|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ciężarówki już na mecie, rozładunek będzie w lecie - mamy lipiec 2014 cz. VI
Pięknie - d wczoraj cztery strony nasmarowałyście. Czytałam prawie godzinę.
Po krótce: L4 nie musi być tylko do tp. Po prostu jak się urodzi, to z automatu skraca się i jest macierzyński. Mi by było szkoda brać macierzyńskiego przed porodem. To zawsze kilka dni więcej z dzidzią. Kremu na sutki nie kupuję, bo liczę na to, że tak jak przy poprzedniej dwójce-wystarczy mi moje mleko, chodzenie w domu na golasa wietrząc cycorki. Moje dzieci są z lipca, upalnych zresztą. Nie werandowałam, tylko w wózek i na działce w cieniu. Temperatury przy synku dochodziły do 30 stopni, więc leżał w body na krótki rękaw, skarpetki i pieluszka tetrowa lub bez. Mnie to nerw chwytał jak widziałam mamusie z dzieckiem ubranym w spiochy, kaftanik, czapeczkę i przykryte kocykiem, a same prawie nagie.... A potem się dziwią, że potówki, katarek itd. Moja córcia po tygodniu pierwszym w domu też mi zaczęła mocno ulewać, wręcz żyganko i torsje. Okazało się, że je dużo, nie mieści w żołądku wielkości orzecha włoskiego a do tego miała niedrożne kanały nosowe i jedzenie rzeszkadzało w oddychaniu. Ponad miesiąc przed jedzeniem gruszka i czyszczenie noska. Jak już widziała gruchę to spazmów dostawała. To był koszmar. Druga sprawa bardzo ważne żeby się maleństwu porządnie odbiło po jedzeniu. No to starczy moich mądrości, a raczej opowieści z krypty
|
|
|
|
#1142 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciężarówki już na mecie, rozładunek będzie w lecie - mamy lipiec 2014 cz. VI
Cytat:
|
|
|
|
|
#1143 |
|
Wtajemniczenie
|
Asia mi najlepiej podpasowały belli w dotyku były super i aventy ale nocne, bo mają przylepce po 2 stronach wkładki.
|
|
|
|
#1144 |
|
Rozeznanie
|
Do sutkow mam próbkę bephantenu co dostalam w szpitalu.
Do pupy mam linomag jestem zadowolona, a w razie odparzen probka sudocremu Mamaya ty masz balsam do ciała dla Jeremka z pharmaceris? Zadowolona? Zasypek to raczej się nie stosuje. Ja przy wojtku raz posypalam i uwazam ze jest beznadziejna bo bardzo się roluje się nasiakniete moczem w każdym zakamarku, przez co wzmaga odparzenia Edytowane przez robaczek-85 Czas edycji: 2014-06-27 o 21:34 |
|
|
|
#1145 |
|
Zakorzenienie
|
a powiedzcie mi.. bo któraś kiedyś pisała o silikonowych nakładkach na sutki przez które dziecko ssie. to też jest od pękających brodawek?
|
|
|
|
#1146 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo mi chodziło użytek codzienny czyli przy każdej zmianie pieluchy
|
|
|
|
|
#1147 |
|
Raczkowanie
|
Linomag albo bepanthen na codzień, a sudocrem na odparzenia, otarcia, uczulenia.
Właśnie, jak z tymi nakładkami na sutki? |
|
|
|
#1148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Twój opis działania zasypek bardzo obrazowo mnie do nich zniechęcił
|
|
|
|
|
#1150 |
|
Rozeznanie
|
U nas do pupy się sprawdza bepanthen, linomag też jest ok. Używamy przy każdej zmianie pieluchy i nie było odparzeń. Po sudocremie pupa była gorsza, położna mówiła że zatyka skórę i nadaje się dla starszego dziecka.
Do sutków lepiej coś mieć w zanadrzu, a nawet smarować na zaś. Jak już popękają, to będzie po ptokach. Fajne są maści których nie trzeba zmywać, ja stosowałam maltan na przemian z purelanem. Purelan to chyba to samo co zwykła lanolina. Co do werandowania i spacerów mam takie samo zdanie jak Robaczek jestem zwolenniczką "zimnego chowu". |
|
|
|
#1151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mniejsza..co do próbek to mam spakowane już w torbie ale pamiętam, że jest tam m.in. Nivea i Hipp Cytat:
|
||
|
|
|
#1152 |
|
Zadomowienie
|
Eee ja do pupki stosowałam Sudocrem w razie odparzeń/zaczerwienienia a poza tym nic
i dupka córy ma się dobrze, wcześniej też nie było żadnych problemów (no tylko raz po wprowadzeniu posiłków stałych a konkretnie marchewki - koszmar - no ale to odległy temat). Taka naturystka ze mnie ![]() Mały dał mi dziś popalić, zemscil się za te moje bieganiny... Jeszcze chlop mi działa na nerwy, ale powtarzam sobie że nie mogę się denerwować i jakoś się trzymam... idę spać, ciao ![]() Sent from my GT-I8190N using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#1153 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() wreszcie poczytałam ![]() co do przebijania uszu, to nie wiem kiedy mojej córci coś takiego zafunduję ja miałam przebite od razu po urodzeniu, bo moje miejsce urodzenia ma takie tradycje od tego czasu do 6 urodzin miałam jedne kolczyki, potem dostałam inne i moja mama nigdy nie żałowała tej decyzji.Zresztą w tych czasach w Polsce byłam oglądana na ulicy jak cud natury przez te kolczyki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
kupowałam od tego sprzedawcy prześcieradła na wszystkie łóżka i bardzo mi się jakościowo podobają. Poprzednio do gondoli miałam taki a'la śpiworek bawełniany idealnie na rozmiar gondoli, ale teraz na lato samo prześcieradełko będzie. śliczna córcia ![]() Cytat:
Cytat:
a śpi pod kołderką 100x130 czy jakoś tak.To czytam dalej ![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
Teraz pewnie będę szybko wystawiać na powietrze choćby w leżaczku i uzależniać wyjścia od pogody. Cytat:
![]() Póki co nie kupuję, w razie czego mam aptekę pod domem to mi mąż dowiezie. Cytat:
![]() co do kremu na odparzenia, to ja przy synku używałam mega rzadko, po jakichś brzydkich kupach np. I to był zazwyczaj krem pielęgnacyjny. Sudocream tylko na zaczerwienienia jak przy biegunce i jakoś nigdy odparzenia się nie dorobiliśmy (tzn. synek, więc chyba dobrze robię) teraz nie mam żadnego ![]() --------- i to na tyle mojego nadrabiania ![]() zmykam do łóżka... nerwowy dzień za mną i warto by odpocząć Dobrej nocy
|
|
#1154 |
|
Zakorzenienie
|
aga_tka cwiczenie, ktore mi podalas rzeczywiscie raczej bezbolesne
ale po tym jak napisalas, ze tobie pasuje ulozenie miednicowe, to musze sprostowac- moje ulozone jest glowka do dolu, ale twarzyczka do gory, a powinno do dolu. Czy te cwiczenia sa na to? Fame tak, kapturki silikonowe sa na poranione sutki, ale mozna ich tez uzywac jak dziecko ma problem z chwytaniem, np przez zbyt plaskie sutki, niektore kobiety karmia tylko przez te nakladki. wisienka wszystkiego najlepszego ![]() Co do kremow- mam bepanthen, linomag i sudocrem. Edytowane przez rybka13 Czas edycji: 2014-06-28 o 00:36 |
|
|
|
#1155 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- Cytat:
ja tę pozycję konsultowałam przy poprzedniej ciąży z jakąś bardzo znaną panią gin przez telefon - od znajomego dostaliśmy numer, bo ja bardzo chciałam naturalnie rodzić, a przy miednicowym położeniu to byłoby niemożliwe... poród w ten sposób i tak się nie udał, widocznie tak musiało być ona przez ten telefon mówiła że to ćwiczenie jest bardzo dobre, bo pomaga się dziecku lepiej ułożyć i do tego cośtam odciąża... zrozumiałam z jej wypowiedzi, że w żaden sposób szkodliwe nie jest, bo dziecku jak wisi na brzuchu to jest wygodnie, a kobiecie się lepiej oddycha... ale nie wiem czy Tobie mogłoby pomóc możesz spróbować poszukać w necie - ja jak wiedziałam czego szukać, to znalazłam na necie to ćwiczenie też...tył ciałka z kręgosłupem jest cięższy więc na zdrowy rozsądek taka pozycja mogłaby Twojemu ułożeniu też pomóc, bo może dzidzia wpadła by kręgosłupem w brzuch... Ja to wtedy właściwie dzwoniłam po to żeby się zapytać czy można okręcić dziecko, tak jak kiedyś robiono - w czasie porodu - mojego męża tak lekarz obrócił... dowiedziałam się że w moim przypadku nikt się tego na pewno nie podejmie, bo raz że to nie jest dozwolone, dwa że po cc jest bardzo niebezpieczne.... ta pani dr mówiła, że przy pierwszym dziecku, to jest szansa że bym znalazła lekarza, który by się podjął okręcenia, ale po cc to nawet żebym nie szukała, bo mogę zaszkodzić sobie i dziecku bardzo jeśli ktoś byłby na tyle szalony żeby się tego podjąć... ---------- Dopisano o 01:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- Cytat:
a już miała dobrze ponad rok... ale moim zdaniem to nie jest potrzebne żeby smarować za każdym razem, przynajmniej nie tymi kremami na odparzenia... Cytat:
podobnie wychodzi z kremami - Jeremi po pierwszym odparzeniu przyniesionym ze szpitala, które średnio się zaleczało - próbowałam linomagami itp najpierw, sudokremem itp - skończyło się na myciu wacikami i zmianie chusteczek na inne, potem już nie miał odparzeń prawie wcale, a ewentualnie pojawiające się zaczerwienienia (np po pieluchach z biedronki - wydaje się że miał na nie uczulenie, jak dłużej używał, to były problemy) sudokrem redukował rewelacyjnie i bardzo szybko... u córki z kolei sudokrem nic nie dawał, pogarszał jedynie sytuację, bo zamiast się goić to jeszcze ta warstewka cynkowa nie dawała się domyć i było jeszcze gorzej... na początku z położną testowałyśmy po 1-2 dni różne opcje - pomogła próbka linodermu z pantenolem (sa dwa kremy o nazwie linoderm, różniące się składem), a stan się robił coraz bardziej ciężki... kupiłam więc cały słoiczek i na długo mi starczył, bo tak jak pisałam używałam tylko na odparzenia (do których u Oli niestety często dochodzi, ma bardzo wrażliwą skórę, wystarczyło kupy pół godziny nie przebrać i pupa czerwona jak burak )... jak miała rok i krem się skończył, to spróbowałam sudokremu ponownie i kicha, miałam jeszcze jakieś próbki to popróbowałam i nadal tragedia więc kupiłam więc coś innego z pantenolem (bo naszego kremu nie mieli u nas w aptece, a myslałam że o ten składnik chodzi) no i jej załatwiłam pupę na amen tymi próbami... skończyło się na wizycie u lekarza i jakiejś maści antybiotykowej + jakaś robiona do smarowania później z witaminą A... ta robiona działała jak linoderm skutecznie w zasadzie, więc jak się skończyła to już nic nie próbowałam tylko od razu go kupiłam na wszelki wypadek teraz wiem tylko tyle, że u jednego dziecka zupełnie co innego działa niż u drugiego i to że jedne mamy piszą że sudokrem rewelacja a linomagi do niczego a inne odwrotnie to pewnie kwestia skóry maleństwa... mam i sudokrem i ten linoderm i jeszcze jakieś inne próbki... mam nadzieję że uda mi się szybko znaleźć to co będzie pomagać, a jak nie to tym razem chyba pójdę szybko po tę robioną maść ---------- Dopisano o 01:29 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ---------- Cytat:
Cytat:
od niedzieli pewnie będzie gorzej z czasem, bo wakacje się zaczęły a od 1 nie będziemy mieć opiekunki, będę sama z dziećmi przez pół dnia... poza tym jak jestem bardzo zmęczona pracą to takie odpisywanie mnie bardzo "wyłącza", tworząc elaboraty zapominam o problemach pracowyc - które z pisaniem właśnie nie mają wiele wspólnego ---------- Dopisano o 01:33 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ---------- Mam pytanie: ile powinny kosztować pampki jeśli je kupię w dobrej cenie (tzn np. ile za sztukę wychodzi?) potrzebuję jedynki raczej, ale to i tak kupimy pewnie tylko jedną paczkę, więc za wiele na tych 40szt nie przepłacę... ale chciałabym sobie poszukać dwójek już, jak się trafi okazja na tańsze, ale trudno mi sobie przypomnieć jakie powinny być ceny żeby nie przepłacić... jak miałam wprawę w danym rozmiarze, to często widziałam że promocje są "oszukane" i nie chciałabym się teraz nabrać...
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-06-28 o 01:30 |
||||||
|
|
|
#1156 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z rana, chyba zaczynają mi się trudne nocki bo coraz czesciej spie niespokojnie, do 5 i oczy jak pięć złoty a później odsypiam w ciągu dnia
wisienka najlepszego |
|
|
|
#1157 |
|
Raczkowanie
|
Sprzatalam wczoraj od 10 do 23 z przerwą na dlugasny spacer z tztem, ale mieszkanie błyszczy
polozylam sie o północy i od 3 nie śpię chyba jedzenie męczy bardziej niż sprzątanie ![]() Wysłane z mojego HTC Desire S przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1159 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale jestem z siebie dumna Ale pogoda dzisiaj mieliśmy sobie gdzieś pojechać w plener, a tu chmurki i możliwy deszcz ![]() Wysłane z mojego HTC Desire S przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1160 |
|
Raczkowanie
|
Witam weekendowo, za oknem słonko wiec aż chce się wstawać. Dziś ja mam w planie wypucowac domek, a jutro spacer w koło jeziora, w czwartek mam wizytę i mam nadzieję że będzie jakiś postęp.
Wisienka sto lat sto lat |
|
|
|
#1161 |
|
Raczkowanie
|
Hejka
Ja dziś robie stefanke i mięsko przrawie na grilla jutrzejszgo- teściowa ma 50 urodziny i wyprawiamy na działce u nas tak tż zadecydował z bratem. A od pon sajgon bo tż ma urlop a synio wakacje, jedno bedzie kazało mi plackiem leżec adrugie na plac wyciągać. Z tymi maśćmi to jak mi bratowa pupe u synia sudokremem wysmarowała kiedyś to myślałam że zwątpie. Ogólnie to różne maści miałam a na najgorsze miałam tormentiol i to znajoma potwierdza z apteki. Na codzień kupie linomag. Zarejestrowałam się x miesięcy na pare stronek producentów hipp nivea itp. Chchciałam próbki i do tej pory niemam czy któraś z mam rejestrowała się i dostała?
|
#1162 | ||
|
Zakorzenienie
|
wisienka 100 lat!
![]() Cytat:
Cytat:
dwójek nie zdążyłam kupić, bo też czekałam na jakąś promocję, ale jej nie spotkałam do tej pory wiem, że mój tż patrzył już na all jakieś pieluchy, że się bardziej opłaca wziąć większą ilość i taniej wychodzi, ale nie zagłębiałam się w temat jeszcze ![]() ja dzisiaj sprzątam (znowu
|
||
|
|
|
#1163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wisienka ![]() Dziś trochę lenistwa, w południe ginka, trochę się stresuję bo teściowa mnie postraszyła kobita ginekolog to najgorsze co może być, bo Cię ocenia No cóż obaczym a później właśnie do teściów jedziemy chyba na noc, oby nie stało się zadość tradycji.. bo w ciąży z Matyldką też spaliśmy u teściów i tam mi odeszły wody, hehe lepiej tego nie mogłam zaplanować ![]() Miłego dnia laseczki |
|
|
|
|
#1164 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz racje. Ja kupiłam akurat tę maść bo poleciła mi ją położna - doradca laktacyjny z naszej szkoły rodzenia. Smaruję nią brodawki od 32 tygodnia i noszę wkładki formujące. Następne opakowanie, jeśli będzie potrzebne, poszukam już w niższej cenie, bo też nie widzę sensu przepłacać za jeden składnik. Podobno można nawet w niektórych aptekach po prostu czystą lanolinę zamówić. |
|
|
|
|
#1165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie na razie spokój ![]() Malwiska data 28 czerwca to chyba nie dla mnie
Edytowane przez Fame Czas edycji: 2014-06-28 o 09:04 |
|
|
|
|
#1166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzień się jeszcze dobrze nie zaczął
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Zadomowienie
|
http://scouteu.s3.amazonaws.com/card...czenia_117.jpg
Kochana sto lat wszystkiego najlepszego ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Poczekaj dzień dopiero się zaczyna kochana może akurat po południu cię złapie |
|
|
|
#1168 |
|
Raczkowanie
|
No dzis lub jutro ktoras musi urodzic. Malo zostalo do konca czerwca, wiec prosilabym nie zaburzac statystyk. :p
Ja wczoraj mialam fatalny dzien. Wszystko mnie bolalo, nie moglam znalezc sobie wygodnej pozycji, bo ani lezec, ani siedzieć stac czy chodzic. Nie wiem kto powiedzial, ze ciaza to super stan. Dla mnie to od poczatku katorga... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez cinnilla88 Czas edycji: 2014-06-28 o 09:26 |
|
|
|
#1169 |
|
Rozeznanie
|
Dzień Dobry kochane!
Wisienka sto lat!!!!! Ja do pupy mam zamiar uzywac na poczatku bepanthen i nie kupowałam nic wiecej bo mi na SR tłumaczyli, ze po porodzie jak zobacza jak mala reaguje i nich na różne specyfiki to mi poradzą czym i jak smarować oczywiście jak będzie taka konieczność. Jeju ale mi się rozstepy robią jak mi się 28 podoba...to również dzień moich urodzin ale w innym miesiącu. niestety na razie nic nie zapowiada rozpakowania więc wybywamy na wieś z tż. będe podczytywać ale z tableta zle sie odpisuje wiec wybaczcie. miłego dnia! |
|
|
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
i like it, ja Ci polecam na rozstępy Elancyl. Super konsystencja i naprawde działa. Eucerinu tez używałam (olejku) i był generalnie fajny, ale mnie bardzo przeszkadzał fakt, ze kleiła sie skóra...
![]() wisienka, wszystkiego najlepszego
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.

bo mi chodziło użytek codzienny czyli przy każdej zmianie pieluchy 

ale mniejsza..

idę spać, ciao 

a śpi pod kołderką 100x130 czy jakoś tak.
ć tylko na zdaniu pani aptekarki 

dzień się jeszcze dobrze nie zaczął