Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8 - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-17, 16:43   #3931
BandytkaD
Rozeznanie

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Ale duszno...

Siedziałam, siedziałam i wymyśliłam cały plan
Nie chcę zapeszać, ale mam od początku do końca wymyślone, co chcę robić. To chyba pierwszy krok, prawda?
Jak się uda "faza I", to potem będzie już z górki.

Aj,zdradzę kawałeczek - chcę coś znaleźć, na jakąś część, zdobyć doświadczenie, a potem reszta... Czeka mnie ciężki rok, ale myślę, że będzie warto!
grunt to plan i pozytywne myślenie
BandytkaD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 17:07   #3932
20160901857
Konto usunięte

Czy jak wysyłam aplikację pocztą to powinnam podpisać ręcznie list motywacyjny i pismo przewodnie?
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 17:36   #3933
nelciak
Zadomowienie

nouvelle, ja bym podpisała

A z tym spadkiem ambicji chyba przesadzasz, skoro np. w tej poprzedniej rekrutacji zaszłaś tak wysoko. Jezyka zawsze można się douczyc
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 20:43   #3934
20160901857
Konto usunięte

Myślę sobie po prostu, że może za dużo bym chciała i powinnam obniżyć wymagania.
Stary 2014-07-17, 22:15   #3935
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Czy jak wysyłam aplikację pocztą to powinnam podpisać ręcznie list motywacyjny i pismo przewodnie?
Oczywiście,że podpisać ręcznie Jeśli załączasz też np. skany referencji czy dyplomów to one też powinny być podpisane.
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 10:03   #3936
Natchiuza
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Catacomb_Kitten Pokaż wiadomość
Z pewnością jest prawdą że angielski jest najbardziej powszechnym z języków obcych, jest spora grupa ludzi którzy nie studiując filologii mówią dobrze czy bardzo dobrze, ale jest równie liczna grupa takich, którzy uczyli się tego języka od podstawówki do końca liceum, a angielskiego nadal nie umieją. U mnie w liceum szerokie grono zdecydowało się zdawać maturę z rosyjskiego, który poznali właśnie dopiero w liceum, niż z angielskiego którego uczyli się już od lat Poza tym częste jest przeświadczenie, ze "teraz angielski umie każdy" - cóż, każdy się go uczy, ale na jakim poziomie go umie i przyswaja to już inna sprawa.
A czy angielski to w Krakowie za mało to chyba zależy od oczekiwań. Tak jak wspominałam, mam paru znajomych, jeden tylko po licencjacie, nie kontynuuje studiów, pracuje na niezłym stanowisku w korporacji. Pozostali z mojego roku, też nieźle sobie radzą, większość pracuje w firmie Capgemini zajmującej się outsourcingiem i konsultingiem, tam chyba stale jest zapotrzebowanie, z tego co sami mówili. Nie zarabiają ogromnych kokosów, ale nie narzekają, a z czasem i potencjalnymi awansami mogą wyjść na tym wszystkim nawet bardzo dobrze
Hej Dziewczyny
a nie myślałyście o tym, żeby pójść na jakąś podyplomówkę z innej branży np. Logistykę? To fajny, przyszłościowy kierunek, a znajomość języka jest bardzo przydatna w tej dziedzinie, moja znajoma robiła na WSL kierunek związany z transportem, znała język i dzięki temu bez problemu dostała pracę w dobrej firmie.
zobaczcie co piszą:

http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,360...html#LokPozTxt
Natchiuza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 11:06   #3937
Catacomb_Kitten
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Natchiuza Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny
a nie myślałyście o tym, żeby pójść na jakąś podyplomówkę z innej branży np. Logistykę? To fajny, przyszłościowy kierunek, a znajomość języka jest bardzo przydatna w tej dziedzinie, moja znajoma robiła na WSL kierunek związany z transportem, znała język i dzięki temu bez problemu dostała pracę w dobrej firmie.
zobaczcie co piszą:

http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,360...html#LokPozTxt
Znam jednego który po tych samych studiach co ja pracuje właśnie w logistyce, jako spedytor. Koleżanka też załatwiła sobie staż w tej firmie na tym samy stanowisku. Udało się im to oczywiście dzięki jakiejś protekcji, sama to przyznała Ale rzeczywiście, to jest branża w której można wykorzystać znajomość języka, a dodatkowe kwalifikacje czysto logistyczne mogą być bardzo przydatne i pomocne w znalezieniu pracy w firmie transportowej
Jeśli o mnie chodzi jeszcze nie myślę poważnie o podyplomówce, chcę skończyć na razie to co robię teraz. Prawdę mówiąc to edukowanie już wychodzi mi bokiem i często pytam się sama siebie ile można, a jak pomyśle że jeszcze miałabym coś dodatkowego robić to mi gorzej. Póki co liczę na cud że podłapie jakąś prace biurową w przeciągu najbliższego roku, a jak nie to trzeba będzie coś kombinować.
Stary 2014-07-18, 13:40   #3938
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Catacomb_Kitten Pokaż wiadomość
Znam jednego który po tych samych studiach co ja pracuje właśnie w logistyce, jako spedytor. Koleżanka też załatwiła sobie staż w tej firmie na tym samy stanowisku. Udało się im to oczywiście dzięki jakiejś protekcji, sama to przyznała Ale rzeczywiście, to jest branża w której można wykorzystać znajomość języka, a dodatkowe kwalifikacje czysto logistyczne mogą być bardzo przydatne i pomocne w znalezieniu pracy w firmie transportowej
Jeśli o mnie chodzi jeszcze nie myślę poważnie o podyplomówce, chcę skończyć na razie to co robię teraz. Prawdę mówiąc to edukowanie już wychodzi mi bokiem i często pytam się sama siebie ile można, a jak pomyśle że jeszcze miałabym coś dodatkowego robić to mi gorzej. Póki co liczę na cud że podłapie jakąś prace biurową w przeciągu najbliższego roku, a jak nie to trzeba będzie coś kombinować.
Mam to samo. Jako, że lubię poznawać nową wiedzę, jeszcze mój mózg zasysa jak gąbka - to już zdawanie z tej wiedzy wychodzi mi bokiem, jak pisałaś. Lubię słuchać, ja dużo zapamiętuję, ale nie lubię potem z tego być "rozliczana". Jak byłam na szkoleniu z UP, to nie było testu na koniec i to mi pasowało, a i tak dużo wyniosłam z tego
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 14:59   #3939
20160901857
Konto usunięte

Zaniosłam dzisiaj papiery do policealnej i wysłałam to nieszczęsne cv. Wydałam mnóstwo kasy na papier i drukowanie, więc będzie mi bardzo przykro, jak nic z tego nie wyjdzie.

I dostałam się do kolejnej rekrutacji, ale wolałabym się nie nastawiać
Stary 2014-07-18, 15:07   #3940
Konto usunięte

Cytat:
Zaniosłam dzisiaj papiery do policealnej i wysłałam to nieszczęsne cv. Wydałam mnóstwo kasy na papier i drukowanie, więc będzie mi bardzo przykro, jak nic z tego nie wyjdzie.

I dostałam się do kolejnej rekrutacji, ale wolałabym się nie nastawiać
O mamuniu, a ja nie miałam nawet jednego telefonu od jakichś kilku miesięcy. Masz farta.
Stary 2014-07-18, 15:08   #3941
natuso
Wtajemniczenie

Dziewczyny, jak byście odpowiedziały na pytanie: "Jak pani sądzi czy znajdzie pani pracę, jeśli tak to kiedy"?
25/2015

natuso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 15:20   #3942
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
O mamuniu, a ja nie miałam nawet jednego telefonu od jakichś kilku miesięcy. Masz farta.
Właśnie przy okazji dzisiejszej informacji doszłam do wniosku, że mam dobre cv i mało szczęścia, bo odpowiedzi mam tylko z miejsc, w których są rekrutacje przez działy hr albo zewnętrzne firmy (stąd wniosek, że cv jest ok), a na wysyłane w kosmos aplikacje z pracuj.pl nikt nie odpowiada, nawet nie otwierają moich maili (dlatego nie mam farta)

Cytat:
Napisane przez natuso Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak byście odpowiedziały na pytanie: "Jak pani sądzi czy znajdzie pani pracę, jeśli tak to kiedy"?
Cooo? Na pewno powiedziałabym, że znajdę, ale kiedy to nie wiem chyba po prostu zaczęłabym improwizować, że szybko, bo jestem super i w ogóle. Ale przede wszystkim byłabym zaskoczona pytaniem
Stary 2014-07-18, 15:29   #3943
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Ja zaczynam być lekko sfrustrowana. Myślałam, że chociaż ktoś się do mnie odezwie, a tu cisza w eterze, a wysyłam już miesiąc. Nie wysyłam do żadnych korporacji i firm z wygórowanymi wymaganiami. Spełniam większość wymagań albo wszystkie. CV mam chyba dobrze napisane bo konsultowałam je z kilkoma życzliwymi wizażankami. Mam niewielkie ale jednak doświadczenie w znanych firmach. I
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 15:32   #3944
BandytkaD
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez natuso Pokaż wiadomość
chyba odpowiedziałabym, że znajdę pracę, a czas na jej znalezienie obecnie daje sobie "X" czasu maksymalnego.
BandytkaD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 15:50   #3945
natuso
Wtajemniczenie

Cytat:

Cooo? Na pewno powiedziałabym, że znajdę, ale kiedy to nie wiem chyba po prostu zaczęłabym improwizować, że szybko, bo jestem super i w ogóle. Ale przede wszystkim byłabym zaskoczona pytaniem
Cytat:
Napisane przez BandytkaD Pokaż wiadomość
chyba odpowiedziałabym, że znajdę pracę, a czas na jej znalezienie obecnie daje sobie "X" czasu maksymalnego.

Jakby mnie tak zapytał potencjalny pracodawca, to też bym zaimprowizowała, ale pytanie to zadał mi pan w UP, który ustalał mój profil
25/2015

natuso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 18:12   #3946
Heledore
Zakorzenienie

Dziewczyny spróbujcie pobawic sie waszym cv. Ja zmienilam szate graficzna ledwo tydzien temu a dzis skontakotowaly sie ze mna juz 3 osoby. jestem w pozytywnym szoku! "Skopiowałam" jeden ze wzorów na podlinkowanym tu kiedys frofilu na facebooku -101 cv

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2014-07-18 o 18:22
Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 18:32   #3947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Dziewczyny spróbujcie pobawic sie waszym cv. Ja zmienilam szate graficzna ledwo tydzien temu a dzis skontakotowaly sie ze mna juz 3 osoby. jestem w pozytywnym szoku! "Skopiowałam" jeden ze wzorów na podlinkowanym tu kiedys frofilu na facebooku -101 cv
A masz doświadczenie?
Stary 2014-07-18, 19:12   #3948
Heledore
Zakorzenienie

jakieś tam już mam. W koncu czuje juz oddech trzydziechy na karku
Kariery niestety nigdy nawet nie zaczelam robic

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 19:20   #3949
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Myślę sobie po prostu, że może za dużo bym chciała i powinnam obniżyć wymagania.
Czasem ludzie przez przypadek dostają się do super firm, bo np. wyjątkowo podpasowali rekruterowi. Głupotą byłoby nie próbować, skoro kosztuje Cię to tyle, co papier. Rozumiem, że mogłabyś mieć do siebie pretensje, gdybyś rzuciła obecną pracę i wybrzydzała szukając nowej.

Możesz napisać, jaką policealną wybrałaś? Może być priv, stoję teraz pod podobnym wyborem

Edytowane przez nelciak
Czas edycji: 2014-07-18 o 19:22
Stary 2014-07-18, 19:40   #3950
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam wrażenie, że najtrudniejsze w znalezieniu pracy jest to, że brak komuś (w tym wypadku mi) celu.
Siedzę, przeglądam ogłoszenia i myślę "Tu bym mogła pracować...albo tu...a nie - tutaj też bym mogła". Skaczę ze specjalności na specjalność, dobrze wiedząc, że praca w sprzedaży nijak mnie nie przybliży do pracy w biurze rachunkowym.
Nie mam obranego celu i chyba dlatego nie mogę nic znaleźć...
A nie myślałaś o tym, żeby na początku np. iść na pół etatu "tu bym mogła pracować albo tu" i np. jakieś darmowe praktyki/staż na pół etatu ? Możesz zawsze wysyłać cv z dopiskiem, że szukasz praktyk z możliwością dalszego zatrudnienia po okresie próbnym itp. Ja właśnie tak zamierzam robić

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Kończąc dyskusję powiem tylko, że przykre jest jesli ktoś ucząc się języka ok 9 lat nie opanował go w takim stopniu by chociaż swobodnie mailować. Szkoła to jedno, nie zawsze trafi się na dobrego nauczyciela, nie kazdego stac na kursy i często mając naście lat nie myśli sie o przyszłości... Ale jest jednak też okres studiów, kiedy to można wziąć się w garść i pociągnąć.
No tak, ale na studiach poziom języka to jest żenujący, a kursy i inne - nadal sporo kosztują. Jasne, że można zawsze coś, ale to najczęściej jest za mało. Poza tym niektórzy naprawdę nie mają zdolności do języków obcych.
Stary 2014-07-18, 19:59   #3951
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Czasem ludzie przez przypadek dostają się do super firm, bo np. wyjątkowo podpasowali rekruterowi. Głupotą byłoby nie próbować, skoro kosztuje Cię to tyle, co papier. Rozumiem, że mogłabyś mieć do siebie pretensje, gdybyś rzuciła obecną pracę i wybrzydzała szukając nowej.

Możesz napisać, jaką policealną wybrałaś? Może być priv, stoję teraz pod podobnym wyborem
Nie wiem, mi się po prostu zawsze wydaje, że sobie nie poradzę, że takich jak ja to tam nie potrzebują, że na pewno będzie ktoś lepszy...no i w ogóle.

Idę do Cosinusa. Nawet nie wiem czy skończę, czy rzucę w połowie, ale wolałabym skończyć.
Stary 2014-07-18, 20:27   #3952
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
No tak, ale na studiach poziom języka to jest żenujący, a kursy i inne - nadal sporo kosztują. Jasne, że można zawsze coś, ale to najczęściej jest za mało. Poza tym niektórzy naprawdę nie mają zdolności do języków obcych.
Samemu człowiek nie nauczy się wymowy, swobody wypowiedzi, ale może opanować gramatykę, słownictwo, analizować teksty z podręczników. Teraz naprawdę jest ogrom możliwości jak chodzi o naukę języków obcych - wszelkie livemocha itp. Jak człowiek powertuje wizażowy kącik poświęcony językom obcym to szczęka opada ile można się nauczyć mając "tylko" internet (ja sama nie znałam połowy stron, o których wspominały tam dziewczyny) Wiadomo, że ktoś kto nie ma zdolności do nauki języków obcych nie opanuje języka tak by go mylono z native speakerem ale spokojnie dojdzie do poziomu B2. Problem w tym, że po prostu trzeba siąść i poświęcić temu mniej, więcej a w niektórych przypadkach po prostu bardzo dużo czasu. Według mnie warto Sama nie mam głowy do języków obcych, angielskiego do poziomu ok. C2 uczyłam się 7 lat. Teraz dużo zapomniałam (pomimo ciągłego kontaktu z językiem!), ale jak się ogarnę ze studiami to dołączę do obecnej nauki powtórki z angielskiego

Edytowane przez nicRu
Czas edycji: 2014-07-18 o 20:28
nicRu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 20:53   #3953
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
A nie myślałaś o tym, żeby na początku np. iść na pół etatu "tu bym mogła pracować albo tu" i np. jakieś darmowe praktyki/staż na pół etatu ? Możesz zawsze wysyłać cv z dopiskiem, że szukasz praktyk z możliwością dalszego zatrudnienia po okresie próbnym itp. Ja właśnie tak zamierzam robić

Nie do końca zrozumiałam, co masz na myśli. Wybacz, chyba jestem zmęczona.

Ja miałam taką babeczkę od angielskiego, która nam TAK wpoiła angielski i TAK od nas wymagała, że się buntowałam, ale powiem teraz, że język(bardziej słownictwo) NA PRAWDĘ mam bardziej rozwinięty. Owszem, rzadko się trafia taka n-lka, ale się trafia

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:
Nie wiem, mi się po prostu zawsze wydaje, że sobie nie poradzę, że takich jak ja to tam nie potrzebują, że na pewno będzie ktoś lepszy...no i w ogóle.

Idę do Cosinusa. Nawet nie wiem czy skończę, czy rzucę w połowie, ale wolałabym skończyć.
Więcej wiary w siebie!

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
jakieś tam już mam. W koncu czuje juz oddech trzydziechy na karku
Kariery niestety nigdy nawet nie zaczelam robic
Przeglądałam te CV na fb. Chyba nie umiałabym czegoś takiego wyczarować
Stary 2014-07-18, 20:58   #3954
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja miałam w gimnazjum nauczycielkę, która uczyła bardzo łopatologicznie ale w sposób taki, że trzeba było być tłumokiem by nie opanować podstaw. Niektórym się nie chciało, zapierali się i nawet z tego łopatologicznego kursu nie skorzystali W liceum z kolei uczyłam się dużo na własną rękę.
Stary 2014-07-18, 21:20   #3955
20160901857
Konto usunięte

Ogólnie rozwala mnie zwalanie winy za swoje braki na cały świat, poza sobą.
Jestem gruba? Absolutnie nie dlatego, że się obżeram, to geny.
Nie umiem angielskiego? Bo pani w szkole źle tłumaczyła.
Nie zdałam matury z matmy na żałosne 30%? Bo ja humanistkooo jestem!

Nie wiem, ja tam uważam, że o ile ktoś nie ma poważnych zaburzeń dyslektycznych czy tym podobnych, to jest w stanie nauczyć się prawie wszystkiego (może poza skomplikowanymi strukturami gramatycznymi), kwestia czasu i poświęconego wysiłku.
Stary 2014-07-18, 21:24   #3956
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Ja niestety jestem tłumokiem i z angielskim leżę i kwiczę.
W gimnazjum miałam nauczycielkę, która co lekcje dyktowała nam 10 zdań (niby w czasie, który przerabialiśmy, ale żadnego tłumaczenia tego czasu nie było), a na następnej lekcji odpytywała nas z tych zdań (można było czytać z kartki, bo niby nie widziała). Zaś w liceum miałam babkę, która wiecznie była na L4, a jak już były zajęcia to znowu inna babka była chora i jej grupa przychodziła do nas, więc nasza babka stwierdzała, że nie ma co robić zwykłych zajęć i robiła jakieś zajęcia od czapy typu jak szczeka pies po angielsku.
Zdałam maturę chyba tylko dzięki korepetycją, jednak one przygotowywały tylko pod maturę. Na pierwszym roku studiów nie miałam angielskiego, więc większość rzeczy które jako tako umiałam zapomniałam. Potem jak już był angielski to tylko specjalistyczny. Siedziałam tam jak trusia bo nic nie kapowałam (niby był test na wstępie który miał podzielić na grupy, ale dziwnym trafem do mojej gr trafiły wszystkie osoby z którymi pisałam ten test, gdzie podział na sale był alfabetyczny). Chciałam zmienić grupę ale się nie dało.
I tym oto sposobem nadal nic nie umiem z angielskiego. Próbowałam też sama się uczyć, ale nijak nie umiem skapować jak ogarnąć czasy, musiałby mi to chyba ktoś indywidualnie łopatologicznie tłumaczyć.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 21:29   #3957
Konto usunięte

Cytat:
Ogólnie rozwala mnie zwalanie winy za swoje braki na cały świat, poza sobą.
Jestem gruba? Absolutnie nie dlatego, że się obżeram, to geny.
Nie umiem angielskiego? Bo pani w szkole źle tłumaczyła.
Nie zdałam matury z matmy na żałosne 30%? Bo ja humanistkooo jestem!

Nie wiem, ja tam uważam, że o ile ktoś nie ma poważnych zaburzeń dyslektycznych czy tym podobnych, to jest w stanie nauczyć się prawie wszystkiego (może poza skomplikowanymi strukturami gramatycznymi), kwestia czasu i poświęconego wysiłku.
Zgadzam się z Tobą nouvelle. Jeszcze 3 lata temu płakałam, że jestem gruba (oczywiście zajadając chipsy, pomiędzy łzami, jakby inaczej). Odkąd się wzięłam za siebie i schudłam 10kg i DO TEJ PORY ćwiczę,wiem, że nie ma rzeczy niemożliwych.

To dało mi kopa. Chyba jeszcze nauczyłam się kilku męskich rzeczy, a kiedyś tylko mówiłam "nie umiem"
Wszystko się da, trzeba chcieć, masz rację!

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47363680]Ja niestety jestem tłumokiem i z angielskim leżę i kwiczę.
W gimnazjum miałam nauczycielkę, która co lekcje dyktowała nam 10 zdań (niby w czasie, który przerabialiśmy, ale żadnego tłumaczenia tego czasu nie było), a na następnej lekcji odpytywała nas z tych zdań (można było czytać z kartki, bo niby nie widziała). Zaś w liceum miałam babkę, która wiecznie była na L4, a jak już były zajęcia to znowu inna babka była chora i jej grupa przychodziła do nas, więc nasza babka stwierdzała, że nie ma co robić zwykłych zajęć i robiła jakieś zajęcia od czapy typu jak szczeka pies po angielsku.
Zdałam maturę chyba tylko dzięki korepetycją, jednak one przygotowywały tylko pod maturę. Na pierwszym roku studiów nie miałam angielskiego, więc większość rzeczy które jako tako umiałam zapomniałam. Potem jak już był angielski to tylko specjalistyczny. Siedziałam tam jak trusia bo nic nie kapowałam (niby był test na wstępie który miał podzielić na grupy, ale dziwnym trafem do mojej gr trafiły wszystkie osoby z którymi pisałam ten test, gdzie podział na sale był alfabetyczny). Chciałam zmienić grupę ale się nie dało.
I tym oto sposobem nadal nic nie umiem z angielskiego. Próbowałam też sama się uczyć, ale nijak nie umiem skapować jak ogarnąć czasy, musiałby mi to chyba ktoś indywidualnie łopatologicznie tłumaczyć. [/QUOTE]

polecam engvid.com
Wszystkie poziomy, nauczyciele fajni, sympatyczny. Ja nawet z nudów oglądam to, i potem się dziwię, że pamiętam (a chyba jestem słuchowcem).
Stary 2014-07-18, 22:38   #3958
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Zgadzam się z Tobą nouvelle. Jeszcze 3 lata temu płakałam, że jestem gruba (oczywiście zajadając chipsy, pomiędzy łzami, jakby inaczej). Odkąd się wzięłam za siebie i schudłam 10kg i DO TEJ PORY ćwiczę,wiem, że nie ma rzeczy niemożliwych.

To dało mi kopa. Chyba jeszcze nauczyłam się kilku męskich rzeczy, a kiedyś tylko mówiłam "nie umiem"
Wszystko się da, trzeba chcieć, masz rację!
Jak to mawia Sumińska u podstawy wszystkiego leży "chęć", jak się nie chce to zawsze się znajdzie wymówkę
Stary 2014-07-18, 23:50   #3959
nelciak
Zadomowienie

Jabluszko - gratuluję schudnięcia

Zgadzam się z nouvelle. Gdybym podczas mojej edukacji opierała się tylko na tym, co przekazuje/nie przekazuje nauczyciel, niczego bym nie osiągnęła... Z drugiej strony, wielu nauczycielom też wiele zawdzięczam.

To co pisze Szefowa_harpii o niesczajeniu czasów po tylu latach nauki i zdaniu matury, jest dla mnie... shocking. (i pokazuje IMHO tragedię podejścia 'uczymy pod test/egzamin/maturę') Z jakich źródeł próbowałaś się tego nauczyć i nie wyszło??? Czasy są tłuczone w podręcznikach dla gimnazjów... Jeśli nie chcesz ciągnąć tematu, to ok.
Stary 2014-07-19, 11:01   #3960
20160901857
Konto usunięte

Myślę, ze wielu osobom trudność sprawia nie sama nauka regułek o czasach, tylko ich zastosowanie. W Polsce czas przeszły to czas przeszły, nie ma oddzielnej formy zaprzeszłej (tak jak past perfect), jest tylko forma dokonana i niedokonana. W angielskim są różne formy z -ing, po dwie formy czasu przeszłego do każdego czasownika, nie mowiac o tym, ze mnóstwo osób nie ma pojęcia o zasadach stosowania present perfect (ja zrozumialam je dopiero na zajęciach z ns). Dlatego uważam, ze oprócz regułek, trzeba się uczyć myślenia w języku obcym, żeby wiedzieć i rozumieć co chcemy wyrazić.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości