|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
oddzielną salę na jedzenie i zabawę jeszcze zrozumiem, bardzo ewentualnie i teoretycznie bo sama na taką bym się nigdy nie zdecydowała.
Ale żeby osobne sale na gości? Masakra |
|
|
|
|
#1232 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1233 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1234 |
|
Raczkowanie
|
Hm, chyba mnie nie zrozumiałaś, przecież dało się wyczuć z Twojej wypowiedzi, że to po prostu koleżanka. Na kilometr widać, że się nie przyjaźnicie - i na to zwróciłam właśnie uwagę. Ale mimo tego braku przyjaźni piszesz: "no, widać mnie lubi mniej niż innych". No tak, pewnie lubi mniej. Ale lubi. Rozumiem, że Ty byś ją zaprosiła w pierwszej kolejności i byłaby jednym z ważniejszych Twoich gości? Jeśli nie, to czemu oczekujesz tego od niej?
|
|
|
|
|
#1235 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
jeżeli byłaby to moja koleżanka, której obecność na weselu nie byłaby niezbędna a fundusze czy cokolwiek innego nie pozwoliłyby mi jej zaprosić to na pewno nie dopraszałabym 2 tyg przed, bo ktoś mi się tam wykruszył. i tyle. a to zdanie: "no, widać mnie lubi mniej niż innych" wyjęłaś totalnie z kontekstu, bo było odpowiedzią na Twoją wcześniejszą wypowiedź
|
|
|
|
|
|
#1236 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1237 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
i tak, jeśli zdarzyłoby się, że ktoś nagle nie będzie mógł przybyć, zapłaciłabym za wolne miejsce. nawet nie wyobrażam sobie, co miałabym wtedy tym osobom powiedzieć "przyjeżdżajcie, bo ciotka Wanda nie może i znalazło się dla was miejsce"? ![]() może punkt widzenia zmienia się jak trzeba zorganizować wesele i zadecydować? póki co nie mieści się to w moim mikrowszechświecie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1238 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1239 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
To akurat kiepski argument. Można nie tyle mało szanować pieniądze, co bardzo szanować gości. Jeśli zdaniem almondfairy to rzeczywiście jest faux pas, pieniądze są mniej ważne. Ale moim zdaniem nie jest. Moim zdaniem to czasem smutna konieczność, która jednak pozwala bawić się z maksymalnie dużą liczbą ważnych dla nas ludzi. Bo jeżeli zaprasza się 80 osób i za tyle jest się w stanie zapłacić, a nagle okazuje się, że może być tylko 55, to robi się zwyczajnie trochę przykro - nie dlatego, że te miejsca się zmarnują, tylko że mogłoby być jednak więcej bliskich nam ludzi, którzy będą bawić się z nami tego dnia. |
||
|
|
|
|
#1240 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wyobrażam sobie takiego dopraszania... mam listę osób na wesele i jest ona jedna, jedynie mogę do niej kogoś dopisać. I jeśli bym się dowiedziała, że jestem "z doskoku" na czyimś ślubie czułabym się dziwnie, wręcz chyba przykro by mi było. |
|
|
|
|
|
#1241 |
|
Raczkowanie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;47366931]totalnie się z tym nie zgadzam
![]() Nie wyobrażam sobie takiego dopraszania... mam listę osób na wesele i jest ona jedna, jedynie mogę do niej kogoś dopisać. I jeśli bym się dowiedziała, że jestem "z doskoku" na czyimś ślubie czułabym się dziwnie, wręcz chyba przykro by mi było.[/QUOTE] Też się nie zgadzam z argumentem finansowym. Ale są inne, serio. Co, jeśli z tej listy na powiedzmy 100 zaproszonych osób odmówi Ci powiedzmy 30? |
|
|
|
|
#1242 |
|
Konto usunięte
|
A co powiecie na to, że my z mężem dostaliśmy zaproszenie na ślub na początek września... I są źle wypisane nasze imiona? Ja mam na imię Raula - jest Laura, mąż Romuald - jest Rajmund...? Zaproszenie jest od kuzyna mojej teściowej, dzwonili, żeby się zapytać dla kogo mają być zaproszenia i teściowa wyraźnie literka po literce dyktowała co ma być wpisane... Na wesele nie jedziemy...
|
|
|
|
|
#1243 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Trudno, wykruszą się to będzie 70. Byle nie rezygnowali 3 dni przed ślubem ![]() [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367008]A co powiecie na to, że my z mężem dostaliśmy zaproszenie na ślub na początek września... I są źle wypisane nasze imiona? Ja mam na imię Raula - jest Laura, mąż Romuald - jest Rajmund...? Zaproszenie jest od kuzyna mojej teściowej, dzwonili, żeby się zapytać dla kogo mają być zaproszenia i teściowa wyraźnie literka po literce dyktowała co ma być wpisane... Na wesele nie jedziemy...[/QUOTE] łooo I jeszcze... takie przekręcanie imion podobnych do siebie jest częste chyba. (i teraz przypomniał mi się film "Lejdis" jak był Edgar-Erwin )a tak na marginesie to oryginalne imię masz, nie słyszałam o takim
|
|
|
|
|
|
#1244 |
|
Konto usunięte
|
Jasne, rozumiem - ale literowanie przez telefon moim zdaniem trafi do szkolniaka, który zna literki i umie pisać... A jak pomimo wszystko mieli wątpliwości to mogli zadzwonić jeszcze raz...
Dzięki - mam oryginalne imię i masę kłopotów z nim - miliony poprawień innych, zanim zajarzą, że Raula to Raula a nie Paulina np. Albo kiedyś na studiach Roman... trochę
|
|
|
|
|
#1245 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367008]A co powiecie na to, że my z mężem dostaliśmy zaproszenie na ślub na początek września... I są źle wypisane nasze imiona? Ja mam na imię Raula - jest Laura, mąż Romuald - jest Rajmund...? Zaproszenie jest od kuzyna mojej teściowej, dzwonili, żeby się zapytać dla kogo mają być zaproszenia i teściowa wyraźnie literka po literce dyktowała co ma być wpisane... Na wesele nie jedziemy...[/QUOTE]
Też bym mnie poszła, tym bardziej, że z tego co piszesz rodzina daleka a jeszcze zaproszenie jakby nie dla Was Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#1246 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mąż powiedział, że wyślemy kartkę i 200 zł w kopercie i podpiszemy się drukowanymi literami i dodatkowo podkreślimy na czerwono swoje imiona
|
|
|
|
|
|
#1247 |
|
Konto usunięte
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367336]
Mąż powiedział, że wyślemy kartkę i 200 zł w kopercie i podpiszemy się drukowanymi literami i dodatkowo podkreślimy na czerwono swoje imiona [/QUOTE]a wiesz, że to nie głupi pomysł? ![]() tylko nie wiadomo czy skumają o co chodzi... |
|
|
|
|
#1248 |
|
Konto usunięte
|
Dorzucimy jeszcze zaproszenie może
|
|
|
|
|
#1249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My nie mamy żadnej rezerwowej listy bo wszystkich zapraszamy od razu, jest to lekko ponad 100 osób i nie mamy zamiaru szukać na siłę żeby "zapchać dziurę" ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367336] Mąż powiedział, że wyślemy kartkę i 200 zł w kopercie i podpiszemy się drukowanymi literami i dodatkowo podkreślimy na czerwono swoje imiona [/QUOTE][1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367371]Dorzucimy jeszcze zaproszenie może [/QUOTE]haha dobre ale eh...co za ludzie
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367336]Dokładnie. Nie dość, że 500 km w jedną stronę - my Dolny Śląsk, wesele - Podkarpacie, to jeszcze jak mam pójść z tym zaproszeniem do pracy i powiedzieć, że potrzebuję wolne, bo jadę na wesele? Jak to nie dla mnie zaproszenie?
Mąż powiedział, że wyślemy kartkę i 200 zł w kopercie i podpiszemy się drukowanymi literami i dodatkowo podkreślimy na czerwono swoje imiona [/QUOTE]i tak spory prezent ale dobry pomysł z tym zaproszeniem
|
|
|
|
|
#1251 | |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
Gryzelda
|
|
|
|
|
|
#1252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1253 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Myślę zresztą, że nie można oceniać każdej sytuacji "dopraszania" tak samo. Jak ze wszystkim zresztą. Można zaprosić dodatkowych gości na miesiąc lub na tydzień przed ślubem. Można to zrobić, bo chciałoby się z nimi spędzić ten dzień, a można zaprosić całkowicie byle kogo, żeby tylko miejsca się nie zmarnowały, albo bo gość ma kasę i może da duży prezent. Można wreszcie przeprosić, że na ostatnią chwilą i zaprosić kogoś możliwie taktownie, a można powiedzieć: "zostało mi 15 wolnych miejsc, więc muszę zaprosić kogokolwiek. Równie dobrze możesz to być Ty". Zresztą sądzę, że obie strony (młodzi i goście) znają się nawzajem i wiedzą, w jakich są relacjach i czy zaproszenie jest szczere, czy faktycznie są taką "zapchaj dziurą". |
||
|
|
|
|
#1254 |
|
Zakorzenienie
|
na mojej sali nie ma czegoś takiego, płacę za tyle osób ile przyjdzie
|
|
|
|
|
#1255 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ją mam w umowie minimum 100 osób bo jest to jedyny hotel w okolicy z dużą ilością pokojów i z salą na pokładzie więc na takie warunki zgodzić się musiałam. swoją droga przepiękny hotel w pięknej okolicy i w cenie talerzyka jest mnóstwo rzeczy. Także mam kilka znajomych z którymi mam jako taki kontakt i dostali zaproszenie miesiąc przed bo odpadło z mojej strony 6 par. Nie są zapchaj dziura Ale nie są tak bliskimi znajomymi by być w czołówce listy. Oni się nie przejmują i chcąc się pobawić a ją wiem że nie zapłacę za pustke. Poza tym nie oczekuje od nich niczego żadnych kopert i prezentów bo na zaproszeniu dostali że chcemy zamiast kwiatów książkę lub wino i wiedzą że są rezerwowymi i muszą nic mi dawać. I tyle. Są jeszcze znajomi o ostatnia chwilę tuż przed jakoś tydzień, dwa. I też czekają o tel ode mnie jak tor wypadnie. Cytat:
|
|
|
#1256 | |||
|
seriously? no.
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1257 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie się wydaje, że dużo zależy od podejścia do tych gości. Bo inaczej bym potraktowała, jakbym kilka miesięcy przed weselem usłyszała, że PM by chcieli żebym była, ale niestety finanse im nie pozwalają/duża rodzina/itd. i wtedy jakby mnie zaprosili krótko to bym nie miała nic przeciwko. Za to jakbym ot tak o, dostała zaproszenie na 2 tygodnie przed, to bym się czuła jak zapchaj dziura.
|
|
#1258 |
|
na przekór do celu
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367008]A co powiecie na to, że my z mężem dostaliśmy zaproszenie na ślub na początek września... I są źle wypisane nasze imiona? Ja mam na imię Raula - jest Laura, mąż Romuald - jest Rajmund...? Zaproszenie jest od kuzyna mojej teściowej, dzwonili, żeby się zapytać dla kogo mają być zaproszenia i teściowa wyraźnie literka po literce dyktowała co ma być wpisane... Na wesele nie jedziemy...[/QUOTE]
![]() Ja bym zadzwoniła i powiedziała, że powinni odebrać zaproszenie, bo chyba omyłkowo trafiło do was, a wy tych ludzi nie znacie ![]() [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367371]Dorzucimy jeszcze zaproszenie może [/QUOTE]Miałam to napisać, bo jak zobaczą same wasze imiona to mogą nie pamiętać, co napisali w zaproszeniu
|
|
|
#1259 | ||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
A i żona/mąż też może powiedzieć, że przyjdzie z kimś innym, bo np. mąż nie lubi wesel, albo nie może, bo gdzieś jedzie. ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
Już prędzej bym zrozumiała jakby np. w sobotę rano jakaś koleżanka napisała mi, że idzie dziś na wesele i okazało się nagle, że kogoś tam nie będzie i że PM poprosili, by zaprosiła jakichś swoich znajomych. Na taką akcję bym poszła .---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;47367173]Jasne, rozumiem - ale literowanie przez telefon moim zdaniem trafi do szkolniaka, który zna literki i umie pisać... A jak pomimo wszystko mieli wątpliwości to mogli zadzwonić jeszcze raz... Dzięki - mam oryginalne imię i masę kłopotów z nim - miliony poprawień innych, zanim zajarzą, że Raula to Raula a nie Paulina np. Albo kiedyś na studiach Roman... trochę [/QUOTE]Wiesz co, ja prawie codziennie odbieram telefony i zapisuję nazwiska i imiona. W 90% przypadków coś przeinaczę, mimo że czasem dopytuję. R z L łatwo pomylić, bardziej mnie dziwi, że imię Twojego partnera całkiem przeinaczono.
|
|
|
#1260 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie, mam pytanie. Nie wiem, czy ten temat był tu poruszany, bo nie było mnie dawno i jestem jakieś 40 stron do tyłu :P
Mianowicie: chodzi mi o wierszyki na zaproszeniach sugerujące, co młodzi chcą dostać zamiast kwiatków. Do tej pory spotkałam się z tymi wierszykami praktycznie w 90% zaproszeń, które dostawałam i - szczerze mówiąc - nie pomyślałam nigdy, że to coś złego. Dla mnie była nawet pomocna podpowiedź, że młodzi wolą książkę, wino, toto-lotka czy czekoladę. Ostatnio jednak podczas przygotowywania swoich zaproszeń przeglądałam internet w poszukiwaniu dobrego wierszyka i - jako, że widziałam same beznadziejne albo powtarzające się - napisałam swój własny (nie będę go przytaczać, ale mówi o tym, że zamiast kwiatków wolelibyśmy różne alkohole, wina, whisky, malibu, nawet piwo, cokolwiek dusza zakupi). Dałam go mojej ciotecznej siostrze do oceny a ona powiedziała, że dla niej szczytem nietaktu jest gdy młodzi sugerują w zaproszeniu co chcą dostać, że to gości sprawa co przyniosą i nie powinno się ich do niczego zmuszać. Zaczęłam się na ten temat zastanawiać. Dla mnie to nietakt nie jest ale czy faktycznie to jest takie rażące dla innych?? A takie małe btw apropo dopisywania na zaproszeniu Iks Igrekowska z osobą towarzyszącą - spytałam mojej kuzynki, z którą na co dzień kontaktu nie utrzymuję, ale lubimy się, czy ma stałego partnera a jeśli nie, to czy wie już może z kim chciałaby iść do mnie na wesele (mam w listopadzie w tym roku). Ona od razu uznała pytania za podejrzane i powiedziała, że jak nie chcę, żeby z kimś szła to dobrze, przyjdzie sama. Zdziwiło mnie to, bo w życiu nie sugerowałam, by przyszła sama. Powiedziałam jej więc, że chodziło mi tylko o to, że robię zaproszenia i jeśli ma stałego partnera albo już wie, z kim przyjdzie, to chciałam zawrzeć jego dane w zaproszeniu, właśnie by nie było tego bezosobowego "osoba towarzysząca". Nie znalazłam u niej zrozumienia więc dostanie zaproszenie pt. Iks Igrekowska z osobą towarzyszącą
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

"przyjeżdżajcie, bo ciotka Wanda nie może i znalazło się dla was miejsce"?
póki co nie mieści się to w moim mikrowszechświecie

trochę