![]() |
#1921 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Dziewczyny, mam pytanie na szybko - jak dobrać rozmiar kaloszków dla dziecka? Chyba większy musi być, niż innych butów, bo noga ciężko wchodzi..? Numer więcej?
#1922 |
Zakorzenienie
|
Oliwka - wdech -wydech .
![]() nie wiem jak pomóc,co poradzić..... moja N miała foszki ok.2 lat , nie był to żaden bunt ,nie działo się to non stop ani nawet co dzień ,ale co jakiś czas jeśli okazywało się cos nie po jej myśli ,ze niepozwalam np. na wywalanie z szafy produktów lub otwieranie zamrażarki itp. to ryk ,krzyk i trzaskanie drzwiami (nie mam pojęcia w od kogo się tego nauczyła ....) i .....obrażanie się! ![]() przestałam reagować .nie zwracałam uwagi ,a jak już bardzo przesadzała to zaprowadzałam do pokoju ,na jezyka ,tłumaczyłam co i jak ,ze zle się zachowuje i kazałam jej posiedzieć tam ,przemyslec i wrócic jak się uspokoi .... No ale była starsza niż Twoja córa jednak .... za to podziałało to wszystko - najpierw , raz dwa za mna wychodziła krzycząc ,ja spowrotem ja zaprowadzałam ,tłumaczac ...i tak kilka razy ... potem faktycznie potrafiła posiedzieć tam przez kilka minut (2-3-4 ....) , przychodziłam po chwili . foch jakich mało .nie zwracałam uwagi .... i znudziło jej się .zrozumiała ze nie tedy droga . któregos razu p zaprowadzeniu jej na jezyka aby przemyślała swoje zachowanie ...przyszła po kilku minutach sama z minką smutna po dziecięcemu wyszeptała ze przemyslala swoje zachowanie i więcej tak nie będzie robic ..... I faktycznie powoli to zanikało . Tasiu - rozmiar większe kaloszki .można to wyregulować wkładką albo skarpetką(grubszą ) ...zależy tez od stópki dziecka i rodzaju kaloszy ...niektóre sa węższe w kostce/łydce .... R ma waską nózke wiec za bardzo za dużych tez nie może ....
#1923 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tego się fajnie śmieje po czasie, ale tak na żywo to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać, a może uciekać....? a może tylko ja taka "brzydliwa", i przeszkadza mi zachwyt nad puszczaniem bąków, glutami, czy dziecko przy rodzinnym obiedzie na nocniku, itp., itd.. ![]() Cytat:
![]() jedyne co działa na J. to nosidło, baaaardzo go uspokaja, ale to tylko w wyjątkowych sytuacjach typu ząbkowanie + wściekłość przez dłuższy czas czy konieczność wyjścia do sklepu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1924 | |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Tasia - super, że już tak blisko do porodu ![]() Moderna - placki pycha, zdążyłam dziś zrobić i zjeść ![]() Cytat:
![]() monika - chyba Ty to pisałaś o J., że zrobił się straszny przytulaka? A. tak samo, ale ostatnio to już masakra ![]() oliwka - jakbym czytała o A., z tym, że u nas histeria jest głównie o to, że matka ściąga z toaletki, potrafi wejść na blat i przeglądać się w lustrze, przyprawiając mnie o zawał serca. Jak go ściągam to rzuca się na podłogę i krzyczy, machając rękami i nogami. Tłumacze, że nie wolno, że zrobi sobie krzywdę, ale cóż, ma to w nosie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1925 |
MBZ♥
|
Oliwko jaki lincz?
![]() ![]() Monika, z tych pieknych baków padłam ![]() ![]() Tasia, brałam 2 rozmiary większe bo nasze kaloszki są wąskie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, J. to przytulaka. jak się bawimy cały czas się przysuwa do mnie, siada na mnie, wisi na mnie, nie może centymetr obok bo już jest źle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1927 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dajecie dzieciom lody?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1928 |
Zakorzenienie
|
Oliwka ja Cie doskonale rozumiem, ale....tu gdybam...poprawcie mnie. Takie akcje wynikaja z ciekwosci, przeciez z pozycji podlogowej niewiele widac a odglosy z zewnatrz zaciekaeiaja, mamy robia ciekawe rzeczy wiec nasze dzieciaki uczestnicza w tym, przynajmniej chca. Wiec dla mnie to mormalny eyap rozwojowy,dziecko widzi ze mama jest zajeta czyms, byc moze fajnym bo dla dziecka nowym i chce brac w tym udzial. To przejdzie chociaz czasami ma sie dosyc. Mam to samo co Ty....odlurzam z mala na rekach, prasuje z mala na rekach,obieram jarzyny z nia,podaje ona wrzuca do garnka, razem plukamy, ja kroje ona wrzuca,ja myje gary ona ze mna...to minie
#1929 |
MBZ♥
|
Oliwka sklepowych nie daję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1930 |
Zakorzenienie
|
Despa-no masz rację,ale to też nie wszystkie dzieci pewnie tak
...bo R ciekawy jak każde dziecko jednak takich akcji brak.... Oliwka- R nic nie dostanie słodkiego do ok.2-3 r.z, choć świetne rozwiązanie ma Byou,zdrowe bezcukrowe lody..... ![]()
#1931 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tymi zakazami to jest żeby nie uzywac"nie" Tak jakbym ja Wam powiedziała: " Wypraźcie sobie jakie chcecie zwierze tylko nie biało-czarną krowę!" Kazda na pewno miała przed oczami ową krowę;p WIęc jest taka teza, ze "nie" na dzieci nie działa, zamiast nie wstawaj- usiądz, zamiast nie biegnij- zwolnij itp. Nie wiem czy to o tro chodzi. Ja sobie założyłam, ze u mnie nie będzie jako takich kar, ale konsekwencje, bo jednak uważam, ze wychowania bez kar i konsekwencji nie ma, w ten sposob dziecko sie uczy, ale to moja teoria ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1932 | |
Zakorzenienie
|
Oliwka a jak ty reagujesz ? Bo piszesz, ze trwa to zalozmy 10 minut - bierzesz na rece i na rekach placze,, zostawiasz na poodlodze, wychodzisz, zostajesz, przytulasz?
---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() tak, chyba mowimy o tym samym - to chyba bylo tak: nie mysl o czarnej krowie ![]() chodzi Ci o naturalne konsekwencje zachowan? (np. rozleje wode - musi poscierac, zepsuje zabawke - trzeba ja wyrzucic lub naprawic). A ja sie zastanawiam, jak to jest z niektorymi konsekwencjami: czy np. jak sie dzeicko nie ubeirze to nie pojdziemy na spacer to konsekwencja naturalna? Czy zlamanie ustalonych wczesniej zasad tez jest naturalne czy to juz karanie? (np. jak znowu sypnie kolege piaskiem to opuscimy plac zabaw)
![]() |
#1933 |
Zakorzenienie
|
Uf przerwa prawie dobiega konca buuuu :-/ ale jeszcze tylko 2,5h i do domku. ;-).
Trolla - mowisz ze nie masz @ ... Yhm mam Gratulowac ![]() Oliwka - ja cie doskonale rozumiem. Nawet nie bede pisac jak mnie czasami szlak trafia z mojej bezsilnisci jak Mikus na wrzaski :-(. Klementynka - ost krowa jaka pamieta to byla w szafce z ciastaki o 4wymionach ![]() No lece dalej sie pocic :-/ Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#1934 |
Zakorzenienie
|
Moderna obecnie już zostawiam i nawet wychodzę do pokoju siadam i czekam aż przestanie i przyjdzie. Początkowo brałam próbowałam przytulić pytałam co chce o co chodzi? próbowałam zabawić itp. ale gdy raz mi się tak trzasnęła do tyłu że o mało mi nie wyleciała z rąk nawet nie wiem jak i kiedy przestałam ją podnosić zaczęłam siadać koło niej i próbowałam przytulać ale to powodowało większą histerię więc siedziałam koło niej ale ta zaczęła mnie kopać bić to się przytuliła to znowu walnęła na ziemię więc zostawiam i robię coś obok albo idę do pokoju siadamna fotelu i czekam.
Przed chwilą była akcja leżymy na łóżku w sypialni bawimy się dziecko schodzi z łóżka i bach na ziemię i znowu histeria ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sie obawiam, ze takie zostawianie moze zaburzyc relacje - bezpieczenstwo i zaufanie do opiekuna jest bardzo wazne. Wedlug mnie przytulanie i tlumaczenie to dlugofalowy proces i moze u niektorych dzieci dluzej potrwac. Z dzeickiem najlepiej rozmawiac z jego poziomu, czyli schodzimy w dol i wtedy rozmawiamy, by dziecko widzialo nasza twarz - w koncu komunikacja niewerbalna jest rownie wazna. I mocne przytulenie - czy jak dzeicko siedzi czy stoi, moze szeptanie do ucha, zamiast mowic - taki szept troszke szumi i uspokaja. Mojemu dziecku tez na dzien zdarzaja sie marudy, histerie tez - nie chce sie chwalic, bo moze tak to zabrzmiec, choc nie mam intencji - ale poprzez przytulanie i spokojne tlumaczenie, nie mielismy nigdy histerii dluzszej niz 3 minuty (choc to tez zamierzchle juz czasy) - najczesciej konflikt rozwiazujemy w przeciagu sekund, gora minuty - charakter na pewno ma duze znaczenie, ale podazanie za potrzebami dziecka i budowanie mu bezpiecznej przestrzeni, by mama kojarzyla mu sie z bezpieczna ostoja, jest bardzo wazne i procentuje. Nie chce sie wymadrzac, bo sama tez przy kazdym marudzeniu wzdycham : co znowu yhhhh ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1936 |
Rozeznanie
|
nie ciesz się, po prostu mi sie przesunęl. Moze być ze przez koniec karmienia? ze hormony sie regulują ?
#1937 | |
Wtajemniczenie
|
a u mnie leje
![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- ![]() ![]() jakoś mam obawy co do większej ilosci ![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1938 |
Wtajemniczenie
|
planuję zrobić sobie ombre takie cuś od bardzo dawna mam balejaż blond na swoich ciemnych włosach i tak sobie planuję odmienić
![]() ![]() ![]()
#1939 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak próbowałam ją wziąść odwrócić jej uwagę od nie wiem czego sama czymś ją zainteresować to tak mi na rękach się wyrywała wyginała do tyłu że prawie mi wyleciała na płytki z rąk więc podnoszenia, przytulania itp. na siłę juz nie stosuję bo nawet jak usiadłam na podłodze i chciałam ją przytulić to tak się wali jak kłoda na podłogę jakbym nie zdażyła to by głowę rozwaliła. Despa ja z nią też wszystko robię sadzam do fotelika żeby widziała siedzi obok mnie dziś próbowała wyjśc z fotelika to mówię że z fotelika mama wyciąga że samej nie wychodzim itp. to tak wrzask rzut w tym foteliku wyciągnęłam ją to ona histeria cały boży prawie dzień histeria bo pies leży w fotelu bo płytki są czarne, bo ona chce stać ale siedzieć na kanapie albo na fotelu jednocześnie, bo chcę sisi na nocniku nie na wc nie no jednak na nocniku między wszystkim wydzieranie próbowanie rzucania, itp. Mam nadzieję że jej przejdzie bo siły nie mam i zanim sobie naprawdę jakąś krzywdę zrobi. A histeria jest gdy jest głodna, w trakcie jedzenia, gdy jest najedzona, bo najpierw nie chce jak spróboje to po dwóch łyżkach już tego nie chce ale dalej głodna to chce co innego daję to wytrąca mi łyżkę, widelec z ręki bo jednak chce to pierwsze z reszta sama nie wie co chce. ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1940 |
Zakorzenienie
|
Trolla
- w takim razie nie 3mam kciukow ![]() Anika - mysle ze bedziesz PIEKNIE wygladac ![]() ![]() Jupiiiii. Na dzis koniec - baaa nawet 10min wczensiej skonczylam by zdarzyc na nusa 20.05 i juz jade do domku ![]() ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#1941 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1942 |
Zakorzenienie
|
Kasia za koniec pracy
![]() ![]() Jutro randka? ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Dziecko poszło spać bez krzyku i ryku ![]() Od kiedy dziecko nie zasypia przy cycku po wypiciu mleczka idziemy do pokoju wkładam ją do łózeczka albo leży mi przez ok 3 kołysanki na brzuchu i tak lezymy na łóżku po czym odkładamją do łóżeczka i w prędkości światła sama muszę się rzucić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1943 |
MBZ♥
|
Oliwka ja wierzę, że u Anielki taki etap i przejdzie
![]() Dragusiu u nas też leje co nie przeszkodziło Zosi pocisnąć z tatusiem połazić po kałużach ![]() Anika, pięknie Ci będzie ![]() ![]() Dziś nam się przeciągnęło z pójściem spać bo Dziadek zadzwonił ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1944 |
Zakorzenienie
|
Ano jutro ranka
![]() Po pracy szybkie zakupy, prysznic i smigam ..!! Dostalam cynka od mamy ze Milun Jeszcze nie spi - wiec beda czekac w oknie na mnie ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#1945 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- skreśliłam se dziś lotto ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1946 | |||
Zakorzenienie
|
jeśli jem przy J. to muszę dać mu spróbować, inaczej całe osiedle usłyszy, że ja jem a on nie.. generalnie jeśli mam zjeść coś, czego jemu dać nie mogę to muszę w ukryciu lub kiedy on śpi... także tak, daję, ale najmniej jak się da.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1947 |
Zakorzenienie
|
Moni_ka.g u nas jest tak samo choć ja od dwóch dni właśnie daję jej lody tz jak ja jem to nie ma opcji bym jej nie dała ... tak samo muszę jeść w ukryciu bo ona wszytsko chce a nie wszytsko chcę jej dawać ... ostatnio jemy parówki na śniadanie i na moim talerzu jest ketschup i kaplica byla
![]() a bardziej chodziło mi o to że zimne itp. a nie słodkie bo nie wiem jakoś wśród znajomych dzieci nawet 4 letnie nie dostają lodów bo gardło itp. ja wiem że lody dobre na gardło ale bym ciekawa waszej opini. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1948 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1949 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny, dziś nie wychodząc na dłużej z domu (wyszliśmy tylko po tż i do Żabki ![]() ![]() ![]() ![]() M.in. Lato na Czereśniowej, jutro na imieniny będzie ![]()
![]() |
#1950 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
mały dostaje loda odrobinkę bo wyczaił że on ma pusty wafelek a my nie i sie dopomina, ale to jest zawsze odrobina ![]() ![]() znowu beznadziejna pogoda ale lipa wczoraj była koleżanka z naleweczkami, nie mogła dotrzec od kilku dni ale sie wreszcie udało, powiem wam ze ogromnie sie ciesze ze nie karmię ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.