![]() |
#241 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Facet z gospodarki
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ema, świetny post. Nawiasem mówiąc te pogardzane zawody, jak rolnik czy np. zawody opiekuńcze (pielęgniarka etc), czyli zawody, którymi się często i gęsto pogardza są zadowami kluczowymi dla społeczeństwa. Weźmy chociażby kwestię żywności, jej jakości, dostępu do niej, nowych technologii etc. W bezpośrednim kręgu tych tematów zawsze jest producent żywności - czyli rolnik. To od jakości rolnictwa i ambicji rolników w dużej mierze zależy jakość żywności, jaka pojawia się na naszym stole. Rolnik to nie jest przestarzały, tradycyjny zawód - to zawód, który zawsze jest i będzie potrzebny. W dzisiejszych czasach zaś zawód, który może przybrać różnoraki kształt i który, żeby być naprawdę rentownym (nie da się ukryć, rolnictwo przechodzi ogromne zmiany) musi być nowoczesny.
![]() |
![]() |
#243 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Chodzi mi generalnie o to, że można być lekarzem półdebilem, który dostał się cudem na studia, bo miał farta na maturze, wszystkie egzaminy przejechał na ściągach oraz na farcie, że akurat powtórzyły się pytania z poprzednich lat, a słaby wynik z lepu pozwolił mi na mało ambitną specjalizację i dobrze, bo mniej krzywdy ludziom zrobi. I sytuacje o jakich powiedziałam są autentycznie możliwe. A można być rolnikiem po doktoracie z ambicjami, wprowadzać nowe technologie chowu, hodowli i produkcji zwierzęcej. Wszystkim się wydaje, że to takie proste: np. dać krowie żreć i wydoić dwa razy dziennie... A jeśli chce się to robić rewelacyjnie, mieć sukcesy, to już takie proste nie jest. I jeśli chcesz wiedzieć, to u zwierząt hodowlanych stosuje się tak zaawansowane biotechnologie, że większość ludzi nie ma pojęcia, że tak można i coś takiego istnieje (np. transfer zarodków, tak stosuje się u krów). Generalnie dążę do tego, że można być debilem, mimo zajmowania się z pozoru czymś ambitnym, można być geniuszem i innowatorem zajmując się czymś, co 90% społeczeństwa uważa za totalnie prymitywne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Konto usunięte
|
Wybacz ale nie wierze w fart na medycynie. Farty mozna miec na kulturoznawstwie nie na medycynie. I skad wiesz ile ja o tym wiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W tych wcale niemałych miasteczkach nic się nie dzieje przez większość roku, tylko latem są właśnie festyny z piwem i grochówką i mini jarmarki z występami okolicznych kół gospodyń wiejskich i degustacją ich produktów. Dodam jeszcze, że choć mieszkam w Trójmieście do teatru chodzę w Warszawie lub u siebie, ale tylko wtedy gdy przyjeżdża tu na gościnne przedstawienie teatr Kwadrat czy Komedia. Ty, mieszkając w Krakowie nawet nie wiesz jaka jest ogromna przepaść pomiędzy metropoliami a nawet Trójmiastem, a co dopiero małymi miasteczkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
Ale możesz mieć lekarza, który uczył się, dobrze zdał medycynę, ale jest totalnym *** bez żadnej etyki lekarskiej. W Polsce jako lekarz (sic!) możesz się nagle zacząć parać medycyną alternatywną i nie ponosisz żadnych konsekwencji. Nadal możesz praktykować medycynę, oszukując ludzi swoim autorytetem naukowym a sprzedawać im np. tabletki z cukru. Uniwersytet Medyczny na Śląsku otworzył homeopatię jako kierunek. Co jest niespotykaną żenadą. I jak myślisz, kto będzie się tam dokształcał? Lekarze.
![]() |
#248 |
Konto usunięte
|
Jelonki a nasz piekny muzyczny czy wybrzezak? Uee
![]() Mam rodzine na podkarpaciu i wakacje we wsi pod sanokiem traktuje jak zabawe w serial ranczo ale jakbym miala tam mieszkac to bym oszalala. Dom po babci stoi pusty a moja mama jak raz uciekla nie ma zamiaru wracac. No zycie nikt z naszej rodziny sie nie czaruje ze jest tam ciekawiej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I przepraszam że się czepiam, ale no szlag mnie trafia - bynajmniej=\=przynajmniej ![]()
Edytowane przez Stace Czas edycji: 2014-06-30 o 14:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
ireth1990, świetnie to ujęłaś
![]() Dlatego właśnie tak zirytowało mnie nazywanie akurat rolnika gorszym i jego pracy mało ambitnej, bo gdyby jeszcze dotyczyło to śmieciarza, rzeźnika czy grabarza - zrozumiałabym (praca ciężka i słabo płatna, każdy ambitniejszy facet szybciutko próbowałby zmienić ją na lepszą). Ale rolnik? Praca, która jest jednym z bezpieczniejszych i bardziej opłacalnych biznesów, jakie można podjąć? Która wymaga posiadania oczu dookoła głowy i umiejętności zastosowania sporej ilości wiedzy w praktyce? Jasne, jest to dużo roboty, odpowiedzialność i przywiązanie do miejsca, jak zawsze przy własnej firmie, ale coś za coś (i przynajmniej nikt Cię nie zwolni na starość). PS. Nie powiem, mocno mnie zniesmaczył ten wątek. Tyle się gada o tolerancji, o tym, jakie stereotypy są złe i krzywdzące, a jak przychodzi co do czego - nie dość, że tyle osób tutaj śmiało forsuje szowinistyczne tezy, to jeszcze znajduje grono klakierów ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-06-30 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba zależy ile hektarów ma rolnik, jaką produkcją się zajmuje (zwierzęcą czy roślinną). I jaką ma mentalność. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-06-30 o 14:18 Powód: . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie wiem, ile wiesz o medycynie. Za to ja mam jakieś pojęcie jak to wygląda. I przykre jest to, że nie do końca tak, jak być powinno. Dobra, zamykam offtop. Cytat:
A bycie rolnikiem, szczególnie przy hodowli zwierząt to bycie zootechnikiem, weterynarzem, materiałoznawcą, paszoznawcą, genetykiem, mikrobiologiem, biotechnologiem i jeszcze wieloma innymi specjalistami po trochu. Ale co tam lekarz tępo wbijający pieczątki na pewno jest bardziej lotny... Edytowane przez ireth1990 Czas edycji: 2014-06-30 o 14:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mam domek letniskowy w Borach Tucholskich więc jestem dokładnie zorientowana w ofercie okolicznych miast i naprawdę niewiele tam się dzieje poza sezonem. Zresztą obserwuję duży odpływ młodych ludzi do Trójmiasta chociażby. Sporo się dzieje i chwała za to, ale nie można porównać nas do Warszawy, Krakowa czy nawet Wrocławia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jeszcze. Mam wrażenie, że trochę się zapędzacie z porównaniami. Bo jeśli już porównujemy tego kształconego ekonoma, co to zarządza wielkim gospodarstwem, ma dwa samochody i podróżuje w interesach, to porównujmy go z ekipą doktora House'a, a nie panem zaglądającym w gardła dzieciom na rejonie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja, raczkujący rolnik chętnie się dowiem i ogarnę . I da się ze mną podyskutować na ten temat. I człowiek, którego coś interesuje też z tej "swojej "dziedziny innej niż praca zawodowa będzie szukal i ogarniał. Niezależnie od wykształcenia i zawodu. Mojemu mężowi do niczego nie są potrzebne informacje o kalibrach pocisków używanych w czasie II wojny czy o materiałach z jakich był zrobiony okręt podwodny, co się z nim potem stało. Dla własnej wiedzy i zaspokojenia ciekawości sięga po pozycje o tym. Oprócz literatury specjalistycznej czyta coś można jakby powiedzieć nieprzydatnego w jego pracy. Cokolwiek to jest to moim zdaniem jest to ambitniejsze niż gdy polonista czyta o jakimś nieznanym autorze i wgłębia się w mało popularne nurtu literackie. Bo to może się przydać kiedyś. Nie umniejszam Ci, że to pokrewne tematy Twoich studiów więc żadna chluba. Też doceniam bo to wysiłek na który nie wszystkich absolwentów stać. Ale gdybyś sięgnęła po coś z innej dziedziny niż literatura czy sztuka to można by to nazwać ambitniejszym działaniem. Czasem pasją jest właśnie praca zawodowa. I w tym co się robi dla zdobycia na chleb widzi się sens życia i przyjemność. I nieważne czy jest to uprawa kartofli i batalie ze stonką czy pedagogika i misja wychowania wartościowego społeczeństwa. Dla mnie to nie nadajesz się na wychowawcę młodzieży. Nie masz szacunku do prostego człowieka. Nie tylko w tym wątku to pokazałaś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast w moim wypadku posiadanie samochodu wiele zmienia, jestem niezależna, jak mam ochotę, to wsiadam i jadę na kebaba, jak chcę to idę na zakupy, a jak chce to na zumbę. Natomiast oczywistym jest, że każda taka wyprawa jest bardziej kłopotliwa dla osoby ze wsi, niż dla osoby z miasta. I trzeba to także brać pod uwagę. Drabina, wybacz, ale Ty myślisz stereotypami. Rolnik - ograniczony, nie interesuje się niczym, bez wykształcenia. Owszem, są tacy. Ale tacy są też na studiach, na doktoratach, czy za biurkami. Bo to cecha człowiecza, nie zawodowa. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-06-30 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdarzyło mi się parokrotnie jechać do Gdyni do teatru muzycznego, bo u nas takiego brak, a gdyński jest na całkiem przyzwoitym poziomie, macie nieco teatrów, i festiwali które są dość sensowne. Warto to docenić, zamiast czerpać tylko z Warszawy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
Na początek zapytaj czego On by oczekiwał od Ciebie, jak wyobraża sobie swoje życie i rolę swojej żony, powinnaś powiedzieć mu, że chcesz dalej się rozwijać i gospodarstwo to nie jest to czego byś chciała, zapytaj czy to będzie w jakiś sposób koligowało z jego pracą i czy będzie dla Ciebie wsparciem kiedy coś się nie powiedzie. O to samo musisz spytać także siebie, czy ta praca nie będzie Ciebie irytować, czy jego sposób rozrywki będzie godził się z Twoim... Pamiętaj, że jego praca i mała mieścina nie mówi o tym jakim jest człowiekiem. Nie wiem skąd to przekonanie, facet jak facet
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak więc do puli jak najbardziej wliczamy też tych niedouczonych lekarzy, prawników czy architektów po Wyższej Szkole Launsu i Baunsu jak i rolników, którzy mają studia i zainteresowania ograniczone nie tylko do rolnictwa. I żeby nie było, to wcale nie będą jakieś z ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-06-30 o 14:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trójmiasta się mocno nie czepiam, choć mogłoby być o niebo lepiej, bo ma duży potencjał. Teatr Muzyczny bardzo ok - ma dużo przedstawień gościnnych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Do autorki: polecam, szczerze polecam spróbować uroków życia na wsi. Rozumiem, że dla mieszczucha początkowo to niewyobrażalne, żyć inaczej niż w mieście... ale naprawdę, można nie tylko przywyknąć, ale i pokochać życie na wsi, z dala od cywilizacji
![]() Poza tym pobyt na wsi pozwala świetnie zregenerować i zdrowie, i siły, po wyczerpującym maratonie w mieście. Może się okazac, jak u emy, że pomaganie mężowi wcale nie jest złe, lecz jest dobrodziejstwem i będziesz robić to z chęci, a nie z musu ![]() Ofc gwarancji nie daję, że na pewno to będzie coś dla Ciebie, ale moim zdaniem warto spróbować, chociażby dla poszerzenia horyzontów - zawsze to nowe doświadczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem, że mój przeciętniaczek z inżynierem na karku Cię nie zadowoli, więc podam przykład innego pana. Mój wykładowca ze studiów, pan w kwiecie wieku, doktor 3 kierunków, w tym rolniczego, [kolejne to informatyka i ekonomia]. Fascynat rolnictwa, w wolnym czasie sam nauczył się języka hiszpańskiego i chińskiego. Zadziwiającymi faktami i informacjami z różnych dziedzin sypał jak z rękawa. Czy to wystarczający przedstawiciel intelientnego rolnictwa, czy rembertowym standardom dalej nie daje rady? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ktoś musi to robić i uwaga - mało kto się do tego nadaje, bo mało kto by to wytrzymał. Więc szanuj ludzi, którzy robią to, od czego ciebie odrzuca. Ambitny facet nie jeździ śmieciarką i nie zgarnia kontenerów. Ale ambitny pierdzi w stołek w biurze i napierdziela w pasjansa udając, że jest zarobiony po łokcie ![]() Tylko patrzeć jak ciężar głupot wypisywanych w tym wątku, znowu rozwali serwery tego jakże ambitnego ![]() Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-06-30 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dalej, Ty DALEJ PISZESZ O ROLNIKU BEZ MATURY. PRZYJMIJ DO WIADOMOŚCI, ŻE WIELU LUDZI POSIADAJĄCYCH GOSPODARSTWA ROLNE OBECNIE KOŃCZY STUDIA, nic więc nie stoi na przeszkodzie, by reprezentowali właśnie tą określoną "formację intelektualną" która zaspokoi Twoje wysublimowane gusta ![]() Naprawdę, tak trudno Ci pojąc, że posiadanie gospodarstwa =|= brak matury/studiów/erudycji? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.