Psy- cz. II - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-30, 11:35   #4711
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Psy- cz. II

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
No na razie muszę go kąpać raz w tygodniu Więc tak nie bardzo da się odłożyć A obrożę można ściągnąć i wykąpać, a potem znów założyć
Bo walczymy z drożdżycą. Znaczy już praktycznie koniec, więc teraz zapobiegawczo mamy kąpać raz w tygodniu przez kilka tygodni.
No ale w takim razie możesz go normalnie zakroplić, nie? potrzebujesz tylko 2 dni przed i 2 dni po zakropleniu bez kąpieli, więc spokojnie można to zrobić. Te kąpiele co tydzień kropli z niego nie zmyją.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 11:55   #4712
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
No ale w takim razie możesz go normalnie zakroplić, nie? potrzebujesz tylko 2 dni przed i 2 dni po zakropleniu bez kąpieli, więc spokojnie można to zrobić. Te kąpiele co tydzień kropli z niego nie zmyją.
Mówisz?
No to w takim razie jest niby zakropiony I niby działa No nic, i tak pada, więc wychodzimy tylko na trawkę i z powrotem do domu
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 11:59   #4713
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Z tego co wiem to nie powinno się zmywać, bo krople wnikają w warstwę lipidową skóry, a nie są gdzieś na naskórku, gdzie by się mogły łatwo zmyć. Możesz na wszelki wypadek co 3 tyg kroplić zamiast co 4
Stary 2014-06-30, 12:20   #4714
inga21
Zakorzenienie

U nas jak zawsze w tym roku też zero kleszy na psach Tyle co Coffe miała jak do mnie przyszła, a od tamtej pory nie widziałam tego obleśnego stworzenia na oczy.
inga21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 12:32   #4715
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja na szczęście też ich ostatnio nie widuję, najgorzej było na wiosnę. Wtedy one się budzą i są jakieś mega wygłodniałe i agresywne...
Stary 2014-06-30, 12:34   #4716
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na szczęście też ich ostatnio nie widuję, najgorzej było na wiosnę. Wtedy one się budzą i są jakieś mega wygłodniałe i agresywne...
No właśnie, w okresie luty-kwiecień tego było od zatrzęsienia. Wszędzie. Gdzie się nie poszło to na psie spacerowały potem kleszcze, a teraz cisza, spokój i no przez to zapomniałam, że kleszcze istnieją i trzeba się zabezpieczyć
Stary 2014-06-30, 13:19   #4717
inga21
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie i domyślam się, że połowa z was mnie wyśmieje Ale męczy mnie to już od jakiegoś czasu.
Czy osoby pracujące w schroniskach czy fundacjach same się odrobaczają? Przeczytałam kilka miesięcy temu taki artykuł na ten temat i tam właśnie udowadniali, że każdy właściciel psa lub kota powinien się odrobaczać, nie wspominając już o pracownikach fundacji/schronisk. Jak to jest? Naprawdę powinno się odrobaczać, czy to jest przesadzone?
Stary 2014-06-30, 13:50   #4718
anlejka
Zakorzenienie

Też gdzieś czytałam o odrobaczaniu się. Ale stwierdziłam, że jeśli mam jednego psa i kontakt z psami, które mają wiadome pochodzenie i wiem, że są zadbane to nie ma sensu
Ale faktycznie może w schroniskach czy domach tymczasowych gdzie trafiają zwierzęta nie-wiadomo-skąd ludzie też powinni się odrobaczyć.
Stary 2014-06-30, 13:58   #4719
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inga21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie i domyślam się, że połowa z was mnie wyśmieje Ale męczy mnie to już od jakiegoś czasu.
Czy osoby pracujące w schroniskach czy fundacjach same się odrobaczają? Przeczytałam kilka miesięcy temu taki artykuł na ten temat i tam właśnie udowadniali, że każdy właściciel psa lub kota powinien się odrobaczać, nie wspominając już o pracownikach fundacji/schronisk. Jak to jest? Naprawdę powinno się odrobaczać, czy to jest przesadzone?
Powinni się odrobaczać, chyba każdy ma jakieś robale chociażby niemyte owoce z dzieciństwa itp
tutaj są jakieś infor na ten temat i przepis na domowe odrobaczanie plus opis działania:

http://www.aniamaluje.com/2013/09/od...rzepis-ma.html
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 14:19   #4720
zakonna
Naczelna Nastolatka

a tam, ja jeździłam do schronu, ale się nie odrobaczałam. Zaczepiłam się na tężec i wściekliznę, ale o odrobaczaniu nikt nie wspominał.
Stary 2014-06-30, 15:16   #4721
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się odrobaczałam, ponieważ miałam kontakt z zarobaczonymi, chorymi zwierzakami. Lek jest na receptę, ale możesz nawet weta poprosić żeby Ci go przepisał.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 15:40   #4722
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

ja jestem uzależniona od witaminy C a witamina C i ogólnie kwas cytrynowy jest naturalnym środkiem na pozbycie się pasożytów. Ogólnie nawet koty wolnożyjące (ale te od urodzenia wolne a nie wyrzucone) umieją poradzić sobie same z robakami w sposób naturalny. Poza witaminą C, pestki z dyni są podawane jako środek na odrobaczenie.

Dodatkowo
+ orzech czarny – silne działanie odrobaczające, niszczy m.in. owsiki i glistę ludzką
+ czosnek lub olej czosnkowy – niszczy pasożyty, grzyby i bakterie jelitowe
+ wyciąg z pestek grejpfruta – niszczy ponad 800 wirusów i bakterii, 100 rodzajów grzybów i pasożytów
+ srebro koloidalne – niszczy ponad 650 chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów i pleśni
+ olej goździkowy – zawiera eugenol, silny antyoksydant niszczący pasożyty jelitowe, bakterie i grzyby
Stary 2014-06-30, 21:44   #4723
KarolinaK
Zakorzenienie

Naprodukowalyscie tutaj tyle ze nawet ńie udało mi sie nadrobić
Wstawiam pozycje śpiące na dzisiaj . Bo ja szczerze mówiąc padam na "mordke"...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (37,2 KB, 26 załadowań)
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 06:48   #4724
zakonna
Naczelna Nastolatka

ha ha ha, mój też tak śpi, kółeczkami do góry. I koty lubią tą pozycję, ale koty uwielbiają się tak rozprzestrzenić na środku podłogi, najchętniej w pokoju głównym.
Stary 2014-07-01, 11:58   #4725
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość

Dodatkowo
+ orzech czarny – silne działanie odrobaczające, niszczy m.in. owsiki i glistę ludzką
+ czosnek lub olej czosnkowy – niszczy pasożyty, grzyby i bakterie jelitowe
+ wyciąg z pestek grejpfruta – niszczy ponad 800 wirusów i bakterii, 100 rodzajów grzybów i pasożytów
+ srebro koloidalne – niszczy ponad 650 chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów i pleśni
+ olej goździkowy – zawiera eugenol, silny antyoksydant niszczący pasożyty jelitowe, bakterie i grzyby
Ja zapodaje psu czosnek, 1-2 ząbki średnie, na miskę jedzenia, ale ma potem "huh", bez jedzenia to nie ruszy, musi być wymieszane tak by nie dało się go wybrać.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 13:23   #4726
inga21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Ja się odrobaczałam, ponieważ miałam kontakt z zarobaczonymi, chorymi zwierzakami. Lek jest na receptę, ale możesz nawet weta poprosić żeby Ci go przepisał.
Chyba właśnie będę musiała skoczyć po receptę. Przez ostatnie pół roku pomagam przy psach do adopcji w takim małym schronisku/hotelu i tam różne przypadki się trafią, no i Coffe była bardzo zarobaczona a już od pierwszego dnia ze mną spała.

Dzisiaj dzień piesałków Ja moje znowu musiałam opuścić do piątku. Mam tak dużo wyjazdów w tym miesiącu Coffe chyba zwariuje. Muszę im jakieś prezenty przywieźć

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-01, 13:34   #4727
Merys
Zakorzenienie

Najlepszego dla wszystkich psiaków
Inga, to faktycznie musisz im to wynagrodzić i kupić coś dobrego
Stary 2014-07-01, 13:41   #4728
anlejka
Zakorzenienie

Ja dziś kupiłam kropelki i przy okazji odkryłam, że w zoologu mają jakieś nowe gryzaki dla psów
Jak dam Milowi w prezencie to zobaczycie Ja umarłam jak to zobaczyłam, nie wiem jak mu to dam, bo do ręki tego nie wezmę Na razie czekam aż będzie grzeczny
Stary 2014-07-01, 21:13   #4729
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r Pokaż wiadomość
Ja zapodaje psu czosnek, 1-2 ząbki średnie, na miskę jedzenia, ale ma potem "huh", bez jedzenia to nie ruszy, musi być wymieszane tak by nie dało się go wybrać.
Psy nie powinny jeść czosnku... http://animalia.pl/artykuly.php?id=601
Stary 2014-07-01, 22:24   #4730
Merys
Zakorzenienie

Dziewczyny zbliża mi się powoli termin wyjazdu i sprawdzam teraz paszporty, patrze i w jednym nie widać na pieczątce numeru lekarza. Normalnie oszaleć można.. Muszę tam jutro jechać, niech mi to poprawią. A odrobaczenie i kleszcze zrobię, u lekarza który leczy mi obecnie Beti.
Stary 2014-07-01, 22:28   #4731
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Psy nie powinny jeść czosnku... http://animalia.pl/artykuly.php?id=601
teoretycznie nie powinny ale w wielu suplementach i witaminach są (nawet w naturalnych preparatach dla zwierząt na kleszcze czosnek jest w składzie) więc szczerze mówiąc ja już zgłupiałam

podobnie z winogronami - ponoć od winogron pies umiera a psiak mojej koleżanki je winogrona kiściami - sam sobie zrywa i zżera... także tutaj można książki pisać o zdrowym karmieniu psów.
Stary 2014-07-01, 22:44   #4732
JossStone
Zakorzenienie

girlonthebridge a to przypadkiem nie chodzi o rodzynki?

lexie czosnek i cebula mogą spowodować zatrucie, ale ilość powinna być znaczna. Zresztą nie wiem czy wiecie ale rabarbar i natka pietruszki są trujące dla ludzi, ale żeby się otruć to trzeba by dziennie zeżreć kilka/kilkanaście kilogramów, myślę, że jeden ząbek dziennie większemu psu nie zaszkodzi
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 23:05   #4733
inga21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Jak dam Milowi w prezencie to zobaczycie
A co na dzień psa to nie można było mu dać? Co Ty tam nowego odkryłam?
Jak wrócę to odpiszę Ci na priva bo knuje już plan co do jakiegoś psiego weekendu we wrocku chyba że uda mi się na telefonie napisać tak dużo wiadomości

Cytat:
Dziewczyny zbliża mi się powoli termin wyjazdu i sprawdzam teraz paszporty, patrze i w jednym nie widać na pieczątce numeru lekarza.
Zamiast sprawdzać kilka razy to dają takie paszporty i pozniej ludzie tylko mają problemy z przewiezieniem zwierzaka. Dobrze że teraz to zauważyłaś, lepiej mieć wszystko dopięte na ostatni guzik.
Jak myślisz, jak dziewczyny zniosą podróż?

Młoda za mną tak tęskni, że leży tylko na mojej poduszce i NIE CHCE JEŚĆ Byle do piątku...

Edytowane przez inga21
Czas edycji: 2014-07-01 o 23:17
Stary 2014-07-01, 23:25   #4734
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Jak wrócę to odpiszę Ci na priva bo knuje już plan co do jakiegoś psiego weekendu we wrocku chyba że uda mi się na telefonie napisać tak dużo wiadomości

Zamiast sprawdzać kilka razy to dają takie paszporty i pozniej ludzie tylko mają problemy z przewiezieniem zwierzaka. Dobrze że teraz to zauważyłaś, lepiej mieć wszystko dopięte na ostatni guzik.
Jak myślisz, jak dziewczyny zniosą podróż?

Młoda za mną tak tęskni, że leży tylko na mojej poduszce i NIE CHCE JEŚĆ Byle do piątku...

Tak, tym bardziej że nie robią tego za darmo. Mam dla nich stresnal na uspokojenie, tylko się tak jeszcze zastanawiam, czy przewozić je w klatce, czy kupić im szelki do samochodu. Boje się trochę, że jak nie będę koło nich, to zaczną w tej klatce świrować.
Stary 2014-07-02, 07:36   #4735
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, tym bardziej że nie robią tego za darmo. Mam dla nich stresnal na uspokojenie, tylko się tak jeszcze zastanawiam, czy przewozić je w klatce, czy kupić im szelki do samochodu. Boje się trochę, że jak nie będę koło nich, to zaczną w tej klatce świrować.
Jesli sa przyzwyczajone do klatki to zapnij pasami klatki na tylnych siedzeniach - beda wiedzialy ze jestescie wszyetkie blisko. Ja tak robie na dluzsze wyjazdy. bo mowisz o przewozie w aucie? ale to po uprzednim treningu klatkowym oczywiscie...
Moj tak juz przejechal kilkaset kilometrow. Najdluzszy to bylo chyba 800 km ale przerwy na siusiu co 2 godzinki.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 08:51   #4736
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Cytat:
Pies się przyzwyczaja do klatki, na pierwsze wejście to w klatce czekało na niego jedzenie jakiś łakoć nie miska, 2 raz też, potem wlazł bez jedzenia, przerwy na spacer tak jak wyżej pisało.
W klatce pies niech ma swój gryzak, lub piszczącą zabawkę, jakiś jasiek do szarpania lub położenia się na nim.
Pies z czasem może nauczyć się klatkę otwierać, skaka i skaka aż drzwi ustąpią, na to jest rada, związać dżwiczki z resztą klatki albo użyć karabińczyków.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 08:53   #4737
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Taka tam świńska rać

Pisz, pisz Ja teraz kombinuję kiedy jechać, że zajechać i wrócić i przeżyć byle do sierpnia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg raciczka.jpg (55,2 KB, 11 załadowań)
Stary 2014-07-02, 09:00   #4738
zakonna
Naczelna Nastolatka

Moje dostały nową piłeczkę, która się nie spodobała oraz konga takiego https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j...04370788824763

o którego się pobili, będę musiała kupić drugi . A jak przyszła paczka to okazało się, że pół litra oleju z łososia się wylało bo zooplus wsadziło odkręconą butelkę. Dobrze, że uznali reklamację przez telefon, mają oddać kasę na konto.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-07-02 o 09:01
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 09:10   #4739
Merys
Zakorzenienie

Tak, przewóz w aucie-mercedes sprinter, tylko tam raczej nie ma przejścia do tyłu, tylko otwiera się samochód od boku. Mój facet ma się jeszcze wszystkiego konkretnie dowiedzieć od tej firmy.
Stary 2014-07-02, 10:09   #4740
inga21
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, przewóz w aucie-mercedes sprinter, tylko tam raczej nie ma przejścia do tyłu, tylko otwiera się samochód od boku. Mój facet ma się jeszcze wszystkiego konkretnie dowiedzieć od tej firmy.
Moje zwykle jeżdżą przypięte szelkami, bo tak się mniej stresują i nie mają za bardzo ograniczonych ruchów. W klatce pewnie też byłoby ok, ale musiałyby być do niej przyzwyczajone. Jeśli nie mają zrobionego treningu klatkowego to nie wiem czy zamknięcie w klatce nie będzie dodatkowym stresem

Chciałam wam wrzucić zdjęcia moich dziewczyn jakie dostałam dzisiaj rano, ale mi się jakiś błąd pojawia nie da się wrzucać zdjęć z telefonu?

Edytowane przez inga21
Czas edycji: 2014-07-02 o 10:14
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości