Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM2014 cz29 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-18, 21:46   #301
peach_passion
Zakorzenienie

Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201

Cytat:
Napisane przez fascinata Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jakie kwiatki byście poleciły do wazonów na stoły weselne. Chciałabym aby były to kolory biel / żółty / fiolet i aby mimo upałów długo wytrwały No i żeby nie kosztowały majątek
ja miałam białe tulipane po prostu włożone do wazonów z ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00017133/
prosto, ładnie i tanio (kwiaty kupiliśmy sami na giełdzie)
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 22:29   #302
Buczorek
Raczkowanie

Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201

Cytat:
Napisane przez cude Pokaż wiadomość
ślub w sobotę
Nie dociera to do mnie
do mnie też nie a tu lada moment dzwony się rozdzwonią

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
ja miałam białe tulipane
też chcieliśmy tulipany, ale niestety teraz nie sezon na te kwiaty.. a one nie dość, że ślicznie się prezentują, to są tanie..
Stary 2014-07-18, 22:46   #303
re_nata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewapucy Pokaż wiadomość

CORNFLOWER_GIRL

Jestem z Podkarpacia i na jakim weselu nie byłam i jakiego nie oglądałam,zawsze są wykupiny panny młodej za wódkę.Im więcej flaszek się dostanie i czym lepsze ,tym panna młoda więcej warta.Myślałam ,że wszędzie w Polsce tak jest A wódki u nas broń Boże ukraińskiej się nie daje tylko te najlepsze
Też jestem z podkarpacia, ale u nas ten zwyczaj już nie jest praktykowany, tylko gdy pan młody przyjeżdza po PM to najpierw wychodzą inne dziewczyny od najmniejszej do najstarszej, ale tak chyba wszędzie jest.
Cytat:
Napisane przez marta462 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Ja wychodzę za mąż 2 ego sierpnia
Póki co jestem w sporze z rodzicami kto powinien płacić za obrączki, mój tż i ja chcemy na pół, a moi rodzice upierają się, że on powinien zapłacić.
Jak to rozwiązać aby żadna ze stron nie pozostała w konflikcie?
u nas za obrączki płacił Pan Młody bo taka tradycja, resztę staramy się płacić na pół, zespół, salę, foto, rodzice opłacają nam catering, każdy za swoją rodzinę, Chociaż ja nie pracuję to staram się większość "moich" rzecz płacić sama, ale już mi się pieniądze kończą i chociaż wiem, że nie muszę oszczędzać bo rodzice mi dadzą, to póki co nie chcę...
Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
mam jakiegoś doła przedślubnego, tyle rzeczy do zrobienia, wymyślenia, zamówienie, a ja nie mam do niczego chęci, wszystko mi obojętne
Też tak miałam, utknęliśmy w martwym punkcie z przygotowaniami, ale teraz ruszyło wszystko i o ile szybciej byłam w stresie to teraz mi przeszło.

byłam dziś na zakupach i kupiłam kilka rzeczy, przyszedł mi welon z polecanej tutaj stronki i.. bez szału... spodziewałam się czegoś innego, ale jest taki delikatny, może jak przymierzę to zmienię zdanie, przyszły tez paski

Spisaliśmy dzisiaj protokół, proboszcz mnie zaskoczył, nie było strasznie, a tak mnie przeszła szwagierka straszyła W ogólę to tak się fajnie czułam gdy razem odpowiadaliśmy na te wszystkie pytania, taka radość. proboszcz chciał się z nami umówić na egzamin i rozmowę na inny termin ale chcieliśmy dzisiaj już mieć to za sobą i zdaliśmy!!! Możemy się pobierać!!!!
re_nata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 23:06   #304
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Buczorek Pokaż wiadomość
do mnie też nie a tu lada moment dzwony się rozdzwonią [COLOR="Silver"]
..
Ale wam zazdroszczę ! Ja chce już też !

Daję z siebie 200%
bardorja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-18, 23:10   #305
Buczorek
Raczkowanie

bardorja
nim się obejrzysz i u Ciebie zostanie tydzień
Stary 2014-07-18, 23:17   #306
Lusiija
Zadomowienie

U mnie w kościele wszystko placi się osobno. Chlopcom po 20zl organistce pewnie z 300zl chyba ze ave maria to 800, koscielny 100zl, 200zl za przyzdanianie zakonnicom. Ile dac na ofiare? Ile dajecie?

Wysłane z mojego Galaxy S III mini przy użyciu Tapatalka. Jeszcze tylko 23 dni.
Planowana data porodu: 1 lipca 2020
Lusiija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 00:31   #307
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lusiija Pokaż wiadomość
U mnie w kościele wszystko placi się osobno. Chlopcom po 20zl organistce pewnie z 300zl chyba ze ave maria to 800, koscielny 100zl, 200zl za przyzdanianie zakonnicom. Ile dac na ofiare? Ile dajecie?

Wysłane z mojego Galaxy S III mini przy użyciu Tapatalka. Jeszcze tylko 23 dni.
W mojej starej parafii w której biorę ślub jest co łaska ale nie mniej niż 500 w tym już jest organista plus kwiaty
Żałuję że nie biorę ślubu w parafii do której obecnie należę w wawie tam 'co łaska' znaczy co łaska. tam za chrzest małego daliśmy 100zł k ksiądz powiedział że nie chce nic żeby zabrać kopertę. Ale i tak ją zostawiliśmy a chodziliśmy tam na nauki i z tego co wiem od innych par to dawali różnie: jedni dali 200 inni 350 i ksiądz nic nie mówił. Super parafia młodzi księża otwarci na wszystko. niestety w samej wawie jest bardzo drogo złapać hotel z salą i noclegiem a w mojej miejscowości jest przyzwoicie w sensie cen dlatego bierzemy w mojej starej parafii
Ale są i droższe np moja szwagierka w olsztynie płaciła za ślub 800bo co łaska ale Ksiądz krzyknął 1000. a oni powiedzieli że mają tylko tyle i dali w kopertę 800
Z kolei koleżanka miała takiego księdza hop na kase że powiedział że minimum 1200 plus organista 300 i zrezygnowała i poszli do innej parafii Ale harpia ksiądz za pozwolenie życzył sobie 400zł

---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:31 ----------

Uwaga Uwaga
Pijemy
Dziś są moje urodziny
I 1 rocznica zaręczyn!
Zaczynamy świętować już teraz przy ognisku
Miłej nocy dziewczyny!!!

Daję z siebie 200%
bardorja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 01:51   #308
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
Wróciłam z przymiarki!!

Boże jak mi gorąco. Nie dość że na dworze ponad 30 stopni to jeszcze zgrzałam się jadąc do salonu.
Nie mogłam się napatrzeć na suknię, jest cudna.

Trzeba ją skrócić 3 cm bo niestety nie jestem wysoka i suknia się ciąga po ziemi plus uwaga JEST TROCHĘ ZA MAŁA!

Pani mnie oczywiście ścisnęła ale co z tego jak ledwo w niej oddycham, więc krawcowa będzie mi ją poszerzać. Dobrze że jest z czego

Ale spodziewałam się że tak może być bo jak w styczniu zamawiałam suknię to rozmiar 38 był dobry w talii ale w biuście mi wszystko spadało, więc pani stwierdziła że potrzebny rozmiar 36.
No i trochę przedobrzyłyśmy.
Plus że w biuście leży idealnie!!
A na dole się poszerzy
Następna przymiarka- 25 lipca i 30 lipca zabieram suknię do domu.

W załączniku fotka!
Załącznik 5740288
pięknie wyglądasz! nie widać, ze rozmiar zły

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 07:43   #309
fascinata
Raczkowanie

Cytat:

też chcieliśmy tulipany, ale niestety teraz nie sezon na te kwiaty.. a one nie dość, że ślicznie się prezentują, to są tanie..
A co sądzicie o lawendzie? Tylko nie wiem jakie białe i żółte kwiatki by do tego pasowały
Stary 2014-07-19, 08:00   #310
cude
Zadomowienie

bardorja,wszystkiego najlepszego!

Lussija, mieliśmy dać 500 zł już wszystkim, ale skoro deko mamy za darmo, to chyba 50 zł kościelnemu, 100 zł organiście i te 500 księdzu.

fascinata, a może rz bukiet z lawendy, a raz z innych kwiatów?

Pora się ogarnąć i w drogę
Plan na dziś:
- obejrzeć remizę
- ustalić wszystko z cateringiem
- skoczyć do kwiaciarni, jeśli starczy czasu
- spróbujemy zrobić serca do powieszenia za nami
- skoczyć po wazony
- odebrać buty

Edytowane przez cude
Czas edycji: 2014-07-19 o 08:01
cude jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 08:24   #311
Lusiija
Zadomowienie

Dzięki za odpowiedzi Mama chce dać 700 ale wydaje mi się ze to zbyt dużo płacąc wszystkich oddzielnie. U mnie co laska to co laska i nie ma z tym problemu gdyby tylko organistka tak nie zdzierala.. 200zl to za zagranie na pogrzebie bierze i to tylko w kościele. Na cmentarz się już nie pofatyguje...

Wysłane z mojego Galaxy S III mini przy użyciu Tapatalka. Jeszcze tylko 21 dni.
Planowana data porodu: 1 lipca 2020
Lusiija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 08:31   #312
asiulek8
Wtajemniczenie

Mojego księdza chyba nikt nie przebije, za ślub liczy sobie 2.000, na szczęście bierzemy w innej parafii i udało się u mnie ograniczyć koszty. Ogólnie ślub nas wyniesie nieco ponad 1.000, a to zapowiedzi w dwóch parafiach a to akty chrztu, za protokół z parafii TŻta, no i sam ślub jakieś 500 zł w obcej parafii.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 08:31   #313
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, jakie kwiatki byście poleciły do wazonów na stoły weselne. Chciałabym aby były to kolory biel / żółty / fiolet i aby mimo upałów długo wytrwały No i żeby nie kosztowały majątek
Może mieczyki? Ja do tej pory byłam do nich uprzedzona, nie podobały mi się, ale jak zobaczyłam je na swoim weselu to zmieniłam zdanie bo bardzo ładnie się prezentowały
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 08:33   #314
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
do mnie też nie a tu lada moment dzwony się rozdzwonią

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

A goździki, tak bardzo ściśnięte?

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 09:07   #315
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cude Pokaż wiadomość
Lussija, mieliśmy dać 500 zł już wszystkim, ale skoro deko mamy za darmo, to chyba 50 zł kościelnemu, 100 zł organiście i te 500 księdzu.
Nie do końca rozumiem po co sobie sztucznie dokładać kosztów. A potem jest płacz, że Kościół taki pazerny na kasę. Bo sami ich tego uczycie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 09:28   #316
Mopslik
Przyczajenie

Hej Dziewczyny, miałam ślub 5 lipca, a dopiero teraz chwila spokoju i odpoczynku po powrocie z podróży ślubnej na Kefalonię powiem Wam, że przez ogromne emocje mało pamiętam uroczystość i zabawę. Ta noc upłynęła tak szybko, że jak pomyślę o tych kilkumiesięcznych przygotowaniach, to wciąż nie wierzę, ze ten wspaniały dzień już za mną
Po 3 nieudanych fryzurach próbnych (wszystkie fryzjerki narzekały, że mam za dużo włosów, lol), postanowiłam sobie nie psuć nerwów, jeżeli fryzura w dniu ślubu nie wyjdzie idealnie (o dziwo wyszła i przetrwała do 5.30 rano!!). 3 godziny spędzone na fotelu fryzjerskim, pot lał mi się po tyłku, bo było gorąco, a dodatkowo emocje podsycały atmosferę, ale kok wyglądał elegancko. Świadek po mnie przyjechał (wybrałam salon po drugiej stronie miasta:P) i odwiózł do domu. Tu zjadłam sobie z mamą jajecznicę (ślub dopiero o 19!) i czekałam na makijażystkę. Makijaż zrobiła sprawnie i lepiej niż próbny- bardziej wyrazisty, chociaż nadal delikatny. W między czasie przyjechał mój dobry przyjaciel a jednocześnie profesjonalny fotograf i zaczął pstrykać fotki sukni, biżuterii itp. Potem przyjechała świadkowa i razem z moją mamą zaczęły mnie ubierać (bardzo miłe uczucie jak tak skakały wokół mnie :P). Moment grozy przeżyłyśmy, kiedy suknia nie chciała przejść przez głowę z dość dużym kokiem, ale pomęczyłyśmy się i uff Byłam bardzo spokojna, nawet kiedy Miki- mój MĄŻ (nadal w to nie wierzę) wszedł do mieszkania, a mama ze świadkową dalej siłowały się z welonem (wklejam niżej foto :P), więc pierwsze co zobaczył to suknia i tiul na mojej twarzy. Mimo to, i mimo że z natury nie zachwyca się czymkolwiek oprócz elektronicznych sprzętów, widziałam podziw w jego oczach. Nieustannie komplementował mnie i okazywał zachwyt na swój sposób- robiąc mi fotki swoją komórką Pojechaliśmy do kościoła- my, młodzi 2 osobowym jaguarem cabrio (ale z obawy o mój look, ściemniliśmy trochę i dach opuściliśmy kilkanaście metrów przed kościołem, ale goście się nie skapnęli, myśleli, że jechaliśmy tak całą trasę:P). Moja świadkowa miała bransoletkę zamiast bukietu, niestety tutaj florystka nie popisała się, bo zrobiła ją tak małą, że prawie niewidoczną :/
Ceremonia była cudna, ale bardzo wesoła- nasz ksiądz roześmiany, my roześmiani, wszystkim się podobało. Ksiądz wymyślił, żeby na przysięgę wszyscy goście wstali z ławek i podeszli do ołtarza, żeby poczuli z nami więź i oglądali nas z bliska. Zrobiło się rodzinnie, ludzie byli pozytywnie zaskoczeni. Nie uroniłam ani jednej łzy, bo było to radosne wydarzenie i wszyscy się uśmiechaliśmy
Następnie życzenia pod kościołem (z emocji zapomniałam o pudełku na koperty, które zrobiła moja mama, więc chłopak świadkowej musiał szybko lecieć do samochodu:P) i jazda na salę! Pojechaliśmy kawałek dalej na parking, wypiliśmy energetyczny napój, zrobiliśmy sobie małżeńskie selfie w samochodzie i ruszyliśmy na salę! Miki przeniósł mnie przez próg i nawet zakręcił, a uwierzcie, stresował się tym kilka miesięcy, bo jest bezmięśniowym chucherkiem rzucając kieliszkami (RADA: manager sali doradził, żeby w obu kieliszkach była woda, bo po całym dniu niejedzenia i emocji 1 lufa może zakręcić człowieka), pokazałam moją grację trafiając we framugę okna, ale na szczęście to kieliszek się zbił, a nie okno :P
Obiad z deserem (rosół albo flaki, polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym i na deser gruszka gotowana w białym winie z lodami) i wodzirej się nie litował, zaprosił na parkiet. Wspólny taniec, potem zdjęcie wszystkich gości i na koniec nasz pierwszy taniec Dirty dancing- w podobnej konwencji jak ślub- miał rozweselić. Oglądałam nagranie patrząc na twarze gości- wszyscy roześmiani zabawa była przednia i do białego rana, do 5.30 (ja już ledwo żyłam! ) Jeden kolega w szale tanecznym przewrócił się i wybił sobie kawałek przedniego zęba, ale mimo opuchlizny tańczył dalej bawili się i starsi i młodzi, bo dj był rewelacyjny, wodzirej rozbawiał wszystkich. Sala zrobiła na wszystkich ogromne wrażenie, bo nie była typowa, tylko biała, przeszklona altana w stylu amerykańskim. Podziękowania dla rodziców nagraliśmy w formie zabawnego filmu, bo strasznie podobają mi się takie produkcje. Wszyscy goście się wzruszyli, tańczyłam zaraz po tym filmie z kolegą i jeszcze mi płakał na ramię Ja miałam tylko 1 problem- ciągle ktoś mi stawał na tren i urwały mi się troki podtrzymujące go, więc mama i świadkowa mi podpinały ciągle nowymi agrafkami.
Jakbym mogła, to przeżyłabym tę noc jeszcze raz w zwolnionym tempie, bo wspomnienia mi się rozmazują, tyle działo się naraz. Polecam Wam nie stresować się, jak coś nie wyjdzie (jak bransoletka świadkowej :P) to olać i powiedzieć sobie: tak miało być!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10543744_872711819423746_128452043_n.jpg (91,4 KB, 153 załadowań)

Edytowane przez Mopslik
Czas edycji: 2014-07-20 o 08:09
Mopslik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 09:32   #317
Mopslik
Przyczajenie

I jeszcze kilka zdjęć sali

Edytowane przez Mopslik
Czas edycji: 2014-07-20 o 08:10
Mopslik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 09:39   #318
re_nata
Raczkowanie

a ma za zapowiedzi daliśmy 200, bo tyle się u narzeczonego daje, ja swojemu księdzu nie mam zamiaru dać więcej niż 50. Jak się pytaliśmy księdza o koszt dla organisty i kościelnego to mówił,że jest to odgórnie ustalone przez Radę Parafialna ale ile nie powiedział.
A jak idziecie dawać na zapowiedzi to idziecie same czy z Tż, albo tż sam?

Mopslik- jesteście tacy radośni....pięknie

Edytowane przez re_nata
Czas edycji: 2014-07-19 o 09:56
Stary 2014-07-19, 09:44   #319
mojakaren
Zakorzenienie

marlenqa22 w sukni wyglądasz jak prawdziwa ksieżniczka

Cytat:
Napisane przez ewapucy Pokaż wiadomość
Kupiłam dziś buty Takie zwykłe,ale wszystkie inne były niewygodne
fajne buty, wygoda jest najważniejsza!

Cytat:
jutro równiutki tydzień, a poziom stresu - lepiej nie pisać
my mamy za tydzień wesele siostry TŻ więc będę sie łączyć z Wami

Cytat:
Napisane przez oluska227887 Pokaż wiadomość
Konkardia w Nawojowej mam ślub, więc prawie jak NS o 14.00- zapraszam
ja bym wpadła
ale jak pisałam wyżej, wtedy bawimy się na weselu 400km od Sącza
Myślami będę się łączyć!

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Dzisiaj byłam na próbnym makijażu i fryzurze. Jestem mega zadowolona Wiem, że ta makijażystka to dobry wybór
masz może fotki?

Cytat:
Napisane przez TysiaBB1989 Pokaż wiadomość
fajne!
My ciągle mamy fazę na to: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40233149/ tylko nie wiem czy nie za małe te wazoniki ...

Cytat:
ja miałam białe tulipane po prostu włożone do wazonów z ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00017133/
prosto, ładnie i tanio (kwiaty kupiliśmy sami na giełdzie)
a powiedz mi kwiaty kupiliście dzień przed ślubem? Wytrzymały bez problemu na stołach czy wkładaliscie je dopiero w sobotę?

Nas też bardzo kusi zrobić bukiety samemu, bez żadnych udziwnień, ciągle się waham między polnymi a tulipanami, które są przepiękne, eleganckie i tanie

Czy tulipany są dostępne w ogóle końcem września?

Cytat:
Napisane przez bardorja Pokaż wiadomość

Uwaga Uwaga
Pijemy
Dziś są moje urodziny
I 1 rocznica zaręczyn!
Zaczynamy świętować już teraz przy ognisku
Miłej nocy dziewczyny!!!
wszystkiego dobrego!

Cytat:
A co sądzicie o lawendzie? Tylko nie wiem jakie białe i żółte kwiatki by do tego pasowały
też miałam chwilową zajawkę na lawendę
ale jakoś nie znalazłam inspiracji - to co widziałam na internecie - ozdoby z lawendą jakos niezbyt do mnie przemawiały choć też jest tania i bardzo trwała

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Mojego księdza chyba nikt nie przebije, za ślub liczy sobie 2.000, na szczęście bierzemy w innej parafii i udało się u mnie ograniczyć koszty. Ogólnie ślub nas wyniesie nieco ponad 1.000, a to zapowiedzi w dwóch parafiach a to akty chrztu, za protokół z parafii TŻta, no i sam ślub jakieś 500 zł w obcej parafii.
o matko ale cena szalony ten ksiądz .. całe szczęście, że bierzecie w innej parafi...

za zapowiedzi się płaci?
nam ksiądz dał tę kartę, mamy zawieść do parafi TŻ, ale nie płaciliśmy nic jeszcze..

Mopslik przepiękne miałaś buty i ten samochód! a sala to juz mnie totalnie urzekła

w ogóle dziewczyny, kiedy płacicie księdzu? i dajecie całosć w kopercie czy rozliczacie oddzielnie dla ksiedza, organisty, siostry strojącej kościół?

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 09:45   #320
kallina_2014
Wtajemniczenie

Mopslik,
swietne zdjecia a Ty wygladalas przepięknie!!!
pozdrawiam
Stary 2014-07-19, 09:49   #321
Lemon_Drop
Zadomowienie

Mopslick swietna relacja i piękne zdjęcia! Bardo mi się podoba że na kazdym zdjęciu jesteście tacy radośni i rozesmiani
Stary 2014-07-19, 09:52   #322
Glodomorek
Zakorzenienie

Mopslik, cudowna relacja przepiękne zdjęcia
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 09:59   #323
re_nata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość

za zapowiedzi się płaci?
nam ksiądz dał tę kartę, mamy zawieść do parafi TŻ, ale nie płaciliśmy nic jeszcze..

w ogóle dziewczyny, kiedy płacicie księdzu? i dajecie całosć w kopercie czy rozliczacie oddzielnie dla ksiedza, organisty, siostry strojącej kościół?
oddzielnie ksiądz, organista, kościelny, a kiedy księdzu będziemy dawać pieniądze to nie wiem, jak zaniesiemy kartki z zapowiedzi, a może tuż przed ślubem zobaczymy jeszcze
Stary 2014-07-19, 10:09   #324
oluska227887
Raczkowanie

GG do oluska227887

Cytat:
Napisane przez Mopslik Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, miałam ślub 5 lipca, a dopiero teraz chwila spokoju i odpoczynku po powrocie z podróży ślubnej na Kefalonię powiem Wam, że przez ogromne emocje mało pamiętam uroczystość i zabawę. Ta noc upłynęła tak szybko, że jak pomyślę o tych kilkumiesięcznych przygotowaniach, to wciąż nie wierzę, ze ten wspaniały dzień już za mną
Pięknie wyglądaliście!
Stary 2014-07-19, 10:12   #325
Buczorek
Raczkowanie

Mopslik
cudownie uśmiechnięci! jeszcze raz gratuluję!
Stary 2014-07-19, 10:14   #326
Elrosa
Zadomowienie

Mopsliku, ślicznie wyglądałaś! Oboje wyglądacie na bardzo młodych i zakochanych wielkie gratulacje!

U mnie za księdza zapłacił... mój tata. Postawił to sobie za punkt honoru i nie chciał słyszeć ani o tym, że zapłacimy sami, ani że damy mu pieniądze. Koniec, kropka, za ślub pierwszej córki chce zapłacić sam i innego rozwiązania nie przyjmie do wiadomości. Poszedł do kancelarii rano, żebyśmy przypadkiem go nie ubiegli

Nie mogę uwierzyć, że to już dwa tygodnie po ślubie! Ale chociaż było wspaniale, za nic w świecie nie powtórzyłabym tego przedślubnego szaleństwa trochę mi pusto teraz bez tego całego planowania i obmyślania, ale już niedługo będziemy mogli zająć się urządzaniem naszego mieszkania (zła jestem na doradcę kredytowego, przez którego bujamy się już prawie dwa miesiące, ale to zupełnie inna historia). No, właściwie to ja już w wyobraźni mam je urządzone, ale jeszcze trzeba K. do tego przekonać

Za cztery tygodnie ślub mojego kuzyna, a za pięć - przyjaciółki... więc już dłubię dla nich okolicznościowe kartki

Stary 2014-07-19, 10:27   #327
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mopslik Pokaż wiadomość
przepiękne zdjęcia! i wy tacy szczęśliwi a sala boska!

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 10:33   #328
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
a powiedz mi kwiaty kupiliście dzień przed ślubem? Wytrzymały bez problemu na stołach czy wkładaliscie je dopiero w sobotę?

Nas też bardzo kusi zrobić bukiety samemu, bez żadnych udziwnień, ciągle się waham między polnymi a tulipanami, które są przepiękne, eleganckie i tanie

Czy tulipany są dostępne w ogóle końcem września?

dzień przed włożyliśmy je w wazony, a na sali dali je do ciemnej, zimnej piwnicy i wytrzymały bez problemu, mimo że było wtedy około 27 stopni. jest też opcja, żeby dać kwiaty do chłodni na sali (jeśli mają)
brałam ślub w maju więc akurat trafiłam w sezon tulipanowy za to na konwalie się spóźniłam

co do opłat, to płaciliśmy całosc około miesiąca przed ślubem - wcześniej ksiądz nie chciał. dla organisty i kościelnego osobno "do ręki"

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Elrosa Pokaż wiadomość
Za cztery tygodnie ślub mojego kuzyna, a za pięć - przyjaciółki... więc już dłubię dla nich okolicznościowe kartki

cudo piękna pamiątka dla młodych

powiem Wam, że ja dostałam tylko jedną kartkę pisaną ręcznie. a szkoda, bo to jednak takie od serca dodatkowo w środku były piękne życzenia (jakiś wierszyk z neta pewnie, ale bardzo mądry), na których się poryczałam później, jak szłam na wesele jako gość, odgapiłam te życzenia
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 10:37   #329
201803090921
Konto usunięte

Mopslik, śliczna z Ciebie dziewczyna, taka radosna na tych fotkach

Co do kasy - u Nas ksiądz zaśpiewał 700-800 zł, ale to nie jest wersja ostateczna, bo właśnie zmienił się proboszcz i może coś da się obniżyć. Nie wiem jak to się płaci, czy wszystko na raz, czy każdemu z osobna, ale na pewno nie będziemy nic wtykać do koperty, tylko zapłacimy normalnie, jak za usługę.
Co do kwiatków, to jestem wściekła na nadgorliwą mamusię jednej z PM z tego samego dnia (pisałam o niej wcześniej), ale wychodzę z założenia, że ja zapłacę za to co MY chcemy (czyli kwiatki) - a za tiule, kokardy i inne, zbędne Nam duperele nich płacą te pary, którym się to podoba
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-19, 10:45   #330
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez re_nata Pokaż wiadomość
oddzielnie ksiądz, organista, kościelny, a kiedy księdzu będziemy dawać pieniądze to nie wiem, jak zaniesiemy kartki z zapowiedzi, a może tuż przed ślubem zobaczymy jeszcze
no właśnie ja tak myślałam, że na ostatnim spotkaniu przed ślubem, tym bardziej, że u nas nie ma żadnego cennika ani nic z tych rzeczy ...

Cytat:
Napisane przez Elrosa Pokaż wiadomość
zdolniacha

Cytat:
dzień przed włożyliśmy je w wazony, a na sali dali je do ciemnej, zimnej piwnicy i wytrzymały bez problemu, mimo że było wtedy około 27 stopni. jest też opcja, żeby dać kwiaty do chłodni na sali (jeśli mają)
brałam ślub w maju więc akurat trafiłam w sezon tulipanowy za to na konwalie się spóźniłam

co do opłat, to płaciliśmy całosc około miesiąca przed ślubem - wcześniej ksiądz nie chciał. dla organisty i kościelnego osobno "do ręki"
to super wiadomość bo u nas w dworku jest piwnica zimna dosyć więc kwiaty powinny tam spokojnie przetrwać ... piątek możnaby już powkładać je w wazony i w sobotę rano tylko wyłożyć na stoły, zainspirowałaś mnie do działania

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Co do kasy - u Nas ksiądz zaśpiewał 700-800 zł, ale to nie jest wersja ostateczna, bo właśnie zmienił się proboszcz i może coś da się obniżyć. Nie wiem jak to się płaci, czy wszystko na raz, czy każdemu z osobna, ale na pewno nie będziemy nic wtykać do koperty, tylko zapłacimy normalnie, jak za usługę.
Co do kwiatków, to jestem wściekła na nadgorliwą mamusię jednej z PM z tego samego dnia (pisałam o niej wcześniej), ale wychodzę z założenia, że ja zapłacę za to co MY chcemy (czyli kwiatki) - a za tiule, kokardy i inne, zbędne Nam duperele nich płacą te pary, którym się to podoba
no i słusznie, jak wymyślają niewiadomo co to niech sobie za to płacą

Po długich rozmyślaniach i rozważaniach postanowiliśmy z TŻ-tem, żę dla jego siostry na preent ślubny najprawdopodobniej kupimy jakąś fajną pościel (mamy ustalone, że kupujemy sobie symboliczne prezenty)
Oni jakiś czas mieszkali w Anglii, więc zainspirował nas ten komplet z załącznika, co sądzicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg komplet-poscieli-signpost.jpg (52,1 KB, 84 załadowań)

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości