|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXIII
Luna.. Ale historia..
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2852 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXIII
hope bardzo się cieszę
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i czekamy na foty z wesela Cytat:
Cytat:
my trochę się werandowaliśmy. mały ciągle robi małe kupki, ciągle zmieniam pieluszki i mały zaczyna mieć czerwoną dupcię. pewnie to odparzenie dziewczyny myłyście codziennie maluchy? co nakładać małemu w domu? i w czym w taką pogodę na spacer? boję się przegrzania, ja bym chętnie na golasa chodziła... ale z drugiej strony to maluszek...
|
|
#2853 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój mąż wczoraj przywiózł nam małego kotka. śliczny jest, ale taki zaniedbany, głodny ciągle, zapchlony, oczka zaropiałe. Ale taki kochany! Dziś byliśmy na niedzielnym wypadzie w Międzyzdrojach. Fajnie było. Pozytywne rozpoczęcie urlopu!
|
|
|
#2854 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2855 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do ubrania nie pomoge,nie wiem jak obierać noworodki w lecie bo mój Dominik jest zimowy.
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
||
|
|
|
#2856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mały od początku uwielbiał leżeć na mojej klatce więc potem podnieść się z nim z łóżka to był meksyk. Pisałas że trzeba mieć dodatkową pomoc dwa tygodnie po cc. W sumie zależy kto jak się czuje. Ja chętnie tą pomoc przez pierwsze dwa tygodnie bym przyjęła szczególnie w nocy A w szpitalu to jedyna pomoc to było pytanie dlaczego płacze (no kurna pytałam go ale nie chciał powiedzieć). Jedna fajna położona zabrała go w nocy na trzy godziny żebym mogła odpocząć jak miał atak szału. I druga w dzień na godzinę żebym mogła się wyryczeć w kiblu. My chcemy kąpać co drugi dzień a wychodzi co trzeci Dzisiaj dzień kąpieli ale ma atak szału od 19 wiec nic z tego. Ja ubieram na dwór body z krótkim, skarpetki, czapeczka cienka i nakrywam pieluchą. W domu śpi pod kocykiem bo mamy w domu chłodniej. Mój miał w szpitalu wielką ranę zamiast odbytu (robił 12 kup na dobe po moim mleku). Kazali clotrimazolem x3 dziennie smarować. Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Ps. Kupiliśmy podgrzewacz (ekspres do mleka) który podgrzewa 150ml w 15 sekund (nasz z campola w 9 minut) czekam na paczkę jak na zbawienie. Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2857 | ||
|
Konto usunięte
|
Luna OMG ja bym była pos.rana.... Dobrze, że wszystko się tak skończyło..
Cytat:
Jednak na mnie zdanie "bóg wiedział co robi" działa jak płachta na byka. Cytat:
Ja zakładałam Artkowi body i śpiochy/półśpiochy/same skarpetki. Na spacer mniej więcej tak samo, najczęściej body i śpiochy. |
||
|
|
|
#2858 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2859 |
|
Zakorzenienie
|
nom, miałam cc coś po 10 rano, dostałam go tylko na chwilę po cc, później wylądowałam na sali pooperacyjnej 4 osobowej z nadzorem, nikt nie mógł tam wchodzić
ten głupi pulsyksometr mi co chwilę piszczał jak ruszałam ręką ![]() na następny dzień przewieźli mnie na zwykły oddział gdzie byłam już z maluchem.... takie praktyki tam akurat mają, nie wiem jak jest w innych szpitalach u mnie Kucyk a jak jest na Kamieńskiego? Tzn wiem że u ciebie było inaczej bo mały miał problemy zdrowotne, ale jak jest jeśli z maluchem jest wszystko oki?
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" Wiktor Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2014-07-06 o 22:44 |
|
|
|
#2860 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2861 |
|
Zakorzenienie
|
Nasza neurolożka mówiła, że nikt nie wymyślił lepszego ćwiczenia niż raczkowanie. Im dłużej trwa= tym lepiej się przygotuje do chodzenia, nauczy się kontroli ciała, reakcji obronnych. Nie pamiętam dokładnie, ale S. raczkował 2-3 ms zanim zaczął próbować chodzić. Musisz zaczekać aż raczkowanie przestanie mu wystarczać i przejdzie na kolejny etap rozwoju. A i nam terapeutki nie kazały zachęcać i pokazywać chodzenia, a zawłaszcza pchaczyków- podobny mogłby zrobić krzywdę kolankom.
|
|
|
|
#2862 |
|
Zadomowienie
|
Alfa, to jak było w tym czasie z karmieniem?
Jakies durne te praktyki. Powinno byc dokładnie tak jak u Berbie. Berbie, nie musicie w taka pogodę werandowac. Werandowanie sie uskutecznia zima ![]() A na pupkę bepanthen (Ka i Zperse wierne fanki ) polecam tez nivea SOS- geniusz Tylko i jedno i drugie w taki upał to raczej cieniutka warstwa. Renus Widziałam dzisiaj na spacerze dziecko w spacerowce na brzuszku. Pierwszy raz widziałam inne dziecko w takiej pozycji. W dodatki grubsze od T było ![]() T jadł kalarepę. Zaakceptował. A dzis 2 dzien cukkinię. Strasznie sie ciesze, ze tak nam fajnie idzie. |
|
|
|
#2863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w domu.. tż był, bo urlop wziął, ale żeby przewinął to mowy nie było. i tak za każdym razem ja wstawałam, przewijałam. tż wstawał "do towarzystwa" i przysypiał na siedząco na łóżku, więc kazałam mu spać bo bez sensu taka "pomoc". później nosił J. do odbicia po karmieniu. do przewijania zmusiłam go po 5 tygodniach. przez pierwsze 2-3 tygodnie kapałam co 2 dzień, później codziennie. na pupę maka ziemniaczana. z ubieraniem nie pomogę. |
|
|
|
|
#2864 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Im dłuższe raczkowanie i późniejsze chodzenie tym lepiej tez dla kręgosłupa. Zdrowiej. Inwestycja na lata
|
|
|
|
|
#2865 | |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję dziewczyny za odpowiedzi
Cytat:
mi położna powiedziała, że dopiero w poniedziałek pierwszy spacer a tak werandować.
|
|
#2866 |
|
BAN stały
|
kurcze jak się słucha i czyta Was o CC to juz sama nie wiem z jednej str ogromny strach przed naturalnym ale z drugiej strony ..
u mnie nie wiadomo jka bedzie .. połozna mowiła ze dzieciaczki cukrzycowe sa grubaskami, zdarza się , więc nie wiadomo czy dam rade |
|
|
|
#2867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z poprzednim etapem - pełzanie/raczkowanie było tak, że umiał już kawałek przeraczkować, a jak się spieszył to i tak pełzał i trochę to trwało zanim zaczął wyłącznie raczkować. no to kiepsko, bo J. już zna chodzenie z czymś. w sumie pierwsze pchacze znalazł sobie sam: krzesło w kuchni, krzesło na kółkach (z tym trudniej). wózek ja mu pokazałam opuszczając rączkę, wystarczyło. __________ bilans weekendu na wsi: - nowe słowa: buuuuum, buuuuum (brum brum) na samochód, samochodziki, wszystko co się przemieszcza/da się popchnąć; tat (tak) - umiejętności: dmuchanie na paprochy na podłodze, żeby się przemieściły - kilka śladów po ukąszeniach na twarzy - zębowa wścieklizna - niechęć do mm - pożeranie trawy i wszystkiego co w zasięgu rąk - 2 dni nie widział lustra i w domu oszalał: kręcił się wokół własnej osi i cieszył jak widział swoje odbicie, podnosił rękę, nogę i miał ubaw, że chłopczyk z lustra robi to samo, oddalał się, raczkował szybko do lustra i straszył swoje odbicie wydając bojowe dźwięki (myślałam, że padnę __________ Rena - myślałam dzisiaj o Tobie. Bardzo Ci współczuję... |
|
|
|
|
#2868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2869 |
|
Konto usunięte
|
Taa dzieciaki cukrzycowe grubaskami... Mój niecałe 2 kg, Panikowy niecałe 3... Grubaski że hoho
![]() Nie ma co słuchać i nastawiać się źle ![]() Artek raczkuje, ale źle :/ Jedną nóżkę ma wyciągniętą, tak jakby do stania :/ Ale wstaje normalnie i chodzi, choć też wiem, że lepiej na razie dla niego, gdy raczkuje... Ale on zaczyna już powoli chodzić tylko na jednej rączce podparty i próbuje w ogóle bez, więc sądzę, że to kwestia kilku dni... |
|
|
|
#2870 |
|
Zakorzenienie
|
Monika Widzisz S. podobnie się rozwijał jak J. Wszystko w porządku u was. Niepotrzebnie tylko was stresują tym, że nie chodzi, problem były wtedy jakby tylko leżał, ale widać, że jest aktywnym i ciekawym świata dzieckiem.
Barbie Ja też nie wiem jak ubierać letnie dziecko, sama pewnie będę miała dylematy. A co do odparzenia to u nas pomagał Hipp Kucyk Byliście z Maksiem na weselu? Perse Mój S. też cukrzycowy i ledwo 3 kg. A tak mnie straszyli makrosomią. W sumie był najmniejszym dzieckiem na oddziele ![]() Jutro mam wizytę u diabetologa i ginekologa, a ja zgubiłam kartę ciąży
|
|
|
|
#2871 |
|
Zakorzenienie
|
A wiecie ze Wiki raczkował 10miesięcy
od 8mca wcześniej jakiś miesiąc czy dwa pełzał, usiadł pod koniec 9 mca, a co ciekawe wspaniale trzymał główkę i uwielbiał na brzuszku lezec (pamiętam ze chyba Panika czy Totek sie dziwiła ze prawie wszystkie zdjecia ma leżąc na brzuszku)mimo takiego a nie innego rozwoju (poznego siadania i chodzenia) nikt nie doszukał sie u niego nieprawidłowości, a akurat tych dwóch umiejetnosci nie powinno sie specjalnie przyspieszać Kubek przez 24h Wiki był karmiony sztucznym z kubeczka (na Brochowie inaczej nie dokarmiają) od momenru jak go dostałam to go nie oddałam i nie dokarmiałam, szybko mi laktacja ruszyła ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- A... Kucyk cos o windi wspominałaś czy nie za często, u nas były momenty ze używalismy 2-3 razy dziennie i parę dni pod rząd, położna zapewniała ze nie zaszkodzi i nie zaszkodziło wcale
|
#2872 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2873 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2874 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2875 | |
|
Zakorzenienie
|
tyle się napisałam i wcięło mi...
hope- trzymam kciuki i cieszę się z wieści Cytat:
nikogo nie dopuszczałam do pomocy, wszystko robiłam sama, Tz-et wracał na noc bo chociaż miał opiekę na nas opiekował się chorą matką i czynił sianokosy , czekałam z kąpielą Małej na jego powrót czasem do 23.00Mama i reszta domowników chciała pomagać ale nie dałam się nikomu zbliżyć do Kasi, Brat wziął ją na ręce, dostał ochrzan, że źle ją trzyma i dopiero długo po tym dowiedziałam się jak bardzo to przeżywał ![]() Mama zabrała Kasię na ręce pierwszy raz gdy Kasia miała miesiąc moja rana po cc ulokowana pod fałdą tłuszczu gniła i nie chciała się goić, musiałam brać antybiotyk, krwawiłam 10 tygodni, w dodatku mieliśmy przez pierwsze tygodnie prawie cały czas ponad 30 stopni w mieszkanniu bo to była fala upałów, drzwi nie zamykały się od gości, których przyjmowałam sama z Kasią (chyba ponad 50 0sób w ciągu 1,5 miesiąca- kiedyś liczyłam- już nie pamiętam) obiecałam sobie, że będę mądrzejsza następnym razem- jeżeli doczekam szczęśliwie dziecka to przez miesiąc otwieram drzwi tylko Mamie i Siostrze, już powoli oznajmiam to w rodzinie tz-eta, a w swojej podaję, że rodzę w październiku ![]() BERBIE- co do ubioru- w upał u nas był pampers + rozpięte body z krótkim rękawem, czasem samo body i leżenie na podkładzie pod tetrową pieluszką kąpałam codziennie, zdarzyło się dwa razy dziennie- ale my naprawdę mieliśmy saunę w pokoju monika- mdleją na myśl, ze druga cc jest gorsza.... Luna- nie zazdroszczę przeżyć z nad wody....Kasi codziennie napędza mi strachu przez swoje akrobatyczne wyczyny.... BERBIE, Alfa- ja miałam Kasię przy sobie po 15 minutach od porodu już cały czas, urodziłam we czwartek wieczór, do rana nie mogłam wstać ani podnieść głowy, po przyniesieniu położna próbowała przystawić mi ją do piersi, potem mała leżała obok do rana bez karmienia i przewijania a ja nie spałam i nie ruszałam się żeby jej krzywdy nie zrobić rano praktykantki pomogły mi wstać i iść pod prysznic, małą wykąpano i przewinięto (tak było codziennie przed wizytą) resztę czynnośći robiłam już sama korzystając z pomocy odwiedzjącej mnie rodziny i Tz-eta, Kasi bałam się odłożyć do szpitalnego łóżka-wózka , które stało obok więc ciągle leżała ze mną na łóżku a ja do niedzieli(do wyjścia) nie spałam bo bałam się, że ją przygniotę lub coś złego przeoczę teoretycznie można było oddać dziecko na salę noworodków... a dzisiaj to się trochę czuję jakbym właśnie dziecię na taką salę oddała, Tz-et w pracy a Kasia została u Dziadków do rana, ja wróciłam do domu wieczór- Tz-et zabierze ją od moich Rodziców rano, gotuję, piekę i ogarniam bo mam przez dwa dni gości, w dodatku jutro popołudniu wizyta z Kasią u nefrologa więc prosze kciuki trzymać aby wszystko było ok ---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ---------- czym ratować pięty podczas ciąży? wstydzę się swoich stóp/pięt przed ciążą za waszym poleceniem używałam der.nilan- działał cuda- ale w ciąży nie jest zalecany... co zamiast? Któraś ma jakiś skuteczny sposób na piękne piętki?
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ KASIA JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ TOSIA Edytowane przez zebrawpaski Czas edycji: 2014-07-07 o 00:36 |
|
|
|
|
#2876 | |
|
Zakorzenienie
|
Fiol tak z Maksiem. On był w pokoju albo ze mną, albo z tz lub z moja mama.
Cytat:
Co do szpitala na Kamieńskiego to jak dziecko jest zdrowe to chyba szybciej ma się do niego dostęp. Ale jak babka obok po cc pytała o dziecko że chce do piersi przystawic to na pooperacyjną jej nie dali. Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 05:59 ---------- Poprzedni post napisano o 05:54 ---------- Wg mnie bepanthen jest kiepski. Tak samo alantan i sudocreme. Najlepiej sprawdza się linomag zielony Wczoraj zaczęliśmy robić próbę przedstawienia na bebilon.. Żeby potwierdzić alergie. Bo jest opcja ze to od antybiotyku miał te problem jelitowe a nie od laktozy... Dostał 80ml,dzisiaj znowu tyle mu dam. Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2877 |
|
Zakorzenienie
|
my dziś pierwszy dzień bez taty w domu... ciekawe jak będzie.
cyce jakieś miększe się zrobiły, mały długo wisiał i martwię się... piję herbatki (dzięki Kubek) i mam nadzieje, że do kolejnego posiłku już się trochę nazbiera. no i mały ulewa ... dla dziewczyn zastanawiających się nad kołyską itp. mogę szczerze polecić kosz mojżeszowy. u nas się super sprawdza. mam małego przy samym łóżku, ale nie w łóżku. po cc to bardzo istotne, że wystarczy, żebym leciutko głowę podniosła i rękę wyciągnęła i już go czuję i widzę. a kocyk z La Millou rewelacja, nie rozstajemy się. na lato idealny. szkoda, że nie mają większych wersji ![]() [/B]dziewczyny szukam pomysłów na to co odwiedzający małego goście mogliby mu kupić. proszę Was o polecenie fajnych zabawek, przydatnych akcesoriów itp. Kucyk pokaż nam więcej Maksia naprawiliście koło od wózka? Jak kotka zareagowała? hope a jak tam z tż?
|
#2878 |
|
Zakorzenienie
|
Witam po weekendzie
![]() Hope cieszę się ogromnie, TY wiesz.... Rena nie moge przestać o Tobie myśleć... i nie mogę się z tym pogodzić JA, a co dopiero TY Berbie cieszę sie ze walczycie o kp, fajnie że mama ma urlop i Ci pomoże na początek... Fiol za wizyty Kochana....Witam nową koleżankę
|
#2879 |
|
Zadomowienie
|
Berbie, moze polozna ma jedna regulke dotycząca werandowania i nie zmienia jej w zależność od pory roku.
Pierwszy lepszy link a wszystkie str ktore pobieżnie przejrzałam to samo "mówią". Zreszta co zobaczy wrepandiwanje latem? Bo nie kumam nawet? Temp w domu i na zew identyczna. http://mamdziecko.interia.pl/eksperc...Id,967735#ipad Z "upominków" tak na szybko to zyrafkami Sophie- u nas hit ![]() Piłka oball, łańcuszek do niej. Pozytywka? T ma kilka. Jedna go zajmuje na przewijaku. Druga (lidlowa biedrona) w samochodzie. Pozniej resztę napisze. Idziemy na soacer. ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- A o laktacje to sie przede wszystkim nie martw ![]() I bedzie ok.
Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2014-07-07 o 11:30 |
|
|
|
#2880 |
|
Konto usunięte
|
Ja też nie werandowalam, od razu na spacer i to nie 10 minutowy :P
Kubek ile macie stopni? Bo u nas skwar, nie wyjde przed 17... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.

Jutro idę do gina bo chyba to dźwignie ma swoje konsekwencje.. Od kilku dni jestem na paracetamolu... 

Dzisiaj dzień kąpieli ale ma atak szału od 19 wiec nic z tego. Ja ubieram na dwór body z krótkim, skarpetki, czapeczka cienka i nakrywam pieluchą. W domu śpi pod kocykiem bo mamy w domu chłodniej.
,

ten głupi pulsyksometr mi co chwilę piszczał jak ruszałam ręką 

za wizyty Kochana....