![]() |
#301 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony domek
Cytat:
Dlatego tak ważne jest, jakie miało się własne przeżycia- studia wydawały mi się, gdy pracowałam jako kraina łatwej kasy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Zakorzenienie
|
Ja na studiach nie miałam na nic. O oszczędzaniu mogłam pomarzyć. Dopiero jak zaczęłam pracę i zamieszkałam z eks to w końcu można było odłożyć i nie martwić się o to czy mogę sobie pozwolić na pierś kurczaka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Naczelna Nastolatka
|
No więc każdy miał inaczej. Ale dobrze madana pisze, że zderzenie z rzeczywistością po studiach może być bolesne. Bo chyba przyznasz, że jest przepaść pomiędzy mieszkanie na swoim i dbaniem finansowo o wszystko, a mieszkaniem w akademiku i wydatkami tylko na siebie.
#304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I pewnie mając takie przeżycia, nie rozumiem rzucania się na wielkie wydatki, gdy nie ma się ustalonych dochodów w realnej pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#306 |
Naczelna Nastolatka
|
Generalnie autorka po prostu nie wie realnie ile kosztuje życie na swoim więc nie ma jak tego policzyć. Taki idealizm prawem młodości. Strasznie mocno ją na ziemię sprowadzacie, właściwie to kopniakami
![]()
#307 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kumpel się ostatnio porwał na dom (spora połówka bliźniaka). Wprawdzie developerski, ale nie wiem, czy jest aż taka różnica finansowa między "budujemy sami", a "buduje developer". Zarobki miesięczne ok. 10 tysięcy złotych (jak nie więcej), na nic nie musi praktycznie wydawać (no wiadomo - swoje zachcianki i przyzwyczajenia ma, jak każdy, ciężko jest żyć nagle latami nie kupując sobie rzeczy, czy nie idąc na koncert "bo dom"), pokój u rodziców jest, wyżywienie częściowo z diet, samochód firmowy z który płaci jakieś symboliczne 100 zł (od niedawna), darmowa benzyna. No dziecko szczęścia (zawsze się umiał ustawić). I co? I d... blada - spasował, bo jak sobie w końcu wszystko rozsądnie policzył, to wyszło na to, że spałby w tym domu (szeregowiec, no ładny, ogródek, te sprawy) na materacu przez najbliższe 10 lat, bo wykończenie domu w fajnym standardzie by kosztowało jeszcze mnóstwo kasy, a nawet jemu bank powoli zaczął kręcić nosem, że niekoniecznie ma aż taką zdolność kredytową. Stracił na tym biznesie 20 tysięcy. Nauka kosztuje. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-08-06 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#308 |
Raczkowanie
|
co do postów dotyczących mojej wypowiedzi o mieszkaniu z teściami: napisałam że wszystko zależy od rodziców mogłam dodać też że i od samych młodych, wiadomo różnie się zdarza, ale zdarzają się i sytuacje gdy młodzi koniecznie chcą na swoim mimo iż mogliby z rodzicami ale okazuje się że sytuacja ich przerasta - więcej pracy, wyjazdy jednego za granicę by móc jakoś opłacić budowę domu czy spłacać kredyt na mieszkanie to powoduje problemy w rodzinie i w końcu rozwód, nie rozumiem podejścia innych że mieszkanie z rodzicami to pewny rozwód i żeby tego uniknąć to koniecznie na swoje, no ale ja znam dużo przypadków gdzie młodzi mieszkają z rodzicami i są szczęśliwi, ale to wszystko zależy od ludzi, relacji między nimi i nastawienia do takiego mieszkania
dwa znane mi przypadki: dalsza kuzynka zamieszkała po ślubie z teściami, mieli do dyspozycji dla siebie dwa pokoje, gdy zaczęli myśleć o drugim dziecku postanowili wybudować mały domek, mieli coś odłożone, dzięki mieszkaniu z rodzicami mogli sobie pozwolić na większe oszczędności po ślubie i powoli dom wybudowali, ale jak z nią rozmawiałam to mówi że przyzwyczaiła się do mieszkania z teściami i czasem tęskni za takim mieszkaniem i atmosferą jaka panowała przypadek drugi znajoma mojej mamy po ślubie postanowili zamieszkać na swoim sytuacja ich przerosła on musiał wyjechać do pracy zagranicę, problemy finansowe i czas spędzony osobno doprowadziły do rozwodu, po drugim ślubie zamieszkali u niej i mówiła że ani razu tej decyzji nie żałowała a samodzielne mieszkanie po pierwszym małżeństwie było najgorszą rzeczą jaką w życiu popełniła no ale wiadomo wszystko zależy od nastawienia ludzi, w mojej rodzinnej miejscowości to jest normalne że w domu zostaje jedno z dzieci, sama bym się zastanawiała nad takim rozwiązaniem gdyby nie fakt że wtedy musielibyśmy z TŻ dojeżdzać po 100 km do pracy |
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Zakorzenienie
|
U mnie rowniez studencka bida, wiec gdy autorce odejda stypendia itp to moze przejrzy na oczy
#310 |
Raczkowanie
|
Czyli mam rozumieć, że zdaniem większości z Was powinnam teraz nie myśleć o przyszłości, nic nie odkładać sobie tylko skończyć studia, iść do pracy i wtedy zastanawiać się nad tym co ze sobą zrobić?
Nie chcę ze ślubem czekać aż te 5 czy 6 lat. Później zastanawiać się dopiero nad tym, że pasuje coś odłożyć bo trzeba gdzieś mieszkać. A dopiero jak się wybuduje/kupię mieszkanie to myśleć o dziecku. W ten sposób dziecka nie mielibyśmy wcześniej niż dobrze po 30... |
![]() ![]() |
![]() |
#311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#312 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie skrytykował oszczędzania.
#313 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#314 | |||
.
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z kolei nie rozumiem, co miałoby oznaczać czekanie 5-6 lat na ślub, bo za mąż wyszłam na studiach, bo chcieliśmy- i naszym pierwszym "domkiem" był pokój w akademiku- ale to z kolei nakręciło nas do własnej samodzielności. Fakt jednak , ze wesele nie było tym, co nasz pociągało, ślub- tak. Podkreślają Ci różne osoby jedną rzecz- zobacz, co czynisz punktem odniesienia na takich planów- Cava , która dom ma, napisała Ci , jak realnie patrzeć na te sprawy (jak np. stała rata za duży kredyt na lat 30 itp.). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#316 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Wiele osób ma teraz dzieci po 30, bo większość ludzi najpierw chce zapewnić potomstwu godne warunki więc nie wiem co to za tragedia urodzić w tym wieku. No chyba, że masz wszystko zaplanowane co i w jakim wieku będziesz miała to inna sprawa, ale pamiętaj, że plany nie zawsze idą tak gładko jak w marzeniach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#317 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Natomiast co do wizji Autorki i planów dot. przepisania działki to... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#319 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#320 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na początku się mieszka właśnie "gdzieś", jeżeli nas na pewne rzeczy nie stać. Wierzaj, ja bym chciała mieć mieszkanie za 200 tysięcy, tak z 70 metrów kwadratowych, duży taras. Ale mnie na razie nie stać. Na razie mieszkam "gdzieś" - skromniej, mniejsza powierzchnia. Budujemy z TŻ naszą przyszłość, podwaliny na to, aby w tej przyszłości mieć i fajniejsze mieszkanie i spokojną głowę, że w razie byle choroby (że np. trzeba wydać na operację) nie "płyniemy". Ja nie mówię wcale o gnieżdżeniu się w małej kawalerce i popadaniu ze skrajności w skrajność, ale na pewno dobrze związkowi nie przysłuży się martwienie się o kasę, duży kredyt, budowę, wtrącających się rodziców (bo myślenie, że rodzice lekką ręką dadzą dużo kasy i słowa nie powiedzą). Budujcie razem przyszłość, nie zaczynają od rzucania się na realną budową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Rozeznanie
|
moim zdaniem laski, ktore Cie tutaj krytykuja po prostu Ci zazdroszcza, bo one w Twokm wieku myslaly tylko o sobie, a nawet teraz po 30 maja problemy nadal z mysleniem o przyszlosci. one musza zaczac zatabiac miliony zeby wziac slub hehe, zeby pomyslec o dziecko, a co dopiero o budowie domu?? takie myslenie jest glupie, bo slub mozna miec dla najblizszej rodziny bez najlepszej sali, przy opiece dziecka moga pomoc dziadkowie, a dom mozna budowac powoli. nie przejmuj sie wredotami bo widocznie dlatego tak szczrjaja bo do niczdgo w zyciu nie doszly.
|
![]() ![]() |
![]() |
#322 | |
.
|
Cytat:
po pierwsze - dziwię się, że zamiast korzystać z życia studenckiego i swoich możliwości finansowych, wolisz biedować. ja bym na twoim miejscu korzystała z życia, póki czas, bo później będziesz żałować. oszczędzanie kasy to fajna sprawa, ale w tym wieku i za wszelką cenę? % odkładasz więcej niż twój facet, który pracuje. jak widać on ma bardziej trzeźwe podejście do kwestii finansów. idź do pracy, zdobywaj doświadczenie. sądzisz, że jako młoda matka będziesz mieć łatwo na rynku pracy? dorosły człowiek zaczyna od zastanowienia się, co chce ze sobą zrobić, a później działa. nie odwrotnie. ślub kosztuje grosze, a ty uparłaś się na drogie wesele. nie lepiej tę kasę włożyć w budowę/kupno lokum? to jakiś obowiązek przed 30 postawić dom? przecież można kupić coś na wasze możliwości - przy takich oszczędnościach za gotówkę czy z malutkim kredytem i płodzić dzieci. a z czasem zmienić na coś większego/droższego/wybudowany dom.
![]() |
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#324 |
Naczelna Nastolatka
|
Chodzi o to żeby autorka oszczędzała, wyszła za mąż (niekoniecznie z tych oszczędności bo wyjść za mąż można bardzo tanio). Zorientowała się w realiach dotyczących pracy, zarobków a potem planowała budowę domu/kupno mieszkania.
Tylko o to chodzi dziewczynom, które się wypowiadają tutaj.
#325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#326 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Aha, dom już mam duży i ładny. Zazdrościsz? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podkreślone zdania - są właśnie tym, co najczęściej jest powtarzane. Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-08-06 o 12:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#328 |
Naczelna Nastolatka
|
Jestem po 30, jestem nawet wredna ale akurat tutaj wyjątkowo łagodnie się staram pisać
![]()
#329 | |
.
|
Cytat:
![]() ![]() albo zwyczajnie są starsze i mają większe doświadczenie życiowe, patrzą na pewne rzeczy z innej perspektywy i więcej rzeczy biorą pod uwagę poza 'jakoś to będzie'. tak, bez wątpienia rodzice będą chcieli dać kasę i robić za niańkę dla dziecka. ![]()
![]() |
#330 |
Raczkowanie
|
No to właśnie, po ślubie zamieszkamy u mnie lub u mojego TZ. Zaczniemy budowę i powoli będziemy ją wykańczać w miarę możliwości. Ale się uczepiliście tego, że planuje dziecko od razu po ślubie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.