![]() |
#241 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wymarzony domek
|
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
...
Edytowane przez kamisha Czas edycji: 2014-08-05 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Konto usunięte
|
zarówno ja, jak i autorka, opisujemy ile nam zostaje "na co dzień", po opłaceniu lokum i po odłożeniu oszczędności. O tym właśnie mówię- nie czytacie dokładnie, a naskakujecie na autorkę, że robi wyliczenia z dupy. ![]() Co, powtarzam, nie znaczy, że uważam plany autorki za dopracowane a postawę odnośnie działki za właściwą. Chodzi mi jedynie o to, że niektóre z Was trochę popłynęły z krytyką i zaczynają czepiać się trochę na wyrost. |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
Poczytałam,uśmiałam sie i tylko przyszłym teściom wspolczuje, bo nie dość ze maja wiekowego syna na pelnym utrzymaniu skoro synek odklada 1500zl z3000zl, to jescze mi sie trafila przyszła synowa niezwykle roszczeniowa. A moze zasugeruj żeby ci cala działkę przepisali,bo w razie czego nie chcesz zostać z niczym.
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Zadomowienie
|
Pomijając nieroztropne podejście Autorki do kwestii budowy domu, życiowych planów itd to myślę, że za 3 tys pensji TŻ utrzyma siebie, autorkę i ewentualne dziecko. Tylko skąd wziąć środki na budowę domu? Na to już nie będzie i nie ma co się oszukiwać. I czy warto studiować ciężki kierunek, żeby potem siedzieć w domu? A taki przestój w karierze zawodowej może być bardzo trudny do przeskoczenia...będziesz parę lat po studiach bez doświadczenia. No i kolejna kwestia, widzi Ci się bycie tylko i wyłącznie na łasce TŻ ? tak, tak, kochacie się i w ogóle, ale za 5 lata może kopnąć Cię w tyłek bo spotka na ulicy swoją big love
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Konto usunięte
|
<zdublowany post, jeszcze nie ogarnęłam tapatalka> Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2014-08-05 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Twoi przyszli teściowie sami na to wpadli, żeby po ślubie oddać ci połowę swojego domu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Rozmawiac musi z Tz i jego rodzicami.
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
.
|
gratuluję rzeczy niemożliwych, biorąc pod uwagę, że kas chorych nie ma od miliona lat...
Cytat:
![]() |
#251 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() A jak ktoś rozpowiada, że studiuje na południu, na świetnej uczelni bardzo prestiżowy kierunek - jakoś od razu widzę prawo na UJ. Choć spotkałam się ze stwierdzeniem, że MISH jest prestiżowy, więc w sumie równie dobrze może to być politologia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#252 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Absolutnie!Ja sama się dopiero na dzieci zdecydowałam przed 30, gdy byliśmy "ustabilizowani". A że życie jest pełne niespodzianek nagle stanęliśmy przed wyborem- kredyt na 40 lat albo ekstremalne oszczędzanie przez rok i "mały kredyt" na 5. Tu zanim znów posypią się gromy-domek w Pl, a zarabianie na niego za granicą. Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-08-06 o 07:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W życiu nie ma nic pewnego a własna firma to inwestycja, od razu nie zacznie zarabiać kokosów. Poza tym musi w nią zainwestować- a co? a no odłożone do tej pory pieniądze, zanim je odrobi minie- przy dobrym założeniu- kolejne dwa lata, a dopiero potem firma będzie zarabiać, i też nie zakładałabym że będą to kokosy, może się trafić gorszy miesiąc kiedy trzeba będzie dołożyć do firmy i nagle idelana wizja się posypie. Bierzesz pod uwagę taka opcję? Czy jesteś tylko zaślepiona tym że własna firma= kokosy? Dziewczyno zejdź na ziemię, nie życzę ci źle ale przy takim podejściu to zderzenie z rzeczywistością będzie bardzo bolało.
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
E przesadzacie z nagonka choc wcalenie krytykuje akurat tonu bo mlodej dziewczynie ktorej rodzina i chlopak naopowiadali bajeczek i fantazji trzeba dosadnie pokazac i ta druga strone medalu.
Na razie nie ma co panikowac. Autorka zajmuje sie tym co trzeba czyli nauka, to ze rodzice jej daja jesc to nawet zgodnie z prawem jest -ponizej 26 roku zycia mlodziez uczaca sie dziennie. W ciazy tez nie jest a planowac to sobie moze. Ppza tym skad to nabozne zalozenie ze tak latwo pojdzie i od razu zajdzie? Nie znacie zadnej kobiety, ktora chce dziecko a nie moze? Pieniadze moze sobie ciulac jak lubi byle na swoje konto. Moze te 1500 zl chlopaka idzie na ich wspolne wyjscia? Renta moze byc tez z powodu jej stanu zdrowia, a jesli tak to bym radzila ostrozniejsze decyzje bo choroba kosztuje a i pracowac z nia moze byc ciezko. Co do mieszkania to skoro dobrze zyjesz z tescmi to moze u nich zrobic pietro z osobnym wejsciem prostym aneksem kuchennym tylko xainwestowac w zupelnie osobne schody to jest koszt duzo nizszy niz budowa domu a bedziecie sasiadami w jednym budynku. Moja znajoma tak zaadaptowala sobie strych. Zreszta w bloku tez ludzie mieszkaja razem w jednym budynku tyle ze na osobnych pietrach i osobne wejscia z klatki schodowej w domu.klatki schodowej nie ma w domach ale schody mozecie zbudowac na zewnatrz budynku. Montujecie klucze w drzwiach i dzwonek by musieli do Was dzwonic. Co do wyjazdow zagranice to rownie dobrze autorka moze wyjechac a jej facet zostanie sam takie historie tez znam i to czesciej panie sie ustawiaja i nie chca wrocic. |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Konto usunięte
|
no i autorce może się udać, bo dwie działki mają, a i rodzice chętni do pomocy
co innego, że koszty nagle wyskakujące mogą powalić-tak jak ja się srogo zdziwiłam odświeżając tylko mieszkanie-kliteczkę Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-08-06 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Sprzedac ziemie to nie jest hop siup. Pomijam fakt, ze pozbywanie sie majątku na rzecz corki, ktorej zarobki niezbyt rokują jest srednio rozsadne w perspektywie polskich emerytur.
#257 |
Konto usunięte
|
tak, masz rację
ja tylko zakładam, może błędnie, że autorka, wie na ile sobie może finansowo pozwolić mnie w całym temacie dziwi tylko jedno: że nie porozmawia o tym na poważnie ze swoim tż |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Ja mam wrażenie, że dla niektórych wszystko jest źle. Nie oszczędza- źle bo nie myśli o przyszłości. Oszczędza- źle bo młoda i w ogóle jak można dobrowolnie żyć za tak małą kwotę.
Chce się wyprowadzić na swoje i wie czego chce- źle bo to mrzonki. Nie chce iść na swoje- pasożyt i darmozjad. Też nie ogarniam idei budowania domu, ale to dlatego, że mam swoje mieszkanie(choć pewno zaraz usłyszę, że nie moje bo mi rodzice kupili, ergo bawię się tylko w dorosłe życie). Gdybym nie miała, to też bym jak głupia oszczędzała by coś swojego wybudować/kupić. Fajnie, że dziewczyna ma cel i do niego dąży a nie wydaje na kolejne ciuszki. To, że finansowa wizja jest nierealna to inna kwestia (choć i my nie wiemy gdzie oni się chcą budować, bo różne regiony mają różne ceny). Druga sprawa oni chcą za kilka lat z czymś ruszyć, i jak autorka pisała, jej TŻ ma w perspektywie lepiej płatną pracę, więc to nie będzie 3000 i kredyt tylko może 3000 już po spłacie raty, a wtedy to wystarczy do utrzymania. Nie wiemy też co autorka studiuje i co umie. Może da radę obić zdalnie zlecenia w trakcie i po ciąży? Fanie, że zwraca się uwagę na realia życia, ale te realia są różne u różnych osób. Przyczepię się tylko przepisywania teraz działki na autorkę. Po ślubie, jak będą chieli to TŻ jej sam przepisze, bez kosztów. |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
Najazd na autorkę jest straszliwy. Fakt moze jest troche naiwna ale marzenia o domku są do zrealizowania dlaczego nie? Mają dzialke, beda miec oszczednosci, wezmą kredyt hipoteczny, jak polowa mlodych ludzi w Pl. Tez mi wielkie halo.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- To nie do konca tak, ale to nie ten temat. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Wtajemniczenie
|
Mnie najbardziej dziwi stwierdzenie, ze jak zajdzie w ciaze i urodzi dziecko to koniec z praca. A malo dziewczyn pracuje czy studiuje w ciazy i po porodzie? Przeciez sa rozne opcje: przedszkola, opiekunka, dziadkowie dziecka, czy dzielenie sie obowiazkami z partnerem.. I dla mnie budowa domu wcale nie jest nierealna, wazne, ze autorka ma marzenie o domu i ze robi cos z tym (odklada pieniadze) a nie tylko mowi.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
nie rozumiem trochę nagonki innych że po ślubie odrazu muszą wynajmować albo kupić mieszkanie bo mieszkanie z rodzicami jest takie straszne, przecież tyle ludzi tak mieszka i daje radę, jak chcą budować dom to takie mieszkanie z rodzicami wyjdzie o wiele taniej niż wynajmowanie mieszkania, oczywiście nie mówię o łatwiźnie że nas nic nie obchodzi ale o tym że normalnie dokładamy się do opłat żywności, a co za tym idzie więcej pieniędzy idzie na budowę, a jak jeszcze któreś z rodziców nie pracuje to i w przyszłości może pomóc i zająć się wnukiem, wiadomo wszystko jeszcze zależy od rodziców ale znam ludzi którzy w ten sposób mieszkają i nie narzekają, rodzice się nie wtrącają uznają zasadę jak sobie pościelisz tak się wyśpisz i wszyscy są zadowoleni, wiadomo przecież każdy ma inne priorytety jeden woli mieszkać na swoim drugi woli mieszkać z rodzicami a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć np na wakacje na które nie mógłby sobie pozwolić gdyby musiał płacić za mieszkanie albo kredyt, albo gadka co niektórych kup sobie mieszkanie buduj dom a jak wybudujesz to mieszkanie sprzedasz no tak ale jak kupię mieszkanie to i z budową trzeba się będzie wstrzymać bo mieszkanie też swoje kosztuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201607110949 Czas edycji: 2014-08-06 o 09:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#266 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem kobieta chce i ok. Ale wrócić do pracy, zwlaszcza jesli moze liczyc na dogodne warunki. U nas np jest dziewczyna w ciązy i jest traktowana lżej ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Poza tym na jaka pensje moze liczyc dziewczyna, po studiach i przerwie na dziecko? Nie czarujmy sie. Mnostwo osob szuka pracy i z latwoscią znajdą sie osoby w wieku autorki z doswiadczeniem. Druga sprawa, autorka jest bardzo mloda, wiec i dziadkowie mlodzi. Zatem z duzym prawdopodobienstwem aktywni zawodowo. Nie beda darmowymi pelnoetatowymi niankami.
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
Zaczyna się...
Dlaczego poruszacie sprawy które w tej chwili nie mają żadnego znaczenia? Autorka jeszcze nie wraca do pracy, ba jeszcze nawet w ciąży nie jest więc nie ma co gdybać o tym czy będzie gdzieś wracać czy nie.
![]() |
#269 |
Marszałkini II RP
|
Autorka Wątku w końcu napisała co studiuje czy prawo na UJ to tylko Wasze domysły (pomyślałam o tym samym zresztą
![]() Widzę, że już nawet jest mowa o ewentualnym dziecku i jego przyszłości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Nie napisała, nie odzywa się. A dyskusja o dziecku moim zdaniem jest bez sensu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:04.