![]() |
#361 | ||
Moderator
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Cytat:
![]() ![]() Ja jutro chociaż Karmi za Ciebie wypiję ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Zakorzenienie
|
Tu sa nowe wytyczne co do diety maluchow.
https://mamotoja.pl/nowy-schemat-zyw...5669,r1p1.html TeQ wypij na mojego kaca ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#363 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Smakowały? Cytat:
![]()
![]() |
#364 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Ja bym powiedziała, że u Tosia jest to prawa strona. Cytat:
Najwięcej mi ich chyba wyrywa córeczka, podczas wspólnych przytulanek ![]() Jak się czujesz, kochana? Mistrzostwo świata! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Obmacam w takim razie dziąsła Młodej jak wstanie. Cytat:
![]() Jak dzisiejsza nocka, margo? Cytat:
![]() Ja też. Najbardziej lubię robić listę rzeczy do spakowania ![]() Ja w ogóle uwielbiam robić wszelkiego rodzaju listy. Takie małe zboczenie ![]() Cytat:
U nas nastały ciężkie czasy... Dzisiejsza noc była jeszcze gorsza niż wczorajsza. Emi usnęła o 20.00, obudziła się przed chwilą, ale przez całą noc wybudzała się równo co pół godziny, godzinę, bo jej smok wypadał. Chyba naprawdę zacznę jej montować smoka na gumkę ![]() Teraz gdy TŻ ma urlop przejął na siebie niemal wszystkie nocne pobudki, więc nie czuję się aż tak wykończona (słyszę jak Młoda się budzi, ale przynajmniej nie muszę nawet podnosić głowy z poduszki) i pozostaje mi tylko modlić się gorąco, żeby Emilka się opamiętała do czasu, gdy mąż wróci do roboty ![]()
![]() |
#365 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez uwielbiam listy robic ![]() Współczuje nocki i mam nadzieje że powietrze mazurskie sprawi, że Emilka bedzie spała całe nocki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#366 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
Tobie niezapominajko też (nie zacytowało mi). Ag Ciebie też mi nie zacytowało, ![]() ![]() Cytat:
A kaszkę już próbowałam. Podobnie kleik. Mam wrażenie, że Natalka nie lubi mlecznych produktów bo, jak już pisałam warzywa i soki wcina nawet chętnie. Cytat:
![]() 2. Pytałam bo pediatra proponował przejście na 2 i zdziwiłam się, że tak szybko ![]() 3. ![]() Cytat:
Już? Słyszałam, że truskawki są mocno uczuleniowe i zaleca się wprowadzanie ich dużo później ![]() Cytat:
![]() Natalka zwykle upomina się tylko w nocy, w dzień raczej ja tego pilnuję, zwykle jadła średnio co 3-4godz. ale ostatnio to nawet po 4-5 nie chciała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Po drugie ja wgl obaliłabym mit tzw. złotego okresu niemowlęcego po ukończeniu 3m. Nie wiem jak u Was ale u nas mniej więcej wtedy zaczęły się problemy. Wczoraj rozmawiałam z koleżanką, która ma dwie córeczki, w tym jedną mocno chorą, z różnymi wadami itp. ![]() No i uczę się wyluzowania. Lekarz kazał mi w nocy spać więc dziś próbowałam to robić ![]() ![]() Aha, zapomniałam - Wasze brzdące oczywiście urocze!
![]() |
#367 |
Zakorzenienie
|
Limonko - dzięki, ze pytasz. U nas podobnie jak wczoraj, z tym, ze tym razem "tylko" 1,5h wyjęte z życiorysu, a nie 2 jak wczoraj. Wróciłam do łóżka około 5 i do 8 udało mi się jeszcze pospać, ale czuje się nadal jak zombie.
Przyszło mi do głowy, ze Emilka moze z tym smoczkiem ma tak samo jak Przemo. Zaobserwowałam wczoraj, ze miał wielka potrzebę mieć smoka w buzi, a jednocześnie draznil go. wolal twarda grzechotke mieć w buzi, ale to bylo w dzień. W nocy Przemo nie domaga się smoka, jak zasnie to go wypluwa, a czasem zamiast niego woli mietosic tetre. Planuje mu kupić, moze nawet jeszcze dzisiaj, gryzak TT, który nam się sprawdził przy Ewci. Z zewnątrz wygląda jak smoczek, a to co się wkłada do buzi przypomina półksiężyc i jest chyba silikonowe. Kształtem idealnie pasuje do dziąseł i dziecko to sobie zagryza. Fajna rzecz.
jesteś tym, co czujesz, jesteś tym, co wiesz, jesteś tym, co potrafisz, jesteś tym, kim być chcesz Ewcia Przemek Edytowane przez margo80 Czas edycji: 2014-08-09 o 09:17 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#368 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oby życzenia się sprawdziły! Cytat:
![]() Chociaż muszę przyznać, że mąż jest tak zakochany w córeczce, że z chęcią robi przy niej wszystko, jeśli tylko może. Akurat ma brata, ale rodzeństwa, którego się tak różni chyba nie znam ![]() Bardzo lubię mojego szwagra, jest szalenie sympatyczny, ale to typ imprezowicza, który chyba nigdy się nie ustatkuje. Cytat:
Cytat:
![]() Już widać pierwsze pozytywne efekty! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Próbuję podsuwać jej gryzaki, ale to jednak dla niej nie to samo. U nas dziś całkiem przyjemny dzień. Chyba ktoś tu chce się zrehabilitować za męczącą noc ![]()
![]() |
#369 |
Zakorzenienie
|
Witam się po dłuuuugiej nieobecności
![]() miałam sporo na głowie i teraz też troche tresu ale z Piotrusiem wszytsko w porzadku, rośmie mi mały rozrabiaka ![]() ![]() Na razie jesteśmy przy ekspozycji na gluten no i dzisiaj dostał pierwszy raz brokuła ![]() picie z kubeczka idzie mu calkiem dobrze ale jeszcze musi trochę poćwiczyć Widziałam że ag9 w szpitalu wylądowała. Dużo zdrówka dla Gucia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Limonko współczuję nocek ![]() Może spróbuj w dzień zrobić tak, że jak Emilka zaśnie to wyciągasz jej smoczek i śpi bez? U mnie Kuba też się czasem budził jak mu smoczek wypadał, więc po zaśnięciu mu wyjmuję i śpi bez, lub sam mu wypada ale to go nie budzi. Też mam zboczenie listowe ![]() virginia nawet nie umiem sobie wyobrazić jak się stresujesz, że Natalka tak mało je. Może niech np. Twoja mama lub tata spróbują ją nakarmić? Moja chrześnica odrzuciła całkowicie mleko w wieku 7 m-cy. Może u Ciebie jest ta sama sytuacja tylko wcześniej? Mi lecą włosy ale nic nie biorę Ja bym chciała BLW ale na zasadzie zabawy, żeby sobie młody popróbował różne rzeczy, tylko boję się bałaganu (rzucania jedzeniem np.), bo sprzątać nie lubię ![]() niezapomnijkaa ja już nawet nie pamiętam, jak poród bolał ani gdzie dokładnie mnie bolało ![]() a Kubuś jest dalej cudowny ![]() ![]() ![]()
#371 |
Zakorzenienie
|
Witam sie sobotnio
![]() nie ma mnie, nawet nie mam sil czytac, bo mam okropne zapalenie ucha, spuchlo juz mi pol twarzy i szyja, a bol jest przeokropny pomimo antybiotykow i przeciwbolowych. Mozecie sobie wyobrazic jak to jest chorowac przy dzieciach, gdy jest sie sama caly dzien ![]() dobrze, ze dzisiaj sobota, wiec Maz mogl mnie odciazyc. Niezapomnijka, zycze szybkiego powrotu do zdrowia i lacze sie z toba w bolu ![]() Ag9, mam nadzieje, ze Gabrys szybko wydobrzeje i bedziecie juz w domu na poczatku przyszlego tygodnia ![]() ![]() wyobrazam sobie przez co przechodzisz ![]() zaaspirowal podczas wymiotowania? Stefan, zycze duzo zdrowia i wspolczuje atakow woreczka. Fakt, bol to przeokropny, mialam kilka atakow przed i w czasie ciazy, ale trzymam diete jako tako i na razie cisza juz pol roki. Trzymam kciuki za udana operacje ![]() Teqiba, juz ci pieknie odpowiedziano na twoje pytanie, wiec nie bede sie powtarzac ![]() Wlosy wypadaly mi bardzo, gdzies przez 4 miesiace. Nie bralam nic, od kilku tygodni jest znacznie lepiej. Po pierwszym dziecku nie wypadaly mi wcale. Wszystkie Maluszki sliczne ![]() Ide spac, poki przeciwbolowe dzialaja, bo w nocy spalam tylko godzine ![]()
#372 |
Zakorzenienie
|
Korzystając z wolnej chwili wpadłam poczytać co u was
Ag9 dużo zdrówka dla Gabrysia, mam nadzieję, że szybko wyjdziecie zdrowi ze szpitala ![]() Stefan współczuję operacji, dużo zdrowia ![]() Virginia mam nadzieję, że nowe mleko przypasuje Natalce i będzie chętniej pić Dołączam do klubu wypadających garściami włosów. Lecą okropnie, największa masakra to jest po myciu. Witaminy nie pomagają, mam nadzieję, że to się zmieni niedługo, bo inaczej będę łysa. Zmykam do mojego urwisa. Mam strasznie żywego syna, aktualnie przestało mu wystarczać podnoszenie się do siadania, teraz przytrzymany za ręce z siadu zaczyna wstawać na nóżki! dlaczego dzieci tak szybko rosną?! |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Wtajemniczenie
|
Dopiero się melduje w tej części wątku
![]() Jestem od 3 tyg na wakacjach z dziewczynami, więc jak już siedzę przy kompie to wtedy pracuje. Kamila tydzień temu zaczęła się przewracac z brzuszka na plecy a kilka dni temu z pleckow na brzuszek. Tak więc okres stacjonarnego dziecka uważam za skończony... Poza tym cały czas karmie piersią ![]() ![]() ![]() Starsza córka szaleje i już się boję, co to będzie jak wrócimy do domu i zabraknie podwórka na wyciągnięcie ręki... Pozdrawiam ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
Witam sie
![]() U nas dzisiaj spokojny dzien. Najpierw zakupy - oczywiscie nic sobie nie kupilam ![]() ![]() My tez mamy problemy z jedzeniem. Fran zawsze jadl co dwie godziny i przyzwyczailam sie do tego. Ostatnio jednak przestal sie upominac i karmilam go kiedy podpowiedziala mi intuicja. Jadl wtedy chetnie, ale wszystko go rozpraszalo i interesowalo. Dzisiaj postanowilam poczekac az sam sie upomni i czekalam 5 godzin. Dopiero wtedy zacząl delikatnie marudzic i spokojnie wytrzymalby dluzej ![]() Upaly juz minęly wiec nie wiem dlaczego nie upomina sie o cycka? Jakos mu sie poprzestawialo i nie potrafie wyczuc swojego dziecka ![]() Teraz zasypia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Zakorzenienie
|
mój zombie day nr 2 zakończył się mega histerią Przemka wieczorem.
w ciągu dnia spał 3 razy po pół godziny, z ostatniej drzemki wybudził się o 15.22 i od tamtej pory zamknął oko tylko na jakies 5 minut max, bo sąsiad w ogrodzie zajął się cięciem desek. tym sposobem miałam mega zmęczone dziecko, które chciało jeść, ale jednocześnie uciekało od cycka. zaczął płakać i coraz bardziej się nakręcał, nałykał się powietrza i nie mógł się odgazować. dramat. małż się szykował do wyjścia na nocną zmianę, ale przyszedł mi jeszcze pomóc, ponosił go aż mu się kilka razy odbiło, a jak się uspokoił, odłożył go i potem już spokojnie zasnął. mam nadzieję, że nocka będzie spokojna. niech już robi sobie przerwy w nocnym spaniu, byle tak nie histeryzował ![]() a ja mam postanowienie nie siedzieć dziś długo, żeby złapać trochę snu przed pierwszym karmieniem w nocy, ale nie wiem, czy mi się uda ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale ci zazdroszczę tego morza, ze Śląska to kawał drogi,a tez bym się wybrała choć na weekend, ale to się nie opłaca! ![]() Cytat:
![]() ![]() U nas dziś dzień minął pozytywnie-chciałam wam napisać (tylko informuję,broń boże nie chwale ![]() ![]() ![]() ![]() Nie chce wyjść na panikarę, ale nie uważacie, że moja Emilka tez już powinna się na brzuch z pleców i odwrotnie odwracać???. 3 sierpnia skończyła 4 miesiące, a nadal tylko na prawy boczek się przekręca ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#377 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Współczuję histerii ![]() ![]() Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o przewracanie na brzuszek to ma jeszcze czas, a przynajmniej tak twierdzi rehabilitantka do której chodzi. U nas dosyć spokojny dzień. Tylko pod wieczór jakieś "małe" histerie. Dziecko chyba się przestraszyło partnera mojej mamy ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Wtajemniczenie
|
TynkaG - wg mnie każde dziecko ma swój rytm i nie ma co panikowac. Kamila dużo leżała na brzuszku (kolki) więc ma dość mocno wytrenowane mięśnie pleckow. No i pierwsza cora też szybko się ruchowo rozwijała.
U nas, tfu tfu, bez problemów z drzemkami i jedzeniem ![]() ![]() Zdrowka dla chorych ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#379 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() tygrysku, a co Jeszcze mówiła ta rehabilitantka? A z brzuszka na plecy tez jeszcze czas ?, bo kiedyś miała taki dzień, że było 5 przewrotek z brzucha na plecy, ale chyba się mocniej zachwiała i samą ja obróciło ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z brzucha na plecy dziecko sie poprawnie uczy jeszcze pózniej niż z pleców na brzuch. Wcześniej, tak jak moja i twoja, czasem sie przewracają z brzucha na plecy, ale to właśnie przez przeważenie głową a nie "poprawny" obrót. Podobno to się nie liczy ![]() Co do obrotów jezeli dziecko robi coś na jedna stronę to należy je stymulować też do ruchu w drugą. Możesz tez jak najcześciej ja turlac z pleców na brzuch, obracasz wtedy delikatnie za bioderka. Z turlania na boczki jest tez takie fajne ćwiczenie, że łapiesz dziecko kciukami pod kolana, dłońmi przytrzymujesz rączki dziecka przy kolanach i tak tdzymając przekręcasz dziecko z boczku na boczek. U nas ostatnio znów mniej przewrotek, ale skoro jest jeszcze czas to się nie przejmuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#381 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#382 | |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
niezapomnijko, jak dziś się czujesz? Mam nadzieję, że lepiej! A w ogóle to ![]() ![]() stefan89 a jak Ty się miewasz? Słyszałam, że ból przy kamieniach jest okropny, trzymaj się dzielnie! ![]() ![]() Kiedy masz zabieg? Cytat:
![]() ![]() zasnęłam ok.23 o 0.40 Natala upomniała się o jedzenie, skończyła jeść po 1 i potem ja się kotłowałam z boku na bok. Jak wreszcie udało mi się zasnąć, była już prawie 4 i za chwilę Natalka znów się przebudziła. Jadła powolutku, prawie 40min. więc zeszło się nam do po 5. Od tego czasu jeśli w ogóle, to drzemała i co chwila budziła się popiskując. O 7 się poddałam i wstałam. Spałam więc może jakieś 2 godziny ![]() Fajnie, że chociaż Twój brzdąc nie daje Ci mocno popalić, chociaż jeden lituje się nad matką ![]() margo80 po pierwsze chciałam Ci podziękować za rady odnośnie karmienia Małej. Zrobiłam wczoraj, jak doradzałaś, poprosiłam, by mama wyszła na ten czas z pokoju, żeby ograniczyć jej bodźce z zewnątrz. W myśl naszej zasady nie będę chwalić ale wygląda na to, że miałaś rację. Współczuję kiepskiego dzionka i wiem, co czujesz, bo jak moja Natala w dzień się nie wyśpi, albo z różnych przyczyn/bez przyczyn nie może się przez długi czas 'wespać' to potem też jest masakra ![]() Jak Wam minęła nocka? TynkaG ![]() Pytałam ostatnio pediatrę czy podawać Natalce gluten bo 14 skończy już 5m a ona jeszcze nie kazała ![]() Zmykam bo Mała popiskuje, jest może szansa, że zgłodniała ![]()
![]() |
#383 |
Zakorzenienie
|
Virginia - cieszę się, ze moje rady się na coś przydają
![]() Niezapomnijka, Stefan, Mariola - zdrowia i dużo siły dla Was! Jak nasza nocka? Położyłam się przed 23 i chyba nie zdążyłam zasnąć, bo o 23 przyczlapala Ewa. Odprowadzilam ja do łóżka, poczekalam aż zasnie, wróciłam do siebie. Chyba na chwile zasnęłam. 23.30 obudził się Przemek, nakarmilam go i poszłam spać koło północy. O 2 znów przyszła Ewa, powtórka z rozrywki. O 2.30 obudził się Przemek. Zasnęłam koło 3, a o 5 on znów chciał jeść. pomyslalam, ze dzięki temu chociaż do 7.30 pospie. Nic z tego. o 6 przyszła Ewa i razem z dwoma wielkimi miskami zostala w moim łóżku. Wydawało się, ze już nie zasnie, ale udało mi się ja spacyfikować. 6.15 obudził się Przemek, nie dal się oszukać smoczkiem, zachowywał się jakby nie pamiętał, ze godzinę wcześniej jadł. Naiwnie myślałam, ze usnie przy karmieniu. Niestety to był koniec spania. Położyłam go do łóżeczka, włączyłam karuzelke i poszłam do łóżka, ale po 20 minutach mu sie znudziło, a ja w tym czasie i tak juz nie zasnęłam. Wstałam, ubralam go i czekaliśmy aż Ewa się obudzi. Teraz ma pierwsza drzemkę. Kto nas dziś przebije?
jesteś tym, co czujesz, jesteś tym, co wiesz, jesteś tym, co potrafisz, jesteś tym, kim być chcesz Ewcia Przemek Edytowane przez margo80 Czas edycji: 2014-08-10 o 07:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
Ale mialyście nocki
![]() U nas nienajgorsza. Jedna pobudka. U nas sprawdzilo sie podawanie wiekszej ilosci kalorii w dzien. Zaczęlam podawac kleik na podweczorek i mamy jedna pobudke ok 4 rano ![]() ![]() Teraz jedziemy nad jezioro w Borach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#385 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Współczuję nocek ![]() virginia - może Natalka zacznei więcej jeść, jak jej zaczniesz rozszerzać dietę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#386 |
Rozeznanie
|
trochę nas nie było, wybaczcie
najpierw wyjechaliśmy do teściowej, na urlopo-chrzciny bez neta, a potem kłopoty z lapkiem no ale już jesteśmy ![]() Adrianek zaliczył pierwszy wypad nad jezioro i już poderwał dziewczę (spoooooro starsze - za starszymi w wózkach też sie ogląda :P) co prawda miarkę kaszki manny zaczęłam dodawać mu do mleka miesiąc temu prawie, ale z wprowadzeniem czegoś innego jakoś.... zwlekam jakby to był jakiś krok milowy nie do odwrócenia te dzieci nasze tak szybko rosną.... ;( kończy się nam 19 tydzień kilka razy sam sie przekręcił z pleców na brzuszek, ale chyba ostatnio o tym zapomniał :P śpi w nocy ładnie, narzekać nie mogę i co mi sprawia frajdę to... kąpanie się razem z nim szkoda, że mąż pracuje na zmiany, bo tak to na urlopie i po, jak wcześniej wracał, kąpaliśmy się z nim na zmianę, a od dziś będę musiała znowu wanienkę wyciagnąć... będzie mi tego brakować również przez urlop dziecię mi się odzwyczaiło od zasypiania w targanym przez próg wózku ![]() ![]() ![]() ergo: po powrocie do domu do łóżeczka Adrianka zamontowaliśmy wykonane własnorecznie płozy ![]() ![]() włosy wypadają mi garściami - dodatkowo dziecie uwielbia mi je wyrywać - śmieje się wtedy od ucha do ucha, jak mnie za włosy złapie, a ja proszę go wtedy, żeby puścił na razie, na szczęście, jesteśmy zdrowi, i tego życzymy wszystkim Mamom i Maluszkom na naszym drogim wątku!
#387 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() My bylismy niedaleko, bo w Ocyplu. Czesto tam jeździmy ![]() A powiedz mi, dlaczego dopiero w przyszlym roku chcecie jechac? Daleko macie? My w przyszlym tygodniu jedziemy na dlugi weekend do Morąga i to bedzie nasza pierwsza noc z malym poza domem, ale jest juz duzy i wierze, ze wyjdzie ok ![]() ![]() Thidien - witaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#388 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() kciuki za dzisiejszą noc- żeby udało ci się coś odespać! ![]() Cytat:
U nas dziś odpust- mała dostała od dziadków balona-żabę i jest zachwycona- łapie ja za nogi i odpycha. Minusem są wszędobelskie kapiszony straszące mi dziecko Stefan89 - kciuki za jutro!!!!!!! Miłego wieczoru dla wszystkich! ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#389 |
Zakorzenienie
|
Ale macie ciezkie nocki... U nas zazwyczaj 2 pobudki wiec jest dobrze... Mam nadzieje ze dzisiejsza noc bedzie :dla was lepsza
![]() Moj ma niecale 5 mcy i tez sie nie obraca z pkecow na brzuszek Mariola zdrowka dla Ciebie: * Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przemo pierwszą drzemkę miał długą, prawie dwie godziny, a ja w tym czasie żelazkiem machałam. kolejne dwie drzemki po pół godziny i ostatnia na spacerze tylko 10 minut, bo go kościelne dzwony wybudziły. ale ładnie dziś zasnął, nie było żadnego płaczu. przy okazji wszystkiego naj dla Emilki Limonkowej i Kubusia Alwy- oboje z Przemkiem kończą dziś 4 miesiące ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.