Styczniowe mamusie 2015, cz. II - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-30, 10:55   #2641
alb
Zadomowienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. II

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
fajne mialas zakupy i jak tanio ja sie zastanawiam nad kupnem getrow z dodatkowym pasem w H&M ale mam jeszcze czas bo nosze normalne ubrania tylko jak siedze to odpinam guzik
Leginsy z H&M mają "obszerny" ten dodatkowy pas, więc jak nie masz brzucha to nie będą Ci pasowały... Ale zawsze możesz jechać przymierzyć
Cytat:
Napisane przez Karoloo Pokaż wiadomość
Hej

Juz jestem po wizycie. Wszystko jest ok jedynie mam anemie i przepisał mi zelazo dodatkowo pregna plus i w aptece zostawilam 62 zl ku mojemu zaskoczeniu mialam robione USG i widzialam dzidziora nie mowil jaka plec a ja newet sie nie zapytalam dostalam skierowanie na prenatalne więc sie tam wszystkiego dowiem :-D

Trzymam za wszystkie wizyty
Masz pregnę plus i dodatkowo żelazo? Ja mam na razie tylko pregna plus i wyniki mi się poprawiły bo tam też jest żelazo...
alb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:56   #2642
dusiolka
Zakorzenienie

Charliss: droga jest bardzo dobra i dojazd to godzinka,nieraz nawet niecała do samego miasta a potem jeszcze do szpitala. Blisko mam same niezbyt szpitale..;/
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:56   #2643
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Hej

Juz jestem po wizycie. Wszystko jest ok jedynie mam anemie i przepisał mi zelazo dodatkowo pregna plus i w aptece zostawilam 62 zl ku mojemu zaskoczeniu mialam robione USG i widzialam dzidziora nie mowil jaka plec a ja newet sie nie zapytalam dostalam skierowanie na prenatalne więc sie tam wszystkiego dowiem :-D

gratulacje
a jakie masz prenatalne? kiedy idziesz?
charliss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:58   #2644
dusiolka
Zakorzenienie

Karoloo: ja tez faszerowana jestem żelazem (tardyferon-fol) bo niestety wyniki hemoglobine,erytrocytów sie posypały..a w wit tez miałam żelazo i jakis rady nie dało moze dlatego ze żelazo trzeba godzinę przed posilki brac a wit zawsze po śniadanku łykam, no i w tych na rp większa dawka

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Ja cały czas bije sie z myślą czy iść na prenatalne czy nie;p
Stary 2014-07-30, 10:59   #2645
elvira44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Co do droZdzy to przeciez grzyby,warto tak zagrzybiac sobie organizm ?;p
Tez tak uważam. Znajomy miał kandydoze, straszna choroba.

http://www.suwaczek.pl/cache/556b2ed503.png
elvira44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:02   #2646
Brawurka_29
Zakorzenienie

Kciukacze za dzisiejsze wizyty !
Akrolowa dziekuje 💖

Ja wczoraj usnelam podczas Wojewódzkiego , a też chcialam Prawo Agaty obejrzeć

Lilijka a skad jesteś? Ustawka to raczej nie bo chuligani w ustronnych miejscach umawiają sie na "grzybobranie" ☺

Karoloo swietne wiesci

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

11.05.09 żegnaj kruszynko
17.03.10 żegnaj kruszynko
wrzesień 2010 znowu żegnamy kruszynkę
07.05.13 ciąża pozamaciczna
04.05.14 - II kreseczki
20.12.14 - pojawiła się na świecie!! nasz cud córeczka Hannah

Brawurka_29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:02   #2647
Karoloo
<3 <3 <3

Cytat:
Napisane przez alb Pokaż wiadomość
Leginsy z H&M mają "obszerny" ten dodatkowy pas, więc jak nie masz brzucha to nie będą Ci pasowały... Ale zawsze możesz jechać przymierzyć

Masz pregnę plus i dodatkowo żelazo? Ja mam na razie tylko pregna plus i wyniki mi się poprawiły bo tam też jest żelazo...
chyba jednak jak dla mnie w pregnie jest za mala dawka zelaza zobaczymy jakie pozniej beda wyniki.
Cytat:
Napisane przez charliss Pokaż wiadomość
gratulacje
a jakie masz prenatalne? kiedy idziesz?
Prenatalne 18-22 tydz a pojde chyba gdzies za 3 tyg bo jade na urlop i nie wiem czy wczesniej uda mi sie zjechac.

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Karoloo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:04   #2648
charliss
Zadomowienie

a jak to jest z zelazem i lekami na tarczyce? bo podobno zlazo obniza wchlanianie tyroksyny i trzeba zmieniac dawke, tak mam na ulotce euthyroxu.
ja jeszcze nie biore bo wyniki ok ale co bedzie, zobaczymy...
charliss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:05   #2649
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allgoodthings Pokaż wiadomość
Martusia1499, nie jako gość to mój drożdże mnie obrzydzają, no i póki nie ma konkretnie napisane, że można pić, to wolę nie ryzykować.
Też myślałam, że to fotka przed i po

montanka ojeju jakie masz wielkie brzucho

teja na wolnym jest suuper jak masz takie mięśnie, to dobrze, brzuch będzie miał łatwiej wrócić do swoich rozmiarów po ciąży. Mi dopiero coś zaczyna widać, a leci 18 tc...

a dziewczyny z Pl, będziecie umawiały się na wizyty z położną? Oprócz gina. Znajoma mi mówiła, że teraz położna może też opiekować się ciężarną, ma jakiś cykl wizyt i potem po porodzie ta sama może przychodzić.
Tym się pocieszam ja taka sportowa dziewczyna jestem, a lata treningów jak się okazuje pozostawiły po sobie ślady
Stary 2014-07-30, 11:07   #2650
dusiolka
Zakorzenienie

Jak któraś ma ochotę to dodałam zdj do klubu swojej facjat tak na 10min;p nie dodałam w watku tylko trzeba kliknąć w klubie "pokaz zdj"
Stary 2014-07-30, 11:08   #2651
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym zwolnieniem z obowiązku świadczenia pracy to działa tak, że siedzisz w domu a oni Ci płacą tak jak byś była w pracy. Dla pracodawcy to duży koszt, więc na pewno jest im na rękę żebyś wzięła L4 bo wtedy to ZUS płaci.

Moja koleżanka miała taki mały brzuszek, nawet położna się jej kiedyś zapytała, czy na pewno wszystko ok z dzieckiem i wszyscy myśleli że urodzi maleństwo a córeczka miała chyba 56 cm i 3,5 kg wagi więc kruszynką nie była a poród miała lekki i szybki czasem tak się dziecko układa... Ja dużo ćwiczyłam przed ciążą i też liczyłam na to, że mnie tak nie wybrzuszy, ale jednak w drugiej ciąży mięśnie już nie są tak sprawne... Bałam się też, że dużo przytyję jak przestanę ćwiczyć, ale nawet nie ma tragedii - jakieś 3 kg na plusie do tej pory, ale pewnie ubyło mięśni a przybyło tłuszczu od września planuję się zapisać na zajęcia na basenie dla ciężarnych żeby nie sflaczeć już zupełnie
Basen jest na mojej liście rzeczy do zrobienia na wolnym
Stary 2014-07-30, 11:09   #2652
alb
Zadomowienie

Cytat:
chyba jednak jak dla mnie w pregnie jest za mala dawka zelaza zobaczymy jakie pozniej beda wyniki.

Prenatalne 18-22 tydz a pojde chyba gdzies za 3 tyg bo jade na urlop i nie wiem czy wczesniej uda mi sie zjechac.
Może miałaś większe niedobory, a poza tym jesteś bardziej "zaawansowana" w ciąży, więc też żelaza pewnie trzeba więcej Ja w poprzedniej ciąży brałam tardyferon, ale w witaminach nie miałam wtedy żelaza... I chyba witamina C poprawia wchłanianie żelaza, a herbata i kawa ograniczają, więc trzeba uważać czym się popija leki
Stary 2014-07-30, 11:10   #2653
Karoloo
<3 <3 <3

Cytat:
a jak to jest z zelazem i lekami na tarczyce? bo podobno zlazo obniza wchlanianie tyroksyny i trzeba zmieniac dawke, tak mam na ulotce euthyroxu.
ja jeszcze nie biore bo wyniki ok ale co bedzie, zobaczymy...
Osz to nie wiem biore i zelazo i euthyrox wizyte mam jakos za miesiąc to zobacze po wynikach jak bedzie. Dawki nie mam za duzej bo:
- pn- pt 25 ug
- weekend 32,5 ug
Cytat:
Napisane przez teja1 Pokaż wiadomość
Tym się pocieszam ja taka sportowa dziewczyna jestem, a lata treningów jak się okazuje pozostawiły po sobie ślady
A co trenowalas ja pilke reczna

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Stary 2014-07-30, 11:11   #2654
dusiolka
Zakorzenienie

Alb: kwas foliowy poprawia wchłanianie żelaza
Stary 2014-07-30, 11:13   #2655
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:
Hej

Suuuper, że wszystko dobrze mam nadzieję, że teraz już wyniki się poprawią. No niestety, wszystkie te witaminki do najtańszych nie należą...
akrolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:17   #2656
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Osz to nie wiem biore i zelazo i euthyrox wizyte mam jakos za miesiąc to zobacze po wynikach jak bedzie. Dawki nie mam za duzej bo:
- pn- pt 25 ug
- weekend 32,5 ug

A co trenowalas ja pilke reczna
Siatkówkę od 6 roku życia, potem grałam w kosza jeszcze i przez kilka lat trenowałam lekkoatletykę, głównie dłuższe biegi

Dobra spadam na spotkanie z szefem, napiszę później co i jak.
Stary 2014-07-30, 11:18   #2657
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:
a jakościowo są ok? jesteś w posiadaniu takowych?
Stary 2014-07-30, 11:24   #2658
alb
Zadomowienie

Cytat:
Alb: kwas foliowy poprawia wchłanianie żelaza
No to kwas foliowy też jest w moich witaminkach więc łykam razem Ale raczej nie zwracam uwagi na to czym popijam, więc może być różnie, ale na razie wyniki są ok więc nie mam powodu do zmartwień A na obiad burger wołowy z kapustą kiszoną więc i żelazo i witamina C i kwas foliowy

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez akrolowa Pokaż wiadomość
a jakościowo są ok? jesteś w posiadaniu takowych?
Mam takie czarne, nie są zupełnie kryjące a prałam je dopiero dwa razy więc ciężko mi określić jakość. Ale ja lubię ciuchy ciążowe z H&M i tylko takie kupuję Mam granatowe i beżowe chinosy, leginsy, koszulę ciążową taką dłuższą jak tunika, sukienkę, treginsy, jeansy (dostałam od bratowej) i topy bez rękawów z wszystkiego jestem bardzo zadowolona a najbardziej to z chinosów
Stary 2014-07-30, 11:25   #2659
Szczeperka
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej

No to super że widziałaś dziecko Ja też dziś zobaczę i co więcej po raz pierwszy biorę na wizytę męża :P

Ignaś 11.03.2016
Szczeperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:33   #2660
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Dzień dobry

Znów was nie nadrobię

Strasznie się martwiłam tym uderzeniem w brzuch, ale wieczorem dzidziol szalał i dzisiaj rano też dawał znaki, więc chyba wszystko ok, tzn mam nadzieje

Za to dziś zamiast bólu głowy obudziła mnie jakas rewolucja żołądkowa, a teraz bolą mnie strasznie plecy, tzn tak bardziej prawy boczek

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:50   #2661
dusiolka
Zakorzenienie

Juz wykasowalam jak cos
Stary 2014-07-30, 11:50   #2662
Martusia1499
Rozeznanie

Cytat:
Co do droZdzy to przeciez grzyby,warto tak zagrzybiac sobie organizm ?;p
Spokojnie, właśnie chodzi o to, że są one zabijane poprzez zalanie wrzątkiem i zostają te nieszkodliwe witaminy. Nie znam się na tym więc nie wytłumaczę, ale miałam te same obawy i znajoma, która studiuje chemię mi to tłumaczyła

Cytat:
Jak któraś ma ochotę to dodałam zdj do klubu swojej facjat tak na 10min;p nie dodałam w watku tylko trzeba kliknąć w klubie "pokaz zdj"
Kurczę no ! A mnie nie ma jeszcze, nie usuwaj tak szybko

Cytat:
Napisane przez Montanka Pokaż wiadomość
Bry. Wody nie ma Ciekawe, do której. Nie ma to, jak na wiosce

Co hodujesz?

Mój balonik
Ja natomiast borykam się ciągle z brakiem prądu
Mam koty brytyjskie i szczurki ratlerki ale to działka babci, bo jakoś wolę kociaki
O, faktycznie BALONIK

Cytat:
Nie miałam do tej pory doświadczenia w tym temacie

Sory za syf w tle, ale się właśnie zabieram za prasowanie więc w tle sterta ciuchów rano nie mam wcale brzucha... Poza tym, że powoli znika mi talia to maluch się głęboko chowa...
No, no, jaka figura !

Cytat:

ja tez bym nie wrzucila tak tu publicznie ze tak powiem a w klubie mnie nie ma
Ja wrzucam i po czasie usuwam, poza tym to tylko brzuszek

Cytat:
Napisane przez allgoodthings Pokaż wiadomość
Martusia1499, nie jako gość to mój drożdże mnie obrzydzają, no i póki nie ma konkretnie napisane, że można pić, to wolę nie ryzykować.
Też myślałam, że to fotka przed i po
A chciałaś brać ślub w ciąży czy tak wyszło ? ja bym się chyba nie odważyła
Stary 2014-07-30, 11:52   #2663
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
.
widzialam ze ten pas dosyc duzy ale nie chcialo mi sie przymierzyc nawet po to by ogolnie zobaczyc jak to wyglada, na jesien takie getry beda juz dobre
Stary 2014-07-30, 11:55   #2664
Montanka
Rozeznanie

No jest brzuszek spory, ale to zdjęcie z wieczoru. Rano taki nie jest. Rosnie w ciągu dnia. W poprzedniej ciązy miałam ogromny brzuch, a dotrwałam tylko do 36 tygodnia. Nie wiem, jakby wyglądał, gdybym dotrwała do końca.
Mam słabe mieśnie, mocno rościągnięte podczas pierwszej ciązy. Nie ćwiczyłam po ciązy, brzuch sam sie wstapił i był jędrny, ale mięśnie słabe.

Cytat:
Mogę nawet do internisty iść, ale nie wiem co mam powiedzieć, bo NIC mi nie dolega...

Lekarz nie musi wypisać l4 jak nie ma podstaw, kodeks pracy mówi tylko tyle, ze jeżeli pracodawca nie może zapewnić kobiecie w ciąży odpowiednich warunków pracy to musi ją zwolnić z obowiązku świadczenia usług/wykonywania pracy, a zapłacić jakby pracę wykonywała. Nigdy się w to nie zagłębiałam, nie do końca rozumiem jak to działa :/

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Zaraz Ci pokazę mój brak brzucha...
Ja tam bym siedziała w domu, jak mnie nie chcą w pracy A na l4 nie poszłabum, gdybym miała na tym stracić.
Cytat:
Nie miałam do tej pory doświadczenia w tym temacie

Sory za syf w tle, ale się właśnie zabieram za prasowanie więc w tle sterta ciuchów rano nie mam wcale brzucha... Poza tym, że powoli znika mi talia to maluch się głęboko chowa...
rany, kobieto szczypiorku!
Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Wlasnie ogladam ciuszki dla maluszkow i zobaczylam ze sa tez w rozmiarze 32, 38, 44... takie malenstwa
Ja miałam dziś kiepski sen i obudziłam sie cała zgrzana. Śniło mi się, że w hm oglądałam ciuszki i pokazywałam męzowi ubranka, jak dla lalek i zastanawiałam się, co to, potem dojrzałam rozmiar 30 Nie wiem, czy takie sa, ale tą trzydziestke mam przed oczami. To chyba przez to, że ciągle mysle o tej szyjce. Mój syn urodził sie miesiąc wczesniej i boję, że sytuacja sie powtórzy, abo bedzie gorsza
Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
wiem, że to straszne ale nie ma ludzi którzy są nie do zastąpienia.
dlatego ja na czas ciąży wrzucam na luz, nie chcę później mieć pretensji do siebie, że poświeciłam siebie i ciąże nie wiadomo w imię czego. dlatego dziś radośnie wolnym krokiem zjawiłam się w biurze na 10:00
no i słusznie
Cytat:
Hej

dobre wieści!
Cytat:
Napisane przez Szczeperka Pokaż wiadomość
No to super że widziałaś dziecko Ja też dziś zobaczę i co więcej po raz pierwszy biorę na wizytę męża :P
męzu sie napatrzy
Cytat:
Napisane przez ma.ko Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Znów was nie nadrobię

Strasznie się martwiłam tym uderzeniem w brzuch, ale wieczorem dzidziol szalał i dzisiaj rano też dawał znaki, więc chyba wszystko ok, tzn mam nadzieje

Za to dziś zamiast bólu głowy obudziła mnie jakas rewolucja żołądkowa, a teraz bolą mnie strasznie plecy, tzn tak bardziej prawy boczek
ja to zawsze mówię, że jak nie urok to sracz... Trzymaj sie kobieto i odpoczywaj.

Edytowane przez Montanka
Czas edycji: 2014-07-30 o 11:57
Montanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:57   #2665
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
Powodzenia
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:58   #2666
Kinqaa
Zakorzenienie

Zaraz was nadrobie.

Wiecie co dzisiaj się stało przez moją nieuwage?
Budze sie...a krolik zamiast bialy jest tęczowy myslalam, ze dzieciaka powiesze...

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 12:00   #2667
Karoloo
<3 <3 <3

Cytat:
Napisane przez Szczeperka Pokaż wiadomość
O jak fajnie maz sie na pewno wzruszy
Za wizyte
Cytat:
Siatkówkę od 6 roku życia, potem grałam w kosza jeszcze i przez kilka lat trenowałam lekkoatletykę, głównie dłuższe biegi

Wow to fajnie zdjecie sobie pozniej zobacze, bo jestem na kom

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Stary 2014-07-30, 12:00   #2668
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montanka Pokaż wiadomość

Ja miałam dziś kiepski sen i obudziłam sie cała zgrzana. Śniło mi się, że w hm oglądałam ciuszki i pokazywałam męzowi ubranka, jak dla lalek i zastanawiałam się, co to, potem dojrzałam rozmiar 30 Nie wiem, czy takie sa, ale tą trzydziestke mam przed oczami. To chyba przez to, że ciągle mysle o tej szyjce. Mój syn urodził sie miesiąc wczesniej i boję, że sytuacja sie powtórzy, abo bedzie gorsza
ale malas sen
mowi sie ze kazda ciaza jest inna
nie wiem czy to choc troszke cie pocieszy ale moja kolezanka w pierwszej ciazy musiala lezec bo by zbyt wczesnie urodzila a w kolejnej dziecko urodzilo sie po czasie
Stary 2014-07-30, 12:04   #2669
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ma.ko Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Znów was nie nadrobię

Skoro maluszek szaleje to u niego na pewno wszystko ok
Ja walczę na zmianę a to z zaparciami, a to z biegunką ale już się chyba przyzwyczaiłam

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
Koniecznie zdaj później relacje, mam nadzieję, że nie wytrąci Cię z równowagi!
Stary 2014-07-30, 12:04   #2670
bajlaga
Zadomowienie

Montanka super brzuchol

teja Ty chudzinko ale widać, że coś się tam już chce kształtować

simonee nigdy nie widziałam ciuszków w rozmiarze 32,38,44... najmniejsze 50 i były dla mnie mini mini, ojejj, jakoś mnie to przeraziło ;(

allgoodthings oo, Panna Młoda na naszym wątku

Karoloo ja widziałam ostatni raz bobo na USG 18.07 i mam wrażenie, że minął miesiąc! Chciałabym go oglądać dziennie... no i brawa za udaną wizytę, oby tak dalej!
Ja też przyjmuję Pregnę Plus, wiem że jest tam żelazo, oj tam, najwyżej będziesz mama z ŻELAZA

ma.ko na pewno z dzidzią wszystko ok ja czasami mam wrażenie, że czytam siebie, bóle głowy, rewolucje żoładkowe, bóle pleców... tak więc doskonale Cię rozumiem i łączę się w bólu

dusiolka nie załapałam się na zdjęcie Twojej facjatki

może jak dorwę aparat Tzta to też wrzucę zdjęcie ryjka, pośmiejemy się wszystkie
bajlaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości