Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. VI - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-18, 17:08   #511
Farisss
Wtajemniczenie

Dot.: Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. VI

Wybrałam się do stacjonarnego sklepu i kupiłam stanik z Freyi. Generalnie wyszedł mi jeszcze inny rozmiar niż wg kalkulatorów w internecie
Stary 2014-06-18, 17:42   #512
Elessar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Wybrałam się do stacjonarnego sklepu i kupiłam stanik z Freyi. Generalnie wyszedł mi jeszcze inny rozmiar niż wg kalkulatorów w internecie
Jakoś mnie to nie dziwi, że wyszedł inny rozmiar
Stary 2014-06-19, 21:36   #513
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kirenne Pokaż wiadomość
No właśnie w tym rzecz. Ekspedientka poradziła mi, żeby prać ręcznie i to najlepiej w nie za gorącej wodzie. Stosowałam się do tego przez jakiś czas, ale cóż z tego skoro wyszły plamy, które tylko w pralce ładnie zeszły.

No i jak sobie z tym fantem poradzić? Chodzić w czystym staniku "narażając" go na pralkę, czy prać ręcznie i patrzeć jak biel robi się beżowa, mimo stosowania dużej ilości vanishu.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Dziewczyny mam pomysł

Tak w ramach dygresji do tematu reklamacji

Co powiecie na stworzenie wątku z aktualnymi promocjami dotyczącymi bielizny. Czasem ta ulubiona kosztuje niemało, a warto czasem trafić jakąś fajną promocję, o której czasem nie mamy pojęcia.

Mogłybyśmy wrzucać to co znajdziemy w swoich sklepach, Internecie etc.

Co Wy na to moje Panie?
Kupić mały woreczek i prać w nim biustonosz w pralce, przynajmniej co jakiś czas. Albo namaczać długo biustonosz przed praniem ręcznym.

Co do promocji, to takie info możesz znaleźć na portalach stanikomaniackich, oczywiście tu też można założyć, ale nie wiem jak często będzie uzupełniany. Część promocji trwa np. tylko przez weekend albo jeden dzień.
Stary 2014-06-20, 10:13   #514
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez haru_haru Pokaż wiadomość
Biustonosz - chiński czy nie- to delikatna rzecz i trzeba go prać tylko ręcznie . Pralka może i ma program do rzeczy delikatnych, ale wirowanie robi swoje...
Ja piorę w rękach w delikatnym płynie do płukania a suszę rozłożone. Miseczki się nie odkształcają, fiszbiny są na miejscu ( jak prałam w pralce to nie raz robiły się dziury przez które wylatywały fiszbiny i stanik był do wyrzucenia), biustonosz się nie rozciąga.
Tu nie chodzi o cenę biustonosza, a o to, z czego jest zrobiony. To są głównie delikatne materiały, dobrej jakości bawełna, satyna czy koronki, które nie lubią się z mocnymi chemicznymi proszkami i podskakiwaniem w pralce .
Tak was podczytuje... A koszyczki do prania biustonoszy? Taka wygoda!!

https://www.google.pl/search?q=koszy...h=861#imgdii=_
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 11:02   #515
Farisss
Wtajemniczenie

Mnie w sumie też nie, bo mierzenie się to jedno, a to jak leży na ciele to drugie, generalnie z mierzenia wyszedł mi 2 rozm. większy niż miałam wcześniej, a po przymierzeniu tylko 1, więc

Przynajmniej wiem teraz na pewno jakie wymiary stanikowe mi będą pasować i mogę próbować polować co nieco na allegro
No i jestem lekko w szoku. Ten model który kupiłam w sklepie internetowym kosztuje 30zł mniej... Dość spora różnica jak dla mnie.
Stary 2014-06-21, 12:28   #516
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7
Konto usunięte

Czy można się dołączyć?
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 16:09   #517
astraroth
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to astraroth

Dziewczyny, mam do Was pytanie, bo pewnie będziecie wiedzieć co zaradzić na taki problem.
Od ok. 3 lat noszę uświadomione staniki w rozmiarze 65D lub 70C (np. z Nipplex'a bo są b. ściśliwe).
Wszystko jest ok poza faktem, że czasem fiszbiny wbijają mi się w mostek tak bardzo, że aż mnie ranią. Ostatnio kupiłam taki sam model Avy tylko w innym kolorze i niestety mam ten efekt . W starym jest ok, w nowym po prostu odciski i ból po dniu noszenia. Stanik nie jest obciskający, wszystko jest ok, ale przez fakt, że fiszbiny są ciut wyżej w nowym modelu wrzynają mi się w ciało. Pomiędzy piersiami mam w sumie tylko b. cieniutką skórę i żebra można wyczuć palcem, w sumie nawet naocznie można je zobaczyć - pewnie stąd ten problem.
Może powinnam celować w jakiś konkretny model stanika, raczej nie wyobrażam sobie stanika bez fiszbin zupełnie (chyba że do biegania ale to inna bajka).
Pomożecie jaki krój wybierać żeby uniknąć takich nieprzyjemności?
astraroth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 17:20   #518
Farisss
Wtajemniczenie

A może spróbuj wziąć jednak obwód szerszy? Ja miałam podobny problem, bo się uparłam na ściśliwy i niby w tym "najmniejszym" proponowanym rozmiarze, ale ja mam bardzo szerokie żebra i mnie wszystko bolało. Przy szerszym obwodzie nie miałam tego problemu.
Stary 2014-06-21, 17:20   #519
Flower23
Zakorzenienie

Hej Można?

Ja ostatnio w końcu wybrałam się po biustonosz z prawdziwego zdarzenia! Siostra poleciła mi salon bielizny, gdzie panie pomagają w doborze. Wcześniej zmierzyłam się jeszcze. O ile nosiłam dobre biustonosze w obwodzie, bo 80, tak miski zawsze za małe. Bardzo fajna braffiterka dobrała dla mnie bieliznę. I tak mam 80E, nie D jak myślałam. Największym zaskoczeniem było to, że spasował mi biustonosz pół usztywniany, a zawsze nosiłam całe. Na dniach wybieram się zamówić identyczny model tylko w innym kolorze. Kupiłam AVĘ. Jeśli, któraś z Was ma/miała te biustonosze, to poleca?

Bloguję
Czasami coś wrzucam
Flower23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 17:32   #520
astraroth
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
A może spróbuj wziąć jednak obwód szerszy? Ja miałam podobny problem, bo się uparłam na ściśliwy i niby w tym "najmniejszym" proponowanym rozmiarze, ale ja mam bardzo szerokie żebra i mnie wszystko bolało. Przy szerszym obwodzie nie miałam tego problemu.
No właśnie szerszy nic nie daje, bo założyłam przedłużkę do tego nowego, który się wrzyna i jest ten sam efekt.
Stary 2014-06-21, 17:41   #521
Farisss
Wtajemniczenie

To chyba musisz pomierzyć różne modele.

U mnie sie pojawił inny problem, przy całodziennym noszeniu stanik po bokach się tak jakby 'podwija' :/ Nigdy nie miałam teog problemu, nie wiem czy to wina modelu czy w zasadzie czego. A cały czas się tak poprawiać to nawet nie ma jak
Stary 2014-06-21, 18:45   #522
lisbeth_wasp
Rozeznanie

astraroth zobacz jak to będzie w stanikach z niskim mostkiem, powinno być lepiej. Poza tym możesz spróbować lekko odgiąć fiszbiny tam gdzie gniotą.
lisbeth_wasp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 18:17   #523
Kirenne
Zadomowienie

Moje drogie stworzyłam wątek biustonoszowo-promocyjny

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post46991590

Mam nadzieję, że wspólnie ulepszymy go tak, aby jeszcze więcej wizażanek mogło nosić dobrze dobrane biustonosze i cena nie była w tym przeszkodą
Kirenne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 23:35   #524
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez astraroth Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam do Was pytanie, bo pewnie będziecie wiedzieć co zaradzić na taki problem.
Od ok. 3 lat noszę uświadomione staniki w rozmiarze 65D lub 70C (np. z Nipplex'a bo są b. ściśliwe).
Wszystko jest ok poza faktem, że czasem fiszbiny wbijają mi się w mostek tak bardzo, że aż mnie ranią. Ostatnio kupiłam taki sam model Avy tylko w innym kolorze i niestety mam ten efekt . W starym jest ok, w nowym po prostu odciski i ból po dniu noszenia. Stanik nie jest obciskający, wszystko jest ok, ale przez fakt, że fiszbiny są ciut wyżej w nowym modelu wrzynają mi się w ciało. Pomiędzy piersiami mam w sumie tylko b. cieniutką skórę i żebra można wyczuć palcem, w sumie nawet naocznie można je zobaczyć - pewnie stąd ten problem.
Może powinnam celować w jakiś konkretny model stanika, raczej nie wyobrażam sobie stanika bez fiszbin zupełnie (chyba że do biegania ale to inna bajka).
Pomożecie jaki krój wybierać żeby uniknąć takich nieprzyjemności?
Jeśli tylko na mostku, to najprawdopodobniej mostek za wysoki dla ciebie. Mam podobnie - nawet średni mostek to już dla mnie za wysoko, po kilku godzinach czuję.

Ale też sprawdź czy zmiana obwodu na luźniejszy pomoże.
Stary 2014-06-24, 07:47   #525
astraroth
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wampierz Pokaż wiadomość
Jeśli tylko na mostku, to najprawdopodobniej mostek za wysoki dla ciebie. Mam podobnie - nawet średni mostek to już dla mnie za wysoko, po kilku godzinach czuję.

Ale też sprawdź czy zmiana obwodu na luźniejszy pomoże.
No właśnie przedłużka nic nie daje, ale dziś założyłam inny biustonosz, w sumie jeszcze bardziej ściśliwy i nic mnie nie ciśnie. Przyjrzałam się więc dokładnie mojej nieszczęsnej kostce na mostku i już wiem, kiedy fiszbiny są na tyle nisko że mam tą kostkę mostkową nad nimi to jest wszystko ok.
Nic nie ciśnie, nie uwiera ani nie rani.
Znaczy sie muszę szukać niskomostkowców. Coś poleciacie szczególnie z modeli usztywnianych?
Stary 2014-06-24, 14:18   #526
versatille
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy sie muszę szukać niskomostkowców. Coś poleciacie szczególnie z modeli usztywnianych?
Plunge Ewy Michalak: klik

Gdy schudniesz będziesz fajnie wyglądać w ubraniu,
gdy ćwiczysz - świetnie wyglądasz we wszystkim, zwłaszcza nago!
versatille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 16:30   #527
Elessar
Wtajemniczenie

astraroth, ogólnie krojów do dekoltów w karo, te mają niskie mostki.
Stary 2014-06-25, 08:49   #528
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elessar Pokaż wiadomość
astraroth, ogólnie krojów do dekoltów w karo, te mają niskie mostki.
Dekolt karo to dekolt kwadratowy, czyli nie taki jak w plunge, tylko jak half-cup albo bandeau.

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Cytat:
No właśnie przedłużka nic nie daje, ale dziś założyłam inny biustonosz, w sumie jeszcze bardziej ściśliwy i nic mnie nie ciśnie. Przyjrzałam się więc dokładnie mojej nieszczęsnej kostce na mostku i już wiem, kiedy fiszbiny są na tyle nisko że mam tą kostkę mostkową nad nimi to jest wszystko ok.
Nic nie ciśnie, nie uwiera ani nie rani.
Masquerade, Panache i Cleo, modele plunge oraz Deco i pochodne firmy Freya. Freya ma raczej węższe fiszbiny i Deco ma otwarte miski, szczególnie na środku. Panaszki są bardziej zamknięte i mają szersze fiszbiny.

No i Gossardy plunge też mają niskie mostki.
Stary 2014-06-25, 09:19   #529
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

czytałam dzisiaj artykuł o biustonoszach firmy Corin projektowanych przez naukowców. Jedne komentarz zwalił mnie z nóg. Pani narzekała że biustonosze są źle szyte bo miseczki D, E, F i większe różnią się wielkością w zależności od obwodu. Bo jaki mierzy 80 E i 85E to miseczki są inne. Litości.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-25, 14:51   #530
Elessar
Wtajemniczenie

Zawsze byłam pewna, że dekolt karo jest głęboki.
edyta, bo "porządne" firmy mają kilka wzorów misek i doszywają do nich odpowiedni obwód :p Swoją drogą, Corin chwalił się, że razem z naukowcami opracowali idealny biustonosz 75B...
Stary 2014-06-25, 18:57   #531
Martva
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Flower23 Pokaż wiadomość
Kupiłam AVĘ. Jeśli, któraś z Was ma/miała te biustonosze, to poleca?
Półusztywniane z Avy ja zdecydowanie polecam. Mam dwa, Troppo (z mocno starszej kolekcji) i Calthę. Kształtowanie bardzo fajne, zebranie do środka bardzo, bardzo fajne. Obwód przyzwoicie ścisły, nie muszę zaniżać. Profil OK. Cena przyjazna. Jedyne co mogę im zarzucić, to ciut za wysokie zabudowanie w stosunku do rozmiaru (zwłaszcza w przypadku tego nowszego, ma mostek wyższy o prawie centymetr), noszę u nich 70F i to największe powierzchniowo staniki jakie mam. Biust jest świetnie zebrany i aż szkoda że nie mogę włożyć głębszego dekoltu, bo miski wystają.
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-25, 19:15   #532
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elessar Pokaż wiadomość
Zawsze byłam pewna, że dekolt karo jest głęboki.
edyta, bo "porządne" firmy mają kilka wzorów misek i doszywają do nich odpowiedni obwód :p Swoją drogą, Corin chwalił się, że razem z naukowcami opracowali idealny biustonosz 75B...
Tak, czytałam to... I na co te wszystkie badania, jeśli tak podstawowej rzeczy nie potrafią ogarnąć. Ale kaskę z Unii dostali.
Stary 2014-06-27, 06:40   #533
Flower23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martva Pokaż wiadomość
Półusztywniane z Avy ja zdecydowanie polecam. Mam dwa, Troppo (z mocno starszej kolekcji) i Calthę. Kształtowanie bardzo fajne, zebranie do środka bardzo, bardzo fajne. Obwód przyzwoicie ścisły, nie muszę zaniżać. Profil OK. Cena przyjazna. Jedyne co mogę im zarzucić, to ciut za wysokie zabudowanie w stosunku do rozmiaru (zwłaszcza w przypadku tego nowszego, ma mostek wyższy o prawie centymetr), noszę u nich 70F i to największe powierzchniowo staniki jakie mam. Biust jest świetnie zebrany i aż szkoda że nie mogę włożyć głębszego dekoltu, bo miski wystają.
Dziękuję za odpowiedź
Też mam wrażenie, że mostek jest ciut za wysoko, ale ten biustonosz jest mega wygodny. Nigdy jeszcze takiego nie miałam. Mam nadzieję, że jego trwałość będzie równie długa. Kupiłam model Ellice Semi Soft. Tylko beżowy, bo zależało mi na kolorze neutralnym.

Bloguję
Czasami coś wrzucam
Flower23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 12:54   #534
Tovia
Raczkowanie

Hej dziewczyny. Piszę bo nie umiem sobie dobrać odpowiedniego biustonosza. Zmierzyłam się i pod biustem wychodzi mi 83 (ścisło), a w biuście 92 (w pochyleniu). Kalkulator nie znajduje rozmiaru. Stanik o rozmiarze 75C jest na mnie za luźny w obwodzie (mam taki z Pepco), 70C jest niby ok, ale wydaje mi się że miseczki są ciut za małe. Mam asymetrię co najmniej pół rozmiaru (wiem 90% kobiet tak ma ) i przez to też mi ciężko dobrać odpowiedni rozmiar. Mam do tego piersi rozstawione na boki (nie wiem czy to tak się mówi ). Co mi poradzicie? (nie stać mnie na razie na brafitterkę ani na żaden stanik powyżej 50 zł).
Tovia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 14:38   #535
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tovia Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Piszę bo nie umiem sobie dobrać odpowiedniego biustonosza. Zmierzyłam się i pod biustem wychodzi mi 83 (ścisło), a w biuście 92 (w pochyleniu). Kalkulator nie znajduje rozmiaru. Stanik o rozmiarze 75C jest na mnie za luźny w obwodzie (mam taki z Pepco), 70C jest niby ok, ale wydaje mi się że miseczki są ciut za małe. Mam asymetrię co najmniej pół rozmiaru (wiem 90% kobiet tak ma ) i przez to też mi ciężko dobrać odpowiedni rozmiar. Mam do tego piersi rozstawione na boki (nie wiem czy to tak się mówi ). Co mi poradzicie? (nie stać mnie na razie na brafitterkę ani na żaden stanik powyżej 50 zł).
Z Pepco to raczej nie będzie trzymał...

Nie mierz biustu w pochyleniu, to jest dodatkowa informacja, a nie podstawa doboru rozmiaru.
Stary 2014-06-27, 15:06   #536
czarna_kiecka
Zakorzenienie

Cytat:
hej, ja nie jestem ekspertka, bo sama ciagle jestem na etapie szukania dobrze dobranego biustonosza i tez niestety nie chcialabym na niego wydawac duzo, ale wczoraj kupilam 2 naprawde fajne staniki w H&Mie, az bylam zdziwiona, bo tam najmniejszy rozmiar z jakim sie spotkalam to 75A ktore niestety na mnie zawsze bylo za duze, ale wczoraj po zmierzeniu 10 stanikow w tym rozmiarze, 2 okazaly sie dobre i naprawde ciasne pod biustem i w dodatku ceny sa super, bo wiekszosc kosztuje obecnie w promocjach 40zl, wiec moze cos dla siebie znajdziesz.
Z biustonoszami z pepco mam doswiadczenie i nie polecam ich, po kilku zalozeniach bardzo sie rozciagaja pod biustem, a w dodatku tam biustonosze w teoretycznie tym samym rozmiarze potrafia czasem sie bardzo roznic miedzy soba
Kojarze ze gdzies na forach dziewczyny wspominaly o biustonoszach z Cubusa, moze tam sprawdz jesli nie chcesz duzo wydawac
Zostal tez zalozony watek ze stanikowymi promocjami, moze tam znajdziesz tez jakies okazyjne ceny

dziewczyny macie jakies doswiadczenie z tymi biustonoszami z H&Mu ? wiem ze pewnie im daleko do takich "profesjonalnych" ale te ktore kupilam wydaja sie naprawde fajne, nie przesuwaja sie, miseczki mi nie odstaja, tak jak to zazwyczaj mialam...

Edytowane przez czarna_kiecka
Czas edycji: 2014-06-27 o 15:07
czarna_kiecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 15:27   #537
Tovia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wampierz Pokaż wiadomość
Nie mierz biustu w pochyleniu, to jest dodatkowa informacja, a nie podstawa doboru rozmiaru.
No to nie w pochyleniu jest jakieś 91 cm

Czyli w jaki rozmiar mam celować?
Tovia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 15:40   #538
Farisss
Wtajemniczenie

A czy któraś może porównać rozmiarówkę Dalii do Avy ?
Stary 2014-06-28, 09:08   #539
galeczka83
Raczkowanie

dziewczyny szukam stanika cudo z programu Sablewskiej sezon drugi odcien 4....cuuuuuuudo..
Może ktoś wie co to za firma? Będę bardzo wdzięczna)))
galeczka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 10:46   #540
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
No to nie w pochyleniu jest jakieś 91 cm

Czyli w jaki rozmiar mam celować?
Zależy jakiej firmy, spójrz w tabelkę rozmiaru producenta - to będzie rozmiar od którego powinnaś zacząć. U większości producentów to będzie
75 C/D lub 80 C przy ściślejszych obwodach. Przy luźniejszych faktycznie może być 70, tylko jeśli obwód jest wiotki i bardzo elastyczny, to taki biustonosz jest do niczego.

Co do H&M to owszem, jak na sieciówkę mają zwykle ścisłe obwody, co nie znaczy że ich bielizna jest tej samej jakości co brafiterskie marki. Ale z braku laku można sobie kupić, raczej na przecenie, bo nie warto za to płacić większych pieniędzy. Rozmiarówkę mają ograniczoną, ale do miseczki DD można coś znaleźć, szczególnie że ścisłe obwody sprzyjają wielu małobiuściastym.

Oprócz tego są sklepy jak Change, Kinga itp., gdzie tez można szukać promocji.

Poza tym ja namawiam, żeby w miarę możliwości wybrać się do dobrego skelpu brafitterskiego, nawet jeśłi ceny wydają się zaporowe, - przynajmniej można się zorientować jak leżą różne marki i czy różnica jest warta zachodu. Jeśli się okaże, że faktycznie jakieś marki czy modele droższe są rewelacyjne, to przynajmniej będzie wiadomo na co się zaczaić - bo i droższe marki są przeceniane. A może się zdarzy jakiś przypływ gotówki, okazja na prezent itp. Lepiej wiedzieć z wyprzedzeniem jaki model, marka, rozmiar jest dla nas.

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości