Listopad- Grudzień 2014- część III :) - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-20, 09:22   #1321
manieczka1
Zakorzenienie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część III :)

Kasia a od kiedy jestes na zwolnieniu?
I co zamierzasz im powiedziec?
Co oni moga? Cofnac L4 czy wyplate zasilku? Ale macierzynski to juz nomalnie bedzie placony?
Dla mnie to jest chore...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 09:29   #1322
daariaaa002
Rozeznanie

hej mnie Tż obudził po 5 bo do pracy szedł, ale jakoś udało mi się przysnąć i wstałam o 9 :p co to Zusu się nie wypowiadam, bo nie wiem jak to jest, gdyż odbywałam u mojej ukochanej bratowej staż, a jak się dowiedziała ze jestem w ciąży i trafiłam na początku do szpitala no to ze mnie zrezygnowała i zostawiła mnie tak naprawdę bez niczego ;/// U nas słoneczko świeci niby na termometrze 31 stopni ale jest wiaterek i takiej duchoty nie ma ufff
no ale jak to mówią z rodziną najlepiej na zdjęciach się wychodzi...
Stary 2014-07-20, 09:35   #1323
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość

Upał u nas znowu... Ci co nad morze przyjechali to pogodę mają super
moj brat byl tydzien i mieli super pogode, dzisiaj wraca na slask

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Cytat:
Napisane przez daariaaa002 Pokaż wiadomość
no ale jak to mówią z rodziną najlepiej na zdjęciach się wychodzi...
nawet nie mow......brat mojego meza to juz jutro chce z aktem zgodnu do pracodawcy jechac zeby kase dostac, a pogrzebu nie bylo jeszcze
wiadomo ze jakas kasa sie nalzey no ale przeciez to sie nie pali.....

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 09:46   #1324
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatus84 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór.
Dołączam, trochę późnawno co prawda... Termin mam na 10 listopada. Niestety, ze względu na moje wrodzone komplikacje, wszyscy obstawiają wcześniejszy poród. Pytanie brzmi tylko, o ile wcześniejszy... Właśnie kończę 24 tydzień i marzę, żeby to był chociaż 34. Będzie dziewczynka kciuki mile widziane.
Witam gratuluję córci i trzymam kciuki za dotrzymanie do terminu

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
A ja wracajac z placu zabaw zajrzalam do skrzynki a tam.... info z zusu ze kontrole mialam 16.07 o 12.15 i mnie w domu nie bylo!!!! Kuzwa moj maz byl w pracy, a ja z dziecmi na placu zabaw siedzialam! Nawet auta nie mialam zeby gdzies jechac! Jak mialam l4 lezace i gnilam plackiem w domu to nikt kontroli nie zrobil, a teraz jak mam chodzone to kontrole mi robia :/ no nic, jakos sie bede musiala usprawiedliwic...

o kurcze :/ dla mnie ZUS powinien iść się leczyć...
chcą zwiększenia przyrostu naturalnego, a zatruwają nam życie.... :/

a tą korespondencję to przysłali Ci poleconym? czy zostawili w dniu kontroli, ale nie sprawdzałaś kilka dni skrzynki

bo zastanawia mnie fakt, że jeśli wysyłają pocztą to trwa to kilka dni, ja nawet mogę nie pamiętać co w danym dniu w danym momencie robiłam to jest chore i śmieszne.... niby można powiedzieć "byłam w aptece", a oni każą okazać paragon...to co mam trzymać wszystkie paragony ? za chleb może też ? :P

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
No ja to rozumiem, ze to jest chorobowe, ale ja mam zalecenia od samej ginki, zeby troche spacerowac czy chodzic na basen...i co nie mozna? No ja tego po prostu nie rozumiem...i to nie jest tak, ze jak mam sile na spacer to biore urlop, mam zalecenie odpoczywac, ale nie lezec caly czas plackiem, bo to tez nie jest dobre...i co teraz jak bede chodzila do sklepu to mam brac rachunek??? Przeciez to jest jakas paranoja...

brać rachunek i najlepiej trzymać do porodu, bo nigdy nie wiadomo co i kiedy będzie potrzebne
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 09:47   #1325
manieczka1
Zakorzenienie

No wlasnie dla mnie to tez jest nienormalne, bo kto zbiera paragony za chleb?

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

No chyba ze na slowo uwierza ze bylam w biedrze po chleb, ale oni sa zawzieci, wiec watpie

23.06.2011
01.06.2013
Stary 2014-07-20, 09:49   #1326
daariaaa002
Rozeznanie

Czekoladka widocznie chce być pierwszy, żeby nikt go nie wyprzedził...
czasami ja mam tak , że pewnych rzeczy nigdy bym się nie spodziewała po pewnych ludziach.. tak jak np. właśnie po mojej bratowej, a tu taki szok. Miała zostać moim świadkiem na ślubie, ale ze wywinęła mi taki numer, została zaproszona tylko do UC.
Stary 2014-07-20, 09:50   #1327
Zanet84
Zakorzenienie

ja i tak mam leżące, więc pewnie nic mnie nie usprawiedliwi....jedynie lekarz lub badania....
... a niby ciąża to ma być okres bezstresowy, mamy dużo odpoczywać, relaksować się...
Stary 2014-07-20, 09:52   #1328
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
czasami ja mam tak , że pewnych rzeczy nigdy bym się nie spodziewała po pewnych ludziach.. tak jak np. właśnie po mojej bratowej, a tu taki szok. Miała zostać moim świadkiem na ślubie, ale ze wywinęła mi taki numer, została zaproszona tylko do UC.
bratowa zachowala sie zwyczajnie po swinsku

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 09:52   #1329
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
podejrzewam, że w każdej rodzinie znajdzie się przypadek potwierdzający regułę "z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu...."
Stary 2014-07-20, 09:53   #1330
mgds
Raczkowanie

Z tym ZUSem to jest jedna wielka przesada, niedawno moja bratowa dostała pismo zawierające 21 zarzutów, ponieważ podejrzewają, że coś jest nie tak z jej zatrudnieniem, że powinna zarabiać w ich mniemaniu mniej itp. :/ i wstrzymują już od 3 miesięcy przysługującą jej wypłatę i naliczają od najniższej krajowej... brak słów

mgds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 09:57   #1331
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Kasia a od kiedy jestes na zwolnieniu?
I co zamierzasz im powiedziec?
Co oni moga? Cofnac L4 czy wyplate zasilku? Ale macierzynski to juz nomalnie bedzie placony?
Dla mnie to jest chore...
Ja jestem na zwolnieniu od połowy marca... jak tylko ginka krwiaka na usg wylukała takiej wielkości... No powiem, że byłam na placu zabaw za blokiem co będę ściemniać... przecież mam L4 chodzące, nie leżące... jak miałam leżące to leżałam w domu plackiem...

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość

nawet nie mow......brat mojego meza to juz jutro chce z aktem zgodnu do pracodawcy jechac zeby kase dostac, a pogrzebu nie bylo jeszcze
wiadomo ze jakas kasa sie nalzey no ale przeciez to sie nie pali.....

Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość

a tą korespondencję to przysłali Ci poleconym? czy zostawili w dniu kontroli, ale nie sprawdzałaś kilka dni skrzynki

bo zastanawia mnie fakt, że jeśli wysyłają pocztą to trwa to kilka dni, ja nawet mogę nie pamiętać co w danym dniu w danym momencie robiłam to jest chore i śmieszne.... niby można powiedzieć "byłam w aptece", a oni każą okazać paragon...to co mam trzymać wszystkie paragony ? za chleb może też ? :P
Zostawiła w skrzynce, ale ja nie sprawdzałam kilka dni

Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość
ja i tak mam leżące, więc pewnie nic mnie nie usprawiedliwi....jedynie lekarz lub badania....
... a niby ciąża to ma być okres bezstresowy, mamy dużo odpoczywać, relaksować się...
tjaaaa tak mnie wczoraj zestresowali, że już miałam dość

idę sprzątać chałupę, bo na stres to najlepiej na mnie sprzątanie działa
Stary 2014-07-20, 09:57   #1332
daariaaa002
Rozeznanie

Bez niej i tak dajemy sobie świetnie radę, więc mam gdzieś już ją i ten jej staż, bo i tak ona mi za to nie płaciła tylko urząd pracy
lece na dwór z moim puszystym misiem
Stary 2014-07-20, 09:59   #1333
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mgds Pokaż wiadomość
Z tym ZUSem to jest jedna wielka przesada, niedawno moja bratowa dostała pismo zawierające 21 zarzutów, ponieważ podejrzewają, że coś jest nie tak z jej zatrudnieniem, że powinna zarabiać w ich mniemaniu mniej itp. :/ i wstrzymują już od 3 miesięcy przysługującą jej wypłatę i naliczają od najniższej krajowej... brak słów
ja pierd...lę ... cycki opadają normalnie... w takich sytuacjach mam ochotę się spakować i wyjechać za granicę, gdzie system jest z deka inny w tym chorym kraju... tylko mój mąż taki patriota
Stary 2014-07-20, 10:05   #1334
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:

Zostawiła w skrzynce, ale ja nie sprawdzałam kilka dni

tjaaaa tak mnie wczoraj zestresowali, że już miałam dość
Wierzę, samej by mi się nieźle ciśnienie podniosło...od samego czytania mi się podnosi. Ale poradzisz sobie i nie ma się co denerwować masz chodzone L4, więc tu masz łatwiej
Stary 2014-07-20, 10:11   #1335
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiera Pokaż wiadomość
Mi kiedyś pani w zusie wyjaśniła, że chorobowe to chorobowe a nie czas na spacery czy odpoczynek na wczasach. Można sobie wyjść co najwyżej na badania, apteki czy lekarza. Ewentualnie sklepu po chleb. Jak się ma siłę na spacery i chce się odpocząć od ciężkiej pracy do się bierze urlop. Niestety wiele moich znajomych ma kontrole na L4
Jak najbardziej to jest logiczne

Ja dla odmiany witam sie juz z miasta i powiem szczerze w gorach dalo sie żyć a tutaj...masakra tak gorąco..

Ja teraz wzielam drugie l4 w tej ciazy (pierwsze mialam na 3 dni bo bolal mnie kregoslup) ale na druku podalam gdzie bede przebywac w trakcie i spokojnie pojechalam w gory wlasnie z tego powodu, ze podobno coraz wiecej osob jest kontrolowanych na l4 w ciazy, podobno szczegolnie te osoby, ktorym konczy sie umowa o prace lub zaczely prace krotko przed zajsciem w ciaze lub w jej trakcie... ja sie na to nie oburzam, nie mma wątpliowsci, ze l4 w ciazy jest naduzywane, widze to po moim lekarzu ktory l4 proponuje mi od momentu stwierdzenia ciazy - tylko po to zebym sobie odpoczęła, bo żadnych rzeczywistych wskazań do l4 od początku ciąży nie miałam więc poco..?

Indra - Ty chyba robiłaś placki z cukini, podaj przepis bo szukam jakiegoś sprawdzonego..
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 10:13   #1336
alekaz1
Zakorzenienie

Ja na l4 mam wpisany adres zameldowania a mieszkam gdzie indziej. I teraz nie wiem czy na nastpnym lepiej nie wpisac adresu zamieszkania.
Stary 2014-07-20, 10:23   #1337
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
Ja na l4 mam wpisany adres zameldowania a mieszkam gdzie indziej. I teraz nie wiem czy na nastpnym lepiej nie wpisac adresu zamieszkania.
Na l4 powinno sie wpisywac adres pobytu w trakcie l4, u mnie to nigdy nie jest adres zameldowania.
Stary 2014-07-20, 10:23   #1338
Kasia427
Wtajemniczenie

L4 w ciąży jest nadużywane, ale nie w każdym przypadku i dlaczego osoba która ma wskazania do korzystania z L4 ma być poszkodowana, bo doktorek jakiejś pacjentki po znajomości albo i nie, daje jej ot tak?

Ja mam na L4 pisany adres zameldowania i również tu mieszkam... ale ginka mi się pytała o adres zamieszkania, jaki ma wpisać na L4, w razie kontroli właśnie...
Stary 2014-07-20, 10:24   #1339
alekaz1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
Na l4 powinno sie wpisywac adres pobytu w trakcie l4, u mnie to nigdy nie jest adres zameldowania.
no wlasnie bede musiala zmienic na nastpenej wizycie. Bo tak sie przed ciaza chwile przeprowadzilam i kurde caly czas jeszcze wszedzie stary adres podaje,musze sie przestawic na nowy
Stary 2014-07-20, 11:04   #1340
Indra83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
Jak najbardziej to jest logiczne

Ja dla odmiany witam sie juz z miasta i powiem szczerze w gorach dalo sie żyć a tutaj...masakra tak gorąco..

Ja teraz wzielam drugie l4 w tej ciazy (pierwsze mialam na 3 dni bo bolal mnie kregoslup) ale na druku podalam gdzie bede przebywac w trakcie i spokojnie pojechalam w gory wlasnie z tego powodu, ze podobno coraz wiecej osob jest kontrolowanych na l4 w ciazy, podobno szczegolnie te osoby, ktorym konczy sie umowa o prace lub zaczely prace krotko przed zajsciem w ciaze lub w jej trakcie... ja sie na to nie oburzam, nie mma wątpliowsci, ze l4 w ciazy jest naduzywane, widze to po moim lekarzu ktory l4 proponuje mi od momentu stwierdzenia ciazy - tylko po to zebym sobie odpoczęła, bo żadnych rzeczywistych wskazań do l4 od początku ciąży nie miałam więc poco..?

Indra - Ty chyba robiłaś placki z cukini, podaj przepis bo szukam jakiegoś sprawdzonego..
Mielę ziemniaki, cukinię (proporcje dowolne, można i z samej cukinii)
Solę i po kilku minutach odciskam nadmiar płynu, do tego jajo, pieprz, trochę mąki, ciasto ma być jednak dość lejące i smażę.

Ja teraz poszłam na L4, bo dojazd do pracy miałam ciężki, sama praca raczej spokojna i nieobciążająca fizycznie. Jak jestem w domu i nie przeginam, to i posprzątam, zakupy zrobię. Tylko nie wszystko na raz. Poza tym są zawody, gdzie ciężko w ciązy pracować, ale to nie znaczy, że alternatywą jest leżenie plackiem. Nasz ustawodawca tego nie przewidział. ALbo pracujesz na pełnych obrotach, albo jesteś chora obłożnie.
Przedszkolanka mojego syna jest teraz w ciąży, krwiak i krwawienia jej się pojawiły, wróciła do pracy po zwolnieniu, ale marnie się czuje, a tu praca bardzo odpowiedzialna, w ruchu. Mówiła mi, że nie chce też dzieciom tego robić, że raz jest, a raz zastępstwo, woli, zeby na cały rok ktoś ją zastąpił, bo dzieci się przyzwyczajają.

Kasiu, a twoja ginka nie może ci przynajmniej napisaś zaświadczenia, że zezwala na niektóre lekkie czynności poza domem, typu spacer, czy pobyt przed domem. Bo samo to, że nie masz co z dziećmi zrobić, to dla zusu raczej marne wytłumaczenie, co ich to obchodzi.
Czy kogoś obchodzi, co rodzice mają zrobić z dziećmi szkolnymi podczas wakacji, kiedy sami pracują? Nasze państwo robi wiele, żeby ludzi zniechęcić do posiadania dzieci, ale to już temat rzeka.

U mnie padało mocno, była burza, a teraz świeci słońce, wysmarujemy się kremem z filtrem i pędzimy na obiad z grilla
Stary 2014-07-20, 11:15   #1341
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
L4 w ciąży jest nadużywane, ale nie w każdym przypadku i dlaczego osoba która ma wskazania do korzystania z L4 ma być poszkodowana, bo doktorek jakiejś pacjentki po znajomości albo i nie, daje jej ot tak?
..
Dokladnie, przez to, ze jest nadużywane cierpią osoby dla których jest taka koniecznosc, ale tak jest zawsze..

Indra dziekuje a ziemniaki gotowane czy surowe??
Stary 2014-07-20, 11:25   #1342
eclariss
Rozeznanie

witam

pytała o szyjkę bo na ost. wizycie gin powiedziała mi ,ze sie skróciła do 2cm i jest miękka. Mam ja najwięcej leżeć i zero dźwigania. Oczywiscie sie naczytałam w necie no bo co innego robić jak sie lezy

witam nowa mamuśkę tez bym juz chciała 35tydz a nie 25.

kasia jak masz l4 chodzone to raczej bez obaw
Stary 2014-07-20, 11:32   #1343
Kasia427
Wtajemniczenie

Indra zadzwonię jutro do niej i pogadam, zobaczę co ona mi powie...

Wiecie, że ja od początku tej ciąży, odkąd wiedziałam że miałam krwiaka to ani nic nie dźwignęłam, ani nie dźwignę do tej pory, ani nie ukucnę, bo lekarka mi zabroniła kucać, czyli np. jak sobie zamiotę w kuchni, to wołam męża albo synka, żeby mi na szufelkę zgarnęli, bo ja się boję schylić... nie myję luster i okien, nie wchodzę po schodach, chyba że są ze 3 nie więcej... gdzie jest to dla mnie coś innego, bo jak już mówiłam, ja w poprzednich ciążach robiłam wszystko i nic mi nie było, a teraz się boję i już... i dmucham i chucham, choć i tak nie wiem czy mi to coś da, gdy teraz już przecież jest wszystko ok, to ja jednak mam uraz i wolę na nas uważać, niż zrobić coś, przez co znowu wyląduję w szpitalu... ja nawet do sklepu na osiedlu na piechotę nie pójdę, jak już to wszędzie autem podjadę...

Ja się w sumie nie przejmuję tym, że oni byli z tego ZUSu... zwisa mi to czy mi te marne grosze zabiorą czy nie, z głodu nie umrę...

Edytowane przez Kasia427
Czas edycji: 2014-07-20 o 11:34
Kasia427 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 11:40   #1344
paulina119a
Zadomowienie

Witam z rana

Cytat:
Napisane przez agatus84 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór.
Dołączam, trochę późnawno co prawda... Termin mam na 10 listopada. Niestety, ze względu na moje wrodzone komplikacje, wszyscy obstawiają wcześniejszy poród. Pytanie brzmi tylko, o ile wcześniejszy... Właśnie kończę 24 tydzień i marzę, żeby to był chociaż 34. Będzie dziewczynka kciuki mile widziane.
No własnie, jesli to nie problem dla ciebie to co jest przyczyną możliwości wcześniejszego porodu ? Pytam tylko i wyłącznie z czystej babskiej ciekawości

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
no wlasnie bede musiala zmienic na nastpenej wizycie. Bo tak sie przed ciaza chwile przeprowadzilam i kurde caly czas jeszcze wszedzie stary adres podaje,musze sie przestawic na nowy
Dziewczyny macie rację.... ja też muszę na to zwrócić uwagę lekarzowi na następnej wizycie. Ostatnim razem podałam adres zameldowania a ma się on ni jak do zamieszkania. Uciekliśmy z mężem z centrum Warszawy i teraz mieszkamy 30km od niej. Więc jeśli będę miała kontrolę to lipa :/
Tak czy siak jeśli ZUS robi problemy w takiej sytuacji to ja nadal tego nie ogarniam ! Mi też lekarz wręcz nakazuje chodzić na basen. Mam problemy z kręgosłupem i z tego tytułu mam zwolnienie. Aby nie pogarszać stanu mam chodzić na basen ! I chodzę. Więc teoretycznie jak do mnie przyjdzie komisja a ja będę poza domem to teoretycznie mam usprawiedliwienie... ale tylko teoretycznie bo przeciez nikt NORMALNY nie zbiera paragonów ze sklepów, basenów czy innych... Żyjemy w chorym kraju kochane !!!
Stary 2014-07-20, 11:43   #1345
manieczka1
Zakorzenienie

Kasia no, ale oni zablokuja wyplate zasilku, a do pracy bedziesz musiala wrocic czy jak? Nie znam sie na tym? Bo przeciez po porodzie to macierzynski normalnie musza wyplacic nie?
Ja uwazam tak jak Indra, ze niestety dla nich marnym wytlumaczeniem bedzie, ze bylas na placu zabaw, nawet jak masz chodzace...moze faktycznie zayadsc z lekarzem by jakis swistek wystawil, ze zaleca spacery? Powodzenia zycze i daj znac jak zakonczyla sie sprawa

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Paulina dokladnie... ale mysle, ze w razie (tfu, tfu) kontroli to gin moze wystawic zaswiadczenie, ze mam zalecenie chodzic na basen i to chyba im wystarczy co?

23.06.2011
01.06.2013
Stary 2014-07-20, 11:47   #1346
paulina119a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eclariss Pokaż wiadomość
witam

pytała o szyjkę bo na ost. wizycie gin powiedziała mi ,ze sie skróciła do 2cm i jest miękka. Mam ja najwięcej leżeć i zero dźwigania. Oczywiscie sie naczytałam w necie no bo co innego robić jak sie lezy

witam nowa mamuśkę tez bym juz chciała 35tydz a nie 25.

kasia jak masz l4 chodzone to raczej bez obaw
Ja na ostatnim USG czyli w piątek miałam szyjke długości 37mm. To mój 21tc

Dziewczyny a tak z innej beczki -

1. Myślałyście o laktatorze?
Tak czytam i czytam.... Bardzo mi zalezy na karmieniu piersią. Tylko, że boję się że nie będę miała pokarmu Nie wiem czy to mit czy coś w tym jest ale moja mama też nie miała... Naczytałam się gdzieś, że sposobem na rozbujanie laktacji jest używanie już od pierwszych chwil laktatora dopóki maleństwo nie złapie dobrze cycunia... I wnioski jakie za tym idą - muszę mieć laktator już w szpitalu ! Co Wy o tym myślicie? poradźcie coś... część z Was ma już starsze dziecię więc i doświadczenie... plisss

2. Jak się zaopatrujecie na noszenie maleństwa w chuście?
Macie jakieś przemyślenia... a może już chustowałyście swoje dziecię bądź ktoś z Waszego otoczenia? Też nad chustą myślę bardzo na poważnie... Tylko ich ceny mnie powaliły
Stary 2014-07-20, 11:55   #1347
manieczka1
Zakorzenienie

Ja chyba nie kupię laktatora dopóki nie okaże się potrzebny, a w szpitalach z tego co czytałam to zawsze mają 2-3 na stanie.
Jeśli chodzi o chustę to może i bym chciała, bo dwie koleżanki chustowały, ale boję się, że źle zwiążę a na warsztaty nie chcę chodzić, więc zobaczę mam od koleżanki takie nosidełko na szelkach to może to będę używać

23.06.2011
01.06.2013
Stary 2014-07-20, 11:55   #1348
justynaw1982
Zadomowienie

Witajcie mamuski po urlopie.... trochę się przeciągnęło, było super, upalnie, grylowo ale czas na powrót...jutro połówkowe cieszę się i boję...uh

A tymczasem nadrobiłam te 20 (!!!) stron....ale się działo

Gratuluję udanych wizyt i zdrowych bobasków

Witam nowe mamuśki!!!

Mam nadzieję że dziewczyny w szpitalu sie kurują i wszystko będzie OK

czekoladka ogromnie współczuję...trzymaj się

kasia mam nadzieję że wyjaśnisz to wszystko bez większych problemów..ale swoją drogą to trochę pod górkę robią...no ale cóż u nas już tak jest...:/ a po drugie to żeś mnie tym zatruciem zesteresowała kobieto!!!od razu (niestety) wujek gooogle chociaż obiecałam sobie że nie bedę już czytać...wrrrrrno ale ja mam ciśnienie wysokie tylko u gina a w domu raczej niskie i nie mam żadnych opuchnięć więc chyba luz

Poza tym to bolesna prawda...że z rodziną wychodzi się najlepiej na zdjęciach....wiem to z własnego doświaczenia...niestety moja siostra nawet nie pogratulowała mi/nam maleństwa...ale już się do tego typu zachowań przyzwyczaiłam... i leje na to a póki co u mnie zaczyna się kolejny dzień upału i skwaru!!!!JUZ MAM DOSYĆ!!!!

A i ja też się pochwalę moimi pupilami "chłopakami" uh!!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg WP_000162.jpg (102,5 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WP_000198.jpg (119,9 KB, 8 załadowań)

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0a5t8o6jka.png

Edytowane przez justynaw1982
Czas edycji: 2014-07-20 o 11:58
justynaw1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 12:03   #1349
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Kasia no, ale oni zablokuja wyplate zasilku, a do pracy bedziesz musiala wrocic czy jak? Nie znam sie na tym? Bo przeciez po porodzie to macierzynski normalnie musza wyplacic nie?
Ja uwazam tak jak Indra, ze niestety dla nich marnym wytlumaczeniem bedzie, ze bylas na placu zabaw, nawet jak masz chodzace...moze faktycznie zayadsc z lekarzem by jakis swistek wystawil, ze zaleca spacery? Powodzenia zycze i daj znac jak zakonczyla sie sprawa

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Paulina dokladnie... ale mysle, ze w razie (tfu, tfu) kontroli to gin moze wystawic zaswiadczenie, ze mam zalecenie chodzic na basen i to chyba im wystarczy co?

No jak mi zablokują to zablokują, do pracy nie mam gdzie wrócić, więc rozwiąże ze mną umowę pracodawca... i będę siedzieć w domu i nie będę się musiała przynajmniej nikomu tłumaczyć ... macierzyńskiego też nie muszą mi wypłacać, jeśli nie będę mieć umowy o pracę...

Cytat:
Napisane przez paulina119a Pokaż wiadomość

1. Myślałyście o laktatorze?
Tak czytam i czytam.... Bardzo mi zalezy na karmieniu piersią. Tylko, że boję się że nie będę miała pokarmu Nie wiem czy to mit czy coś w tym jest ale moja mama też nie miała... Naczytałam się gdzieś, że sposobem na rozbujanie laktacji jest używanie już od pierwszych chwil laktatora dopóki maleństwo nie złapie dobrze cycunia... I wnioski jakie za tym idą - muszę mieć laktator już w szpitalu ! Co Wy o tym myślicie? poradźcie coś... część z Was ma już starsze dziecię więc i doświadczenie... plisss

2. Jak się zaopatrujecie na noszenie maleństwa w chuście?
Macie jakieś przemyślenia... a może już chustowałyście swoje dziecię bądź ktoś z Waszego otoczenia? Też nad chustą myślę bardzo na poważnie... Tylko ich ceny mnie powaliły
Pierwsze słyszę o teorii z laktatorem... Ja dwójkę dzieci wykarmiłam, choć przeboje przy pierwszym miałam duuuuże, ale jak się chce to można i pokarm się znajdzie aczkolwiek nie jestem przeciwniczką karmienia mm, bo też moje dzieci piły i jak skończyły rok to tylko mm im dawałam, Adamowi trochę szybciej, bo tylko w prawym cycku miałam pokarm, a w lewym zero wyglądałam komicznie, jeden taki duży, wypełniony mlekiem, a drugi taki "zwykły" :P
Sposobem na rozbujanie laktacji jest jak najczęstsze przystawianie dziecka do piersi, a później dziecko sobie samo reguluje ile zje i cycki się dostosują do tego...
Stary 2014-07-20, 13:23   #1350
paulina119a
Zadomowienie

Cytat:
Ja chyba nie kupię laktatora dopóki nie okaże się potrzebny, a w szpitalach z tego co czytałam to zawsze mają 2-3 na stanie.
Jeśli chodzi o chustę to może i bym chciała, bo dwie koleżanki chustowały, ale boję się, że źle zwiążę a na warsztaty nie chcę chodzić, więc zobaczę mam od koleżanki takie nosidełko na szelkach to może to będę używać

Jak by nie było to taki laktator to spory wydatek... mówię o elektrycznym, oczywiście. 350zeta piechota nie chodzi... w to konto wolałabym kupic dziubkowi bujaczek w którym się zakochałam
Może podpytam lekarza czy w szpitalu mają laktatory (chcę rodzić w jego szpitalu)

Cytat:
No jak mi zablokują to zablokują, do pracy nie mam gdzie wrócić, więc rozwiąże ze mną umowę pracodawca... i będę siedzieć w domu i nie będę się musiała przynajmniej nikomu tłumaczyć ... macierzyńskiego też nie muszą mi wypłacać, jeśli nie będę mieć umowy o pracę...

Pierwsze słyszę o teorii z laktatorem... Ja dwójkę dzieci wykarmiłam, choć przeboje przy pierwszym miałam duuuuże, ale jak się chce to można i pokarm się znajdzie aczkolwiek nie jestem przeciwniczką karmienia mm, bo też moje dzieci piły i jak skończyły rok to tylko mm im dawałam, Adamowi trochę szybciej, bo tylko w prawym cycku miałam pokarm, a w lewym zero wyglądałam komicznie, jeden taki duży, wypełniony mlekiem, a drugi taki "zwykły" :P
Sposobem na rozbujanie laktacji jest jak najczęstsze przystawianie dziecka do piersi, a później dziecko sobie samo reguluje ile zje i cycki się dostosują do tego...
A no widzisz.... takich teorii jest cała masa. Dlatego szalenie sobie cenię opinie już doświadczonych mam.
Ja to mam mega stresa, że nie będę miec pokarmu. Co prawda nie mam nic przeciwko mm ale wolałabym od poczatku karmić piersią. A jeszcze jak by się udało do mojego powrotu do pracy to było by fantastycznie
czyli mówisz, żeby jak najczęściej podstawiać bąbla do cyca... hmm
A jak to jest po cc ? czy to prawda, że po cc z laktacja jest jeszcze gorzej ???

Cytat:

Moje obecne zwolnienie kończy mi się jutro... we wtorek będę u swojego gina to się podpytam jego. Zasugeruję mu co powinnam zrobić w takiej sytuacji... bo nie ukrywam, że ja nie chciałabym stracić kasy w razie takiej kontroli... ZUS jest nieobliczalny, to fakt

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości