Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-01, 17:21   #3691
mara30
Zadomowienie

Dot.: Gotowe projekty domów

Po pierwsze, takich stron i biur jest caaaałe mnóstwo - do wyboru do koloru ;-)
A po drugie, to, że kupisz gotowy projekt nie oznacza, że nie musisz współpracować z architektem - pozwolenia na budowę nie dostaniesz na podstawie projektu z katalogu, trzeba go dostosować do warunków na działce
mara30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 19:29   #3692
Krysias
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mara30 Pokaż wiadomość
pozwolenia na budowę nie dostaniesz na podstawie projektu z katalogu, trzeba go dostosować do warunków na działce
Dzięki za odpowiedź, dobrze wiedzieć ... Szczerze pisząc to i tak drobne poprawki do gotowego projektu domu chciałbym wprowadzić, a szczególnie zmienić rozkład pomieszczeń.

Sama nie wiem, czy mi się opłaci zakup gotowca. Muszę po pytać ile kosztuje współpraca z pracownią architektoniczną przy projekcie domu jednorodzinnego od zera i porównać czy "gra jest warta świeczki".

Cytat:
Napisane przez mara30 Pokaż wiadomość
takich stron i biur jest caaaałe mnóstwo
Właśnie zauważyłam i już trochę ich znalazłam - choć muszę przyznać, że na różnych portalach gotowe projekty w większości się powtarzają lub ograniczają prezentowaną ofertę do jednej pracowni.

PS. Czym więcej czytam na temat formalności z budową tym mniej wiem

Edytowane przez Krysias
Czas edycji: 2014-07-02 o 19:31
Krysias jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 20:57   #3693
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez Krysias Pokaż wiadomość
Witam, w najbliższych miesiącach mam zamiar rozpocząć budowę domu. Sporo czytam na ten temat i znalazłam stronę internetową (planz), która oferuje gotowe projekty domów. W związku z tym mam kilka wątpliwości, czy aby na pewno zakup gotowego projektu bez nawiązania współpracy z architektem jest dobrym rozwiązaniem.

Czy z zakupem gotowego projektu nie otrzymam jakiś problemów z natury prawnej lub formalnej oraz czy w takich projektach można wprowadzać własne modyfikacje?

Wydaje mi się, że architekt projektujący domy jednorodzinne zażąda znacznie więcej za projekt niż 1,5-2,5 tysiąca, a tyle kosztuje gotowy projekt. Druga kwestia to łatwy wybór i szybkie pozyskanie projektu.
Po pierwsze wątek połączyłam z istniejącym od dawna wątkiem dot. wybierania projektu domu, któy stanowi kopalnię informacji o tym, czym się różni projekt indywidualny od typowego oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze typówki.

Po drugie zakup projektu typowego z jakiego katalogu, to dopiero początek kosztów, bo taki projekt trzeba adaptować do warunków konkretnej działki, warunków zabudowy czy planu miejscowego, czasem wprowadzić zmiany w samym projekcie, tak, by pasował do konkretnych potrzeb itd.
Zakres możliwych zmian w projekcie typowym określa firma, od której kupujesz projekt, na część z nich trzeba uzyskać dodatkową zgodę architekta. Zmiany nanosi architekt, który robi ci adaptację typówki.
Po adaptacji trzeba uzyskać pozwolenie na budowę i dopiero na tej podstawie można się przygotowywać do rozpoczęcia samych prac.
Przy nietypowej działce lub nietypowych potrzebach często lepiej zrobić projekt indywidualny, niż na siłę przerabiać typówkę.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 16:03   #3694
sQuaara
Zakorzenienie

hej chce kupic od developera dom(pol blizniaka) chcemy z narzeczonym miec 4 sypialnie. W projekcie są 3 i przez tel powiedziano nam ze jak im damy jak bysmy chcieli miec to Oni zmienia nasz domek tak jak chcemy... pytanie tylko: gdzie z tym sie udac?
Szukac pracowni architekta?
moze we Wrocławiu ktos ma cos do polecenia?
pls
Stary 2014-07-15, 22:48   #3695
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
hej chce kupic od developera dom(pol blizniaka) chcemy z narzeczonym miec 4 sypialnie. W projekcie są 3 i przez tel powiedziano nam ze jak im damy jak bysmy chcieli miec to Oni zmienia nasz domek tak jak chcemy... pytanie tylko: gdzie z tym sie udac?
Szukac pracowni architekta?
moze we Wrocławiu ktos ma cos do polecenia?
pls
A po co chcesz szukać architekta? Taki nieustawny ten domek, że wyczynem jest poprzestawianie ścianek? Wydaje mi się, że wystarczy powiedzieć jak chcesz, a deweloper będzie się martwił o kwestie formalne.
Wrzuć tutaj projekt, to na pewno dziewczyny coś poradzą.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 08:37   #3696
sQuaara
Zakorzenienie

nie wiem to pytam. developer nie wykazał checi dostosowania mojego projektu. powiedział, że jak przyniose to tak zrobia i zastanawiam sie czy moje rysunki mu wystarcza czy musi być jakos profesjonalnie;-)

jakby któraś coś potrafiła podpowiedzieć ;-) chciałabym 4sypialnie :ta z garderobą dla mnie i TZ(ta czesc wejscia do tej sypialni mozna zmienic i moze zostać kwadratowa+garderoba) , a te 2 (dodam ze kazda ma po 20m i nie ma skosów)) zmienic na 3
Developer powiedział ze mozna ruszyć każdą sciane...
jakby ktos coś mógł podpowiedzieć..

a orientujecie sie czy jakbym chciala zmienic miejsce łazienki to też moj rysunek mu wystarczy czy to juz wieksza zabawa?
Chodzi mi o poziom 0
chcialabym przesunać łazienke jak na moim zalączonym obrazku (po lewej jak jest po prawej jakbym chciała...)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zmienic na 4sypialnie.jpg (61,1 KB, 85 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dom projekt.jpg (145,4 KB, 75 załadowań)
Stary 2014-07-16, 08:45   #3697
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
nie wiem to pytam. developer nie wykazał checi dostosowania mojego projektu. powiedział, że jak przyniose to tak zrobia i zastanawiam sie czy moje rysunki mu wystarcza czy musi być jakos profesjonalnie;-)

jakby któraś coś potrafiła podpowiedzieć ;-) chciałabym 4sypialnie :ta z garderobą dla mnie i TZ(ta czesc wejscia do tej sypialni mozna zmienic i moze zostać kwadratowa+garderoba) , a te 2 (dodam ze kazda ma po 20m i nie ma skosów)) zmienic na 3
Developer powiedział ze mozna ruszyć każdą sciane...
jakby ktos coś mógł podpowiedzieć..

a orientujecie sie czy jakbym chciala zmienic miejsce łazienki to też moj rysunek mu wystarczy czy to juz wieksza zabawa?
Chodzi mi o poziom 0
chcialabym przesunać łazienke jak na moim zalączonym obrazku (po lewej jak jest po prawej jakbym chciała...)
Na zmianę tych pokoi nie mam pomysłu sensownego, ale jeżeli chodzi o przesuwanie łazienki, to kibel jest na 100% przy pionie kanalizacyjnym, ciężko to będzie przesunąć - rura kanalizacyjna od kibla ma średnicę 11 cm i musi mieć spadek, nie będzie łatwo zachować prawidłowy kąt na takiej odległości a poza tym to chyba nie chciałabyś mieć w drzwiach do schowka rury na wierzchu o którą będziesz się potykać? Bo tak by musiała wypaść.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 08:58   #3698
sQuaara
Zakorzenienie

no nie chcialabym nie znam sie w ogole na takich rzeczach co i jak z tymi rurami mozna przesuwac ;-)

dziekuje za pomoc w tym temacie moze ktos ma pomysl na te 3pokoje
Stary 2014-07-16, 10:35   #3699
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk
Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

Ja bym nie chciała drzwi do wc mieć w salonie bezpośrednio.
Na górę sensownego rozwiązania nie widzę.

Edytowane przez KarmazynowyKamyk
Czas edycji: 2014-07-16 o 10:39
KarmazynowyKamyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 11:07   #3700
sQuaara
Zakorzenienie

dramat z tą góra
Stary 2014-07-16, 12:21   #3701
Konto usunięte

Wykonałam bardzo profesjonalnie projekt w paincie. Oczywiście tego pokoju `u góry` można nie zmieniać (poza wyprostowaniem ściany skośnej) ale wydaje mi się, że taki długi wąski korytarzyk do pokoju, będzie klaustrofobiczny.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 13:23   #3702
Konto usunięte

Zrobiłam też2 wersję z klaustrofobicznym korytarzem, ale za to z zyskanym schowkiem.
Stary 2014-07-16, 18:14   #3703
sQuaara
Zakorzenienie

Łaaa dziekuje
Stary 2014-07-16, 18:48   #3704
Konto usunięte

Cytat:
Łaaa dziekuje
Spodobała ci się któraś z moich propozycji? Zielona wydaje mi się rozsądniejsza bo dochodzi schowek. Tylko te korytarzyki wąskie mnie wkurzają, ale trudno to jakoś lepiej rozwiązać. No i jeżeli sypialnie będą dzielone pomiędzy dzieci, może być kłopot komu dać największy pokój.
Stary 2014-07-16, 22:25   #3705
daydreaming_
Zakorzenienie

W przypadku zielonej propozycji weź pod uwagę że dwa małe pokoiki będą miały ok. 8,1 i 7,15 czyli maleństwa
daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 09:08   #3706
sQuaara
Zakorzenienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47331079]Spodobała ci się któraś z moich propozycji? Zielona wydaje mi się rozsądniejsza bo dochodzi schowek. Tylko te korytarzyki wąskie mnie wkurzają, ale trudno to jakoś lepiej rozwiązać. No i jeżeli sypialnie będą dzielone pomiędzy dzieci, może być kłopot komu dać największy pokój. [/QUOTE]

zielona odrzuciłam od razu bo faktycznie pokoiki malutnie ;-) wykorzystałam czerwona troche i uznałam ze mogloby byc...
ale pozniej usiedlismy z narzeczonym i stwierdzilismy ze jak chcemy dol przerobic z tą lazienka blizej srodka a nie scianie zeby z tyłu miec schowki na kosiarki, rowery itp itd to nie ma miejsca na pralke.. a jak na pralke nawet znajdziemy... to nie ma miejsca na rozwieszanie tego prania..
a nie po to chce dom zeby sobie pranie w salonie rozwieszac.. i uznalismy ze nie bedziemy szczesliwi w tym domu i nic na siłe..

ale bardzo wszystkim dziekuje za pomoc! dobrze wiedziec ze tu takie madre głowy siedza pewnie jeszcze tu wróce.
Stary 2014-07-31, 16:00   #3707
kostakach
Przyczajenie

Skorzystam z okazji, że jest tyle znawców (mówię serio) i wyjdę z małym pytaniem, a nuż mi się poszczęści. Otóż z moją kobietą poszukujemy miejsca/domku poza Warszawą. Czy znacie jakieś korzystne miejsce albo zaufanego developera? Będę wdzięczny za każda odpowiedź bo sam mam nikłe pojęcie o temacie i pomocy szukam wszędzie
kostakach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-01, 00:24   #3708
Morka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kostakach Pokaż wiadomość
Skorzystam z okazji, że jest tyle znawców (mówię serio) i wyjdę z małym pytaniem, a nuż mi się poszczęści. Otóż z moją kobietą poszukujemy miejsca/domku poza Warszawą. Czy znacie jakieś korzystne miejsce albo zaufanego developera? Będę wdzięczny za każda odpowiedź bo sam mam nikłe pojęcie o temacie i pomocy szukam wszędzie
Wiesz co tak myślałam przez chwilę gzie byłoby fajnie uwić własne gniazdko i jeżeli chcecie w spokojnej okolicy, w otoczeniu drzew i w fajnym rekreacyjnym od razu "klimacie" to Serock nad Zegrzem przychodzi mi na myśl. Tam jest na prawdę klimatycznie i to dosłownie!
Morka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 19:28   #3709
KDych
Raczkowanie

Wokoło Warszawy jest już chyba coraz mniej ciekawych miejsc i znaleźć inwestycję otoczoną zielenią nad wodą, to naprawdę świetna okazja.
KDych jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-25, 15:33   #3710
Bezmleczka
Zadomowienie

Coraz mniej takikich miejsc, nawet na Mazurch coraz trudniej
Mojej koleżanki rodzice kupili bliźniaka właśnie w serocku, za bodajże 300 tys, w lesie, bliziutko zalewu, właśnie wrzucała na fejsa zdjęcia ze spaceru. Urodziło im się bejbi i dziadkowie "na wsi" to skarb.
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-25, 16:54   #3711
Morka1
Raczkowanie

O o cenach nic nie wiedziałam, korzystnie bardzo. A dlaczego tak tanio, wiesz?
Morka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-30, 09:33   #3712
diszma
Przyczajenie

Moim zdaniem nie brakuje działek budowlanych w dobrej lokalizacji. Pomysłu na budowę domu także mi nie brakuje. Każdy projekt omówiłbym z projektantem. Nie chciałabym aby okazał się zbyt kosztowny.
Stary 2014-10-08, 11:37   #3713
wgrolik
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Po pierwsze wątek połączyłam z istniejącym od dawna wątkiem dot. wybierania projektu domu, któy stanowi kopalnię informacji o tym, czym się różni projekt indywidualny od typowego oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze typówki.

Po drugie zakup projektu typowego z jakiego katalogu, to dopiero początek kosztów, bo taki projekt trzeba adaptować do warunków konkretnej działki, warunków zabudowy czy planu miejscowego, czasem wprowadzić zmiany w samym projekcie, tak, by pasował do konkretnych potrzeb, twojego systemu ogrzewania np. xxxx itd.
Zakres możliwych zmian w projekcie typowym określa firma, od której kupujesz projekt, na część z nich trzeba uzyskać dodatkową zgodę architekta. Zmiany nanosi architekt, który robi ci adaptację typówki.
Po adaptacji trzeba uzyskać pozwolenie na budowę i dopiero na tej podstawie można się przygotowywać do rozpoczęcia samych prac.
Przy nietypowej działce lub nietypowych potrzebach często lepiej zrobić projekt indywidualny, niż na siłę przerabiać typówkę.
Szczególnie że często architekci starają się możliwie jak najszybciej załatwić twój projekt i potem się okazuje że większość rzeczy jest do poprawki. Tak niestety było u nas, bo się okazało, że na projekcie brakuje wielu wymiarów i ogólnie było sporo niedociągnięć technicznych. Jakbym mogła cofnąć czas to bym od razu zdecydowała się na nowy projekt

Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a
Czas edycji: 2015-03-11 o 14:44
wgrolik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 13:50   #3714
Bezmleczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Morka1 Pokaż wiadomość
O o cenach nic nie wiedziałam, korzystnie bardzo. A dlaczego tak tanio, wiesz?
Tam jest taniej, bo to już nie warszawka, a dodatkowo była jeszcze promocja cenowa.
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 11:19   #3715
KarolinaRet
Przyczajenie

Wow przyznam się bez bicia, że nie czytałam wszystkich 124 stron tego tematu bo nie wiem czy starczyłoby mi czasu do końca roku Chciałam się poradzić i wysłuchać waszych uwag odnośnie tych dwóch projektów:

KarolinaRet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 13:48   #3716
Mini2312
Przyczajenie

Witam,
Chciałabym prosić o opinie na temat projektu Arkadia pracowni Archeton.
Projekt został już praktycznie wybrany na 100%. Oczywiście zostały wprowadzone zmiany. Nawet sporo. Jednak Chciałabym poznać też fachową opinię. Może jeszcze coś zmienię
Zmiany są takie:
-zamiast dziwnej jadalni przy drzwiach wejściowych ma być garderoba i mała łazienka dla gości
-zamiast gabinetu i dużej łazienki ma być kuchnia
-zamiast garderoby przy sypialni ma być łazienka
Poza tym zostanie poszerzony garaż. I przesunięta jedna ściana salonu żeby zwiększyć sypialnię.
To chyba wszystko.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

http://www.archeton.pl/projekt-domu-...00_opisogolnyl

Niestety nie mogę wkleić działającego linku (coś mi córka kiedyś przestawiła i nie mam pojęcia jak to naprawić )
Mini2312 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 22:13   #3717
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez KarolinaRet Pokaż wiadomość
Wow przyznam się bez bicia, że nie czytałam wszystkich 124 stron tego tematu bo nie wiem czy starczyłoby mi czasu do końca roku Chciałam się poradzić i wysłuchać waszych uwag odnośnie tych dwóch projektów:
Mamy oceniać funkcjonalność tych domów na postawie wizualizacji elewacji?

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Mini2312 Pokaż wiadomość
Witam,
Chciałabym prosić o opinie na temat projektu Arkadia pracowni Archeton.
Dla mnie bryła budynku skreśliłaby go od razu. Dziwna wieżyczka i półokrągłe okna niepotrzebnie podwyższą koszt budowy, a uroku nie dodają. Te wieżyczki kojarzą mi się z kiczowatymi willami romów, z tym, że oni budowali wyższe wieżyczki Z punktu widzenia funkcjonalności wieżyczka nie wnosi nic. Równie dobrze mogłaby tam powstać prosta ściana, bez udziwnień i w tym miejscu mogłaby być większa garderoba lub pozostać mały gabinet.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 09:39   #3718
Mini2312
Przyczajenie

Cytat:

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Dla mnie bryła budynku skreśliłaby go od razu. Dziwna wieżyczka i półokrągłe okna niepotrzebnie podwyższą koszt budowy, a uroku nie dodają. Te wieżyczki kojarzą mi się z kiczowatymi willami romów, z tym, że oni budowali wyższe wieżyczki Z punktu widzenia funkcjonalności wieżyczka nie wnosi nic. Równie dobrze mogłaby tam powstać prosta ściana, bez udziwnień i w tym miejscu mogłaby być większa garderoba lub pozostać mały gabinet.
Akurat ten wykusz mi się podoba
Zapomniałam dodać że okna wszędzie mają być proste Tam gdzie jest właśnie ten wykusz ma być kuchnia. Gabinet jest mi kompletnie do niczego niepotrzebny .
A reszta domu?
Stary 2014-10-10, 12:26   #3719
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Pomijając ten wykusz, to mi się oryginalny podział wnętrz nawet podoba. Jest fajna część dzienna, łącznie z jadalnią. Jest część dla rodziców z dużą łazienką i wygodną garderobą. Jest część dla dzieci.

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Właśnie zauważyłam, że linki są podpięte do zdjęć

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Napisane przez KarolinaRet Pokaż wiadomość
A jak działka jest ustawiona względem stron świata?
Bo te dwa projekty jakby na inne działki są...
Stary 2014-10-11, 09:07   #3720
Mini2312
Przyczajenie

[QUOTE=KarmazynowyKamyk;48 471103]Pomijając ten wykusz, to mi się oryginalny podział wnętrz nawet podoba. Jest fajna część dzienna, łącznie z jadalnią. Jest część dla rodziców z dużą łazienką i wygodną garderobą. Jest część dla dzieci.[COLOR="Silver"]

Zamiast garderoby ma być łazienka. Przy sypialni rodziców. Zamiast łazienki ma być kuchnia. Połączona z gabinetem
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości