas na wiszenie na trzepaku głową w dół i grę w nogę , gdyż albowiem dla harmonijnego rozwoju i wyrośnięcia zdrowego psychicznie i fizycznie obywatela jest konieczna i nauka i zabawa , ponownie ament .

Cytat:
hymmmm.... rhomantyczny kląbik mówisz z bylinką, niewysoką... ale kwitnące mi po głowie chodzą, niestety, kwiatki ładne a jakby co najwyżej obetniesz jak wyrosną to tak:
dąbrówka rozłogowa, przetacznik siwy, macierzanka piaskowa, skalnice, smagliczka tam gdzie słońce, zawciąg, floksy, żagwin, tojeść rozesłana, pragnia, barwinki, fiołki zwykłe te pachnące, przylaszczka, zawilce, gęsiówki, konwalie, runianka, z kępkowatych i trochę wyższych: liatria tam gdzie słońca najwięcej, odętki, goździki, bergenia, bodziszki, dzwonki, może paparotka jakaś? no i rózie i bluszcze
takie inne insze o różnej wysokości: astry różne, rozwar, trzykrotka.
tyle z mojej osobistej obserwacji rośnie - czasem wbrew wymaganiom z opisu - niemal wszędzie. w domowym ogrodzie bez nawożenia, podlewania, przygotowywania specjalnie dla nich ziemi, przy wielkich tujach, wierzbach, pod brzozami i innymi krzaczorami spijającymi wodę i większość żarła z ziemi. takie pewniki. jak chcesz coś bardziej fikuśnego to pomyślę, ale nie gwarantuję że się utrzyma na rhomantycznym kląbie bo to zależy od zależenia

maminsynek, terroryzowany wizją rychłego zejścia rodzicieli i koniecznością opieki nad bratem ale to temat rzeka podnoszący ciśnienie więc... chociaż i tak bardzo się ogarnął ostatnimi 3ma latami, nie w porównaniu do tego co było, plany wyjazdu snuje czasem już ze mną ale z zastrzeżeniem, że najpierw praca potem wyjazd, ale jednak nadal jak mamunia czy tatunio powiedzą ach ach serce mnie boli chyba już umrę, to wszelkie rozmowy o wyjeździe zamierają. dziwnym zbiegiem okoliczności serce boli zaraz po tym jak on się wygada o planach wyjazdowych... i tak się bujamy tu już 7my rok na niczym.

macham znad deszczu, zimna, wqrwienia i choroby w domu, chłopy smarkate a ja z gorączką. co robić co robić...
1. o dzięki Ci Boska Kobieto Mądra zapiszę se co i jak i popaczam jak co wygląda fiołki mam gdzie indziej , róże tam za wuja nie rosną bluszczu małż nie trawi a na goździki mówi siano ale z reszty coś pewnie przemycę
2.łomatko wspólczuje z całego serca , chyba bym kogoś zabiła w takim układzie
3.
Cytat:
1. nie wiem jak to będzie za 5 lat ale chciałabym sama decydować czy moje dziecko jest gotowe do pójścia do szkoły czy jeszcze rok posiedzi w domu. jak by nie było jakąś formę edukacji w domu matki uprawiają przed puszczeniem dziecka do publicznej...
słusznie prawisz , ale należysz do mniejszości - dla Ciebie nauka dida podstawowego surwajwalu oraz obserwacja i ocena możliwości to rzecz oczywista , ale dla większości nie - wychowywać ma przedszkole i panie w przedszkolu/szkole mają obowiązek wszystko zrobić , bo dziecina się przemęczać i stresować nie może a potem przychodzi moment pierwszej konfrontacji z rzeczywistośćią takiego dida co się nim wszyscy w domu zachwycali jak byleco zrobił albo i nie zrobił , za sam fakt istnienia , i skarpetki mu wkładali - i dopiero jest dramat bo did sobie nie radzi i oczywiście szkoła winna albo przedszkole ,wszyscy tylko nie ci , co powinni a did niczego nie nauczon tylko przyzwyczajon do odbierania gromadnych hołdów i to się robi prawdziwa tragedia .
No i nadmiar wolności - ograniczenie możliwości wychowawczych placówki to swoją drogą osobny kfiatek - uczniowie 18-letni piszący sobie sami zwolnienia ze szkoły
Cytat:

2 Ale na kolarskim Ci wygodnie ?

Cytat:
Rozumiem, teraz o co Ci chodzi, niemniej to też są jakieś standardy, które jakoś w innych krajach są inne i nikomu się od xxx lat krzywda nie dzieje. Gdyby tak było, byłby masowy bulwers zapewne Miliardy załąmanych rodziców etc.

System nerwowy można chyba świetnie rozwijać w wieku 6 lat w szkole, gdyż tam nie jest on poddawany jakimś drastycznym metodom, 1 klasa dla 6latków jest dostosowana dla ich systemu nerwowego, tylko po prostu już zwie się szkołą - technicznie, a praktycznie, realnie, nie dzieje się tam to samo (co wszyscy podkreślają) co dzieje się u 7latków. Start jest łagodniejszy, odpowiednio do wieku dobrany, pół świata to przetestowało i działa.
To jest tak jakby był w zerówce ale zaliczała mu się do szkoły, ze zmodyfikowaną formą - ławki. Dalej są zabawy, w zerówce też wykony i prace dzieci są oceniane. Nie ocenami 1 -5 ale opisowo, kwiatuszki, nagrody, no to jakby wchłonięcie zer przez szkołę

Murszę lecieć
1.oczywiście że może
2.

ja jestem krańcową patologią jeżeli idzie o edukację - bo strasznie sama chciałam iść do szkoły , czytać się nauczyłam jako 4-latka , no i rodzice ulegli moim błaganiom i poszłam do szkoły w wieku lat 5 , krańcowa idiotka intelektualnie całkowicie sprostywałam i z nauką problemów nie było , ale - o czym uprzedzał psycholog - zaburzył mi się gigantycznie rozwój społeczny , bo jako dwa lata młodsza zostałam odrzucona przez grupę . Dlatego dida można posyłać do szkoły wcześnie , ale koniecznie w grupie równolatków .

Ogólnie dość powszechnym błędem jest przedstawianie didom szkoły jako czegoś okropnego , co ogranicza ,męczy , nudzi itp , a nie jako miejsca gdzie może być fajnie , można sie dowiedzieć ciekawych rzeczy , zobaczyć różne interesujące rzeczy itp - od nastawienia dida do szkoły też dużo zależy . Jeżeli idzie z góry niechętny , wiadomo , że problemy będą , nawet u w pełni gotowego do obowiązku szkolnego . A dobremu nastawieniu do szkoły nie sprzyja kretyński system edukacyjny i beznadziejny program .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 21:01   #617
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też dziękuję bo rozważamy Chorwację w tym roku...
nie ma sprawy
Cytat:

macham znad deszczu, zimna, wqrwienia i choroby w domu, chłopy smarkate a ja z gorączką. co robić co robić...

Cytat:
No ale co to ma do rzeczy? Pracowałam z didami, ich rodzicami i wiem co widziałam i słyszałam. Wciąż na bieżąco mam kontakt z jedną jak i drugą stroną - nauczycielki/matki.
Mam nadzieję że już będzie obowiązek od 6tki utrwalony. Lecz tak jak piszę, on będzie zmarnowany, jeśli się porządnie do tego nie przyłożą. Jeśli nie pociągnie za sobą radykalnych zmian programowych, organizacyjnych etc etc. Nauczyciele mają miliony pomysłów, po części zaczerpniętych z Zachodu, ale też i swoich - i jakoś wszystko rozbija się o mur Mnie poraża np ilość kg noszonych w tornistrach przez dzieciaki. W każdym wieku. To jest biznes SMutne, aczkolwiek i tej materii już sie coś zaczyna dziać - wieloletnei podręczniki etc.
Ja się w tej dyskusji (jako jedyna chyba - jednak nie jedyna bo zanim to napisałam to pojwiły się inne głosy ) zgadzam z Rejcz i cały czas mam taki pogląd, którego nie poruszam ze znanymi mi mamami bowiem wtedy jestem za niego jedzona żywcem na pewno jest to też tak że ja nie mając dida własnego inaczej na to patrzę, bo to nie mój did, tylko jakaś anonimowa grupa będzie tymi królikami doświadczalnymi być może jak kiedyś się swojego dorobię to inaczej będę śpiewać (ale nie wiadomo czy to kiedykolwiek nastąpi więc nie ma co drążyć )

Ogólnie jednak myślę że to nie jest kwestia tego nieszczęsnego wieku, bo skoro w tylu krajach dzieci w tym wieku już do szkoły chodzą (w niektórych nawet pięciolatki) i zyją, to nie może to byc az taka tragedia myślę że chodzi bardziej o to przystosowanie warunków i programu co u nas jest zawsze długie i bolesne ...

Ja znam tylko perspektywę siebie jako dida i wiem że sama bardzo chciałam iść wcześniej do szkoły, bo w zerówce i w 1 klasie się mega nudziłam (pierwszy semestr w 1 klasie to była jak powtórka zerówki, znów nas uczyli liter które już znałam od dawna ) No ale rodzice nie chcieli mnie posłać wcześniej do szkoły bo byłam z listopada więc chyba sie bali że będę odstawać czy coś
Cytat:

W ogóle, to ledwo żyję -koniec kwartału. Obłęd. Już nawet Wielki Szef dziś z nami siedział przez chwilę... W sumie dobrze, że akurat dziś, zobaczył, jaki mamy kociokwik...
A teraz na węgierski -w myśl zasady, że co nas nie zabije, to nas wzmocni...
Jeszcze tylko jutro ten obłęd i tabletki uspokajające, potem wszystko wróci do normy...

dobrze ze weekend już niedługo

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Edytowane przez Ewusia_marchew
Czas edycji: 2014-06-26 o 21:24
Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 21:11   #618
Parabelka
Panaroja

Cytat:
ba, i zwis do góry nogami na drążku albo przycupnięcie pod sufitem

no bo po co mi szorty jak lato wypollyzowali, strata kasy.

róże, dawaj pnące róże!

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Parabelko, wyobraziłam sobie coś w tym rodzaju: http://img.szafa.pl/ubrania/1/017277...nka-s-next.jpg lub http://i1351.photobucket.com/albums/...psbfb14c20.jpg i haft był w mojej wizji wkomponowany w koronkę.
1.
2.będą jak znalazł na przyszły rok
3.niestety , tam róże nie rosną , za nic
4.aaaa , całkiem słusznie , podobną tez wyhaczyłam u chińtyków ino bez stójki ale dopiero po pierwszym mogę zapolować jeneralnie oba modele mieszczą sie w przedziale czasowym

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 21:17   #619
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry

Po pierwsze primo, jeśli dzięki tematowi aparatu będziesz się udzielać (a nie siedzieć na belce ) to fajnie
Po drugie primo, qrcze mam w dość bliskiej rodzinie osobę co używa aparatu około 30 lat ... i na pewno tyle nie płaciła /nie płaci, może to zależy od grupy inwalidzkiej? Od aparatu?
Spróbuję się dowiedzieć

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość
inna sprawa, to że teraz podręczniki są po prostu głupie, nielogiczne i pełne błędów... a nauczyciele jeżdżą z dziećmi na wycieczki, żeby pochodzić po galeriach (niestety nie sztuki), a nie pokazać im coś interesującego.
Patrz darmowy podręcznik dla pierwszoklasistów, którzy w roku 2014/2015 maja się z niego uczyć

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
I mitem jest, ze dzieci w 1 klasie maja malo zadane i ucza sie poprzez zabawe

Cytat:
Spoo... No cóż, tylko częściowo kasę zwracają, od wieku i modelu to zależy. A jak się ma 67 lat i chce aparat, jak dla audiofila...
A no to przepraszam

Stary 2014-06-26, 21:19   #620
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
nie słyszy jak mówicie że nie macie kasy ?

(...) może sobie pozwolić na wyhodowanie tuzina synów bałwanów nie umiejących czytać , bo kasy i tak starczy jeszcze dla ich wnuków
1.
2. oj tam, oj tam, przecie jak się nie nauczą czytać w wieku lat 4 to się nauczą w wieku lat 7, a jak i wtedy nie to do osiemnastki raczej każdy się nauczy

Ale zgubiłam się o jakim wieku ciągle mówimy. Bo "za moich czasów" była zerówka albo przedszkola z podobnym programem i w zasadzie każdy gdzieś chodził, chciał chodzić i było git. Pomijając tych dwóch siuśmajtków - przypadek statystyczny.
Więc posyłanie od 6 lat krzywdy nie czyni choć nie czuję się specjalnie bystrzejsza od tego, natomiast myślałam, że piszemy o rozpoczęciu edukacji jeszcze wcześniej - np. na etapie 4 lat. Czyli zerówka od 4 a od 5 już normalnie lecenie z programem jak dla obecnych siedmiolatków - to wywołuje u mnie bulwers.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 21:27   #621
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość

Ja się w tej dyskusji (jako jedyna chyba) zgadzam z Rejcz
Nie no jest jeszcze Parabel - gdzie absolutnie się z nią zgadzam - tak wyjszło

Wybaczcie że nie rozwinę, nie skomentuję bo już lecę (choć pewnie reszta wizażu się ucieszy )

Ale do Parabel komentarz mam prosty ad wszystko

I tak, wiem, że posiadanie dida, zmienia punkt siedzenia ergo punkt widzenia, ale to niekoniecznie zawsze dobrze Jak już wspomniałam - czasem lepiej spojrzeć okiem niezaślepionym

Leeeeete

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Cytat:
1.
2. oj tam, oj tam, przecie jak się nie nauczą czytać w wieku lat 4 to się nauczą w wieku lat 7, a jak i wtedy nie to do osiemnastki raczej każdy się nauczy

Ale zgubiłam się o jakim wieku ciągle mówimy. Bo "za moich czasów" była zerówka albo przedszkola z podobnym programem i w zasadzie każdy gdzieś chodził, chciał chodzić i było git. Pomijając tych dwóch siuśmajtków - przypadek statystyczny.
Więc posyłanie od 6 lat krzywdy nie czyni choć nie czuję się specjalnie bystrzejsza od tego, natomiast myślałam, że piszemy o rozpoczęciu edukacji jeszcze wcześniej - np. na etapie 4 lat. Czyli zerówka od 4 a od 5 już normalnie lecenie z programem jak dla obecnych siedmiolatków - to wywołuje u mnie bulwers.
To zastanawiające dlaczego tak myślałaś? Kto o tym wspominał?
Stary 2014-06-26, 21:28   #622
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:

a po co jej ? nie słyszy jak mówicie że nie macie kasy ? Lejek jej kupcie do ucha , będzie niesztampowa
Parabel Nie, ona właśnie myśli, że będzie słyszała, że mówią, że mają kasę

Stary 2014-06-26, 21:29   #623
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no jest jeszcze Parabel - gdzie absolutnie się z nią zgadzam - tak wyjszło
tak już dopisałam że jednak nie jako jedyna bo jak się produkowałam (co mi zajęło sporo czasu bo w międzyczasie zgrywam zdjęcia z Chorwacji ) to się jeszcze Anastazja i Parabel wypowiedziały
Cytat:
Ale do Parabel komentarz mam prosty ad wszystko

I tak, wiem, że posiadanie dida, zmienia punkt siedzenia ergo punkt widzenia, ale to niekoniecznie zawsze dobrze Jak już wspomniałam - czasem lepiej spojrzeć okiem niezaślepionym
i tu też się zgodzę ad wszystko

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 21:30   #624
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość

Ogólnie jednak myślę że to nie jest kwestia tego nieszczęsnego wieku, bo skoro w tylu krajach dzieci w tym wieku już do szkoły chodzą (w niektórych nawet pięciolatki) i zyją, to nie może to byc az taka tragedia myślę że chodzi bardziej o to przystosowanie warunków i programu co u nas jest zawsze długie i bolesne ...
No ba! Toć tu jets pies pogrzebany, ale bicie piany odbywa się zgoła gdzie indziej

Jednak skomentowałam tera spadaaaaaaaam bom już na wylocie
Stary 2014-06-26, 21:30   #625
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
.
W sumie tak

Stary 2014-06-26, 21:30   #626
kamena
ʞɐɯǝuɐ

macham po pół dnia w szpitalnym przeciągu
no dobra, koloryzuję, nie pół dnia tylko 4 godziny z czego w przeciągu jedynie 2, ale pół dnia brzmi dramatyczniej poza tym naprawdę zmarzłam i wynudziłam się i nie rozumiem dlaczego, skoro wiadomo że rezonans neurologii jest od 10, każą mi przyłazić przed 8

ciekawa dyskusja o szkole i wieku
czy mi się wydaje, czy odmienność zdania podzieliło się pomiędzy mające i niemające dzieci?
ja opinii nie mam, bo się w temat nie wgryzałam...

ale mam pytanie do Rejcz, bo piszesz o systemach zachodnich... których konkretnie? i czym się one pozytywnie wyróżniają?

Cytat:
Uwaga, napierniczam zdjęciami Najbardziej jestem zadowolona z łąki
łąka czy tam pszenica piękna i jeszcze śfinki i mysza

Cytat:
1.ojtam ojtam , nazwa używana zwyczajowo przez całe środowisko więc zostałby zajechany w sensie przenośnym i dosłownym
używanie przez środowisko to jedno, ale jakby np. ktoś określił sprzedawane przez siebie spodenki kolarskie, że są "z pampersem" to raczej on by się przejechał

Cytat:
Pogrubione - no jakby Ci to powiedzieć..., tak delikatnie
No tak poleciały Ci

Cytat:
A fale wodne w tej rzece macie ?
w sumie to nie wiem ale jeśli są fale, to na 100% s a to fale wodne

Cytat:
Taaa... Wiesz, jak tam komary żarły?? W Warszawie powietrze jest za gęste i nie latają, tam się tym ścierwem najeść można nawet spacerując... Przez powódź i fakt, że nikt ich nie truje...

Tak mi się przypomniało -że nietopesz chce aparat słuchowy za 8 tys., to już pisałam, nie?? Teraz dorzuciła jeszcze nową lodówkę, bo poprzednią jej kupiliśmy chyba ze 4 lata temu
1.

2.

Cytat:
Dzień dobry

ad ceny: matko bosko, aż tyle??

akurat widziałam parę dni temu w metrze dziewczynę z aparatem słuchowym - takim bardzo dyskretnym, i pewnie nie zwróciłabym uwagi gdyby nie to że dzień wcześniej akurat o aparatach czytałam... w każdym razie, zdziwiło mnie, że nie wyglądał wcale źle, powiedziałabym że nawet można go było potraktować jako fashion accessory, miał takie "diamenciki" na tej części przezroczystej siedzącej w uchu i fogle bardzo si
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 21:32   #627
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:

Jednak skomentowałam tera spadaaaaaaaam bom już na wylocie
A gdzie Ty po nocach się włóczyć chcesz? Toć zaraz 22

Stary 2014-06-26, 21:39   #628
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:

1. właściwie u mnie zmienia w drugą stronę. Jestem zdziwiona kiedy ona gada, że chce iść do przedszkola, chce iść do szkoły - nie wie co czyni - ale przecież nie będę jej w domu na siłę trzymać. Co prawda szkoła od 6 lat mnie nie zachwyca bo jest problem z pracą. Ma tkwić do 17 na świetlicy, cały dzień w budynku zamiast se polatać? Słabo trochę, przedszkole wygrywa ale jak mus to mus. Przyznam, że nie wczytywałam się w te zmiany i być może jest to jakoś rozwiązane.
Wracając do tematu, kiedy widzę jej parcie na szkołę to stwierdzam, że no i git, może to jej coś da, osiągnie coś tam, bla bla.
Ale siebie nie posłałabym tylko obijała się na trzepaku

2. po łebkach przeleciałam Waszą rozmowę i coś mi się ubzdurało, że jesteś zwolenniczką posyłania dzieci do szkoły już w wieku 4 lat.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 21:40   #629
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość

czy mi się wydaje, czy odmienność zdania podzieliło się pomiędzy mające i niemające dzieci?

Wydaje misie, że Cisie nie wydaje

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość

w sumie to nie wiem ale jeśli są fale, to na 100% s a to fale wodne
Dobsh

Stary 2014-06-26, 21:45   #630
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:

tak to w praktyce wygląda, że wymaga się rzeczy na które dzieci miały wcześniej trochę więcej czasu, "bo chodzą już do szkoły"

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości