Styczniowe mamusie 2015, cz. II - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-11, 13:35   #151
smerfetka2808
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. II

Eirene, dojdziesz do wprawy ja też się szybko zawsze męczyłam przy wszystkim teraz to chyba bym padła pod wodę a nie trzymała się na niej no koniecznie na zakupy się wybierz, a czemu jednoczęściowy?

Alb, to mówisz że już 5 lat?
sporo czasu już
Stary 2014-07-11, 13:35   #152
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Bajlaga: naprawdę Cie rozumiem ! I wiem ze to trudna decyzja w tym przypadku,ale wierze ze postapisz zgodnie ze sobą

Teja: moim zdaniem zawsze warto rozmawiac i wymieniać poglądy, mozna w ten sposób dowiedzieć sie o innych tokach rozumowania,zawsze skłania dyskusja do jakis przemyśleń no i rozwija ja juz ogolnikowalam nie odnosząc sie do sytuacji typowo Bajlagi ,bo ma akurat kiepsko przez ta znajoma, z drugiej strony kazdy grosz zapewne sie przyda także tu nastaje konflikt wewnętrzny miedzy dobrem i swoim interesem a pracodawca.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Tu problem jest głębszy bo problemem nie jest pracodawca tylko znajoma która załatwiła pracę... Może to z nią warto pogadać jak ona to widzi.
alb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 13:36   #153
dusiolka
Zakorzenienie

Bajlaga: akurat w tym wypadku jesli to praca przez znajoma to moze powiedzieć tej znajomej o sytuacji (wcześniej rodzicom ) i moze sama jakos zaradzi? nalewanie paliwa albo gazu to chyba nie jest cos co kobieta w ciazy powinna robic..ale oczywiscie rozumiem ze kazdy grosz sie liczy.

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Alb chyba pisaliśmy w tym samym czasie ;d

dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 13:37   #154
bajlaga
Zadomowienie

Przede wszystkim chodzi o to, że tą pracę załatwiała znajoma, po prostu wiem, że cokolwiek zrobię to będzie źle odbierane i ta znajoma może się źle poczuć, potem w pracy może mieć jakieś nieprzyjemności

to nie jest tak, że chcę być jakimś pasożytem, szybko podpisać umowę i sobie od razu pójść po zaświadczenie od gina...

kobiety mają jednak przesrane.

dusiolka, alb najlepsze jest to, że ja tej kobiety nie znam, bo to znajoma rodziców

mam 2 dni, żeby podjąć jakąś decyzję, przede wszystkim pogadam z Tżtem jak on to widzi

Edytowane przez bajlaga
Czas edycji: 2014-07-11 o 13:39
bajlaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 13:41   #155
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bajlaga Pokaż wiadomość
Przede wszystkim chodzi o to, że tą pracę załatwiała znajoma, po prostu wiem, że cokolwiek zrobię to będzie źle odbierane i ta znajoma może się źle poczuć, potem w pracy może mieć jakieś nieprzyjemności

to nie jest tak, że chcę być jakimś pasożytem, szybko podpisać umowę i sobie od razu pójść po zaświadczenie od gina...

kobiety mają jednak przesrane.
Wiesz, wydaje mi się, że jak jej powiesz że jesteś bardzo wdzięczna za to że Ci załatwiła pracę, ale jesteś w ciąży i nie chcesz żeby miała jakieś nieprzyjemności jak przyjmiesz pracę a potem pójdziesz na L4 (bo różnie może być) to powinna to zrozumieć...
Stary 2014-07-11, 13:46   #156
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alb Pokaż wiadomość
Wiesz, wydaje mi się, że jak jej powiesz że jesteś bardzo wdzięczna za to że Ci załatwiła pracę, ale jesteś w ciąży i nie chcesz żeby miała jakieś nieprzyjemności jak przyjmiesz pracę a potem pójdziesz na L4 (bo różnie może być) to powinna to zrozumieć...

Dobry pomysł

Stary 2014-07-11, 13:49   #157
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfetka2808 Pokaż wiadomość
teja, ale po co te nerwy kazda wyrazila swoje zdanie i koniec, nie ma c sie schizowac bo zadn z nasd nie jest taka sama i kazda ma swoj tok myslenia
Ja się nie denerwuję, po prostu myślę, że rozmowa jest jałowa i nie ma co jej kontynuować.
W żadnym miejscu niestarałam się Ciebie Dusiolka przekonać, bo zauważyłam już, że to niemożliwe.
Ja wyraziłam swoje zdanie i tylko dlatego, że jest inne niż Wasze nie będę siedzieć cicho i udawać, że jest inaczej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-11, 13:51   #158
LindaC
Wtajemniczenie

co do zatrudnienia się i pójścia na zwolnienie - działanie w granicach prawa/ustawy nie jest oszustwem/wyłudzeniem

bajlaga po 30 dniach od zatrudnienia ma prawo iść na płatne l4, prawo to gwarantuje jej obowiązujący system

kwestie moralne zostawmy jej ale jak dla mnie jedynym zgrzytem może być tylko to, że ktoś kto nie wiedział, że jest w ciąży ją polecił, pracodawca który przez miesiąc zapłaci l4 moim zdaniem nie zbiednieje także tego.....

alb - bry ziom! to jesteśmy 3 z Kraka - ja Ty i smerfetka

Smefetka - ja tez mam lekarza z Rydygiera i tez nie chciałabym innego przywiązuję się do ludzi
Stary 2014-07-11, 13:57   #159
teja1
Zakorzenienie

Wielkie koncerny paliwowe nie zatrudniają pracowników, zatrudniają je prywatni przedsiębiorcy, którzy są ajentami stacji i to z ich pieniedzy i zysków są opłacani pracownicy, taki Orlen np kompletniezgrzewa czy osoba najmujaca stacje ma pracownikow czy np 4 z 6 osob na l4 i sam musi pracowac na 24h zmiany. Takie sa realia dla pracodawcow, a koncerny umywaja rece bo nikomu poza wynajmujacyn stacje nie placa

A jeszcze jedno slowo tylko napisze, ja np cale studia musialam pracowac, zeby sie utrzymac, zeby je skonczyc. Nikt mi nie pomagal, bo moj tata sam potrzebowal pomocy a mam jeszcze 3 rodzenstwa. Duzo wyrzeczen, ale nie zaluje teraz

Edytowane przez teja1
Czas edycji: 2014-07-11 o 14:02
teja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 13:59   #160
smerfetka2808
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teja1 Pokaż wiadomość
Ja się nie denerwuję, po prostu myślę, że rozmowa jest jałowa i nie ma co jej kontynuować.
W żadnym miejscu niestarałam się Ciebie Dusiolka przekonać, bo zauważyłam już, że to niemożliwe.
Ja wyraziłam swoje zdanie i tylko dlatego, że jest inne niż Wasze nie będę siedzieć cicho i udawać, że jest inaczej
każdy ma prawo do swojego zdania i do jego wyrażania a że nie zawsze się ze wszytskimi da zgodzić to ludzka rzecz.

Cytat:
w ogle najpierw rodzicom powinna powiedzieć a rodzice wtedy pogadaja ze znajomą przecież ciąża to nie jest kalectwo i jak ta znajoma jest normalna to na pewno zrozumie tylko trzeba jej o tym powiedzieć.

Cytat:
Napisane przez LindaC Pokaż wiadomość
co do zatrudnienia się i pójścia na zwolnienie - działanie w granicach prawa/ustawy nie jest oszustwem/wyłudzeniem

bajlaga po 30 dniach od zatrudnienia ma prawo iść na płatne l4, prawo to gwarantuje jej obowiązujący system

kwestie moralne zostawmy jej ale jak dla mnie jedynym zgrzytem może być tylko to, że ktoś kto nie wiedział, że jest w ciąży ją polecił, pracodawca który przez miesiąc zapłaci l4 moim zdaniem nie zbiednieje także tego.....

alb - bry ziom! to jesteśmy 3 z Kraka - ja Ty i smerfetka

Smefetka - ja tez mam lekarza z Rydygiera i tez nie chciałabym innego przywiązuję się do ludzi
ja tak samo sie przywiązuje szczególnie do TAKICH lekarzy
a gdzie chodzisz bo się jeszcze okaże że ten sam lekarz
Stary 2014-07-11, 14:01   #161
dusiolka
Zakorzenienie

Teja: nikt nikogo nie chciał przekonać do swoich racji, kazdy wyraził zdanie, podał argumentację i wsio. Pisałam ogólnej ze warto dyskutować

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-11, 14:14   #162
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez sweetbe Pokaż wiadomość
ja tak, bo to usg genetyczne jakos dziwnie wyglądało, nawet nic o tej przezierności nie mowil, dal skierowanie na badanie krwi genetyczne, ale ze na skierowaniu napisał , ze to 13,4 dni a nie 12 jak wg OM, a ja poszłam na badanie w 13 , 1 dniu, ale wg skierowania niby 14,1 to panie w laborze nie chciały mi zrobić badania bo powiedziały ze to badanie robi się do 13 tyg, wytlumaczylam jej ze ja nadal jestem w 13 tyg, ale one i tak nie chciały mi go zrobić, bo musza spisac dane z skierowania i wtedy te badanie i tak wyjdzie zle,
nie wiem czy trzeba to badanie robic bo w 1 ciąży go nie miałam,

suszarka, doczytałam,że podobno banki liczą jak im się to podoba, i każdy ma inaczej, w przyszłym tyg idę do radcy, i się dowiem co i jak
nie mogą liczyć jak im się podoba, bo podlegają prawu bankowemu.
daj znać co Ci powiedział radca bo dla mnie sytuacja jest kosmiczna.

co do usg gen - a nie masz na opisie usg nic na temat przeziernosci?

dziewczyny, a która z Was robiłam/robi test Pappa? Miałam zrobić ale sama juz nie wiem.
Stary 2014-07-11, 14:16   #163
dusiolka
Zakorzenienie

Suszarka ja miałam robiona krew i ryzyko jeszcze bardziej sie zmniejszyło

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Było robione PAPP-a i wolne beta hcg

Stary 2014-07-11, 14:34   #164
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfetka2808 Pokaż wiadomość
Eirene, dojdziesz do wprawy ja też się szybko zawsze męczyłam przy wszystkim teraz to chyba bym padła pod wodę a nie trzymała się na niej no koniecznie na zakupy się wybierz, a czemu jednoczęściowy?
no mam nadzieję.
a jednoczęściowy bo jakoś nieswojo bym się czuła z brzuchem na wierzchu że tak powiem. i to coraz większym.

Cytat:
Napisane przez bajlaga Pokaż wiadomość

mam 2 dni, żeby podjąć jakąś decyzję, przede wszystkim pogadam z Tżtem jak on to widzi
kochana pogadajz tżtem i zobaczysz w razie wu z rodzicami też pogadaj. coś tam ci doradzą. i najlepeij z tą dziewczyną pogadać

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 14:36   #165
allgoodthings
Zadomowienie

Suszarka też miałam robione dokladnie to co dusiolka. No i jestem spokojniejsza. Na poczatku myslalam ze odpuszczę tą krew jak usg gen. wyjdzie ok. Lekarz twierdzi że to dwa różne badania i pozytywny wynik pierwszego nie wyklucza złego drugiego. No i się zdecydowałam.

Stary 2014-07-11, 14:50   #166
suszarka
Buc

Cytat:
Suszarka ja miałam robiona krew i ryzyko jeszcze bardziej sie zmniejszyło

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Było robione PAPP-a i wolne beta hcg

Cytat:
Napisane przez allgoodthings Pokaż wiadomość
Suszarka też miałam robione dokladnie to co dusiolka. No i jestem spokojniejsza. Na poczatku myslalam ze odpuszczę tą krew jak usg gen. wyjdzie ok. Lekarz twierdzi że to dwa różne badania i pozytywny wynik pierwszego nie wyklucza złego drugiego. No i się zdecydowałam.

kurcze, ja własnie nie wiem co mam zrobić. lekarze mi powiedzieli, że jak chcę to mogę zrobić, niemniej zdarzają się też ponoć fałszywe pozytywne a wtedy zostaje tylko aminopunkcja, która już jest inwazyjna. aaa. nie wiem.

btw, a jak moga być dwa różne jak test pappa opiera się również na zmiennych z usg genetycznego? oszaleć można.

Edytowane przez suszarka
Czas edycji: 2014-07-11 o 14:52
suszarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 14:51   #167
LindaC
Wtajemniczenie

Smerfetko, posłałam Ci pw
Stary 2014-07-11, 14:57   #168
allgoodthings
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
kurcze, ja własnie nie wiem co mam zrobić. lekarze mi powiedzieli, że jak chcę to mogę zrobić, niemniej zdarzają się też ponoć fałszywe pozytywne a wtedy zostaje tylko aminopunkcja, która już jest inwazyjna. aaa. nie wiem.

btw, a jak moga być dwa różne jak test pappa opiera się również na zmiennych z usg genetycznego? oszaleć można.
Lepiej zrób bedziesz spokojniejsza. Rzadko się zdarza, że są falszywe.
Z tym różne to chodziło o to, że jeden może być ok a drugi już nie.

Stary 2014-07-11, 15:18   #169
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:
dokładnie, rozwiązanie uczciwe... nie będziesz się czuła źle wobec osoby, która tę pracę Ci załatwiła, o przedstawienie tak sytuacji chyba dla każdego jest zrozumiałe.
akrolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 15:46   #170
elvira44
Wtajemniczenie

Cytat:

czyli jak zaczynasz 12 tyg, to znaczy, że np. dziś masz 11t6d a jutro będziesz miała 12t0d? tak?
Nie. Z tego co wiem liczy sie to tak ze dzis zaczynam 12 czyli dzis mam 11t1d a wczoraj miałam 11t0d. Źle mowię?

http://www.suwaczek.pl/cache/556b2ed503.png
elvira44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 15:51   #171
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvira44 Pokaż wiadomość
Nie. Z tego co wiem liczy sie to tak ze dzis zaczynam 12 czyli dzis mam 11t1d a wczoraj miałam 11t0d. Źle mowię?

Ja tak nie liczę, jak mam 15t2d to mowię ze jestem w 15tyg.

Stary 2014-07-11, 15:59   #172
elvira44
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tak nie liczę, jak mam 15t2d to mowię ze jestem w 15tyg.

Juz sie wlasnie kiedys wypytywalam na innym forum i tak mi powiedziano. Bo jestem w 11 tak naprawde ale zaczęłam 12, ktory sie ciągnie i nadal sie nie skończył. Rozne sa metody. Nawet moj gin potwierdził to ostatnio jak byłam ze tak sie liczy. Ale np w uk mowi sie tydzien bieżący. Z tego co wiem to w pl mowi sie troche w przód, a ze chce zeby sie 1 trymestr szybko skończył to taki sobie wybrałam sposob. Ale tak jak pisze nie wymyśliłam go sobie.

Stary 2014-07-11, 16:01   #173
alb
Zadomowienie

Cytat:
Ja liczę tak samo, bo jak by było np. 0t1d to jestem w pierwszym tygodniu ciąży a nie w zerowym a jak jest 1t1d to już pierwszy skończyłam i jestem w drugim zgodnie z tym teraz jestem w 15-tym tygodniu (14t2d).
Stary 2014-07-11, 16:04   #174
Leseratte
Wtajemniczenie

od rana tu ie zaglądałam, a tu tyle stron do nadrobienia U mnie oczywiście dzień bez zmajstrowania czegoś dniem straconym. Wyobraźcie sobie, że poparzylam się na szyji
Chyba przez alkohol w perfumach, wygląda to koszmarnie, pomarszczona czerwona skóra.Położyłam na to krem na problemy skorne, typu AZS i modlę się, żeby pomoglo.

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ----------

Cytat:
Ja liczę tak samo, bo jak by było np. 0t1d to jestem w pierwszym tygodniu ciąży a nie w zerowym a jak jest 1t1d to już pierwszy skończyłam i jestem w drugim zgodnie z tym teraz jestem w 15-tym tygodniu (14t2d).
mój lekarz tak samo liczy
Leseratte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 16:07   #175
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez allgoodthings Pokaż wiadomość
Lepiej zrób bedziesz spokojniejsza. Rzadko się zdarza, że są falszywe.
Z tym różne to chodziło o to, że jeden może być ok a drugi już nie.

zrobiłam już dwa usg genenetyczne i jak mysle o trzecim to już mam dość.
w innym wypadku jeżeli bym chciała zrobić test pappa i nie robić usg to muszę zapłacić 400 zł.

do środy mam czas na decyzję, nie mniej waham się przeokrutnie.
Stary 2014-07-11, 16:13   #176
elvira44
Wtajemniczenie

Cytat:
w innym wypadku jeżeli bym chciała zrobić test pappa i nie robić usg to muszę zapłacić 400 zł.

Co to jest test pappa? W ogóle oprócz tego usg prenatalnego to na co robia badania krwii?

Stary 2014-07-11, 16:16   #177
alb
Zadomowienie

Cytat:

No to zastanów się co zrobisz jeżeli z testu wyjdzie Ci jakieś tam prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa - usuniesz ciażę? Ja rozumiem szczegółowe badania w zakresie wad wrodzonych, niektóre można leczyć już w ciąży, ale test PAPPA dla mnie nic nie wnosi. I tak bym nie usunęła a jedynie miałabym świadomość, że choroba MOŻE chociaż nie musi wystąpić. Nigdy nie masz gwarancji - niski wynik nie oznacza, że dziecko będzie zdrowe a wysoki nie oznacza, że dziecko będzie chore.
Stary 2014-07-11, 16:18   #178
LindaC
Wtajemniczenie

suszarka - ale z Ciebie detektyw genetyczny odpuść już temu swojemu bejbikowi, zdrów jest jak rybka

2 usg genetyczne to aż za dość
Stary 2014-07-11, 16:20   #179
suszarka
Buc

Cytat:
Co to jest test pappa? W ogóle oprócz tego usg prenatalnego to na co robia badania krwii?
http://www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm

na białko bodajże papp i beta hcg robią.

Cytat:
No to zastanów się co zrobisz jeżeli z testu wyjdzie Ci jakieś tam prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa - usuniesz ciażę? Ja rozumiem szczegółowe badania w zakresie wad wrodzonych, niektóre można leczyć już w ciąży, ale test PAPPA dla mnie nic nie wnosi. I tak bym nie usunęła a jedynie miałabym świadomość, że choroba MOŻE chociaż nie musi wystąpić. Nigdy nie masz gwarancji - niski wynik nie oznacza, że dziecko będzie zdrowe a wysoki nie oznacza, że dziecko będzie chore.
wiem, że test nie jest wiarygodny na 100% dlatego w momencie złego wyniku zrobiłabym amniopunkcję, która już daje Ci jasną i konkretna odpowiedź. i przez to, że test ten daje gdzieś 90% prawdopodobieństwo nie palę się do jego wykonania.

Cytat:
Napisane przez LindaC Pokaż wiadomość
suszarka - ale z Ciebie detektyw genetyczny odpuść już temu swojemu bejbikowi, zdrów jest jak rybka

2 usg genetyczne to aż za dość

wspominałam wcześniej, że jestem lekko walnięta.

Edytowane przez suszarka
Czas edycji: 2014-07-11 o 16:21
suszarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-11, 16:20   #180
dusiolka
Zakorzenienie

Leseratte spryskaj panthenolem moze, a potem natłuścić na noc no i chować przed słońcem bo mieszanka słońce plus perfum dobrze sie nie kończy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości