![]() |
#421 |
Przyczajenie
|
Mój kot zaginął ;( jak myślicie czy wróci?
Mój kot zaginął w poniedziałek rano 28.07 i do tej pory nie wrócił. Czy jest szansa, że się odnajdzie?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
BAN stały
|
Dot.: Mój kot zaginął ;( jak myślicie czy wróci?
Cytat:
Może ewentualnie ktoś go przytrzymuje w zamknięciu i uda mu się wyrwać i wróci do domu. Ale pewnie coś mu się stało, ktoś go skrzywdził czasem zupełnie przypadkiem. Smutne ale niestety tak się zdarza. Mam 2 wychodzące koty, jeden jest bardzo stary , ma ponad 10 lat ale nigdy nie zdarzyło się aby zniknął na dłużej niż kilkanaście godzin. A młody, roczny chodzi wprawdzie po całej naszej ogromnej posiadłości ale za płot nie wychodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja kotka, podwórkowa, wysterylizowana - potrafi sobie podróżować przez ponad miesiąc gdzieś, po czym wraca do nas na podwórko, kilka dni się byczy na trawce i znów idzie w długą. Wiele moich kotów uciekało na kilka - kilkanaście dni, nawet na miesiąc, po czym wracały - całe i zdrowe. Ale - to były/są czysto podwórkowe kociaki. Moim zdaniem jest bardzo duża szansa, że wróci. Jeszcze dopiszę przykład. Kot mojego chłopaka, dorosły wykastrowany pers, domowy - czasem wychodzil na spacer na podwórko. Po roku czasu wyszedł, nie było go 3 tygodnie. Wrócił cały i zdrowy, dalej mieszka w domu i wychodzi na spacery.
Nalej Serce, nalej... Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota. ![]() Edytowane przez Harmonija Czas edycji: 2014-08-06 o 22:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Przyczajenie
|
Jeden z moich dwóch kotów Tofik na początku był kotem sąsiadów. Mieli kilka kociaków które hasały jak chciały, a w domu właściwie tylko spały.
Tofik zaginął. Był ślicznym puchatym kotkiem, mieszaniec dachowca z Maine Coonem i sąsiedzi podejrzewali, że ktoś go po prostu zabrał, bo się spodobał. Kociak lubił jazdę samochodem, więc mógł również wskoczyć komuś do auta i odjechać w siną dal. Niestety rozważali też gorsze scenariusze - jastrzębie (zdarzało się w tamtych rejonach, że porywały mniejsze zwierzęta) lub potrącenie przez samochód. Ostatecznie kotek wrócił, wygłodzony i przestraszony. Ponieważ sąsiedzi nie mogli się odpowiednio zająć kotem który potrzebował dużo więcej uwagi w takim stanie - trafił do nas. Podejrzewamy, że wszedł komuś do piwnicy przez uchylone okno, właściciel piwnicy nie wiedział o obecności kota, okno i drzwi zamknął i zwierzakowi dopiero po tygodniu udało się wydostać... Koty w 90% przypadków jeżeli tylko mogą - wracają do domu, w jakiś sposób zawsze znajdą drogę. Mam nadzieję że Twój kotek też wróci! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam taką nadzieję że wróci ale nie wiem już teraz co mam robić. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Rozeznanie
|
A podzwoniłaś po schroniskach? Po fundacjach, stowarzyszeniach kocich?
![]() W moim mieście ostatnio trafiło bardzo dużo kotów do schroniska, prawdopodobnie właśnie są to koty wychodzące. Trzeba działać, bo siedzenie i myślenie ''pewnie wróci'' nic nie da. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
rozwieszaj ogoszenia, przeglądaj ogłoszenia o znalezionych/ zaginionych zwierzetach itd. Nikt Ci nie powie, czy kot wróci, czy nie, bo to na dwoje babka wróżyła, nie wiadomo, kiedy rację miała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wywiesiłam już ogłoszenia i nikt nie zadzwonił, sprawdzam codziennie ogłoszenia o znalezionych kotach ale mój tam się nie pojawił. ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Proszę opisujcie swoje historie związane z kotami ![]() Im więcej osób będzie tu pisać tym lepiej, będę mieć wtedy nadzieję że i mój kot się odnajdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak jakimś cudem wróci, to mu chociaż siusiaka utnij ![]() Edytowane przez Jakkolwiek Czas edycji: 2014-08-07 o 23:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
chyba jądra
![]() coś mało biologii teraz uczą w szkole |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
W ostatnich dniach widziałam 2 rozjechane koty na ulicy. Przykry widok. Dziwię się beztrosce ludzi wypuszczających zwierzę samopas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Przyczajenie
|
Podejrzewam że mojego kota przetrzymuje jakiś facet w swojej altance, nie jestem pewna na 100% że to mój kot ale mam takie podejrzenie. Co zrobić w takiej sytuacji?
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Mieszkam na wsi i nie sposób jest trzymać kota w domu. Nie zamknie ktoś drzwi i kot ucieknie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Konto usunięte
|
Mój kot też ucieka, ale zawsze wraca. Głodny, wychudzony i baaaardzo grzeczny i miły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zastanawiam się też w jaki sposób mogłabyś udowodnić, że przetrzymywany kot jest Twoim kotem. Na moim osiedlu są przynajmniej 3 klony mojej Mavri. Chyba jedynym sposobem na udowodnienie tego, że to jest Twój kot byłby chip, którego jak się domyślam kot nie posiada.
"Fiołki nie są skromne, gołębie niezbyt pokojowo nastawione, a koty rzadko wpadają na ten bardzo ludzki pomysł, by zachowywać się okrutnie czy fałszywie." - Eugen Skasa - Weiss Mavri z nami od 11.01.2014 <3 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiem że jest wiele kotów biało-szarych ale to oczywiste że swojego kota poznam i nawet jeśli by go miał to mam prawo go zabrać. Byłam wczoraj u niego był taki speszony chciałam żeby pokazał kota ale on powiedział że kot jest dziki i nie ma jak go złapać że kot już biega po jego podwórku i już się przyzwyczaił razem z psami. Kot już się przyzwyczaił z psami a do niego nie bo go złapać nie może? dziwne. Tak samo ja kota na jego podwórku nie widziałam a mówił że już biega. Musze go dalej obserwować bo kot musi być dalej przetrzymywany w zamknięciu. A to jest bardzo dziwne. ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Byłam u niego ale powiedział że nie pokażę go bo nie może go złapać, że jest dziki. Opisałam to wszystko w odpowiedzi tu do innej osoby. Dziwi mnie też to że kot od tak sobie przepadł. Nie chce nikogo oskarżać ale wszystkiego po ludziach teraz się można spodziewać zwłaszcza że to rodzina mojej sąsiadki z którą mamy konflikt. Ona też mogła maczać w tym palce bo zawsze miała do nas jakieś ale. Nie wiem co mogło się z nim stać, jak już wcześniej mówiłam że pytałam się wszystkich w okolicy i nikt go nie widział. Nie wierzę że poszedł do innej miejscowości bo w koło są bardzo duże lasy więc możliwość pójścia do innej wsi jest raczej niemożliwa. Pojechałam też do tamtej wsi co znajduję się aż za lasem rozwiesić ogłoszenia dla pewności czy akurat faktycznie jakimś cudem tam nie dostał ale nikt nie zadzwonił więc widocznie tak go nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Kastracja nie jest gwarancją, że kot będzie siedział w domu lub w ogródku!
Co Ty? Kastracja nie wpływa na polowanie, chęć zwiedzania otoczenia itp. Eliminuje lub ogranicza walki o terytorium, kot nie zapłodni kotki , ale nie to, że kot nie będzie opuszczał miejsca zamieszkania. Kocur mojej babci też jest wykastrowany i też go nie ma po kilka godzin, babcia mieszka na wsi, ale zabieg nie gwarantuje tego, że kot nie wpadnie pod auto czy że go pies zagryzie. ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
A pomyślałaś o dzikich zwierzętach?
![]() |
![]() |
#440 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() On zachowywał się tak dziwnie jak by naprawdę chodziło mu o kotki więc może faktycznie gdzieś jest. Tylko tak długo siedział by u jakiejś kotki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
|
Jak już dziewczyny wspomniały, kotów może i nie być przez 2-3 tyg. i wracają.
![]() |
#442 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeszcze do założycielki wątku - dalej upieram się, że jeśli kot nie był bardzo charakterystyczny (np. brak oka czy jak u mojej Mavri brak sierści w miejscu gdzie miała poiniekcyjne zapalenie skóry - co jest potwierdzone w jej dokumentacji u weterynarza) nie jesteś w stanie go rozpoznać w nieznanym miejscu. Kot jeżeli jest gdzieś przetrzymywany jest bardzo przestraszony. Nie musi nawet reagować na własne imię, jeśli wcześniej to robił. Moim zdaniem TOZ czy jakaś inna fundacja lub policja nawet nie mieliby podstaw aby twierdzić, że kot jest Twój. Bez mocnych dowodów to jest Twoje słowo przeciwko słowu tego mężczyzny.
"Fiołki nie są skromne, gołębie niezbyt pokojowo nastawione, a koty rzadko wpadają na ten bardzo ludzki pomysł, by zachowywać się okrutnie czy fałszywie." - Eugen Skasa - Weiss Mavri z nami od 11.01.2014 <3 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
![]() Może naprawdę ktoś go ukradł albo znalazł i nie wie komu go oddać bo nie widział mojego ogłoszenia. Tylko nie wiem czy on dałby się tak komuś złapać jeśli ktoś był dla niego obcy bo nawet mi nie dał się nigdy złapać na podwórku był bardzo nieufny a jeśli chodzi o dzieci? hmm myślę że to też raczej niemożliwe go nie złapały bo on z dziećmi nigdy nie miał kontaktu. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
|
Cytat:
Dobrze to teraz ujęłaś, że chodzi o to, że nie będzie biegał za kotkami. Ludzie to mylą i później są oburzeni, bo kot kastrowany, a wychodzi z ogrodu, albo- że auto rozjechało ![]() Moja babcia też tak myślała, wytłumaczyłam, o co chodzi, bo później jest stwierdzenie, że kastracja nic nie daje ![]()
![]() |
![]() |
#445 |
Przyczajenie
|
Ile dni może nie być kota w domu ?
Bo mojego kota nie ma już 13 dni i nie wiem czy jest szansa że wróci.
Jak było z waszymi kotami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ile dni może nie być kota w domu ?
Polecam porozwieszać ogłoszenia w mieście (nie tylko na osiedlu, ale też w centrum), wrzucić info o zaginionym kocie w sieć. Możliwe, że kot wskoczył do jakiegoś pojazdu i trafił na drugi koniec miasta, skąd sam nie ma jak wrócić. Mojej cioci kot się odnalazł dzięki obroży z numerem telefonu, po miesiącu od zaginięcia. Przebywał gdzieś za miastem, nie wiadomo, jak się tam znalazł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Może wrócić, ale rozwieszaj ogłoszenia.
I sterylizuj bo przyczyniasz się do problemu bezdomności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Rozeznanie
|
Po co zakładasz kolejny wątek na ten sam temat?
![]() |
#450 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.