Deklaracja wiary lekarzy - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-27, 18:36   #331
dominikmeller25
Zakorzenienie

Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Czy ten sadysta zaoferowal pomoc umierajacemu dziecku i jego matce. Nie stou sobie w blysku fleszy stary aborcjonista co buduje swoja polityczna kariere.
no przecież zaproponował hospicjum domowe, więc zrobił wszystko i niczym Piłat umył rączki a sprawy późniejsze zostawił innym.

zresztą zgadzam się z Twoimi komentarzami w tym wątku, Chazan zachować się jak jakiś Bóg i sędzia, nie dał wyboru kobiecie mimo że ta miała do tego prawo ziemskie jak i prawo boskie bo w końcu Bóg dał każdemu wolną wolę, a Chazana nie dał jej żadnego wyboru w imię swojej żałosnej wiary, żałosnej dlatego bo nie wierzę w przemianę człowieka mającego mnóstwo ofiar na śmietniku czy w tubkach z kremem do twarzy (tak twierdzą znawcy z Frondy itd), ja w takie przemiany nie wierzę.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 18:38   #332
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcinosz Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że za granicą jakoś takich problemów lekarze nie mają, a jak nawet coś im się nie podoba to przeważnie robią inną specjalizację.
To sie porobilo, ze w Polsce wieksza wolnosc przekonan niz za granica

Cytat:
Poza tym Chazanowi ktoś kazał być ginekologiem? Skoro aborcja itd jest niezgodna z jego sumieniem to po jakiego grzyba szedł na tą specjalizację? Wiedział na co się decyduje wykonując ten zawód dziwne, że wcześniej to mu nie przeszladzało...

Nadaję z telefonu, mogę robić błędy
Abstrahujac od samego Chazana a do ginekologii - pomyslec by mozna
bylo, ze dokonywanie aborcji to cala istota ginekologii, tymczasem:

Cytat:
  • ginekologia 1. «dział medycyny zajmujący się budową, czynnościami i schorzeniami narządu rodnego kobiety»
    2. «oddział chorób kobiecych w szpitalu»
    ginekologicznyginekologicznieginekolog

(Slownik polskiego PWN)

... o abrocji ani slowa

Aborcji w Polsce w majestacie prawa jest co roku ok. 600-700, ginekologow ok. 5000-5500.
W najgorszym wypadku na lekarza przypadnie 0.14 aborcji rocznie. Gdyby to faktycznie byla taka podstawa ich zawodu to by powymierali z glodu

Cytat:
Obawiam się, że skazując 3 osoby na cierpienie, rodziców i dziecko, od Boga się oddalił i to na sporą odległość

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Niektorzy nie chca dzwigac swojego krzyza i cierpiec Chazan ich na to skazal.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Alez co wy za bzdury pleciecie - 5500 ginekologow, sytuacja w Warszawie a nie jakiejs pipidowie, a tu jakies "skazywanie", jakby nie bylo niewiadomo jak duzej ilosci alternatyw

Cytat:
Bledy mlodosci, czlowiek sie zmienia skrobal rowno zdrowe chore, ladne i brzydkie az sie doskrobal majatku.
Wg ciebie zbrodnia i zabojstwem jest kazda aborcja. Przeraza mnie z jaka lekkoscia i bezrefleksyjnoscia podchodzisz do tzw blediw mlodosci. Ot pozabijal soboe ale zrobil medialna szopke wiec jest ok...
Boje sie takich fanatykow....
Nie wiem czy tak jest w przypadku Chazana czy nie, ale co Cie w tym smieszy? Pawel tez byl kiedys Szawlem i sie "nieco" zmienil

Inna sprawa ze sobie przeczysz - imputujesz Chazanowi jednoczesnie motywy majatkowe i fanatyzm, co sie wyklucza

[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47475003]A mi się po prostu wydaje, że pracując w publicznym, podobno świeckim szpitalu lekarz ma obowiązek stosować się do przepisów prawa. Chazan to prawo i procedury nagiął, złamał i dostosował pod siebie. Tyle.[/QUOTE]

To Ci sie zle wydaje - co jest najwyzszym aktem prawnym w RP i co ten akt gwarantuje ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 18:55   #333
abdomen robotnika syfona
Raczkowanie

Cytat:
Zastanawia mnie czy myslanie przychodzi tobie z trudem czy po prostu jestes fanatykiem a moze zarabiasz broniac sadysty w necie ?
I po co takie komentarze? Weszłam, żeby przedstawić swoją opinię. Z moim myśleniem bardzo dobrze. Fanatyczką nie jestem i nie zarabiam na tej historii.

Cytat:
Skrobal bo mu sie oplacalo. Nie mial jaj mial za to kase. Teraz stal sie swieta krowa dla fanatykow ktorzy po kosciolkach nielegalnie zbieraja dla niego kase za chwile ktoras z parti wystawi go na swojej liscie. Fanatycy juz sa gitowi zeby glosowac.
Ja nie mam pewności co nim wówczas kierowało i jak dla mnie to Ty też tego nie wiesz.

Cytat:
Przypominam ze wypowiadal sie nawet o tym e jakim poeazaniu ma zycie kobiety gdy mowil o ciazach pozamacicznych.
A co takiego mówił? Bo znalazłam wywiad, w którym można przeczytać:
"Mamy na przykład ciążę pozamaciczną, w jajowodzie rozwija się dziecko, na USG widać, że jest żywe, ale wiemy, że donoszenie tej ciąży jest prawie niemożliwe, a krwotok bardzo prawdopodobny. Jeśli wystąpi krwotok, naszym celem jest ratowanie życia matki, a to, że umrze przy tym dziecko, jest akceptowalnym skutkiem. Ważne jest to, żeby nasze działanie nie było ukierunkowane na zabicie dziecka."

Cytat:
I hipokryta mogl przestac robic aborcje NIKT go do tego nie zmuszal zamiast tego zgotowal pieklo kobiecie zakazujac szantazem wykonania tej aborcji swoim podwladnym. W imie czego? Starozytnego sadystycznego boga. Ze znanych mi bogow tak okrutna jest jedynie Kali. Bo chrzescijanski bog nie wymaga az tyle krwii.
Dla Ciebie może to być sadystyczny bóg, dla Chazana nie jest. I co teraz? Klauzula sumienia jest, a teraz jest to przeinaczane, że Chazan nie mógł się na nią powołać bo coś tam. Nikt mocno wierzący nie będzie postępował niezgodnie z zasadami swojej wiary. Dla niektórych wiara to wielkie gie, a dla innych to coś bardzo ważnego w życiu. Chazan chciał prowadzić szpital, w którym aborcji nie będzie i tak sobie go prowadził. Ponoć ten szpital słynął z ochrony życia, a poglądy Chazana były ludziom znane. Więc po co się tam mimo wszystko pchano z żądaniem aborcji?
abdomen robotnika syfona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 19:52   #334
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abdomen robotnika syfona Pokaż wiadomość
I po co takie komentarze? Weszłam, żeby przedstawić swoją opinię. Z moim myśleniem bardzo dobrze. Fanatyczką nie jestem i nie zarabiam na tej historii.

Ja nie mam pewności co nim wówczas kierowało i jak dla mnie to Ty też tego nie wiesz.

A co takiego mówił? Bo znalazłam wywiad, w którym można przeczytać:
"Mamy na przykład ciążę pozamaciczną, w jajowodzie rozwija się dziecko, na USG widać, że jest żywe, ale wiemy, że donoszenie tej ciąży jest prawie niemożliwe, a krwotok bardzo prawdopodobny. Jeśli wystąpi krwotok, naszym celem jest ratowanie życia matki, a to, że umrze przy tym dziecko, jest akceptowalnym skutkiem. Ważne jest to, żeby nasze działanie nie było ukierunkowane na zabicie dziecka."

Dla Ciebie może to być sadystyczny bóg, dla Chazana nie jest. I co teraz? Klauzula sumienia jest, a teraz jest to przeinaczane, że Chazan nie mógł się na nią powołać bo coś tam. Nikt mocno wierzący nie będzie postępował niezgodnie z zasadami swojej wiary. Dla niektórych wiara to wielkie gie, a dla innych to coś bardzo ważnego w życiu. Chazan chciał prowadzić szpital, w którym aborcji nie będzie i tak sobie go prowadził. Ponoć ten szpital słynął z ochrony życia, a poglądy Chazana były ludziom znane. Więc po co się tam mimo wszystko pchano z żądaniem aborcji?
Caly myk jest w slowie jesli. Podobno raz donoszono ciaze pozamaciczna. Kazuistyka. Takiej ciazy sie nie donosi rozwiazan jest kilka obumarcie zarodka, usuniecie lub smierc matki w wyniku krwotoku. Cywilizowani ginekolodzy usuwaja ciaze pozamaciczna ( lub dzialaja farmakologicznie zaleznie od wskazan) kiedy ja wykryja. Sadysta bedzie sie patrzyl na kobiete i czekal az u tej wystapi zagrozenie zycia czyli krwotok i wtedy moze zadziala a moze nie ( pewnie w zaleznosci co mu sie bedzie bardziej oplacalo) wszak kobieta nasienie diabla nic nie jest warta to po co chronic jej zycie lepiej umyc raczki i radosnie pousmiechac sie do kamery. A ze kobieta w bolach umrze no coz pewnie jego pierwotny bog tak chcial.....
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 20:03   #335
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Skoro nie był lekarzem prowadzącym to dlaczego w ogóle został w to wszystko wmieszany? Czyżby był niewygodną osobą, którą wypadałoby usunąć? Przecież aborcje muszą się odbywać akurat w szpitalu Świętej Rodziny, tak jak homo-tęcza musi stać akurat na Placu Zbawiciela.
Nie został wmieszany, tylko sam się wmieszał. Jako lekarz ma prawo odmówić wykonania aborcji, co jak najbardziej popieram, ale jako dyrektor? Jako dyrektor ma obowiązek zapewnić pacjentkom dostęp do wszystkich zabiegów dopuszczanych przez polskie prawo, a nie używać swojego autorytetu by je zmuszać do rodzenia niezdolnych do samodzielnego przeżycia dzieci. On za to odmówił aborcji pacjentce, nie będąc nawet jej lekarzem prowadzącym, krótko mówiąc za nią podjął decyzję, że jednak to dziecko się urodzi. I teraz co? Cierpi dziecko, cierpią rodzice, a banda oszołomów twierdzi, że wszystko jak najbardziej cacy.
Nie zrozum mnie źle, ja do osób o prawicowych poglądach nic nie mam i uważam, że z równym zaangażowaniem jak sprawą Chazana media mogłyby zająć się lekarzami traktującymi ciężarne pacjentki tak jak została potraktowana Kaja Godek, bo to również świństwo, ale wybacz - w tej konkretnej sprawie jak nigdy zgadzam się z lewicą. Lekarz ma swoje sumienie, ale jego psim obowiązkiem jest uszanować wolę pacjenta, jeśli mieści się ona w granicach prawa.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 20:05   #336
abdomen robotnika syfona
Raczkowanie

Cytat:
Caly myk jest w slowie jesli. Podobno raz donoszono ciaze pozamaciczna. Kazuistyka. Takiej ciazy sie nie donosi rozwiazan jest kilka obumarcie zarodka, usuniecie lub smierc matki w wyniku krwotoku. Cywilizowani ginekolodzy usuwaja ciaze pozamaciczna ( lub dzialaja farmakologicznie zaleznie od wskazan) kiedy ja wykryja. Sadysta bedzie sie patrzyl na kobiete i czekal az u tej wystapi zagrozenie zycia czyli krwotok i wtedy moze zadziala a moze nie ( pewnie w zaleznosci co mu sie bedzie bardziej oplacalo) wszak kobieta nasienie diabla nic nie jest warta to po co chronic jej zycie lepiej umyc raczki i radosnie pousmiechac sie do kamery. A ze kobieta w bolach umrze no coz pewnie jego pierwotny bog tak chcial.....
Kobieta ma wybór. Może sobie pójść do takiego cywilizowanego ginekologa. Ale woli uczepić się takiego, który się kieruje zasadami wynikającymi z wiary, a później stękać, że okropny doktor nie chce spełnić żądań. Jak mi się coś nie podoba to idę w inne miejsce i myślałam, że każdy tak robi.
Stary 2014-07-27, 20:05   #337
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
A były w Polsce przypadki, kiedy kobieta zmarła, bo lekarz nie chciał usunąć ciąży pozamacicznej? Pytam z ciekawości.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-27, 20:32   #338
GrumpyCat
Wredny kotecek

GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 21:10   #339
michal100
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Bzdury pleciesz - ma prawo do zabiegu, a nie ma prawo zmuszac konkretnego lekarza. Skoro panstwo gwarantuje to prawo, to niech panstwo poda alternatywy
O tym, ze Twoja interpretacja jest zupelnie bledna swiadczy to, ze stoi w sprzecznosci z Konstytucja - tak a propos powolywania sie na to "co mowi prawo"
Z zasady prawo europejskie ma pierwszeństwo przed Konstytucją gdy organy Państwa przyznały kompetencje w sprawie stanowienia prawa organom europejskim. Już kilka razy RP przegrała przed ETPC w sprawie odmowy wykonania aborcji. Moja interpretacja nie jest więc błędna a Konstytucję można zawsze zmienić.
Stary 2014-07-27, 21:43   #340
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Kobieta ma wybór. Może sobie pójść do takiego cywilizowanego ginekologa. Ale woli uczepić się takiego, który się kieruje zasadami wynikającymi z wiary, a później stękać, że okropny doktor nie chce spełnić żądań. Jak mi się coś nie podoba to idę w inne miejsce i myślałam, że każdy tak robi.
przeczytaj wywiad z bohaterką tego skandalu, to dowiedziałabyś się że ona tam szła sądząc że idzie w dobre ręce, to co działo się później to już nie wina kobiety a doktorka cały czas obiecywał że coś zrobi a zwlekał aby minął termin (i potem sam się do tego przyznał że robił to celowo!), kobieta miała słowo dyrektora i jego pracowników, otrzymywała obietnice że pomogą a została oszukana i o to w tej sprawie chodzi.

ciekawe czy sama byłabyś taka chętna do rodzenia tak ciężko chorego dziecka, już widzę radosną minę i radość na twej twarzy każdego poranka wiedząc że jeszcze miesiąc może dwa a to dziecko które teraz jeszcze kopie i daje jakieś znaki życia za kilka tygodni pójdzie do piachu i to pójdzie w bólach Twoich i swoich własnych.

proponuję idź do hospicjum, popracuj jako wolontariusz jeden dzień, a potem przyjdź i napisz że takie dzieci powinny się normalnie rodzić i każdego dnia cierpieć często w samotności bo matki je porzucają bo lekarze albo odmówili aborcji lub ktoś z rodziny ich zmusił do urodzenia bo przecież sumienie innym nie dawałoby żyć że zabito płód a nie przeszkadza to sumienie gdy dziecko leży samo w hospicjum.

czasem warto spojrzeć na to z drugiej strony a nie od strony wiecznego krytykanta który sam nie wie jak zachowałby się w danym przypadku.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 22:09   #341
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Ten wpis i wszystkie Twoje wcześniejsze, utwierdziły mnie w przekonaniu, że niestety reprezentujesz kompletne ograniczenie umysłowe. Co gorsze, swoimi poglądami jawisz się jako fanatyczna katoliczka, zaślepiona wiarą, przyjmująca świat jako biało-czarny, niedopuszczająca do siebie rzeczywistości, myśląca schematycznie, pozbawiona empatii, zasłaniająca się przykazaniami i innymi religijnymi bzdurami.

Ciekawa jestem jaki masz pogląd na temat księży-pedofilów czy żyjących ze swoimi "gosposiami", korzystających za pieniądze "z tacy" z usług prostytutek, zakonnic znęcających się nad dziećmi. Ciekawa też jestem czy czekałaś z seksem do ślubu, czy przechodzisz na ulicy tylko w wyznaczonych miejscach, czy na co dzień reprezentujesz sobą wiarę i przekonania, których tutaj tak ostro bronisz. Podejrzewam, że nie.

I teraz nie dziwię się dlaczego "wielcy szanowni katolicy" zbierali pieniądze na karę nałożoną na szpital, a nikt nie zainteresował się ani matką, ani dzieckiem. Tacy właśnie jesteście w swojej fanatycznej, głupiej wierze - nienawidzicie, wymagacie aby każdy się do was dopasowywał, jesteście hipokrytami i ludźmi ograniczonymi umysłowo. Szkoda, że większość z was zapomina o tym, że Jezus uczył miłości, szacunku, wiary w drugiego człowieka.

Ostrzeżenie za tę wypowiedź będę "nosić" z dumą na swoim koncie.
Co do dr Chazana - popieram to, że wydalono go ze szpitala. Widzę jego winę. Nie mam nic przeciwko temu, że pomimo swojej przeszłości obecnie jest przeciwnikiem aborcji. Szkoda jedynie, że taki wykształcony człowiek reprezentuje sobą poziom równorzędny z Tobą abdomenm. Kolejny przykład na to, jak wiara może szkodzić i robić z ludzi bezmyślne kukły sterowane klerem. Przykre.

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2014-07-27 o 22:14
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-27, 23:15   #342
abdomen robotnika syfona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
przeczytaj wywiad z bohaterką tego skandalu, to dowiedziałabyś się że ona tam szła sądząc że idzie w dobre ręce, to co działo się później to już nie wina kobiety a doktorka cały czas obiecywał że coś zrobi a zwlekał aby minął termin (i potem sam się do tego przyznał że robił to celowo!), kobieta miała słowo dyrektora i jego pracowników, otrzymywała obietnice że pomogą a została oszukana i o to w tej sprawie chodzi.
Ja znam wersję, że doktor Chazan nie zwlekał z poinformowaniem pacjentki, że aborcji nie wykona. Proponował opiekę i hospicjum. Także z tego by wynikało, że Chazan oferuje inną pomoc niż ta, którą pacjentka chciała otrzymać.

Cytat:
ciekawe czy sama byłabyś taka chętna do rodzenia tak ciężko chorego dziecka, już widzę radosną minę i radość na twej twarzy każdego poranka wiedząc że jeszcze miesiąc może dwa a to dziecko które teraz jeszcze kopie i daje jakieś znaki życia za kilka tygodni pójdzie do piachu i to pójdzie w bólach Twoich i swoich własnych.
A może ja z tych, które chciałyby urodzić i pochować to dziecko? Albo z tych, które szukałyby pomocy gdzieś indziej? Tej kobiecie Chazan nie obiecywał aborcji, więc niepotrzebnie się łudziła, że coś się w tej sprawie zmieni.

Cytat:
proponuję idź do hospicjum, popracuj jako wolontariusz jeden dzień, a potem przyjdź i napisz że takie dzieci powinny się normalnie rodzić i każdego dnia cierpieć często w samotności bo matki je porzucają bo lekarze albo odmówili aborcji lub ktoś z rodziny ich zmusił do urodzenia bo przecież sumienie innym nie dawałoby żyć że zabito płód a nie przeszkadza to sumienie gdy dziecko leży samo w hospicjum.
Jeśli rodzice porzucili chore dziecko to moim zdaniem wina leży po ich stronie, że się nie chcą nim zaopiekować, a nie po stronie lekarza, który odmówił aborcji z powodu własnych poglądów.

Cytat:
czasem warto spojrzeć na to z drugiej strony a nie od strony wiecznego krytykanta który sam nie wie jak zachowałby się w danym przypadku.
Mnie się nie podoba, że wymuszają na człowieku coś co jest niezgodne z jego zasadami. A te zasady wiążą się z wiarą, która odwołuje się do prawa naturalnego, które nie jest moim zdaniem głupie i naciągane. Sama nie chciałabym aby mnie postawiono w podobnej sytuacji.

Kobieta poszła do szpitala o pewnych tradycjach, a później wielkie zdziwienie, że spotkała ją odmowa.

---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:45 ----------

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Ten wpis i wszystkie Twoje wcześniejsze, utwierdziły mnie w przekonaniu, że niestety reprezentujesz kompletne ograniczenie umysłowe. Co gorsze, swoimi poglądami jawisz się jako fanatyczna katoliczka, zaślepiona wiarą, przyjmująca świat jako biało-czarny, niedopuszczająca do siebie rzeczywistości, myśląca schematycznie, pozbawiona empatii, zasłaniająca się przykazaniami i innymi religijnymi bzdurami.
Ja bym jedynie nie chciała być zmuszana do wykonania czegoś co jest sprzeczne z moim sumieniem. Stąd moje zrozumienie postawy Chazana.

Cytat:
Ciekawa jestem jaki masz pogląd na temat księży-pedofilów czy żyjących ze swoimi "gosposiami", korzystających za pieniądze "z tacy" z usług prostytutek, zakonnic znęcających się nad dziećmi. Ciekawa też jestem czy czekałaś z seksem do ślubu, czy przechodzisz na ulicy tylko w wyznaczonych miejscach, czy na co dzień reprezentujesz sobą wiarę i przekonania, których tutaj tak ostro bronisz. Podejrzewam, że nie.
To akurat nie ma nic do rzeczy, więc nie mam zamiaru odpowiadać na te pytania bo zgłosiłam się do dyskusji o czymś innym. Zresztą wyciąganie takich dziwnych przykładów nie pasujących do tematu mnie zawsze śmieszy.
Odnoszę się jedynie do tego, że człowiek ma sumienie. Sumienie nie pozwoliło Chazanowi przeprowadzić aborcji bo uznaje on to za zabicie dziecka. Nie był obojętny wobec tej kobiety. Oferował pomoc, która jednak nie spełniła oczekiwań pacjentki.

Cytat:
I teraz nie dziwię się dlaczego "wielcy szanowni katolicy" zbierali pieniądze na karę nałożoną na szpital, a nikt nie zainteresował się ani matką, ani dzieckiem. Tacy właśnie jesteście w swojej fanatycznej, głupiej wierze - nienawidzicie, wymagacie aby każdy się do was dopasowywał, jesteście hipokrytami i ludźmi ograniczonymi umysłowo. Szkoda, że większość z was zapomina o tym, że Jezus uczył miłości, szacunku, wiary w drugiego człowieka.
No i właśnie ta miłość do drugiego człowieka przejawiła się w momencie odmowy aborcji. Aborcja to według katolików zabicie człowieka. Więc chyba sam się nasuwa wniosek, że bardziej się szanuje człowieka gdy się nie chce go zabić.

Cytat:
Dla mnie cienizna, więc nawet nie miałam zamiaru zgłaszać. Widziałam już ciekawsze "hejty".

Cytat:
Co do dr Chazana - popieram to, że wydalono go ze szpitala. Widzę jego winę. Nie mam nic przeciwko temu, że pomimo swojej przeszłości obecnie jest przeciwnikiem aborcji. Szkoda jedynie, że taki wykształcony człowiek reprezentuje sobą poziom równorzędny z Tobą abdomenm. Kolejny przykład na to, jak wiara może szkodzić i robić z ludzi bezmyślne kukły sterowane klerem. Przykre.
Trzymam się z dala od kościoła, ale zdaję sobie sprawę, że niektórzy ludzie bardzo poważnie podchodzą do wiary. Chazan nie krył się ze swymi poglądami, a szpital nosi imię Świętej Rodziny. Nie wiem co myślała sobie osoba, która tam poszła i domagała się aborcji.
Stary 2014-07-28, 04:30   #343
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
A były w Polsce przypadki, kiedy kobieta zmarła, bo lekarz nie chciał usunąć ciąży pozamacicznej? Pytam z ciekawości.
Nie w medycznych ksiazkach opowiesci o zagrozeniu zycia i zgonach sa pisane dla jaj
A po za tym brawo masz mnie bo nie wiem czy w Polsce byl przypadek zgonu po odmowie aborcji w przypadku ciazy pozamacicznej przez jakiegos idiote. Sorry nie znam statystyk zgonow dla Polski w tym przypadku.
Stary 2014-07-28, 05:38   #344
jeanne92
Raczkowanie

Cytat:
Trzymam się z dala od kościoła, ale zdaję sobie sprawę, że niektórzy ludzie bardzo poważnie podchodzą do wiary. Chazan nie krył się ze swymi poglądami, a szpital nosi imię Świętej Rodziny. Nie wiem co myślała sobie osoba, która tam poszła i domagała się aborcji.
A to nie było czasem tak, że ta kobieta dopiero w tym szpitalu dowiedziała się o tym, że jej dziecko jest chore? Wydaje mi się też, że jej lekarz prowadzący zapewniał ją, że zgoda dyrektora na terminację to tylko formalność.
jeanne92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 06:02   #345
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Ja znam wersję, że doktor Chazan nie zwlekał z poinformowaniem pacjentki, że aborcji nie wykona. Proponował opiekę i hospicjum. Także z tego by wynikało, że Chazan oferuje inną pomoc niż ta, którą pacjentka chciała otrzymać.
Czytałaś wywiad? Hospicjum o którym piszesz miało być domowe z wizytą pielęgniarki raz w tygodniu. Jak sobie wyobrażasz opiekę nad tak cięzkim dzieckiem w domu?

Cytat:
Abstrahujac od samego Chazana a do ginekologii - pomyslec by mozna
bylo, ze dokonywanie aborcji to cala istota ginekologii, tymczasem:

(Slownik polskiego PWN)

... o abrocji ani slowa

Aborcji w Polsce w majestacie prawa jest co roku ok. 600-700, ginekologow ok. 5000-5500.
W najgorszym wypadku na lekarza przypadnie 0.14 aborcji rocznie. Gdyby to faktycznie byla taka podstawa ich zawodu to by powymierali z glodu
oczywiście piszesz o legalnej aborcji, a ta nielegalna

jeanne92 tak właśnie miało być. Chazan celowo przedłużał wszystkie procedury by minął termin legalnej aborcji.

Edytowane przez 201607121236
Czas edycji: 2014-07-28 o 06:08
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 06:31   #346
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:

A może ja z tych, które chciałyby urodzić i pochować to dziecko? Albo z tych, które szukałyby pomocy gdzieś indziej? Tej kobiecie Chazan nie obiecywał aborcji, więc niepotrzebnie się łudziła, że coś się w tej sprawie zmieni.
Pewnie byś go tak nie broniła jakbyś była na miejscu tej kobiety.

Cytat:
Kobieta poszła do szpitala o pewnych tradycjach, a później wielkie zdziwienie, że spotkała ją odmowa.
Nie musiała wiedzieć jakie niby TRADYCJE ma ten szpital, założyła że działa zgodnie z prawem i niestety została pokrzywdzona. Zresztą to, co się tam działo nie jest jak Ty to mówisz żadną "tradycją", ale działaniem ponad prawem, więc... Powinno być tak, że idziesz do dowolnej placówki i jesteś leczona najlepiej jak się da, a nie że trzeba się zastanawiać, czy szpitalem rządzi oślepiony katolik czy może ateista.

Cytat:
To akurat nie ma nic do rzeczy, więc nie mam zamiaru odpowiadać na te pytania bo zgłosiłam się do dyskusji o czymś innym. Zresztą wyciąganie takich dziwnych przykładów nie pasujących do tematu mnie zawsze śmieszy.
To były pytania retoryczne

Cytat:
Odnoszę się jedynie do tego, że człowiek ma sumienie. Sumienie nie pozwoliło Chazanowi przeprowadzić aborcji bo uznaje on to za zabicie dziecka. Nie był obojętny wobec tej kobiety. Oferował pomoc, która jednak nie spełniła oczekiwań pacjentki.
A czemu nie mówisz nic o tym, że zgodnie z prawem powinien wskazać innego lekarza?

Cytat:
No i właśnie ta miłość do drugiego człowieka przejawiła się w momencie odmowy aborcji. Aborcja to według katolików zabicie człowieka. Więc chyba sam się nasuwa wniosek, że bardziej się szanuje człowieka gdy się nie chce go zabić.
Miłość do drugiego człowieka nie przejawia się jednak ani w Twoich postach ani w zachowaniu zwolenników Chazana, bo zarówno Ty jak i oni, obwiniacie niczemu niewinną kobietę za to, co spotkało Chazana. Kolejny przejaw zaślepienia i ograniczenia.

Cytat:
czy Ty nie rozumiesz, że pacjent NIE MUSI ZNAĆ POGLĄDÓW LEKARZA, DO KTÓREGO SIĘ ZGŁASZA? Czy to jest to jasnej anielki jakiś nowy wymóg, obowiązek narzucony przez NFZ pacjentom?! Za co niby jeszcze oskarżysz tę kobietę? Na prawdę sądzisz, że to co się stało było jej winą? Może jeszcze napisz, że bóg ją pokarał chorym dzieckiem za jej grzechy. To będzie takie bardzo w twoim stylu.

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2014-07-28 o 06:38
Stary 2014-07-28, 08:17   #347
201607061212
Konto usunięte

Cytat:

.
A czy miłością do drugiego człowieka i szacunkiem, jest oszukiwanie kogoś, dawanie złudnej nadziei a następnie skazywanie na cierpienie?

201607061212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 09:16   #348
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

Jeśli rodzice porzucili chore dziecko to moim zdaniem wina leży po ich stronie, że się nie chcą nim zaopiekować, a nie po stronie lekarza, który odmówił aborcji z powodu własnych poglądów.

Mnie się nie podoba, że wymuszają na człowieku coś co jest niezgodne z jego zasadami. A te zasady wiążą się z wiarą, która odwołuje się do prawa naturalnego, które nie jest moim zdaniem głupie i naciągane. Sama nie chciałabym aby mnie postawiono w podobnej sytuacji.

---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:45 ----------

Ja bym jedynie nie chciała być zmuszana do wykonania czegoś co jest sprzeczne z moim sumieniem. Stąd moje zrozumienie postawy Chazana.

Dla mnie cienizna, więc nawet nie miałam zamiaru zgłaszać. Widziałam już ciekawsze "hejty".

ad 1, proponował opiekę medialną i rzucił hasło o hospicjum, nie pomógł go załatwić nie poinformował o tym jak wygląda pomoc w hospicjum, za to dużo bredził o operacjach

ad2 kobieta udałą się do osoby mocno doświadczonej w wykonywaniu aborcji ( w takim zaawansowaniu ciąży jest to trudny zabieg).

ad 3. Chazana nikt nie zmuszał do znęcanai się nad biedną kobietą.

ad4. Tak wina po stronie rodziców, czy ty wiesz co to znaczy chore dziecko? wątpie takim teoretykom łatwo jest pisac bzdury w necie

ad5. miłość do bliźniego, taka bardzo katolicka, cóż inkwizytorzy też działąli dla dobra ludzi

ad6. teraz piszesz sobie że trzymasz się z daleka od kościałą jak padło hasło pedofilia, cóż można pogwałcić, pozabijac i poskrobać byle ładnie powiedzieć ze się żałuje i działąć medialnie.

BTW twierdzisz ze chciałąbyć takie dziecko urodzić i pochować, ok ale czemu uważasz siebie za lepszą od całej ludzkości i od kobiety co rodziła de facto martwe dziecko? Dlaczego żądasz wyboru!! wyboru i możliwości porodu w momencie kiedy zabraniasz tego innym?? W niby czym jesteś lepsza od milionów innych kobiet którym zabraniasz wyboru ?
Stary 2014-07-28, 10:24   #349
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
W taki, ze sie probuje warunkowac posiadanie pogladow na podstawie wziecia odpowiedzialnosci za problemy innych.
Przykladowo (ekstremalnie, ale mechanizm taki sam): A mowi: nalezy odstrzelic niepelnosprawnych, B sie nie zgadza, A: jesli sie nie zgadzasz, to wez ich utrzymuj
Demagogia i tyle
Nie, przyklad nie jest taki sam. Co innego sie nie zgadzac a co innego blokowac wykonanie podjetej decyzji co prolifeowcy robia. Slyszysz o porchoicowcach, ktorzy sila kobiete na zabieg ciagna? Nikt im nie zabrania posiadanie oddmiennego zdania ale niech dadza ludziom spokoj. Jak kobieta podjela juz decyczje o przerwaniu ciazy to po cholere jeszcze wieksza traume jej robic poprzez podkladanie klod pod nogi? A potem jak juz jest za pozno to kazdy odwraca sie w swoja strone i zostawia ta biedna kobiete sama sobie ze swoim losem. No bo oni teraz maja czyste sumienie. Smieszne jest to, ze kobiety ktore przyszly pod szpital Chazana pokazac mu swoje wsparcie mialy ze soba zdrowe dzieci. Pewnie zadna z nich nie wie jak to jest opiekowac sie kims z powaznymi wadami genetycznymi inaczej by tam nie staly.

Patrz co prolifeowcy zrobili w sprawie zgwalconej 14latki kilka lat temu. Upublicznili jej dane osobiste na frondzie i stado oszolomow za nia biegalo od szpitala do szpitala. Normalne to jest Twoim zdaniem?

Jak mozna tak komus zycie zatruwac w imie swoich religijnych pogladow?

Cytat:
Nie zadni zdrowo myslacy ludzie, lekarz ma takie samo prawo do nie wykonywania aborcji, co kobieta w tym przypadku do jej dostania. To nie powinien byc jego obowiazek szukac jej lekarza, ktory zabieg wykona, skoro panstwo daje jej to prawo, to NFZ powinien byc w stanie udzielic takich informacji, to bylby objaw zdrowego myslenia dopiero.
Jezeli nie chce wykonac zabiego to wedlug prawa musi wskazac lekarza lub spital, ktory taki zabieg wykona. Zlamal prawo, przeciagal procedury, klamal rodzicom tylko dla wlasnego komfortu psychiznego.

Moze dla Ciebie jest normalne skazywac kogos na cierpienie ale nie dla mnie.

Cytat:
A jakie ludzie mieli mozliwosci zmieniania jakichkolwiek praw za komuny? Piszesz to jakby nie siedziala przy wladzy komunistyczna junta zarzadzana z Moskwy, tylko obywatele mogli wybierac przedstawicieli i zmienia prawo
i ktos wtedy kobiety sila na aborcje wysylal? i byl tylko jeden lekarz ginekolog na cala placowke szpitala?

Cytat:
No i wracamy do tego, jak ktos chce lamac prawa innych (w tym przypadku lekarzy), pod pozorem respektowania prawa
Wiec jak ja czekam np. 3 tyg na, powiedzmy tabletki i ich nie dostaje bo lekarz mysli, ze do piekla (sic) pojdzie przez to, to ok ze musze od poczatku stac w kolejce i brac znowu wolne w pracy, itd?

Nikt im nie kaze robic nic wbrew sobie ale niech to sie nie zdarza w placowkach publicznych. Niech to robia w gabinetach prywatnych lub szpitalach katolickich oplacanych z kasy Watykanu.

Cytat:
Powaznie myslisz, ze przecietna pacjentka zna wierzenia i wybory personalne lekarza do ktorego dostala skierowanie? I ze ma jakikolwiek wplyw na to do kogo zostanie wyslana. Czytalam raport o dr Chazanie i co mnei zszokowalo najbardziej to to jak krotka jego pamiec jest: "nie wiem", "nie pamietam", "moze". Dosc przerazajace jest, ze dyrektor placowki i lekarz ma takie klopoty z pamiecia.

Wklejam fragment wywiadu z poszkodowanymi rodzicami.

Cytat:
Na komisji w izbie lekarskiej pytali mnie, czy znałam poglądy profesora, czy słyszałam o nim. Nie słyszałam. Tak jak nie znam życiorysów i poglądów dyrektorów innych szpitali. Ja nawet nie wiedziałam, że on jest czynnym lekarzem. Byłam przekonana, że pełni po prostu funkcję dyrektora. O jego poglądach dowiedzieliśmy się z odmowy wykonania aborcji. Widziałam go dwa razy – 14 i 16 kwietnia – i nigdy więcej nie miałam z nim kontaktu. (...)
Kiedy z nim rozmawiałam, nie był w kitlu, tylko w cywilnych ubraniach. Nie badał mnie. Byłam przekonana, że ta rozmowa z nim jest formalnością, że dyrektor szpitala chce się upewnić, iż nie byłam namawiana przez lekarzy i że jestem stuprocentowo przekonana. Przecież ja przyjechałam na tę rozmowę z torbą, byłam gotowa na przyjęcie do szpitala i na przerwanie ciąży. W trakcie rozmowy okazało się, że to nie jest formalność. Na początku usłyszałam, że moja ustna i pisemna prośba o przerwanie ciąży mają taką samą wagę. Kiedy do niego przyszłam, wiedział doskonale, jaka jest moja ustna prośba, teraz kłamie, że dowiedział się o moim istnieniu dopiero 14 kwietnia. Wiem, że gdybym ja tego pisma nie napisała, to prof. Chazan by mi nie odpowiedział i dzisiaj pewnie nie byłoby żadnej sprawy, dalej oszukiwałby kobiety, manipulował nimi.

I'm so glamorous, I piss glitter!

Edytowane przez szien
Czas edycji: 2014-07-28 o 10:30
szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-28, 12:18   #350
abdomen robotnika syfona
Raczkowanie

Cytat:
Pewnie byś go tak nie broniła jakbyś była na miejscu tej kobiety.
Ja tylko uważam, że chamówą jest wymagać od lekarza aborcji, podczas gdy on nie chce tego zrobić. Dla niektórych to zabieg taki jak wszystkie inne, ale dla niektórych jest to równoważne z zabiciem niewinnego człowieka (wszystko jednego jakiego - zdrowego, chorego, dla nich to bez różnicy. człowiek to człowiek).

Cytat:
A czemu nie mówisz nic o tym, że zgodnie z prawem powinien wskazać innego lekarza?
Chazan powiedział, że nie ma takiej osoby, którą by mógł wskazać. Więc jak nie ma to nie podał. Dlaczego pacjentka nie szukała jakiegoś lekarza na własną rękę skoro jej tak zależało na tej aborcji? Dostała odmowę i nie wiadomo na co czekała.

Cytat:
Miłość do drugiego człowieka nie przejawia się jednak ani w Twoich postach ani w zachowaniu zwolenników Chazana, bo zarówno Ty jak i oni, obwiniacie niczemu niewinną kobietę za to, co spotkało Chazana. Kolejny przejaw zaślepienia i ograniczenia.
Chciała dziecko to teraz niech ponosi konsekwencje. Nic nie zagrażało życiu kobiety, chodziło jedynie o jej wygodę, żeby pozbyć się ciężaru (dziecko jest ble, więc do śmieci z nim bo żadnego pożytku z niego nie będzie). Niech się pozbywa, ale u takiego lekarza, który wyrazi chęć.

Cytat:
czy Ty nie rozumiesz, że pacjent NIE MUSI ZNAĆ POGLĄDÓW LEKARZA, DO KTÓREGO SIĘ ZGŁASZA? Czy to jest to jasnej anielki jakiś nowy wymóg, obowiązek narzucony przez NFZ pacjentom?! Za co niby jeszcze oskarżysz tę kobietę? Na prawdę sądzisz, że to co się stało było jej winą? Może jeszcze napisz, że bóg ją pokarał chorym dzieckiem za jej grzechy. To będzie takie bardzo w twoim stylu.
Ale jak tam poszła to poznała. Nie wierzę, że nie było czasu na szukanie kogoś innego.

Cytat:

ad4. Tak wina po stronie rodziców, czy ty wiesz co to znaczy chore dziecko? wątpie takim teoretykom łatwo jest pisac bzdury w necie
Ja tylko twierdzę, że życie jest nieprzewidywalne i czasem trzeba ponosić dziwne konsekwencje. To dziecko byłoby dla rodziców kulą u nogi, więc postanowili się go pozbyć zawczasu. Ich decyzja, ale skoro mają takie wymagania to niech znajdą lekarza, który się tego chętnie podejmie.

Cytat:
ad5. miłość do bliźniego, taka bardzo katolicka, cóż inkwizytorzy też działąli dla dobra ludzi
Naprawdę uważasz to za udany argument? Przecież to nie ma nic do rzeczy. A inkwizycja nie była taka głupia jak się może ludziom wydawać.

Cytat:
ad6. teraz piszesz sobie że trzymasz się z daleka od kościałą jak padło hasło pedofilia, cóż można pogwałcić, pozabijac i poskrobać byle ładnie powiedzieć ze się żałuje i działąć medialnie.
Tu też jakieś dodatki niezwiązane z tematem.

Cytat:
BTW twierdzisz ze chciałąbyć takie dziecko urodzić i pochować, ok ale czemu uważasz siebie za lepszą od całej ludzkości i od kobiety co rodziła de facto martwe dziecko? Dlaczego żądasz wyboru!! wyboru i możliwości porodu w momencie kiedy zabraniasz tego innym?? W niby czym jesteś lepsza od milionów innych kobiet którym zabraniasz wyboru ?
Nie napisałam, że twierdzę, że chciałabym w takiej sytuacji urodzić, podałam różne rozwiązania, które bym pewnie rozważała. Ja nikomu niczego nie zabraniam. Tylko chciałabym, żeby nie było takiej sytuacji, że katolik jest zmuszany do przeprowadzenia aborcji bo to pewnie masakra dla takiego wierzącego lekarza. Chazan zadecydował za całą placówkę bo pewnie czuł się odpowiedzialny za szpital i może samo zezwolenie na aborcję w tym szpitalu (mimo ze wykonywałby ją ktoś inny) byłoby dla niego nie do przyjęcia bo czułby się współwinnym. Jeśli złamał prawo to odpowie za swoje czyny i tyle.

Wszędzie ta cierpiąca kobieta i cierpiąca kobieta. Wiadomo, że cierpiąca bo raczej wesoła historia to nie była. Tylko że nie wiadomo co by z tą kobietą było jakby usunęła ciążę - może by jej się w głowie poprzestawiało z powodu jakiejś traumy. Ja nie jestem przekonana czy ta aborcja byłaby naprawdę takim wybawieniem jak się o niej pisze.
Stary 2014-07-28, 12:30   #351
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

Chciała dziecko to teraz niech ponosi konsekwencje. Nic nie zagrażało życiu kobiety, chodziło jedynie o jej wygodę, żeby pozbyć się ciężaru (dziecko jest ble, więc do śmieci z nim bo żadnego pożytku z niego nie będzie). Niech się pozbywa, ale u takiego lekarza, który wyrazi chęć.
Ciarki mnie przeszły. Sadyzm w czystej postaci, ach nie tożto to miłosierdzie i miłośc do bliźniego.

Cytat:

Ja tylko twierdzę, że życie jest nieprzewidywalne i czasem trzeba ponosić dziwne konsekwencje. To dziecko byłoby dla rodziców kulą u nogi, więc postanowili się go pozbyć zawczasu. Ich decyzja, ale skoro mają takie wymagania to niech znajdą lekarza, który się tego chętnie podejmie.
Dziecko zmarło. O jakiej kuli u nogi opowiadasz?
A z resztą dziecko mocno upośledzone którego nie chcą rodzice jest szybciutko adoptowane przez chazanowatych. Prawda?

Cytat:
Naprawdę uważasz to za udany argument? Przecież to nie ma nic do rzeczy. A inkwizycja nie była taka głupia jak się może ludziom wydawać.
No nie była głup[ia palono przeciwników politycznych, gwałcono te ładne kobiety i torturowano zielarki. Czyli wszystko zgodnie z planem żeby kosciół był silny i bogaty i rządził ciemnym ludem.

Cytat:
Nie napisałam, że twierdzę, że chciałabym w takiej sytuacji urodzić, podałam różne rozwiązania, które bym pewnie rozważała. Ja nikomu niczego nie zabraniam. Tylko chciałabym, żeby nie było takiej sytuacji, że katolik jest zmuszany do przeprowadzenia aborcji bo to pewnie masakra dla takiego wierzącego lekarza. Chazan zadecydował za całą placówkę bo pewnie czuł się odpowiedzialny za szpital i może samo zezwolenie na aborcję w tym szpitalu (mimo ze wykonywałby ją ktoś inny) byłoby dla niego nie do przyjęcia bo czułby się współwinnym. Jeśli złamał prawo to odpowie za swoje czyny i tyle.
Ach tak to teraz dochodzi opcja tego że tobie wolno dokanać w tym przypadku aborcji, bo to twoja sprawa, ale tej kobiecie tego zabraniasz.
I nie on nie odpowie za swoje czyny, Polska jest krajem bezprawia gdzie rządzi pieniądz i czarna mafia.

Cytat:
Wszędzie ta cierpiąca kobieta i cierpiąca kobieta. Wiadomo, że cierpiąca bo raczej wesoła historia to nie była. Tylko że nie wiadomo co by z tą kobietą było jakby usunęła ciążę - może by jej się w głowie poprzestawiało z powodu jakiejś traumy. Ja nie jestem przekonana czy ta aborcja byłaby naprawdę takim wybawieniem jak się o niej pisze.
Tak wszędzie cierpiąca kobieta. Kobieta to człowiek a nie męska seksualna zabawka i inkubator, ale człowiek. Urodziłą dziecko na widok którego ci "obrońcy życia" patrzeć nie mogą, a ciemny lud by ją najchętniej zlinczował.

Czy aborcja byłaby mniejszym złem- najprawdopodobniej tak.
Stary 2014-07-28, 12:38   #352
zakonna
Naczelna Nastolatka

kto jeszcze nie czytał tej rozmowy to niech przeczyta, ojciec dziecka już po jego śmierci
http://wiadomosci.onet.pl/prasa/juz-tylko-placz/3d70r
Stary 2014-07-28, 12:40   #353
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tylko uważam, że chamówą jest wymagać od lekarza aborcji, podczas gdy on nie chce tego zrobić. Dla niektórych to zabieg taki jak wszystkie inne, ale dla niektórych jest to równoważne z zabiciem niewinnego człowieka (wszystko jednego jakiego - zdrowego, chorego, dla nich to bez różnicy. człowiek to człowiek).
Nikt niczego od niego nie wymaga. On nie chciał i nie musiał tej aborcji przeprowadzać, powinien skierować pacjentkę do innego lekarza czy szpitala. Tymczasem celowo przeciągnął sprawę.
Cytat:
Ale jak tam poszła to poznała. Nie wierzę, że nie było czasu na szukanie kogoś innego.
Zapoznaj się z historią tej kobiety i tym, co mówił jej Chazan oraz w jaki sposób z nią postąpił, bo chyba o tym nie wiesz.
Cytat:

Dziecko nie miało szans przeżycia dłużej niż kilka dni. Było źle rozwinięte, z wieloma wadami. Aborcja w takim przypadku była medycznie wskazana. Nie wiesz czy rodzice chcieli się "pozbyć dziecka", w ogóle piszesz ciągle o nich i o matce jak o diabłach wcielonych, a tak na prawdę nie wiesz co przeżyli ani jacy są i jaki ta sytuacja miała na nich wpływ. Kolejny objaw kato-zamroczenia umysłowego? Nie znasz takiego uczucia jak EMPATIA? Nie jesteś w stanie wczuć się w sytuację drugiego człowieka?
Cytat:
Tylko chciałabym, żeby nie było takiej sytuacji, że katolik jest zmuszany do przeprowadzenia aborcji bo to pewnie masakra dla takiego wierzącego lekarza.
Piszesz to po raz kolejny, ale niby kto i kiedy go zmuszał?
Cytat:
Chazan zadecydował za całą placówkę bo pewnie czuł się odpowiedzialny za szpital i może samo zezwolenie na aborcję w tym szpitalu (mimo ze wykonywałby ją ktoś inny) byłoby dla niego nie do przyjęcia bo czułby się współwinnym.
Nie miał prawa decydować za cały szpital
Cytat:
Jeśli złamał prawo to odpowie za swoje czyny i tyle.
Nie "jeśli" tylko ZŁAMAŁ prawo. Ty chyba niewiele wiesz o tej sprawie? Bo czasami piszesz tak, jakbyś nie miała pojęcia o czym się wypowiadasz.
Cytat:
A myślisz, że urodzenie chorego, nieprawidłowo rozwiniętego dziecka nie mogło być traumą?
I rozumiem, że wg Ciebie bardziej cierpiący jest Chazan?
Stary 2014-07-28, 12:56   #354
abdomen robotnika syfona
Raczkowanie

Cytat:

Dziecko zmarło. O jakiej kuli u nogi opowiadasz?
No więc chyba wszystko poszło po myśli rodziców skoro pozbyli się owej kuli.

Cytat:
A z resztą dziecko mocno upośledzone którego nie chcą rodzice jest szybciutko adoptowane przez chazanowatych. Prawda?
Rodzice się zdecydowali na dziecko, więc niech się zachowują jak dorośli, a nie najchętniej by komuś to dziecko podrzucili - najlepiej katolikowi, a jak ten nie przyjmie dziecka to zaraz wielki najazd, że katolicy są tak naprawdę źli. Ja nie żądam od ludzi, żeby ponosili konsekwencje moich czynów.

Cytat:
Ach tak to teraz dochodzi opcja tego że tobie wolno dokanać w tym przypadku aborcji, bo to twoja sprawa, ale tej kobiecie tego zabraniasz.
O mamo, gdzie to wyczytałaś?
Jeśli tak zrozumiałaś to spróbuję użyć przystępniejszych dla Twojego sposobu myślenia sformułowań.
Jeśli kobieta znajdzie takiego lekarza, który się chce podjąć zadania to niech sobie usuwa wszystkie ciąże po kolei. Mnie nic do tego. Ale zmuszanie lekarza katolika do takiego czynu jest dla mnie niesprawiedliwe. I o tym w kółko piszę. Jak nie rozumiesz to już nie odpisuj bo staniesz się męcząca i sprawisz wrażenie głupiej jak but z lewej nogi.

Cytat:
I nie on nie odpowie za swoje czyny, Polska jest krajem bezprawia gdzie rządzi pieniądz i czarna mafia.
Każdy wie, że w Polsce to jest tak naprawdę gówno, a nie prawo.
Stary 2014-07-28, 12:58   #355
zakonna
Naczelna Nastolatka

czytałaś rozmowę z linku, który podałam?
Stary 2014-07-28, 13:07   #356
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
No więc chyba wszystko poszło po myśli rodziców skoro pozbyli się owej kuli.
Cytat:
Rodzice się zdecydowali na dziecko, więc niech się zachowują jak dorośli, a nie najchętniej by komuś to dziecko podrzucili - najlepiej katolikowi, a jak ten nie przyjmie dziecka to zaraz wielki najazd, że katolicy są tak naprawdę źli. Ja nie żądam od ludzi, żeby ponosili konsekwencje moich czynów.
z kazdym swoim postem potwierdzasz swoje ograniczenie umysłowe i zaślepienie
Cytat:
Ale zmuszanie lekarza katolika do takiego czynu jest dla mnie niesprawiedliwe.
pytam się po raz kolejny - kto niby zmuszał Chazana do tej aborcji? No kto? I gdzie to niby wyczytałaś? ty w ogóle znasz szczegóły sprawy czy tylko tak sobie piszesz żeby popisać?
Stary 2014-07-28, 13:13   #357
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:

GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 13:20   #358
abdomen robotnika syfona
Raczkowanie

Cytat:
Nikt niczego od niego nie wymaga. On nie chciał i nie musiał tej aborcji przeprowadzać, powinien skierować pacjentkę do innego lekarza czy szpitala. Tymczasem celowo przeciągnął sprawę.
Zapoznaj się z historią tej kobiety i tym, co mówił jej Chazan oraz w jaki sposób z nią postąpił, bo chyba o tym nie wiesz.
Ja znam wersję, że Chazan szybko poinformował pacjentkę, że aborcji nie wykona (mówił w wywiadach, że nie było zwlekania z decyzją), a jej zdaniem lekarz przeciągał sprawę. Chazan nie podał nazwiska innego lekarza bo jak twierdził nie umie wskazać takiej osoby. Ja bym na miejscu tej kobiety szukała innego lekarza. Nie wierzę, że to takie trudne.

Cytat:
Dziecko nie miało szans przeżycia dłużej niż kilka dni. Było źle rozwinięte, z wieloma wadami. Aborcja w takim przypadku była medycznie wskazana. Nie wiesz czy rodzice chcieli się "pozbyć dziecka", w ogóle piszesz ciągle o nich i o matce jak o diabłach wcielonych, a tak na prawdę nie wiesz co przeżyli ani jacy są i jaki ta sytuacja miała na nich wpływ. Kolejny objaw kato-zamroczenia umysłowego? Nie znasz takiego uczucia jak EMPATIA? Nie jesteś w stanie wczuć się w sytuację drugiego człowieka?
Właśnie wczuwam się w sytuację drugiej osoby. Osoby, której sumienie nie pozwoliło na zrobienie czegoś.

Cytat:

A myślisz, że urodzenie chorego, nieprawidłowo rozwiniętego dziecka nie mogło być traumą?
Mogło być, ale aborcja też mogła być. I nie wiem, czy ktoś umie ocenić co by było cięższym przeżyciem.

Cytat:
I rozumiem, że wg Ciebie bardziej cierpiący jest Chazan?
Według mnie Chazan został postawiony w nieciekawej sytuacji. A rodzice dziecka mieli pecha, że wykryto u ich dziecka takie wady. Trafili na lekarza katolika, który nie chciał wykonać aborcji, która miała być ulżeniem w cierpieniach, ale tak naprawdę nie wiadomo jaki byłby jej skutek.
Stary 2014-07-28, 13:24   #359
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tobie to się wszystko wydaje, myślisz i sądzisz. A może byś tak, do jasnej anielki, przeczytała rozmowę z matką tego dziecka i z ojcem, są dostępne w sieci artykuły z wywiadami. I może byś raport pokontrolny przeczytała. Bo twoje "myślę" i "wydaję mi się" nie zmieni magicznie faktów i odczuć osób bezpośrednio zaangażowanych w to nieszczęście.
Stary 2014-07-28, 13:32   #360
abdomen robotnika syfona
Raczkowanie

Cytat:
z kazdym swoim postem potwierdzasz swoje ograniczenie umysłowe i zaślepienie
pytam się po raz kolejny - kto niby zmuszał Chazana do tej aborcji? No kto? I gdzie to niby wyczytałaś? ty w ogóle znasz szczegóły sprawy czy tylko tak sobie piszesz żeby popisać?
Sama sytuacja była taka, że oczekiwało się od tego lekarza, że postąpi wbrew własnej woli. Czy sam by przeprowadził aborcję, czy wskazałby kogoś innego to przyczyniłby się do wykonania tego zabiegu. A na to mu nie pozwalało sumienie lekarza katolika.

Piszesz o moim rzekomym ograniczeniu umysłowym, a sama prowadzisz rozmowę na niskim poziomie, używając obraźliwych słów. Także nie mam czasu na rozmowy z Tobą. Twoja niska kultura osobista mnie zniechęciła.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości