|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Gotowe projekty domów
Po pierwsze, takich stron i biur jest caaaałe mnóstwo - do wyboru do koloru ;-)
A po drugie, to, że kupisz gotowy projekt nie oznacza, że nie musisz współpracować z architektem - pozwolenia na budowę nie dostaniesz na podstawie projektu z katalogu, trzeba go dostosować do warunków na działce |
|
|
|
|
#3692 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
... Szczerze pisząc to i tak drobne poprawki do gotowego projektu domu chciałbym wprowadzić, a szczególnie zmienić rozkład pomieszczeń. Sama nie wiem, czy mi się opłaci zakup gotowca. Muszę po pytać ile kosztuje współpraca z pracownią architektoniczną przy projekcie domu jednorodzinnego od zera i porównać czy "gra jest warta świeczki". Właśnie zauważyłam i już trochę ich znalazłam - choć muszę przyznać, że na różnych portalach gotowe projekty w większości się powtarzają lub ograniczają prezentowaną ofertę do jednej pracowni. PS. Czym więcej czytam na temat formalności z budową tym mniej wiem
Edytowane przez Krysias Czas edycji: 2014-07-02 o 19:31 |
|
|
|
|
|
#3693 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Po drugie zakup projektu typowego z jakiego katalogu, to dopiero początek kosztów, bo taki projekt trzeba adaptować do warunków konkretnej działki, warunków zabudowy czy planu miejscowego, czasem wprowadzić zmiany w samym projekcie, tak, by pasował do konkretnych potrzeb itd. Zakres możliwych zmian w projekcie typowym określa firma, od której kupujesz projekt, na część z nich trzeba uzyskać dodatkową zgodę architekta. Zmiany nanosi architekt, który robi ci adaptację typówki. Po adaptacji trzeba uzyskać pozwolenie na budowę i dopiero na tej podstawie można się przygotowywać do rozpoczęcia samych prac. Przy nietypowej działce lub nietypowych potrzebach często lepiej zrobić projekt indywidualny, niż na siłę przerabiać typówkę.
|
|
|
#3694 |
|
Zakorzenienie
|
hej chce kupic od developera dom(pol blizniaka) chcemy z narzeczonym miec 4 sypialnie. W projekcie są 3 i przez tel powiedziano nam ze jak im damy jak bysmy chcieli miec to Oni zmienia nasz domek tak jak chcemy... pytanie tylko: gdzie z tym sie udac?
Szukac pracowni architekta? moze we Wrocławiu ktos ma cos do polecenia? pls
|
|
#3695 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wrzuć tutaj projekt, to na pewno dziewczyny coś poradzą. |
|
|
|
|
|
#3696 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem to pytam. developer nie wykazał checi dostosowania mojego projektu. powiedział, że jak przyniose to tak zrobia i zastanawiam sie czy moje rysunki mu wystarcza czy musi być jakos profesjonalnie;-)
jakby któraś coś potrafiła podpowiedzieć ;-) chciałabym 4sypialnie :ta z garderobą dla mnie i TZ(ta czesc wejscia do tej sypialni mozna zmienic i moze zostać kwadratowa+garderoba) , a te 2 (dodam ze kazda ma po 20m i nie ma skosów)) zmienic na 3 Developer powiedział ze mozna ruszyć każdą sciane... jakby ktos coś mógł podpowiedzieć.. a orientujecie sie czy jakbym chciala zmienic miejsce łazienki to też moj rysunek mu wystarczy czy to juz wieksza zabawa? Chodzi mi o poziom 0 chcialabym przesunać łazienke jak na moim zalączonym obrazku (po lewej jak jest po prawej jakbym chciała...)
|
|
#3697 | |
|
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
|
|
|
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
no nie chcialabym
nie znam sie w ogole na takich rzeczach co i jak z tymi rurami mozna przesuwac ;-)dziekuje za pomoc w tym temacie moze ktos ma pomysl na te 3pokoje
|
|
#3699 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady
Ja bym nie chciała drzwi do wc mieć w salonie bezpośrednio.
Na górę sensownego rozwiązania nie widzę.
Edytowane przez KarmazynowyKamyk Czas edycji: 2014-07-16 o 10:39 |
|
|
|
|
#3700 |
|
Zakorzenienie
|
dramat z tą góra
|
|
#3701 |
|
Konto usunięte
|
Wykonałam bardzo profesjonalnie projekt w paincie. Oczywiście tego pokoju `u góry` można nie zmieniać (poza wyprostowaniem ściany skośnej) ale wydaje mi się, że taki długi wąski korytarzyk do pokoju, będzie klaustrofobiczny.
|
|
|
|
|
#3702 |
|
Konto usunięte
|
Zrobiłam też2 wersję z klaustrofobicznym korytarzem, ale za to z zyskanym schowkiem.
|
|
|
|
|
#3703 |
|
Zakorzenienie
|
Łaaa dziekuje
|
|
#3704 |
|
Konto usunięte
|
Spodobała ci się któraś z moich propozycji? Zielona wydaje mi się rozsądniejsza bo dochodzi schowek. Tylko te korytarzyki wąskie mnie wkurzają, ale trudno to jakoś lepiej rozwiązać. No i jeżeli sypialnie będą dzielone pomiędzy dzieci, może być kłopot komu dać największy pokój.
|
|
|
|
|
#3705 |
|
Zakorzenienie
|
W przypadku zielonej propozycji weź pod uwagę że dwa małe pokoiki będą miały ok. 8,1 i 7,15 czyli maleństwa
|
|
|
|
|
#3706 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47331079]Spodobała ci się któraś z moich propozycji? Zielona wydaje mi się rozsądniejsza bo dochodzi schowek. Tylko te korytarzyki wąskie mnie wkurzają, ale trudno to jakoś lepiej rozwiązać. No i jeżeli sypialnie będą dzielone pomiędzy dzieci, może być kłopot komu dać największy pokój.
[/QUOTE]zielona odrzuciłam od razu bo faktycznie pokoiki malutnie ;-) wykorzystałam czerwona troche i uznałam ze mogloby byc... ale pozniej usiedlismy z narzeczonym i stwierdzilismy ze jak chcemy dol przerobic z tą lazienka blizej srodka a nie scianie zeby z tyłu miec schowki na kosiarki, rowery itp itd to nie ma miejsca na pralke.. a jak na pralke nawet znajdziemy... to nie ma miejsca na rozwieszanie tego prania.. a nie po to chce dom zeby sobie pranie w salonie rozwieszac.. i uznalismy ze nie bedziemy szczesliwi w tym domu i nic na siłe.. ![]() ale bardzo wszystkim dziekuje za pomoc ! dobrze wiedziec ze tu takie madre głowy siedza pewnie jeszcze tu wróce.
|
|
#3707 |
|
Przyczajenie
|
Skorzystam z okazji, że jest tyle znawców (mówię serio) i wyjdę z małym pytaniem, a nuż mi się poszczęści. Otóż z moją kobietą poszukujemy miejsca/domku poza Warszawą. Czy znacie jakieś korzystne miejsce albo zaufanego developera? Będę wdzięczny za każda odpowiedź bo sam mam nikłe pojęcie o temacie i pomocy szukam wszędzie
|
|
|
|
|
#3708 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3709 |
|
Raczkowanie
|
Wokoło Warszawy jest już chyba coraz mniej ciekawych miejsc i znaleźć inwestycję otoczoną zielenią nad wodą, to naprawdę świetna okazja.
|
|
|
|
|
#3710 |
|
Zadomowienie
|
Coraz mniej takikich miejsc, nawet na Mazurch coraz trudniej
![]() Mojej koleżanki rodzice kupili bliźniaka właśnie w serocku, za bodajże 300 tys, w lesie, bliziutko zalewu, właśnie wrzucała na fejsa zdjęcia ze spaceru. Urodziło im się bejbi i dziadkowie "na wsi" to skarb. |
|
|
|
|
#3711 |
|
Raczkowanie
|
O o cenach nic nie wiedziałam, korzystnie bardzo. A dlaczego tak tanio, wiesz?
|
|
|
|
|
#3712 |
|
Przyczajenie
|
Moim zdaniem nie brakuje działek budowlanych w dobrej lokalizacji. Pomysłu na budowę domu także mi nie brakuje. Każdy projekt omówiłbym z projektantem. Nie chciałabym aby okazał się zbyt kosztowny.
|
|
#3713 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a Czas edycji: 2015-03-11 o 14:44 |
|
|
|
|
|
#3714 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#3715 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#3716 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Chciałabym prosić o opinie na temat projektu Arkadia pracowni Archeton. Projekt został już praktycznie wybrany na 100%. Oczywiście zostały wprowadzone zmiany. Nawet sporo. Jednak Chciałabym poznać też fachową opinię. Może jeszcze coś zmienię ![]() Zmiany są takie: -zamiast dziwnej jadalni przy drzwiach wejściowych ma być garderoba i mała łazienka dla gości -zamiast gabinetu i dużej łazienki ma być kuchnia -zamiast garderoby przy sypialni ma być łazienka Poza tym zostanie poszerzony garaż. I przesunięta jedna ściana salonu żeby zwiększyć sypialnię. To chyba wszystko. Czy ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły? Z góry dziękuję za odpowiedzi http://www.archeton.pl/projekt-domu-...00_opisogolnyl Niestety nie mogę wkleić działającego linku (coś mi córka kiedyś przestawiła i nie mam pojęcia jak to naprawić )
|
|
|
|
|
#3717 | ||
|
DOMator
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
Z punktu widzenia funkcjonalności wieżyczka nie wnosi nic. Równie dobrze mogłaby tam powstać prosta ściana, bez udziwnień i w tym miejscu mogłaby być większa garderoba lub pozostać mały gabinet.
|
|
|
#3718 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zapomniałam dodać że okna wszędzie mają być proste Tam gdzie jest właśnie ten wykusz ma być kuchnia. Gabinet jest mi kompletnie do niczego niepotrzebny .A reszta domu? |
|
|
|
|
|
#3719 | ||
|
Zakorzenienie
|
Pomijając ten wykusz, to mi się oryginalny podział wnętrz nawet podoba. Jest fajna część dzienna, łącznie z jadalnią. Jest część dla rodziców z dużą łazienką i wygodną garderobą. Jest część dla dzieci.
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Bo te dwa projekty jakby na inne działki są...
|
|
|
#3720 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=KarmazynowyKamyk;48 471103]Pomijając ten wykusz, to mi się oryginalny podział wnętrz nawet podoba. Jest fajna część dzienna, łącznie z jadalnią. Jest część dla rodziców z dużą łazienką i wygodną garderobą. Jest część dla dzieci.[COLOR="Silver"]
Zamiast garderoby ma być łazienka. Przy sypialni rodziców. Zamiast łazienki ma być kuchnia. Połączona z gabinetem |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

... Szczerze pisząc to i tak drobne poprawki do gotowego projektu domu chciałbym wprowadzić, a szczególnie zmienić rozkład pomieszczeń.
(po lewej jak jest po prawej jakbym chciała...)

dramat z tą góra 

)
Z punktu widzenia funkcjonalności wieżyczka nie wnosi nic. Równie dobrze mogłaby tam powstać prosta ściana, bez udziwnień i w tym miejscu mogłaby być większa garderoba lub pozostać mały gabinet.