Grudniowe mamusie 2014 cz.II - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-22, 13:23   #2461
basiabasia989
Rozeznanie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II

Cytat:
Napisane przez Paulinkus Pokaż wiadomość
Mnie moj lekarz zlecil krew i mocz w 6 tygodniu potem juz nic a jestem w 19... jakbym sama nie robila badan na wlasny koszt to bym nie wiedziala czy wszystko jest ok. Pyta sie mnie jak sie czuje robi usg a potem nara. Jak sie ostatnio zapytalam czy przepisze mi jakies badania to stwierdzil ze nie widzi potrzeby. Zaznaczam ze chodze na nfz wiec ma mozliwosc wypisywania tych badan i ich refundacji. Sprawdze dzisiaj na zip co tam sie dzieje i czy nie robia mnie przypadkiem w balona.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
żeby zalogować się na zip trzeba najpierw złożyć jakiś wniosek?
Stary 2014-07-22, 13:24   #2462
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TheN4ti Pokaż wiadomość
Wczoraj probowalam "zmusic" malenstwo aby sie troszke poruszalo wieczorem i nic. Co za uparte stworzenie, biedny tz przyklada ta reke do brzucha i nic Kiedy wasi faceci poczuli pierwsze kopniaki?
mój dalej nie czuje
raz się udało - albo tak twierdzi tylko. I to była czkawka (tak regularnie to chyba same z siebie nie kopią)
Cytat:
Napisane przez blow_ya_mind Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o glukozę to nie wiem jak bardzo musieliby rozcieńczyć aby nie bylo czuć... to nawet nie jest za słodkie to ma taki sztuczny posmak :/

Zadzwoń do położnej i się spytaj. Z tego co pamiętam to w krakowie będziesz rodzić? Jest tu pełno takich prywatnych położynych co na NFZ też robią, wygoogluj sobie Beatę Marzec. Albo po prostu do przychodni zadzwoń swojej i też Ci kogoś wyślą (nie wiem czy na domowe wizyty czy nie) Możesz z nią się spotkać raz przed i potem po porodzie jak nie będzie potrzeby. Na pewno doradzi Ci w sprawie wyprawki dla takich maluchów, będziesz mogła z nią pogadać o pobycie w szpitalu i jak się przygotować. O laktacji i karmieniu. To są babki obcykane w temacie, wiedzą co ci powiedzieć!
nie wiem w końcu jak tym krakowem będzie… jeszcze tak na stówę nie zdecydowaliśmy. A nawet jeśli, to ja tam nie mieszkam więc położną raczej od siebie będę mieć =)
dostałam wczoraj nr do jednej babki, ale się zastanawiam. Tak naprawdę zależy mi, żeby TŻ podłapał trochę teorii w opiece nad dziećmi) Bo ja to obcykana jestem (a przynajmniej tak mi się zdaje, wiem, że swoje to co innego). A taka położna to raczej do mnie, nie do niego przychodzić będzie =)
PaprikaDzika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 13:28   #2463
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Mnie moj lekarz zlecil krew i mocz w 6 tygodniu potem juz nic a jestem w 19... jakbym sama nie robila badan na wlasny koszt to bym nie wiedziala czy wszystko jest ok. Pyta sie mnie jak sie czuje robi usg a potem nara. Jak sie ostatnio zapytalam czy przepisze mi jakies badania to stwierdzil ze nie widzi potrzeby. Zaznaczam ze chodze na nfz wiec ma mozliwosc wypisywania tych badan i ich refundacji. Sprawdze dzisiaj na zip co tam sie dzieje i czy nie robia mnie przypadkiem w balona.

dobrze kojarze, że to te internetowe konto na którym patrzy się za co lekarz miał refundację?mi właśnie pan w nfz o tym powiedział ale muszę się do nich zgłosić osobiście po te kody do logowania czy jakoś tak, i ten sam pan zasugerował, że w razie jakichkolwiek wątpliwości albo jak nie będzie chciała dać skierowania to od razu żeby pisać na nią skargę bo podobno bardzo dużo lekarzy bierze sobie kasę za badania których tak naprawdę nie robili albo za które płacimy z własnej kieszeni.
Jak miałam pierwsze skierowanie to było zaznaczone, tylko krew i mocz a moja mamuśka zaznaczyła mi tam coś jeszcze bo ona mi krew pobierała to lekarka do mnie się ostatnio sapała o to a co do czego potem się okazało, że te badanie kosztowało całe 2 zł nie wiem czy jak mnie wkurzy na następnej wizycie to nie wyjmę tej 2 z portfela i nie "zapłacę" jej za to badanie
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 13:36   #2464
Suqub
Zakorzenienie

Mi na pierwszej wizycie lekarz dużo badań wypisał aż kobieta która pobierala mi krew się zdziwiła. No ale na ostatniej wizycie już nic wypisane nie miałam. Zobaczę jak teraz będzie.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 13:36   #2465
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
żeby zalogować się na zip trzeba najpierw złożyć jakiś wniosek?
Tak w Twoim oddziale nfz. Drukujesz wniosek z ich strony wypelniasz zanosisz do nich. Od reki dostalam haslo i login w ciagu 24 h mialam juz dostep.

Stary 2014-07-22, 13:40   #2466
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:

tak sobie myślę, że popracuję jeszcze z miesiąc i po następnej wizycie chyba pójdę leniuchować do grudnia. To będzie już wtedy 21 tygodni. No chyba, że poczuję nagły przypływ energii i chęci do pracy ale wątpię, bo chyba oślepnę od tego komputera do reszty. A jak tam reszta? są tu jeszcze pracujące dziewczyny?
Ja też wiekszość dnia w pracy przy biurku i kompie... To chociaż tyle, że mogę wyjśc do sklepu czy gdziekolwiek, bo by mi kręgoslup odpadl... Ale jeszcze tylko kilka dni i ...lenistwo

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 13:40   #2467
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
dobrze kojarze, że to te internetowe konto na którym patrzy się za co lekarz miał refundację?mi właśnie pan w nfz o tym powiedział ale muszę się do nich zgłosić osobiście po te kody do logowania czy jakoś tak
Tak

Stary 2014-07-22, 14:11   #2468
blow_ya_mind
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maczuma Pokaż wiadomość
Mam megaintymne pytanie - czy swędzi Was srom? Dziś nawet zauważyłam jakieś podrażnienia...
Możliwe, że ci się grzybek pojawił albo jakaś inna infekcja. To częste w ciązy bo jesteśmy bardziej na wszystko podatne. Musisz iść do lekarza to Ci pewnie jakieś lekarstwo da na to. Trzeba wyleczyć.

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
dokładnie to jest w tym wszystkim najgorsze, że cały czas opłacamy zusy srusy a jak co do czego to i tak trzeba prywatnie chodzić i tak bo na fundusz przyjmują z wielką łaska albo terminy takie, że to się w głowie nie mieści. Gdybyśmy my z mężem co miesiąc odkładali na konto tylko zus za oboje który musimy płacić to z jednego miesiąca byśmy mieli 2 tysie które by starczyły na wizyty prywatne przez całą ciążę
To jest najgorsze! Załamka naprawdę! Ja też wolałabym odkładać dla siebie czy na prywatne ubezpieczenie. Jedyne co skorzystałam do tej pory na tym całym zusie srusie to ten macierzyński co dostawałam w poprzedniej ciązy... Nic nie oszukiwałam, po prostu mi się należało, ale i tak to było fajne że Ci pieniążki na konto przychodziły.

Cytat:
Mnie moj lekarz zlecil krew i mocz w 6 tygodniu potem juz nic a jestem w 19... jakbym sama nie robila badan na wlasny koszt to bym nie wiedziala czy wszystko jest ok.
Coooooo? To naprawdę jest niezgodne ze wszystkimi normami! Są wytyczne ministerstwa na temat badań kobiet w ciąży! Mocz i morfologia są co miesiąc!

Cytat:
Napisane przez PaprikaDzika Pokaż wiadomość
nie wiem w końcu jak tym krakowem będzie… jeszcze tak na stówę nie zdecydowaliśmy. A nawet jeśli, to ja tam nie mieszkam więc położną raczej od siebie będę mieć =)
dostałam wczoraj nr do jednej babki, ale się zastanawiam. Tak naprawdę zależy mi, żeby TŻ podłapał trochę teorii w opiece nad dziećmi) Bo ja to obcykana jestem (a przynajmniej tak mi się zdaje, wiem, że swoje to co innego). A taka położna to raczej do mnie, nie do niego przychodzić będzie =)
Wiesz co mój mąż szybko, a nawet szybciej niż ja załapał obsługę nad dzieckiem... Nie można tak do końca skreślać ich instynktu Może nie jest tak wrażliwy na potrzeby dziecka wyrażane poza werbalnie, ale zrobić mleko mm, wykąpać, przewinąć to zawsze robił bardziej dokładnie i sumiennie niż ja
Ja położna przychodziła do nas po porodzie to rozmawiała i ze mną i z mężem i oboje mieliśmy pytania do niej. Nie wykluczała go z wizyt a raczej zachęcała aby spotykać się z nami we dwójkę.
Stary 2014-07-22, 14:21   #2469
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:

Coooooo? To naprawdę jest niezgodne ze wszystkimi normami! Są wytyczne ministerstwa na temat badań kobiet w ciąży! Mocz i morfologia są co miesiąc!
I co mam zrobic? Lekarz ceniony pacjentki go chwala. Szczerze to nie mam pomyslu jak wymusic na nim te badania. Moze do rodzinnego pojde?

Stary 2014-07-22, 14:36   #2470
sasia25
Rozeznanie

Cytat:
I co mam zrobic? Lekarz ceniony pacjentki go chwala. Szczerze to nie mam pomyslu jak wymusic na nim te badania. Moze do rodzinnego pojde?

Dlaczego wymusić? Po prostu powiedz, że chcesz skierowanie na badania. Po co Ty tam chodzisz w takim razie?
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 14:39   #2471
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Dlaczego wymusić? Po prostu powiedz, że chcesz skierowanie na badania. Po co Ty tam chodzisz w takim razie?
Robi usg za kazdym razem ;-) takze jak sama robie badania to wszystko wiem. Zreszta zmieniam go ale czekam az nowy wroci z urlopu.
Stary 2014-07-22, 14:44   #2472
blow_ya_mind
Raczkowanie

Cytat:
Możesz iść, ale to nie zmieni faktu, że Twój lekarz prowadzący ciążę Cię zaniedbuje..

Ja bym włączyła bezczela i spytała się go dlaczego nie zleca mi podstawowych badań w ciąży (morfologia, mocz m.in.). Jak powie, że nie widzi wskazań to się spytaj na jakiej podstawie ocenia Twój stan zdrowia w ciąży? Bo mu mówisz? Z morfologii i z moczu wychodzą podstawy, nie może ocenić czy jest wszystko ok patrząc Ci głęboko w oczy.
Nie wyszłabym dopóki nie powiedziałby czegoś sensownego.

Tutaj masz linka do wytycznych PTG nt. opieki nad kobietą w ciąży:
http://www.nucleagena.pl/files/rekom...edporodowa.pdf

A tu załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia:
http://mlekomamy.pl/uploads/prawo_pr...k_24092010.pdf

Trzeba się na bezczela domagać, bo niektórzy lekarze to naprawdę sobie olewają sprawę!
Stary 2014-07-22, 14:53   #2473
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
to nie zawsze jest tak łatwo, że powiesz, że chcesz skierowanie i ci dają i to właśnie w tym wszystkim najgorsze ja pamiętam jak kiedyś chciałam się ogólnie przebadać czy wszystko ze mną ok niby wszędzie trąbią żeby profilaktyczne badania robić a jak poszłam do lekarza rodzinnego to najpierw mi dać nie chciała bo stwierdziła że nie widzi powodów a dopiero później po moim wybuchu złości z wielką łaską dała jakieś tam podstawowe, niestety nasza polska służba zdrowia :/
Stary 2014-07-22, 15:00   #2474
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Możesz iść, ale to nie zmieni faktu, że Twój lekarz prowadzący ciążę Cię zaniedbuje..

Ja bym włączyła bezczela i spytała się go dlaczego nie zleca mi podstawowych badań w ciąży (morfologia, mocz m.in.). Jak powie, że nie widzi wskazań to się spytaj na jakiej podstawie ocenia Twój stan zdrowia w ciąży? Bo mu mówisz? Z morfologii i z moczu wychodzą podstawy, nie może ocenić czy jest wszystko ok patrząc Ci głęboko w oczy.
Nie wyszłabym dopóki nie powiedziałby czegoś sensownego.

Tutaj masz linka do wytycznych PTG nt. opieki nad kobietą w ciąży:
http://www.nucleagena.pl/files/rekom...edporodowa.pdf

A tu załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia:
http://mlekomamy.pl/uploads/prawo_pr...k_24092010.pdf

Trzeba się na bezczela domagać, bo niektórzy lekarze to naprawdę sobie olewają sprawę!
Miedzy 15-20 tygodniem w zasadzie ominal wszystkie obowiazkowe badania. Ostatnio bylam u niego w 17 tygodniu i pytalam sie czy wypisze mi skierowanie na badania. Powiedzial mi ze nie widzi potrzeby. Nie wazne zrobie sama badania ktorych jeszcze nie mialam i zmienie lekarza.

Stary 2014-07-22, 15:17   #2475
niteczka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PaprikaDzika Pokaż wiadomość
tak myślę o tej położnej… mieliśmy iść do szkoły rodzenia od połowy sierpnia, teraz pojawiła się taka opcja… już sama nie wiem. Czy w tych spotkaniach może uczestniczyć tata? Położna uczy opieki nad dziećmi? Bo prawdę mówiąc, zupełnie sobie nie wyobrażam takich spotkać. Dzień dobry, dzień dobry, i co dalej?
Wiecie, mnie nie dotyczy poród naturalny, więc taki temat odpada… O czym więc mamy gadać? [bo jakoś sobie wyobrażam, że to takie przygotowanie do porodu ma być].

W ogóle wczoraj się okazało, że mój ginekolog ma zupełnie inne podejście niż ta laska, co mam połówkowe robiła… Kategorycznie się z nią nie zgodził, co do terminu porodu, i raczej skłonny jest obserwować i na bazie tego, co się będzie działo, podejmować decyzję. Jesteśmy w totalnej kropce, nie wiem na czym stoimy i mam nadzieję, że dzisiejsza konsultacja z jakimś specem od mnogich ciąż nam pomoże….
Paprika - jeśli chodzi o położną to tak jak pisała Blow doradzi o wyprawce, może nawet poćwiczycie jak na szkole rodzenia ubieranie lalki w pieluchę i inne ubranka, kąpiel, higiena dziecka, porozmawiasz o szpitalu co jak po kolei, karmieniu (sposoby karmienia), wogóle o mnóstwie rzeczy. Ja nie miałam takiej wizyty położnej przed ale po porodzie położna środowiskowa sprawdziła pępek Małego czy się prawidłowo goi, jego wysypki, doradzała w kwestiach karmienia, mojej diety itd. I mąż tego też słuchał, odpowiadała też na jego pytania.
Ja np. żałowałam na szkole rodzenia że jak zaczynali mówić o cc to ja się wyłączałam - pamiętam że pokazywali jak masować później bliznę po cc, jakie są lepsze ułożenia do karmienia jak rana jest na brzuchu itd.
Kciuki za konsultację ze specem

Cytat:
Dzis sie wazylam i +6kg, zalamka! Moja kumpela jest niecale 2 miesiace do porodu i tyle przytyla. Fakt jest o wiele szczuplejsza ode mnie. Plakac mi sie chce bo przeciez to mi wiecznosc zajmie zanim to wszystko zrzuce Chyba musze jeszcze bardziej uwazac na swoja diete.
Natka - mi wczoraj położna jak zobaczyła, że przytyłam od początku 5 kg (też się załamałam) powiedziała że jest ok, mam się niczym nie przejmować. To normalne przytycie. I opowiadała, że kobiety tyją naprawdę bardziej i niebezpiecznie. Ostatnio jedna z pacjentek przytyła 5 kg w 2 tyg (i to jakoś na początku ciąży) i była zaskoczona jak położna jej powiedziała, że to trochę za dużo.

Cytat:
Wczoraj probowalam "zmusic" malenstwo aby sie troszke poruszalo wieczorem i nic. Co za uparte stworzenie, biedny tz przyklada ta reke do brzucha i nic Kiedy wasi faceci poczuli pierwsze kopniaki?
Mój jeszcze nie poczuł. Może poczuć tylko te mocniejsze jak mi brzuch skacze ale zawsze akurat nie ma go w pobliżu, na razie jak zbliżam rękę to Mała się uspokaja. Ale w przyszłości będzie oddawać. W poprzedniej ciąży mąż poczuł może z miesiąc po pierwszych jakie ja poczułam.

Cytat:
Napisane przez Hasiap Pokaż wiadomość
Z tą glukozą to mój lekarz widział moje niezadowolenie w oczach i powiedział że mogę w kubek zrobić sobie zwykłą gorzką herbatę i wcisnąć tam sok z cytryny i żeby pani w laboratorium w nim zrobiła mi tę glukozę i ja chyba tak zrobię. Bo wiecie jak to jest.. Ja nawet nie wiem jak to smakuje tak na prawdę ale jestem tak źle nastawiona na nią (aż obłęd jakiś) że na sam jej widok chce mi się wymiotować i jak tam wysiedzieć do pobrania krwi 1h i 2h..
Hasiap - przeszłam to i przeżyłam, teraz też zamierzam. A jaka przerażona byłam te 2 lata temu (bo tyle się naczytałam jakie to okropne itd). Wypiłam raz dwa i tyle (smaczny soczek to nie był, takie słodkie ale nie jakoś bardzo, właśnie jak to jedna z dziewczyn napisała takie bardziej sztuczne). Nawet zaskoczona byłam, że to takie dość zwykłe. Najgorsze to dla mnie było wysiedzieć na pupie te 2 godz, myślałam że usnę czytając książkę. Samo wypicie nie jest takie straszne.

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Co do konfliktu to ja mam rh - a mąż +. Z tego co wiem to po porodzie dostaje się zastrzyk. Co do tych czynnikow rh to różnie bywa. U mnie rodzice oboje mają + a ja mam -.
Suqub - nie wiem czy w każdym szpitalu ale w większości nie dają z założenia zastrzyku po porodzie bo Ty masz rh-, tylko tak jak pisałam dopiero ewentualnie po przebadaniu dziecka. Jak odziedziczy po Tobie rh - to prawdopodobnie nie dostaniesz bo nie będą widzieli sensu (i zawsze to dla nich mniejszy wydatek). Kiedyś dawano wszystkim kobietom - teraz mówią Tobie czy "zostałaś zakwalifikowana" na zastrzyk czy nie. Ja nie byłam po urodzeniu synka bo miał po mnie rh- i nie dostałam zastrzyku.
niteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 15:17   #2476
basiabasia989
Rozeznanie

Cytat:
Miedzy 15-20 tygodniem w zasadzie ominal wszystkie obowiazkowe badania. Ostatnio bylam u niego w 17 tygodniu i pytalam sie czy wypisze mi skierowanie na badania. Powiedzial mi ze nie widzi potrzeby. Nie wazne zrobie sama badania ktorych jeszcze nie mialam i zmienie lekarza.

Dokładnie to samo u mnie. Jutro idę prywatnie to się dowiem co powinnam jeszcze zrobić.

Miałyście robioną czystość pochwy? Ja miałam wymaz 1 lipca, wczoraj się dowiedziałam, że wynik jeszcze nie przyszedł, kazała przyjść za miesiąc to pewnie wtedy dopiero wynik będzie. I tak sobie myślę, co jej to da po 2 miesiącach? Gdybym miała jakąś infekcję powinna reagować od razu, a nie dopiero po takim czasie. Koniec z badaniami na nfz, zaciskamy pasa i będę robić wszystko prywatnie przynajmniej będę na bieżąco.
Stary 2014-07-22, 15:28   #2477
19Inka90
Wtajemniczenie

Trzymajcie kciuki jade na IP strasznie boli mnie brzuch i tak jakby z boku od nerki ze ani wstać,ani usiąść nie mogę do tego przy sikaniu tak boli ze AZ wytrzymać nie moge

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 15:36   #2478
LoLcIa123
Zakorzenienie

Ja mialam tyle badan zleconych na poczatku ciazy, ze mala glowa...zaplacilam 300zl, teraz mam miec na kazda wizyte mocz i morfologie swieza, powtarzalam cyto i toxo w II trym i czekam na wyniki posiewu z pochwy ( maja byc w ciagu 7 dni roboczych ). Powtarzalam tez Tsh i bede miala powtorke glukozy po obciazeniu .
Inka kochanie kciuki !!!!!!!!!

Tymoteusz
23.11.2014r

Edytowane przez LoLcIa123
Czas edycji: 2014-07-22 o 15:38
LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 15:36   #2479
basiabasia989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Trzymajcie kciuki jade na IP strasznie boli mnie brzuch i tak jakby z boku od nerki ze ani wstać,ani usiąść nie mogę do tego przy sikaniu tak boli ze AZ wytrzymać nie moge

masz Ty bidulko z tymi nerkami coś nie tak kiedyś pisałaś, że wyniki moczu miałaś jakieś nie dobre...
Stary 2014-07-22, 15:41   #2480
TheN4ti
Rozeznanie

Biedna Inka, trzymaj się kochana i koniecznie daj znać co się dzieje.
Dzięki Niteczka83, nie powiem trochę się uspokoiłam. Może ta waga jeszcze nie jest taka zła... Zobaczymy co moja położna powie we wrześniu. Zawsze mnie śmieszy ważenie w butach i ubraniu, wiadomo, że te 2kg jest się ciezszym :-/

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Ja się na NFZ nie znam bo bardzo dawno nie miałam styczności ale jak czujecie się zaniedbywane to walczcie o swoje. Po co te składki płacić? Trzymam kciuki

Stary 2014-07-22, 15:49   #2481
blow_ya_mind
Raczkowanie

Cytat:
Trzymam kciuki! Dobrze, że jedziesz!

Cytat:
Miałyście robioną czystość pochwy? Ja miałam wymaz 1 lipca, wczoraj się dowiedziałam, że wynik jeszcze nie przyszedł, kazała przyjść za miesiąc to pewnie wtedy dopiero wynik będzie. I tak sobie myślę, co jej to da po 2 miesiącach? Gdybym miała jakąś infekcję powinna reagować od razu, a nie dopiero po takim czasie. Koniec z badaniami na nfz, zaciskamy pasa i będę robić wszystko prywatnie przynajmniej będę na bieżąco.
Ja nie miałam czystości pochwy robionej... W poprzedniej ciąży też nie, to chyba jedyne badanie ze spisu którego nie miałam Ale miałam cytologię i wymaz z cewki bo miałam bakterie w moczu, więc może nie potrzebne było wtedy.
Teraz babka mówiła aby sobie cytologię zrobić.

Cytat:
Dzięki Niteczka83, nie powiem trochę się uspokoiłam. Może ta waga jeszcze nie jest taka zła... Zobaczymy co moja położna powie we wrześniu. Zawsze mnie śmieszy ważenie w butach i ubraniu, wiadomo, że te 2kg jest się ciezszym :-/
N4ti, każda ma indywidualne przyrosty wagi, które są prawidłowe, więc wiesz nie ma co się porównywać. Na pewno zbyt dużo to nie jest dobrze, ale to nie jest tak że nie zrzucisz tego po ciązy Ja jak już pisałam wiele razy, w poprzedniej ciązy miałam prawie 20 kg na plusie, ale oprócz sadła to nic więcej się nie działo złego - nie miałam cukrzycy, nadciśnienia czy problemów z tarczycą. Więc no, nie przejmuj się i staraj się nie jeść słodyczy i słodkiego wtedy masz szanse to jakoś kontrolować.
Stary 2014-07-22, 15:50   #2482
Sweet Olcia
Raczkowanie

GG do Sweet Olcia

inka trzymam kciuki jak najmocniej sie da moze to byc kolka nerkowa jak ostatnio pisalam ale ogolnie jesli nie ma zastoju moczu to dla malenstwa nie ma zagrożenia . niestety wiem co to za bol.

27.09.2014 Najszczęśliwsza żonka na świecie
Lili już jest z nami 19.12.2014
Sweet Olcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 16:19   #2483
madziqqq
Rozeznanie

Inka trzymam kciuki
Stary 2014-07-22, 16:25   #2484
alekaz1
Zakorzenienie

Inka kciuki. Daj znac co z toba i malenstwem
Stary 2014-07-22, 16:40   #2485
Suqub
Zakorzenienie

niteczka w sumie tak jak mówisz to zależy od szpitala.

Inka trzymaj się i daj znać później!!

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 16:41   #2486
skrzatek24
Rozeznanie

Inka trzymam żeby szybko dało sie przepędzić ten ból.

Ja też nie dostałam skierowania na podstawowe badania na ostatniej wizycie. Lekarka stwierdziła, że to dlatego, że wyniki są ok., ale mimo wszystko mnie zdziwiła. W poprzedniej ciąży na każdej wizycie dostawałam skierowanie. Za tydzień idę i wtedy już nie odpuszczę.
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 16:48   #2487
maczuma
Rozeznanie

Cytat:
trzymamy kciuki
Stary 2014-07-22, 16:56   #2488
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
ja też odliczam

Gratuluję Ja też sie ucieszyłam, chociaż cały czas niedowierzam..ech głupia ja .

Mój TŻ nie dowierza, pytał się parę razy, czy jestem pewna .

Cytat:
Gratulacje Inka, Doloresd, Olcia, Niteczka - super ze wizyty udane i plec albo poznana albo potwierdzona
dziękuję

Ale mnie ten dzień w pracy wymęczył ....

Inka - trzymaj się !

Edytowane przez doloresd
Czas edycji: 2014-07-22 o 17:06
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-22, 17:29   #2489
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niteczka83 Pokaż wiadomość
Hasiap - przeszłam to i przeżyłam, teraz też zamierzam. A jaka przerażona byłam te 2 lata temu (bo tyle się naczytałam jakie to okropne itd). Wypiłam raz dwa i tyle (smaczny soczek to nie był, takie słodkie ale nie jakoś bardzo, właśnie jak to jedna z dziewczyn napisała takie bardziej sztuczne). Nawet zaskoczona byłam, że to takie dość zwykłe. Najgorsze to dla mnie było wysiedzieć na pupie te 2 godz, myślałam że usnę czytając książkę. Samo wypicie nie jest takie straszne.
Niteczko pewnie dam radę i będę się jeszcze z tego śmiać, ale właśnie tyle się nasłuchałam (chociażby że koleżanka to aż mdlała), że teraz nie mając pojęcia co to tak na prawdę jest to się tego obawiam. A co nieznane wydaje się być straszne

Inka trzymam kciuki i odezwij się do nas.

Z mężem byliśmy dziś u teściowej i mała tak skakała, mąż przyłożył dłoń i poczuł i teściowa pozazdrościła i też przyłożyła dłoń. Chwilę nic nie czuła a dopiero po chwili był skok
Stary 2014-07-22, 17:31   #2490
sasia25
Rozeznanie

Inka wracaj szybko bez bólu i z dobrymi wiadomościami

Z tymi lekarzami to naprawde jakieś cyrki. Ja na szczęście nigdy nie doświadczyłam takich sytuacji, bo nie musiałam chodzić po lekarzach, a jeśli już to tylko prywatnie z bólem gardła czy do gin.

Nie wiem jak Wasi lekarze, ale mój ma takie gotowe kartki i tam poza miejscem na moje dane, jest taka dłuuuuga lista różnych badań na jednej i drugiej stronie. I chyba to są wszystkie refundowane przez nfz i on mi tylko tam zaznacza, podbija i idę z tym do laboratorium w przychodni.
Ostatnio chciałam jeszcze hiv, to bez mrugnięcia okiem zaznaczył.

Dlatego dziwię się i nie mam pojęcia dlaczego inni lekarze (na wizytach nfz!) mają jakiś problem z pozaznaczaniem wybranych okienek na kartce

A podobno cytolomegalii nie trzeba powtarzać, bo i tak nie ma na to żadnego leku? ja będę powtarzać tylko toxo

Edytowane przez sasia25
Czas edycji: 2014-07-23 o 00:41
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości