Lipcowy shred językowy! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-18, 06:51   #91
kaasi
Rozeznanie

GG do kaasi
Dot.: Lipcowy shred językowy!

dziękuję za wszelkie odpowiedzi

jakie serwisy plotkarskie polecasz po ang?
Czytanie książek...
kaasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 11:43   #92
ahsen
Rozeznanie

Chyba trafiłam tu za późno A będzie edycja sierpniowa ? Bo właśnie ruszam z tureckim
Stary 2014-07-18, 21:15   #93
tamtaglista
Zakorzenienie

Przecież mamy lipiec. Dzialaj

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-19, 21:01   #94
201606211611
Konto usunięte

Ruszaj z tureckim i się nie martw. Nie musisz mieć żadnego wątku, żeby zrobić sobie akcję "hej, od dzisiaj przez trzydzieści dni robię to, to i tamto". Po prostu ustal sobie co chcesz robić, staraj się robić to każdego dnia i tyle.
201606211611 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 18:15   #95
LisaLee
Raczkowanie

Szkoda, że tak późno znalazłam to forum i świetne wątki językowe! Dodatkowej motywacji nigdy za mało. Cześć dziewczyny! Lipiec już się kończy, ale przyłącze się na ostatni tydzień.

1. Eliza
2. angielski B1 ,niemiecki A0
3. trzy rozdziały z destination c1, dwa rozdziały z niemiecki nie gryzie
4. mały zasób słownictwa, mówienie i wymowa, brak systematyczności
5. wymienionej wyżej destination i niemiecki nie gryzie
LisaLee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 18:25   #96
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LisaLee Pokaż wiadomość
Szkoda, że tak późno znalazłam to forum i świetne wątki językowe! Dodatkowej motywacji nigdy za mało. Cześć dziewczyny! Lipiec już się kończy, ale przyłącze się na ostatni tydzień.

1. Eliza
2. angielski B1 ,niemiecki A0
3. trzy rozdziały z destination c1, dwa rozdziały z niemiecki nie gryzie
4. mały zasób słownictwa, mówienie i wymowa, brak systematyczności
5. wymienionej wyżej destination i niemiecki nie gryzie
Witaj!
Nie lepsza by byla ksiazka destination b2? Zamowilam destination c1 I czekam az przyjdzie. Jak ci sie z niej uczy?

LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 23:42   #97
honig
Przyczajenie

nie jestem zadowolona z moich postępów w tym tygodniu. Co prawda przerobiłam parę tematów z Cambridge Advanced Grammar in Use, ale nie czuję się mocno z tych tematów. Z niemieckiego skupiłam się na przyjemnościach - słuchałam muzyki i oglądałam Kommissar Rex, czytałam też o różnicach dialektowych między regionami.

A jak Wam poszło w tym tygodniu drogie wizażanki?
honig jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 23:44   #98
LoveMessages
Zakorzenienie

Ja calkiem do przodu. Dzis byl moj najlepszy dzien w tym tygodniu! Oby przyszly poszedl szybko I sprawnie

Stary 2014-07-21, 00:03   #99
LisaLee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
Witaj!
Nie lepsza by byla ksiazka destination b2? Zamowilam destination c1 I czekam az przyjdzie. Jak ci sie z niej uczy?

Jak narazie przerobiłam z C1 6 rozdziałów. B jak dla mnie ma za proste słownictwo, a gramtycznie obie są podobne jeśli chodzi o teorię a z ćwiczeniami z C1 nie mam problemów. Bardzo podoba mi się książka, szczególnie jeśli chodzi o podejście do słownictwa, ćwiczenia gramatyczne mogłyby być bardziej skomplikowane, bo czasem wydają mi się za proste.

---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ----------

Cytat:
Napisane przez honig Pokaż wiadomość
nie jestem zadowolona z moich postępów w tym tygodniu. Co prawda przerobiłam parę tematów z Cambridge Advanced Grammar in Use, ale nie czuję się mocno z tych tematów. Z niemieckiego skupiłam się na przyjemnościach - słuchałam muzyki i oglądałam Kommissar Rex, czytałam też o różnicach dialektowych między regionami.

A jak Wam poszło w tym tygodniu drogie wizażanki?
Kommissar Rex! Uwielbiałam ten serial jak byłam mała.
LisaLee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 00:04   #100
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LisaLee Pokaż wiadomość
Jak narazie przerobiłam z C1 6 rozdziałów. B jak dla mnie ma za proste słownictwo, a gramtycznie obie są podobne jeśli chodzi o teorię a z ćwiczeniami z C1 nie mam problemów. Bardzo podoba mi się książka, szczególnie jeśli chodzi o podejście do słownictwa, ćwiczenia gramatyczne mogłyby być bardziej skomplikowane, bo czasem wydają mi się za proste.
Czekam na nia z niecierpliwoscia.

Stary 2014-07-21, 02:52   #101
Diana Korzeb
Raczkowanie

Zeszły tydzień był świetny, a w tym tygodniu cienko z powodu tej nieszczęsnej lampki :/

niemiecki - połowa filmu za mną (współoglądacz się zmęczył i będziemy kończyć w tym tygodniu), 2-3 strony książki

angielski - zaczęłam oglądanie Fringe i The Good Wife, wpadają nowe słówka związane z prawniczym angielskim

włoski - dziś 2 ćwiczenia gramatyczne na rodzajnik, przymiotnik i l-bę mnogą rzeczownika
Stary 2014-07-21, 07:21   #102
Marola
Raczkowanie

Tydzień minął. Nie leniuchowałam, ale i nie zrobiłam tyle, ile bym chciała. Udało mi się przerobić pięć rozdziałów z Szypowskiej. Rozkładać je muszę na kilka podejść, co mnie irytuje, ale i tak najważniejsze, że idę do przodu. Przyswoiłam nowe słówka nie tylko z Anki, porządkuję przymiotniki i przypomniałam sobie czas przyszły.

W tym tygodniu wyjeżdżam i muszę się do tego przygotować nie tylko językowo (co ze sobą zabrać, żeby nie tracić kontaktu z francuskim).
Marola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 15:59   #103
Doug
Przyczajenie

U mnie w miarę, chociaż też czasami lenistwo wygrywa. Mimo wszystko na ten miesiąc dużo sobie nie narzucilem. Pol ksiazki z gramatyki, 600 slowek, powtorzylem cala ksiazke z cwiczeniem (co prawda to juz 3 raz, bo 2 razy na studiach maglowalismy, wiec tylko przelecialem po 2 tematy, zeby sprawdzic, czy cos mi nie umknelo). 3 tematy pedro, powtorzylem 15 tematow z lingo i zrobilem 1 nowy czy tam 2, nawet nie pamietam.

oczywiscie mowie o calym miesiacu do tej pory... Jezeli chodzi o poprzedni juz tydzien, to cos tam skrobnalem :/

Edytowane przez Doug
Czas edycji: 2014-07-21 o 16:01 Powód: :)
Doug jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 17:20   #104
tamtaglista
Zakorzenienie

W ostatnim tygodniu odpoczywalam bo moje ciało sie domagało wiec ruszyłam z gramatyka hiszpańska - kilka stron ćwiczeń za mna do koca tygodnia chce zrobic cała książkę w ramach powtórki przed praktykami

Stary 2014-07-21, 19:33   #105
kinguska01
Raczkowanie

Rany, wy tyle robicie, że aż wstyd mi, że praktycznie stoję w miejscu Właśnie w tej chwili robię ćwiczenia z tematu jedzenie, norweskiego trybu rozkazującego i czasowników modalnych.
Cytat:
Witaj!
Fakt, że pytanie nie do mnie, ale akurat mam książkę C1/C2 ale też B2 i mogę powiedzieć, że jest bardzo fajna. Struktury obu książek są podobne. Bardzo fajne jest to, że całe słownictwo podzielone jest już na phrasal verbs, phrases and collocations, word patterns i word formation. Na początku każdego unitu przypomnienie wiadomości, a po dwóch unitach podsumowanie. Duży plus dla całej serii Destination

A oto moje plany na całe wakacje, sówka mnie wspiera :
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03397.jpg (75,6 KB, 37 załadowań)
Mąż i żona 10.08.2019
Czekamy na nasze grudniowe maleństwo

Edytowane przez kinguska01
Czas edycji: 2014-07-21 o 19:53
kinguska01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 22:13   #106
201606211611
Konto usunięte

Widzę, że też masz ten kurs fińskiego. Jest dobry Twoim zdaniem? Mam go, ale jakoś tak nie jestem za bardzo przekonana do edgardowych kursów, jeżeli chodzi o mniej popularne języki. :<
Stary 2014-07-21, 22:14   #107
Paula_95
Wtajemniczenie

http://fuckyeahforeignlanguagemajor.tumblr.com/
siedzę na tym blogu od 2 godzin, patrzę , ilu języków ludzie się uczą i tak pytam samą siebie...''co ja robię z moim życiem?!''. Aż wyjęłam książkę do rosyjskiego i się z nią przeprosiłam...

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 22:25   #108
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
siedzę na tym blogu od 2 godzin, patrzę , ilu języków ludzie się uczą i tak pytam samą siebie...''co ja robię z moim życiem?!''. Aż wyjęłam książkę do rosyjskiego i się z nią przeprosiłam...
Ja uczę się (tylko) dwóch języków. Skromnie, ale idę swoim tempem i nie oglądam się na nikogo.
Stary 2014-07-21, 22:28   #109
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ShrinkingViolet Pokaż wiadomość
Pytanie nie do mnie ale jestem na 3 roku języka angielskiego więc pozwolę sobie odpowiedzieć, może coś pomogę. Jak najwięcej obcuj z językiem, rada ode mnie - przestaw sobie menu w telefonach i przeglądarkach język angielski. Niby głupota ale pomaga. Dla mnie niezastąpione są fiszki do nauki słownictwa. Dobre jest też łączenie przyjemnego z pożytecznym np. czytanie angielskich serwisów plotkarskich.
Cytat:
Napisane przez kaasi Pokaż wiadomość
jakie serwisy plotkarskie polecasz po ang?
Podbijam pytanie o serwisy plotkarski
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 22:39   #110
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Podbijam pytanie o serwisy plotkarski
Wydaje mi się, że w Internecie jest tego tyle, że można przebierać, wybierać.

http://www.people.com/people/
http://www.heatworld.com/
http://www.ebizmba.com/articles/gossip-websites
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/index.html
http://www.nowmagazine.co.uk/
http://www.huffingtonpost.co.uk/news/celebrity/
Stary 2014-07-21, 22:45   #111
beatiska
Zakorzenienie

A widzisz, ja pierwszy raz widzę te strony Dzięki
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 22:47   #112
201606211611
Konto usunięte

Ja też je widzę pierwszy raz, ale poszłam na trzyminutową randkę z Google i mi trochę podpowiedział.
Stary 2014-07-22, 09:47   #113
Doug
Przyczajenie

Cytat:
Rosyjski! Cudowny jezyk, ale zycia mi nie starczy. :/ Ja obecnie ucze sie 3, co prawda angielski to ostatni rok licencjatu, wiec jakos tak tylko slowka ogarniam, bo problemow nie mam.

Ja mam ochote na japonski, ale 4 jezykow to sie nie da nauczyc naraz. Niektorzy to wlasnie maja mozgi!
Doug jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 11:58   #114
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Doug Pokaż wiadomość
Rosyjski! Cudowny jezyk, ale zycia mi nie starczy. :/ Ja obecnie ucze sie 3, co prawda angielski to ostatni rok licencjatu, wiec jakos tak tylko slowka ogarniam, bo problemow nie mam.

Ja mam ochote na japonski, ale 4 jezykow to sie nie da nauczyc naraz. Niektorzy to wlasnie maja mozgi!
A jakie języki?
Ja angielski i francuski. Właśnie zastanawiam się, czy ten rosyjski dodatkowo nie będzie przesadą, ale skoro ludzie się po sześć języków uczą...może te 2 h dziennie wygospodaruję na ten rosyjski...

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 13:34   #115
201606211611
Konto usunięte

Ja na swojej liście mam chyba 11 języków i nie chodzi o to, żeby nagle zacząć uczyć się ich wszystkich, bo po pierwsze czasu nie starczy, a po drugie i tak pewnie niewiele zapamiętałabym z takiej nauki. Uczysz się tyle, ile możesz, a jak już ogarniasz te języki na przyzwoitym poziomie, to wtedy można zacząć uczyć się czegoś nowego. Mnie najbardziej zależy na kilku językach i wierzę, że przed trzydziestką uda mi się ich nauczyć. A reszta może poczekać na czasy "po trzydziestce".
Stary 2014-07-22, 17:17   #116
kinguska01
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez springsteen Pokaż wiadomość
Widzę, że też masz ten kurs fińskiego. Jest dobry Twoim zdaniem? Mam go, ale jakoś tak nie jestem za bardzo przekonana do edgardowych kursów, jeżeli chodzi o mniej popularne języki. :<
Nie jest dobry Jedynym plusem tego zestawu są płyty z nagraniami, a ta licha książeczka bodajże 20-stronicowa to pożal się Boże podstawy podstaw nawet bez konkretnego wytłumaczenia.. myślałam, że to będzie jakoś lepiej rozłożone, wytłumaczone itd. Tak więc pozostaje mi tylko korzystać z anglojęzycznych wydawnictw i angielskich stron internetowych z gramatyką i jest jak na razie w porządku, ale jak będę chciała dalej kontynuować to nie wiem jak, bo na polskim rynku fiński nie jest zbytnio popularny
Ogólnie z Edgara jestem zadowolona, ale jeśli właśnie chodzi o te mniej popularne języki to jest słabo.. Z norweskiego jest trochę lepiej (więcej materiałów) ale ten kurs "..nie gryzie" mnie denerwuje.. słówka gdzieś porozrzucane w tekście, nie wszystkie wytłumaczone, potem muszę szukać 3 godziny zanim znajdę tłumaczenie, bo nie ma go nawet w słowniczku na tyłach, gdzie powinny być WSZYSTKIE słówka.. Ale w każdym razie jest lepszy od fińskiego

Dziś zamierzam siąść do powtórek, ale czy wypali.. to się zobaczy
Mąż i żona 10.08.2019
Czekamy na nasze grudniowe maleństwo

Edytowane przez kinguska01
Czas edycji: 2014-07-22 o 17:18
kinguska01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 17:28   #117
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Blog mi się nie podoba, ale ogólnie idea nauki języków bardzo! Nic innego teraz nie robię tylko wizaż i języki!

Cytat:
Ja na swojej liście mam chyba 11 języków i nie chodzi o to, żeby nagle zacząć uczyć się ich wszystkich, bo po pierwsze czasu nie starczy, a po drugie i tak pewnie niewiele zapamiętałabym z takiej nauki. Uczysz się tyle, ile możesz, a jak już ogarniasz te języki na przyzwoitym poziomie, to wtedy można zacząć uczyć się czegoś nowego. Mnie najbardziej zależy na kilku językach i wierzę, że przed trzydziestką uda mi się ich nauczyć. A reszta może poczekać na czasy "po trzydziestce".
11 wow! ja szczerze podziwiam i pozytywnie zazdroszczę osobą, które znają kilka języków płynnie. Może być i nawet tylko/aż trzy a dla mnie ta osoba jest mądra i kumata bo nauka języka czasami daje w kość. Tymbardziej jak ktoś nie jest za bardzo kumaty-jak ja i czasami musze sobie z 100 razy coś powtórzyć. Dlatego szacun.
Ja mam cel by angielski był dla mnie jak polski albo i lepiej a do tego dwa inne języki i będę szczęśliwa. Nie mam aspiracji na więcej.
Stary 2014-07-22, 17:40   #118
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kinguska01 Pokaż wiadomość
Nie jest dobry Jedynym plusem tego zestawu są płyty z nagraniami, a ta licha książeczka bodajże 20-stronicowa to pożal się Boże podstawy podstaw nawet bez konkretnego wytłumaczenia.. myślałam, że to będzie jakoś lepiej rozłożone, wytłumaczone itd. Tak więc pozostaje mi tylko korzystać z anglojęzycznych wydawnictw i angielskich stron internetowych z gramatyką i jest jak na razie w porządku, ale jak będę chciała dalej kontynuować to nie wiem jak, bo na polskim rynku fiński nie jest zbytnio popularny
Ogólnie z Edgara jestem zadowolona, ale jeśli właśnie chodzi o te mniej popularne języki to jest słabo.. Z norweskiego jest trochę lepiej (więcej materiałów) ale ten kurs "..nie gryzie" mnie denerwuje.. słówka gdzieś porozrzucane w tekście, nie wszystkie wytłumaczone, potem muszę szukać 3 godziny zanim znajdę tłumaczenie, bo nie ma go nawet w słowniczku na tyłach, gdzie powinny być WSZYSTKIE słówka.. Ale w każdym razie jest lepszy od fińskiego

Dziś zamierzam siąść do powtórek, ale czy wypali.. to się zobaczy

Pamiętam, że w ich propozycji do japońskiego było dużo błędów, ale fińskiego nie mogłam pod tym względem ocenić, bo moja wiedza w tym temacie jest zerowa. Japońska "wersja" jest sporo grubsza, ale też nic z tego nie wynika. :< Widziałam w księgarniach, że pojawiło się sporo pozycji do norweskiego, ale fińska część nadal mocno kuleje i niestety, tak jak mówisz, trzeba sięgać po angielskie książki (albo fińskie, ale do tego chyba lepiej mieć jakiegoś nauczyciela, przynajmniej na samym początku ).

Cytat:
11 wow! ja szczerze podziwiam i pozytywnie zazdroszczę osobą, które znają kilka języków płynnie. Może być i nawet tylko/aż trzy a dla mnie ta osoba jest mądra i kumata bo nauka języka czasami daje w kość. Tymbardziej jak ktoś nie jest za bardzo kumaty-jak ja i czasami musze sobie z 100 razy coś powtórzyć. Dlatego szacun.
Ja mam cel by angielski był dla mnie jak polski albo i lepiej a do tego dwa inne języki i będę szczęśliwa. Nie mam aspiracji na więcej.
Na razie w miarę dobrze ogarniam angielski i uczę się hiszpańskiego. Na tym drugim najbardziej mi zależy, bo chciałabym niedługo wyjechać i muszę teraz dać z siebie wszystko . A później będę się martwić tą listą.
Ja w miarę szybko zapamiętuję, ale jest naprawdę dużo materiału do nauki, a wcale nie ma tak dużo czasu, bo są też inne obowiązki. Nie robię więc czasami tyle, ile bym chciała. :<
E tam, polski + 3 inne języki to bardzo dobry wynik. Dużo ludzi ogarnia tylko polski + angielski. Jeżeli z każdego będziesz na wysokim poziomie, to nie masz się czym martwić. I tak będzie to robiło wrażenie.
Stary 2014-07-22, 17:49   #119
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Pamiętam, że w ich propozycji do japońskiego było dużo błędów, ale fińskiego nie mogłam pod tym względem ocenić, bo moja wiedza w tym temacie jest zerowa. Japońska "wersja" jest sporo grubsza, ale też nic z tego nie wynika. :< Widziałam w księgarniach, że pojawiło się sporo pozycji do norweskiego, ale fińska część nadal mocno kuleje i niestety, tak jak mówisz, trzeba sięgać po angielskie książki (albo fińskie, ale do tego chyba lepiej mieć jakiegoś nauczyciela, przynajmniej na samym początku ).

Na razie w miarę dobrze ogarniam angielski i uczę się hiszpańskiego. Na tym drugim najbardziej mi zależy, bo chciałabym niedługo wyjechać i muszę teraz dać z siebie wszystko . A później będę się martwić tą listą.
Ja w miarę szybko zapamiętuję, ale jest naprawdę dużo materiału do nauki, a wcale nie ma tak dużo czasu, bo są też inne obowiązki. Nie robię więc czasami tyle, ile bym chciała. :<
E tam, polski + 3 inne języki to bardzo dobry wynik. Dużo ludzi ogarnia tylko polski + angielski. Jeżeli z każdego będziesz na wysokim poziomie, to nie masz się czym martwić. I tak będzie to robiło wrażenie.
Powodzenia. Gdzie się wybierasz Hiszpania czy Ameryka Południowa?
Wiele ludzi po liceum gdzie zakończyło szkołe z oceną 4-5 uważa, że zna angielski na dobrym poziomie a jak przychodzi co do czego to kicha. Ja jestem tego żywym przykładem. Dlatego w przyszłym roku chciałabym odwiedzić Montreal, Quebec (Kanada) i skonfrontować swoje nowe umiejętności z francuskiego w prawdziwym życiu.
Stary 2014-07-22, 17:54   #120
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Powodzenia. Gdzie się wybierasz Hiszpania czy Ameryka Południowa?
Wiele ludzi po liceum gdzie zakończyło szkołe z oceną 4-5 uważa, że zna angielski na dobrym poziomie a jak przychodzi co do czego to kicha. Ja jestem tego żywym przykładem. Dlatego w przyszłym roku chciałabym odwiedzić Montreal, Quebec (Kanada) i skonfrontować swoje nowe umiejętności z francuskiego w prawdziwym życiu.
A uczysz się specjalnie pod kanadyjski francuski? Ja nienawidzę quebecois i mam ogrooomne problemy ze zrozumieniem go.

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości