![]() |
#4861 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Psy- cz. II
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dlatego robienie z siebie czubka dla psa było dla mnie nie do przeskoczenia. W sumie starałam się od początku najpierw w domu. Teraz już na spacerach jak jestesmy gdzieś sami to pisnę, pobiegam i poskaczę. Ale tylko chwilę ![]() ![]() Także jakieś szkolenia czy coś, to powinnam zacząć od samej siebie. Jakieś nie wiem, aktorstwo z modulacji głosu czy coś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4862 |
Zakorzenienie
|
Ten pierwszy bardzo ładny
![]() ![]()
#4863 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak 1-2 razy na tydzień ![]() ![]() śliczny kolor! ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziękuję bardzo, nie jest piękny wystawowo, ale mnie odpowiada ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4864 | |||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Niestety mam podobny problem z Rokim. Tylko że on ogólnie nie chce aportować, nie lubi przynosić. Interesują go tylko patyki - i na spacerze na łące, i w wodzie... Też płynie po patyk, ale potem nie oddaje go, tylko chce go pożreć. A po nic innego nie chce wskoczyć do wody. Elmo ślicznie aportuje piłkę z wody, zaryzykowałam utratę jednej z piłek i mu wczoraj rzucaliśmy. Miał super zabawę, przynosił i prosił żeby dalej rzucać ![]() ![]() Cytat:
![]() My będziemy mieć blisko tę rzeczkę, ale niestety dobre zejście do niej jest kawałek od nas, trzeba tam podejść. Reszta brzegów jest zbyt stroma żeby pies wyszedł, Roki z rozpędu wskoczył, na szczęście był na smyczy i TŻ go wyciągał. Wolałabym zdecydowanie jezioro, bo to i głębsze niż ta woda (dość płytka ta nasza rzeczka), pies popływa, a i ja bym mogła z nimi wejść. Do tej rzeczki to się trochę boję, chyba żeby w jakichś plastikowych sandałach może. Cytat:
![]() Pies nie w moim typie, ale robi wrażenie. Respekt taki budzi, nie bałabym się z takim psem chodzić ciemnymi ulicami ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4866 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
E tam wystawowo, ważne że życiowo śliczny. ![]()
![]() |
#4867 |
Zadomowienie
|
No ja mam tak samo, wszystkie psy są dla mnie fajne, niektóre rasy wyjątkowo uwielbam oglądać, ale no właśnie tylko oglądać u kogoś
![]() ![]() Ze strony Rey Gladiator, jak ktoś ciekawy ![]() "Presa jest to pies odznaczający się spokojem i opanowaniem. Zawsze bacznie obserwującym swoje otoczenie. Pies ten tak samo jak jego przodkowie sam ocenia sytuację i działa adekwatnie do tego, co się aktualnie dzieje. Jeśli uważa, że sytuacja nie wymaga jego interwencji spokojnie leży i wpatruje się swym przenikliwym wzrokiem w otoczenie, jeśli uzna, że dzieje się coś podejrzanego zadziała błyskawicznie jednak zawsze adekwatnie do zagrożenia. Czasem będzie to pojedyncze warknięcie, gdy przeciwnik nie stanowi poważnego zagrożenia a czasem będzie to błyskawiczny atak. Możemy być pewni, że w towarzystwie takiego psa zawsze możemy czuć się bezpiecznie. " "Dla swojej rodziny i najbliższych znajomych, których włączył do grona wybranych przyjaciół jest niezastąpionym towarzyszem i jest gotowy bronić ich zawsze własnym ciałem. Dla najmłodszych jest bardzo delikatny. Niejednokrotnie możemy zaobserwować jak bardzo zmienia się, na co dzień groźne i nieprzejednane oblicze tego psa, gdy przyjdzie mu bawić się z dzieckiem. Widzimy w takich momentach, że te na pozór groźne, brązowe oczy zbierają w sobie całą miłość i delikatność świata. Oczywiście zabawy z dziećmi ze względu na masę i siłę tego psa powinny odbywać się pod kontrolą dorosłych." "Presa to pies niekonfliktowy. Wśród spokojnie zachowujących się ludzi i psów sam również pozostaje spokojny. Pamiętać jednak należy, że jako pies obronny, presa zareaguje bardzo szybko na agresywne zachowanie innego psa czy człowieka. Nie jest on agresywny w stosunku do mniejszych i słabszych wiedząc, że ma nad nimi przewagę fizyczną. Także nie raz spotkamy się z sytuacją, gdy mniejszy pies lub dziecko będą mogli sobie pozwolić w stosunku do presy na znacznie więcej niż dorośli." " Charakter presy w sytuacji, gdy jest ona psem rodzinnym jest wspaniały. Z jednej strony jest to pies poważny i niezależny a z drugiej jest to pies bardzo oddany swojej rodzinie i pragnący się jej przypodobać. Ponadto presa jest psem inteligentnym i w miarę łatwo poddającym się szkoleniu. Potrzeba tylko trochę konsekwencji i szybko zobaczymy rezultaty. Już dwu miesięczne szczenięta błyskawicznie zapamiętują podstawowe komendy. Pamiętać przy tym należy, że presa ma specyficzny charakter i nie należy jej traktować tak jak innych ras. Ten pies nie lubi przymusu i poniżania, dlatego gdy chcemy mieć dobrze wyszkolonego psa musimy się tego wystrzegać. Te psy same z siebie lubią wykonywać polecenia i choć bywają nieraz bardzo uparte to jednak możemy spodziewać się że szkolenie tego psa będzie przyjemnością i dostarczy niemałej satysfakcji (presa bez problemu może startować w PT czy obedience). Ponadto należy w tym miejscu nadmienić ze Presy to psy bardzo czułe i z pewnością nie pogardzą pieszczotami. Chętnie położą się u stóp właściciela gdy ten bedzie odpoczywał by stale mieć z nim kontakt. Nie są w tym natarczywe i nie wymuszają naszej uwagi." "Presa nie jest jednak trudnym psem. Jest to zwierzę nadzwyczaj inteligentne i nie ma problemu z nauczeniem go zasad panujących w naszym domu jak i przeróżnych komend. Ktoś kto posiada podstawową wiedzę o psach i będzie pamiętał o konsekwencji na pewno poradzi sobie z wychowaniem presy." "Dla obcych są to psy niebezpieczne i nieprzekupne. Za naszym pozwoleniem zaakceptują obcego ale będą go miały cały czas pod czujnym okiem, gotowe w każdej chwili do ataku. I raczej na pewno nikt nie wejdzie do naszego domu samowolnie – i o czym należy pamiętać presa nie wpuści nawet często zaglądającego znajomego bez naszego pozwolenia choć w naszej obecności go toleruje."
Edytowane przez Rottie Czas edycji: 2014-07-06 o 13:22 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4868 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię psy które nie lepią się do wszystkich obcych i nie ukrywam, że takiego szukałam. Specjalnie nie wzmacniałam w psie miłości do innych, bo w cechach rasy jest nieufność wobec obcych - tego też wymagam. Instynkt stróżujący jest znacznie bardziej rozwinięty od bokserów, co mnie dziwi.
Ja molosa nie mogłabym mieć głównie ze względu na aktywny tryb życia - wakacje pod namiotami, w drodze, codziennie kilku-kilkunasto kilometrowe spacery, rower, jogging, seminaria , zawody... Border na zbyt wysoki level wchodzi, szukałam bardziej stabilnego psa a nie mam (jeszcze ) ambicji sportowych na wysokim poziomie. Jeśli zaskoczę w sportach dość dobrze, to następnym psem będzie ozik z linii sportowej, ostatecznie vers. Na razie potrzebowałam niższego levelu, żeby w ogóle rozeznać czy faktycznie będę się w tym spełniać - a na razie spełniam się ![]() Bardzo fajnie, że jest tyle ras psów, szkoda tylko, że niewielki procent ludzi naprawdę dobiera psa pod swój tryb życia i potrzeby a nie tylko patrzy na wygląd i modę. |
![]() ![]() |
![]() |
#4869 |
Zakorzenienie
|
Chyba najładniejszy pies tej rasy, jakiego widziałam, będą super dzieciaczki
![]() ![]() ![]() Właśnie sobie wyobraziłam, jakie będziesz miała stadko.. wagowy rozrzut będzie piękny ![]() ![]() Myślałam że Tekila była ciachnięta. Jak się Iwan trzyma? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4870 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Już teraz codziennie słyszę, że mam wszystkie rozmiary, pełne troski pytania, czy Tekila nie jest deptana, ewentualnie zjadana przez Iwana ![]() Nie była jeszcze. Czekaliśmy na cieczkę, jakoś tak z opóźnieniem przyszła, ale u Tekili to nic niezwykłego. Dopiero jak miała 2,5 roku dostała pierwszej, normalnej cieczki. Teraz znowu jest zły czas na ciachanie, bo lato. Poczekamy do września/października. A Iwanek jak wino ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4871 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fantastyczna jest energia bordera i jego pozytywne nastawienie do każdej proponowanej mu aktywności. Agility, sztuczki, bieganie po lesie, pływanie - wszystko jest takie super dla BC i cieszy się całym sobą. Faktycznie te psy się mocno nakręcają, ale jak się od szczeniaka uczy go odpoczywania i relaksu, to nie stanowi to problemu. A przynajmniej mój egzemplarz tak ma. Na treningu praca, na spacerach szaleństwo, a w domu zmienia się w kanapowego przytulaka wymagającego drapania po brzucholku. Ale jedno jest pewne, to rasa tylko dla tych którzy mają sporo czasu, mogą i chcą go poświęcić psu. Ja też nie zdecydowałam się na psa z linii sportowej, już prędkość Muffina jest dla mnie nie do ogarnięcia na agility, poza tym jednak wizualnie bardziej podoba mi się typ wystawowy (choć nie taki przesadzony, ciężki i mocno ofutrzony). Najważniejsze żeby realnie ocenić swoje możliwości i dobrze poznać rasę przed zakupem szczeniaka.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4872 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym mówiła, że Tekila jest systematycznie przeżuwana i wypluwana ![]() Daj spokój moja też miała chyba z 2 lata, a cieczki trwały kilka dni ![]() To powinno być pogrubione i wstawione w pierwszym poście następnej części psiego wątku. Tyle razy powtarzane, a i tak dużo ludzi bierze psa bo ładny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Oziki nigdy nie będą miały takiego "drive'a" jakiego mają BC, ale z drugiej strony są bardziej stabilne psychicznie. Co prawda akurat mi się trafił wrażliwiec, który bardzo przeżywa niepowodzenia i bardzo stapia się z moim nastrojem, ale wiem, że bordery mają większe tendencje do histeryzowania. Poza tym - są to rasy bardzo podobne do siebie ![]() Edytowane przez sugarfreeee Czas edycji: 2014-07-06 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4874 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niee, ludzie nie mówią tego złośliwie. Przynajmniej tak mi się wydaje ![]() ![]() Zgadzam się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4875 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4876 |
Zakorzenienie
|
Canario tak jak cane corso i doberman MUSI mieć ciachnięte uszy, inaczej jest brzydki
![]() ![]()
#4877 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4878 |
Zakorzenienie
|
Wiedziałam, że się dogadamy w tej sprawie
![]() Widziałam tylko jednego pięknego CC z uszami i ogonem, ale to tylko jeden wyjątek ![]()
#4879 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Jezu, jak gorąco. Chciałam gdzieś podjechać, ale ten upał nas dobija i siedzimy w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4880 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rok temu na wystawie spotkałam panią z Rosji z przepięknym ciachanym dogiem, nazywał się THORVALD TERRA ALANO. Boże był taki ogromny i tak przezaje.biście piękny ![]() ![]()
![]() |
#4882 |
Zadomowienie
|
Rottki, boksie i dogi niemieckie wolę naturalne. Doberman bez kopiowania to dla mnie chyba największa porażka, żadna rasa chyba tak na tym nie ucierpiała.
![]() |
#4883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4884 |
Wtajemniczenie
|
O nie, to mi się ciachane dobermany kojarzą z gościami bez szyi którzy muszą się dowartościować psem o ostrym wyglądzie
![]() Swoją drogą to widziałyście kiedyś wersję dobermana- ciachnięte uszy i zostawiony ogon? Bo takie bez ogona, ale z uszami to nic niespotykanego, ale w drugą stronę nie miałam okazji zobaczyć ![]()
#4885 |
Zakorzenienie
|
Mnie się nie podobają ciachnięte. Mój przyszły amstaff będzie miał obowiązkowo uszy
![]() Tp też kwestia tego, że uwiebiam psa miziać po uszach ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4886 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dla mnie cięcie psom ogonów i uszu to jakaś makabra, słusznie tego zabronili. W życiu bym nie ucięła psu części ciała "bo taki jest ładniejszy". Szkoda takiego psiego ogona, pies go "używa" przecież...
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-07-06 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4887 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Mnie się wydaje, że pytają z ciekawości i niezłośliwie. Ja bym się chyba obawiała tego, że duży masywny pies w zabawie zrobi coś małemu (choć pewnie tak nie jest). Muffin akurat nie nadaje się do zabawy z małymi, delikatnymi psami. Raz się zdarzyło, że podczas biegu taki maluch wpadł mu pod łapy, a to jednak 17kg psa. Na szczęście nic się nie stało, a teraz Muffin zrobił się rasistą i najbardziej lubi zabawę z psami o podobnych gabarytach i prędkości do siebie. Takich które lubią zabawę z serii dzika pogoń + zapasy.
![]() |
#4889 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4890 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Elmo się też lubi bawić w pogonie, ale bordera to zwykle nie może biedny dogonić i się frustruje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.