|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Gdyby ktoś mógł polecić jakiegoś lekarza bardziej po lewej stronie Wisły, będę również wdzięczna
Edytowane przez cukrowa_wieszczka Czas edycji: 2014-07-24 o 12:05 |
|
|
|
|
#812 | |
|
Zakorzenienie
|
Ciśnienie u mnie też na każdej
Cytat:
Ja przy TSH= 2 ledwo żyję
|
|
|
|
|
#813 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zbadała mi też piersi ze względu na podwyższoną prolaktynę i zleciła usg, jak również usg tarczycy. Przyjrzała się też morfologii i zleciła badanie ferrytyny, bo prawdopodobnie mam niedobór żelaza. Ja nawet nie byłam nastawiona na takie szczegółowe badanie.Cytat:
poszłam jak po 2 latach miałam 3,03 i lekarka mi powiedziała, że już spokojnie mogłam wtedy przyjść. Ale wtedy też się lepiej czułam. Co nie zmienia faktu, że żałuję, że nie poszłam, wiele bym sobie oszczędziła "cierpienia" ![]() Laski, po jakim czasie czułyście poprawę samopoczucia biorąc hormon? Biorę ponad 2 tygodnie, niestety poprawa póki co niewielka... Idę wątek przetrzepać, pewnie było pisane, ale mimo wszystko pytam
|
||
|
|
|
#814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw niesamowity zastrzyk energii, a potem takie normalne samopoczucie i tak za każdym razem jak mam zwiększaną dawkę![]() Daj sobie czas. Możliwe, że będziesz potrzebowała większą dawkę E. lub po prostu organizm musi wskoczyć na nowe obroty
|
|
|
|
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
ja poprawe samopoczucia mialam po miesiacu brania euthyroxu, ale miewam hustawki, a teraz jak mi sie tsh pogorszylo w czerwcu to juz w ogole byla masakra-nie spalam dwa tygodnie
![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
#816 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#817 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no za tydzień zwiększam dawkę, później po 4 tyg. badanie i może znowu zwiększenie. Może i był zastrzyk energii, gdy ostatnio zwiększałam na 25, bo na początku dostałam kilka dni 12,5, ale miałam taki kocioł, że nie miałam czasu tego poczuć niestety są dni lepsze (przedwczoraj), gorsze (wczoraj) i takie pośrednie (dzisiaj), ale to też kwestia przespania całej nocy kot mnie czasami obudzi w środku nocy i mimo, że zaraz zasypiam dalej, to jednak odczuwam to w ciągu dnia ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#818 |
|
Zakorzenienie
|
tak, dawke sie podwaja z momentem zajscia w ciaze, poniewaz w pierwszym trymestrze tsh idzie bardzo do gory co jest normalne, wzrasta zapotrzebowanie na ten hormon, ktory odpowiada za powstawanie ukladu nerwowego i brak opozniej rozwojowych nowego organizmu
|
#819 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#821 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuję za odpowiedzi, tak własnie myślałam, ze tak będzie. Teraz nie wiem jakie mam wyniki, bo lekarz tutaj ich nie podaje tylko mówi, jest ok i tyle. Wkurzające szczególnie, że lubię mieć dokumentacje wszystkiego.
Jade teraz do PL to porobie badania
|
|
|
|
#822 |
|
Rozeznanie
|
A ja dzisiaj miałam pierwszą porządną wizytę u prywatnego lekarza
Zrobił mi usg tarczycy i stwierdził, że w sumie jest mała, ale nie widać, jakoby miałoby coś tam się dziać, więc niby szanse na jakieś nieprawidłowości są małe, ale i tak mam zrobić jeszcze krew i w przyszłym tygodniu do niego podskoczyć. Niby powinnam się cieszyć, że może walka z tarczycą mnie ominie, ale z drugiej strony, wolałabym przynajmniej wiedzieć, dlaczego mam takie objawy, a nie inne. Bądź co bądź, denerwujące jest ciągle to, że zasypiam nad ulubionymi książkami... >.< |
|
|
|
#823 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no ale wiadomo, człowiek na początku leczenia spodziewa się cudów |
|
|
|
|
#824 |
|
Rozeznanie
|
U mnie w domu zawsze byla taka zasada, ze do 7:30 ma byc lozko poscielone, zawsze swtawalo sie wczas... i sennosc o ktorej mowicie poznalam dopiero jak zaczelam leczenie i tsh mi wzroslo do 3 - pierwszy raz w zyciu spalam do 11
|
|
|
|
#825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#826 |
|
Rozeznanie
|
O ja Cie!
|
|
|
|
#827 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Postaram się w takim razie pójść prywatnie do lekarza, który potraktuje to poważnie a i otoczeniu będzie lżej jak przestanę narzekać na senność itp
|
|
|
|
#828 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Od dłuższego czasu czytam wasze posty, ale jak dotąd nie odważyłam się nic napisać. Jednak temat niedoczynności tarczycy męczy mnie od pewnego czasu. Podczas wizyty u lekarza rodzinnego (kolejna angina w tym roku) w kwietniu, lekarz skierował mnie na usg tarczycy. Tarczyca wyszła powiększona, więc polecił zrobienie badań krwi (TSH, FT3, FT4 i anty-TPO), FT3 i FT4 wyszły w normie, jednak TSH wyszło 4,14 (norma labolatorium to 4,2), a anty-TPO 89,47 (norma labolatorium 34). Oczywiście dostałam skierowanie do endokrynologa (wizyte mam w kwietniu (!)), dlatego udałam się prywatnie. Przeszukałam dokładnie internet, poczytałam opinie i znalazłam wydawać by się mogło lekarza idealnego. Z wielką nadzieją udałam się na wizytę (strasznie wypadają mi włosy, przytyłam itd.), lekarz jednak zapytał czy planuję aktualnie ciążę, bo jesli tak, to musiałby zacząć mnie leczyć, jednak ze względu na to, że jej nie planuje (w październiku dopiero skończe 20 lat i jeszcze nie mysle o dzieciach ) stwierdził, że nie ma potrzeby leczenia mnie. Oczywiście powiedział, że mam niedoczynność tarczycy, ale on podejmie leczenie dopiero, kiedy moje TSH przekroczy normę... Lekarz skasował 150zł i kazał za 3-4 miesiące sprawdzić TSH. Co o tym myślicie? |
|
|
|
#829 |
|
Rozeznanie
|
Ja mialam 13 lat jak zostalam zignorowana przez endokrynologa - zycie mialabym duzo latwiejsze teraz gdyby zaczeto mnie leczyc od razu - szukaj innego lekarza i nie odpuszczaj tematu
|
|
|
|
#830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#831 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam za szybką odpowiedź
Poszukam innego endokrynologa, chociaż ceny za wizytę potrafią przyprawić o zawrót głowy (w kilku przychodniach to 250zł!)
|
|
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
to moja lekarz bierze 60zl, chyba szczęsciara ze mnie
|
#833 |
|
Rozeznanie
|
My idziemy 20 sierpnia do endo (ja mam usg wiec zaplace 160, maz 140 + badania z krwi)... i wlasnie wrocilam od gin - dzis wziela tylko 130 ^^
|
|
|
|
#834 |
|
Przyczajenie
|
A może któraś z Was może polecić swojego endokrynologa ze śląską?
|
|
|
|
#835 |
|
Rozeznanie
|
A jak bardzo mobilna jestes? Wolisz Siemianowice, Jaworzno, kolezanki jezdza tez do malopolskiego - Chrzanow...
|
|
|
|
#836 |
|
Przyczajenie
|
Zależałoby mi żeby były to okolice Katowic, Bytomia, Chorzowa, Gliwic
|
|
|
|
#837 |
|
Rozeznanie
|
Zapytam kolezanki ze studiow bo ona z gliwic i odezwe sie na priv- ja z jaworzna wiec bardziej tu sie orientuje...
|
|
|
|
#838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam zalecone co miesiąc robić tsh i ft4 i konsultować wyniki w celu korygowania dawki. Lepiej sprawdzaj co miesiąc, bo dziecko cały czas zabiera Ci hormon i za miesiąc możesz mieć znacznie wyższy wynik i będziesz musiała brać większą dawkę, żeby utrzymać to 1,1. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam kolejne skierowanie na krew mocz itd ale nie zaznaczył ponownie tsh. A też nie chcę lekarzowi na ambicję wchodzić
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.

zbadała mi też piersi ze względu na podwyższoną prolaktynę i zleciła usg, jak również usg tarczycy. Przyjrzała się też morfologii i zleciła badanie ferrytyny, bo prawdopodobnie mam niedobór żelaza. Ja nawet nie byłam nastawiona na takie szczegółowe badanie.
Najpierw niesamowity zastrzyk energii, a potem takie normalne samopoczucie i tak za każdym razem jak mam zwiększaną dawkę