|
|
#691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czerwcowe Panny Młode 2015 :)
Cholera jutro sobie pójdę do papierniczego i to kupię kartki w takich kolorach i spróbuje zrobić
Wziełam teraz na szybko kartkę od drukarki i zgapiłam wymiary folderów ze strony hello prints (tam też mi się podobają zaproszenia ale cholera tam to ceny i do 8.20 dochodzę ) wymiary są takie: Rozmiar po złożeniu: 180mm x 130mmRozmiar po rozłożoniu: 335mm x 180mm Wziełam na szybko całą długość zwykłej kartki i od góry uciełam tak na szerokość linijki i złożylam 12 12 i to co zostało zrobiłam takie zagięcie a do środka tak roboczo przyłożyłam kartkę ale tak byle jak ucielam bez wymiarów więc nie wiem pozniej jakbym miała drukowac to na jakich wymiarach także te wymiary dopracuje. Teraz tydzień bede siedzieć w domu to pokomibuje i porobie takie roboczę Gilotynę mogę sobie pozyczyć od znajomych bo mają, tylko jeszcze chyba kupie tą wycinarkę do kółek z tchibo jest za 35 zl a przyda mi się i do tego kółeczka i do winietek Kurcze dziewczyny ale zmotywowałyście mnie do zrobienia tego Zastanawiam się jak zrobić taką koszulkę z boku zeby włożyć to rsvp bo zaproszenie to glowne to na środkowej cześci bym przykleila, ale nie mam pojecia jak tą koszulkę zrobić ;/ Edytowane przez Mrs. Czas edycji: 2014-08-10 o 10:12 |
|
|
|
#692 |
|
Zakorzenienie
|
ja robiłam takie próby jak niżej.. i takie wychodziły z kartki A4, musisz pomyśleć o tym przy składaniu kartki
![]() później kupowałam kartony B2 i tam miałam większe rozmiary i lepiej to wyglądało alejuż nie wiem gdzie mam te fotki ostatecznie zrezygnowałam z kopertki, która była moim spełnieniem ale cóż też będą ładne
|
|
|
|
#693 |
|
Raczkowanie
|
U nas się dzień przed ślubem podpisuje akt.
Przyznam, że nie lubię tego zwyczaju podpisywania aktu dzień przed, tuż przed w zakrystii albo np. zaraz po wejściu do kościoła (i taki ślub widziałam). Mój narzeczony zawsze się☠z tego śmieje, bo po podpisaniu akty w zasadzie ślubu mogłoby już nie być. Formalnie wszystko zostało dopełnione, para stała się mężem i żoną. Oczywiście nie w aspekcie sakramentalnym, jeśli ktoś do takiego pragnie przystąpić, ale formalnie staje się żoną czy mężem w ciasnej zakrystii. Gdybym brała ślub kościelny w takiej formie (planujemy wziąć kościelny osobno, w jakiś czas po cywilnym), to poprosiłabym, żeby dokument podpisywać po. Oczywiście to ja, i mnie to razi, z punktu widzenia uroczystości nie sądzę, żeby to było aż tak ważne ![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- ale np. zastanawiam się jak robić takie mocniejsze zgięcia, czym ? Na studiach dorabiałam sobie, robiąc właśnie zaproszenia ślubne. Zgięcia robiłyśmy nożykiem do papieru, przy linijce. Oczywiście profesjonalne firmy poligraficzne mają☠specjalistyczne narzędzia do tego, przy pracy ręcznej (A takie były nasze zaproszenia), nacinałyśmy nożykiem. Nastaw się, że kilka pierwszych kartek może pójsc do wyrzucenia, bo naciśniesz za mocno, ale w końcu wyczujesz jak musisz docisnąć nożyk, żeby tylko delikatnie naznaczyć papier i naciąć tka, by składał się ładnie i gładko, bez tych popękań, ale też nie był za luźny, jakby miał się za chwilę rozwalić ![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- A w ogóle dziewczyny, jestem w szoku, że tyle już macie Co będziecie robić jesienią ![]() ? Sukienki kupione, część poligrafii gotowa, naprawdę, szalejecie Kiedy planujecie wysłać/wręczać zaproszenia? My nawet o tym jeszcze nie rozmawialiśmy, ale sądzę, że koło lutego-marca.
|
|
#694 |
|
Zakorzenienie
|
Serio nacinać?
mój nożyk jak się przejedzie krawędzią to robi fajne zagięcia ja raczej nie miałabym wyczucia z tym nacinaniem Ja tam na jesień dopiero będę robić zaproszenia Teraz dopiero zrobiłam 80 kokard do zaproszeń, ale chyba będę musiała ok 10 dorobić.. 140 kokardek do winietek muszę kleić.. później wycinanie podstaw zajmie mi sporo będzie zabawy przy tym no i ja na jesień suknie będę dopiero zamawiać poza tym wiele rzeczy się znajdzie
|
|
|
|
#695 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz na szybko druknęłam to wykorzystałam z wordu rozmiar papieru a6 (na tą główną część) i format E na rvsp ale no to tak roboczo i na szybko Cytat:
Co do aktu to u mnie chyba po przysiędze się będzie podpisywać, tak było u mojej siostry i mam nadzieje że u mnie też tak będzie Ja nic praktycznie nie mam zrobione z takich rzeczy tylko teraz tak mnie wzięło Dziewczyny a mieszkacie z TŻ ? Ja mieszkam i to że bedziemy mieć 1 spowiedź to coś złego ? Bo nie kumam tego
|
||
|
|
|
#696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale jeśli przyznasz się że mieszkacie razem to dostaje się karteczke do tylko jednej spowiedzi, bo 2 są bez sensu, bo spowiedź nie ważna, nie ma żalu za grzechy i wraca się nadal do mieszkania z TŻtem a ta ostateczna spowiedź jest zazwyczaj w piątek bądź w sobotę rano więc i tak sie już nie nagrzeszy Już nie pamiętam wymiarów.. ale już zaraz zobaczę i Ci napiszę Z kartonu b2 wychodziło mi 6 zaproszeń
|
|
|
|
|
#697 |
|
Zakorzenienie
|
Cholera mi ciężko sobie to wyobrazić, muszę widzieć
jutro w sklepie zobacze te kartony b2 i te wymiary spróbuje ogarnąć bo jak mowisz ze z tego lepiej wychodzi i ładniej to tak będę próbować robić Psss z tym mieszkaniem to A dziewczyny kiedy planujecie roznosić zaproszenia i ile tygodni przed ślubem chcecie żeby Wam potwierdzili ? |
|
|
|
#698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
reszcie rozdawać chcemy w okolicach Wielkanocy. potwierdzenie chyba do 1 maja żeby mieć czas na dzwonienie do tych którzy się nie odezwali/zaspaliz A4 kartonu (zielony) 8 góra z trójkątem, 10 cm, 7,5 + 4 dół- 4 cm to to zagięcie szerokość 15,5 i po 3 cm na skrzydełka do zagięcia i przyklejenia ![]() Granatowe to już wycinałam z kartonu b2 (on ma 50x70) szerokość 16,5, długość: 10 (to z trójkątem) 15 podstawa pod tekst, 7+ 3 na kieszonke.. dłuuugo siedziałam nad tym żeby wyszło idealnie :P a koniec końców będę miała takie jak to czerwone tylko w granatowym kolorze bo stwierdziliśmy że nie będziemy wkładek robić
Edytowane przez joasia-a Czas edycji: 2014-08-10 o 11:32 |
|
|
|
|
#699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do mieszkania razem przed ślubem i spowiedzi - mieszkamy razem, a kwestię spowiedzi nie wiem jak rozwiążemy, bo moja znajoma jak dostała karteczkę na jedną spowiedź od swojego proboszcza, który nic nie komentował ich decyzji i spowiadała się w innej parafii to nie dostała rozgrzeszenia, bo żyje w grzechu
|
|
|
|
|
#700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#701 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
Cytat:
Nie wiem, ale naprawde ja mam troche inne pojęcie grzechu i nie akceptuje pewnych wymysłow kosciola.... Ksiadz ktory ma dziecko, kochanki itp... powie mi ze ja jestem grzesznica/... owszem moze i jestem, ale nie tak wielką jak on. I nie generalizuje. Nie kazdy ksiądz jest pedofilem, aleniestety zdarzają sie i coraz głośniej o nich... wiec niestety ONI przysiegali przed BOGIEM ze beda sluzyć ludziom, przyrzekali czystość itp.... a robią co robią... dla mnie to temat rzeka. Mimo młodego wieku mam naprawde swoją wlasną opinie wyrobioną na temat tego czym jest grzech dla mnie a czym dla Kościola... wiem na pewno, ze to nas niestety różni... ja sie z tymi Koscielnymi rzeczami nie zawsze zgadzam.. co do spowiedzi.... ja po prostu nie powiem co i jak tylko dlatego własnie żeby nie mieć problemow z księdzem.... a i tak nie ONI mnie beda kiedyś z tego rozliczać a BOG!!! ![]() ale sie rozpisałam ![]() Ps. Ksiądz nie da Ci rozgrzeszenia bo mieszkasz z meżczyzną, ale 1000zl z otwartymi ramionami przyjmie za udzielenie ślubu..... porazka... Ps2. Moj ksiadz mieszka z kobieta... co za grzesznik!
Game over: 13.06.2015r. Edytowane przez Lusiaaaaa Czas edycji: 2014-08-10 o 13:17 |
|||
|
|
|
#702 |
|
Zakorzenienie
|
No to prawda, ja też mam inne pojmowanie grzechu..
i nie tylko ja, Ty, my.. ale i starsze osoby mieszkania z mężczyzną chyba nie uważają za grzech bo moja chrzestna siedzi z facetem, bez ślubu, mam kuzyna 8letniego z tego związku (chociaż to bardziej skomplikowane :P) ale co.. moja ciocia co niedziele idzie do komunii.. :P kiedyś miałam wyjechać jak tata miał do mnie pretensje że nie chodzę do spowiedzi i komunii na święta chociaż, ale była ta ciocia :P bo bym powiedziała że nie mogłabym być hipokrytką która idzie do komunii a grzeszy xD No a znowu spowiedź przedślubna, ja uważam że mimo wszystko powinna być szczera.. wolę powiedzieć co i jak, i może nawet nie uzyskać u jakiegoś księdza rozgrzeszenia, być może dostanę u innego.. ale skoro zmieniam swoje życie, to chciałabym w nie wejść bez wyrzutów sumienia że zataiłam to czy tamto ;> bo tak naprawdę zatajając takie istotne rzeczy spowiedź jest jednak nieważna a przyjęta podczas ślubu komunia świętokradzka ;> (aczkolwiek ślub jak najbardziej jest ważny mimo wszystko ;P) No ale przez to że jestem świadoma nauk kościoła to właśnie mogę pojechać mądrym tekstem o tych owieczkach i zawstydzić księdza ![]() chociaż dla mnie spowiedź to jest niezwykle stresujące przeżycie przez pewnego księdza i pewne wydarzenie przez które rok do kościoła nie chodziłam. Edytowane przez joasia-a Czas edycji: 2014-08-10 o 13:18 |
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
joasia ale nawet mówił nam na naukach ksiądz, że karteczkę podpiszą czy dostaniesz rozgrzeszenie czy nie
dlatego to jest hipokryzja |
|
|
|
#704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A u was w parafii to jacyś lajtowi księża ;> ze z takim tekstem wyjechał do tych znajomych ;> |
|
|
|
|
#705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u Nas nikt nigdy nie robi problemów
|
|
|
|
|
#706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dobrze u mnie kiedyś w parafii był prałat który niedosłyszał na prawe ucho.. moja siostra zawsze do niego chodziła xD bo i tak dawał rozgrzeszenia xDi takich księży z takim podejściem powinno być więcej
|
|
|
|
|
#707 |
|
Raczkowanie
|
Między innymi dlatego nie chcemy brać ślubu kościelnego w sposób tradycyjny. Ja w ogóle, mimo że katoliczka z urodznia, nie identyfikuję się z tą religią, mój narzeczony bardziej (swoją drogą, gdy go poznałam był w seminarium duchownym
) i chciałby wziąć ślub kościelny, więc póki co ustaliliśmy, że weźmiemy go później, po cywilnym, za granicą, u znajomego księdza, ograniczając biurokrację karteczkową i publiczne przysięganie w imię wartości, z którymi się nie zgadzamy do minimum. Wiem, że formułki przyrzeczenia będą takie same, ale dla mnie to ważne, że będziemy na takim ślubie tylko my i rodzice i ta duchowość będzie bardziej intymna, niż właśnie karteczki, nauki ślubne i inne takie. Żeby było ciekawiej obserwacje cykli prowadzę sama z siebie (choć nie jest to nasza metoda antykoncepcji), bo jestem zafascynowana tym, jak precyzyjne jest kobiece ciało, jak świetnie to wszystko działa i do tego pozwala mi przewidzieć okres przy nieregularnych miesiączkach. I złości mnie i smuci, że między innymi na naukach przedmałżeńskich - dorabiając tej naukowej przecież metodzie - chorą otoczkę ideologiczną robi się☠taką złą robotę kobietą, które coraz mniej, i mniej są świadome swojego ciała.
|
|
#708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, że każdy słyszy
|
|
|
|
|
#709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zgadzam sie, ze metoda (o ironio!) zdemonizowana.
|
|
|
|
|
#710 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat szukałam w necie, co się stanie, jak się do tego księdzu przyznamy, bo wyprowadzać się nie zamierzam Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B 14.05.2017 Bruno
|
|||||
|
|
|
#711 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do spowiedzi planuje w ogóle do innego miasta jechać
![]() Wysłane z telefonu. |
|
|
|
#712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale dla mnie ślub to ma być trochę takie katharsis.. bo skoro nawet w dniu ślubu mam nadal żyć w grzechu to po co mi ślub.. gdzie zamierzasz pojechać ;> ja pójdę do takiego kościoła gdzie są księża filipini z tego co wiem to naprawdę mają ludzkie podejście zobaczymy do mojego kościoła nie poszłabym bo rzadko tam nawet chodzę
|
|
|
|
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba do Czernej
Wysłane z telefonu. |
|
|
|
#715 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
no niestety moj proboszcz jest niereformowalny. Ma nastoletniego syna, przespal sie z kobieta, ktorej maz sie potem powoesil ( bylo to w gazetach a miescina mala to szybko sie rozeszlo). Wgl dziad jak nie wiem. Kazania owszem mowi nieraz piekne ale grzesznik z niego niemaly dlatego no niestety ja na spowiedzi wszystkiego nie powiem... Cytat:
fajnis ze macoe taka mozliwosc wziecia slubu gdzie indziej.. ja nieststy nie chce cywilnego bo dla mnie to nie slub. Po prostu nieuwazam tego za slub chociaz moje rodzenstwo wzidlo taki slub.Nasz nie wyzywa ale otwarcie mowi ze malo kasy daja... hahab Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez mam takie podejście do kościoła i tej spowiedzi jak Wy
Ze spowiedzią też z TŻ pojedziemy całkiem gdzie indziej ![]() Joasia-a będę robić takie zapro jak te granatowe (wstępnie) jutro pojdę po ten papier i ogarnę cenowo co i jak ale powiedz mi jak robiłaś tą zakladkę ? Tak na chłopski rozum, tylko ja srodkową kartke pionowo wkleje Byłam w tchibo stacjonarnie po tą wycinarkę i cholera zawaliłam sprawę bo już sie napaliłam, że zrobie z niej winietki itd a najmniejsze kółko to 10 cm. cholera ale zła jestem i teraz już nie wiem |
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
Przed ślubem grzech, po ślubie obowiązek.
Nie mieszkamy razem i nie zamieszkamy do ślubu. Spowiedź mam zamiar odbyć uczciwie. I okres czystości przed ślubem tez. |
|
|
|
#718 |
|
Zakorzenienie
|
Zonamojegomeza każdy ma swoje zdanie na ten temat. Skoro Ci tak dobrze i okres czystości jest w 100% czysty to fajnie. Każda para ma swoje zdanie na dany temat i robi tak jak chce
|
|
|
|
#719 |
|
Zakorzenienie
|
Nikomu nie zamierzam narzucać swojego zdania. A mówiąc o czystości predslubnej mialam na myśli czas między dwoma spowiedziami.
|
|
|
|
#720 |
|
Czerwcowa PM
|
joasia, ex - bardzo ładne zaproszenia
![]() Co do spowiedzi to ja mam dość mieszane uczucia, zdecydowanie bardziej podoba mi się opcja "odgórnego" rozgrzeszenia - rozmowa jest między mną a Bogiem, a nie z księdzem, który sam robi gorsze rzeczy ode mnie. Chociażby nie przestrzega zaleceń Papieża co do kwestii opłat za sakramenty. Chyba że jest to spowiedź z jednym spowiednikiem, twarzą w twarz, którego się zna i któremu się ufa i wtedy jest to cały proces przewodnictwa duchowego... ale to już inna bajka. W ogóle coraz mniej odnajduję się na tym forum. Nie jestem w stanie czytać jakie to dramaty dziewczyny przechodzą, że chłopak nie chce przeżywać ślubu jak one
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.

) wymiary są takie: Rozmiar po złożeniu: 180mm x 130mm
Kurcze dziewczyny ale zmotywowałyście mnie do zrobienia tego 

ale cóż 

teraz na szybko druknęłam to wykorzystałam z wordu rozmiar papieru a6 (na tą główną część) i format E na rvsp ale no to tak roboczo i na szybko