|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią, cz. 18
Rwanie papieru toaletowego widziałam w "Rozmowach w toku" kilka lat temu (z 5-6 lat temu) . Zastanawiałam się wtedy jak muszą się czuć, kiedy okaże się, że narwali go za mało
|
|
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
Eh, w rozmowy w toku to ja już od paru lat nie wierzę
)
|
|
|
|
#1413 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Prawdziwy Żyd nie miewa sraczki w takie dni
![]() U mnie jest tylko 28 st o tej porze, umieram
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
#1414 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;47521935]Może pomyśleli, że Kaja Paschalska z Klanu. A nie Kayah.
![]() Napisz mi też. [/QUOTE]O, tez chce Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1416 |
|
Zakorzenienie
|
Mogę też prosić tego blogaska?
|
|
|
|
#1417 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1418 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Żydzi z odłamu haredim (ultraortodoksyjnego) muszą nawet kontrolować długość włosa na futrzanych kapeluszach i odrzucają wszystko co nowe (elektronikę np.), za to judaizm reformowany (najliczniejsza grupa w USA, tak btw) bywa znacznie bardziej postępowy i mniej rygorystyczny niż katolicyzm :P (znacznie mniej modlitw i rytuałów, kobiety zostają rabinami itd. zdarzają się malżeństwa jednopłciowe, ale to też zależy od synagogi, u koleżanki np. rabin jest gejem). Ba, istnieje odłam specjalnie dla niewierzących Żydów A to tylko trzy mocno odmienne, jest sporo pomiędzy.Żyd Żydowi i żydowi nierówny, tak samo jak chrześcijanin chrześcijaninowi
|
|
|
|
|
#1419 |
|
Zakorzenienie
|
nie przesadzajcie, akurat wtedy samo leci.
|
|
|
|
#1420 |
|
Zakorzenienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;47521594]Ciotka mi mowila, ze nowojorscy zydzi maja nawet swiatlo na fotokomorke zeby w szabas nie trudzic sie recznym wlaczaniem swiatla.[/QUOTE]
Prawda. A nawet jak się "przepracują" to nie spuszczają po sobie wody w toalecie, bo to też ciężka praca.
|
#1421 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1422 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1423 |
|
Zakorzenienie
|
chyba żyd jako naród a nie religia czy coś.. niew iem Xd
|
|
|
|
#1424 |
|
Konto usunięte
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;47522298]Co?
[/QUOTE]Żyd to kto inny niż żyd ;P żyd - wyznawca judaizmu jako religii, wiary, a Żyd - naród semicki z Palestyny (umownie i w absolutnej podstawie rozumienia tego przez naszą kulturę, tak naprawdę ciężko zdefiniować kto jest Żydem, a kto nie, to zbyt zróżnicowana grupa, a każdy odłam ma inny pogląd na to). Judaizm humanistyczny jest dla Żydów niewierzących, którzy czują sie silnie związani ze swoją tożsamością narodową, uznaje za najważniejszą kulturę i historią, a nie wiarę, no i nie są odłamem ateistycznym, tylko ignostyckim (nie twierdzą, ze Boga nie ma, tylko że nie warto się nad tym zastanawiać, bo i tak się tego nie dowiemy). Judaizm to nie określenie wiary, tylko całej kultury (zwyczajów, kuchnii itd.) Żydów
|
|
|
|
#1425 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie, wśród Żydów panuje mocne przywiązanie do tradycji, tu nie chodzi o religię, tylko zwyczaje, kulturę itd. Żyd porzucający religię niekoniecznie porzuca całą tę otoczkę.
Edytowane przez narcyzowa Czas edycji: 2014-07-30 o 22:19 |
|
|
|
#1426 |
|
O RLY?
|
Ja wiem, że świnia nieczysta itp.
Znajomy powiedział, że oni wierzą, iż nawet jak umyjesz garnek to bakterie z wieprzowego mięsa zostają na naczyniu. Chyba, że umyje się taki garnek czy patelnię siedem razy ziemią albo błotem i potem siedem razy spłucze wodą - wtedy jest ok. Koniec końców stwierdził, że jak przyjedzie do Polski kupi sobie patelnię i garnki a gdy skończy wakacje odda naczynia mi
|
|
|
|
#1427 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie ze marokanscy imigranci u mnie w pracy mieszkają tu po 10-15 lat a dalej ledwo mówią po hiszpańsku. Dziwi mnie też,że zamiast postawić miskę z wodą w miejscu pracy żeby dokonywać ablucji,chodzą do ogólnodostępnej łazienki i myją stopy w umywalce. To mnie wręcz obrzydza a nie dziwi.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
#1428 |
|
kobieta za ladą
|
dziwi mnie to
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ksia...aign=onetsg_fb i dziwi mnie to ze dziś jestem pierwszą piszącą na wątku
|
#1429 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A jezeli to szatan to jestem ciekawa jaka ma taryfe, "wszystkie darmowe smsy do ksiezy wykonujacych egzorcyzmy nad opetanymi"?
|
|
|
|
|
#1430 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie, że zadałam pytanie na wątku o kredycie studenckim i odpowiedziały mi nie dziewczyny, które pisały w wątku, tylko ekspert danego banku. Banku, którego nazwy nie wymienię, bo zauważyłam, że jak tylko padną magiczne literki w jakimś wątku to zjawia się on
"Zaromaniaczki" - ten bank często pobiera mi podwójnie pieniądze za zakupy na stronie stradivariusa . Abrakadabra i pojawia się ekspert, który prosi o kontakt na maila/bok/infolinię. Albo mają umowę z wizażem, albo nieźle przetrzepują internet.
|
|
|
|
#1431 |
|
Zakorzenienie
|
Pko bp? XD nie wiem
|
|
|
|
#1432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1433 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziwi mnie przekonanie, że facet na obiad musi mieć mięso. Innym obiadem się nie naje.
|
|
|
|
#1434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodam jeszcze: musi mieć tłuste mięso. Nie jakieś chude cycki z kurczaka. Golonka
|
|
#1435 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie, to jak kobiety wychowują swoich synów (oczywiście nie wszystkie na szczęście). Nic od nich nie wymagają, żadnej pomocy ani nic, bo to facet i uczą ich, że to kobieta ma harować jak wół, sprzątać, prać, prasować, gotować i bóg wie co jeszcze robić, a facet może sobie nic nie robić. I potem idzie taki w świat i zaczyna się konflikt, bo jego dziewczyna/narzeczona/żona nie zamierza zapierniczać jak debilka i chce żeby on jej pomagał, a on wtedy wielkie oczy i ale jak to, przecież ty jesteś kobietą, to twoja działka, ty to powinnaś robić nie ja
|
|
|
|
#1436 |
|
Konto usunięte
|
Mnie dziwi branie bułek w markecie bez woreczka. Tzn. już nie mówię o tym, żeby przy wybieraniu z pojemnika z bułkami zakładać woreczek na rękę albo rękawiczki, bo mało kto tak robi co mnie dziwi. Ale wczoraj w biedronce babka przede mną kładła bułki bez woreczka na taśmę przy kasie, potem ekspedientka podawała jej ją ręką. Czy tylko ja uważam, że to niehigieniczne?
|
|
|
|
#1437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1438 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47530282]Mnie dziwi branie bułek w markecie bez woreczka. Tzn. już nie mówię o tym, żeby przy wybieraniu z pojemnika z bułkami zakładać woreczek na rękę albo rękawiczki, bo mało kto tak robi co mnie dziwi. Ale wczoraj w biedronce babka przede mną kładła bułki bez woreczka na taśmę przy kasie, potem ekspedientka podawała jej ją ręką. Czy tylko ja uważam, że to niehigieniczne?
[/QUOTE]Ja zawsze zwracam komus uwage, ze bulki bierze sie rekawiczka lub przez woreczek. Tak samo dziwi mnie, ze ludzie biora pieczywo i nie przymykaja potem z powrotem tej klapki co jest np w Biedronce czy Lidlu. Wszystko pootwierane i schnie.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
#1439 |
|
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47530282]Mnie dziwi branie bułek w markecie bez woreczka. Tzn. już nie mówię o tym, żeby przy wybieraniu z pojemnika z bułkami zakładać woreczek na rękę albo rękawiczki, bo mało kto tak robi co mnie dziwi. Ale wczoraj w biedronce babka przede mną kładła bułki bez woreczka na taśmę przy kasie, potem ekspedientka podawała jej ją ręką. Czy tylko ja uważam, że to niehigieniczne?
[/QUOTE]Ostatnio widzialam jak facet wlozyl bulki luzem do koszyka, takiego do reki i tak samo luzem polozyl na tasme. Jak spojrzalam na ten koszyk...
|
|
|
|
#1440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.

)

Żydzi z odłamu haredim (ultraortodoksyjnego) muszą nawet kontrolować długość włosa na futrzanych kapeluszach i odrzucają wszystko co nowe (elektronikę np.), za to judaizm reformowany (najliczniejsza grupa w USA, tak btw) bywa znacznie bardziej postępowy i mniej rygorystyczny niż katolicyzm :P (znacznie mniej modlitw i rytuałów, kobiety zostają rabinami itd. zdarzają się malżeństwa jednopłciowe, ale to też zależy od synagogi, u koleżanki np. rabin jest gejem). Ba, istnieje odłam specjalnie dla niewierzących Żydów