|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Jak już pisałam wyżej SZ.P. nie ma dla mnie znaczenia, ale ze zdrobnieniami bym uważała.
JA mam na imię Joanna i przedstawiam się albo Joanna albo Asia/Aśka. Jakby ktoś mi na zaproszenia napisał Joasia uznałabym, że już przekombinował, ale zaproszenie bym przyjęła. Niby dla kogoś bez różnicy, a mnie tak drażni ta Joasia
|
|
|
|
|
#1412 |
|
seriously? no.
|
no chyba raczej nie
![]() każdy dyskutuje i argumentuje jak potrafi. |
|
|
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uważam, ze do dalszej rodziny i znajomych trzeba z szacunkiem napisac ale do brata, ukochanej babci, cioci czy przyjaciółki wcale nie trzeba tego Sz.P. ani nawet Anna Kowalska tylko właśnie można bardziej osobiście. |
|
|
|
|
|
#1414 | |||||||||
|
Konto usunięte
|
Trochę się uzbierało tych cytatów...
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() jak dla mnie wesele to ma być dobra zabawa, NA LUZIE. Taka duża impreza, gdzie będą znajomi i rodzina. I właśnie PRZY WÓDECZCE będziemy rozmawiać i tańczyć. Cytat:
Cytat:
Cytat:
-o tak Anno -doprawdy bardzo gustowna garsonka -serdecznie dziękuję Ma być -oł yeah Anka -zaje***ty żakiet, gdzie kupiłaś? -dzięęęęęęęki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
)Cytat:
![]() Cytat:
Jak dla mnie zwrot Sz.P to żaden wyraz szacunku. |
|||||||||
|
|
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;47437246]
wyraz szacunku dla kogo? Ogólnie przyjęty, zapisany gdzieś tam przez kogoś tam w poradniku dobrych manier? Jak dla mnie zwrot Sz.P to żaden wyraz szacunku.[/QUOTE] Schmet! przecież Sz. P to "szanowny Pan" itp! wiec co? no nazwa sama w sobie! ![]()
|
|
#1416 |
|
Zakorzenienie
|
Serio wg Was więcej znaczy zwrot sz.p. niż kochana babcia? Przecież nikt nie pisze ze z radością zapraszają babkę elkę tylko ukochaną babcię. Przecież formuła szanowni Państwo jest taka pospolita pisze się ja zawsze bo tak się pisze i tyle. A zwrot kochana babcia jest nacechowany bardzo pozytywnie taki osobisty pełen uczuć.
Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-07-24 o 17:23 |
|
|
|
|
#1417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1418 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tak myśląc teraz - jak wysyłałam pocztówki znad morza (oczywiście musiałam ja wszystkie wypisywać, bo mój Tż nie chciał ) pisałam właśnie zwrot Sz.P. w ogóle się wtedy nad tym nie zastanawiając ![]() Dopiero teraz, ta dyskusja mnie właśnie uświadomiła, że to się pisze, żeby pisać. No chyba, że ktoś jest przewrażliwiony na swoim punkcie i jego zdaniem ten zwrot to oznaka szacunku... wtedy pytań nie mam
|
|
|
|
|
|
#1419 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem czy to takie typowe faux pas, ale byłam nie tak dawno na weselu i było tam 2 druhny, jedna starsza i jedna młodziutka( 16-17lat). Drużba tej młodej chyba nie bawił się zbyt dobrze, nie tańczył tylko siedział znudzony/zmęczony za stołem, więc ta dziewczyna zaproponowała mu chyba spacer, rozmowę na dworze. Nie było ich ze 20-30 minut i kiedy po tym spacerze wrócili pod salę to starsza druhna i państwo młodzi zaczęli wygłaszać niewybredne komentarze pod ich adresem a pan młody z tekstem, że im wesele psują( na tyle głośno,że kilkoro gości to usłyszało)
|
|
|
|
|
#1420 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
życie nie przestaje mnie zadziwiać ![]() dochodzę do wniosku, że ludziom po prostu odbija, gdy dochodzi do organizowania wesela
|
|
|
|
|
|
#1421 |
|
Konto usunięte
|
Chyba tym,że nie siedzą ciągle w sali tylko na jakieś seksy chodzą... ;-d Tak serio to nie mam pojęcia o co im chodziło i nie rozumiem ich wielkiego wzburzenia.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1422 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A i niech sobie idą nawet na 2 godz. ich sprawa, przecież nie ma obowiązku przebywania całego wesela na sali.
|
|
|
|
|
|
#1423 |
|
zuy mod
|
Tak wracajac do dyskusji o wierszykach w zaproszeniu - kolezanka dostala do zaproszenia tytul ksiazki, ktora PM chcieli zamiast kwiatow. Imho - pomysl super
![]() A co do zdrobnien itp - nie wyobrazam sobie nie dopisac na zaproszeniach dla znajomych ich i naszych ksyw ![]() wysłano z mojej Xperii SP
|
|
|
#1424 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak na pewno nie obraziłabym się gdybym dostała zaproszenie bez "Sz. P.". ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Cytat:
|
|
|
#1425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niby fajnie ale tez zero niespodzianki...
|
|
|
#1426 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
wysłano z mojej Xperii SP
|
|
|
|
#1427 | ||
|
seriously? no.
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
tez prawda...
![]() najwiekszym bledem jaki zauwazylam na ostatnim weselu byl fakt ze mloda odmawiala zdjec... ktos ich namowil..stali kilka minut.. ja do nich z rodzicami i narzeczonym dobiegam a ona z taka niezadowolona mina "dobra juz wystarcyz... nie powiedzialam nie..!" drugi raz to samo.. ale ze wzgledu na szacunek do moich rodziców PM powiedział jej ze to zdjecie jeszcze zrobimy (moi rodzice są przyjaciolmi jego rodziców i mieszkaja kolo siebie od ponad 20lat, a my za gowniarza sie bawilismy razem cale zycie)
|
|
#1429 |
|
Zadomowienie
|
o to to to
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1430 |
|
Rozeznanie
|
To ja może opiszę dwa 'faux pas' Państwo Młodych przy organizacji wesela- chodzi mi o relację Państwo młodzi - właściciel/manager lokalu domu weselnego/sali weselnej..
- Pierwsze pytanie przyszłych Państwa Młodych podczas oglądania sali weselnej i usłyszeniu ceny za osobę brzmiało "Czy dostaniemy rabat?" - Ocenianie innych firm w obrażający sposób, które także uczestniczą w organizowaniu wesela (kwiaciarnia, cukiernia, firma zajmująca się wiejskim stołem). Przecież wiadomo, że sala weselna zna większość firm z danego regionu. I że współpracują z wieloma od lat. Z niektórymi to podczas jednego roku widzą się po kilkanaście razy. I zamiast mówić na przykład, że ta firma ma za wysokie ceny, Państwo młodzi mówią, że właścicielka tej firmy to zwykła naciągaczka i oszustka. ![]() - Gdy na weselu okazuje się, że przyszło ok. 15 osób więcej niż ustalono/wcześniej podano. I wykłócanie się z managerem podczas wesela, że to przecież nie problem dla kucharzy.
|
|
|
#1431 |
|
Konto usunięte
|
Tak czytałam o tych sz.p i zdrobnieniach i się zastanawiam
Czy to, że do mamy mówię mamo a do taty tato, oznacza, że wy na moim miejscu napisałybyście 'zaproszenie dla mamy/taty'? A do teściów? Też mamo? Teściowo? Pani iksińska? Czy wy do swojej rodziny, w wasi faceci do swojej? A do waszej przyjaciółki najukochańszej basieńki/anulki/sylwusi, która dla waszego faceta jest tylko zwykłą baśką/anką/sylwią? Już nie mówiąc o tym jak komicznie to musi wyglądać: Zapraszamy serdecznie mamę/ciocię zosię/krychę/rudą Młodzi wraz z rodzicami Gdzie dla faceta to jest pani zofia, a nie ciocia zosia, dla obojga rodziców to koleżanka krysia, a nie krycha z imprez, a ksywka ruda nic im nie będzie mówić Nie, nie obraziłabym się za brak sz.p, ale jakbym zobaczyła zaproszenie dla grin zamiast swojego imienia i nazwiska to potraktowałabym imprezę równie luźno jak na zaproszeniu, a to już by się pewnie nie spodobało organizatorom ![]() Wysłane z bajeranckiej aplikacji mobilnej Wizaż Forum
|
|
|
|
|
#1432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaproszenie miało też inną formę, nie pisaliśmy, że Dotka i TŻ Dotki zapraszają Sz.P., tylko parę słów od siebie, stąd tytuł Kochani Rodzice/Kochana Mamo. I dla nas był to strzał w dziesiątke. |
|
|
|
|
|
#1433 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A wzruszeni by byli bez względu na formę pewnie, w końcu to ślub ich dzieci, wzniosła uroczystość Wysłane z bajeranckiej aplikacji mobilnej Wizaż Forum
Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2014-07-26 o 08:52 |
|
|
|
|
|
#1434 | |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1435 |
|
zuy mod
|
Grin - nie kazdy zaprasza "wraz z rodzicami". To.raz, a dwa - tak jak slub jest dosc.oficjalny, tak wesele nie ;-)
|
|
|
#1436 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wesele jest takie jak je zrobisz, ja nie byłam na żadnym, które można było nazwać nieformalnym zaproszenie jest przede wszystkim na ślub, a nie na samo wesele. tak więc to czy wesele będzie zorganizowanie oficjalnie, czy nie, schodzi na dalszy plan, bo ślub nadal pozostaje uroczystością wzniosłą i oficjalną. Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2014-07-26 o 09:06 |
|
|
|
|
|
#1437 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:Jak dobrze znaleźć kogos kto ptorafi wytłumaczyc o co mi chodzi podczas gdy ja szukam słów :P
|
|
|
#1438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to, że impreza nie jest kameralna jeszcze nie świadczy o tym że ma być nie wiadomo jak formalna...
|
|
|
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
My też napisaliśmy że zapraszamy rodziców i nawet nie zastanawiałam się nad tym że tak de facto to rodzice tż nie są i nie będą moimi rodzicami. Owszem - nie są rodzicami z tej więzi i nie będzie mnie łączyć z nimi taka więź jak mam ze swoimi ALE - są to rodzice tż! i choćby z tego powodu uważam że nie ma co się tak upierać i rozdrabniać i dokładać nie wiadomo jakich ideologii do tego jednego wyrazu. Poza tym bardzo ich lubię i nie mam nic przeciwko żeby wyszło że oboje mówimy "rodzice"
Poza tym uważam że wyciąga się tu nie mające wiele związku aspekty. Bo dla wielu ludzi ślub to połączenie rodzin. I tak rodzice tż zostają teściami - jakimś stopniu rodzicami, ciocia tż kwalifikuje się na ciocię obojga młodych. I jeśli z tą panią-ciocią obje młodych ma fajny kontakt widują się mają bliskie relacje to pewno wcale nie jest ta osoba dalsza niż "rodzona" ciocia. Są tacy co nie widzą w tym problemu i powiedzą do teściowej mamo, są tacy co im to przez gardło nie przejdzie nigdy bo to obca osoba no ale nie ma co chyba rozpatrywać tego w kwestiach faux pas? ![]() Poza tym wydaje mi się że określenie że wesele jest "formalne" nie odnosiło się do tego że ludzie mają garnitury sukienki jest zespół i że wszystko odbywa się w lokalu a do atmosfery - rodzinnej, bliskiej dobrej zabawy, braku sztuczności w zachowaniach i wyniosłości... Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-07-26 o 09:41 |
|
|
|
|
#1440 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.

Z fajnego święta młodych robi się nie wiadomo jak wielką, sztywniacką galę gdzie luźno i przyjaźnie do tematu podejść nie można i trzeba na każdym kroku uważać bo jeszcze ktoś wytknie że coś jest nie tak.

klask i:
to, że impreza nie jest kameralna jeszcze nie świadczy o tym że ma być nie wiadomo jak formalna...