Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część II - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-16, 21:58   #4861
sylwiakaa
Zadomowienie

Dot.: Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część II

ImageUploadedByWizaz Forum1405544317.410139.jpg

Wysłane z aplikacji Wizaż Forum przez iPhone.
Stary 2014-07-16, 22:37   #4862
Paulixiaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez banana84 Pokaż wiadomość
Mam do was pytanko.

W soboote wybieram sie na 1 dzien do londynu. I chce sie dostarczyc z Viktorii na oxford. najchetniej pieszo o ile sie da ( bo patrzac po mapie ciezko stwierdzic ile to zajmie - moze ktora z was wie i ma sprawdzony "szlak" ) albo autobusem. Tylko ktorym ?? Znajomosc londynu zadna, tel bez gps, znajomych tam do poratowania wiedza brak
A czym jedziesz? Jeżeli autokarem i z północy, to wysiądź przy Marble Arch. Jeżeli musisz pieszo z Victorii, to też bym kierowała się do Marble Arch wzdłuż parków, co by się nie zgubić Najpierw masz park po prawej, potem po lewej, łatwo trafić
Paulixiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 00:17   #4863
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Paulixiaa Pokaż wiadomość
Nie chodzi mi o to, czy ktoś powinien umieć, czy nie powinien - z predyspozycjami bywa różnie. Chodzi mi bardziej o fakt, że sobie radzi, mimo że nie jest w stanie dogadać się po angielsku, a była już w każdym zakątku UK :-P
hm... nie chcę ceniać, bo nie znam dziewczyny, ale z tego co piszesz zatem, to zwykłe wykorzystywanie..

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
O ile nie probowalas (tak na serio) roznych metod nauki, nie zwalalabym braku znajomosci jezyka na predyspozycje, wiekszosc ludzi jest jednak w stanie mowic w obcym jezyku lepiej niz "miernie".
Sposobow nauki jest masa i rozne sie sprawdzaja u roznych ludzi - niektore nie przynosza prawie w ogole efektow. Warto poszukac i probowac i nie poddawac sie.
jest nieco racji w tym co piszesz, bo faktycznie takie skwitowanie, to pójście na łatwiznę, co nie zmienia faktu, że jestem językowym beztalenciem...
ale to nie wyklucza wreszcie się nauczyć języka
tak na serio, uczyłam się na kursie - najwięcej na samych zajęciach, najwięcej podczas luźnych rozmów między sobą

Cytat:
Napisane przez sis87 Pokaż wiadomość
Ponoć za zdolności matematyczne (logicznego myślenia) odpowiedzialny jest ten sam obszar w mózgu, co za naukę języków więc może po prostu mówisz (albo co najmniej znasz) język dużo lepiej, niż Ci się wydaje?
hah więc może i matematycznie jestem osłem
ale poważnie z matmą nie miałam problemów, z polskim też bez jakiś specjalnych komplikacji, ale języki obce zawsze były moją zmorą...

Cytat:
Napisane przez vogue1987 Pokaż wiadomość
Jakich sposobow probowalas?
Ja nie potrafie czegos "wkuc na pamiec" bo za 3 dni i tak tego nie pamietam
Na studiach opracowalam sobie wlasna metode skojarzen

Kiedy bylam jeszcze w PL w szkole i wiedzialam, ze Londyn jest moim celem, a wkuwanie slowek nie szlo ani troche, drukowalam teksty ulubionych piosenek, tlumaczylam (albo drukowalam tlumaczenie jezeli bylo ok) automatycznie spiewajac ja od czasu do czasu lapalam o co chodzi i zapamietywalam znaczenie- moze u Ciebie tez sie sprawdzi
na studiach też najlepiej się u mnie sprawdzała metoda skojarzeń...
próbowałam:
słuchania i śpiewania [pomijam fakt, że słoń mi nadepnął na ucho] piosenek z tekstami przed nosem: polskim i angielskim
kurs językowy, ale dość krótko
chat - i ta metoda chyba najlepiej się sprawdza...
rozmowy twarzą w twarz - to też skuteczne, jednak mam nie za wiele okazji, ponieważ, jeśli pracuję to w domu i jeśli używam angielskiego to tylko w piśmie - przy pracy znaczy...

po radzie Monnie, bym słuchała telewizji, próbowałam, ale do pasji mnie doprowadza nierozumienie, albo łapanie 2-3 słówek...

myślę, że prawda leży po środku:
po pierwsze i najważniejsze jestem leniwa w temacie...
mam mało okazji do bezpośrednich konwersacji...

i jestem mniej uzdolniona w tym kierunku... no ludzie - dziś użyję dane słowo, a na drugi dzień go nie pamiętam, dopiero, jak przetłumaczę to kojarzę, a tak znam...

tylko, że też jestem uparciuchem... i wiem, że nawet jak mi to zajmie 10 lat załapię wreszcie...
radzę sobie, czy w sklepach, czy urzędach... jeśli nie kumam za nic po prostu odpuszczam...

nie ukrywam, że mi to przeszkadza, bo jestem gaduła i lubię towarzystwo, lubię rozmawiać i chętnie bym pogaworzyła, a tu lipa...

ale Monnie, obiecuję, że zmuszę się znowu do metody "na telewizję" no kurcze muszę, chcę...

a znacie jakieś w miarę fajne chaty, gdzie można pogadać?

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:35 ----------

Cytat:
Napisane przez sylwiakaa Pokaż wiadomość
a ja i do matmy i do języków taka sama... matmy nie kumam nic a nic

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
no a język Sylwia? przecież mówisz po angielsku prawda?

tak cały czas rozważam Wasze słowa i to co ja robię w kierunku przyswojenia języka i hmmm.. uczciwie to na pewno za mało, ale deprymuje mnie mocno fakt, że to co jednemu przychodzi w dwa dni, np. mojemu małżowi, mi zajmuje przynajmniej tydzień...

a z telewizją to jest też tak u nas, że my w ogóle jej nie oglądamy... włączam ją na 10 minut - na jakiś kanał muzyczny, jak ćwiczę na steperze, bo mi się nudzi
nie mam tego nawyku, polskiej telewizji nie mamy wcale...

dobra nie nawijam już, bo pewnie śpicie.. to miłego dnia Wam jutro życzę

Edytowane przez Patrycja Pieguska
Czas edycji: 2014-07-17 o 00:21
Patrycja Pieguska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 01:03   #4864
MonnieB
Zakorzenienie

Patrycja na początku ja też nic nie rozumiałam, była to dla mnie katorga a teraz jak oglądam cos z lektorem polskim to wylapuje angielski i słyszę jak źle tłumaczą :p
Stary 2014-07-17, 01:11   #4865
sis87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Patrycja Pieguska Pokaż wiadomość

chat - i ta metoda chyba najlepiej się sprawdza...
rozmowy twarzą w twarz - to też skuteczne, jednak mam nie za wiele okazji, ponieważ, jeśli pracuję to w domu i jeśli używam angielskiego to tylko w piśmie - przy pracy znaczy...
I tu jest pewnie pies pogrzebany. Nie używasz, bo nie musisz Praca z domu rozleniwia i zmienia rytm życia, wiem coś o tym.
Ja, jadąc pierwszy raz na dłużej do UK, miałam lat 20 i zero "zaprawy" w mówieniu, poza szkołą, a wiemy, jak się generalnie w polskiej szkole uczy konwersacji w j.obcym - pan zadaje gadanie w grupach, a ja z koleżanką katalog avon/wąż na telefonie/odpisywanie matmy . Na miejscu zaś okazało się, że, uwaga, Szkoci (podkreślam, SZKOCI ) nie znają polskiego i trzeba do nich mówić po angielsku... Kaleczyłam, straszliwie kaleczyłam, ale że jestem gadułą niereformowalną, to i tak gadałam, gadałam, gadałam... I jakoś poszło. Absolutnie nie jestem uzdolniona w kierunku języków ponad przeciętną, po prostu zostałam postawiona w sytuacji, w której musiałam się dogadać po angielsku.

Cytat:
deprymuje mnie mocno fakt, że to co jednemu przychodzi w dwa dni, np. mojemu małżowi, mi zajmuje przynajmniej tydzień...
Mam przyjaciółkę, która zna biegle pięć języków obcych, nie licząc łaciny. Ostatnim jej pomysłem, po flamandzkim, który opanowała już w stopniu B2, jest kataloński... Nie wiem, w jakiej kolejce stała, kiedy rozdawali talenty, ale w tym jest genialna i czuję się przy niej jak kretynka za każdym razem, kiedy gdzieś jedziemy, bo ja tylko angielski, a ona, cóż... A już od czasu, kiedy w jedną noc wkuła przy mnie materiał na egzamin z hiszpańskiego, który zdała na 5 - tym bardziej

Poza tym, chyba najważniejszy jest efekt, a nie czas, w którym osiągniemy coś, prawda?

Myślę, że to, co piszą dziewczyny, jest słuszne - to chyba kwestia metody. Ja sama utopiłam sporo kasy w kursach, zanim przekonałam się, że jak się tylko chodzi na kurs, a w domu nie pracuje, to efektów nie ma. Może właśnie konwersacje? Te trzy linki mi się pałętają w zakładkach:

1. http://www.experienceenglish.com/free-english-classes
2. http://www.training4tefl.com/free-en...l#.U8cUoPl_smO
3. http://www.efalondon.org/

Dobrej nocy

Edytowane przez sis87
Czas edycji: 2014-07-17 o 01:14
sis87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 09:11   #4866
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

hejka

już wczoraj padłam...

Cytat:
Napisane przez MonnieB Pokaż wiadomość
Patrycja na początku ja też nic nie rozumiałam, była to dla mnie katorga a teraz jak oglądam cos z lektorem polskim to wylapuje angielski i słyszę jak źle tłumaczą :p
czemu mi się nie chce wierzyć?
czemu mam wrażenie, że jak włączyłaś tv, po trzech dniach mogłaś już ich poprawiać?:P
Zmuszę się jakoś... bo uważam za nietakt siedzieć w obcym kraju i nie znać języka... pomijając dyskomfort...

Cytat:
I tu jest pewnie pies pogrzebany. Nie używasz, bo nie musisz Praca z domu rozleniwia i zmienia rytm życia, wiem coś o tym.
Ja, jadąc pierwszy raz na dłużej do UK, miałam lat 20 i zero "zaprawy" w mówieniu, poza szkołą, a wiemy, jak się generalnie w polskiej szkole uczy konwersacji w j.obcym - pan zadaje gadanie w grupach, a ja z koleżanką katalog avon/wąż na telefonie/odpisywanie matmy . Na miejscu zaś okazało się, że, uwaga, Szkoci (podkreślam, SZKOCI ) nie znają polskiego i trzeba do nich mówić po angielsku... Kaleczyłam, straszliwie kaleczyłam, ale że jestem gadułą niereformowalną, to i tak gadałam, gadałam, gadałam... I jakoś poszło. Absolutnie nie jestem uzdolniona w kierunku języków ponad przeciętną, po prostu zostałam postawiona w sytuacji, w której musiałam się dogadać po angielsku.
praca w domu cholernie rozleniwia i trzeba niezłego zapału, motywacji i systematyczności, by wytrwać...
to jest może zabawne, ale jak tylko mam okazję gadam - "kali jeść kali pić", ale gadam - ogarnia mnie pełnia szczęścia, gdy rozmówca mnie rozumie... zwłaszcza, że mam tendencje do takiego analitycznego gadania i używania wielu słów - przyznaję, że nauczyłam się nieco skracać swoje myśli, albo wyrażać się szczępkami tego, co chcę powiedzieć
I zdecydowanie łatwiej mi mówić, gorzej z rozumieniem - a może to też ma związek ze słuchem?
w sensie mój mąż grał kiedyś w orkiestrze, ma świetny słuch, potrafiłby zaśpiewać bez fałszu...
On sam się nauczył języka, jeszcze w Pl, na grach i muzyce lol...
tutaj tylko się osłuchał i szlifuje...

mnie słoń nadepnął na ucho, czasem nawet po polsku słyszę coś inaczej - jeśli rozumiecie, co mam na myśli...
a i w Pl w szkole nie miałam angola, krótko tylko chodziłam prywatnie...

[QUOTE=sis87;47336384]
Mam przyjaciółkę, która zna biegle pięć języków obcych, nie licząc łaciny. Ostatnim jej pomysłem, po flamandzkim, który opanowała już w stopniu B2, jest kataloński... Nie wiem, w jakiej kolejce stała, kiedy rozdawali talenty, ale w tym jest genialna i czuję się przy niej jak kretynka za każdym razem, kiedy gdzieś jedziemy, bo ja tylko angielski, a ona, cóż... A już od czasu, kiedy w jedną noc wkuła przy mnie materiał na egzamin z hiszpańskiego, który zdała na 5 - tym bardziej

Poza tym, chyba najważniejszy jest efekt, a nie czas, w którym osiągniemy coś, prawda?

Myślę, że to, co piszą dziewczyny, jest słuszne - to chyba kwestia metody. Ja sama utopiłam sporo kasy w kursach, zanim przekonałam się, że jak się tylko chodzi na kurs, a w domu nie pracuje, to efektów nie ma. Może właśnie konwersacje? Te trzy linki mi się pałętają w zakładkach:

1. http://www.experienceenglish.com/free-english-classes
2. http://www.training4tefl.com/free-en...l#.U8cUoPl_smO
3. http://www.efalondon.org/

Dobrej nocy

hah flamandzki, łacina, kataloński... ło mamo koneser - musi czuć cudowną swobodę słowa

prawda, jednak jak chodziłam na kurs najwięcej łapałam na zajęciach, ale faktycznie gdy w domu powtarzałam, robiłam zadania było zdecydowanie lepiej...

dzięki, że wzięłyście mnie pod lupę, to dla mnie impuls, by powrócić do tematu - uruchomić tę nieszczęsną telewizję...

i dzięki za linki.. polukam...
Stary 2014-07-17, 14:49   #4867
sylwiakaa
Zadomowienie

patrycja no ja nie znam ang za dobrze, cos tam zrozumiem, cos odpowiem ale ja pracuje z samymi polakami i wegrami i jedynie jak dla wegrow mowia po angielsku to jestem w stanie zrozumiec o co chodzi ale czesto jest tak ze najpierw mowia po polsku bo wiecej polakow jest... no i lipa.. a wszelakie kursy komputerowe to tez ciezko... probowalam tez sluchac Sity ale to mnie usypialo...

Stary 2014-07-17, 15:13   #4868
Paulixiaa
Raczkowanie

Cytat:
hm... nie chcę ceniać, bo nie znam dziewczyny, ale z tego co piszesz zatem, to zwykłe wykorzystywanie..
To nie ta dziewczyna Ona obywała się bez mojej pomocy.

Co do metod nauki, podzielę się z wami moją: ściągam jednocześnie ebooka i audiobooka po angielsku. Najpierw czytam rozdział i sprawdzam znaczenie słówek których nie rozumiem. Potem słucham go na audiobooku jednocześnie czytając, a potem już tylko słucham. Ja jeszcze do tego powtarzam po lektorze, bo ćwiczę akcent

Teraz ją już zarzuciłam i oglądam seriale, ale na początku jak nie rozumiałam 1/3 to stosowałam metodę z książkami
Stary 2014-07-17, 15:52   #4869
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sylwiakaa Pokaż wiadomość
patrycja no ja nie znam ang za dobrze, cos tam zrozumiem, cos odpowiem ale ja pracuje z samymi polakami i wegrami i jedynie jak dla wegrow mowia po angielsku to jestem w stanie zrozumiec o co chodzi ale czesto jest tak ze najpierw mowia po polsku bo wiecej polakow jest... no i lipa.. a wszelakie kursy komputerowe to tez ciezko... probowalam tez sluchac Sity ale to mnie usypialo...

no właśnie, bo najcudowniejsza i magiczna wręcz metoda, to przebywanie na morgi w środowisku naturalnym, po prostu samo wchodzi, siłą rzeczy...

Cytat:
To nie ta dziewczyna Ona obywała się bez mojej pomocy.

Co do metod nauki, podzielę się z wami moją: ściągam jednocześnie ebooka i audiobooka po angielsku. Najpierw czytam rozdział i sprawdzam znaczenie słówek których nie rozumiem. Potem słucham go na audiobooku jednocześnie czytając, a potem już tylko słucham. Ja jeszcze do tego powtarzam po lektorze, bo ćwiczę akcent

Teraz ją już zarzuciłam i oglądam seriale, ale na początku jak nie rozumiałam 1/3 to stosowałam metodę z książkami
hah, sorki, to mi się mix zrobił

hm ciekawa metoda, a podasz jakieś przykłady e-booków?

aha jeszcze miałam zapytać, polecacie szczególnie jakieś programy telewizyjne?

Czas edycji: 2014-07-17 o 16:00
Stary 2014-07-17, 16:15   #4870
MonnieB
Zakorzenienie

Ja bardzo lubię oglądać Houses under the hammer :p dziadkowy program ale lubię :p
No a z takich normalnych to Come dine with me, te różne o benefitach benefit street na przykład, najbardziej lubię te z chanel 4
Stary 2014-07-17, 16:16   #4871
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

to dziś przejrzę sobie program zatem
o bosze przeczytałam działkowy program, i napisałam, że też lubię takie roślinne haha

dziadkowy to nie wiem... zobaczymy

Czas edycji: 2014-07-17 o 16:18
Stary 2014-07-17, 18:32   #4872
charming21
Raczkowanie

Witam, wiem, że raczej rzadko ktoś nowy tu pisze, ale mam pytanie, jeśli któraś z Was mogłaby odpowiedzieć byłoby super, korzystałyście ze stron http://www.poloniusz.pl/ i http://londynek.net/ żeby szukać pracy? wg Was są one wiarygodne i jest szansa, że nie natnę się na oszusta? i czy da się znaleźć pracę będąc jeszcze w Polsce? będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
charming21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 18:35   #4873
sylwiakaa
Zadomowienie

ja swoją pierwszą 'prace' znalazłam przez poloniusza drugą przez Londynek...

Stary 2014-07-17, 18:49   #4874
Paulixiaa
Raczkowanie

Ja ostatnio przerobiłam Harry'ego Potter'a, bardzo go lubię :P

A teraz ściągnęłam sobie pierwszy sezon Skins'sów Jak obejrzę to wystawię recenzję
Stary 2014-07-17, 18:59   #4875
charming21
Raczkowanie

sylwiakaa dziękuje uspokoiłaś mnie, fajne mają nawet niektóre oferty tam.
charming21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 19:17   #4876
AgleRkowa
Rozeznanie

GG do AgleRkowa

Masakraaaaaa jak goraco. Dzisiejsza podroz powrotna metrem to byl jakis koszmar. :<

czekanie...
AgleRkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 20:30   #4877
Sunnivaa
Zadomowienie

Sie tak wlasnie w temacie predyspozycji jezykowych i przy okazji akcentow wypowiem - Nie jestem wielkim talentem do jezykow obcych, ale angielski przychodzi mi latwo i mimo zlego nauczania w szkole porozumiem sie wszedzie, bo po prostu bardzo lubie angielski i uczylam sie go po prostu bo lubilam. Poza tym jestem polka, ktora miala niewielka tylko stycznosc z jezykiem francuskim, raczej pisanym, bo nauczycielka starej daty, po francusku umiem powiedziec 3-4 zdania.
Wiec czemu u licha mam francuski akcent? Nawet ja go slysze gdy mowie po angielsku, to jest niemozliwe po prostu. Nie jest czysty, ale 3/4 osob ktore sie mnie pytaja o narodowosc, po zapytaniu jaki mam akcent odpowiadaja: francuski. Juz co najmniej 5 anglikow mi to powiedzialo, pare osob powiedzialo ze nie maja pojecia (a polakow tu po uszy), jedna osoba zgadywala slowacki. Nie wiem czy ja chce miec francuski akcent, fajnie, ale wolalabym angielski haha A im wiecej mowie tym silniejszy mam akcent
Stary 2014-07-17, 21:10   #4878
Niambie
Zadomowienie

Ja zaczynalam od Coronation Street, Listonosza Pata i Jeremy Kyle Show Ah i jeszcze The Weakest Link To moje pierwsze programy po angielsku w Anglii, glupia nie wpadlam na to, zeby sie z angielskim oswajac juz w Polsce. Myslalam, ze skoro mam same 5 w szkole to znam angielski. Nic bardziej mylnego.
Z doswiadczenia wiem, ze latwo i przyjemnie mozna nauczyc sie jezyka od chlopaka. No, ale to opcja nie dla kazdego
Wychodzic, gadac. Z babciami, dziadkami i z kazdym z kim sie da.

Niambie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 21:36   #4879
sis87
Raczkowanie

Cytat:

A teraz ściągnęłam sobie pierwszy sezon Skins'sów Jak obejrzę to wystawię recenzję
Jeżeli obejrzysz bez napisów i wszystko zrozumiesz, to szacun Nie dość, że mówią slangiem, to jeszcze dramatycznie niewyraźnie. Ale serial kocham, polecam jeszcze Misfits <3

Cytat:
Ja zaczynalam od Coronation Street, Listonosza Pata i Jeremy Kyle Show Ah i jeszcze The Weakest Link
Ja do dziś oglądając The Weakest Link czuję się jak idiotka, ale nie wiem, czy o kwestia pytań i trudnego dość słownictwa czasami, czy może osobowości prowadzącej
sis87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-17, 22:01   #4880
malamyszka20
Zadomowienie

Hej,znacie cos dobrego do wybielania zebow z angielskich produktow? paski lub jakis zel?
malamyszka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 22:06   #4881
sylwiakaa
Zadomowienie

znam osobę która wybiela zęby.. i daje to efekt

Stary 2014-07-17, 22:24   #4882
Niambie
Zadomowienie

Cytat:
Jeżeli obejrzysz bez napisów i wszystko zrozumiesz, to szacun Nie dość, że mówią slangiem, to jeszcze dramatycznie niewyraźnie. Ale serial kocham, polecam jeszcze Misfits <3

Ja do dziś oglądając The Weakest Link czuję się jak idiotka, ale nie wiem, czy o kwestia pytań i trudnego dość słownictwa czasami, czy może osobowości prowadzącej
Pytania bywaja nieco trudne, dlatego wole Who wants to be a millionaire. A jak sie wkurzam jak nie znaja odpowiedzi na jakies pytanie. Aaa i jeszcze Catchphrase! To wymiata! I z roku na rok zgaduje wiecej Czyli rozwijam sie W ogole lubie ten kanal Challenge.

Niambie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 22:26   #4883
Miss_Bow
Zadomowienie

Dziewczyny, a wiecie może gdzie znajdę jakieś sklepy numizmatyczne? Znalazłam srebrna jednopensowke i chce sprawdzić, czy jest cos warta

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk, więc czasami brakuje ogonków i kreseczek

24 września 2016 r.
Miss_Bow jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-18, 00:44   #4884
MonnieB
Zakorzenienie

Gosia ja gram w grę Catchphrase na telefonie :p na początku nic nie wiedziałam, teraz lecę jak szalona

ja akurat ze slangiem nie mam juz żadnych problemów, ale kiedyś olaboga az szkoda gadać, nic nie wiedzialam, jakis koleś sie mnie zapytał you wanna link up a ja do niego linka na jaka stronę ???? :p

Przypomniało mi się co jeszcze lubię: first dates, Big fat gypsy weddings, 16 kids and counting, te wakacyjne różne jak sie upijaja i nie wiedzą o co chodzi :p Beara Gryllsa :p duuzo tego, channel 4 wygrywa :p

Edytowane przez MonnieB
Czas edycji: 2014-07-18 o 00:48
MonnieB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 00:55   #4885
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Sie tak wlasnie w temacie predyspozycji jezykowych i przy okazji akcentow wypowiem - Nie jestem wielkim talentem do jezykow obcych, ale angielski przychodzi mi latwo i mimo zlego nauczania w szkole porozumiem sie wszedzie, bo po prostu bardzo lubie angielski i uczylam sie go po prostu bo lubilam. Poza tym jestem polka, ktora miala niewielka tylko stycznosc z jezykiem francuskim, raczej pisanym, bo nauczycielka starej daty, po francusku umiem powiedziec 3-4 zdania.
Wiec czemu u licha mam francuski akcent? Nawet ja go slysze gdy mowie po angielsku, to jest niemozliwe po prostu. Nie jest czysty, ale 3/4 osob ktore sie mnie pytaja o narodowosc, po zapytaniu jaki mam akcent odpowiadaja: francuski. Juz co najmniej 5 anglikow mi to powiedzialo, pare osob powiedzialo ze nie maja pojecia (a polakow tu po uszy), jedna osoba zgadywala slowacki. Nie wiem czy ja chce miec francuski akcent, fajnie, ale wolalabym angielski haha A im wiecej mowie tym silniejszy mam akcent
ubawiłam się
to może ucz się też francuskiego? - połowę prawie masz za sobą

Cytat:
Napisane przez MonnieB Pokaż wiadomość
ja akurat ze slangiem nie mam juz żadnych problemów, ale kiedyś olaboga az szkoda gadać, nic nie wiedzialam, jakis koleś sie mnie zapytał you wanna link up a ja do niego linka na jaka stronę ???? :p

Przypomniało mi się co jeszcze lubię: first dates, Big fat gypsy weddings, 16 kids and counting, te wakacyjne różne jak sie upijaja i nie wiedzą o co chodzi :p Beara Gryllsa :p duuzo tego, channel 4 wygrywa :p
no ja bym bankowo tak zrozumiała...
a co to w ogóle znaczy?

z takich historii, to mi się przypomniało, jak moja koleżanka opowiadała mi, jak pojechała wymienić opony z synem...

i po angielsku zapytała:

wymienicie mi opony?
a ile mi za to zapłacicie?

jej syn i ten facet to się prawie posikali... i jak mi opowiadała to też się zwijałam...
nie wiem, czy to teraz zabawnie brzmi, ale jak sobie wyorażam tę sytuację i minę gościa...

aaa i jeszcze w pracy - ona pracowała w pralni..

i gościu oddał jej pranie i pyta, jak długo...
i bidulka zamiast one hour powiedziała mu on horse

no gościu dziwnie na nią patrzył...

ja miałam, ba mam też wpadki, ale nie śmieszne...
Stary 2014-07-18, 01:07   #4886
MonnieB
Zakorzenienie

A to znaczy czy chcesz sie umówić/spotkać ))

Tez miałam duuzo wpadek językowych ))
Stary 2014-07-18, 01:08   #4887
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

nie no to nie na moje nerwy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-18, 01:24   #4888
sylwiakaa
Zadomowienie

czemu Wy jeszcze nie spicie??

Stary 2014-07-18, 01:24   #4889
MonnieB
Zakorzenienie

Spałam w dzień :p
Stary 2014-07-18, 01:25   #4890
sylwiakaa
Zadomowienie

ja do .... hmm 13??

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości