Komuno wróć? Czyli...." za moich czasów to tak nie bylo!" - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-03, 10:13   #31
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Dot.: Komuno wróć? Czyli...." za moich czasów to tak nie bylo!"

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
O to też, dresiarstwo, maminsynki, chłoptasie w rurkach itd. itd. bleeeee. Zgadzam się ze w wojsku by ich postawili do pionu.
Wiele razy słyszałam opinię, że tylko wojsko zrobi z chłopca mężczyznę. To też odpowiedź na pytanie dlaczego dziś tak trudno o odpowiedzialnych i męskich mężczyzn - mam na myśli swoich rówieśników
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 10:13   #32
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niebieskooka arystokratka Pokaż wiadomość
Chyba większość osób z pokolenia naszych rodziców/dziadków uważa, że lepiej było za komuny. Można powiedzieć, że to czar ich młodości, a w tym okresie życia jak wiadomo wszystko wydaje się wspaniałe, ale jednak PRL miał swoje plusy. Na podstawie tego co mówią rodzice to plusy widzę takie:
- edukacja - jednak władze PRL umożliwiły wielu dzieciom i młodzieży, szczególnie ze wsi (jak moi rodzice), edukację i to na wysokim poziomie. Mój tata po samym tylko technikum ogrodniczym miał oferty pracy, a jak jednak postanowił jeszcze iść na studia i zaczął prowadzić szkółę drzewek to niemal po dwóch latach stać go było na wybudowanie dużego domu. Mama bez znajomości dostała się na prawo, aplikację sędziowską, co prawda z własnego wyboru nie chciała być sędzią, tylko była w PRL radcą prawnym, ale miała kilka etatów. Można powiedzieć, że mieli dobre wykształcenie i zawód i dlatego im się udało, ale nie sądzę, żeby dziś byli w stanie tak szybko się dorobić jak to miało miejsce wtedy.
- praca - mama mówiła, że nawet nie chodziła na rozmowy kwalifikacyjne, tylko cieszyli się, że mają prawnika, nieważne jaki, aby był. Miała kilka prac w których to do niej miano się dostosować, a nie na odwrót.
- w LO na lekcjach historii nauczyciel nie mógł oficjalnie mówić o Katyniu czy Zbrodni Wołyńskiej, ale mówił, bo uważał to za swój obowiązek. Jest to przejaw pewnego etosu nauczycieli, którzy uważali, że nawet wbrew konsekwencjom trzeba uczniom wpajać prawdę jak było. Poziom był poza tym bardzo wysoki w szkołach średnich. Sama się o tym przekonałam mając polonistkę w podstawówce, która nie miała studiów, tylko średnie wykształcenie, ale naprawdę wiedza i kultura były u niej bardzo wysokie. W gimnazjum miałam polonistkę po zaocznej polonistyce na Wyższej Szkole Tego i Owego, która nie wiedziała nawet czym jest Nagroda Nike.
- kultura to ta część PRL przed którą odczuwam szacunek. I właśnie tu nie rozumiem jednej rzeczy - mówi się, że wtedy nie było wolności, że nie mógł być propagowany patriotyzm, a ja w wielu filmach jak choćby "Potop", "Pan Wołodyjowski", "Hubal" i wiele innych widzę, że ten patriotyzm był przedstawiany w bardzo piękny, wręcz często patetyczny sposób. Zresztą w PRL było mnóstwo pięknych filmów, muzyki, spektakli, o których wysokim poziomie można dziś tylko pomarzyć.
- państwo posiadało silną armię i gospodarkę, a to one decydują o pozycji państwa. Ponoć polska armia była jedną z lepszych w Europie. A też i powszechny pobór robił swoje, bo uczył młodych mężczyzn odpowiedzialności i ogarnięcia, nie było zniewieściałych facecików tak jak teraz. Poza tym mówi się tyle o długach Gierka, ale zapomina się na co poszły. Przede wszystkim na budowę zakładów pracy, których powstało wiele, głównie po to, aby wszyscy mieli pracę.
To chyba na tyle. Zwolenniczką PRL nie jestem, a sentyment do PRL jest pewnie też duży z tego względu, że ludziom żyło się łatwiej i paradoksalnie mieli więcej wolności. Jak któraś napisała po 1989 roku dorobek PRL w sensie gospodarki został rozgrabiony, przepraszam sprywatyzowany, przez samych swoich i teraz jesteśmy, jak to powiedziała Natalia Klimas w reklamie, tanią siłą roboczą z Polski, bo taka "reklama" naszego potencjału polskiego jest i idzie w świat.
Mimo wszystko jednak cieszę się, że nie przyszło mi żyć w PRL, ale mogę się napawać tym nieco wypaczonym, ale zawsze kapitalizmem i realnie wpływać na swoje życie. Ale też to, że prowadzę działalność zawdzięczam w sporej mierze rodzicom i ich wykształceniu i pracy w PRL.
Bardzo ciekawy wątek
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 10:14   #33
Marszałkini II RP

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
4 nie bylo dobrej antykoncepcji!
Ale jaki był wyż demograficzny
Stary 2014-07-03, 10:15   #34
dudipopka
kobieta za ladą

Pochodzę z miasta przemysłowego,mieszkałam rzut beretem od fabryki gdzie w latach 80 łącznie(bo były dwa odddziały--drugi był na innej dzielnicy) pracowało około 20 tys ludzi
w tej chwili tak ten zakład istnieje ale pracuje tam około 2000 tys,resztam fabryki została niezabespieczona więc rozkradziono ją doszczętnie tak ze zostały mury(kable wykute) i miasto dostało pieniądze z unii i resztę zrównali z ziemią
na 5 dużych fabryk została ta jedna czdowo co nie??

Jestem rocznik 74 i co nieco pamiętam,
szkoła ---czlowiek miał respekt przed nauczycielem ale i szacunek nie co to eraz
praca---kiedyś był nakaz pracy człek po skończeniu szkoły musiał gdzieś pracować i już
zaopatrzenie---kartki ,agd czy cokolwiek do domu okupione wielogodzinnym staniem ale jak się coś kupiło to się o to dbało co do zywienia to ja akurat dobrze wspominam bo mama była kierowniczką sklepu mięsnego,z drugiej strony człowiek widział banany albo na obrazku albo 2 razy do roku na święta
budownictwo--wiele zakładów budowało mieszkania dla swoich pracowników (np kolej) a teraz powiem szczerze nie słyszałam o takim czymś

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 10:15   #35
Marszałkini II RP

Cytat:
To wytłumacz mi jak było Twoim zdaniem. Pewnie teraz Polska ma silniejszą armię i gospodarkę niż w PRL?
Stary 2014-07-03, 10:18   #36
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Wiele razy słyszałam opinię, że tylko wojsko zrobi z chłopca mężczyznę. To też odpowiedź na pytanie dlaczego dziś tak trudno o odpowiedzialnych i męskich mężczyzn - mam na myśli swoich rówieśników
Nie no tylko wojsko nie, teraz też są porządni faceci ale coraz mniej ich. Wygląda to tak, że kobiety jako ogół pną się w górę, a faceci stoją w miejscu jako ogół i teraz bardzo często jest tak, że kobiety są bardziej męskie, zaradne itd. od facetów . Przynajmniej tak obserwuję. Ja tam bym przenigdy nie chciała takiego ciamajdy jakich teraz mnóstwo.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 10:24   #37
Marszałkini II RP

Cytat:
Nie no tylko wojsko nie, teraz też są porządni faceci ale coraz mniej ich. Wygląda to tak, że kobiety jako ogół pną się w górę, a faceci stoją w miejscu jako ogół i teraz bardzo często jest tak, że kobiety są bardziej męskie, zaradne itd. od facetów . Przynajmniej tak obserwuję. Ja tam bym przenigdy nie chciała takiego ciamajdy jakich teraz mnóstwo.
To tak jak ja, nie znoszę życiowych ciamajd, którzy spod czułej opieki mamusi z chęcią przeszliby pod skrzydła jakiejś panny Faceci coś nie mają ikry obecnie, ale mam nadzieję, że dla mnie jeden fajny egzemplarz jednak się znajdzie No i dla Ciebie rzecz jasna
Stary 2014-07-03, 10:33   #38
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
To tak jak ja, nie znoszę życiowych ciamajd, którzy spod czułej opieki mamusi z chęcią przeszliby pod skrzydła jakiejś panny Faceci coś nie mają ikry obecnie, ale mam nadzieję, że dla mnie jeden fajny egzemplarz jednak się znajdzie No i dla Ciebie rzecz jasna
Kobiety też się takie zdarzają. Ja mam 26,5 letnią siostrę, która nic zrobić nie potrafi i tylko pasożytuje na innych. No ale ogół jest taki, że to faceci inwoluują a kobiety ewoluują . Stety i niestety.
Stary 2014-07-03, 10:33   #39
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
budownictwo--wiele zakładów budowało mieszkania dla swoich pracowników (np kolej) a teraz powiem szczerze nie słyszałam o takim czymś
kiedyś to firmy budowały własne szpitale
rodziny pracowników wyjeżdżały na wczasy do firmowych "pensjonatów" a dzisiaj to chyba takich firm które dalej to praktykują można policzyć na palcach dwóch rąk.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 10:35   #40
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
za komuny, mój opiekun praktyk skończył liceum i zaczął prace w szkole, w wieku 19 lat. studia zrobił "przy okazji"
Miało to swoje plusy, ale z drugiej strony ilu beznadziejnych nauczycieli dostało w ten sposób swoje posady i do dzisiaj piastuje stołki lub dopiero niedawno przeszło na emeryturę?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 10:42   #41
AniaKW
Zadomowienie

Jestem z pocz. lat 80. Gdyby nie mąż, to nie mielibyśmy małego lecz własnego mieszkania w kredycie, bo sama nie miałabym szans dostać. Braliśmy jeszcze w rodzinie na swoim, podejrzewam, że teraz jest jeszcze gorzej. Dlatego uważam, że największym minusem jest sytuacja mieszkaniowa. Nie każdy mieszka z rodzicami (co też umówmy się nie jest komfortowe, zwłaszcza w wieku 30+), nie każdy dziedziczy mieszkanie po dziadkach. My zaczynaliśmy od kompletnego zera - rodzice pomogli nam w nieznacznym stopniu, mieliśmy malutkie dziecko i wynajmowaliśmy mieszkanie, by być razem, więc potem nba własnym musieliśmy kupić prawie wszystko. I nie raz się zastanawialiśmy, co by było dekadę lub dwie wcześniej - jakie mielibyśmy wtedy perspektywy i szanse, gdybyśmy byli trochę starsi.

Nie, nie mówię - komuno wróć, mówię tylko, że jeśli zaczynasz od zera, to masz zupełnie inną perspektywę na życie i bardziej doceniasz to, co masz. Bo mówi się, że teraz jest wszystko w sklepach. I co z tego? Stać mnie na zakupy żywnościowe czy kosmetyki, ale już jakbym miała kupić sobie coś np. w home and you czy inną pierdołę, to nadszarpniemy budżet. Ani ja, ani mąż nie mieliśmy dużego wsparcia finansowego, żadnych układów przy załatwianiu pracy itd. I owszem, odczułam tę dorosłość bardzo boleśnie, ale z drugiej strony jestem dumna, że sama, tymi ręcoma A skoro teraz nam się udało, to czy odnieślibyśmy większy sukces w poprzednim ustroju?
Stary 2014-07-03, 10:56   #42
201701300922
Konto usunięte

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4714138 2]Tato mi opowiadał, ze w podstawówce nauczyciel lał ich linijką po łapach kiedy byli niegrzeczni, albo nieprzygotowani.
Piękne czasy
A teraz matołów ze szkół wypuszczają[/QUOTE]
Moja mama też to pamięta. Albo za karę klęczało się w rogu klasy na grochu.

Ja jestem już dzieckiem demokracji, więc nie mam wspomnień z czasów komuny, jednak słyszałam co nieco od rodziny.
Mama i babcia opowiadały, że właśnie nie było niczego w sklepach, a jak już człowiek wystał swoje w kolejce i było coś do kupienia to sprzedawca wydzielał co komu dać, a jak ktoś w mięsnym brał szynkę to gadał "o jaka bogata, ma pańskie podniebienie bo szynkę by zjadła".
Owoce jadło się tylko od święta, wszyscy chodzili ubrani podobnie bo nie było wyboru. Jedne spodnie w sklepie i albo je bierzesz albo nie, nieistotne, że ci się nie podobają. Tak samo było z artykułami AGD. Rzucili do sklepu np. pralki, za miesiąc lodówki i trzeba było dobrze polować, żeby coś trafić.

O tym braku tamponów i podpasek też słyszałam, tylko nie wiem już co się nosiło zamiast? Jakąś watę czy co?

Wiadomo, że są zarówno plusy jak i minusy obydwu systemów. Nigdy nie będzie idealnie.
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:03   #43
dudipopka
kobieta za ladą

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
rodziny pracowników wyjeżdżały na wczasy do firmowych "pensjonatów" a dzisiaj to chyba takich firm które dalej to praktykują można policzyć na palcach dwóch rąk.
dokładnie
rodzice umawiali się między sobą od którego z nich pojadę na ferie zy na wakacje
wolałam od mamy bo koleżanka mamy zapisywała na ten sam termin moją kumpele

babka mojego małzonka miała 8 dzieci tylko dziadek pracował ,żyli skromnie ale w miarę na wszystko było ich stać bez mopsu caritasu szlachetnych pacek i innych zapomóg
teraz mieć 8 dzieci szaleństwo albo totalna lekkomyslność

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

dysia nosiło się watę

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:05   #44
ladylukier
Wtajemniczenie

Też chyba żyję w innym kraju, niż Ci wszyscy narzekający.

Ludziom chyba ciężko zrozumieć pojęcie "ekonomia". Gospodarka się rozwijała, bo państwo dokładało. Do mieszkań także. Z pustego i Salomon nie naleje, więc się drukowało pieniądze i inne takie tragicznie w skutkach kombinacje. Serio, tak trudno to zrozumieć? Ludzie patrzą tylko i wyłącznie na swoje korzyści - dostali mieszkanie, praca była, dzieciaki na koloniach. A tu nagle pach! 89 i nagle ktoś im pozwolił myśleć samodzielnie i zrzucił na nich odpowiedzialność za poziom ich życia.

05.05. Golden Oreo
26.03. Moja przygoda z bieganiem
22.02. Neoguri - zupka chińska na wypasie
ladylukier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:05   #45
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
To wytłumacz mi jak było Twoim zdaniem. Pewnie teraz Polska ma silniejszą armię i gospodarkę niż w PRL?
co to zmienia jaka Polska ma armie? hmm? czy liczy sie ilosc zolnierzy? innowacyjnosc uzbrojenia? naklady na wojsko, marynarke, lotnictwo sa dla ciebie miernikiem rozwoju kraju?

gospodarka
-przede wszystkim niska wydajnosc Współczynnik kapitałochłonności w Polsce wynosił 6 wobec 3,5 w Hiszpanii, z czego wynika, że polska gospodarka potrzebowała blisko dwa razy wyższych nakładów na wytworzenie jednostki PKB.

Stwierdzili, że oba kraje miały w 1950 roku podobny stopień rozwoju gospodarki. 30 lat później PKB na mieszkańca był w Polsce o 31 procent niższy niż w Hiszpanii. W 1987 roku produkt narodowy PRL spadł do 54 procent hiszpańskiego

gospodarka centralnie planowana, duze naklady na przemysl ciezki, gospodarka oparta na weglu. to raczej przeciwienstwa rozwoju gospodarczego.

Bylismy 2 razy biedniejsi niz hiszpania. Mielismy tragicznie niski stan uslug, niska innnowacyjnosc.

Kierowca autobusu z MPK Kraków Michał Karyczek z Tymczasowej Komisji Koordynacyjnej Komunikacji Miejskiej NSZZ „Solidarność” podsumował w 1981 roku gospodarcze losy PRL: „Patrząc zza szyby autobusu, myślę, że to wszystko jest robione bez planu. Na początku rząd przyciągnął ludzi ze wsi do miast, budując huty i przemysł. Teraz dla przemysłu nie ma surowców, na wsi nie ma kto pracować, a ludzie nie mają gdzie mieszkać”

cytaty z rzeczpospolitej.

przypomne jeszcze ze zdarzajace sie lepsze okresy np w latach 70tych to zasluga kredytow

+ fact sheet z 1990 r
GNP: Polska: $172.4 billion, per capita $4,565
Hiszpania: $398.7 billion, per capita $10,100
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.

Edytowane przez kennedy
Czas edycji: 2014-07-03 o 11:10 Powód: +
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:10   #46
lapida
Wtajemniczenie

[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47141498]Oczywiście, że kredytu nie dostaje się od tak. No ale błagam Cie kiedyś mogłaś tylko czekać i liczyć, że kiedyś dostaniesz to upragnione mieszkanie. A kiedyś zależało również od tego czy nie będzie opóźnień w planie, czy ktoś wcześniej nie dostanie mieszkania po znajomości i czy nie wypadniesz z listy. Teraz możesz coś zrobić, a nie czekać biernie.
Poza tym często były tez problemy lokalowe - małe mieszkania wielu ludzi. I ciężko było zamienić. Także ten... Ja się nie zgadzam z Twoimi argumentami.

edyta_13 u mnie w pracy jest inaczej, każdy musi przejść rekrutację, a ofercie pracy można się tylko dowiedzieć po "znajomości". Ale pracę sama musisz zdobyć.[/QUOTE]
no tak, teraz można się postarać o kredyt mieszkaniowy - pod warunkiem, że nie zarabiasz najniższej krajowej..
ja jestem teraz aktualnie w trakcie załatwiania takiego kredytu i wiem, ze gdyby mój tż przez ostatnie dwa lata nie zapierdzielał na dwa etaty, to mielibyśmy guzik, a nie zdolność kredytową.
A dawniej?
Moi rodzice mieli dwie pensje, jedna szla na życie, a druga na budowę domu

Co rusz mama przypomina sytuację, kiedy jej brat przyszedł i chciał pożyczyć kasę na pustaki na budowę domu, bo dostał cynk, że za kilka dni ma ruszyć sprzedaż, a jeszcze nie miał wypłaty.
Ojciec podszedł do barku i wyjął kasę, pozyczył.
Kto teraz może sobie pozwolić na to, żeby koszt pustaków na dość spory dom trzymac ot, tak, w domu?

Cytat:

Akurat praca za tych czasów na pewno nie była mocną stroną . I ja raczej z tego co słucham to większość woli dzisiejsze czasy niż komunę :P. Fakt że plusem był poziom edukacji, kultury, porządku społecznego, ale ja na tym chyba przestaję widzieć plusy.
wiesz, wolałabym pracowac w systemie 'Czy się stoi, czy się leży, 1000 zł się należy', a nie tak, jak teraz - szukanie miesiącami pracy, żeby w końcu wziąć 'cokolwiek' z najniższą krajową, pomimo wykształcenia wyższego (dwa kierunki i cztery specjalności).

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
teraz jak masz w pakiecie pracowniczym kartę do jakiejś przychodni, to jest luksus...
Stary 2014-07-03, 11:32   #47
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Moi rodzice wspominają te czasy z rozbawieniem raczej, wspominają jak to się trzeba było "nakombinować" (fascynujące, że to słowo występuje tylko w języku polskim ), ale uważają, że teraz jest dużo więcej wolności i dostępności do towarów i usług. Nie usiłują romantyzować komuny. Wspominają to jako okres, gdzie człowiek musiał bardzo dużo czasu na to "kombinowanie" poświęcić żeby móc mieć podstawowe, dostępne obecnie od ręki produkty.
I jeszcze moje ulubione słowo-załatawić Tylko kraje postkomunistyczne takie znają.

Polecam serię Małgorzaty Musierowicz-Jeżycjada. Genialnie się czyta, kopalnia wiedzy jeśli chodzi o codzienność, szkołę, pracę, zabawę ludzi za komuny.

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
co to zmienia jaka Polska ma armie? hmm? czy liczy sie ilosc zolnierzy? innowacyjnosc uzbrojenia? naklady na wojsko, marynarke, lotnictwo sa dla ciebie miernikiem rozwoju kraju?

gospodarka
-przede wszystkim niska wydajnosc Współczynnik kapitałochłonności w Polsce wynosił 6 wobec 3,5 w Hiszpanii, z czego wynika, że polska gospodarka potrzebowała blisko dwa razy wyższych nakładów na wytworzenie jednostki PKB.

Stwierdzili, że oba kraje miały w 1950 roku podobny stopień rozwoju gospodarki. 30 lat później PKB na mieszkańca był w Polsce o 31 procent niższy niż w Hiszpanii. W 1987 roku produkt narodowy PRL spadł do 54 procent hiszpańskiego

gospodarka centralnie planowana, duze naklady na przemysl ciezki, gospodarka oparta na weglu. to raczej przeciwienstwa rozwoju gospodarczego.

Bylismy 2 razy biedniejsi niz hiszpania. Mielismy tragicznie niski stan uslug, niska innnowacyjnosc.

Kierowca autobusu z MPK Kraków Michał Karyczek z Tymczasowej Komisji Koordynacyjnej Komunikacji Miejskiej NSZZ „Solidarność” podsumował w 1981 roku gospodarcze losy PRL: „Patrząc zza szyby autobusu, myślę, że to wszystko jest robione bez planu. Na początku rząd przyciągnął ludzi ze wsi do miast, budując huty i przemysł. Teraz dla przemysłu nie ma surowców, na wsi nie ma kto pracować, a ludzie nie mają gdzie mieszkać”

cytaty z rzeczpospolitej.

przypomne jeszcze ze zdarzajace sie lepsze okresy np w latach 70tych to zasluga kredytow

+ fact sheet z 1990 r
Ze wszystkim co napisałaś się zgadzam. Ale pogrubione też jest ważne, ludzie sobie nawet nie zdają na co dzień sprawy, jak ważne. Nic nie rozwija kraju jak wojna.
Stary 2014-07-03, 11:39   #48
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Taka mieliśmy silną gospodarkę, ze z Gierkowskich długów ledwo się co dopiero w tamtym roku wygrzebaliśmy.
Gospodarka odgórnei sterowana, zawsze będzie gospodarką lipną, słabą, . Będzie to tym czym było- goliatem na glinianych nogach, gnijącym trupem ustrojonym po woierzchu w lampki choinkowe.

O silnej armii nie wspomnę. Nie wiem jak mozna takie głupoty wypisywać. Jaka silna armia? Co ona niby mogął? Pokonać ZSRR np.?
Litosci - tak małe państwo jak Polska NIGDY nie bedzie miało armii silnej- zwyczajnie jesteśmy za mali. Po prostu.

Patriotyzm? A byś spróbowała nie iśc na pochód 1 majowy albo zorganizowany w niedzielę czyn społeczny. By Ci ten patriotyzm wbili siłą do łba.

Budowanie domu? Tak, wszyscy budowali a jakoś wszyscy żyli na kupie , w wielopokoleniowych rodzinach upchniętych jak sardynki w puszcze.
N acholerny telefon siuę czekało LATAMI a tu bajki, jak to się budowało za friko.

Ten watek mnie przeraża.

Komuna ledwo co mnie liznęła, ale tak- pamiętan dzień w którym nie było teleranka.
Jakby kto nie wiedział- teleranek, to był atki program dla dzieci w nioedzielę o 9.
W pierwszy dzień stanu wojennego- nie nadano teleranka, w TV był "szum"- trakie szare, któego teraz się nie widuje bo programy sa 24/h na dobę.

I ja wtedy nei rozumiałąm, dlaczego nei ma i dlaczego moi rodzice normalnie wstajacy koło 7 leżą po 9 w łóżku, bladzi ze strachu.
Teraz rozumiem, byli śmiertelnie przerażeni.
Chyba po prostu próbowali nałapać ostatnichj chwil spokoju i normalności, w chwili kiedy byż moze mogął się zcaąć wojna.

Nie, nie było wtedy lepiej. Było OKROPNIE.
Człowiek był więźniem we własnym karaju, korupcja byłą na skalę niewyobrażalną. Nic nie było normalnie. Szerzyło się chamstwo, złodziejstwo, głupota, manipulacja, oszustwo, dezinformacja, propaganada.
Ze praca była? Serio- nie chcielibyście takiej pracy.

Nie wiem, jak mozna mysleć że wtedy było dobrze. Widzicie blokowiska po PRLOwskie z wielkiej płyty? To ejst Wasze marzenie? Klitka 20 m2 z gipsokartony, gdzie wszytko jest byle jak, z btyle czego, wszytko przecieka, nie działa, sypie się i nie ma 1 konta prostego, zdobywana przekupstwem, podstępem, łapówkarstwem?

Zresztą, wciąz istnieją państwa z czynnym ustrojem komunistycznym.
Nikt nie trzyma tu siłą. Można(!!!! a wtedy nie było mozna!!!!) sobie wyjechać i tam pozaznawać luksusu życia w komunie.
Aż dziw bierze że ludzie żyjący tam nie pieją z zachwytu, tylko zrobiliby wszystko, żeby tylko się stamtąd wydostać. Żywymi.

Niektórym to naprawde by się przydało zaznać tych luksusów. Myslę ze pierwsze zetkniecie z ustrojem, polegające na praniu milicyjną pałą po plerach, szybko by nauczyło rozsądku.

Życia w PRL u trochę jeszcze pamiętam. I mimo ze byłam wtedy dzieckiem i kłopoty dnia codziennego mnie nie dotyczyły, to powrót do takiego systemu politycznego to dla mnie chyba jeden z największych strachów. Bardziej się tylko boję wojny i ciężkiej choroby.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:42   #49
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dysia1990 Pokaż wiadomość
Mama i babcia opowiadały, że właśnie nie było niczego w sklepach, a jak już człowiek wystał swoje w kolejce i było coś do kupienia to sprzedawca wydzielał co komu dać, a jak ktoś w mięsnym brał szynkę to gadał "o jaka bogata, ma pańskie podniebienie bo szynkę by zjadła".

O tym braku tamponów i podpasek też słyszałam, tylko nie wiem już co się nosiło zamiast? Jakąś watę czy co?

Wiadomo, że są zarówno plusy jak i minusy obydwu systemów. Nigdy nie będzie idealnie.
Ale kiedyś to była szynka. A teraz nie wiadomo co pod nazwą szynka.

Używało się waty.
Tak w ogóle to kiedy wynaleziono podpaski? ze 100 czy 80 lat temu? wcześniej kobiety musiały sobie jakoś radzić.

Cytat:

+ fact sheet z 1990 r
To jest prawda.
No ale teraz tez wszystko ciągnie na kredytach i mamy coraz większe zadłużenie, które wszyscy rządzący zwalają na Gierka.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:44   #50
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
wiesz, wolałabym pracowac w systemie 'Czy się stoi, czy się leży, 1000 zł się należy',
A ja już wolę obecny system, niż ''czy się stoi czy się leży 1000 zł się należy''.
Stary 2014-07-03, 11:45   #51
201604181004
Konto usunięte

cava piszesz tak tylko i wyłącznie dlatego że jesteś sporo starsza i wstrzeliłaś się w bardzo dobry okres dla polski jeśli chodzi o młodość.
gdybyś w 2014 roku skończyła dwa kierunki i szukała pracy za najniższą krajową byle gdzie wiedząc że zdolności kredytowej nie będziesz miała, mówiła byś inaczej
ale że każdy kij ma dwa końce, to my smęcimy o "fajnej sytuacji mieszkań za komuny" dlatego że jesteśmy w sytuacji innej niż ty

nie dogodzisz :P
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:46   #52
201605161006
Konto usunięte

Poza tym jak Cava pisze a o czym chyba od początku zapomnieliśmy... czasy PRLu to były czasy kiedy nie było wolności słowa. Teraz tę wolność mają także debile, ale cóż, lepsze żeby wszyscy mieli, niż tylko Ci uprzywilejowani.
Stary 2014-07-03, 11:47   #53
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Nie wiem, jak mozna mysleć że wtedy było dobrze. Widzicie blokowiska po PRLOwskie z wielkiej płyty? To ejst Wasze marzenie? Klitka 20 m2 z gipsokartony, gdzie wszytko jest byle jak, z btyle czego, wszytko przecieka, nie działa, sypie się i nie ma 1 konta prostego, zdobywana przekupstwem, podstępem, łapówkarstwem?
gdyby nie "wielka płyta", to obecnie nie mieszkaloby sie na kupie, tylko na kupie kup

nie mówię, że wielka płyta to cud techniki, ale przez 50 lat służyły ludziom, akurat wynajmuję obecnie mieszkanko w takim bloku i nic mi się na głowe nie sypie, ściany się nie zapadają.
Stary 2014-07-03, 11:48   #54
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Poza tym jak Cava pisze a o czym chyba od początku zapomnieliśmy... czasy PRLu to były czasy kiedy nie było wolności słowa. Teraz tę wolność mają także debile, ale cóż, lepsze żeby wszyscy mieli, niż tylko Ci uprzywilejowani.
Oj nie zgodzę się że mamy wolność słowa. Już Urząd Skarbowy pokazał jednemu panu z mojego miasta, że coś takiego nie istnieje.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:49   #55
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
no, trochę się zgadzam
Stary 2014-07-03, 11:49   #56
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
serio uważasz, że mamy wolność słowa?

Stary 2014-07-03, 11:55   #57
kropkawkropke
Raczkowanie

moi rodzice też tamtego ustroju nie wspominali jako najszczęsliwszego, ale z drugiej strony po latach jakiś sentyment im został. ja sama nie pamiętam nic z wtedy, ale moim rodzicom jakoś udało się ten okres przeżyć calkiem nieźle, chociaż też wspominają znajomych, gdzie tylko mąż pracował i utrzymywał żonę i kilkoro dzieci, tylko dlatego że żonie tak bylo wygodniej, a po upadku komuny zaczęły się lamenty, że na nic ich nie stać itd. Jasne, wiem że o pracę teraz ciężej, przyzwoite zarobki też, ale nie uogólniajmy, że 2 kierunki i pracy nie można dostać przyzwoitej. Ja mam jeden kierunek i na pracę nie narzekam, na ustrój też nie. Ludzie którzy tęsknią to komuny, wydaje mi się, że są to ludzie, którym nie chce się starać, bo dawniej nic nie było i każdy bez względu na to co robił, żył na podobnej stopie, a teraz społeczeństwo nam się rozwarstwia i że żyć na wyższym poziomie trzeba rzeczywiście się postarać.
kropkawkropke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:55   #58
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
gdyby nie "wielka płyta", to obecnie nie mieszkaloby sie na kupie, tylko na kupie kup

nie mówię, że wielka płyta to cud techniki, ale przez 50 lat służyły ludziom, akurat wynajmuję obecnie mieszkanko w takim bloku i nic mi się na głowe nie sypie, ściany się nie zapadają.
to akurat masz szczęście.
Stary 2014-07-03, 11:57   #59
narcyzowa
Zakorzenienie

Ale serio, nie mierzwi was takie gadanie? Ludzie tęsknią za PRLem, bo byli młodsi, bo lubią pokazać wyższość swojego pokolenia nad aktualnym pokoleniem. Zakład, że w starożytności też mówili "Za moich czasów było lepiej"?
A już ludzie urodzeni w latach 90. i opowiadający o wyższością PRLu nad demokracją, typowe "dzisiejsza młodzież to...", są śmieszni i cierpią na jakiś syndrom ciotki klotki.
I nie bójcie się, samych Prawdziwych Mężczyzn wtedy też nie wypuszczali z taśmy fabrycznej. Ciotka pracowała w psychiatryku na oddziale zapełnionym przez chłopców wolących się pociąć niż iść do wojska.

Moim rodzicom się za PRLu powodziło bardzo dobrze, ale chyba demokracja im, jako drobnym przedsiębiorcom, bardziej pasuje. Nigdy nie słyszałam w domu, że za PRLu było lepiej.

Edytowane przez narcyzowa
Czas edycji: 2014-07-03 o 11:58
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:57   #60
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kropkawkropke Pokaż wiadomość
moi rodzice też tamtego ustroju nie wspominali jako najszczęsliwszego, ale z drugiej strony po latach jakiś sentyment im został. ja sama nie pamiętam nic z wtedy, ale moim rodzicom jakoś udało się ten okres przeżyć calkiem nieźle, chociaż też wspominają znajomych, gdzie tylko mąż pracował i utrzymywał żonę i kilkoro dzieci, tylko dlatego że żonie tak bylo wygodniej, a po upadku komuny zaczęły się lamenty, że na nic ich nie stać itd. Jasne, wiem że o pracę teraz ciężej, przyzwoite zarobki też, ale nie uogólniajmy, że 2 kierunki i pracy nie można dostać przyzwoitej. Ja mam jeden kierunek i na pracę nie narzekam, na ustrój też nie. Ludzie którzy tęsknią to komuny, wydaje mi się, że są to ludzie, którym nie chce się starać, bo dawniej nic nie było i każdy bez względu na to co robił, żył na podobnej stopie, a teraz społeczeństwo nam się rozwarstwia i że żyć na wyższym poziomie trzeba rzeczywiście się postarać.
ja też nie narzekam. ale znam ludzi co narzekają i mają o co.
dzisiaj byłam na rozmowie o prace bo szukam lepszej pracy, chociaz i tak mam już jakąś inną jeszcze w zanadrzu. tak sobie dla jaj złożyłam na recepcji (bo to tylko praca na wakacje) ze mną była dziewczyna, która miała sprzątać. strasznie mi mówiła że noo super że się odezwali trzeba brać co daja bo w ogóle żadnej pracy nie ma... myślę sobie: kurde mieszkamy w tym samym mieście, jesteśmy w wtym samym wieku, ja tę recepcję traktuję jako ciekawostkę wakacyjną a ona upatrywała w tym jedynej szansy na zarobek.
dziwne.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości