III trymestr !!! O mój Boże, jeszcze trochę i urodzę. Wrześniówki 2014 cz.5 - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-03, 18:48   #2641
ircha06
Raczkowanie

Dot.: III trymestr !!! O mój Boże, jeszcze trochę i urodzę. Wrześniówki 2014 cz.5

http://demotywatory.pl/4360936/Gdy-k...luje-paznokcie
ircha06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 19:18   #2642
201610121609
Konto usunięte

Dot.: III trymestr !!! O mój Boże, jeszcze trochę i urodzę. Wrześniówki 2014 cz.5

Dziewczyny ja to juz mówiłam kiedyś do mojego tz, ze mi sie wydaje, ze on ma takie dni jak ja przed okresem np no sa takie dni, ze nawet mi sie nie chcechafac do niego bo co nie powiem to sie odszczeknie i po 5 min ma wyrzuty sumienia albo sie czepia o pierdoły takie, ze jestem czasem w szoku...i juz zauważyłam, ze wlasnie to jakos tak cyklicznie występuje
Ale denerwuje mnie to, ze on jest nerwowy nawet nie do mnie tylko np cos mu upadnie czy jakiś kierowca przed nami go wkurza i on od razu wpada w nerwice normalnie a mnie to wkurza chociaż mnie nie dotyczy

Katerina-ja tam bym pojechała w piątek wróciłam z Pl a jestem troszkę dłużej w ciazy takze nie żałuj sobie no chyba, ze naprawdę nie chcesz albo sie stresujesz a ubezpieczenie to nie jest ogólnoeuropejskie? moje jest ogólne i tz w sumie tez moze sie leczyć i tutaj i tam... chociaż teraz maja być upały to moze nie ryzykuj

Pamiętacie jak pisałam, ze firma tz sie zamyka i od 30.09 by był bezrobotny? No to dzisiaj juz dostał nowa prace a w poniedziałek podpisuje umowę
A ja kupiłam proszek i płyn i od jutra ruszam normalnie to tutaj nawet nie ma takich specjalnych dzieciowych proszków...bylam w dwóch sklepach i w każdym to samo no w rossmanie nie byłam ale pewnie tez to samo takze nam persil sensitive a no i herbatke sobie strzelilam tak jak Katerina polecala

ImageUploadedByWizaz Forum1404407886.720743.jpg

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201610121609 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 19:18   #2643
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez małaPaulina Pokaż wiadomość
Dziewczyny rozrywa mi pachwiny,juz mam dosyc
Tz mi kaze lezec ale mnie bolą glownie jak leze wlasnie nie wiem co mam robic,normalnie mi cos tam przeskakuje,tak strzela az juz nie daje rady...
ojj widzę że zaczynają się dolegliwości

mnie za to choler*nie boli prawe żebro, momentami nie daję rady chodzić a siedzeniu nie wspomnę... no ale maluch ma tam podobne główkę a dzisiaj jeszcze podskakiwała i bach z dynki w żebra :P

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
tak, możemy w sumie to nie są jakieś zajęcia adaptacyjne specjalnie urządzane (bo wiem, że np w jednym przedszkolu zajęcia adaptacyjne są jakoś od godziny 16, kiedy już przedszkolaków praktycznie nie ma, są tylko "nowe" dzieci z rodzicami). A tu ja sobie wybieram dni, w których chcemy przyjść i jesteśmy od 10 do 11.30, młoda uczestniczy sobie w normalnych zajęciach przedszkolaków,a ja w kącie na krzesełku. Ostatnio tylko ona była z "nowych", dziś był jeszcze tata z córeczką. Ale ta córeczka bardzo nieśmiała (prawie godzinę tylko obserwowała inne dzieci, zajęcia, gdzieś w kącie blisko taty, dopiero po tej godzinie podeszła do stoliczka, gdzie dzieci bawiły się takim kinetycznym piaskiem co trochę włączyła się do zabawy. Moja młoda natomiast pierwsze 5 minut oswajała się a potem już kompletnie nie zwracała na mnie uwagi, tylko uczestniczyła w zabawach. No ale moja w sumie prawie rok starsza od tej dziewczynki,a rok to dużo w rozwoju takiego dziecka. No i przez to, ze moja młoda w ogóle do mnie nie podchodziła, sama szla do łazienki umyć rączki itp to pani mi powiedziała, że następnym razem mogę Asię samą zostawić, one będą miały numer telefonu do mnie, a ja będę gdzieś w pobliżu w razie co.
Pytam, ponieważ u nas nie było takiej możliwości, z punktu prawnego. Nie była podpisana umowa i dziecko ie mogło zostać bez opieki opiekuna, bo to tak jakby zostało w ogóle bez opieki
Rodzic musiał być i obserwować

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Ana nie pamiętam czy metoda miala jakąś nazwę, raczej nie. Jak bede na kompie to poszukam.
ok jak będziesz miała chwilę

Cytat:
Napisane przez jenny1234 Pokaż wiadomość
ale naskrobałyście... ale nadrobiłam wszystko

wczoraj na sr był temat pielęgnacji, kąpieli dzieciątka oraz omawialiśmy najczęstsze dolegliwości noworodków i jak sobie radzić z nimi.

No i oczywiście mam ćwiczyć oddychanie przeponą. Teraz 12 oddechów na minute. Co tydzień mam zwiększać ich liczbę o 4 aż dojdę do 32 na minutkę. Zaczynałam od 8
aż mi dreszcz przeszedł jak o oddechach przeczytałam:P ja nie wiem jak oddycha się przeponą, nie wiem czy umiem :P

Cytat:
Napisane przez Misstic Pokaż wiadomość

Jak możesz
Kocham jagody a jeszcze w tym roku nie jadlam i pewnie już nie zjem..
A ta pani na ryneczku bardzo miła
już częstuje

czemu nie zjesz jagódek?
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 19:18   #2644
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość

Chyba do września pobije tu rekord z kg kto obstawia ? Można się wzbogacić

Jeszcze wielorybki Cię nadgonią i będzie inny rekord

Cytat:
Napisane przez nmartyna Pokaż wiadomość

A dzisiaj mam ochotę udusić Tżta! I zastanawiam się czy nie wyprowadzić się na jakiś czas do mieszkania rodziców. Oni wyjeżdżają na 2 miesiące, to przynajmniej nie musiałabym kilka razy dziennie chodzić tam do psinki mojej i miałabym spokój!
A wracając do Tżta, to przeszedł dzisiaj sam siebie! Nawrzeszczał na mnie przy teściu, bez powodu tak naprawdę! O wszystko ma pretensje! Mówię do niego, że muszę iść do rodziców po jagody jak chce pierogi w sobotę (sam to wymyślił) to drze się, że ciągle się szlajam! A tak naprawdę co mam robić? Siedzę całymi dniami sama, to chociaż u rodziców mam z kim pogadać... Poszłam do domu z płaczem, a ten teraz udaje, że nic się nie stało i wielce wziął się za malowanie łóżeczka!

Aaa i wczoraj jeszcze coś mi się zaczęło dziać z pralką... Nastawiłam pranie (dobrze, że pościel, ale były też tam jakieś koszulki moje i tżta) normalnie na 50st, bo zawsze tak piorę. Wyprało się, otwieram pralkę, a z niej aż paruje! Pranie gorące, tak jakby się dopiero co gotowało! No i dodatkowo pralka nie wywirowała. Ustawiłam na samo wirowanie jeszcze raz i poszłam, to ta menda znowu nie wywirowała i pranie pływało w pralce...
Na pewno nie wrzucę do tego dziadostwa ubranek do Małej, będę prała u Mamy...

Trochę się nażaliłam, ale tak mi się humor ostatnio zepsuł, nie wiem co się dzieje ze mną...
Mam nadzieję, że do wieczora mi przejdzie...
Ehh facet tego nie zrozumie,że jak się baba nudzi to jedyne co jej zostało czasem to tak na prawdę szlajanie się... Założę się,że jakby tak jeden z drugim siedzieli ciągle w domu i to jeszcze z brzuszkiem to by im na łeb siadło Oby się u was poprawiła atmosferka

Cytat:
Napisane przez malgosia1051 Pokaż wiadomość
No mam przekracza pilam ostatnia glukoze i mi tylko o pare punktów, bo niby maksimum mozna miec 140 a ja mam 144 Ale pewnie mnie glukoza nie ominie juz teraz chial dac mi skierowanie ale jakos miesiac mam przerwy a teraz mam zastosowac u siebie diete na cukrzyce mam sobie poszukac w internecie itd. No kurcze ja nie wiem jak dam rade bo u mniew domu 7 osob i nikt dla mnie specjalnie nie bedzie kupowac produktów Słodyczy nie jem ale to przez hormony i normalka jest miec cukrzyce w ciazy...
Wiesz waze teraz 93kg a przed ciaza wazyłam gdzies okolo 80kg to wiesz z tych szczuplych to ja nie naleze...
Zrób jeszcze raz test,może tak małe przekroczenie jeszcze niczego nie przesądza Ja miałam chyba 138 czyli na styk byłam ale to wynika z tego,że jeszcze o 23 jadłam a o 7 rano miałam badanie i to jadłam owoce,słodycze i jechałam autem po badaniu a podobno nie powinno się więc może miałabym o wiele mniej. Ale postaraj się chociaż minimalnie tą dietę trzymać i uważaj na siebie,bo cukrzyca to bardzo poważna sprawa o ile Tobie szkód nie wyrządzi to o dzidziusia trzeba dbać
Cytat:

Im chyba czasami po prostu bije palma,moj ostatnio sie wkurzyl ze po porodzie tez bede odwiedzac forum i w ogole sie denerwuje o to forum a przeciez co mam robic jak siedze na L4 od stycznia...? jeszcze kasy nie mamy,tak naprawde nie mam co ze soba zrobic i nawet dla poprawy humoru nie moge sobie nic kupic ani maluszkowi

Tz mi kaze lezec ale mnie bolą glownie jak leze wlasnie nie wiem co mam robic,normalnie mi cos tam przeskakuje,tak strzela az juz nie daje rady...
Ehh mój też dalej sika z tym forum Jakbym tu miała zgromadzenie anonimowych alkoholików i umawiała się z wami na zbiorowe picie... Nie wiem co w tym złego,szczególnie,że na prawdę większość z nas tu siedzi sama w domu od stycznia/lutego i na łeb można dostać siedząc ciągle samej.. Mnie dzisiaj też coś pachwiny pobolewają Normalnie szlag mnie trafia i właśnie najgorzej mi jak leżę... Ale jeszcze niedługo i przestaniemy się tak męczyć
Cytat:
Mójmnie tylko wkurzył bo bez mojej zgody wziął sobie 3 dni wolnego ( nd, pon, wt ) bo ma nocki, a że od środy ma normalnie wolne do kolejnej niedzieli- pracuje na cztero brygadowce - to ma tydzień wolnego imnie namawia na wyjazd do pl, a ja nie chce jechać bo już się boję no i bymmusiała ubezpieczenie do pl specjalnie kupić w razie w , no ale ryzykować nie chce a tż sam też nie chce jechać i tak się targujemy

To się ciesz,że ma tydzień wolnego ! masz chłopa dla siebie W sumie też bym się bała tyle kilometrów robić do Pl ale jakbyście robili co jakiś czas przerwy to nie dałabyś się przekonać? Jeżeli ciąża przebiega bezproblemowo to można podróżować nawet po 30 tygodniu

Ehhhh mam dość dzisiaj. Dalej mnie plecy bolą,kłuje w pochwie,kłuje w odbycie,ciągnie w brzuchu.Trafia mnie szlag... Za to Tż kupił winogronka białe,bo przecena w Biedronce i chodzę do toalety co chwilę,bo pęcherz mi rozsadza

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 19:25   #2645
agness2011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
jeżeli 160 to mieści się w przedziale może Ty byłaś zdenerwowana, zestresowana i miałaś wyższy puls? podobno dzidziusiowi się udziela.

Pampuszki zrobione, teraz truskawki, jagody i śmietanka i rozkosz

i jeszcze wizyta u dentysty zaliczona i ząbek naprawiony teraz dopiero za jakiś rok/9 miesięcy mam przyjść
Ana*** dziś w sr było ok. 153 więc już spokojniejsza jestem i możliwe, że było tak jak piszesz, bo pielęgniarka na mnie trochę naskoczyła w gabinecie i lekarz też przy tym był i wspominał, że może trochę zdenerwowana jestem i się młodej udziela Dziękuję za wsparcie

No i brawa dla Ciebie za dentystę mnie w przyszłym tygodniu to czeka... ale zauważyłam, że ostatnio mniej się boję samej wizyty, a bardziej rachunku po niej

Cytat:
małaPaulina nic Ci nie poradzę, bo akurat ten problem jakoś póki co mnie omija... ale za to wspieram Cię duchowo lekarz nic Ci z tym chyba nie pomoże...

Cytat:
Napisane przez Asia19x Pokaż wiadomość
Pisałyście o kg, ja miałam do tej pory 8, tak sądziłam, teraz jak byłam na wizycie w 5 tygodni przytyłam 4 No trudno, teraz jak będę leżeć to juz w ogóle pewnie przytyję

Ale jak się oprzeć pysznej, gorącej, pachnącej pizzy, jak?

Niemożliwe
Asia19x u mnie podobnie... 4 kilo w 4 tygodnie i to wszystko przez to, że na zwolnieniu już siedzę, ciągle czegoś mi się chce i żołądek jakby dna nie miał... a jeszcze ciągle na forum o pysznościach czytam i niestety nie mogę się oprzeć niektórym rzeczom
Po porodzie będziemy zrzucać

Cytat:
tak, możemy w sumie to nie są jakieś zajęcia adaptacyjne specjalnie urządzane (bo wiem, że np w jednym przedszkolu zajęcia adaptacyjne są jakoś od godziny 16, kiedy już przedszkolaków praktycznie nie ma, są tylko "nowe" dzieci z rodzicami). A tu ja sobie wybieram dni, w których chcemy przyjść i jesteśmy od 10 do 11.30, młoda uczestniczy sobie w normalnych zajęciach przedszkolaków,a ja w kącie na krzesełku. Ostatnio tylko ona była z "nowych", dziś był jeszcze tata z córeczką. Ale ta córeczka bardzo nieśmiała (prawie godzinę tylko obserwowała inne dzieci, zajęcia, gdzieś w kącie blisko taty, dopiero po tej godzinie podeszła do stoliczka, gdzie dzieci bawiły się takim kinetycznym piaskiem co trochę włączyła się do zabawy. Moja młoda natomiast pierwsze 5 minut oswajała się a potem już kompletnie nie zwracała na mnie uwagi, tylko uczestniczyła w zabawach. No ale moja w sumie prawie rok starsza od tej dziewczynki,a rok to dużo w rozwoju takiego dziecka. No i przez to, ze moja młoda w ogóle do mnie nie podchodziła, sama szla do łazienki umyć rączki itp to pani mi powiedziała, że następnym razem mogę Asię samą zostawić, one będą miały numer telefonu do mnie, a ja będę gdzieś w pobliżu w razie co.
Aliszcze super, że tak fajnie córka się zaadoptowała oby dalej było tylko lepiej

Cytat:
Widzę zapoczątkowałam trend na to łóżeczko i tego sprzedawcę
Misstic dokładnie tak - oby dobrze nam posłużyło

Cytat:
Napisane przez aisa84 Pokaż wiadomość
Pamiętacie jak pisałam, ze firma tz sie zamyka i od 30.09 by był bezrobotny? No to dzisiaj juz dostał nowa prace a w poniedziałek podpisuje umowę
A ja kupiłam proszek i płyn i od jutra ruszam normalnie to tutaj nawet nie ma takich specjalnych dzieciowych proszków...bylam w dwóch sklepach i w każdym to samo no w rossmanie nie byłam ale pewnie tez to samo takze nam persil sensitive a no i herbatke sobie strzelilam tak jak Katerina polecala

aisa84 super, że mąż znalazł pracę i brawa też dla Ciebie za zakupki

--

Ja właśnie niedawno dotoczyłam się spacerkiem ze szkoły rodzenia (mam tam raptem 1,5 km) i ledwo zipię... a jeszcze miesiąc temu w dwie strony dałam radę spokojnie się przejść... Ale za to pogodę mamy u nas świetną i baaardzo mi się humor poprawił po tym spacerku... słonko świeciło, nie było za gorąco, lekki wiaterek... bajka po prostu I żeby nie było za dobrze, to pochłonęłam 0,5 czereśni (bo tylko tyle się zostało...) i dostałam maila, że fotelik jutro kurier przywiezie
agness2011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 19:28   #2646
małaPaulina
Wtajemniczenie

dziewczyny zobaczycie jak będziemy w 9 miesiącu stękać haha

Mam pytanko,macie jakies pomysly na podgrązone oczy i sińce pod oczami?z racji ze sie budzę 10razy w nocy to wyglądam bosko i nawet jak wstaje rano z lozka wyspana to i tak wyglądam strasznie sypiam też w ciągu dnia ale i tak to nic nie pomaga

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 19:39   #2647
agness2011
Raczkowanie

Cytat:
ojj widzę że zaczynają się dolegliwości

mnie za to choler*nie boli prawe żebro, momentami nie daję rady chodzić a siedzeniu nie wspomnę... no ale maluch ma tam podobne główkę a dzisiaj jeszcze podskakiwała i bach z dynki w żebra :P

aż mi dreszcz przeszedł jak o oddechach przeczytałam:P ja nie wiem jak oddycha się przeponą, nie wiem czy umiem :P
Ana*** jeszcze pewnie nie jedna z nas na bolące żebra będzie narzekała, ale współczuję - ja jeszcze tego nie odczuwam, ale pewnie niedługo się zacznie...

a jeśli chodzi o oddychanie torem przeponowym, to dasz radę Najłatwiej się tego nauczyć leżąc na plecach z ugiętymi nogami - wciągasz nosem powietrze tak, jakbyś chciała całe to powietrze przekazać nie do płuc, a do maleństwa swojego - wtedy Twój brzuch się unosi, a klatka piersiowa nie, a później wypuszczasz powietrze ustami i brzuch opada.
Tutaj można znaleźć opis: http://www.szpitalkarowa.pl/sr_cwicz.htm (pod "Ćwiczenie oddechowe torem przeponowym" - punkt 5)
I tu jeszcze fajnie piszą o oddychaniu torem przeponowym:
http://poradniklaktacyjny.pl/ciaza/p...-przy-porodzie
Stary 2014-07-03, 19:43   #2648
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny zobaczycie jak będziemy w 9 miesiącu stękać haha

Mam pytanko,macie jakies pomysly na podgrązone oczy i sińce pod oczami?z racji ze sie budzę 10razy w nocy to wyglądam bosko i nawet jak wstaje rano z lozka wyspana to i tak wyglądam strasznie sypiam też w ciągu dnia ale i tak to nic nie pomaga
ja kiedyś maczałam płatki kosmetyczne w naparze z rumianku przykładałam potem na oczy i powiem Ci,że pomagało
albo niezawodny ogórek

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Stary 2014-07-03, 19:52   #2649
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ja to juz mówiłam kiedyś do mojego tz, ze mi sie wydaje, ze on ma takie dni jak ja przed okresem np no sa takie dni, ze nawet mi sie nie chcechafac do niego bo co nie powiem to sie odszczeknie i po 5 min ma wyrzuty sumienia albo sie czepia o pierdoły takie, ze jestem czasem w szoku...i juz zauważyłam, ze wlasnie to jakos tak cyklicznie występuje
Ale denerwuje mnie to, ze on jest nerwowy nawet nie do mnie tylko np cos mu upadnie czy jakiś kierowca przed nami go wkurza i on od razu wpada w nerwice normalnie a mnie to wkurza chociaż mnie nie dotyczy

Katerina-ja tam bym pojechała w piątek wróciłam z Pl a jestem troszkę dłużej w ciazy takze nie żałuj sobie no chyba, ze naprawdę nie chcesz albo sie stresujesz a ubezpieczenie to nie jest ogólnoeuropejskie? moje jest ogólne i tz w sumie tez moze sie leczyć i tutaj i tam... chociaż teraz maja być upały to moze nie ryzykuj

Załącznik 5726854
Ubezpieczenie niby eu ale w pl tylko jak nagły wypadek to za darmo a tak trzeba płacić, a w czechach to.nie wiem
Ale nie chce jechać, najezdzilam się już tyle że dziękuję co miesiąc do pl i znudziło.mi się to

A jaką herbatę ? Jakie opakowanie ? Bo nie widzę.fotki

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
Jeszcze wielorybki Cię nadgonią i będzie inny rekord

Ehh facet tego nie zrozumie,że jak się baba nudzi to jedyne co jej zostało czasem to tak na prawdę szlajanie się... Założę się,że jakby tak jeden z drugim siedzieli ciągle w domu i to jeszcze z brzuszkiem to by im na łeb siadło Oby się u was poprawiła atmosferka

Zrób jeszcze raz test,może tak małe przekroczenie jeszcze niczego nie przesądza Ja miałam chyba 138 czyli na styk byłam ale to wynika z tego,że jeszcze o 23 jadłam a o 7 rano miałam badanie i to jadłam owoce,słodycze i jechałam autem po badaniu a podobno nie powinno się więc może miałabym o wiele mniej. Ale postaraj się chociaż minimalnie tą dietę trzymać i uważaj na siebie,bo cukrzyca to bardzo poważna sprawa o ile Tobie szkód nie wyrządzi to o dzidziusia trzeba dbać

Ehh mój też dalej sika z tym forum Jakbym tu miała zgromadzenie anonimowych alkoholików i umawiała się z wami na zbiorowe picie... Nie wiem co w tym złego,szczególnie,że na prawdę większość z nas tu siedzi sama w domu od stycznia/lutego i na łeb można dostać siedząc ciągle samej.. Mnie dzisiaj też coś pachwiny pobolewają Normalnie szlag mnie trafia i właśnie najgorzej mi jak leżę... Ale jeszcze niedługo i przestaniemy się tak męczyć

To się ciesz,że ma tydzień wolnego ! masz chłopa dla siebie W sumie też bym się bała tyle kilometrów robić do Pl ale jakbyście robili co jakiś czas przerwy to nie dałabyś się przekonać? Jeżeli ciąża przebiega bezproblemowo to można podróżować nawet po 30 tygodniu

Ehhhh mam dość dzisiaj. Dalej mnie plecy bolą,kłuje w pochwie,kłuje w odbycie,ciągnie w brzuchu.Trafia mnie szlag... Za to Tż kupił winogronka białe,bo przecena w Biedronce i chodzę do toalety co chwilę,bo pęcherz mi rozsadza
Ja nie lubię jak jest w domu a on myśli że cały tydzień będzie się.lenił a u mnie nie ma lekko może go wygonie do tej.pl

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

Edytowane przez 88Ekaterina88
Czas edycji: 2014-07-03 o 19:54
88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 19:59   #2650
Mandragorrka
Zakorzenienie

Powiem Wam że jak zaczynalam wizazowac to mój malż z tego się podmiewywal i ciężko zastanawial o czym to można tyle pisać.
Potem okazało się ze na forum można dowiedziec się kilku ciekawych rzeczy no i mieliśmy okazję - tz też, spotkać się z kilkoma osobami z wizaza. Już od dawna się nie czepia, teraz to nawet bywa że pyta do tam u dziewczyn

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;47149545]A Ty

Baw się dobrze i daj znac co tam w świecie słychać ;-)[/QUOTE]

W świecie bez zmian
Bawiłam się dobrze, ale krótko bo malż zadzwonił że musi jechac do pracy i potrzebuje samochod. Niemniej zawsze to fajnie wyrwać się z domu

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 20:07   #2651
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie lubię jak jest w domu a on myśli że cały tydzień będzie się.lenił a u mnie nie ma lekko może go wygonie do tej.pl

Ja to lubię jak mój Tż ma wolne 2 dni ale jak weźmie urlop przed porodem i po porodzie to coś czuję,że go pozabijam tam. Przy dziecku lenić na pewno się nie będzie ale przed porodem to jeszcze będzie korzystać z wolności i zrobi sobie wakacje w domu a ja tak samo jestem cięta na takie zachowanie i będę kazał mu zapierdzielać jak murzynowi Jego ostatni urlop w domu 2 tygodniowy,który musiał wziąć,bo szef mu kazał wspominam bardzo źle,bo chodził i tyłek zawracał tylko całe 14 dni

Cytat:
Powiem Wam że jak zaczynalam wizazowac to mój malż z tego się podmiewywal i ciężko zastanawial o czym to można tyle pisać.
Potem okazało się ze na forum można dowiedziec się kilku ciekawych rzeczy no i mieliśmy okazję - tz też, spotkać się z kilkoma osobami z wizaza. Już od dawna się nie czepia, teraz to nawet bywa że pyta do tam u dziewczyn

Mój się śmiał i dalej się śmieje,że my tu o głupotach gadamy i że każda z nas kłamie na temat swoich facetów i w tym,że są super i w tym jacy to są źli :P I wiele razy czytał kilka postów ale co z tego... Niereformowalny człowiek

Mmm... placuszki z cukinii

Stary 2014-07-03, 20:07   #2652
Ana***
Zakorzenienie

Kto chciał pampuszka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pampuchy.jpg (51,9 KB, 18 załadowań)
Stary 2014-07-03, 20:10   #2653
201610121609
Konto usunięte

III trymestr !!! O mój Boże, jeszcze trochę i urodzę. Wrześniówki 2014 cz.5

Cytat:
Ubezpieczenie niby eu ale w pl tylko jak nagły wypadek to za darmo a tak trzeba płacić, a w czechach to.nie wiem
Ale nie chce jechać, najezdzilam się już tyle że dziękuję co miesiąc do pl i znudziło.mi się to

A jaką herbatę ? Jakie opakowanie ? Bo nie widzę.fotki

A to ta
http://www.hipp.de/schwanger/produkt.../bio-stilltee/

Nie wiem czy ok ale brałam widzisz ja?
Tez mnie czasem tz denerwuje jak jest za długo w domu bo mi jakos rytm dnia rozwala

Edytowane przez 201610121609
Czas edycji: 2014-07-03 o 20:11
Stary 2014-07-03, 20:14   #2654
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:
Kto chciał pampuszka
Ja chcę ja !!!!!! Ale to już

Stary 2014-07-03, 20:15   #2655
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Ana !!! jak mogłaś

Stary 2014-07-03, 20:17   #2656
malgosia1051
Zadomowienie

Lokalizacja: stąd gdzie mnie nikt nie zobaczy i nie usłyszy:-)))

Moja koleżanka też jak badała glukozę i też besie mieć powtórnie bo jej wyszło ze ma tylko 30 a słodyczy Tone je itd. I płaczemy sobie bo jak to świństwo mam wypić to aż mnie sciska powtorkie z glukozy będę mieć za miesiąc pewnie 7 sierpnia. Bym juz dziś dostała skierowanie ale jakoś lekarza przekonałam ze najpierw dietę wprowadzę i się zobaczy co dalej. Bo ja nie dam rady teraz wypić tej glukozy:'( no ale jak będę musiała to wypije ale na razie się wzbraniam jak mogę...
60cm
Monika moja coreczka
malgosia1051 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 20:19   #2657
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nmartyna Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki
Nadrobiłam Was, ale co komu miałam odpisać to nie pamiętam...

Wczoraj spotkałam się z koleżankami, jedna przyszła ze swoją 2,5miesięczną córeczką, to kochane dziecko tak fajnie gaworzy, uśmiecha się i głowę już sztywno trzyma, byłam w szoku, że to tak szybko

Po spotkaniu podjechał po mnie Tż i pojechaliśmy na zakupy. Kupiłam dla Małej kosmetyki (na razie z babydream a później zobaczę), oczywiście Tż mnie wkurzył, bo po co ja to kupuję!? A no po to żeby było! Nie przeterminuje się!
Chciałam kupić w smyku ręczniczki z kapturkiem,ale drogo było więc chyba na alledrogo zamówię.
Dla siebie zakupiłam spodnie takie cieniutkie, trochę eleganckie na gumce, sukienkę czarną i dwie bluzeczki. Do tego w Pull&Bear była wyprzedaż to zaszłam rozglądnąć się za jakąś bluzą bo w moje nie wejdę, a czasami chłodno jest i trzeba coś zarzucić na siebie. Na dziale damskim nic nie było, to kupiłam na męskim S Tż się śmiał ze mnie, ale powiedział, że on by takiej nie ubrał bo babska jest, więc jest ok

A dzisiaj mam ochotę udusić Tżta! I zastanawiam się czy nie wyprowadzić się na jakiś czas do mieszkania rodziców. Oni wyjeżdżają na 2 miesiące, to przynajmniej nie musiałabym kilka razy dziennie chodzić tam do psinki mojej i miałabym spokój!
A wracając do Tżta, to przeszedł dzisiaj sam siebie! Nawrzeszczał na mnie przy teściu, bez powodu tak naprawdę! O wszystko ma pretensje! Mówię do niego, że muszę iść do rodziców po jagody jak chce pierogi w sobotę (sam to wymyślił) to drze się, że ciągle się szlajam! A tak naprawdę co mam robić? Siedzę całymi dniami sama, to chociaż u rodziców mam z kim pogadać... Poszłam do domu z płaczem, a ten teraz udaje, że nic się nie stało i wielce wziął się za malowanie łóżeczka!

Aaa i wczoraj jeszcze coś mi się zaczęło dziać z pralką... Nastawiłam pranie (dobrze, że pościel, ale były też tam jakieś koszulki moje i tżta) normalnie na 50st, bo zawsze tak piorę. Wyprało się, otwieram pralkę, a z niej aż paruje! Pranie gorące, tak jakby się dopiero co gotowało! No i dodatkowo pralka nie wywirowała. Ustawiłam na samo wirowanie jeszcze raz i poszłam, to ta menda znowu nie wywirowała i pranie pływało w pralce...
Na pewno nie wrzucę do tego dziadostwa ubranek do Małej, będę prała u Mamy...

Trochę się nażaliłam, ale tak mi się humor ostatnio zepsuł, nie wiem co się dzieje ze mną...
Mam nadzieję, że do wieczora mi przejdzie...

Faceci chyba tak mają.... Na swojego TŻ czasem nie potrafię zrozumieć. Nie przejmij się kochanka. Chociaż to niezłe wkurzyc, ze najpierw zrobi aferę,a potem jakby nigdy nic udaje,żenić sienie stało.

My też mamy babydream zakupione dzisiaj.
A reczniczkow chyba nie kupię. O ile się nie mule mam po Majci dwa,bo jeden na pewno wyrzuciłam,bo był już bardzo szorstki. A jak uznam,ze za szorstkie SA te dwa,które mam to zwykłym będę wycierała.
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 20:24   #2658
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Pytam, ponieważ u nas nie było takiej możliwości, z punktu prawnego. Nie była podpisana umowa i dziecko ie mogło zostać bez opieki opiekuna, bo to tak jakby zostało w ogóle bez opieki
Rodzic musiał być i obserwować
na przepisach się nie znam,ale możesz mieć rację. W klubie malucha też zostawała sama (rodzice/dziadkowie najczęściej siedzieli w przedsionku, nie wiem, czy jakaś umowa była spisywana (znaczy się umowa była, ale treści nie pamiętam), bo to z moją mamą młoda chodziła i mama załatwiała formalności. A teraz jak chodzimy na te zajęcia do prywatnego przedszkola to ja już umowę podpisałam, bo to warunek do zaklepania sobie miejsca, no bo żadnych kryteriów nie ma jak w przypadku rekrutacji do państwowego przedszkola no i ja dodatkowo płacę za te zajęcia adaptacyjne o czym mowa jest w umowie też. Ja ogólnie planuję w tym czasie czytanie książki na ławce przed przedszkolem także będę w pobliżu ale jeśli chodzi o państwowe przedszkola to pewnie masz rację, bo raczej z tego, co słyszę od rodziców, te zajęcia są z rodzicami, jeżeli w ogóle są. Choć wiem, że umowy z przedszkolem państwowym podpisuje się w ciągu 7 dni od podania listy przyjętych, inaczej zostaje się wykreślonym z listy. Może w tej umowie też coś jest wtedy o zajęciach adaptacyjnych? No ja tego nie wiem, bo młoda do żadnego państwowego się nie dostała

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 20:37   #2659
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień Dobry

Gratuluje wizyt dziewczyny ja jak miałam w piątek to jak zachcialam płytkę to lekarz powiedział, ze moze tam bedzie słabo widac bo dzidzia juz większa i moze nic nie pokazać...ale buzinke swoją wystawiła to nawet on był zdziwiony
Co do wielkości malutkiej no to 30t0dz miała 1400gr ale margines błędu to podobno aż 206g takze ja wole zeby te 1400 było bez błędu ja jestem drobna i niska za to tz jest wysoki dosyć i urodził sie duży ale brzuch mam malutki to moze klocek z niego nie wyjdzie

Latte-mi tez ostatnio nie wystarcza sam rogal do spania i zadzieram nogę na dodatkowa poduszkę

Simran-kotki sa kochane baaardzo mi brakuje mojego a w sumie naszego (mamy i siostry tez) kocurka, ktory u mamy pozostał...teraz jak byłam tydzień u mamy to nie zostawiłam go w spokoju

Katerina-no chłop zrobił Ci słuszna kanapeczkę i mów co to za jogurty zle bo mnie zaciekawiłaś

Czas sie podnieść po jakies swoje kanapeczki a pózniej walne pieczarkowa z makaronem i gigantyczna ilością śmietany no i dzisiaj w końcu musze kupić proszek i chyba juz jutro ruszam z praniem dla malutkiej tzn "juz" to chyba zle słowo bo Wy juz praniach a ja dopiero ruszam

Nie przejmij się, ja tez jeszcze nic nkee zaczelam prać, mało tego, najprawdopodobniej wstrzymał się jeszcze trochę, bo uważam,ze to czas jeszcze;p.
Stary 2014-07-03, 20:42   #2660
201610121609
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Nie przejmij się, ja tez jeszcze nic nkee zaczelam prać, mało tego, najprawdopodobniej wstrzymał się jeszcze trochę, bo uważam,ze to czas jeszcze;p.

A ja juz panika, ze wszystkie poprane i jutro miałam zacząć moze zacznę ale bez ciśnienia, ze trzeba wszystko

Stary 2014-07-03, 20:45   #2661
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Słodycze to moja wielka miłość w domu prawie nigdy nie mamy słodyczy bo wszystkie zeżre. Nie ważne ile ich jest. Mój mąż też lubi sobie podejść słodycze, wieć kupuje do biura i tam wcina
Fakt, że teraz w ciąży prawie nie mam na nie ochoty - częściej jakiś kabanos, śledź, chipsy, cola (samo zdrowie) ale i tak zdarza się że muszę zjeść coś słodkiego.

No właśnie czytamy. Wszystko przez programy pani Bosackiej Wiem co jem. Wcześniej zylismy w blogiej nie świadomosci, a teraz staramy się wybierać mądrze.
Chociaż i tak czasami to olewam jak mnie najdzie ochota na gorący kubek albo inna chemię

Dla mnie TŻ niestety słodycze SA zguba, teraz tez wcinam ile wodzie, dlatego przytylam juz 10 kg.

Ja oczywiście tez czytam składy, staram się jeść mądrze,ale podobnie jak ty czasem zgrzeszę.
Stary 2014-07-03, 20:51   #2662
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
A to ta
http://www.hipp.de/schwanger/produkt.../bio-stilltee/

Nie wiem czy ok ale brałam widzisz ja?
Tez mnie czasem tz denerwuje jak jest za długo w domu bo mi jakos rytm dnia rozwala

Widzę
Ja mam z nestle beba mama schwangeren und stilltee

A i z tego też mam witaminy, ale je to mam za free bo od gina biorę próbki z poczekalni

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

Edytowane przez 88Ekaterina88
Czas edycji: 2014-07-03 o 21:08
88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 21:06   #2663
Latte88
Zakorzenienie

Dziewczynki jeśli chcecie to zapraszam na bloga, nowy wpis za każde wejście i like dziękuję
Latte88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 21:08   #2664
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mo_onika_ika Pokaż wiadomość
witam i ja dzisiaj
Dziś 31 tc ale nawet to mnie nie cieszy.. Jak wczoraj zaczęły się potężne bóle pleców tak dzisiaj ciąg dalszy. Nie jestem w stanie normalnie wstać z łóżka, iść... Do tego moje łydki są takie ciężkie i napięte...Czuję się z tym strasznie. I wiem że już teraz może być tylko gorzej, ciężej. Czuję się do niczego. Nic sama zrobić nie mogę. A plecy bolą od łopatek po krzyż...
Mały fika od rana, wsadził gdzieś stópkę we wnętrzności i bolało Ale On może
Mój kalendarz pokazuje że zaczynam 31 tc i wraz z tym 8 miesiąc

Gratuluje 8 miesiąca i współczuję tego bólu i zmęczenia.
Stary 2014-07-03, 21:25   #2665
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agness2011 Pokaż wiadomość
Ana*** dziś w sr było ok. 153 więc już spokojniejsza jestem i możliwe, że było tak jak piszesz, bo pielęgniarka na mnie trochę naskoczyła w gabinecie i lekarz też przy tym był i wspominał, że może trochę zdenerwowana jestem i się młodej udziela Dziękuję za wsparcie

No i brawa dla Ciebie za dentystę mnie w przyszłym tygodniu to czeka... ale zauważyłam, że ostatnio mniej się boję samej wizyty, a bardziej rachunku po niej
no i super, oby tak dalej

tia myślałam, że mam z głowy dentystę zdążyłam wrócić i co?? żab mnie jeden boli normalnie chyba mnie zaczarował... wcześniej nic nie bolało a był zepsuty a teraz jak niby ok to mnie zaczął boleć

Cytat:
Napisane przez agness2011 Pokaż wiadomość
Ana*** jeszcze pewnie nie jedna z nas na bolące żebra będzie narzekała, ale współczuję - ja jeszcze tego nie odczuwam, ale pewnie niedługo się zacznie...

a jeśli chodzi o oddychanie torem przeponowym, to dasz radę Najłatwiej się tego nauczyć leżąc na plecach z ugiętymi nogami - wciągasz nosem powietrze tak, jakbyś chciała całe to powietrze przekazać nie do płuc, a do maleństwa swojego - wtedy Twój brzuch się unosi, a klatka piersiowa nie, a później wypuszczasz powietrze ustami i brzuch opada.
Tutaj można znaleźć opis: http://www.szpitalkarowa.pl/sr_cwicz.htm (pod "Ćwiczenie oddechowe torem przeponowym" - punkt 5)
I tu jeszcze fajnie piszą o oddychaniu torem przeponowym:
http://poradniklaktacyjny.pl/ciaza/p...-przy-porodzie
u mnie bolą po prawej stronie, bo malutka pcha tam główkę

dziękuję za instrukcję oddychania chyba będę musiała sobie to przemyśleć i potrenować, ale sama myśl przyprawia mnie o dreszcze

Cytat:
Napisane przez Niestabilna Pokaż wiadomość
Ja chcę ja !!!!!! Ale to już
Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
Ana !!! jak mogłaś
częstować się wyszła mi caaała tacka i to kilka rzędów wzwyż chyba z 50 pampuchów

Cytat:
na przepisach się nie znam,ale możesz mieć rację. W klubie malucha też zostawała sama (rodzice/dziadkowie najczęściej siedzieli w przedsionku, nie wiem, czy jakaś umowa była spisywana (znaczy się umowa była, ale treści nie pamiętam), bo to z moją mamą młoda chodziła i mama załatwiała formalności. A teraz jak chodzimy na te zajęcia do prywatnego przedszkola to ja już umowę podpisałam, bo to warunek do zaklepania sobie miejsca, no bo żadnych kryteriów nie ma jak w przypadku rekrutacji do państwowego przedszkola no i ja dodatkowo płacę za te zajęcia adaptacyjne o czym mowa jest w umowie też. Ja ogólnie planuję w tym czasie czytanie książki na ławce przed przedszkolem także będę w pobliżu ale jeśli chodzi o państwowe przedszkola to pewnie masz rację, bo raczej z tego, co słyszę od rodziców, te zajęcia są z rodzicami, jeżeli w ogóle są. Choć wiem, że umowy z przedszkolem państwowym podpisuje się w ciągu 7 dni od podania listy przyjętych, inaczej zostaje się wykreślonym z listy. Może w tej umowie też coś jest wtedy o zajęciach adaptacyjnych? No ja tego nie wiem, bo młoda do żadnego państwowego się nie dostała
to jak umowę podpisywałaś już jakąś, nawet wstępną umowę to pewnie inaczej
Stary 2014-07-03, 21:26   #2666
malgosia1051
Zadomowienie

Lokalizacja: stąd gdzie mnie nikt nie zobaczy i nie usłyszy:-)))

A ja dość dobrze przechodzę ciążę Aż sama się sobie dziwie tylko ze mam opuchnięte stopy i ręce u rak i czasem uciska mnie w lewym boku pod zebrami i no ta kość ogonowa no i sprzątać szybko nie umiem ale jakoś dany rade
60cm
Monika moja coreczka
malgosia1051 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 21:33   #2667
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:

widzę Ania wzięła się za robienie zakupków
W końcu się wzięła;p, jak sobie uświadomiła,ze ledwo się porusza,a zostały jej dwa miesiące.

Jutro z siostrą robimy porządki u mnie w domu. Musimy miejsce w szafac zrobić dla bejbika....
Stary 2014-07-03, 21:44   #2668
agness2011
Raczkowanie

Cytat:
tia myślałam, że mam z głowy dentystę zdążyłam wrócić i co?? żab mnie jeden boli normalnie chyba mnie zaczarował... wcześniej nic nie bolało a był zepsuty a teraz jak niby ok to mnie zaczął boleć

u mnie bolą po prawej stronie, bo malutka pcha tam główkę

Ana***
ale boli Cię ten, który Ci dentysta robił? Bo jeśli tak to to podobno normalne - może tak być, bo jednak coś tam było robione - jak jutro też będzie bolał to wtedy już chyba trzeba poprawić...

Co do żeber to pomyśl, co będzie jak będziemy tam kopniaki dostawać

Cytat:
Napisane przez malgosia1051 Pokaż wiadomość
A ja dość dobrze przechodzę ciążę Aż sama się sobie dziwie tylko ze mam opuchnięte stopy i ręce u rak i czasem uciska mnie w lewym boku pod zebrami i no ta kość ogonowa no i sprzątać szybko nie umiem ale jakoś dany rade
malgosia1051 też mam opuchnięte stopy i ręce...
Stary 2014-07-03, 21:46   #2669
Misstic
Wtajemniczenie

Ana o jezuniu pychota
Chyba cie znielubie za to hehe
A jagodek nie pojem bo bym musiala ruszyc dupsko dalej gdzies na rynek bo kolo mnie nigdzie nie ma :\
Mialam ci pisac o tym oddychaniu ale zostalam uprzedzona hehe
W kazdym razie przy wdechu nosem brzus idzie do gory, przy wydechu ustami opada.

Asia i Agness witajcie w klubie z tyciem od ostatniej wizyty poszlo w gore prawie 4kg, jak to zobaczylam na wadze to malo nie padlam. Ogolnie mam 7kg na plusie od poczatku ciazy

Bylismy z mezulkiem w ch cos poszamac. Ja wzielam sobie dorsza, frytki, warzywka na patelnie i mirinde. Najadlam sie jak glupia, ledwo wstalam
Zaszlismy tez do rossmanna i kupilam dla Roksanki krem do pupy i krem do buzi i calego cialka z babydream (ten jest teraz na promocji jakby ktos potrzebowal)

Kocham Cię Mężu
http://s3.suwaczek.com/20130713580113.png

Nasza Roksanka jest już na świecie
15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Misstic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-03, 21:55   #2670
DorissiriD
Rozeznanie

He, he mój tż też powtarza, że musi kiedyś wejść i poczytać co piszemy. Ale wiem, że tego nie zrobi, tylko tak gada. Czasem go denerwuję, tym, że czytam czy piszę na forum. Szczególnie gdy chce komputer. Ale z kolei jak jestem sama z córką to też nie daję rady usiąść.

Ostatnio zrobiłam dwie ogromne tarty owocowe: z jagodami (u mnie mówi się borówki) i z truskawkami. Oczywiście na bitej śmietanie i cieście kruchym. Także mam dość - przynajmniej bitej śmietany!

Ale dziś mnie córa zrobiła... Wczoraj pierwszy raz w życiu nie miała drzemki w dzień choć probowałam ją położyć. Dziś obudziła się o 8. Czekałam czy będzie spiąca, ale nic na to nie wskazywało szczególnie, że TŻ wrócił wczesnie z pracy. Poszedł z nią na plac zabaw, potem na rower ją w fotelik zapakował i jak już nadrobiłam forum i miałam do Was pisać to odebrałam telefon, że Marta usnęła w foteliku (ok.18:00) i mam po nią podjechać samochodem Jak zaparkowałam pod blokiem to się obudziła. Spała jakieś pół godz a teraz przewala sie w łóżeczku i co chwilę woła tatę...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości