Grudniowe mamusie 2014 cz.II - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-24, 22:57   #2791
Suqub
Zakorzenienie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
To Ja znowu zawsze byłam bardzo miesozerna a teraz na mięso i wędliny patrzeć nie mogę :/
Ja uwielbiałam chleb żytni, teraz z daleka czuje i lepiej żeby bliżej nie był. Truskawki, nektarynki, rzodkiewki, pomidory nie mogę. Jest wiele rzeczy które lepiej trzymać ode mnie z daleka.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 05:07   #2792
sasia25
Rozeznanie

Właśnie zobaczyłam, że powstał wątek kwietniowe mamusie jak ten czas leci, nasze maluszki będą już mieć 4-5 miesięcy

Nie moge spac, to pojade sobie dzisiaj na badania, ale jak na złość zaczynam robić się głodna
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 07:05   #2793
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Śliczne mebelki

Ja mam dwie komody i wolałabym więcej nie kupować
Na razie mam bałagan w domu więc nic nie kupuje choć wiem, ze powinnam powoli już coś skompletować.

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

Ja przez ciąże coraz więcej owoców wykluczam bo źle się po nich czuje. Niedługo nic mi nie zostanie

dziękuję
a propos owoców - ja przez pierwsze trzy miesiące nie mogłam jeść owoców - od razu wymiotowałam ... Dopiero od niedawna mogę je jeść, a i tak tylko niektóre, nie wszystkie.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 07:23   #2794
Suqub
Zakorzenienie

Ciężka noc za mną. Na początku zasnąć nie mogłam a później i tak budziłam się co chwila aż w końcu wstałam bo głodna mocno się zrobiłam

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 08:12   #2795
Linea86
Raczkowanie

Cytat:
Ciężka noc za mną. Na początku zasnąć nie mogłam a później i tak budziłam się co chwila aż w końcu wstałam bo głodna mocno się zrobiłam

Ja miewam takie nocki, ze sie budze co godzine na siku, az sie zastanawiam czy to do konca normalne.
Linea86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 08:16   #2796
jojla
Zakorzenienie

Hej Mamuśki

Pędzicie z postami tak, że zwykle zdążę tylko nadrobić a na pisanie nie mam już siły ani weny

doloresd bardzo ładne te mebelki

Chciałam tylko dać znać, że we wtorek miałam połówkowe - wszystko wygląda dobrze i ładnie - i wygląda na to, że będzie córeczka

W środę odebrałam trochę rzeczy dla maluszka od przyjaciół, bo dziś wyjeżdżają na stałe za granicę i trzeba było już to wszystko zabrać. Ale mamy tym sposobem już wózek, troszkę ubranek (musiałam zrobić selekcję bo znajomi mają synka) i zabawek

Miłego dnia

Edytowane przez jojla
Czas edycji: 2014-07-25 o 08:29
jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 08:20   #2797
19Inka90
Wtajemniczenie

Mi za to śpi się rewelacyjnie tylko od 7 się przewracam z boku na bok bo tak mnie ssie z głodu a wstać się nie chce za parę miesięcy to o tej godzinie będziemy juz wszystkie na nóżkach skacząc przy naszych serduszkach <3

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

Jojla no Ciebie to tez wieki nie było Gratulacje córeczki ;D

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 08:25   #2798
Linea86
Raczkowanie

Cytat:
Mi za to śpi się rewelacyjnie tylko od 7 się przewracam z boku na bok bo tak mnie ssie z głodu a wstać się nie chce za parę miesięcy to o tej godzinie będziemy juz wszystkie na nóżkach skacząc przy naszych serduszkach <3

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

Haha zapewne nawet jak bedzie okazja zeby pospac to bedziemy wstawac i sprawdzac czy spokojnie spi:P Nie mowiac juz o tym ze maluszki tak szybko rosna...
Linea86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 08:29   #2799
jojla
Zakorzenienie

Cytat:

ja też nie mam problemów ze spaniem ale to chyba dlatego, że żeby zdążyć do pracy wstaję 5-5.30

Cytat:
ja byłam tylko obecna duchem Walczę z doktoratem, pracuję i po prostu często padam na twarz ostatnio, dlatego o pisanie na wątku ciężko.
dziękuję ale za miesiąc na wizycie będę się jeszcze upewniać chociaż to co mi pani doktor pokazała w 3D zdecydowanie na siusiaka nie wyglądało

Stary 2014-07-25, 08:40   #2800
sasia25
Rozeznanie

Jojla, a to nie było widać pipuni, żeby to potwierdzić? u mnie lekarz powiedział "widzi pani tę kreseczkę? no to właśnie jest pipunia" i mam w dokumentach już wpisane, że płeć żeńska

Zaraz wrzucę mojego maluszka dłubiącego w nosie na maila
Stary 2014-07-25, 08:43   #2801
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
wybierała i zrobiła
a że zapytam nietaktownie-poleciałaś po całości? moja kosmetyczka powiedziała że nie ma rpzeciwwskazań do wosku oprócz odczuwania bólu. babki podobno przed porodem też przychodzą. 2 to nawet w nocy albo na następny dzień zaczęły rodzić:P
jednak przed całością mnie delikatnie uprzedziła. u mnie zawsze był trochę obrzęk więc zasugerowała że może sobie darować tak dla bezpieczeństwa... ale to decyzja jest indywidualna
mam zostawiony niewielki trójkącik - przy kolejnej wizycie będzie to wyrównywane do zwykłego paska Ja po całości nie lubię, mój tż też nie czułabym się jak dziecko.
Mi nic nie puchnie, owszem - mam podrażnione i zaczerwienione, ale raczej chyba w normie. Dostałam od niej próbkę balsami, który łagodzi podrażnienia i jest przeciwbakteryjny i przeciwzapalny, przy okazji działa przeciwko wrastaniu włosków (zamówiłam sobie u niej zresztą całą tubkę - depiluje się w domu depilatorem i często te wrastające włoski się pojawiają). Stosuje się go przez tydzień po depilacji.
Chyba już tu pisałam - mam kumpelę, która regularnie całą ciąże chodziła, ostatni raz właśnie dzień czy dwa przed porodem

Cytat:
Napisane przez Justyssia87 Pokaż wiadomość
sasia- gratulacje

Dziewczyny co myslicie o czarnym wózku?czy faktycznie bedzie sie on w srodku nagrzewac? nie chce czarnego ale mam mały wybór w uzywanych a znalazlam cos takiego http://olx.pl/oferta/wozek-dzieciecy...49bec;promoted i sie zastanawiam
moja sis miała czarny wózek i jako użytkowniczka nie narzekała (urodzona we wrześniu), my też będziemy mieć czarny. Nawet się nie zastanawiałam, że to może jakoś bardziej grzać czy coś…

Cytat:
Napisane przez yanca1 Pokaż wiadomość
Jak urodził się Feliks to moi rodzice mieli skojarzenia jedynie z Dzierżyńskim i sugerowali jakies bardziej popularne - zaproponowałam Hieronima
A teraz nie wyobrażają sobie, że miałby inaczej na imię.
Obecnemu dziecku ciągle wybieramy i rodzice i tym razem nie będą mieli na to wpływu.
Mi się Hieronim strasznie podoba!!! Hirek!!!!
Myśmy jeszcze ani rodzicom, ani teściom żadnej propozycji nie przedstawili, w grę wchodzą imiona po babciach albo prababciach naszych dzieci i nie chcemy nic głośno mówić, co by się ktoś nie nastawił - a nuż się nam zdanie zmieni?

Cytat:
Napisane przez Linea86 Pokaż wiadomość
Nie martw się ja też nic nie mam. A na ostatnim usg okazało się, że będzie chłopak i trochę się "zdołowałam" bo liczyłam, że będzie córa i nakupuje słodkich sukieneczek...niech mnie ktoś pocieszy, że dla chłopca też są ładne ubranka?:P
Ja uważam, że dla chłopaka jest o wiele więcej fajnych ciuchów tylko ja nie lubię takich słodki, różowych, falbaniastych…. =)

Cytat:
Napisane przez jusssi Pokaż wiadomość
Bambus chyba ostatnio w modzie, bo mi koleżanka przyniosła otulacz bambusowy. Owijała nim swoje dziecko po kąpieli, a latem okrywała gdy spało na dworze w ciepłe dni. Podobno zastosowań multum.
Ja będę kupować bambusowe cienkie kocyki - te otulacze właśnie.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Jojla, a to nie było widać pipuni, żeby to potwierdzić? u mnie lekarz powiedział "widzi pani tę kreseczkę? no to właśnie jest pipunia" i mam w dokumentach już wpisane, że płeć żeńska

Zaraz wrzucę mojego maluszka dłubiącego w nosie na maila
mi pokazywali ziarenka kawy
PaprikaDzika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 08:46   #2802
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
hehe, pani doktor pokazała mi pipunie nawet w 3D ale jakoś tak mimo wszystko chcę się upewnić bo potem chciała jeszcze raz na koniec sprawdzić ale się maleństwo chyba bardzo zawstydziło i nie chciało pokazać znów
niestety nie mam wpisanej płci w dokumentach - wtedy miałabym to na papierze

Stary 2014-07-25, 08:51   #2803
19Inka90
Wtajemniczenie

Ja tam nie widzialam pipuni ale jak to lekarz powiedzial "Tu nie ma co potwierdzac bo poprostu to jest DZIEWCZYNKA"
Zebyscie slyszaly ten okrzyk zachwytu jaki wydal z siebie moj tz jak uslyszal ze bedzie mial swoja wymarzona corke

Paprika to moja szuflada dla malej by Ci sie nie spodobala
Jest tam tyle rozowosci Emilka bedzie wygladala jak beza polana lukrem

Emilka
Stary 2014-07-25, 08:58   #2804
19Inka90
Wtajemniczenie

Ooo wlasnie a oto moja szuflada rozkosznosci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20140725_085330.jpg (92,4 KB, 44 załadowań)

Emilka
Stary 2014-07-25, 09:13   #2805
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Naprawdę wątek w większości dziewczynek
ja myślę, że jest porównywalnie. Na pierwszej stronie póki co jest kilka dziewczynek, jakby dopisać naszych chłopaków to pewnie by sie wyrównało

Cytat:
A na ostatnim usg okazało się, że będzie chłopak i trochę się "zdołowałam" bo liczyłam, że będzie córa i nakupuje słodkich sukieneczek...niech mnie ktoś pocieszy, że dla chłopca też są ładne ubranka?:P
ja Ci powiem, że jak byłam w ciaży z córką to narzekałam, że te ubranka dziewczęce takie mdłe i nijakie i z zazdroscią patrzyłam na śliczne ubranka chłopięce. Teraz będę mogła sie wyżyć

Cytat:
Ooo wlasnie a oto moja szuflada rozkosznosci
No no, robi wrażenie. Ja w pierwszej ciąży znosiłam ubranka hurtowo dla Młodej. Teraz póki co kupiłam Młodemu skarpetki

Ale u mnie leje...wrrrr. Co ja cały dzień z Młodą będę w domu robić..

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 09:13   #2806
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
A na ostatnim usg okazało się, że będzie chłopak i trochę się "zdołowałam" bo liczyłam, że będzie córa i nakupuje słodkich sukieneczek...niech mnie ktoś pocieszy, że dla chłopca też są ładne ubranka?:P
Jak sie dowiedzialam ze bedzie chlopak to tez sie troche "zdolowalam" ale kupilam juz kilka fajnych ubranek dla niego :-D sa takie fajne sweterki dla chlopcow bardzo eleganckie i spiochy z fajnymi wzorkami niekoniecznie w rozu takze nie przejmuj sie na pewno cos dla swojego malego znajdziesz ;-)

Cytat:
Śliczne mebelki

Ja mam dwie komody i wolałabym więcej nie kupować
Na razie mam bałagan w domu więc nic nie kupuje choć wiem, ze powinnam powoli już coś skompletować.

My tez na razie nie kupujemy zadnych mebli. Czekamy do jesieni na przeprowadzke na nowe mieszkanie. Tam zostaje taka fajna szafa ktora pasuje mi do przewijaka ktory juz kupilam. Pewnie dokupimy lozeczko jakas lampke i wsio ;-)

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
dziękuję
a propos owoców - ja przez pierwsze trzy miesiące nie mogłam jeść owoców - od razu wymiotowałam ... Dopiero od niedawna mogę je jeść, a i tak tylko niektóre, nie wszystkie.
Na szczescie moge jesc wszystkie warzywa i owoce. Nie toleruje natomiast miesa i czosnku.

Cytat:
Mi za to śpi się rewelacyjnie
Tfu tfu mnie jak na razie rowniez. W momencie w ktorym przyloze glowe do poduszki odplywam. Budzi mnie dopiero dzwonek budzika ;-)

Cytat:
Napisane przez PaprikaDzika Pokaż wiadomość
Ja będę kupować bambusowe cienkie kocyki - te otulacze właśnie.
Tez je kupie na 100% . Wybralam firmy aden anais nie sa tanie ale na rynku podobno najlepsze jezeli chodzi o otulacze. Do tego pewnie dokupie kilka tych muslinowych pieluch ktorych linki wrzucaly tutaj dziewczyny.

Stary 2014-07-25, 09:15   #2807
Roksape
Zadomowienie

Wczoraj Tż się uparł żeby wybrać imię dla naszej dziewczynki nie mogliśmy się porozumieć i wyczytałam mu najpopularniejsze, ale nic mu nie podchodziło. Chciałam dać małej na imię Maja, ale mu się nie podobało :/ w końcu stwierdził, że ma być Ola i żadne inne imię nie wchodzi w grę. Nawet mi się podoba Ola a ja też nic nie mam z ubrań. Wszystko oddałam, ale coś słyszałam, że ma mi się część wrócić, ale to na później. Pewnie na początku sierpnia jak potwierdzę płeć to zacznę szukać powoli

Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 09:16   #2808
Kasiulka07
Raczkowanie

Hej
Dolores śliczne te Twoje mebelki Też nie chcem takich typowo dziecięcych a takie przynajmniej posłużą na troche
Karooka bidulko kuruj się!
Inka wow słodko to wygląda, Twoja Emilka na pewno będzie zachwycona;-)
Ja też się przyłączam do klubu dziewczyn które jeszcze nic nie mają dla maleństwa Ja tak myślę że po połówkowym zacznę coś kompletować:-D

Kasiulka07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 09:18   #2809
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ale u mnie leje...wrrrr. Co ja cały dzień z Młodą będę w domu robić..
U nas nadal slonce daje popalic nie padalo juz chyba co najmniej 2 tygodnie. Z jednej strony ekstra bo jest lato ale z drugiej strasznie meczace sa dla mnie te upaly jak musze siedziec w pracy

Stary 2014-07-25, 09:24   #2810
yanca1
Raczkowanie

Sasia i Hasia - bambusowe wkłady do pieluszek wielorazowych są ok ale baaaardzo długo schną (w porównaniu do zwykłych ). Ja używałam zwykłych bawełnianych 3 warstwowych. Tym razem tez z tym, że jeszcze dokupiłam 10 wkładów, bo nie jestm pewna jak będzie z chłonnością tamtych. Chociaż przez cały okres pieluszkowania mimo wielokrotnych prań było ok.
Wszystko o wielorazówkach można wyczytać na stronach typu pieluszkarnia, ale zakupy robiłam wyłącznie na e-bay, za 10 wkładów 11 $ (z darmową wysyłką) czyli ok 3 razy mniej niż w polskich sklepach.

http://jamaska.pl
yanca1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 09:25   #2811
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:

Paprika to moja szuflada dla malej by Ci sie nie spodobala
Jest tam tyle rozowosci Emilka bedzie wygladala jak beza polana lukrem
o nieeeee
póki będę miała prawo decydować jak będą chodzić ubrane moje dzieci to nie będzie żadnych bez
nie mogę się doczekać aż podrosną - strasznie mi się podobają rzeczy Czesiociucha - znacie? tylko to tak chyba najwcześniej na dwulatka, od rozmiaru 92 są zdaje się. I tyyyyle zaje…stych dla chłopaków!!!

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Wczoraj Tż się uparł żeby wybrać imię dla naszej dziewczynki nie mogliśmy się porozumieć i wyczytałam mu najpopularniejsze, ale nic mu nie podchodziło. Chciałam dać małej na imię Maja, ale mu się nie podobało :/ w końcu stwierdził, że ma być Ola i żadne inne imię nie wchodzi w grę. Nawet mi się podoba Ola a ja też nic nie mam z ubrań. Wszystko oddałam, ale coś słyszałam, że ma mi się część wrócić, ale to na później. Pewnie na początku sierpnia jak potwierdzę płeć to zacznę szukać powoli
Ola jest super Tyle można zdrobnień (i nie-zdrobnień zrobić)! Oleńka, Olka, Olusia, Oleczka, nawet na upartego może być Aleks

W moim otoczeniu niestety dużo Ol (?) jest, a ja nie lubię jak dużo osób ma tak samo na imię więc z założenia raczej odpada =)

Majek też w piiii….cholere i więcej =)
Nawet ostatni nasz typ - Janina i Hanna - przestał mi się podobać, bo się zorientowałam ile Hań się teraz rodzi albo ma już kilka latek. Ogrom.

A tak sobie pomyślałam ostatnio - nikt nie daje teraz dzieciom na imię tak, jak dawało się te 20-parę lat temu… Nie ma malutkich Goś, Madzi, Asi, Kasi niewiele… Nawet Anny są rzadko spotykane.
Od lat już nie słyszałam, żeby się jakiś Łukasz urodził, Paweł, Marek, Mateusz… Tomka znam malutkiego jednego i Piotrusia też.
PaprikaDzika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-25, 09:29   #2812
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PaprikaDzika Pokaż wiadomość
Od lat już nie słyszałam, żeby się jakiś Łukasz urodził, Paweł, Marek, Mateusz… Tomka znam malutkiego jednego i Piotrusia też.
Zastanawiamy sie nad Piotrem :-D

Stary 2014-07-25, 09:31   #2813
19Inka90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paulinkus Pokaż wiadomość
Zastanawiamy sie nad Piotrem :-D

Maly Piotrus strasznie mi sie podoba

Emilka
Stary 2014-07-25, 09:32   #2814
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Maly Piotrus strasznie mi sie podoba
Nam tez ale zobaczymy czy na tym akurat imieniu stanie ;-)

Stary 2014-07-25, 09:46   #2815
19Inka90
Wtajemniczenie

Jeżeli dalej będziemy w takim tempie pisały to z 2 tygodnie i będziemy miały 3 cz wątku

Roksape Sliczne imię wybraliscie

Sugub mi tez się wydaje ze wątek w sporej przewadze dziewczynek

Kasienka to dopisujcie do listy swoich chłopców Ja juz się właśnie nie mogę doczekać zestawienia ile nam się ujawniło chłopców a ile dziewczynek

Emilka
Stary 2014-07-25, 10:02   #2816
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Jeżeli dalej będziemy w takim tempie pisały to z 2 tygodnie i będziemy miały 3 cz wątku

Roksape Sliczne imię wybraliscie

Sugub mi tez się wydaje ze wątek w sporej przewadze dziewczynek

Kasienka to dopisujcie do listy swoich chłopców Ja juz się właśnie nie mogę doczekać zestawienia ile nam się ujawniło chłopców a ile dziewczynek
U mnie dopiero na ostatniej wizycie lekarz powiedzial ze bedzie chlopiec takze czekam na potwierdzenie tej informacji. Moze w poniedzialek sie uda :-D

Stary 2014-07-25, 10:04   #2817
19Inka90
Wtajemniczenie

To widzę ze w poniedziałek będzie wizyt a wizyt Ja mam we wtorek
Co do płci to w tych tygodniach chyba juz nie powinno się nic zmienić przecież to juz tam dobrze widać

Emilka
Stary 2014-07-25, 10:05   #2818
sasia25
Rozeznanie

Właśnie, można powoli aktualizować listę z pierwszej strony, tam chyba jest też dużo dziewczyn, które w ogóle się nie udzielają?

edit. właśnie rzuciłam okiem na 1 stronę i jednak większość dziewczyn udziela się w miarę regularnie i jestem w szoku, że jest nas aż tyle

Inkuś zazdraszczam takiej szuflady, ja na razie w IE mam tylko jakies pudło z Ikei i tam lądują ubranka dla małej. Jakbym miała już komodę na ciuszki, to pewnie kilka razy dziennie otwierałabym szuflady i oglądała ubranka jakbym je widziała pierwszy raz

Janka ja nie będę używać wielorazówek na kupki i siuśki, bo jestem zbyt leniwa ale dziękuję za odpowiedź

Dziewczyny, macie jakieś linki do sklepów, gdzie są ubranka jak w Smyku czy Mothercare?

Edytowane przez sasia25
Czas edycji: 2014-07-25 o 10:09
Stary 2014-07-25, 10:09   #2819
19Inka90
Wtajemniczenie

Sasia tak właśnie myslalam ze w 3cz. Wątku będzie można zrobić dokładniejsza listę,i przenieść nie udzielające się mamusie na listę zaginionych
A Ty dopisuj swoja małą na listę

Emilka
Stary 2014-07-25, 10:12   #2820
madziqqq
Rozeznanie

Ale wy gaduły jesteście
Mebelki bardzo fajne my będziemy kupować tylko łóżeczko i jakąś komodę
Inka patrze, że się rozszalałaś i już wszystko elegancko poukładane
ja jak narazie mam parę rzeczy dla małego i to wszystko z lumpków, dla chłopców jest masa fajnych rzeczy mi ostatnio się umanił jakiś fajny sweterek i spodenki żeby go na święta ładnie wystroić ale w sklepach teraz to większość jeszcze letnie
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości