Grudniowe mamusie 2014 cz.II - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-18, 15:09   #2041
doloresd
Wtajemniczenie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II

Też byłam niejadkiem. W przedszkolu zmuszały mnie do jedzenia opiekunki, w domu rodzice. Więc wykombinowałam, że zacznę chować jedzenie po kieszeniach, bo jak jest pusty talerz, to mogę iść się bawić. Tym sposobem, wymuszanie nic nie dało. A mama jak robiła pranie to znajdowała w kieszeniach ciekawe skarby

Byłam dzisiaj w biedronce, niestety ciuchy ciążowe mocno "przetrzepane". Kupiłam tylko sukienkę.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 15:10   #2042
TheN4ti
Rozeznanie

A wiecie co mnie jeszcze denerwuje, jak mowie komus, ze u mnie w domu syfiastych slodyczy nie bedzie to slysze. "I co jak tak ladnie bedzie prosic o czekoladke to odmowisz, nie wierze, oj tam nie zaszkodzi".
Stary 2014-07-18, 15:15   #2043
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TheN4ti Pokaż wiadomość
A wiecie co mnie jeszcze denerwuje, jak mowie komus, ze u mnie w domu syfiastych slodyczy nie bedzie to slysze. "I co jak tak ladnie bedzie prosic o czekoladke to odmowisz, nie wierze, oj tam nie zaszkodzi".
jak nie bedzie wiedzialo co to czekoladka to nie bedzie prosilo.

Albo kolejny super tekst bedziesz miala swoje dzieci to zrozumiesz. Zaraz je bede miala i co? Wtracaja sie we wszystko na szczescie rodzice tak mnie wychowali ze podobnie chce swoje dzieci wychowac. Oby tylko im nie odbilo jako dziadkom.
Za to z tesciowa i siostra tż bede miala problemy. Ale albo sie dostosuja albo bedzie wojna.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez Paulinkus
Czas edycji: 2014-07-18 o 15:17
Paulinkus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 15:16   #2044
basiabasia989
Rozeznanie

Cytat:
Masakra!!!!!:haha ha:
U mnie w domu tak jest, moja mama sie obraza jak nie zjesz tego co Ci dala. Porazka...

z moją mamą też tak jest...czasem już jem na siłę bo mi jej żal... trochę ją rozumiem, stoi przy tych garach, gotuje pół dnia te obiadki, próbuje mi dogodzić...ale jak mnie mdli, albo na obiad tłusty schabowy a ja bym najchętniej same ziemniaczki wpierniczała albo mizerię to co zrobić jak przed gardło nie przechodzi utuczyć też się nie dam!
Stary 2014-07-18, 15:41   #2045
Kasiulka07
Raczkowanie

Hej
Ja dziś miałam wizytę u lekarza, z dzieckiem wszystko ok tylko powiedział że mam łożysko nisko ułożone trochę mnie tym zmartwił ale mówił żebym się jak narazie tym nie przejmowała a ja mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. No i stwierdził że moje maleństwo wygląda raczej na dziewczynkę ale nie był do końca pewien więc wszystko jeszcze może się zmienić i jak narazie wolę się nie nastawiać na płeć;-)
Paulinkus, Linea to ja idę razem z wami łeb w łeb bo też ostatnia @ miałam 17.03 no i termin mam na 22.12

Kasiulka07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 15:43   #2046
madziqqq
Rozeznanie

dziś główny temat o zdrowym jedzeniu itp a ja właśnie wsunęłam 2 paczki m&m-sów :P do tej pory odrzucało mnie kompletnie od słodyczy po małym gryzie batona już mnie mdliło a dziś nie wiem co się stało :O
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 15:50   #2047
Linka1984
Zakorzenienie

Piszecie o karmieniu piesia, że chcecie długo...ja jestem jedyną kobieta na wątku która nie ma ochoty karmić???

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 15:53   #2048
alekaz1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Piszecie o karmieniu piesia, że chcecie długo...ja jestem jedyną kobieta na wątku która nie ma ochoty karmić???

nie chcesz wogule? Ja bym chciala do pierwszysch zebow czyli 4-6 miesiac jakos moze. Oczywiscie jesli bedzie mi dane karmic
Stary 2014-07-18, 16:01   #2049
blow_ya_mind
Raczkowanie

Cytat:
Hmm no są babeczki które z założenia nie karmią piersią. Myślę, że każda sobie sama musi zdecydować.
Chociaż nie powiem na początku karmienie piersią jest bardzo wygodne bo nie musisz ogarniać butelek, mleka, porcji etc. (szczególnie robienie mleka w nocy...).
Ja bym chciała karmić piersią ale tylko przez okres ulopu macierzyńskiego - do skończonych 5 miesięcy (no może 6). I na pewno karmienie mieszane, co by dziecko do butelki mi sie przyzwyczaiło bo pewnie tak jak starsze pójdzie do żłobka a tam tylko butla.
Stary 2014-07-18, 16:05   #2050
Suqub
Zakorzenienie

Ehh chodziłam 3 godziny po mieście umęczona jestem i obolała. Nogi już rady nie dawały. Upały mnie wykończą.
Co do karmienia ja będę chciała karmić dopóki maleństwo nie będzie miało szans mnie porządnie ugryźć

jeżeli chodzi o słodycze to dziecku zabraniać całkowicie nie bede ale nie pozwolę na takie rozpusty jak potrafią być u teściowej. Jeden dzień kilka lodów, czekoladki, chipsy, słodkie napoje itd. No ja nie mam ochoty na tyle a co dopiero moje dziecko. Jakieś ograniczenia muszą być i zdrowy rozsądek.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 16:26   #2051
sasia25
Rozeznanie

Cytat:

Ja nie chce karmić Chciałabym tak jak moja mama czyli do 2 tyg i koniec. Już rozglądam się za butelkami, żeby na ostatnią chwilę nie kupować "pierwszej lepszej".
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 16:41   #2052
Roksape
Zadomowienie

Cytat:

Hmm.... pisałam Wam kiedyś o moim nawale mlecznym jak mnie zalewało. Przy drugim dziecku byłam nastawiona, że przejdę to i będę karmić. Karmiłam do 9 miesiąca. Mała ssała smoczek i chyba przez to zaczynała odrzucać pierś. Od 6 miesiąca do 9 trwała walka, aż sama odrzuciła, ale i nie tknęła mieszanki :/ teraz jak pomyśle o tym zalewającym mnie mleku i świeceniu cyckiem przed każdym to mi się odechciewa :/ ale mieszanki są kosztowne, a mleko naturalne jest za free dlatego zobaczę jak to wyjdzie. Ja nie mam zamiaru nikogo linczować jeżeli ktoś nie chce karmić to nie i tyle wiem, że to się zdarza i często mamy mają z tego powodu wyrzuty sumienia, a moim zdaniem nie powinny. Szczęśliwa mama =szczęśliwe dziecko, nie ma co się zmuszać na siłę.

Dla mnie najtrudniejsze jest to, że jeżeli bym już karmiła piersią i później odstawiła to chciała bym podawać mm, a moje dzieci nie tolerowały smaku i nie piły. Znając życie z kolejnym, będzie tak samo, a są dzieci co bez problemu przechodzą z kp na mm.

Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 16:42   #2053
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Ja nie chce karmić Chciałabym tak jak moja mama czyli do 2 tyg i koniec. Już rozglądam się za butelkami, żeby na ostatnią chwilę nie kupować "pierwszej lepszej".
ale potem chcesz ściągać pokarm czy sztuczne mleko?
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 16:53   #2054
Hasiap
Rozeznanie

Byłam w biedrze, u mnie też przeprane rzeczy, ale kupiłam gacie ciążowe 3szt za 10zł. Wyglądały na wielgachne ale w domu przymierzyłam i będą ok. Staniki były tylko dwa rozmiary 80B i 90D, wzięłam ten 80B ale w domu przymierzyłam i właśnie teraz jest jak ulał, więc do porodu jak pokarm mi się zbierze może być za mały. No ale dokupię wtedy inne

Cytat:
Napisane przez Kasiulka07 Pokaż wiadomość
Hej
Ja dziś miałam wizytę u lekarza, z dzieckiem wszystko ok tylko powiedział że mam łożysko nisko ułożone trochę mnie tym zmartwił ale mówił żebym się jak narazie tym nie przejmowała a ja mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. No i stwierdził że moje maleństwo wygląda raczej na dziewczynkę ale nie był do końca pewien więc wszystko jeszcze może się zmienić i jak narazie wolę się nie nastawiać na płeć;-)
Paulinkus, Linea to ja idę razem z wami łeb w łeb bo też ostatnia @ miałam 17.03 no i termin mam na 22.12
Kasiu bardzo się cieszę, że wszystko z dzieckiem w porządku a łożysko na pewno pójdzie jeszcze w górę, zobaczysz

Cytat:
Ja chcę karmić piersią, ale jeśli będę miała jakieś bóle piersi itp to będę ściągać i butlą podawać ale własny. Oczywiście jeśli będę w ogóle mieć pokarm.
Stary 2014-07-18, 17:06   #2055
LoLcIa123
Zakorzenienie

Ja tez nie chce karmic piersia poki co toczy sie o to wojna pomiedzy mna a tz-tem :-D

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 17:22   #2056
19Inka90
Wtajemniczenie

Linka Ja chce karmic piersia tak do 6 miesiaca O ile wszystko pojdzie po mojej mysli Ja znowu mam inny problem jestem kompletna przeciwniczka hasel typu "Karmiace cyce na ulice" kilka moich znajomych udziela sie na takiej grupie na fb i opisuja sytuacje gdzie wywalily cyca... Jest to dla mnie dziwne bo moje piersi nie sa do wystawiania swiatu,i na pewno bede sie starala nie wywalac ich przy wszystkich i w kazdym miejscu

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 17:26   #2057
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Linka Ja chce karmic piersia tak do 6 miesiaca O ile wszystko pojdzie po mojej mysli Ja znowu mam inny problem jestem kompletna przeciwniczka hasel typu "Karmiace cyce na ulice" kilka moich znajomych udziela sie na takiej grupie na fb i opisuja sytuacje gdzie wywalily cyca... Jest to dla mnie dziwne bo moje piersi nie sa do wystawiania swiatu,i na pewno bede sie starala nie wywalac ich przy wszystkich i w kazdym miejscu
Ostatnio widziałam kobietkę, na ławce usiadła i karmiła dziecko. Odwróciła się w taki sposób aby nie było za bardzo widać ale również przykryła się pieluchą więc tak naprawdę każdy się domyślił co Ona robi ale nie było tego widać bezpośrednio.

Stary 2014-07-18, 17:28   #2058
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
nie chcesz wogule? Ja bym chciala do pierwszysch zebow czyli 4-6 miesiac jakos moze. Oczywiscie jesli bedzie mi dane karmic
Cytat:
Napisane przez blow_ya_mind Pokaż wiadomość
Hmm no są babeczki które z założenia nie karmią piersią. Myślę, że każda sobie sama musi zdecydować.
Chociaż nie powiem na początku karmienie piersią jest bardzo wygodne bo nie musisz ogarniać butelek, mleka, porcji etc. (szczególnie robienie mleka w nocy...).
Ja bym chciała karmić piersią ale tylko przez okres ulopu macierzyńskiego - do skończonych 5 miesięcy (no może 6). I na pewno karmienie mieszane, co by dziecko do butelki mi sie przyzwyczaiło bo pewnie tak jak starsze pójdzie do żłobka a tam tylko butla.
Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Ja tez nie chce karmic piersia poki co toczy sie o to wojna pomiedzy mna a tz-tem :-D

Powiem tak...na samą mysl o dotykaniu sutków mam odruch wymiotny. Mam obie wklęsłe brodawki/sutki i bywa ze nie wychodzą nawet ma mega mróz. Są obolałe od lat...jak stanik to tylko sztywny , w miekkim czuje dotyk bluzki i mnie to irytuje. Łozko? dotyk piersi ok , dotknij moje sutki a zagryze nie wiem skad to sie bierze...jak u ginekologa jestem na wizycie i bada piersi , naciska sutki zeby zovaczyc czy coś wypływa mam odruch obronny..potrafię odskoczyć w tył. Jest to dla mnie tak straszne ze masakra. To samo mam ze stopami buheuheuhe.
Dla dobra dziecka...na liste wyprawkową wpisałam : wkladki laktacyjne,laktator,butel ki Mam i kapturki do karmienia. Ja spróbuję z nimi karmić..ale chwile moment zeby wiedziec ze zrobilam wszystko co mogłam..jak pójdzie to pójdzie jak nie to laktator i heja z miesiąc zeby dziecko wszystko immunoglobuliny dostało

jak powiedzialam koleżankom ze nie chce karmic były oburzone..ze jak to?!?! no coż , nie kazda musi byc smoczkiem.

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-07-18, 17:36   #2059
alekaz1
Zakorzenienie

Linka ja uwazam ze kazdy postepuje jak uwaza. Jak masz az taki odruch obronny to bedziesz sie tylko meczyc. Moja kuzynka karmila strasznie krotko dwa dni moze bo miala blokade i maly sie nie najadal. I na mleku modyfikowanym wyrosl na duzego zdrowego chlopaka.
Stary 2014-07-18, 17:40   #2060
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
Linka ja uwazam ze kazdy postepuje jak uwaza. Jak masz az taki odruch obronny to bedziesz sie tylko meczyc. Moja kuzynka karmila strasznie krotko dwa dni moze bo miala blokade i maly sie nie najadal. I na mleku modyfikowanym wyrosl na duzego zdrowego chlopaka.
własnie czytalam jakie mleko na wszelki wypadek miec zeby potem nie było sutuacji ze w nocy bede meża do apteki dyżurnej wysylac..zwłaszcza ze on jezyka nie zna ( tam gdzie bede rodzić)

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-07-18, 17:47   #2061
Suqub
Zakorzenienie

Linka, uważam że skoro masz taki "problem" z piersiami to nie ma co się męczyć. Wbrew pozorom to nie będzie dobre ani dla Ciebie ani dla dziecka, gdyż karmienie będzie męką.
U mnie bratowa brała mleko na receptę. Można było je kupić normalnie ale oczywiście na receptę było około 20 zł tańsze bo Mały też nie mógł każdego jeść bo miał zaraz wysypkę. Także zawsze jest jakieś rozwiązanie.
Są kobiety które nie mogą karmić bo zażywają leki i dzieci rosną duże i zdrowe. Także moim zdaniem wszelkie oburzenia są nie na miejscu.

Stary 2014-07-18, 18:21   #2062
niteczka83
Zadomowienie

Cytat:
To wlasnie Dziadkowie, ja chyba od samego poczatku zabronie kupowac. I bede sie klucic, jestem bardzo bojowo nastawiona. Moja mama nigdy w nas nie wmuszla, ale teraz tragedia... Zjem sniadanie i za godzine rosol, mowie, ze nie chce to odpowiada "zjesz, co ty gadasz taki pyszny rosol" I sie obraza jak nie zjem. Szlak mnie trafia! Mi zajelo sporo czasu aby wlasnie takich nawykow sie pozbyc, a ona nie moze sie z tym pogodzic.
Przyklad u kolezanki, jej coreczka miala 4 miesiace, patrzy a dziadek karmi ja jablecznikiem.
-Tato co Ty robisz, nie dawaj jej tego, jest za mala.
- Jak to takie dobre, niech posmakuje.
- Tato prosze Cie przestan ja tym karmic.
- Jakos Ciebie tak karmlismy i co zle cie wychowalismy?
I oczywiscie sie obrazil.
Kolezanka mowi, ze sie nie ugiela, nie odzywali sie do siebie i Tato juz sie nauczyl.
Wlasnie rodzic potrafia takie rzeczy brac bardzo do siebie, a poprostu kazdy ma prawo wychowac dziecko poswojemu.
Natka - moja mama jest cudowna pod względem mojego dziecka , uważa że to co było kiedyś nie koniecznie jest dobre dla dziecka i to ja je wychowuję więc zawsze się pyta czy może coś tam podać, czy on to wogóle je (nawet zanim wyjmie, żeby nie widział). Nie dyskutuje ze mną, przyjmuje do wiadomości, z ciekawości się zapyta ale wogóle nie ma namawiania, ja decyduję. Często pyta się czy dzieci takie jak Maciek mogą już coś tam, zawsze służy radą ale podkreśla że może dziś są inne metody itd. Jej się nikt nie wtrącał do wychowania dzieci i ona też nie chce. Za to mój tata na początku miał swoje wizje ale został przez mamę i przeze mnie już naprowadzony na właściwe tory - także też zawsze się pyta, nie obraża. Za to problem mam z teściową - mój mąż już kilka razy się z nią pokłócił w kwestii wychowania dziecka. Ale ona normalnie wchodzi z nami w długie dyskusje i twierdzi, że ona wie najlepiej. Ogólnie często czuje się, że my wg niej nie znamy się na niczym, tym bardziej na wychowaniu dzieci. Dla niej słodycze - im więcej tym lepiej. Ostatnio próbowała napoić mojego synka swoją kawą także teges... Zrzucę zasłonę milczenia.

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Dla mnie najtrudniejsze jest to, że jeżeli bym już karmiła piersią i później odstawiła to chciała bym podawać mm, a moje dzieci nie tolerowały smaku i nie piły. Znając życie z kolejnym, będzie tak samo, a są dzieci co bez problemu przechodzą z kp na mm.
Roksape - a jakie mm próbowałaś podać? Najwięcej dzieci tylko popiersiowych przechodzi na bebiko podobno w smaku jest najbardziej zbliżone (ja akurat dawałam co innego, ale mój od początku był i na piersi i na mm). Tak tylko piszę... bo na poprzednim forum dzieci miały właśnie problem i oprócz chyba jednego chłopca reszcie udało się zaakceptować to mm. Do tego sama radziłam kuzynce męża i okazało się tak samo po próbach na innych mm.

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Inka - ja też tego nie lubię. To naprawdę można zrobić odpowiednio się zasłaniając, gdzieś z boku. Przecież to nie chodzi o wywalanie piersi tylko o nakarmienie dziecka.

Linka - moim zdaniem po tym co napisałaś tym bardziej jest to oczywiste że nie planujesz karmić piersią. Będziesz się tylko męczyła. Moim zdaniem to kwestia kobiety czy chce karmić piersią czy nie i nikomu nic do tego.
niteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 18:34   #2063
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niteczka83 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem to kwestia kobiety czy chce karmić piersią czy nie i nikomu nic do tego.
popieram w 100 %

Edytowane przez doloresd
Czas edycji: 2014-07-18 o 18:35
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 19:01   #2064
sasia25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
ale potem chcesz ściągać pokarm czy sztuczne mleko?
Wiesz co, szczerze mówiąc nie mam pojęcia jesli moim nie będzie sie najadało, to będzie sztuczne...to przy okazji jest na pewno wygodne.
Nie mam zamiaru być uwiązana z dzieckiem, bo musi ssać mojego cyca, że tak brzydko powiem
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 19:52   #2065
LoLcIa123
Zakorzenienie

Kurczę dziewczyny, to mój pierwszy dzień praktycznie na leżąco i mam już dość a bóle nadal są nie wiem już czy czekać tydzień na kontrolę, czy jechać leżeć do szpitala... wizja 20 tyg na leżaka mnie przeraża, mega..

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2014-07-18, 20:02   #2066
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
Kurczę dziewczyny, to mój pierwszy dzień praktycznie na leżąco i mam już dość a bóle nadal są nie wiem już czy czekać tydzień na kontrolę, czy jechać leżeć do szpitala... wizja 20 tyg na leżaka mnie przeraża, mega..
A czy dobrze pamiętam, że wizytę masz w poniedziałek?? Jeśli tak, to ja chyba bym poczekała na wizytę u swojego lekarza niż na IP u takiego, który nastraszy lub zbluzga jeszcze. No chyba że ból nie do wytrzymania...
Stary 2014-07-18, 20:06   #2067
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hasiap Pokaż wiadomość
A czy dobrze pamiętam, że wizytę masz w poniedziałek?? Jeśli tak, to ja chyba bym poczekała na wizytę u swojego lekarza niż na IP u takiego, który nastraszy lub zbluzga jeszcze. No chyba że ból nie do wytrzymania...
W środę mam iść do kontroli, ale to też nie mój lekarz, moja lekarka jest na urlopie, więc poszłam do innego, a ten mnie wystraszył że jak za tydzień się nic nie zmieni to czeka mnie oddział, tylko jaki oddział, gdzie? nic nie wiem pierwszy raz w życiu widzę tego lekarza na oczy i chce mnie do siebie na oddział?..

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2014-07-18, 20:17   #2068
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
W środę mam iść do kontroli, ale to też nie mój lekarz, moja lekarka jest na urlopie, więc poszłam do innego, a ten mnie wystraszył że jak za tydzień się nic nie zmieni to czeka mnie oddział, tylko jaki oddział, gdzie? nic nie wiem pierwszy raz w życiu widzę tego lekarza na oczy i chce mnie do siebie na oddział?..
To w zasadzie grubsza sprawa.. Niby bagatelizować nie wolno - jak tu raz któraś napisała lepiej jeden raz za dużo niż raz za mało pójść do lekarza. Ale w sumie jak straszy oddziałem to chyba sama też bym się nie podkładała jemu.. Nie wiem Lolciu sama co bym zrobiła
Stary 2014-07-18, 20:38   #2069
Linka1984
Zakorzenienie

zapewne patologia ciązy do 20 tc zazwyczaj sie lezy na ginekologii a po 20 tc na patologii

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-07-18, 21:20   #2070
maczuma
Rozeznanie

Cytat:
Ja nie ignorowałabym tych bólów. Lepiej wyjść na panikarę niż potem wyrzucać sobie, że nie zareagowałaś wystarczająco wcześnie...
Trzymaj się i koniecznie daj znać co i jak

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości