|
|
#2431 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II
basiu co do konfliktu to moze on wystapic jezeli Ty masz rh- a partner rh+ a immunoglobuliny podaje sie podobno po porodzie ale nie jestem na 100% pewna bo to mi mowila kolezanka ktora rodzila rok temu i miala ten konflikt. najlepiej poczytac o tym albo spytac jakiegos innego lekarza bo ta twoja na nfz to jakos chyba malo rozgarnieta jest... ja grupe krwi mialam wynik juz po 2 dniach od badania.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2432 |
|
Zakorzenienie
|
paprika zglos sie do swojej przychodni. u mnie to jest od 20 tygodnia opieka poloznej spotkania z nia zeby pogadac taka dodatkowa opieka i tematy moga byc takie jak na szkole rodzenia wiadomo ze troche innaczej bo indywsualnie. ale fajne to bo ja wczraoj sluchlam tetna pogadalysmy i nastepne spotkanie 7 sierpnia
|
|
#2433 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2434 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam grupę z minusem a mój mąż z plusem i mam badanego Coombsa, w tej i w poprzedniej ciąży też.
|
|
#2435 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze mozecie podjechac do mojej przychodni, zrobię Wam usg
smiech śmiechem ale Was rozumiem- ja od czasu do czasu przykladam sondę, patrze szybciutko - ok serduszko bije, maluch swiruje, wszystko ok. I od razu jestem spokojniejsza. .. tak wiec domyslam sie co moze znaczyc wizyta raz na kilka tygodni i to nie zawsze z usg... :/
|
|
|
|
#2436 |
|
Rozeznanie
|
już Was nie zamęczam tą moją durną lekarką...chyba skargę na nią napiszę! wyczytałam, że ten konflikt w pierwszej ciąży nie jest taki groźny dopiero przy porodzie się podaje przeciwciała.
A powiedzcie jak to robicie, że jesteście w stanie dostać się do lekarza z dnia na dzień poza umówionymi wizytami?? jak gdzieś dzwoniłam to zawsze podają odległe terminy, nie ważne czy to prywatnie czy państwowo...jedynie na IP przyjmują od razu.
|
#2437 |
|
Raczkowanie
|
Tak z wyglądu to są rzeczywiście super, ale z jakością różnie. Mam zimową kamizelkę, bluzeczkę i spodnie. O ile kamizelka jest ok o tyle po zdjęciu bluzeczki dzieć był granatowy, potem farbowało w każdym praniu. Ubranka po kilku praniach bardzo się "szmatkowały" i blakły. to chyba jedyne ciuszki, które przestałam zakładać Felkowi ze względu na ich wygląd, a nie z powodu, że z nich wyrósł.
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2438 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
sama sobie robisz usg??
|
|
#2439 | |||
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny,
Paprika - myślałam, że padnę ze śmiechu za to gryzienie po tyłkach Cytat:
Cytat:
u mnie pod koniec 17 tyg (dokładnie w 16t5d) gin podał płeć na 98%, wczoraj w 20t5d już na 100%. A przypadek miałam podobny w rodzinie (ale ciąża była wcześniejsza niż nasze, jeszcze I trymestr).Cytat:
... Ogólnie bardzo ważna jest grupa krwi przy porodzie aby po porodzie jeśli masz rh- zbadali Twoje dziecko (robią tak z automatu przy matkach z "-") i jak dziecko odziedziczy "+" to dopiero wtedy dają Tobie immunoglobinę dla ochrony następnego dziecka w przyszłości. Ale może być tak, że Ty masz rh-, tż ma rh- i wtedy problem z głowy bo dziecko na bank będzie miało rh-. Albo co jest bardziej prawdopodobne - Ty masz rh+ i nie ma o czym tu myśleć.
|
|||
|
|
|
#2440 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
były u mnie ostatnio w gościach bliźniaczki - jestem sobie to w stanie wyobrazić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2441 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Gratuluję udanych wizyt, chłopców i dziewczynek też ![]() Podczytuje Was cały czas ale jakoś ciężko mi pisać przez tą pogodę upały jak dla mnie nie do wytrzymania, dobrze że wczoraj u mnie popadało i była burza bo przynajmniej jest czym dziś oddychać![]() Linka bardzo współczuję Ci stresujacej sytuacji mam nadzieję że wszystko się u Ciebie wyprostuje i będzie dobrze![]() Mnie też brzuch pobolewa ale zwłaszcza rano jak mam pełen pęcherz to wtedy mnie tak okropnie ciągnie na szczęście szybko mija po wizycie w toalecie;-)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2442 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
tak myślę o tej położnej… mieliśmy iść do szkoły rodzenia od połowy sierpnia, teraz pojawiła się taka opcja… już sama nie wiem. Czy w tych spotkaniach może uczestniczyć tata? Położna uczy opieki nad dziećmi? Bo prawdę mówiąc, zupełnie sobie nie wyobrażam takich spotkać. Dzień dobry, dzień dobry, i co dalej? ![]() Wiecie, mnie nie dotyczy poród naturalny, więc taki temat odpada… O czym więc mamy gadać? [bo jakoś sobie wyobrażam, że to takie przygotowanie do porodu ma być]. W ogóle wczoraj się okazało, że mój ginekolog ma zupełnie inne podejście niż ta laska, co mam połówkowe robiła… Kategorycznie się z nią nie zgodził, co do terminu porodu, i raczej skłonny jest obserwować i na bazie tego, co się będzie działo, podejmować decyzję. Jesteśmy w totalnej kropce, nie wiem na czym stoimy i mam nadzieję, że dzisiejsza konsultacja z jakimś specem od mnogich ciąż nam pomoże…. |
|||
|
|
|
#2443 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Dziewczyny
Gartuluje zdrowych dzieciaczkow i potwierdzonych plci, az mi sie lezka zakrecila jak czytalam o waszych wizytach Basia zmien lekarza jak czujesz sie zle traktowana, po co sie denerwowac. Ja tu chyba jedyna jestem, ktora mam tak zadkow wizyty i usg. Tutaj calkiem inaczej sie do tego podchodz i wcale nie mowie, ze zle, mi jest z tym naprawde dobrze![]() Ja tez mam konflikt i w 28tc dostane zastrzyk. Tutaj nawet nie pytaja jaka grupe krwi ma ojciec, podejrzewam, ze zdazylo sie, ze kobiecie sie wydawalo kto jest ojcem... Przy pierwszym dziecku nie ma co sie martwic, ale jak sie to zanieda to moze byc problem przy drugiej ciazy. Dzis sie wazylam i +6kg, zalamka! Moja kumpela jest niecale 2 miesiace do porodu i tyle przytyla. Fakt jest o wiele szczuplejsza ode mnie. Plakac mi sie chce bo przeciez to mi wiecznosc zajmie zanim to wszystko zrzuce Chyba musze jeszcze bardziej uwazac na swoja diete.I wciaz pracuje i chce pracowac do konca listopada, a moze i dluzej, zobaczymy jak bede sie czuc. Nie wyobrazam sobie siebie teraz w domu, jeszcze sie nasiedze A no i kasa jest lepsza niz na zwolnieniu czy urlopie macierzynskim, na wyprawke trzeba zbierac
Skonczony 38tc, nabijam 39tc Edytowane przez TheN4ti Czas edycji: 2014-07-22 o 11:28 |
|
|
|
#2444 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
straszliwie mi dziala na nerwy nie wiem dlaczego. Chyba kaze mu sie wyprowadzic na jakis czas bo oszaleje.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2445 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj probowalam "zmusic" malenstwo aby sie troszke poruszalo wieczorem i nic. Co za uparte stworzenie, biedny tz przyklada ta reke do brzucha i nic
Kiedy wasi faceci poczuli pierwsze kopniaki?
|
#2446 |
|
Rozeznanie
|
a Ty Nati czujesz regularne ruchy? bo w tym samym czasie jesteśmy a u mnie nic
|
|
|
|
#2447 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz co, jestem zdania jak inne dziewczyny, czeka sie na te ruchy a potem jeden dzien bez i juz zaczynasz sie martwic... Ty przynajmniej jak juz poczujesz kopniaki to beda mocne i na pewno nie bedziesz sie zastanawiac czy to naprawde to Na pewno juz lada dzien, juz za chwile poczujesz malenstwo
|
|
#2448 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
Gratuluje udanych wizyt i poznania płci ![]() Ja mam w poniedziałek i nie mogę sie doczekać- az normalnie sie denerwuję Mialam w sumie nan żadną plęc sie nie nastawiac, ale podswiadomie sie nastawiłam i zła sama na siebie jestem![]() TheN4ti , mój mąz poczuł 3 dni temu pierwsze kopniaki i teraz co godzinę mnie pyta czy kopie, bo on chce jeszcze raz to poczuć- czasami trzyma rękę na brzuchu i gada do niego: no kopnij tatusia jeszcze raz, proszę
|
|
|
|
#2449 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zadzwoń do położnej i się spytaj. Z tego co pamiętam to w krakowie będziesz rodzić? Jest tu pełno takich prywatnych położynych co na NFZ też robią, wygoogluj sobie Beatę Marzec. Albo po prostu do przychodni zadzwoń swojej i też Ci kogoś wyślą (nie wiem czy na domowe wizyty czy nie) Możesz z nią się spotkać raz przed i potem po porodzie jak nie będzie potrzeby. Na pewno doradzi Ci w sprawie wyprawki dla takich maluchów, będziesz mogła z nią pogadać o pobycie w szpitalu i jak się przygotować. O laktacji i karmieniu. To są babki obcykane w temacie, wiedzą co ci powiedzieć! Cytat:
My ostatnio leżeliśmy razem na kanapie i ja poczułam kopniaki to przyłożyłam rękę męża, ale tak to ciężko złapać. Poczekajcie do 8 miesiąca wtedy będą cyrki! Brzuch to mi chodził normalnie było widać przez ubranie jak się mała kręci! Teraz to nawet ja sama nie wyczuwam czasami ręką...
|
|
#2450 |
|
Rozeznanie
|
Z tą glukozą to mój lekarz widział moje niezadowolenie w oczach i powiedział że mogę w kubek zrobić sobie zwykłą gorzką herbatę i wcisnąć tam sok z cytryny i żeby pani w laboratorium w nim zrobiła mi tę glukozę i ja chyba tak zrobię. Bo wiecie jak to jest.. Ja nawet nie wiem jak to smakuje tak na prawdę ale jestem tak źle nastawiona na nią (aż obłęd jakiś) że na sam jej widok chce mi się wymiotować i jak tam wysiedzieć do pobrania krwi 1h i 2h..
|
#2451 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No nic tak jak Blow pisze, trzeba czekac. Tylko widze w oczach tz, ze juz by tak bardzo chcial i tez gada do brzucha i nic...
|
|
#2452 |
|
Zakorzenienie
|
Ja teraz jak sama chce aby mnie kopnęło abym trochę się uspokoiła to nie chce. Od Małego się mamy nie słucha
|
|
#2453 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2454 |
|
Zakorzenienie
|
Co do konfliktu to ja mam rh - a mąż +. Z tego co wiem to po porodzie dostaje się zastrzyk. Co do tych czynnikow rh to różnie bywa. U mnie rodzice oboje mają + a ja mam -.
|
|
#2455 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlatego ja właśnie chodzę i państwowo, żeby dostać to co mi się należy i chociaż za badania nie płacić ale też będę musiała się wykłócić o skierowanie na grupę krwi bo mi nie dała i kazała samej zrobić, aż dzwoniłam do funduszu się dowiadywałam czy skoro ma podpisaną umowę z funduszem to mi może nie dać skierowania na coś co mi się należy i bardzo sympatyczny pan powiedział, że skoro w koszyku świadczeń jest jako refundowane to jej obowiązkiem jest dać mi to skierowanie bo inaczej to po prostu jej pieniądze w kieszeni zostają. Oszczędzi sobie na kilku pacjentkach i zawsze parę stówek do przodu :/ |
|
|
|
|
#2456 |
|
Raczkowanie
|
Basiabasia, no co Ty
czasem tylko zajrze do brzucha, czy serducho puka nawet mi sie zrymowalo. Kupilam w aptece Prenalen gardlo, specjalne tabsy dla kobiet w ciąży. Zobaczymy jak bedzie ze skutecznością |
|
|
|
#2457 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam megaintymne pytanie - czy swędzi Was srom? Dziś nawet zauważyłam jakieś podrażnienia...
|
|
#2458 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2459 |
|
Rozeznanie
|
Bo o to chodzi, że się płaci tych składek nie wiadomo ile, a jak coś potrzeba to i tak się idzie prywatnie! Dlatego właśnie chciałam chodzić na NFZ niech chociaż badania są za darmo skoro mi się należą (a należą się nawet kobietom, które nie mają opłaconego ubezpieczenia), a i tak traktują nas jak traktują
Chyba muszę się nauczyć upominać o swoje. Skoro żadnych badań mi nie zleciła wczoraj to chyba powinnam zapytać dlaczego, bo krew i mocz na każdą wizytę powinno się robić. I o tą cholerną gr krwi też mogłam zapytać dlaczego po miesiącu dalej nie wiem jaki wynik. Taka ciotka ze mnie ze się odezwać nie umiem zanim się nie upewnię do czego mam prawo a do czego nie
|
#2460 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:46.

smiech śmiechem ale Was rozumiem- ja od czasu do czasu przykladam sondę, patrze szybciutko - ok serduszko bije, maluch swiruje, wszystko ok. I od razu jestem spokojniejsza. .. tak wiec domyslam sie co moze znaczyc wizyta raz na kilka tygodni i to nie zawsze z usg... :/

a wasze brzuchy to rosną od "góry" czy zaczynają się od "dołu" mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi :P
co Wy tak spać nie możecie? :P
myślę, że ta będzie normalna
były u mnie ostatnio w gościach bliźniaczki - jestem sobie to w stanie wyobrazić
fajnie ze Twoja wizyta juz jutro moja niestety dopiero w poniedzialek. Blow ma racje pojde chyba prywatnie zeby sie upewnic czy wszystko jest ok bo inaczej zeswiruje. Nie sadzilam ze mnie dopadnie taki atak paniki. Ostatnio mam bardzo duzo stresow i w pracy i w domu moze to od tego mam te bole ?

Mialam w sumie nan żadną plęc sie nie nastawiac, ale podswiadomie sie nastawiłam i zła sama na siebie jestem