|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar LIII
Cytat:
![]() Kurdee, jedna dentystka na urlopie, a drugi ma tak zapchane terminy wieczorami, że może mnie przyjąć najwcześniej w połowie lipca Szczęście, że ten popękany ząb jest po kanałówce, bo jakbym miała teraz chodzić kilka tyg. z dziurą do żywego nerwa, to bym się chyba wściekła z bólu ![]() I dlatego się boję chodzić do dentystów - jeden dupek mi spaćkał ząb z 10 lat temu i teraz do końca życia będe się z tym męczyć i biegać po dentach, już mi chyba 4 wypełnienie wypadło i za każdym razem wypada wraz z coraz większym kawałkiem zęba Ciekawe, czy mi tym razem koronki nie będą chcieli wstawić, bo niedługo mi sam korzeń zostanie dentyści to zuoooo, za każdym razem jak mi borują, to modlę się, zeby i tym razem kawałek kolejnego zeba nie odpadł a jak grzebią przy przednich to prawie schodzę na serce, że będe szczerbata ![]() Trauma, że mi jeszcze gorzej zeby rozwalą + trauma bólu z dzieciństwa i do konca życia będę chodzić do dentysty co kilka lat, dopiero jak ból w dziurze się zrobi nie do wytrzymania (z ostatnią chodziłam rok, strach przed denstystą okazał się silniejszy niż mały ból od czasu do czasu
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-06-26 o 15:51 |
|
|
|
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. No też już pisałam - Pani twierdziła, widać była w błędzie, u nas w dwóch szkołach mam przegląd, nie było takiej tendencji ![]() 3. Czyli jednak kwestia podejścia nauczycieli do materii. Da się 4. Po raz koleny sie powtórzę - no w naszym kraju nie ma, a jednak w tej lepszej połowie świata jak się okazuje jest. Winą nie jest wcześniejsze pójście do szkoły, ten temat to nie może być chłopiec do bicia, to jest jakaś szansa, możliwość którą można w zdrowy, bezkolizyjny i przyjemny sposób wykorzystać na plus, pod warunkiem że się umie dobrze wdrażać - zaplecze, system, programy. Po to żeby nie wychodziły coraz głupsze. Bo na starcie są akurat do przodu, tego po prostu nie można zmarnować, co system oświaty w naszym kraju bezustannie czyni. To cvo jest kiepskie i kuleje to to, co sie dzieje potem.
|
|
|
|
|
#603 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja mam dobry pomysł, a właśnie nie mam tych milionów jeszcze ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Kto odgadnie ![]() Cytat:
Chciałabym Powiedzmy trochę hobbystycznie, trochę z ciekawości Blogi o ogrodach czasem czytam ![]() Cytat:
Ja me tuje i inne iglaki kupiłam drożej No ale wiadomo klient chce taniej, Ty wydajesz sporo kasy na to i chcesz zarobić, oczywiste. Każdy chce jak najkorzystniej dla niego Może info by trzeba pisać - co się składa na taką tuję ![]() ![]() Cytat:
![]() Jaki jest więc sens grać Jak się tyle liczb trafia i g-wno wygrywa ![]() Cytat:
![]() Do Mursz bo mi umknęło - jak to nietopsz chce aparat za 8 tys, z tego co wiem to aparat jest refundowany?
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. Edytowane przez Spoora Czas edycji: 2014-06-26 o 15:51 |
||||||||||
|
|
|
#604 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jak wrócę to poszukam.2. No normalnie, skoro ktoś już umie wszystko i się nudzi, nauczyciele nie wiedzą co mu zadawać, to tak, traci czas, bo tkwi bezsensownie w miejscu. Plus skoro i tak poznają w zerówce literki to co za problem poznawać je w instytucji która zwie się szkołą i już im jeden rok leci Dzieciom, to tak na prawdę nie sprawiałoby różnicy gdyby nie rodzice i ich "dorosłe" poglądy. Dla nich to ta sama frajda tylko w innych okolicznościach przyrody. 3. Też głupi wiek, ale i też efekt dotychczasowego rozwoju, jego form, jakości etc. Tego się nei da odciąć, dotychczasowych doświadczeń, z kim się przebywało, w jakim środowisku etc etc. Wszystko wpływa na zachowanie, nie tylko hormonki ![]() Cytat:
że moja rodzina od strony taty pochodzi z Przemyskiego, spędziłam tam najpiękniejsze dzieciństwo ever.
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-06-26 o 15:55 |
||
|
|
|
#605 | |||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Tyle do obejrzenia przecież jest ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Do Rejcz - poczekamy aż będziesz miała Dida
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|||||
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
No ale co to ma do rzeczy? Pracowałam z didami, ich rodzicami i wiem co widziałam i słyszałam. Wciąż na bieżąco mam kontakt z jedną jak i drugą stroną - nauczycielki/matki.
Mam nadzieję że już będzie obowiązek od 6tki utrwalony. Lecz tak jak piszę, on będzie zmarnowany, jeśli się porządnie do tego nie przyłożą. Jeśli nie pociągnie za sobą radykalnych zmian programowych, organizacyjnych etc etc. Nauczyciele mają miliony pomysłów, po części zaczerpniętych z Zachodu, ale też i swoich - i jakoś wszystko rozbija się o mur Mnie poraża np ilość kg noszonych w tornistrach przez dzieciaki. W każdym wieku. To jest biznes SMutne, aczkolwiek i tej materii już sie coś zaczyna dziać - wieloletnei podręczniki etc. I że ktoś odpowiedzialny zreformułuje szkołę na taką, która przystosuje dzieciaki do życia w danych realiach a nie stworzy żywe encyklopedie. Już się coś dzieje w tym kierunku a potem kaplica, test wyboru i jesteś bogiem. Szczerze, to jak słucham polityków, to te nadzieje nikną. No ale chyba nie będziemy się wiecznie cofać? Może kiedyś nastąpi jakiś przełom.
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-06-26 o 16:19 |
|
|
|
#607 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To Ty jakiś geniusz jesteś ![]() Cytat:
I dwie szkoły nie czynią wszystkich Ja zawsze słyszę, że dzieci mają za dużo zadawane - info z różnych szkół, klas. Sama uważam, że miałam za dużo zadawane Cytat:
![]() Cytat:
![]() Słońce się przedziera
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
||||
|
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co mówisz, to wynika ze ja musiałam niedoczytać Twojego "nie", musiało umsknąć mojej uwadze.
U nas też idziemy na dłuuuugi spacer. ![]() ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#609 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Ja przepraszam,ze wchodzę z butami i się wtrącam w rozmowę obcych osób, ale refundują to oni bodajże 580 zł, niezależnie od ceny aparatu....a ceny oscylują tak od 4 tysięcy wzwyż
|
|
#610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieciaki siedzą do 23. nad lekcjami, rodzice nie są w stanie rozwiązać niektórych zadań z matematyki w klasie II czy III ( ), czytają dzieciom lektury żeby się wyrobiły. to, że są 1-2 uzdolnione osoby w klasie, które poradzą sobie same z zawyżonym programem i się nudzą, to nie znaczy że poziom należy do nich dostosowywać. u nas, wg wymogów programowych dzieciaki robiły 30-50% więcej. no są rezultaty, bo szkoła ma najlepsze wyniki we wszystkich egzaminach i konkursach, ale wiem czym to jest okupione w przypadku przeciętnych uczniów... moim zdaniem stary system był ok, jak się chciało rozwijać poza programem, to się chodziło na kółka, kopało w bibliotece etc jak się nudziłam na lekcjach, to robiłam zadania do przodu albo z dodatkowego zbioru. inna sprawa, to że teraz podręczniki są po prostu głupie, nielogiczne i pełne błędów... a nauczyciele jeżdżą z dziećmi na wycieczki, żeby pochodzić po galeriach (niestety nie sztuki), a nie pokazać im coś interesującego. ![]() na szczęscie u nas już po zakończeniu
|
|
#611 | ||
|
Mother of Cats
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2014-06-26 o 17:20 |
||
|
|
|
#612 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Ad dyskusji o szkole, ktora pobieznie przeczytalam, sorki. Prawda jest taka, ze malo ktora szkola jest przygotowana na szybsze przyjecie dzieci, nauczyciele podobnie. Plus wlaczyc w to trzeba tez przedszkole.
I mitem jest, ze dzieci w 1 klasie maja malo zadane i ucza sie poprzez zabawe
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
#613 |
|
To ja :)
|
Spoo... No cóż, tylko częściowo kasę zwracają, od wieku i modelu to zależy. A jak się ma 67 lat i chce aparat, jak dla audiofila...
---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- W ogóle, to ledwo żyję -koniec kwartału. Obłęd. Już nawet Wielki Szef dziś z nami siedział przez chwilę... W sumie dobrze, że akurat dziś, zobaczył, jaki mamy kociokwik... A teraz na węgierski -w myśl zasady, że co nas nie zabije, to nas wzmocni... Jeszcze tylko jutro ten obłęd i tabletki uspokajające, potem wszystko wróci do normy...
|
#614 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witaj ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam dzieci wlasnych, ale zgadzam sie z Rejcz. To dobry pomysł, słać dziecko wcześniej do szkoły, nie tylko te ktore rokują dobrze. Często te dzieci ktoe normalnie są wycofane, rozkręcaja się i to pozrądnie. Tylko potzrebują odpowiedniej stymulacji i przedewszystkim kontaktu z rówieśnikami. Bo piaskownica, rodzice, i kuzyni to jednak często za mało. Tylko u nas niestety nie liczne placowki maja odpowiednich pedagogów, z odpowiednim podejściem. Często jest to stara kadra ze swoimi starymi przyzwyczajeniami...a maluchy maja naprawdę wielki potencjał...i nie zawsze jest tak,że zahukane/wycofane i gamoniowate dziecko bedzie potem jeszcze bardzie gamoniowate. Albo tak jak Polly pisze, że jej cora ktora jest zdolna, wg nauczycielki nie była. Z kiepskim podejściem pedagoga to i zdolne dziecko zmieni się w gamonia,dużo nie tzreba. ..także ...wszytsko to z dzieciakami robią nauczyciele. Jak jest z pasja, mądry, wiedzący ile moze wymagać i czy wogole wymagć od malucha, to wspaniale, bo dziecko naprawdę skorzysta. Ale jak jakiś ktory jest bo to tylko praca, i musi bachory ogarnąć, żeby się nie pozabijaly czy nie polamaly i zdąrzyc z programem, to zrobi krzywdę....
Margot
|
|
|
|
#616 | ||||||||
|
Panaroja
|
snad kutaka po chińtku
![]() Cytat:
a po co jej ? nie słyszy jak mówicie że nie macie kasy ? Lejek jej kupcie do ucha , będzie niesztampowa ![]() atfutfu Cytat:
Cytat:
Oczywiście zawsze się grupie statystycznych 6-latków pewna ilość wolniej się rozwijających , ale program z zasady powinien być dostosowany do możliwości przeciętnych czyli że i słabsze dziecko powinno dać sobie z nim radę , a jeżeli sobie nie daje , wymaga konsultacji i pomocy specjalisty , ale to nie powód do odwlekania obowiązku szkolnego , bo im później , tym trudniej skorygować niedociągnięcia , no i nie można tworzyć równoległych szkół i programów dla 6-latków rozwijających się o czasie , rozwijających sie o pół roku później i td.albo żeby posyłać je później - z następnym rocznikiem 6-latków ? bessęsu , bo dziecko w tym wieku musi przebywać w gronie równolatków , więc 7-latek w grupie 6-latków będzie się czuł jak raróg , a one mogą go odrzucić . I z góry będzie mieć piętno tego głupszego , co z własnym rocznikiem nie dał rady . programy są do doopne i przeciążone jakimiś głupotami z tego co widzę - niech się did nauczy podstaw podstawowych nauk - polskiego , matmy , biologii , geografii , chemii , fizyki - i niech nauczyciel potrafi go zainteresować , a jak będzie zainteresowany sam chętnie pójdzie dalej . Na co dzieciakowi w szóstej klasie dokładna biologia komórki ![]() a gimbazę należałoby atomówką potraktować - jest to pomysł tak arcygłupi i szkodliwy , że zasługuje na wszystkie antynoble i złote maliny jakie istnieją - dzieciaki w wieku , kiedy zaczynają się bardzo intensywne zmiany w psychice i did potrzebuje punktu odniesienia w postaci stałego , pewnego środowiska , w którym osiągnął jakąś hierarchię , gdzie ma jakąś stałą wartość , na której i wobec której zaczyna budować swoje dojrzewające Ja , wyrywa się z tej dającej podstawowe oparcie gleby i rzuca razem z innymi taki samymi w nowy tygiel , gdzie muszą od początku budować cały swój świat - toż to zaproszenie i czerwony dywan do rozwoju wszelakiej patologii Cytat:
Cytat:
![]() ogólnie im musk młodszy tym chłonniejszy i tym lepiej i trwalej wszystko przyswaja , więc niestetyż prawda jest że czego jan się nie nauczył i czym skorupka za młodu ale nie należy z tym przesadzać - ani w drugą stronę . Im dłużej się odracza wdrożenie dida do obowiązków , tym bardziej rosną szanse wyhodowania kompletnie niesamodzielnego i nieprzystosowanego trutnia , zwłaszcza dziś , kiedy nikt nie ma majątków o powierzchni województwa i i może sobie pozwolić na wyhodowanie tuzina synów bałwanów nie umiejących czytać , bo kasy i tak starczy jeszcze dla ich wnuków zasadnicze cechy osobowości i stosunku do świata kształtują się w ciągu pierwszych 6 lat życia i potem trudno coś z tym zrobić bez solidnego prania mózgu dlatego robienie z dzieciństwa raju i pozwalanie didom na wszystko żeby się dzieciństwem nacieszyły jest dużym błędem - już dwulatek powinien być wdrażany do obowiązków , których - na skalę możliwości dida - z wiekiem przybywa i są ściśle przestrzegane . Did przyzwyczajony że to i to trzeba bo tak , łatwiej zaakceptuje konieczność chodzenia do szkoły ,dysycplinę , obowiązek odrabiania lekcji itp . Tylko - i tu znowu kwestia programów - tych lekcji powinno być tyle , żeby miał czas na wiszenie na trzepaku głową w dół i grę w nogę , gdyż albowiem dla harmonijnego rozwoju i wyrośnięcia zdrowego psychicznie i fizycznie obywatela jest konieczna i nauka i zabawa , ponownie ament . Cytat:
![]() 2.łomatko wspólczuje z całego serca , chyba bym kogoś zabiła w takim układzie ![]() 3. Cytat:
a potem przychodzi moment pierwszej konfrontacji z rzeczywistośćią takiego dida co się nim wszyscy w domu zachwycali jak byleco zrobił albo i nie zrobił , za sam fakt istnienia , i skarpetki mu wkładali - i dopiero jest dramat bo did sobie nie radzi i oczywiście szkoła winna albo przedszkole ,wszyscy tylko nie ci , co powinni a did niczego nie nauczon tylko przyzwyczajon do odbierania gromadnych hołdów i to się robi prawdziwa tragedia .No i nadmiar wolności - ograniczenie możliwości wychowawczych placówki to swoją drogą osobny kfiatek - uczniowie 18-letni piszący sobie sami zwolnienia ze szkoły Cytat:
2. ja jestem krańcową patologią jeżeli idzie o edukację - bo strasznie sama chciałam iść do szkoły , czytać się nauczyłam jako 4-latka , no i rodzice ulegli moim błaganiom i poszłam do szkoły w wieku lat 5 , krańcowa idiotka Ogólnie dość powszechnym błędem jest przedstawianie didom szkoły jako czegoś okropnego , co ogranicza ,męczy , nudzi itp , a nie jako miejsca gdzie może być fajnie , można sie dowiedzieć ciekawych rzeczy , zobaczyć różne interesujące rzeczy itp - od nastawienia dida do szkoły też dużo zależy . Jeżeli idzie z góry niechętny , wiadomo , że problemy będą , nawet u w pełni gotowego do obowiązku szkolnego . A dobremu nastawieniu do szkoły nie sprzyja kretyński system edukacyjny i beznadziejny program .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
||||||||
|
|
|
#617 | |||
|
Zakorzenienie
|
nie ma sprawy
Cytat:
Cytat:
) zgadzam z Rejcz na pewno jest to też tak że ja nie mając dida własnego inaczej na to patrzę, bo to nie mój did, tylko jakaś anonimowa grupa będzie tymi królikami doświadczalnymi być może jak kiedyś się swojego dorobię to inaczej będę śpiewać (ale nie wiadomo czy to kiedykolwiek nastąpi więc nie ma co drążyć ) Ogólnie jednak myślę że to nie jest kwestia tego nieszczęsnego wieku, bo skoro w tylu krajach dzieci w tym wieku już do szkoły chodzą (w niektórych nawet pięciolatki) i zyją, to nie może to byc az taka tragedia myślę że chodzi bardziej o to przystosowanie warunków i programu co u nas jest zawsze długie i bolesne ... Ja znam tylko perspektywę siebie jako dida i wiem że sama bardzo chciałam iść wcześniej do szkoły, bo w zerówce i w 1 klasie się mega nudziłam (pierwszy semestr w 1 klasie to była jak powtórka zerówki, znów nas uczyli liter które już znałam od dawna ) No ale rodzice nie chcieli mnie posłać wcześniej do szkoły bo byłam z listopada więc chyba sie bali że będę odstawać czy coś ![]() Cytat:
dobrze ze weekend już niedługo Edytowane przez Ewusia_marchew Czas edycji: 2014-06-26 o 21:24 |
|||
|
|
|
#618 | |
|
Panaroja
|
Cytat:
![]() 2.będą jak znalazł na przyszły rok ![]() 3.niestety , tam róże nie rosną , za nic 4.aaaa , całkiem słusznie , podobną tez wyhaczyłam u chińtyków ino bez stójki ale dopiero po pierwszym mogę zapolować jeneralnie oba modele mieszczą sie w przedziale czasowym
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#619 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ) to fajnie ![]() Po drugie primo, qrcze mam w dość bliskiej rodzinie osobę co używa aparatu około 30 lat ... i na pewno tyle nie płaciła Od aparatu? ![]() Spróbuję się dowiedzieć Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
||||
|
|
|
#620 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
2. oj tam, oj tam, przecie jak się nie nauczą czytać w wieku lat 4 to się nauczą w wieku lat 7, a jak i wtedy nie to do osiemnastki raczej każdy się nauczy ![]() Ale zgubiłam się o jakim wieku ciągle mówimy. Bo "za moich czasów" była zerówka albo przedszkola z podobnym programem i w zasadzie każdy gdzieś chodził, chciał chodzić i było git. Pomijając tych dwóch siuśmajtków - przypadek statystyczny. Więc posyłanie od 6 lat krzywdy nie czyni choć nie czuję się specjalnie bystrzejsza od tego, natomiast myślałam, że piszemy o rozpoczęciu edukacji jeszcze wcześniej - np. na etapie 4 lat. Czyli zerówka od 4 a od 5 już normalnie lecenie z programem jak dla obecnych siedmiolatków - to wywołuje u mnie bulwers. |
|
|
|
|
#621 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie no jest jeszcze Parabel
- gdzie absolutnie się z nią zgadzam - tak wyjszło Wybaczcie że nie rozwinę, nie skomentuję bo już lecę (choć pewnie reszta wizażu się ucieszy ) Ale do Parabel komentarz mam prosty ad wszystko I tak, wiem, że posiadanie dida, zmienia punkt siedzenia ergo punkt widzenia, ale to niekoniecznie zawsze dobrze Jak już wspomniałam - czasem lepiej spojrzeć okiem niezaślepionym Leeeeete ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#623 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo jak się produkowałam (co mi zajęło sporo czasu bo w międzyczasie zgrywam zdjęcia z Chorwacji ) to się jeszcze Anastazja i Parabel wypowiedziały ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak skomentowałam tera spadaaaaaaaam bom już na wylocie |
|
|
|
|
#625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#626 | ||||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
macham po pół dnia w szpitalnym przeciągu
no dobra, koloryzuję, nie pół dnia tylko 4 godziny z czego w przeciągu jedynie 2, ale pół dnia brzmi dramatyczniej poza tym naprawdę zmarzłam i wynudziłam się i nie rozumiem dlaczego, skoro wiadomo że rezonans neurologii jest od 10, każą mi przyłazić przed 8 ![]() ciekawa dyskusja o szkole i wieku czy mi się wydaje, czy odmienność zdania podzieliło się pomiędzy mające i niemające dzieci? ja opinii nie mam, bo się w temat nie wgryzałam... ale mam pytanie do Rejcz, bo piszesz o systemach zachodnich... których konkretnie? i czym się one pozytywnie wyróżniają? łąka czy tam pszenica piękna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
w sumie to nie wiem ale jeśli są fale, to na 100% s a to fale wodne Cytat:
![]() 2. ![]() Cytat:
ad ceny: matko bosko, aż tyle??akurat widziałam parę dni temu w metrze dziewczynę z aparatem słuchowym - takim bardzo dyskretnym, i pewnie nie zwróciłabym uwagi gdyby nie to że dzień wcześniej akurat o aparatach czytałam... w każdym razie, zdziwiło mnie, że nie wyglądał wcale źle, powiedziałabym że nawet można go było potraktować jako fashion accessory, miał takie "diamenciki" na tej części przezroczystej siedzącej w uchu i fogle bardzo si
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
||||
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
A gdzie Ty po nocach się włóczyć chcesz?
Toć zaraz 22
|
|
|
#628 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
- ale przecież nie będę jej w domu na siłę trzymać. Co prawda szkoła od 6 lat mnie nie zachwyca bo jest problem z pracą. Ma tkwić do 17 na świetlicy, cały dzień w budynku zamiast se polatać? Słabo trochę, przedszkole wygrywa ale jak mus to mus. Przyznam, że nie wczytywałam się w te zmiany i być może jest to jakoś rozwiązane.Wracając do tematu, kiedy widzę jej parcie na szkołę to stwierdzam, że no i git, może to jej coś da, osiągnie coś tam, bla bla. Ale siebie nie posłałabym tylko obijała się na trzepaku ![]() 2. po łebkach przeleciałam Waszą rozmowę i coś mi się ubzdurało, że jesteś zwolenniczką posyłania dzieci do szkoły już w wieku 4 lat. |
|
|
|
|
#629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje misie, że Cisie nie wydaje ![]() ![]()
|
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
tak to w praktyce wygląda, że wymaga się rzeczy na które dzieci miały wcześniej trochę więcej czasu, "bo chodzą już do szkoły"
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:10.

Ale nie zrobili tego, bo dzieciństwa szkoda.
Ciekawe, czy mi tym razem koronki nie będą chcieli wstawić, bo niedługo mi sam korzeń zostanie
a jak grzebią przy przednich to prawie schodzę na serce, że będe szczerbata 
, co jednak potem oikazalo sie nieprawdą.

Kto odgadnie 
każdy patrzy żeby kupić tanio tanio doniczuszkę bo to co za robota i przeciez 8 zł za metrową tuję to za dużo pani chce, ale nikt nie liczy ile tysi poszło w nawóz bo niestety ale nawozić trzeba min raz w miesiącu, ile tysi w ziemię bo przeciez nie kopię z ogródka, miałabym dół głębokości kopalni bełchatowskiej, w korę bo wykorowane wolniej przesychają i wolniej zarastają chwastem, ile tysi w opryski bo przy takim skupisku różnych roślin i wilgoci od podlewania robactwo się mnoży piorunem i zlatuje z całej okolicy na żarło za darmo, ile w wodę, w sieć nawadniającą, w tunele foliowe, kostkę, etykietki bo każdy prawie chce kolorową skrótową informację o roślinie, ile sadzonki kosztują bo nie wszystko możesz sama zrobić, są rośliny na licencji i tego się nie przeskoczy, pracownicy też bo sama nie obskoczysz, itp. itd.

a po co jej ? nie słyszy jak mówicie że nie macie kasy
wspólczuje z całego serca , chyba bym kogoś zabiła w takim układzie 
) No ale rodzice nie chcieli mnie posłać wcześniej do szkoły bo byłam z listopada więc chyba sie bali że będę odstawać czy coś