![]() |
#841 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
Leżałam w szpitalu z takimi dziewczynami. Na szczęście udało im się donosić ciąże do terminu, w którym uratowano dziecko, ale niejednokrotnie dziecko wypisano potem do domu, a one leżały jeszcze długo na wewnętrznym z chorym ciśnieniem, nogami jak u słonia, itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#842 | |
Raczkowanie
|
Nie bardzo rozumiem co chodzi w opisywanym przez ciebie przypadku bo napisałas bardzo ogólnikowo. nawet jakby taki isniał to jest to raczej znikomy procent. lekarz to nie robot, ma robić wszystko aby ratować życie i zdrowie każdego pacjenta.Do tego został powołany zawód lekarza. Aby leczyć, pomagać.
Tak jak napisałam wcześniej nawet jak prawo dopuszcza jakiegoś postępowania to osoba nie musi z tego prawa korzystać. Jeżeli to nie zgadza się z jego przekonaniem za przykład podałam sprawę kradzieży. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#843 |
Zakorzenienie
|
O ile pamiętam ta historię dziecko urodziło się w 29tc. i zmarło. A ona leżała jeszcze 2tygodnie na oddziale.
Pytam się wprost co według zagorzałych przeciwników aborcji robić w przypadku gdy jest zagrożenie życia kobiety.
![]() |
#844 | ||
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47261300]Znam taki przypadek. Matka w śpiączce, ostatecznie zmarła. Dziecko uratowali, ale miało jakieś wady, nie wiem, jak jest teraz, to już się dawno stało. Straszna sytuacja, ojciec został sam z dwójką dzieci, w tym jednym chorym
![]() mnie chodziło tylko o to,że nikt nie każe takich decyzji podejmować ojcu ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
klauzla sumienia dotyczy każdego ,mamy to zagwarantowane w konstytucji Druga rzecz - lekarze są róznych wyznań i poglądów,któryś moze sobie uważac,ze z jego sumieniem niezgodne jest np. stosowanie leków przeciwbólowych. Bo on tak uważa. I co mu zrobisz? jesli Chazan moze robić co chce,to dlaczego inny nie może? ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
Jasne,że zdarzają się sytuacje,kiedy trzeba wybrać między zycie matki a dziecka. Według mnie aborcja jest wtedy dopuszczalna.To decyzja matki -ona ryzykuje wlasnym życiem. ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Kaluzla sumienia zwalnia go z wykonania zabiegu (o co go nikt nie prosił) ale nie ze wskazania innego lekarza- krótko mówiąc -złamał prawo. Szpital to nie prywatne podówrko-jeśli nie przestrzega prawa w imię swojego widzimisię ,niech szuka innej pracy.
![]() |
![]() |
#845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy przypadek powinien być rozważony indywidualnie, zwłaszcza, że nei są to zabiegi wykonywane masowo.
![]() |
![]() |
#846 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do argumentow, tyle ich tu bylo, a ty albo je pomijasz albo jak przed chwila nie czytasz ze zrozumieniem, badz bierzesz je we wlasciwy tylko tobie sposob. Co sklania mnie do myslenia ze dyskusja z toba jest strata czasu, bo nie wazne ile ludzi stwierdzi ze biale jest biale, nie wazne ile osob w komisjach, w sledztwach wypowie sie, ze Chazan naruszyl prawo, ty i tak bedziesz go bronic. Cytat:
Cytat:
![]() Ponizej jeszcze raz wywiad z tym ksiedzem. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...jsze_odwrotnie |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#847 | ||||
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
29 tydzień daje duże szanse na przezycie dziecka. W przypadku zatrucia zagrooe jest nie tylko drowie kobiety, ale również dziecka.
![]() |
![]() |
#848 |
Zakorzenienie
|
Ajah, ja tam nie wiem, gdzie Ty na tym swiecie widzisz miłosierdzie Boga, powaznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#849 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#850 |
Naczelna Nastolatka
|
link do wpisu na blogu o odczuciach bólowych płodu. UWAGA, NAPISANE OSTRYM TEKSTEM PLUS ZDJĘCIA NIEZBYT ŁADNE. http://slwstr.net/blog/2014/7/5/niel...ci-narodzonych
![]() |
#851 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet jeśli płód nie jest zdolny do zrozumienia, że odczuwa ból aż do narodzin, czy tego 24 tygodnia to porównywanie go do pomidora krojonego na kanapkę jest co najmniej niesmaczne - chociażby dla tych kobiet, które wiele miesięcy przeleżały na patologii ciąży walcząc kosztem siebie o prawidłowy rozwój tego swojego "pomidora" by móc się potem cieszyć zdrowym dzieckiem. Nawet dla mnie jest mocno niesmaczne, bo mam dwoje dzieci i chociaż nie miałam żadnych większych ciążowych problemów, nie myślałam o nich jako o dzieciach od momentu zrobienia testu, traktowałam to raczej w kategoria "ja w ciąży, czyli dziwnym stanie" a nie "ja prawie mama", to mimo wszystko nie przyszło mi do głowy traktować swojego potencjalnego przyszłego dziecka jak bezmózgą amebę, a tym jest ludzki płód - potencjalnym przyszłym człowiekiem. Nie sądzę, żeby takie przedstawienie sprawy miało kogoś zachęcić, prędzej dokłada kolejny argument dla zwolenników pro-life: "widzicie dla tych co popierają aborcje dziecko jest jak pomidor albo meduza - czyli po prostu ludzkiego życia nie szanują i nie mają w poważaniu".
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#852 |
Naczelna Nastolatka
|
wystarczy sobie przefiltrować i oddzielić użyte słownictwo od przedstawianych faktów/wyników badań naukowych.
![]() |
#853 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem za prawem do legalnej aborcji z każdej przyczyny (nawet jeśli to jest "widzi mi się") we wczesnym etapie ciąży, o ile taki zabieg byłby płatny przez pacjentkę. Jestem też za prawem do terminacji ciąży prowadzonej w ramach opieki finansowanej przez NFZ w ciężkich przypadkach, tak jak jest to prawnie dopuszczone obecnie. Ale gdybym była przeciwniczką to ten tekst mnie by na pewno wręcz zniechęcił przez sposób w jaki został napisany a nie przekonał do zmiany zdania.
![]() |
![]() |
#854 |
Naczelna Nastolatka
|
Jeśli już musi kogoś przekonać taki tekst to na przykład mnie. Bo ja stanowczo wolę twarde fakty niż bujanie w obłokach wiary. Ale ja nie podałam tego linku żeby kogoś przekonać.
![]() |
#855 |
Zakorzenienie
|
Klarissa to masz dokładnie to samo co ja mam czytając ten wątek i poglądy zwolenników aborcji. Ja też jestem za tym żeby aborcja byla legalna ale hak śie czyta wypowiedzi o matkach egoistkach, które rodzą to straszne zniesmaczenie i szok człowieka ogarnia.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#856 |
Zakorzenienie
|
Myślę, ze słowo "egoizm" wynika z faktu, ze kobiety decydujące się urodzić takie dziecko jednak robią to bardziej dla siebie niż dla dziecka, wynika to głównie z motywów religijnych. Dla płodu z wada letalna nie ma znaczenia, ile ciąża będzie trwała, bo i tak jest skazane na śmierć, a wywołanie porodu w 23tc sprawi, ze najprawdopodobniej będzie cierpiało mniej czy krócej, wiec jeśliby się tym kierować, to bardziej racjonalna jest decyzja o terminacji. Ale nie uzylabym tutaj określenia egoistka.
Zresztą moim zdaniem sporo kobiet takie ciążę usuwa, także z wykrytym Zespołem Downa, tylko o tym się głośno nie mówi, bo niestety mamy społeczeństwo zakłamane i dużo wymagające pod względem moralnym, szkoda tylko ze od innych, a nie od siebie zwykle. Wystaczy poczytać przeróżne fora, mnóstwo tam kobiet po terminacji. A kto się do tego przyzna w realu, zeby się narazić na teksty typu "morderca" i straszenie piekłem... Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-07-11 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
izabela ja nigdy nie powiedziałam, że kobiety rodzące w takich przypadkach są egoistkami
Osobiście uważam, że i w jednym i drugim przypadku muszą być silne i odważne. W pierwszym bo nie oszukujmy się po terminacji mają wyrzuty sumienia, sam fakt śmierci dziecka jest trudny. W drugim, że pomimo tego, że dziecko umrze jednak pragną donosić ciąże. A później widzą jak ono umiera. Tylko jak czytam w necie komentarze o "rozczłonkowaniu" to mnie telepie. Ponieważ takie osoby nie wiedzą co piszą a piszą! I manipulują emocjami. Albo pan Terlikowski pisze o "zabiciu niepełnosprawnego dziecka" to dziecko nie było niepełnosprawne tylko po prostu ze względu na wszelkie wady genetyczne (brak czaszki, mózg na wierzchu, rozszczep kręgosłupa, rozszczep całej twarzy) nie zdolne do życia. Porównywanie takich przypadków do Hitlera, Stalina też jest jakoś nie na miejscu dla mnie. A właśnie takimi porównaniami posługują się przeciwnicy aborcji. I zastanawiam się co według nich powinna zrobić prezydent Warszawy. Powiedzieć "Chazan złamał prawo, ale postąpił zgodnie z własnym sumieniem i nie zwolnię go ze stanowiska"? Przecież w takim przypadku ONA straciła by stołek.
![]() |
#858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#859 |
Zakorzenienie
|
Ja to jestem akurat z tych, co nie wierzy w sumienia ludzi mówiących o sumieniu i się na nie powołujących często. Zawsze tak było, im bardziej swietobliwie na zewnątrz, tym większy bałagan w środku (patrz kosciol katolicki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#860 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak nie uważam, religię wg mnie nie ma nic wspólnego z faktem, że ktoś nie jest zdolny zabić dziecka. Tak jak pisałam, patrzę teraz na młodą, i wiem że bym nie była w stanie zakończyć jej życia i to nie ma nic wsólnego z religią, najnormalniej uważam że nie ma prawa podjąć takiej decyzji. Na calym swiecie nie zaleznie od religii za niedopuszczalne uznaje się pozbawianie drugie człowieka życia. (aa nom w islamie mozna w różnych przypadkach zabić kobietę) I są po prostu osoby, które uważają że dziecko to taki sam czlowiek obojętnie czy to 23tc czy 25tc, pomimo magicznej granicy prawnej.
![]() |
![]() |
#862 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Taka rozmowa nie ma sensu. Zarzucacie mi ze sie upieram przy dwoim ja towlasnie widze z waszej strony. Nie chce mi sie dalej przegaduwac bo to glupie. Noe chcecie przyjac pewnych wiadomosci ikoniec. Dlatego koncze ta dyskusje. Bojuz nie mam ani czasu ani checi na glupie przegadywanie. ![]() Przepraszam za literowki . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwisa i powiewa. I doskonale wiem o czym piszę, widocznie nie wiesz co czytasz ![]() (tylko to jest hipotetyczne, oczywiście na prawdę zabijanie nie jest zgodne z moim sumieniem, co by ktoś nie pomyślał, że jestem mordercą i psychopatą).
![]() |
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
Przeglądałam ostatnio "Wyborczą" i przeczytałam o ciekawym porównaniu. Podczas Powstania Warszawskiego w jednym ze szpitali lekarka podała niemowlakom i dzieciom rozpuszczony w wodzie cyjanek, żeby zmarły szybko, w łóżeczkach, we śnie, nie zostały brutalnie zamordowane przez Niemców, zginęły w transporcie, komorze fazowej czy zagryzione przez szczury. Mam zresztą książkę jednej z tych lekarek:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49446...c-nie-pamietam Czy to jest jest "zabójstwo", "morderstwo" czy po prostu jak w przypadku terminacji ze względu na wady letalne płodu wybór mniejszego zła, bo efekt jest ten sam - oszczędzamy skazanym na śmierć cierpienia? Dla mnie osobiście czyn bohaterski, straszny, rzadko kto potrafiłby się na to zdobyć, postawić swoje sumienie niżej niż w zasadzie dobrą śmierć tych niemowląt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 |
Zakorzenienie
|
vixen, szczerze, to mimo, że wiem jakie mogły panować wtedy warunki, nie potrafię sobie wyobrazić zabijania dzieci. I nie wiem czy to wybór mniejszego zła. Owszem, efekt, ten sam.
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Nikt z nas nie potrafi sobie tego wyobrazić, bo żyjemy na szczęście w zupełnie innych czasach i oby tak było do końca naszych dni. Ale ta sytuacja pokazuje, ze zadanie śmierci moze być wyborem mniejszego zła, bo dzieci odeszły we śnie, a nie w komorze gazowej czy rozstrzaskane o ścianę przez SSmana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#867 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie mogła wiedzieć, ze te dzieci zginą, będą cierpieć, nie zostaną uratowane. Wygląda na to, ze zabawiła się w anioła śmierci.
![]() |
![]() |
#868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A rzeczywiście, zapomniałam, ze Bóg jest miłosierny i na pewno by ocalił te dzieci przed zaduszeniem w pociągu do obozu koncentracyjnego, zezarciem przez psy SSmanow, komora gazowa i takimi tam niedogodnościami. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-07-13 o 21:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Takie sytuacje, niespodziewane darzyły się osobom z mojej rodziny podczas wojny. Tak, nie mając dodatkowych informacji na temat tej historii uważam, że zostałą aniołem śmierci. Jako lekarz powinna ratować, a nie uśmiercać.
![]() |
![]() |
#870 |
Zakorzenienie
|
większośc i tak zmarłaby z głodu a to w obozie, a to w transporcie. Mam mieszane uczucia. Poza tym fajnie się "gdyba"
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.