|
|
#1051 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie chcę mieć dzieci cz II
Cytat:
Owszem, jeszcze parę lat temu było tak jak piszesz ale teraz? Dzieciaci to mało ambitni są ![]() I jeszcze jedno. niechęć do posiadania dzieci nie powinna być tym samym co niechęć do dzieci. Z niejaką zgrozą jednak widzę, ze tutaj stawiany jest niestety znak równości.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-07-07 o 14:04 |
|
|
|
|
#1052 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1053 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I żeby nie było, np. ja chcę mieć dzieci. Mam obecnie 30 lat. Zawsze chciałam, ale nie za wcześnie. I drażniło mnie słuchanie pt. "zegar biologiczy tyka", "jestes wyrachowana skupiając sie teraz na sobie", układanie mi życia przez innych itp. itd. I chcę mieć dziecko, co nie zmienia faktu, że za większością obcych dzieci nie przepadam, drażni mnie też wszelkie zachowanie a la święta krowa - a niestety no muszę przyznać, że mamy w tej kwestii są grupą przodującą. - Po cichu liczę na to, że ja taka nie będę, a na wszelki wypadek kazałam juz wszystkim bliskim w razie czego doprowadzić mnie do porządku i kazać się ogarnąć
Na zaufanie się pracuje - na jego brak też. Edytowane przez Lillkaa Czas edycji: 2014-07-07 o 14:19 |
|
|
|
|
#1054 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie chcę miec ptaka, bo nie lubię ptaków. Ale mnie generalnie ptaki nie przeszkadzają, nie nazywam ich sraluchami, nie wyzywam na ich włascicieli, nie wymagam, żeby wszystkie ptaki zniknęły z zasięg mojego wzroku i słuchu. Ewentualnie zdenerwowałabym się, gdyby mi ptaki narobiły na taras (czyli naruszyły moją przestrzen), dlatego np rozumiem kalincię, że denerwuje ją to, że dzieci prawie włażą jej na taras. Ale w innych wypadkach ptaki są mi obojętne. Cytat:
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-07-07 o 14:22 |
||
|
|
|
#1055 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1056 |
|
BAN stały
|
Dziwne by było, gdyby ktoś w każdym wątku nawiązywał do tego, jak to dzieci nie lubi. Tu wątek o tych, którzy ich nie chcą, najczęściej dlatego, że nie lubią, to czego się spodziewałaś?
Ja lubię dzieci, w swoim czasie i na swoim miejscu. Za to, że dzieci mnie denerwują odpowiadają rodzice, którzy nie dbają o to, żeby ich dzieci nie przeszkadzały innym w nieodpowiednich miejscach. |
|
|
|
#1057 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sugerować się tym co modne można w przypadku kupna bluzki, a nie układania życia i budowania przyszłości.
Na zaufanie się pracuje - na jego brak też. Edytowane przez Lillkaa Czas edycji: 2014-07-07 o 14:33 |
|
|
|
|
#1058 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A z drugiej strony wg tychże rodziców ja powinnam być chłodną, wyrachowaną s**ą i egoistką. Karierowiczką, która szpilek poniżej tysiaka nie włoży. Różnica polega na tym, że my tu w swoim wątku wymieniamy się poglądami i radzimy na wzajem jak spławić ciocie dobre rady co się nam do życia mieszają. Ale nie mówimy matkom- oddaj dziecko będziesz szczęśliwsza, albo no co ty nie daj się zapłodnić ! Ale już w drugą stronę to tak działa- ciągłe gadanie o tym jakie to będziemy nieszczęśliwe. I to gadanie, że nie wiem co to prawdziwe życie albo co to prawdziwa miłość- bo nie mam dziecka.
|
|
|
#1059 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam kota bo niecierpię kotów i wytrułabym wszystkie w promieniu 100 km nie mam kota,bo nijak mi nie pasuje zwierzę w domu,nie widzę siebie w roli właścicielki kota,nie chcę,żeby drapał mi meble,ale ok,niech sobie te koty zyją i mnie daja żyć nie mam kota,bo mam na nie alergię ale ogólnie koty są spoko nie mam kota i nie chcę mieć ale lubię koty znajomych widzisz różnicę ? ![]() ja tam rozumiem,że ktoś nie chce dziecka tak samo bardzo,jak ja chcę,ale jadu wylewanego w stronę dzieci nie zrozumiem,tak jak nie rozumiem wścieku na psiarzy/kociarzy/rowerzystów itd. ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
to jest wątek 'nie chcę miec dzieci" a to nie jest równoznaczne z 'nie lubię" ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Cytat:
|
|
#1060 |
|
Zadomowienie
|
Przepraszam, racja. Może bardziej "nie lubię myśli o sobie w roli matki".
|
#1061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiesz jaka jest paranoja w naszym prawie pracy? kobieta w ciązy nie moze pracować przy komputerze dłużej niż 4 h,wykonywać pracy stojącej dłuzej niz 3h ,nie moze pracować przy tasmie itd. Ok,te zalecenia są zasadne,tylko jesli pracownica nie moze pełnić dotychczasowych obowiazków ,pracodawca jest zobowiązany zwolnić ją z obowiązku świadczenia pracy ,jednak przy zachowaniu wynagrodzenia.Bardziej opłaci mu się wysłac pracownicę na L4. Piszesz,że dziecko to wymówka,dla kogoś może tak. Ja napiszę wprost -jesli moja córka jest chora ,a w pracy się nie wali i nie pali to wybieram zostanie z dzieckiem. Jest dla mnie 100 razy ważniejsze niż praca.Na szczęście szefostwo mam normalne,też dzieciate (i wnuczate) i nie kręcą nosem.
|
|
#1063 |
|
Zakorzenienie
|
To teraz pomyśl jak czują się koleżanki, które nie mają dzieci i muszą pracować jak ty siedzisz z dzieckiem. Ja pracuję nawet gdy jestem chora. Ostatnio lekarz stwiedził, że skoro nie jestem w ciązy to zwolnienie mi się nie należy
|
#1064 |
|
BAN stały
|
Należę do tych, które musialy pracować, gdy koleżanka w ciąży w domu siedzi. Od lutego tak na L4 odpoczywa. Co nie przeszkadza jej swobodnie bywać w różnych innych miejscach. Ciąża to nie choroba? Dobre sobie, chyba jest przyczyną największej ilości zwolnień lekarskich.
|
|
|
|
#1065 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Znam to, też prawie zawsze pracuję kiedy jestem chora. Wiem, ze i tak będą telefony gdybym leżała w domu, a pracy nikt za mnie nie zrobi, tylko większość będzie czekała aż wrócę. Więc żeby nie tworzyły się górki, to juz nawet sama wolę chodzić póki mogę.
|
|
#1066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
karaiby nie pracują za mnie ,robią swoje,a nawet gdyby -to ja też 'pracuję za nie' ,kiedy biorą urlop na żądanie,chorobowe czy cokolwiek innegoKiedy jestem chora nie pracuję,szefowa by mnie na kopach wywaliła do domu,żebym reszty nie zaraziła.
|
|
#1067 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
).
Na zaufanie się pracuje - na jego brak też. Edytowane przez Lillkaa Czas edycji: 2014-07-08 o 08:43 |
|
|
|
|
#1068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
My z mężem prowadzimy firmę i zatrudniamy prawie same kobiety.
I juz pisałam to na Wizażu parę razy- młoda dzieciata kobieta to jest najlepszy pracownik. Dziewczyny sa zdyscyplinowane, poukładane, wiedzą czego chcą, szanują i prace i czas swój a tym samym i nasz. Jakby się dało, to byśmy same kobiety zatrudniali. Nigdy nie było problemów z L4 na całą ciążę. dziewczyny pracowały ile mogły a potem pędem wracały do pracy. Na dzieci zeby brały zwolnienia zdarza się sporadycznie. Kombinuja opieke kogoś nieoracującego, albo biora pół na pół z partnerem. Ale moze to jest ta różnica, pomiedzy sektorem prywatnym a państwowym. Na państwowych posadkach byc moze ciągle zbiera żniwo poperlowskie pokłosie. :/ Zresztą, co różnica czy pracownica mi pójdzie na zwolnienie z powodu ciązy, czy na 4 miesiące zwolnienia bo zachorowała? Rózne rzeczy się ludziom zdarzają Ostatnio pracownik, męczyzna siedział 4 miesiace na zwolnieniu lekarskim. Przedostanio kobieta 3 miesiące bo się pochorowała, inna wcześniej póltora roku walczyła z rakiem. Wygrała, wróciła do pracy. No i co zrobić? jak się ludzi zatrudnia, to się z tym liczy i tyle. Mnie też się to moze zdarzyć. wyjde przed dom, potrąci mnie samochód i moze 6 miesiecy rehabilitacji.
|
#1070 |
|
Zadomowienie
|
Wiesz, państwowe posady są różne i często to ciężka praca, a nie pierdzenie w stołek. Niefajnie jest kiedy piszesz "posadka" i "pokłosie PRL. Wymagamy szacunku dla siebie, to szanujmy pracę innych.
|
#1071 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie mówię o sytuacjach ekstremalnych, ale u męża w dziale są 4 dziewczyny i każda ma zawsze wymówkę: dziecko. Na niego spada większa część pracy, on musi więcej załatwiać, bo one nie mogą. Mają przedszkola, katary, itd. Wracają do domu wcześniej, bo dziecko. Spotkania firmowe mają pod nosem, a mój mąż musi jechać pół Polski. Jak raz musiały dojechać połowę drogi to jakiż był lament...
---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Cytat:
|
|
#1072 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:16 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:16 ---------- Cytat:
Rozumiem również,ze nie chciała wracać do pracy ,jesli większość tego co by zarobiła oddałaby niani. Tym bardziej ,ze wiedziała,ze praca poczeka. W imię czego miała wracać?
|
|
#1073 |
|
Zadomowienie
|
No z tym się zgodzę. Ale już tak jest, coś za coś. Nie zarabia się kokosów, ale praca jest pewna i na ciebie poczeka.
|
#1074 |
|
Zakorzenienie
|
W ciąży L4 należy się jak psu buda-złe samopoczucie jest dość częste na początku, infekcje,które złapie matka w pierwszym trymestrze mogą znacząco wpłynąć na zdrowie dziecka, lub nawet na jego życie.W tym [rzypadku każda rozsądna osoba wybierze zdrowie własnego dziecka,a nie widzimisię stadka bezdzietnych,którzy będą kręcić nosem, bo ,,łona to jest na l4 ciążowym i się opiernicza,a ja nie mogie-buuu"
Ciąża zwykle nie jest chorobą,choć nie jest też stanem całkowicie normalnym, gdzie człowiek kwitnie, skacze po imprezach-samopoczucie jest jednak ciut inne.Oczywiście-są osoby, które tak przechodzą ciążę ,że nawet jej nie czują,ale to mniejszość.Na podstawie tego wątku można wywnioskować,że ciężarne i dzieciaci tak przeszkadzają, że powinni zniknąć z powierzchni ziemi i nie przeszkadzać ,,bardziej wartościowym" obywatelom
|
|
|
|
#1075 |
|
BAN stały
|
"Ile w ciąży na zwolnieniu?
Z danych GUS wynika, że w 2009 roku na rynku pracy było ok. 5,5 mln kobiet aktywnych zawodowo. Z tytułu "ciąży, porodu, połogu" do ZUS wpłynęło 1,78 mln zwolnień lekarskich. Urodziło się 420 tys. dzieci. Na pytanie, ile z tych niecałych 2 mln zwolnień przypada na okres rozwoju ciąży przed porodem, ZUS odpowiada krótko. - Nie musimy dysponować takimi danymi i nimi nie dysponujemy. Nie ma w naszej statystyce kategorii kobiet w ciąży na zwolnieniu lekarskim - mówi Wojciech Andrusiewicz z biura prasowego centrali. ZUS nie ma więc informacji, ile rocznie kosztują budżet państwa zwolnienia lekarskie z tytułu ciąży. Nie sprawdza się też zasadności wystawianych zwolnień. Naczelna Izba Lekarska nie prowadzi statystyk dotyczących spraw pod kątem wydawania zaświadczeń. - Lekarz ma swobodę wyboru w zakresie metod postępowania, które uzna za najskuteczniejsze. Powinien jednak ograniczyć czynności medyczne do rzeczywiście potrzebnych choremu, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Treść dokumentu powinna być zgodna z wiedzą i sumieniem lekarza. Nie może być formułowana przez lekarza pod presją lub w oczekiwaniu osobistych korzyści - informuje Katarzyna Strzałkowska z Naczelnej Izby Lekarskiej." Ano. Nie sprawdza się zasadności wystawiania zwolnień. W innym artykule same kobiety piszą, że wystarczy trochę u lekarza pomarudzić, by dał zwolnienie. Rozumiem, że są zwolnienia, na których można chodzić, a nie pracować, ale trudno nie czuć się jak wykorzystywany osioł, gdy na zastępstwie oprócz swojej pracy robisz pracę koleżanki, która świetnie się bawi na zwolnieniu i macha ci, jak idziesz z pracy z jednego z kawiarnianych ogródków. |
|
|
|
#1076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zgodze się z tym,że l4 'na ciążę' jest nieuczciwe ,trzeba by zacząć od lekarzy chyba
|
|
#1077 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale babeczka, która dowiaduje się, że jest w drugim miesiącu, nic jej nie dolega, ale idzie na zwolnienie "bo się należy" a wieczorkiem leci z koleżankami na ploty, w południe biega po centrum handlowym za ciuszkami i kosmetykami.. Jest różnica
|
|
|
|
|
#1078 | |
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Cytat:
W pracy bardzo często ja i inna dziewczyna musiałyśmy iść na zastępstwo za dzieciatą. Bo te dziecko ciągle problemy miało, chorowało albo szpital. Ile w tym prawdy było, nie wiadomo. Ale raz musiała mieć nagłe zwolnienie, ,,bo dziecko''. Inna dziewczyna zaraz po pracy widziała ją na mieście na zakupach i dalej, że nie przyjdzie, bo dziecko i tak w kółko. Po moim i koleżanki niezadowoleniu i interwencji, księżniczka została zwolniona tak się kończy kombinatorstwo, niech lepiej sobie weźmie zwolnienie na całe życie do tego dziecka, a nie do roboty się pcha i truje dvpe pozostałym.
Edytowane przez AnnaVanDort Czas edycji: 2014-07-08 o 11:38 |
|
|
|
|
#1079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1080 |
|
Konto usunięte
|
U mojego taty w pracy to jest norma że jak pani potwierdzi u lekarza że jest w ciąży to leci do pracy dać zwolnienie i hulaj dusza, nie ma jej 7 miesięcy plus kolejne kilka miesięcy po porodzie. Ostatnio jakaś pani ledwo przyjęta do pracy po dwóch tygodniach oznajmiła że jest w ciąży i poszła na zwolnienie. Wyobrażacie sobie nastroje reszty pracowników :/
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:43.