Psy- cz. II - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-06, 12:52   #4861
anlejka
Zakorzenienie

Dot.: Psy- cz. II

Cytat:
Napisane przez Yavanna84 Pokaż wiadomość
Ja w piszczeniu jestem niezła. Większość sąsiadów ma mnie pewnie za totalnego świra, ale skoro na psa to działa, to mogę się ekscytować tym, że pies się czegośtam nauczył.

Z agility mam inny problem, dla mnie nauczenie się toru to jest dramat. Niby wiem co po czym mam biec, ale tak już w połowie tracę orientację.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Sugarfree, jaki piękny ten Twój psiak.
Ja nie Znaczy ja mam ogromny problem z okazywaniem emocji... tych pozytywnych Potrafię się rozryczeć w ciągu minuty jak coś jest nie tak, ale jak stanie się coś pał łał to się uśmiechnę i powiem tylko "no i w porzo"
Dlatego robienie z siebie czubka dla psa było dla mnie nie do przeskoczenia. W sumie starałam się od początku najpierw w domu. Teraz już na spacerach jak jestesmy gdzieś sami to pisnę, pobiegam i poskaczę. Ale tylko chwilę Jak już jacyś ludzie, to momentalnie zamykam się w sobie i tylko "dobry Milo, dobry, brawo" ale wesołym głosem
Także jakieś szkolenia czy coś, to powinnam zacząć od samej siebie. Jakieś nie wiem, aktorstwo z modulacji głosu czy coś
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 12:52   #4862
burtonistka
Zakorzenienie

Ten pierwszy bardzo ładny Z wyglądu są fajne, ale charakter trochę dla mnie za mocny

burtonistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 12:56   #4863
sugarfreeee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
ja jakiś miesiąc temu chciałam się przejść na wystawę psów nierasowych, pamiętałam datę, ale godziny już nie a tego dnia pech chciał, że nie działał mi internet. oczywiście jak dojechałam na miejsce to wszystko był już posprzątane

sugarfreee, dobrze zrozumiałam z bloga, ze zabierasz psiura ze sobą do pracy? nie dokazuje?

Tak 1-2 razy na tydzień Nie dokazuje, bo jest klatkowy, więc jak tylko wpada do socjala w pracy pruję w stronę gdzie zaczynam rozkładać klatkę i siada na jeszcze nierozłożonej - totalnie nie kumam dlaczego, ale to bardzo kocha

Cytat:
Napisane przez Rottie Pokaż wiadomość

śliczny kolor! generalnie żeby popatrzeć to sobie mogę, ja nie lubię takich małych działkających ratlerków i mam awersję do yorków, natomiast reszta psów to dla mnie miodzik Natomiast do naszego trybu życia, tego, co chcę z psem robić i co mi się podoba w charakterze idealnie pasuje ozik, z każdym dniem się w tym utwierdzam

Cytat:
Ja w piszczeniu jestem niezła. Większość sąsiadów ma mnie pewnie za totalnego świra, ale skoro na psa to działa, to mogę się ekscytować tym, że pies się czegośtam nauczył.

Z agility mam inny problem, dla mnie nauczenie się toru to jest dramat. Niby wiem co po czym mam biec, ale tak już w połowie tracę orientację.

Sugarfree, jaki piękny ten Twój psiak.
Ja też - na psim przedszkolu byłam najbardziej atrakcyjną piszczałką dla wszystkich szczeniorów

Dziękuję bardzo, nie jest piękny wystawowo, ale mnie odpowiada

sugarfreeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 13:00   #4864
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez sugarfreeee Pokaż wiadomość
Niee czekamy aż do klubu przyjdą hopki i inne atrakcje )

Macie pomysł jak popracować nad aportem...w wodzie? Normalnie aport mamy opanowany całkiem ładnie, natomiast jak rzucam patyka do wody, to Balu płynie po niego, po czym staje w odpowiedniej odległości i go pożera...nawet nie próbuję wrzucać innych zabawek, bo boję się że zginą...nie potrafię jakoś przełożyć mu, że komenda "przynieś" dział też w wodzie
Hm, ja bym przede wszystkim rzucała coś innego, niż patyk. Są różne zabawki pływające. Możesz przywiązać jakiś nie za gruby sznurek do tej zabawki i go trzymać, jak się boisz że może odpłynąć

Niestety mam podobny problem z Rokim. Tylko że on ogólnie nie chce aportować, nie lubi przynosić. Interesują go tylko patyki - i na spacerze na łące, i w wodzie... Też płynie po patyk, ale potem nie oddaje go, tylko chce go pożreć. A po nic innego nie chce wskoczyć do wody.

Elmo ślicznie aportuje piłkę z wody, zaryzykowałam utratę jednej z piłek i mu wczoraj rzucaliśmy. Miał super zabawę, przynosił i prosił żeby dalej rzucać Liczę, że może Roki się przekona do piłki - patrzył na to jak Elmo ją przynosi i chyba trochę go kusiło, żeby też za nią polecieć. Ale jeszcze się nie przełamał. On to tylko patyk i patyk, wczoraj się nie pobawił za wiele, bo jeden jedyny patyk który tam znaleźliśmy mu odpłynął z nurtem rzeki A więcej nie było.

Cytat:
Spróbuję! Tylko sama się jeszcze w tym roku nie moczyłam a od kilku miesięcy mieszkam 10 m od jeziora
Zazdroszczę
My będziemy mieć blisko tę rzeczkę, ale niestety dobre zejście do niej jest kawałek od nas, trzeba tam podejść. Reszta brzegów jest zbyt stroma żeby pies wyszedł, Roki z rozpędu wskoczył, na szczęście był na smyczy i TŻ go wyciągał.
Wolałabym zdecydowanie jezioro, bo to i głębsze niż ta woda (dość płytka ta nasza rzeczka), pies popływa, a i ja bym mogła z nimi wejść. Do tej rzeczki to się trochę boję, chyba żeby w jakichś plastikowych sandałach może.

Cytat:
No niestety, wiele psów cierpi przez to, że naprawdę jest to pies dla zaawansowanych ludzi, którzy muszą traktować posiadanie jako hobby, czyli wiele czasu temu poświęcać i kochać to, co się robi Mało jest borderów które są łatwe (w różnym tego słowa znaczeniu), szczególnie teraz, kiedy pojawiła się moda.
Mnie się bardzo podobają i bordery, i aussie, ale jestem boleśnie świadoma, że to raczej nie rasa dla mnie

Cytat:
Ja bym chciała ciemnego tygryska Ale będzie co będzie.

Pies nie w moim typie, ale robi wrażenie. Respekt taki budzi, nie bałabym się z takim psem chodzić ciemnymi ulicami
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 13:04   #4865
burtonistka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Pies nie w moim typie, ale robi wrażenie. Respekt taki budzi, nie bałabym się z takim psem chodzić ciemnymi ulicami
Największy plus z posiadania dużego psa jest taki, że w dużych miastach w zapchanej komunikacji miejskiej od razu robi się luźniej wokół ciebie

Stary 2014-07-06, 13:15   #4866
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
śliczny kolor! generalnie żeby popatrzeć to sobie mogę, ja nie lubię takich małych działkających ratlerków i mam awersję do yorków, natomiast reszta psów to dla mnie miodzik Natomiast do naszego trybu życia, tego, co chcę z psem robić i co mi się podoba w charakterze idealnie pasuje ozik, z każdym dniem się w tym utwierdzam

Dziękuję bardzo, nie jest piękny wystawowo, ale mnie odpowiada
Ja też się z BC idealnie spasowałam. Muffin znacznie przebił moje marzenia i wyobrażenia o życiu z psem.

E tam wystawowo, ważne że życiowo śliczny.

Fotografie psów: https://www.facebook.com/SnapDogPL/

Muffin: https://www.facebook.com/muffinbordercollie
Yavanna84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 13:19   #4867
Rottie
Zadomowienie

No ja mam tak samo, wszystkie psy są dla mnie fajne, niektóre rasy wyjątkowo uwielbam oglądać, ale no właśnie tylko oglądać u kogoś A rozrzut mam niezły, od dogów niemieckich, przez whippety i donki aż po cziłki

Ze strony Rey Gladiator, jak ktoś ciekawy

"Presa jest to pies odznaczający się spokojem i opanowaniem. Zawsze bacznie obserwującym swoje otoczenie. Pies ten tak samo jak jego przodkowie sam ocenia sytuację i działa adekwatnie do tego, co się aktualnie dzieje. Jeśli uważa, że sytuacja nie wymaga jego interwencji spokojnie leży i wpatruje się swym przenikliwym wzrokiem w otoczenie, jeśli uzna, że dzieje się coś podejrzanego zadziała błyskawicznie jednak zawsze adekwatnie do zagrożenia. Czasem będzie to pojedyncze warknięcie, gdy przeciwnik nie stanowi poważnego zagrożenia a czasem będzie to błyskawiczny atak. Możemy być pewni, że w towarzystwie takiego psa zawsze możemy czuć się bezpiecznie. "

"Dla swojej rodziny i najbliższych znajomych, których włączył do grona wybranych przyjaciół jest niezastąpionym towarzyszem i jest gotowy bronić ich zawsze własnym ciałem. Dla najmłodszych jest bardzo delikatny. Niejednokrotnie możemy zaobserwować jak bardzo zmienia się, na co dzień groźne i nieprzejednane oblicze tego psa, gdy przyjdzie mu bawić się z dzieckiem. Widzimy w takich momentach, że te na pozór groźne, brązowe oczy zbierają w sobie całą miłość i delikatność świata. Oczywiście zabawy z dziećmi ze względu na masę i siłę tego psa powinny odbywać się pod kontrolą dorosłych."

"Presa to pies niekonfliktowy. Wśród spokojnie zachowujących się ludzi i psów sam również pozostaje spokojny. Pamiętać jednak należy, że jako pies obronny, presa zareaguje bardzo szybko na agresywne zachowanie innego psa czy człowieka. Nie jest on agresywny w stosunku do mniejszych i słabszych wiedząc, że ma nad nimi przewagę fizyczną. Także nie raz spotkamy się z sytuacją, gdy mniejszy pies lub dziecko będą mogli sobie pozwolić w stosunku do presy na znacznie więcej niż dorośli."

" Charakter presy w sytuacji, gdy jest ona psem rodzinnym jest wspaniały. Z jednej strony jest to pies poważny i niezależny a z drugiej jest to pies bardzo oddany swojej rodzinie i pragnący się jej przypodobać. Ponadto presa jest psem inteligentnym i w miarę łatwo poddającym się szkoleniu. Potrzeba tylko trochę konsekwencji i szybko zobaczymy rezultaty. Już dwu miesięczne szczenięta błyskawicznie zapamiętują podstawowe komendy. Pamiętać przy tym należy, że presa ma specyficzny charakter i nie należy jej traktować tak jak innych ras. Ten pies nie lubi przymusu i poniżania, dlatego gdy chcemy mieć dobrze wyszkolonego psa musimy się tego wystrzegać. Te psy same z siebie lubią wykonywać polecenia i choć bywają nieraz bardzo uparte to jednak możemy spodziewać się że szkolenie tego psa będzie przyjemnością i dostarczy niemałej satysfakcji (presa bez problemu może startować w PT czy obedience). Ponadto należy w tym miejscu nadmienić ze Presy to psy bardzo czułe i z pewnością nie pogardzą pieszczotami. Chętnie położą się u stóp właściciela gdy ten bedzie odpoczywał by stale mieć z nim kontakt. Nie są w tym natarczywe i nie wymuszają naszej uwagi."

"Presa nie jest jednak trudnym psem. Jest to zwierzę nadzwyczaj inteligentne i nie ma problemu z nauczeniem go zasad panujących w naszym domu jak i przeróżnych komend. Ktoś kto posiada podstawową wiedzę o psach i będzie pamiętał o konsekwencji na pewno poradzi sobie z wychowaniem presy."

"Dla obcych są to psy niebezpieczne i nieprzekupne. Za naszym pozwoleniem zaakceptują obcego ale będą go miały cały czas pod czujnym okiem, gotowe w każdej chwili do ataku. I raczej na pewno nikt nie wejdzie do naszego domu samowolnie – i o czym należy pamiętać presa nie wpuści nawet często zaglądającego znajomego bez naszego pozwolenia choć w naszej obecności go toleruje."

Edytowane przez Rottie
Czas edycji: 2014-07-06 o 13:22
Rottie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-06, 13:41   #4868
sugarfreeee
Zakorzenienie

Ja lubię psy które nie lepią się do wszystkich obcych i nie ukrywam, że takiego szukałam. Specjalnie nie wzmacniałam w psie miłości do innych, bo w cechach rasy jest nieufność wobec obcych - tego też wymagam. Instynkt stróżujący jest znacznie bardziej rozwinięty od bokserów, co mnie dziwi.

Ja molosa nie mogłabym mieć głównie ze względu na aktywny tryb życia - wakacje pod namiotami, w drodze, codziennie kilku-kilkunasto kilometrowe spacery, rower, jogging, seminaria , zawody... Border na zbyt wysoki level wchodzi, szukałam bardziej stabilnego psa a nie mam (jeszcze ) ambicji sportowych na wysokim poziomie. Jeśli zaskoczę w sportach dość dobrze, to następnym psem będzie ozik z linii sportowej, ostatecznie vers. Na razie potrzebowałam niższego levelu, żeby w ogóle rozeznać czy faktycznie będę się w tym spełniać - a na razie spełniam się

Bardzo fajnie, że jest tyle ras psów, szkoda tylko, że niewielki procent ludzi naprawdę dobiera psa pod swój tryb życia i potrzeby a nie tylko patrzy na wygląd i modę.

Stary 2014-07-06, 14:22   #4869
inga21
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba najładniejszy pies tej rasy, jakiego widziałam, będą super dzieciaczki Bardzo mi się podoba, już umaszczenie mnie przekonuje i ma zostawione uszy! Powiedz mi, że też zostawiasz uchole na miejscu i nic nie wykombinujesz
Właśnie sobie wyobraziłam, jakie będziesz miała stadko.. wagowy rozrzut będzie piękny I miny ludzi kiedy dowiedzą się jakie rasy psów masz
Myślałam że Tekila była ciachnięta. Jak się Iwan trzyma?
inga21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 14:34   #4870
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inga21 Pokaż wiadomość
Chyba najładniejszy pies tej rasy, jakiego widziałam, będą super dzieciaczki Bardzo mi się podoba, już umaszczenie mnie przekonuje i ma zostawione uszy! Powiedz mi, że też zostawiasz uchole na miejscu i nic nie wykombinujesz
Właśnie sobie wyobraziłam, jakie będziesz miała stadko.. wagowy rozrzut będzie piękny I miny ludzi kiedy dowiedzą się jakie rasy psów masz
Myślałam że Tekila była ciachnięta. Jak się Iwan trzyma?
Nic Ci nie powiem

Już teraz codziennie słyszę, że mam wszystkie rozmiary, pełne troski pytania, czy Tekila nie jest deptana, ewentualnie zjadana przez Iwana
Nie była jeszcze. Czekaliśmy na cieczkę, jakoś tak z opóźnieniem przyszła, ale u Tekili to nic niezwykłego. Dopiero jak miała 2,5 roku dostała pierwszej, normalnej cieczki. Teraz znowu jest zły czas na ciachanie, bo lato. Poczekamy do września/października.
A Iwanek jak wino
Stary 2014-07-06, 14:36   #4871
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
Ja lubię psy które nie lepią się do wszystkich obcych i nie ukrywam, że takiego szukałam. Specjalnie nie wzmacniałam w psie miłości do innych, bo w cechach rasy jest nieufność wobec obcych - tego też wymagam. Instynkt stróżujący jest znacznie bardziej rozwinięty od bokserów, co mnie dziwi.

Ja molosa nie mogłabym mieć głównie ze względu na aktywny tryb życia - wakacje pod namiotami, w drodze, codziennie kilku-kilkunasto kilometrowe spacery, rower, jogging, seminaria , zawody... Border na zbyt wysoki level wchodzi, szukałam bardziej stabilnego psa a nie mam (jeszcze ) ambicji sportowych na wysokim poziomie. Jeśli zaskoczę w sportach dość dobrze, to następnym psem będzie ozik z linii sportowej, ostatecznie vers. Na razie potrzebowałam niższego levelu, żeby w ogóle rozeznać czy faktycznie będę się w tym spełniać - a na razie spełniam się

Bardzo fajnie, że jest tyle ras psów, szkoda tylko, że niewielki procent ludzi naprawdę dobiera psa pod swój tryb życia i potrzeby a nie tylko patrzy na wygląd i modę.
Hm... Border odpadłby już na pierwszym wymaganiu, to pies który kocha ludzi i brak mu rezerwy do obcych. Mnie się to bardzo podoba, bo często wyjeżdżamy i szukałam psa, który z łatwością adaptuje się do nowych warunków, nie przeszkadzają mu obcy ludzie, a jako że nocujemy czasem w hotelach i pensjonatach, to powinien sprawiać dobre wrażenie już na starcie. I Muffin tak ma, kocha ludzi i nawet psich sceptyków potrafi do siebie przekonać, dzięki temu jest całkowicie bezproblemowy gdziekolwiek z nim nie pojedziemy. Instynktu stróżującego nie ma za grosz. Dodatkowo praktycznie nie szczeka, co dla mnie jest ogromnym plusem. Domu pilnuje mi Solid, pies jest od innych zadań.

Fantastyczna jest energia bordera i jego pozytywne nastawienie do każdej proponowanej mu aktywności. Agility, sztuczki, bieganie po lesie, pływanie - wszystko jest takie super dla BC i cieszy się całym sobą. Faktycznie te psy się mocno nakręcają, ale jak się od szczeniaka uczy go odpoczywania i relaksu, to nie stanowi to problemu. A przynajmniej mój egzemplarz tak ma. Na treningu praca, na spacerach szaleństwo, a w domu zmienia się w kanapowego przytulaka wymagającego drapania po brzucholku. Ale jedno jest pewne, to rasa tylko dla tych którzy mają sporo czasu, mogą i chcą go poświęcić psu.

Ja też nie zdecydowałam się na psa z linii sportowej, już prędkość Muffina jest dla mnie nie do ogarnięcia na agility, poza tym jednak wizualnie bardziej podoba mi się typ wystawowy (choć nie taki przesadzony, ciężki i mocno ofutrzony).

Najważniejsze żeby realnie ocenić swoje możliwości i dobrze poznać rasę przed zakupem szczeniaka.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-06, 14:47   #4872
inga21
Zakorzenienie

Cytat:
Nic Ci nie powiem

Już teraz codziennie słyszę, że mam wszystkie rozmiary, pełne troski pytania, czy Tekila nie jest deptana, ewentualnie zjadana przez Iwana
Nie była jeszcze. Czekaliśmy na cieczkę, jakoś tak z opóźnieniem przyszła, ale u Tekili to nic niezwykłego. Dopiero jak miała 2,5 roku dostała pierwszej, normalnej cieczki. Teraz znowu jest zły czas na ciachanie, bo lato. Poczekamy do września/października.
A Iwanek jak wino
Nie zgadzam się, uszyyy poproszę
Ja bym mówiła, że Tekila jest systematycznie przeżuwana i wypluwana A jak się zmęczy to wsiada na Iwana i on ją wozi.
Daj spokój moja też miała chyba z 2 lata, a cieczki trwały kilka dni Ale okazało się że jakieś dziwne jajniki miała.
Cytat:
Najważniejsze żeby realnie ocenić swoje możliwości i dobrze poznać rasę przed zakupem szczeniaka.
To powinno być pogrubione i wstawione w pierwszym poście następnej części psiego wątku. Tyle razy powtarzane, a i tak dużo ludzi bierze psa bo ładny.
Stary 2014-07-06, 14:49   #4873
sugarfreeee
Zakorzenienie

Cytat:
Hm... Border odpadłby już na pierwszym wymaganiu, to pies który kocha ludzi i brak mu rezerwy do obcych. Mnie się to bardzo podoba, bo często wyjeżdżamy i szukałam psa, który z łatwością adaptuje się do nowych warunków, nie przeszkadzają mu obcy ludzie, a jako że nocujemy czasem w hotelach i pensjonatach, to powinien sprawiać dobre wrażenie już na starcie. I Muffin tak ma, kocha ludzi i nawet psich sceptyków potrafi do siebie przekonać, dzięki temu jest całkowicie bezproblemowy gdziekolwiek z nim nie pojedziemy. Instynktu stróżującego nie ma za grosz. Dodatkowo praktycznie nie szczeka, co dla mnie jest ogromnym plusem. Domu pilnuje mi Solid, pies jest od innych zadań.

Fantastyczna jest energia bordera i jego pozytywne nastawienie do każdej proponowanej mu aktywności. Agility, sztuczki, bieganie po lesie, pływanie - wszystko jest takie super dla BC i cieszy się całym sobą. Faktycznie te psy się mocno nakręcają, ale jak się od szczeniaka uczy go odpoczywania i relaksu, to nie stanowi to problemu. A przynajmniej mój egzemplarz tak ma. Na treningu praca, na spacerach szaleństwo, a w domu zmienia się w kanapowego przytulaka wymagającego drapania po brzucholku. Ale jedno jest pewne, to rasa tylko dla tych którzy mają sporo czasu, mogą i chcą go poświęcić psu.

Balu jest również bezproblemowy - trening klatkowy ma zrobiony na stopro, dlatego też wszędzie z nami jeździ, zostaje bez problemów, odnajduje się na zawodach i treningach, w mieście i na wsi Jeśli ja odnoszę się do kogoś przyjaźnie - on też, natomiast sam nie inicjuje kontaktów. Jeśli ja mu powiem, że ma zamknąć twarz i nie drzeć się na obcych - to to respektuje - w tym upatruję ideału

Ja też nie zdecydowałam się na psa z linii sportowej, już prędkość Muffina jest dla mnie nie do ogarnięcia na agility, poza tym jednak wizualnie bardziej podoba mi się typ wystawowy (choć nie taki przesadzony, ciężki i mocno ofutrzony).

Ja doskonale znam bordery, obracamy się właściwie w borderzym światku, dlatego bardziej i bardziej utwierdzam się w tym jak bardzo trudne są to psy mimo porządnego zaplecza, socjalu, wyboru hodowli, wszystkiego można mieć psa bardzo problematycznego, wymagającego dużej uwagi i nowatorskich rozwiązań wychowawczych. Bardzo kocham moje znajome borderki, ale raczej pozostanę przy aussikach O dziwo znam kilka borderów, które dopiero po dłuższym poznaniu z człowiekiem wspinają się na wyżyny miłości i kiziaczności ( z jedną mamy problematyczną miłość - jak wita się ze mną to z lubością całuje.. szczeroko otwartą paszczą - raz zębami się zderzyłyśmy ). Także nie wiem jak to z borderzą miłością bywa

Oziki nigdy nie będą miały takiego "drive'a" jakiego mają BC, ale z drugiej strony są bardziej stabilne psychicznie. Co prawda akurat mi się trafił wrażliwiec, który bardzo przeżywa niepowodzenia i bardzo stapia się z moim nastrojem, ale wiem, że bordery mają większe tendencje do histeryzowania. Poza tym - są to rasy bardzo podobne do siebie

Edytowane przez sugarfreeee
Czas edycji: 2014-07-06 o 14:55
Stary 2014-07-06, 14:51   #4874
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Nie zgadzam się, uszyyy poproszę
Ja bym mówiła, że Tekila jest systematycznie przeżuwana i wypluwana A jak się zmęczy to wsiada na Iwana i on ją wozi.
Daj spokój moja też miała chyba z 2 lata, a cieczki trwały kilka dni Ale okazało się że jakieś dziwne jajniki miała.

To powinno być pogrubione i wstawione w pierwszym poście następnej części psiego wątku. Tyle razy powtarzane, a i tak dużo ludzi bierze psa bo ładny.

Niee, ludzie nie mówią tego złośliwie. Przynajmniej tak mi się wydaje Odpowiadam, że one są bardzo zżyte ze sobą i że to stadko. Niektórzy chyba nie wierzą

Zgadzam się
Stary 2014-07-06, 14:55   #4875
inga21
Zakorzenienie

Cytat:

Niee, ludzie nie mówią tego złośliwie. Przynajmniej tak mi się wydaje Odpowiadam, że one są bardzo zżyte ze sobą i że to stadko. Niektórzy chyba nie wierzą

Zgadzam się
Pewnie tak, ale ja bym padła ze śmiechu A i tak miny ludzi muszą być bezcenne jak Iwanek i Tekila stoją obok siebie U mnie różnica między Coffe/pekińczykami i owczarkami nie jest aż taka duża, a ludzie co chwilę patrz,ą z niedowierzaniem że one żyją razem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-06, 15:01   #4876
burtonistka
Zakorzenienie

Canario tak jak cane corso i doberman MUSI mieć ciachnięte uszy, inaczej jest brzydki Sorki ale niektóre rasy wyglądają lepiej ciachnięte

Stary 2014-07-06, 15:03   #4877
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Pewnie tak, ale ja bym padła ze śmiechu A i tak miny ludzi muszą być bezcenne jak Iwanek i Tekila stoją obok siebie U mnie różnica między Coffe/pekińczykami i owczarkami nie jest aż taka duża, a ludzie co chwilę patrz,ą z niedowierzaniem że one żyją razem
No ja też tego nie rozumiem, ale to ludzi bardzo zastanawia. Jak taki duży pies (do tego morderca, oczywiście) może mieszkać z takim maleństwem i nie robić mu krzywdy. Inni, którzy pewnie mają podobne doświadczenia od razu mówią: Najmniejsza pewnie rządzi, nie? I śmieję się, że tak, bo jej się tak wydaje Tekila może wszystko, ustawia Kurę i Iwana, a jej nikt się nie odgryza. A to jest naprawdę zołza, na przykład jak nie chce, żeby Kura weszła na łóżko, to jej na to nie pozwoli, a Kura schizuje i nie wejdzie

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Napisane przez burtonistka Pokaż wiadomość
Canario tak jak cane corso i doberman MUSI mieć ciachnięte uszy, inaczej jest brzydki Sorki ale niektóre rasy wyglądają lepiej ciachnięte
Stary 2014-07-06, 15:07   #4878
burtonistka
Zakorzenienie

Cytat:
Wiedziałam, że się dogadamy w tej sprawie
Widziałam tylko jednego pięknego CC z uszami i ogonem, ale to tylko jeden wyjątek

Stary 2014-07-06, 15:09   #4879
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Niektórzy nawet się dziwią, że Roki z Elmo się dogadują, a to 15 i 40 kg, więc raczej nie jest aż tak łatwo Elmo uszkodzić. Więc wiesz, pekińczyk chyba jest mniejszy od niego i robi większą różnicę

Jezu, jak gorąco. Chciałam gdzieś podjechać, ale ten upał nas dobija i siedzimy w domu.
Stary 2014-07-06, 15:10   #4880
phony
Wtajemniczenie

Cytat:
a mi się strasznie nie podobają ciachane psy pamiętam jak mój sąsiad miał jakieś 15 lat temu nieciachanego dobermana, co było bardzo mało popularne (a i tak każdy kto miał oczy stwierdzał, że to doberman) i byłam w nim zakochana, dlatego zakaz cięcia bardzo mi podpasował, wreszcie więcej jest na ulicach ładnych dobermanów i bokserów nie mówiąc już o dogach niemieckich czy sznaucerach
Stary 2014-07-06, 15:19   #4881
burtonistka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phony Pokaż wiadomość
a mi się strasznie nie podobają ciachane psy pamiętam jak mój sąsiad miał jakieś 15 lat temu nieciachanego dobermana, co było bardzo mało popularne (a i tak każdy kto miał oczy stwierdzał, że to doberman) i byłam w nim zakochana, dlatego zakaz cięcia bardzo mi podpasował, wreszcie więcej jest na ulicach ładnych dobermanów i bokserów nie mówiąc już o dogach niemieckich czy sznaucerach
Ciachany dog niemiecki
Rok temu na wystawie spotkałam panią z Rosji z przepięknym ciachanym dogiem, nazywał się THORVALD TERRA ALANO. Boże był taki ogromny i tak przezaje.biście piękny

Stary 2014-07-06, 15:27   #4882
Rottie
Zadomowienie

Rottki, boksie i dogi niemieckie wolę naturalne. Doberman bez kopiowania to dla mnie chyba największa porażka, żadna rasa chyba tak na tym nie ucierpiała.
Stary 2014-07-06, 15:31   #4883
burtonistka
Zakorzenienie

Cytat:
Rottki, boksie i dogi niemieckie wolę naturalne. Doberman bez kopiowania to dla mnie chyba największa porażka, żadna rasa chyba tak na tym nie ucierpiała.
Ja dogi lubię i takie i takie, boksie i rottki też są ładne w obu wersjach

Stary 2014-07-06, 15:33   #4884
phony
Wtajemniczenie

O nie, to mi się ciachane dobermany kojarzą z gościami bez szyi którzy muszą się dowartościować psem o ostrym wyglądzie
Swoją drogą to widziałyście kiedyś wersję dobermana- ciachnięte uszy i zostawiony ogon? Bo takie bez ogona, ale z uszami to nic niespotykanego, ale w drugą stronę nie miałam okazji zobaczyć
Stary 2014-07-06, 16:17   #4885
inga21
Zakorzenienie

Mnie się nie podobają ciachnięte. Mój przyszły amstaff będzie miał obowiązkowo uszy Jeszcze jak są dobrze zrobione to pół biedy, ale połowa z tych psów ma to tak zrypane :maleje: Chyba tylko dobermany mi się podobają obcięte.
Tp też kwestia tego, że uwiebiam psa miziać po uszach a uszy szczeniąt mnie rozczulają, więc nie wyobrażam sobie psa z małymi uszami Każdy ma swój typ

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-06, 16:22   #4886
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dla mnie cięcie psom ogonów i uszu to jakaś makabra, słusznie tego zabronili. W życiu bym nie ucięła psu części ciała "bo taki jest ładniejszy". Szkoda takiego psiego ogona, pies go "używa" przecież...

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2014-07-06 o 17:16
Stary 2014-07-06, 16:30   #4887
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiedziałam, że się dogadamy w tej sprawie
Widziałam tylko jednego pięknego CC z uszami i ogonem, ale to tylko jeden wyjątek
moja Zuzka ma koleżankę CC z uszami, wygląda na strasznego smutaska
może jutro zrobię im wspólną fotę na spacerze.
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 16:54   #4888
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
Ja doskonale znam bordery, obracamy się właściwie w borderzym światku, dlatego bardziej i bardziej utwierdzam się w tym jak bardzo trudne są to psy mimo porządnego zaplecza, socjalu, wyboru hodowli, wszystkiego można mieć psa bardzo problematycznego, wymagającego dużej uwagi i nowatorskich rozwiązań wychowawczych. Bardzo kocham moje znajome borderki, ale raczej pozostanę przy aussikach O dziwo znam kilka borderów, które dopiero po dłuższym poznaniu z człowiekiem wspinają się na wyżyny miłości i kiziaczności ( z jedną mamy problematyczną miłość - jak wita się ze mną to z lubością całuje.. szczeroko otwartą paszczą - raz zębami się zderzyłyśmy ). Także nie wiem jak to z borderzą miłością bywa

Oziki nigdy nie będą miały takiego "drive'a" jakiego mają BC, ale z drugiej strony są bardziej stabilne psychicznie. Co prawda akurat mi się trafił wrażliwiec, który bardzo przeżywa niepowodzenia i bardzo stapia się z moim nastrojem, ale wiem, że bordery mają większe tendencje do histeryzowania. Poza tym - są to rasy bardzo podobne do siebie
Znam wiele borderów i zastanawiam się z czego wynika opinia, że są niestabilne emocjonalnie. Przecież to cecha całkowicie dyskwalifikująca pastucha. Wzorcowy border powinien być pewny siebie i opanowany. I tu mój nie jest żadnym wyjątkiem.

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Cytat:

Zgadzam się
Mnie się wydaje, że pytają z ciekawości i niezłośliwie. Ja bym się chyba obawiała tego, że duży masywny pies w zabawie zrobi coś małemu (choć pewnie tak nie jest). Muffin akurat nie nadaje się do zabawy z małymi, delikatnymi psami. Raz się zdarzyło, że podczas biegu taki maluch wpadł mu pod łapy, a to jednak 17kg psa. Na szczęście nic się nie stało, a teraz Muffin zrobił się rasistą i najbardziej lubi zabawę z psami o podobnych gabarytach i prędkości do siebie. Takich które lubią zabawę z serii dzika pogoń + zapasy.

Stary 2014-07-06, 17:13   #4889
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Mnie się wydaje, że pytają z ciekawości i niezłośliwie. Ja bym się chyba obawiała tego, że duży masywny pies w zabawie zrobi coś małemu (choć pewnie tak nie jest). Muffin akurat nie nadaje się do zabawy z małymi, delikatnymi psami. Raz się zdarzyło, że podczas biegu taki maluch wpadł mu pod łapy, a to jednak 17kg psa. Na szczęście nic się nie stało, a teraz Muffin zrobił się rasistą i najbardziej lubi zabawę z psami o podobnych gabarytach i prędkości do siebie. Takich które lubią zabawę z serii dzika pogoń + zapasy.
Jak najbardziej tak jest, niestety. Na zabawy dwóch bardzo różniących się wielkością psów trzeba bardzo uważać. Na szczęście ani Tekila, ani Iwan nie bawią się w zagrażający zdrowiu sposób Będę musiała uważać na Kurę, jak szczenior mi podrośnie. Już sobie wyobrażam Kury załamkę, jak Kali podrośnie i zacznie ją wyprzedzać w wyścigu po piłkę. Ona strasznie przeżywa takie rzeczy
Stary 2014-07-06, 17:17   #4890
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Elmo się też lubi bawić w pogonie, ale bordera to zwykle nie może biedny dogonić i się frustruje
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości