Panny Młode 2015 cz. 23 :) - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-16, 11:39   #2161
sQuaara
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 23 :)

Cytat:
Napisane przez Kimitri Pokaż wiadomość
fajnie któraś zaproponowała to przebudowanie

ja myślę, że tak na luzie to do ok 7-8 r.ż. dzieci mogą razem mieszkać (zwłaszcza jeśli są tej samej płci ( a potem to lepiej w miare mozliwość rozdzielić pokoje... choć znam rodziny które w jednym pokoju w 5 mieszkały (przy czym 2 synow i corka prawie dorosli) i dali rade... ale jesli masz miejsce to zawsze wiecej komfortu jak każdy ma sój kąt w domu

a co do robienia tego teraz to nie wiem.. właściwie postawienie ścianki działowej za 10 lat to nie powinna być duża sprawa, tylko, ze jak ten rysunek z propozycją był to trzebaby przesuwac ściany i wtedy już grubsza przebudowa się szykuje...

wiem coś o tych domach opieki... myśleliśmy, ze naszą Babcię będzie trzeba tam oddać ale zdecydowaliśmy że jednak w domu.. i tak 1700 zł z jej 1900 emerytury płacimy opiekunce która przychodzi codziennie na 8-9 godzin wiec mama z wujkiem musza sie mniej wiecej po 250 zl miesiecznie dorzucac zeby na leki straczylo (babcia ma np lek za 340!! złotych na msc... ost po jakichs wieeelkich znizkach itp udalo sie za 160 ząłatwic ale to i tak duzo bo to jeden z wielu leków, a zamienników nie ma )
jak juz bede miała dom 140m to nie chce zeby dzieci dzielily sie pokojami ;-)
a przebudowa to za 10-15lat jak dizeci beda tak w 4klasie małe moga sobie ze soba mieszkać i tak i tak beda sie kłócić
i owszem bedzie to grubszy remont... tylko ze teraz mam to w cenie i jak jedno bedzie darło ryja w nocy to moze innych nie obudzi :O

a co domów opieki to ja sie dowiedziałam ze u nas jest tak drogo bo... sprawdzili nasza (dzieci dziadków - moja mama jej siostra i 2 braci) zdolnosc i uznali ze maja tyle ze włsanie na tyle ich stac :/ no dramat. jak Cie stac to plac wiecej.. opieka ta sama nie ze tez fajniejsza bo dziadkowie sa przywyczajeni do wyzszego standardu.. nie :/ i nic sie nie da zeby było taniej ;/
wiec placa opiekunce chyba 8zł za godizne :/ to cała noc caly miesiac to juz 2800 ;/

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
kurde, ale zamieszkanie z tymi dokumentami... masakra ;o to tak jest jak sie przenosi z Kolegium, gdzie wszystko bylo jasne i oczywiste, na UŚ, kaj nikt nic nie wie
a daj spokoj.. u mnie odbierałam dyplom+mature+suplement pare mcy bo wiecznie kogoś/czegoś nie było
Stary 2014-07-16, 11:39   #2162
Majelka
Wtajemniczenie

ja od dzisiaj zaczynam ćwiczenie mam zamiar ćwiczyć codziennie oprócz jednego dnia w tygodniu ciekawe ile wytrzymam przynajmniej tak z 5 kg chce zrzucić żeby ważyć 55
Majelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 11:39   #2163
gr8ania
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym chciała moje 55 z daaawien daawna ale jak pomysle ile mam do zrzucenia to mi sie odechciwa ;p (zreszta wszyscy mi mowia ze ja nie musze nic zrzucac - a raczej nie wszyscy mi to mowia z czystej kokieterii) wiec sie az tak bardzo nie przejmuje... ja ogolnie ze soba sie dobrze czuje (dopoki na wage nie wejde, bo te cyferki mnie wkurzaja ;p - mam ciezkie kosci ewidentnie )
to dokładnie jak ja i ręczniki co raz cięższe robią

http://pozytywna.pl/obrazek/813/
Stary 2014-07-16, 11:40   #2164
lexis1306
Raczkowanie

Cytat:
domki koło Sanoka, między Rymanowem a Komańczą. na profilu mam wpisane jako link do minireklamy ale chyba jak nie wykupię to się nie pokaże.. a nie chcę być zbanowana czy coś więc podsyłam adres internetowy na priv (jak kogoś jeszcze interesuje to dajcie znać
Dzieki, juz mam.
lexis1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 11:41   #2165
tunia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
no to jest dramat... i dziadkami zajmuja sie w 2 moja mama i jej brat + 2panie opiekunki.. w ich mieszkaniu

bo moze po 1,5k kazdy ma..ale łacznie to ogrom kasy i powiedzieli NIE!

szczewgolnie ze policzyli ze jakby sprzedac ich mieszkanie (40pare m) to by z emerytury i mieszkania wystarczyło na 5lat.... ;/

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

dlaczego odchodzisz?!
zle Ci tu?
zdradzasz z PM czerwcowe... o pewnie:P

Wiem coś o tym. ciotka też wpadła na pomysł sprzedazy mieszkania (100tys) i na ile by to starczylo? kilka lat? a co później? pomijając tylko, że mieszkanie dziadek od lat obiecywał mnie... Nawet rok temu mniej więcej o tej porze wspominalam o przypisaniu go na mniej . To powiedział, że zdarzy. Coś czuje że będę miała wielką przeprawe o nie z ciotką... A taka z niej katoliczka wielka

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 11:41   #2166
sQuaara
Zakorzenienie

ja 66 kg
moze 67... nie mam wagi asekuracyjnie... zreszta ja na wage nie patrze
bo jak zrobilam sobie zumbowy super brzuch to dalej wazylam 65.. a było NIEBO A ZIEMIA z tym co jest teraz...
Stary 2014-07-16, 11:44   #2167
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
no to jest dramat... i dziadkami zajmuja sie w 2 moja mama i jej brat + 2panie opiekunki.. w ich mieszkaniu

bo moze po 1,5k kazdy ma..ale łacznie to ogrom kasy i powiedzieli NIE!

szczewgolnie ze policzyli ze jakby sprzedac ich mieszkanie (40pare m) to by z emerytury i mieszkania wystarczyło na 5lat.... ;/
moją babcią opiekujemy się na zamianę. Ja [jako spadkobierczyni mieszkania ] moja mama i ciotka.
Ja jestem u babci- wt, pt [robie kolacje, przebieram ją, sprzątam, daje leki.
Pon, czw- ciotka, a śr moja mama i weekendy na zmianę z ciotką są.

Chcieliśmy opiekunkę ale babci się teraz polepszyło, nie trzeba z nią spać. A opiekunka jest droga i nie stac by nas było. Jedna powiedziała 10zł za godzine to by całą emerytura babci na to poszła, a gdzie opłaty i życie i leki.
Często mam dość, że mam taki obowiązek ale zaciskam zęby i ide dalej, a i tak zawsze ja jestem tą złą

Edytowane przez pati0090
Czas edycji: 2014-07-16 o 11:47
pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 11:48   #2168
tunia89
Zakorzenienie

Moja ciotka to wpadła na pomysł aby załatwić panią ktora miała przychodzic na 1h i zabierać babcie na spacer i skasować za to 20zł dziennie. oczywiście z babci emerytury 1300 - 400

<3 33/40 <3

Stary 2014-07-16, 11:48   #2169
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tunia89 Pokaż wiadomość
Wiem coś o tym. ciotka też wpadła na pomysł sprzedazy mieszkania (100tys) i na ile by to starczylo? kilka lat? a co później? pomijając tylko, że mieszkanie dziadek od lat obiecywał mnie... Nawet rok temu mniej więcej o tej porze wspominalam o przypisaniu go na mniej . To powiedział, że zdarzy. Coś czuje że będę miała wielką przeprawe o nie z ciotką... A taka z niej katoliczka wielka

niech formalnie spisze testamten i Ci go da... popros ładnie skoor temat jest otwarty..
Stary 2014-07-16, 11:49   #2170
Kimitri
Zakorzenienie

lipsctick, lexis dostalyscie wiadomosci ode mnie? nie zapisuja mi sie wyslane wiadomosci w skrzynce i teraz nie wiem czy w ogole cokolwiek wychodzi (ciekawe czy do Marwari doszła w ogóle moja wizytówka (własnie wysłałam 2 i 3 raz i nie wiem czy poszła bo w wyslanych nie mam )

Kimitri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 11:51   #2171
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:

ja ze swoją ciotką już mam przeprawę od kilku lat. Ciągle mnie wyzywa, nawet kiedyś powiedziała, że chciałaby bym umarła Przez pewien czas jak mieszkałam z babcią terroryzowała mnie psychicznie. Wyzywa mnie od piep...ej spadkobierczyni po prostu cyrki .
Nie widuje się z nią bo ostatnio jej wygarnęłam wszytsko i się z nią nie odzywam

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:
niech formalnie spisze testamten i Ci go da... popros ładnie skoor temat jest otwarty..
póki jeszcze może bo po jakimś wieku już się nie da.
'Moja ciotka zabrała babcię z jakiś miesiąc temu do notariusza po kryjomu by unieważniła ta testament na mnie ale notariusz się nie zgodził ze względu na wiek i obawę manipulacji. Moja ciotka to małpa wredna. Moja babcia nawet u notariusza mówiła, że to moje będzie i koniec ale ona swoje.
Ostatnio się ciotka wygadała, że to zrobiła

Stary 2014-07-16, 11:52   #2172
Majelka
Wtajemniczenie

Cytat:

ja miałam w dalszej rodzinie podobną sytuację. Babcia postanowiła przepisać wnuczce mieszkanie ale jej 3 dzieci czuło, że sa przez to pokrzywdzeni bo oni się tam wychowali i się całe życie matką zajmowali szczególnie na starość a wnuczka raz w miesiącu ledwo zadzwoniła. Po śmierci babci rodzeństwo chciało uszanować jej wolę i zostawić to mieszkanie wnuczce ale ona zrzekła się praw do niego na konto tych dzieci bo sama uznała że jej sie to nie należy czym wszystkich mega zaskoczyła bo zazwyczaj słyszy się, że rodziny o spadki walczą ze sobą w sądach a tu takie zakończenie.

oczywiście nie odnoszę się do Twojej sytuacji tylko tak mi się nasunęło jak przeczytałam

Edytowane przez Majelka
Czas edycji: 2014-07-16 o 11:54
Stary 2014-07-16, 11:53   #2173
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
moją babcią opiekujemy się na zamianę. Ja [jako spadkobierczyni mieszkania ] moja mama i ciotka.
Ja jestem u babci- wt, pt [robie kolacje, przebieram ją, sprzątam, daje leki.
Pon, czw- ciotka, a śr moja mama i weekendy na zmianę z ciotką są.

Chcieliśmy opiekunkę ale babci się teraz polepszyło, nie trzeba z nią spać. A opiekunka jest droga i nie stac by nas było. Jedna powiedziała 10zł za godzine to by całą emerytura babci na to poszła, a gdzie opłaty i życie i leki.
Często mam dość, że mam taki obowiązek ale zaciskam zęby i ide dalej, a i tak zawsze ja jestem tą złą
i ja Cie podziwiam i wspolczuje
ja egoistycznie sie ciesze ze jestem 160km od nich... wspolczuje mamie ktora kazda wolna chwile tam spedza
ale mysle sobie tak..
no mam 25lat.. dopiero wyszłam od rodziców.. za 3lata aczna mi sie pieluchy... wyjda moje dzieci z domu to ja swoimi rodzicami bede musiala sie zajac.. nie mozna całe życie kimś sie zajmować
Stary 2014-07-16, 11:56   #2174
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majelka Pokaż wiadomość
ja miałam w dalszej rodzinie podobną sytuację. Babcia postanowiła przepisać wnuczce mieszkanie ale jej 3 dzieci czuli, że sa przez to pokrzywdzeni bo oni się tam wychowali i się całe życie matką zajmowali szczególnie na starość a wnuczka raz w miesiącu ledwo zadzwoniła. Po śmierci babci rodzeństwo chciało uszanować jej wolę i zostawić to mieszkanie wnuczce ale ona zrzekła się praw do niego na konto tych dzieci bo sama uznała że jej sie to nie należy czym wszystkich mega zaskoczyła bo zazwyczaj słyszy się, że rodziny o spadki walczą ze sobą w sądach a tu takie zakończenie.

oczywiście nie odnoszę się do Twojej sytuacji tylko tak mi się nasunęło jak przeczytałam
u mnie jest na odwrót. Moja babci ma 11 wnucząt a od zawsze opiekowaliśmy się nią ja, moja siostra [dostała mieszkanie od mojej mamy i nei chce babci] i moja mama. Reszta miała i ma babcie w nawet nie znają numeru mieszkania babci. Ja z nią mieszkałam 3 lata jak była bardzo chora. Nic życia nie miałam. Koleżanki chodziły na dyskoteki a ja z babcią, a teraz ciotka z córkami mają czelność wyciągać łapska po mieszkanie.

Stary 2014-07-16, 11:58   #2175
sQuaara
Zakorzenienie

przeciez ubezwłasnowolnienie jest sądowo nadawane a nie ze względu na wiek... O_o

to jak moja babcia jest teraz szalona (chyba alzheimer ale niewiadomo) to bez sądu nie mogą teog mieszkania sprzedać bo jest jej a ma 85lat
Stary 2014-07-16, 11:58   #2176
tunia89
Zakorzenienie

Cytat:
Mój dziadek zmarł 3 miesiące po tej rozmowie. A babcia jest strasznie podatna na wplywy

Cytat:
ja ze swoją ciotką już mam przeprawę od kilku lat. Ciągle mnie wyzywa, nawet kiedyś powiedziała, że chciałaby bym umarła Przez pewien czas jak mieszkałam z babcią terroryzowała mnie psychicznie. Wyzywa mnie od piep...ej spadkobierczyni po prostu cyrki .
Nie widuje się z nią bo ostatnio jej wygarnęłam wszytsko i się z nią nie odzywam

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

'Moja ciotka zabrała babcię z jakiś miesiąc temu do notariusza po kryjomu by unieważniła ta testament na mnie ale notariusz się nie zgodził ze względu na wiek i obawę manipulacji. Moja ciotka to małpa wredna. Moja babcia nawet u notariusza mówiła, że to moje będzie i koniec ale ona swoje.
Cudownie :/ moja mama zr swoim rodzeństwem się dogadała i kłótni nie było.

ah mówisz że to Ci zdolność wyliczają? to moja ciotka z wujkiem w euro zarabiają. I jakby trzeba było dzielić na pół to moim by nic z wypłaty nie zostało

<3 33/40 <3

Stary 2014-07-16, 11:59   #2177
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
i ja Cie podziwiam i wspolczuje
ja egoistycznie sie ciesze ze jestem 160km od nich... wspolczuje mamie ktora kazda wolna chwile tam spedza
ale mysle sobie tak..
no mam 25lat.. dopiero wyszłam od rodziców.. za 3lata aczna mi sie pieluchy... wyjda moje dzieci z domu to ja swoimi rodzicami bede musiala sie zajac.. nie mozna całe życie kimś sie zajmować
ehhh tu nie ma co podziwiać. Jakbym była mądrzejsza to bym powiedziała dość bo ja też chce mieć swoje życie, a ja już dość pomogłam babci. Od tego są moja mama i jej siostra. W końcu to ich matka.
Ale ja nie potrafię się przeciwstawić, jestem zbyt uległa za co dostaje po dupie. Mój tż próbuje mnie zmotywować bym powiedziała dość ale to chyba nigdy się nie skończy.

Stary 2014-07-16, 12:00   #2178
Majelka
Wtajemniczenie

Cytat:
przeciez ubezwłasnowolnienie jest sądowo nadawane a nie ze względu na wiek... O_o

to jak moja babcia jest teraz szalona (chyba alzheimer ale niewiadomo) to bez sądu nie mogą teog mieszkania sprzedać bo jest jej a ma 85lat
no jasne że sprzedać nie mogą ale też testament spisany przez osobę w takim stanie jest nieważny i łatwy do podważenia. także dziedziczenie będzie zapewne ustawowe dopiero po śmierci babci
Stary 2014-07-16, 12:01   #2179
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie jest na odwrót. Moja babci ma 11 wnucząt a od zawsze opiekowaliśmy się nią ja, moja siostra [dostała mieszkanie od mojej mamy i nei chce babci] i moja mama. Reszta miała i ma babcie w nawet nie znają numeru mieszkania babci. Ja z nią mieszkałam 3 lata jak była bardzo chora. Nic życia nie miałam. Koleżanki chodziły na dyskoteki a ja z babcią, a teraz ciotka z córkami mają czelność wyciągać łapska po mieszkanie.

ja bym odpyskowała...
to jak ja pomagam mamie... pozostali kuzyni 500km od nas.. no niby jest ale widziel ibabcie 4lata temu.. no zeby raz na rok nie jechac
i bym pokjehcała rowno ze ani to wnuczka ani rodzina i z szacunku mogliby odstapic..
Stary 2014-07-16, 12:02   #2180
aga99792
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie postawienie tych domków to było marzenie mojego Taty i zrealizował umarł tydzień przed wielkim otwarciem

W załaczeniu jedno zdjątko naszego dziedzictwa

albo mieć dzieci, które będą na starość nas utrzymywać ;p
oj ciężko z tym może być.

takie domki (tylk oz bali kwadratowych) to moje i Tż marzenie jako dom caloroczny. może kiedyś pobudujemy i koniecznie z tarasem cos takiego jak w załączniku.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 14946_wizualizacje3_md_a-100_bale.jpg (148,0 KB, 8 załadowań)
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 12:02   #2181
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:

możesz mieć z nią jeszcze przeboje, jak się będzie o zachowek starała... chyba, że na nią jest coś innego zapisane....
Stary 2014-07-16, 12:06   #2182
tunia89
Zakorzenienie

To moja ciotka w 89 do Niemiec wyjechała. Przez ostatnie lata może raz lub dwa razy w roku przyjezdzala. A ja byłam u dziadków dzień w dzień w roku szkolnym i przez wakacje. Na studiach raz w tygodniu lub raz na 2 tygodnie. Przez 3 miesiace w tamtym roku zajmowałam się babcią jak dziadek był w szpitalu. Innym genialnym pomysłem było zabranie dziadka że szpitala (leżał na paliatywnym). na co się nie zgodziliśmy.

Bo tata w pracy mama też. Oni w Niemczech i tylko ja bym została... Tydzień później dziadek zmarł

<3 33/40 <3

Stary 2014-07-16, 12:06   #2183
Kimitri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gr8ania Pokaż wiadomość
to dokładnie jak ja i ręczniki co raz cięższe robią

http://pozytywna.pl/obrazek/813/
ooo dokładnie tak! :P

Cytat:

moi Dziadkowie oboje całe życie mówili że mieszkanie jest dla mnie ale jak chielismy aby przepisali to raz było że "Ok, juz idziemy do notariusza" a nast dnia, że "no ale jak Ty bedziesz chciala tu sie wprowadzic ze swoja rodzina itp" ( w domysle ze wtedy ich stamtad wyrzuce;p) mi nie zalezalo, jak mieli takie obawy to odpusciłam, mozna sie bylo bawic w pisanie testamentu ale znowu warunków a warunków by bylo wiec odpuscilysmy z mama temat.

POtem zmarł Dzaidziuś i Babcia została sama,a mieszkanie zaćzeło należec do 3 osób 4/6 Babcia i po 1/6 Mama moja i wujek. odpuscilismy temat znow bo za duzo roboty. Teraz jak Babcia przeszła udar i juz sama mieszkac nie moze ( a zawsze chciała mieszkać sama dokad bedzie to mozliwe) i moja Mama wziela ja do siebie to zaczelismy przepisywac.. na razie 1 z 2 etapow za mna - przepisanie z Wujka na Mame ( aby uniknac podatkow).. teraz zbieram dokumenty na 2 czesc (przepisanie z Babci i Mamy na mnie) - Babcia intensywnie cwiczy podpis bo jej sie pogorszyla motoryka po udarze wiec jestem dobrej mysli ze sie uda

Wujek niby cale zycie wiedzial ze to ma byc moje mieskzanie bo moja Mama oddala mu swego czasu ksiazeczke mieszkaniowa jak on kupowal swoje pierwsze (z Tata zawsze mieli mieszkania sluzbowe wiec nie byla jej potrzebna, ale troche kasy tam bylo) plus Dziadkowie zawsze wujkowi pomagali kupic czy urzadzic, moj Tata nieraz tez wiec zawsze bylo ze mieszkanie dla mnie (ew. ktoregos z mojego rodzenstwa)

a teraz mam nadzieje ze do konca lipca max. sierpnia juz sie wszystko uda załatwic i nie bedzie nawet furtki na to ze jesli Babcia tfu tfu by odeszla to ciotka wujka namowi ze moze jednak nie odpisywac tak łatwo ;p

Kimitri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 12:06   #2184
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiciakowa Pokaż wiadomość
możesz mieć z nią jeszcze przeboje, jak się będzie o zachowek starała... chyba, że na nią jest coś innego zapisane....
ona mi już powiedziała, że będzie walczyć o zachowek.Mimo, że dostała kasę za pole ale to jest nie udokumentowane bo babcia jej dała do ręki i teraz nie udowodnię, że coś dostała

Stary 2014-07-16, 12:13   #2185
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
ehhh tu nie ma co podziwiać. Jakbym była mądrzejsza to bym powiedziała dość bo ja też chce mieć swoje życie, a ja już dość pomogłam babci. Od tego są moja mama i jej siostra. W końcu to ich matka.
Ale ja nie potrafię się przeciwstawić, jestem zbyt uległa za co dostaje po dupie. Mój tż próbuje mnie zmotywować bym powiedziała dość ale to chyba nigdy się nie skończy.

mysle ze slub to dobra opcja..

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Pati a to ta ciocia z ktra na zmiane sie opiekujesz?
powiedz babci ze moze byc testament + zapis ze dla cioci nic i siemanko.
wszystko dla Ciebie. pozdrawiam

nie wiem co to zachówek (nie zebym nie zdała ostatnio prawa spatkowego) ale kojarzy mi sie to z dziecmi.. a nie dorosłą kobieta:P
Stary 2014-07-16, 12:14   #2186
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
wątpię by to coś zmieniło choć znając mojego tż to po ślubie on nie da mnie tak wykorzystywać bo już teraz chciał moją ciotkę i mamę wyzwać ale mu nie pozwoliłam. Myślę, że dziecko mogłoby coś zmienić bo bym nie miała tyle czasu by jeździć do babci

Stary 2014-07-16, 12:16   #2187
aga99792
Zakorzenienie

moi dziadkwie już nie żyją. ale będzie problem z nami tzn z majątkiem naszych rodziców. każdy ma pretensje.
jak na razie oprócz mnie.
Siostra- że ona musiała dom budowac a ja będę mieć juz gotowy (rodzice chcą przepisac na mnie)
na nia jest przepisane całe pole które jak rodzice nie daj boże odejda sprzeda. podzieli na działki. ale wraz jej źle.
Brat pierwszy_ że on dostał tylko pole i też musiał się budowac .
Drugi brat 9syn marnotrawny) to już całkiem. rodzice kupili dom drewniany jak jeszcze był z żoną. później mu się odmieniło i sprzedał dom kupił mieszkanie w mieście . z racji żeby nie płacić podatku mieszkanie musi być przez 5 lat zapisane na siostrę( jemu by zabrali od razu, komronik itp) odkąd tam mieszkał nic nie płacił czynszu no isię siostra zdenerwowała i go wymeldowała wynajęła teraz. ( przysżło już pismo że sprawa za niepłacenie będzie w sądzie , o czym brat nie raczył jej powiedzieć) i teraz ma pretensje do wszystkich . Oprócz siebie.
a ja biedna zostałam nic się nie odzywam . ale będzie taka wojna że szok. dlatego nie chce mieszkać tutaj w rodzinnym domu na kupię ze wszystkimi
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 12:17   #2188
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Pati a to ta ciocia z ktra na zmiane sie opiekujesz?
powiedz babci ze moze byc testament + zapis ze dla cioci nic i siemanko.
wszystko dla Ciebie. pozdrawiam

nie wiem co to zachówek (nie zebym nie zdała ostatnio prawa spatkowego) ale kojarzy mi sie to z dziecmi.. a nie dorosłą kobieta:P
ale mieszkanie testamentem jest na mnie, a jej głowa już tak dobrze nie pracuje i żaden sąd ani notariusz nie zgodzi się na to by dodać wzmianke by dla cioci nic nie było. Trzeba byłoby ciotkę wydziedziczyć a babcia tego nie zrobi bo w końcu to jej dziecko

Zachówek należy się dzieciom nie ważne ile mają lat i małżonkowi by testamentem był przepisany majątek na kogoś innego.

Stary 2014-07-16, 12:17   #2189
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:
ona mi już powiedziała, że będzie walczyć o zachowek.Mimo, że dostała kasę za pole ale to jest nie udokumentowane bo babcia jej dała do ręki i teraz nie udowodnię, że coś dostała
wystarczy chyba, że 2 świadków to potwierdzi, to wtedy to się zalicza na poczet zachowku.
Zawsze można ciocie wydziedziczyć
Stary 2014-07-16, 12:18   #2190
pati0090
Zakorzenienie

ale moja babcia nie wydziedziczy córki bo chyba by jej serce pękło, poza tym już jest za bardzo schorowana by sąd chciał przystać na wydziedziczenie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości