|
|
#1411 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II
|
|
|
|
#1412 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no z tym akurat nie mam problemu, bo nie chcę ich tak samo ubierać. W ogóle mi się to nie podoba. Wg mnie to są dwie różne osoby i chciałabym bardzo, aby to mocno podkreślać. Tak że mam siedem bodziaków, w tym tylko dwa takie same ale akurat nie wiem czemu taki zestaw był do kupienia - 5 body, 3 inne i dwa identyczne. Będzie mi bardzo zależało, żeby podkreślać ich indywidualność. Już zapowiedziałam mężowi (tzn - on ma takie samo podejście) i wszystkim innym wkoło zapowiem - to będą dwa różne dzieciaki i tak mają być traktowane. Nie "one" - chodźcie, zróbcie, pokażcie, co myślicie, co uważacie, czego chcecie… Tylko właśnie do każdego z osobna, żeby wiedziały, że nie są jednym, tylko dwiema różnymi osobami. O. Taki wywód ![]() a co do teściowych - wg moich obserwacji duże znaczenie ma jedna dość istotna rzecz. My jesteśmy TYLKO synowymi, choćby nie wiem jak uwielbianymi, ale jednak synowymi. I choć rodzimy im wnuki, do sprawny podchodzą zupełnie inaczej, niż gdyby to ich własne córki chodziły w ciąży. Po prostu. Wg mnie to normalne… A co do zakupów - ja nie oczekuje, że będą za nas rodzice czy teście cokolwiek kupowali. Oczywiście, będzie nam bardzo miło jak coś nam sprezentują, bo jakby nie patrzeć to zawsze trochę odciąży, ale planując teraz wszystko nie biorę tego pod uwagę. I to też jest dla mnie normalne ![]() Jejku jaka ja cudowna i tolerancyjna jestem to chyba te hormony ![]()
|
|
|
|
|
#1413 |
|
Rozeznanie
|
paprika-ja mysle ze troche ci sie poglady zmienia jak urodzisz dzieci
Ja do dzis jestem zosia samosia i od nikogo nigdy niczego nie oczekuje cale zycie od moich rodzicow i tesciow nic nie brałam a bylo nam bardzo ciezko :/.....ale jako matka teraz syna widze ze mojemu dziecku czegos brakuje a mogloby miec a nie ma tylko dlatego ze komus jest szkoda troche kasy i woli kupic swojemu synusiowi doroslemu ktory dzieci nie ma :P to matka lwica sie odzywa niestety duza niesprawiedliwosc kłuje w oczy no ale takich mam tesciow wnukowi nic a sobie wszsytko Co do tesciowej ja mysle ze jednak powinna pytac tym bardziej ze sama nawet corki nie ma tylko 2synow a wnuki kocha sie bardziej niz swoje dzieci, ale to zobaczysz dopiero, moi tescie tez go kochaja bardzooooo ale sobie nie umieja odmowic pierdół żeby wnuk mial np nowa kurtke bo tak tez było
|
|
|
|
#1414 |
|
Zakorzenienie
|
Paprika w sumie masz rację i podoba mi sie Twoje podejscie
ja ogolnie nie znam zadnych blizniaków i nigdy nie miałam z nimi do czynienia wiec nie umiem się nawet wypowiedzieć a powiedz mi kazda bedzie miała swoje ciuszki jako noworodek i bedziesz pamietała ktore dla ktorej czy jak sie trafi ta zalozy?
|
#1415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapomniałam co miałam napisać....
|
|
#1416 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie to hormony Paprika ;-) Co do teściów, to mnie bardzo mile zaskoczyli, generalnie nie interesują się niczym poza sobą i maja swój świat, ale tym razem jest jakoś inaczej, bardzo to miłe. Może nie skaczą nade mną, ale w ich przypadku i tak jest super
Co do prezentów to już kiedyś pisałam, że wolę sama wszystko kupić, ale moi rodzice na pewno się upra i coś kupią. Pogodziłam się z tym i nawet ciesze się, że nas może trochę odciaza. Prezent to prezent nie będę wybrzydzac choć takie rzeczy jak wózek czy meble zdecydowanie wolę sama kupić. Sporo znajomych natomiast nam powiedział aby się wstrzymać z kupowaniem ubranek bo na pewno dużo ich dostaniemy. Wiec póki co nic nie kupiliśmy, może po usg zacznę. Zobaczymy co dostaniemy o ile coś dostaniemy A resztę się dokupi. Mam dziwny opór przed kupowaniem czegokolwiek, chyba się trochę boje i wciąż nie wierze, że w grudniu pojawi się mały człowiek. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- A i Paprika bardzo mi się podoba Twoje podejście do dziewczynek, brawo! Moi znajomi mają bliźniaki, tez dziewczynki, obie mają totalnie różne charaktery i są traktowane jako dwie odrębne osoby i to mi się bardzo widzi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1417 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
przeciez moga miec inne charaktery zainteresowania takze warto rozwijac ich indywidualnosc. Wiezi ktora jest juz miedzy nimi nic nie zmieni.A juz myslalam ze tylko ja zrobilam sie taka straszna ;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Wszystko się zmienia, to nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. Edytowane przez Paulinkus Czas edycji: 2014-07-11 o 14:41 |
||
|
|
|
#1418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, która znika po wizycie w wc ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej wizaz forum. :d |
|
|
|
|
#1419 |
|
Rozeznanie
|
pytanie do dziewczyn które mają te super poduchy do spania, wy macie tylko te poofi? czy też któraś ma tą tańszą wersje? kurcze korci mnie żeby kupić ale z drugiej strony 200 plus przesyłka to drogo znalazłam właśnie na allegro takie podobne za 95( http://allegro.pl/poduszka-kojec-dla...383067123.html ) i tak się cały czas zastanawiam, doradźcie proszę
Edytowane przez madziqqq Czas edycji: 2014-07-11 o 14:49 |
|
|
|
#1420 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam plan, żeby wyprawkę do szpitala przygotować dla każdej osobno (żeby się nie pomylić i żeby każda wszystko miała).a czy będą mieć osobne szafy.. pewnie na początku nie… nie mam pojęcia. Jeśli jedną, to będą w niej różne rzeczy ![]() Cytat:
bo wiem, że pewnie dużo - jak każdej z nas - ale co konkretnie teraz masz na myśli? ubieranie? wątpię, dość mocno jestem o tym przekonana. przy czym nie wykluczam, że jak będą starsze i się będą upierać, że chcą wszystko tak samo, to będziemy szli na ustępstwa przecież nie będę się szarpać z dzieciakami ![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1421 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Lepiej w ogóle nie przesadzać z jedzeniem czegokolwiek w ciąży, a już na pewno uważać na rzeczy które tuczą, bo dodatkowe kilogramy w ciąży naprawdę niczemu nie służą. I mówię to ja, w poprzedniej ciąży przytyłam 20 kg, niby nie jedząc strasznie dużo, ale metabolizm mi się strasznie rozregulował i potem było baaaardzo ciężko schudnąć... Cytat:
ma dopiero dwa lata więc średnio chyba się cieszy ![]() Kiedyś teściowa kupiła jej na święta dres - miała wtedy 7 miesięcy, dres był na 6 latka... Powiedziała: "już zapomniałam jakie te dzieci małe" lol.. ![]()
|
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
nadrobilam zaraz jedziemy pod namiot.
a nie wiem czy pisalam ale moj dziec tez jest duzy bo dzis wazyl 445 a jestem od jutra w 22 tygodniu i lezkaz powiedzla ze bedzie mala duz ze moze urodzic sie nawet ponad 4 kg
|
|
#1423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1424 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nie wyobrazam sobie spac bez niej Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1425 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Hehe, no to straszne, ale jednak pocieszjące, że nie jestem sama z takimi jazdami... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie zmienia to faktu, że tak jak piszesz o swoich teściach, mogliby sie trochę poczuć skoro mają takie możliwości finansowe ![]() Cytat:
Hehe, ja jednak zołza jestem, bo dobrze, wiem ,że równice w traktowaniu córek i synowych są naturalne (choć znam wyjątki) , i wiem ,że ze mną byłoby tak samo, to jednak czasem mnie to wkurza
|
|
#1426 |
|
Rozeznanie
|
Moja teściowa będzie podobna i jeszcze usłyszę od nich jakie to wszystko drogie. Naprawdę wole od nich nic nie dostać niż się nasluchac ile kasy musieli wydać :-| kiedyś dostałam od nich prezent i później ja i wszyscy w koło nawet moi rodzice musieliśmy słuchać jak to wszystko takie drogie, i to ile zapłacili za prezent to przesada i rozbój w biały dzień (to naprawdę nie było kosztowne) :-D Tacy juz są i akceptuje ich, bo dali mi najwspanialszy prezent na świecie czyli mojego męża, nigdy nie będę w stanie im się odplacic za niego.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1427 |
|
Rozeznanie
|
jak ty znalazlas te tansza poduszke??ja szukalam i nic takiego znalezc nie umialm o kurcze :/ Ja dzis zamowilam akurat te droższą wiec sie nie moge wypowiedzieć jaka jest.
Kupowanie ubran na urodziny ehm.. moj tata tez tak robił, oczywiscie tak jak i u ciebie dziecko sie nie ciesyzło hehe.Paprika-nie chodzi o ubrania hehe, tylko o pogląd co do kupowania. Do mojego koktajlu dalam wode, lepsze
|
|
|
|
#1428 |
|
Zadomowienie
|
Hmm tesciowa... ciesze sie ze daleko mieszka. Na 100% nic od niej nie dostaniemy i bardzo sie z tego ciesze bo pozniej by nam ciagle wypominala ze nam pomogla a nie chce tego. Wole sama wszystko kupic. Zreszta "zabralam" jej synka takze nie lubimy sie za bardzo. Tż powinien nadal z nia mieszkac wg niej :-D mamy inne poglady inne podejscie do zycia w ogole jestesmy calkiem rozne to nie pomaga w komunikacji :-\ a podobno mezczyzni wybieraja kobiety podobne do swoich matek u nas to najwyrazniej sie nie sprawdzilo.
|
#1429 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też sobie zamówiłam tę poduszkę z Poofi.
Co do teściów, to wiadomo, że raczej nie będą tak przeżywać tej ciąży, jak ciążę własnej córki. Pamiętam jak to było, jak siostra mojego męża rodziła i jak teściowe się tym ekscytowali. Z drugiej strony złego słowa powiedzieć nie mogę, zawsze zapytają się jak się czuję itp. A wsparcia materialnego nie oczekuję, w końcu jesteśmy dorośli i poradzimy sobie bez tego. Choć wiem o co wam chodzi, byłoby po prostu "miło". A jak będzie to zobaczymy. U mnie w rodzinie i rodzinie męża nie kupuje się rzeczy do czasu przekroczenia 7 miesiąca. Taki mały przesąd. |
|
|
|
#1430 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do teściów ja narazie narzekać nie mogę, teść za każdym razem jak dzwoni pyta co u wnuczka jego, ostatnio stwierdził, że będzie musiał kamerę kupić żeby nagrywać małego jak się rozwija itd
Edytowane przez madziqqq Czas edycji: 2014-07-11 o 15:34 |
|
|
|
|
#1431 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak czytam i dochodze do wniosku ze moja tesciowa to jakis fenomen
Ogolnie rodzice tz tak samo jak moii sa po rozwodzie,takze najpierw poznalam przyszlego tescia,dziadkow tz,jego siostre,ciotke,a dopiero potem moja tesciowa Mialam strasznego stresa bo siostra tz zawsze opowiadala jak to ich mama nie lubila zadnej dziewczyny swojego synka,i reczywiscie jak pryjechala po paru miesiacach naszego zwiazku (bo mieszka w Anglii) to pierwszym zdaniem jakie powiedziala to ze zawsze uwazala ze zadna nie jest wystarczajaco madra i ladna dla jej synka,ale Ja jej sie podobam Okazalo sie ze zrobila bardzo dobry wywiad srodowiskowy ! Niemalze KGB ![]() Jak sie dowiedzielismy o ciazy Kordian od razu zadzwonil najpierw do taty a potem na skypie do mamy I mniej wiecej tak-Czesc mamo,lepiej usiadz (siadla,a Ja sie chowalam za plecami Kordiana bo sie balam jej reakcji) -No bedziesz babcia -Jaja sobie robicie ?! -Nie mamo bedziesz babcia (tu zaczela krzyczec zebym wyszla za tych plecow i jej potwierdzila bo ona mu nie wierzy Ooo i tu zaczela plakac i sie smiac na zmiane I teraz caly czas dzwoni,pyta jak sie czujemy,pokazuje ciuszki jakie kupila i pyta czy mi sie podobaja (Na szczescie gust mamy podobny ) ![]() Za to dla odmiany moja mama zareagowala mniej ciekawie
|
#1432 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kupowanie przez rodziców i teściów? ale na co miałoby mi się zmienić? ![]() moja mama wiem, jaki ma gust w kwestii mody noworodkowej, bo całkiem niedawno to przerabiała teściowa, nie mam pojęcia - ale ma córkę, której w tej kwestii ufam, więc problemu nie powinno być Że nie zakładam, że coś dostaniemy, choć tak być może? Pewnie dostaniemy, to będą pierwsze wnuki zarówno moich, jak i tżta rodziców - trudno chyba, żeby z radości ( ) ich niczym nie obdarowali. Zresztą, w moich okolicach się takie coś praktykuje. Ale że nie wiem, co to będzie - czy tylko jakiś zestaw ubrań, czy jakaś grubsza sprawa - to nie zakładam nic, a myśląc o zakupach, myślę o wszystkim co będzie potrzebne. Nie wyłączam z tego np. wózka - "bo go dostaniemy".Rozpisałam się, a w sumie nie wiem, czy właśnie to miałaś na myśli ![]() sorrrrrrry ale dzisiaj cały dzień leje i ja usypiam
|
|
|
|
|
#1433 |
|
Rozeznanie
|
A ja apropo kisiel zamiast mózgu. Chciałam rano włączyć zmywarkę i nie mogłam, juz panika, że się zepsuła, włączam, wyłączam, resetuje. W końcu policzylam mrugnięcia lampki kontrolnej i sprawdzam w necie a tu, że problem z brakiem wody. No i lampka mi się zapaliła w głowie, że tz 30 min wcześniej wyłączył wodę bo miał przyjść hydraulik do prysznica :-D
|
#1434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1435 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Swego czasu miałam w otoczeniu 2 młodzieńców-bliźniaków i dziwne dla mnie było kiedy właśnie traktowano ich wyłącznie jako taką parę. Np słyszałam "na weekend przyjadą bliźniaki", "bliźniaki nie jedzą obiadu", "bliźniaki zepsuli..." mało keidy używano ich imion, bo zawsze zwracano się do nich jako do dwójki.Cytat:
) i jesteśmy inaczej traktowane niż jakby córka była w ciąży.Sama widzę to po mojej mamie. Jak jej synowe były w ciąży to nie jarała się tym, cieszyła, ale bez przesady. Nie robiła też specjalnych prezentów ani nic...raczej od święta. Za to teraz ja jestem w ciąży i jest całkiem inna sytuacja. Moja mama to przeżywa razem ze mną, codziennie rozmiawiamy o tym przez tel, mama już ciuszki kupuje małej, odpowiada na moje wszystkie pytania i widzę, że wcale ją to nie nudzi. Akurat na wózek chcą dać moi "teściowie", bo to ich pierwsza wnuczka i się uparli. Nie narzekam, bo jak teściowa dzwoni, to pyta jak się czuje, kiedy jakieś badania, czy czuje ruchy itd, ale to jest inna rozmowa niż z moją mamą. Za to nie rozumiem Justyna, że teściowie nie odmówią sobie czegoś, żeby kupić coś Twojemu dziecku...no bez przesady, dlaczego mieliby to robić?? Jeśli ja zrobiłam sobie dziecko, to JA sobie musze odmawiać, bo to moje dziecko, a nie ich. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że moje dziecko nie ma nowej kurtki ale to przecież nie wina dziadków. Cytat:
|
|||
|
|
|
#1436 |
|
Rozeznanie
|
Moja teściowa to na prawdę złota kobieta i bardzo nieoszczędna - mój mąż też taki jest. Ja kiedyś byłam bardzo oszczędna a teraz już nie umiem
I wiem, że od własnej mamy na pomoc finansową liczyć nie mogę - bardzo by chciała nam pomóc ale wiem, że np. wózka to mi nie kupi.. Ona na każde urodziny czy imieniny moje czy męża przychodzi do nas z drobnymi prezentami - i to zawsze Natomiast większe prezenty są dla niej nie do przeskoczenia i nie mam o to do niej pretensji a nawet nie oczekuję nic od niej bo wiem że samej jej ciężko. A teściowa rozpusta na całego - i to mnie przeraża, że kupi coś nie w moim stylu (a takie rzeczy nieraz się zdarzały, które później oddawałam dalej) i ja nie będę chciała tego używać.. Np jakiś kocyk, pościel dla dziecka czy inne takie.. Wolałabym, żeby dała na ten cel kasę a my sami kupimy takie rzeczy jak nam odpowiadają. Wczoraj od teściowej dostaliśmy z mężem 500zl na zaległe moje imieniny a jego urodziny i mieliśmy sobie "coś tam" kupić. Prezenty wybrane
|
#1437 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nigdzie nie napisalam ze od jedzenia owoców jest cukrzyca ciążowa Przyczyną cukrzycy moze byc : wiek mamy , otyłość i nadwaga , pco , poprzednie dziecko > 4kg , nadciśnienie itd Natomiast czesto jest tak ze jak mama miała smaka na owoce w ciązy stosunkowo duże dziecko rodziła. Gdy lekarz zobaczył moją wage nic nie powiedział , natomiast gdy zobaczył wagę dziecka powiedział zebym nie przesadzała z owocami. Cytat:
Mnie też wlasnie nastraszono ze duże moze ( ale nie musi się urodzić). Skoro w 20 tc ma 400 gram to w 22 tyg bedzie miało ok 550-600 ( rzekomo 100 gram tygodniowo) mam nadzieje ze to jednak takie gadanie i wcale nie urodze klocka niby nie powinno mnie to interesować - chce cc ale... na wszelki wypadek wole kruszynkę Ja sie tez pakuję..jutro rano wyjezdzamy..co prawda lekarz nie pozwolił pod namiot ale domek wynajeliśmy na 6 dni
|
|
#1438 |
|
Wtajemniczenie
|
To zaraz wszystkie nam tu gdzieś poznikacie
miłej zabawy na wyjazdach dziewczyny
|
#1439 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
I tak jakoś się im los układał, że lądowały w tej samej klasie a teraz i to samo studiują ale wiadomo nikt ich nie traktował jako jedność, one same bardzo dobrze wiedziały co chcą i nie dawały sobie w kaszę dmuchać. W sumie jak tak myślę to dzięki temu, że razem to jedna zawsze drugą pchała do nauki, robienia czegoś itp. Najlepsze uczennice w szkole były, teraz też nieźle im idzie, a imprez sobie nie odmawiają. Nie są też o siebie zazdrosne tak jak czasami się słyszy, że jedna drugiej chłopaka odbija, bo ten sam się podoba mama już czasem z ich nastrojami nie wytrzymywała, ale zawsze się godziły. Powiem Ci, że jak się razem bawiłyśmy za dzieciaka i np ja z jedną byłam i pokłóciłyśmy się z tamtą, to jak powiedziałam, że ''Angelika jest głupia'' to Paulina zaraz nie obrażaj mojej kochanej siostrzyczki ;p i już się przytulały i godziły. Niby rodzona siostra byłam, ale między nimi więź taka, że ja to jak przyrodnia jakaś hehe
|
|
|
#1440 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
gdzieś czytałam że to bardzo powszechne, i bardzo błędne przekonanie. co do pozostałej części - gdzieś tu chyba pisałam, że jeśli zaczną same chcieć się tak samo ubierać, to przecież im nie zabronie… ciekawa jestem, jak to wszystko będzie wyglądać bo w najbliższym moim otoczeniu nie mam żadnych bliźniaków
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

Ja do dzis jestem zosia samosia i od nikogo nigdy niczego nie oczekuje cale zycie od moich rodzicow i tesciow nic nie brałam a bylo nam bardzo ciezko :/.....ale jako matka teraz syna 

, która znika po wizycie w wc
nie obrazilabym sie jakby nowe ciuszki jakies kupili albo przewijak bo mam taki rozerwany po maksie...no szkoda, na mojego tate tez nie mozemy liczyc. Takzeeeeeeeeeeeeee cieszcie sie jak chca wam cos kupic
ma dopiero dwa lata więc średnio chyba się cieszy 

mało keidy używano ich imion, bo zawsze zwracano się do nich jako do dwójki.