![]() |
#31 | |
wańka wstańka
|
Dot.: Popisy waszych "światowych" znajomych:D
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#32 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nigdy nie jest to nic osobistego czy dotyczącego tylko nas Polakow (wtedy piszę normalnie po polsku) - poza tym wrzucanie tekstu w dwóch językach wydaje mi się jeszcze bardziej pretensjonalne (a tłumaczenia automatyczne na fejsie są koszmarne) ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
Po jakimś czasie się tak zakręciłam (chciałam zrobić na bracie dobre wrażenie ![]() Normalnie jak debil jakiś ![]() wrażenie musiało być boskie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Znajomy po pobycie we Włoszech, stwierdził, że ludzie w Polsce są brzydcy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;47646044]Mam w rodzinie osobę, która od 25 lat mieszka w Australii i jak co kilka lat przyjeżdża do Polski, to mówi perfekcyjnie po polsku, bez obcego akcentu. Jak ostatnio zwróciłam uwagę, że nie ma żadnych naleciałości językowych, to mi odpowiedział, że stara się dbać o poprawność językową i słownictwo, bo "udawanie, że się zapomniało ojczystego języka jest żałosne". Mówił też, że po tylu latach mieszkania i życia w Australii myśli po angielsku, ale gdy jest w Polsce to się nie wygłupia i nie udaje kogoś kim nie jest. Po angielsku mówi z australijskim akcentem, po polsku z polskim. Takie dziwo.
Najbardziej mnie śmieszą osoby, które są za granicą kilka miesięcy i ledwo dukają podstawowe słowa, a po powrocie do Polski magicznym sposobem zamieniają się w ekspertów językowych. Jeszcze większe dziwo. ![]() ooooo czyli jeszcze są tacy co polskiego nie zapomnieli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale w jakim sensie ludzie sa brzydcy, ze niby fizycznie?, czy sa poprostu be i juz? ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Marszałkini II RP
|
Koleżanka z klasy wyjechała do, a jakże, Londynu. Chwaliła się na facebooku i naszej klasie super domem z basenem, luksusowymi samochami, itp. W końcu wydała ją kuzynka pisząc pod jednym ze zdjęć komentarz w stylu: "A dlaczego piszesz, że to Twoje, przecież to jest tych ludzi u których sprzątasz". Oczywiście pokasowała swoje konta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;47646044]Najbardziej mnie śmieszą osoby, które są za granicą kilka miesięcy i ledwo dukają podstawowe słowa, a po powrocie do Polski magicznym sposobem zamieniają się w ekspertów językowych. Jeszcze większe dziwo.
![]() Uwielbialam, jak mieszkajac we wloszech niektorzy polacy, glownie polki , przy swoich rodkach udawaly wloszki, zupelnie nie rozumiem z jakiego powodu, nadodatek mowiac strasznie niepoprawna gramatycznie, lamana wloszczyzna, nie mowiac o silnym polskim akcencie, nie wiem co takie osoby maja w glowie i co sobie mysla....chyba musza byc totalnymi idiotami myslac, ze ktos sie na to nabierze ![]()
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Znajoma po całym długim miesiącu w Stanach: "Amerykanie są tacy lazy.."
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
O gustach sie nie dyskutuje, ale gratuluje znajomemu zmyslu obserwacji, nie ma to co poprawa estetyki po latach....miesiacach..... zycia na emigracji, ludzie rozne doswiadczenia maja i rozne wnioski wyciagaja
![]()
![]() |
#43 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
... choć nie Westwood
|
Mam w większości normalnych znajomych.
Choć fakt, ostatnio zdziwił mnie na fb dialog Polek po angielsku pod zdjęciem Polki. Nie czaję ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
![]() Nikt tego nie przebije ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeszcze co do zapominania języka to niektórzy uważają, że to takie cool wtrącanie słowa w języku obcym w polskie zdanie lub odwrotnie. Niektórzy w autobusie np. rozmawiają (niekiedy dukają) po ang., bo po polsku to obciach. Spotkałam się z tym w wawie ![]() Edytowane przez wskazówka Czas edycji: 2014-08-10 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Moja historyjka będzie mało 'światowa' ale chyba się tu nadaje.
Spotkałam się z koleżanką, z którą znam się od przedszkola, na ploty. Temat zszedł na studia (ona studiuje w Krakowie, do którego od naszego miasta jest jakieś 2 godziny drogi). W pewnym momencie mówi: 'bo wiesz, u nas w Krakowie' a zaraz 'w Krakowie z którego pochodzę to...'. Dodam że to była połowa listopada pierwszego roku studiów, więc z Krakowa pochodziła raptem 1,5 miesiąca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Nie mam takich znajomych
![]() Ale słyszałam o dalszym przypadku gdzie facet pojechał do USA i oczywiście wiadomo chwalenie się, że matko czego to on nie przeżył, no american dream jak nic, co on widział, jak oni go tam traktowali... no gość układał jakieś tory czy coś takiego i tyle. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To byli tacy ludzie właśnie 20 - 23 lata, z tego co opowiadał, młode chłopaki. No, młode i światowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Świetna ta strona zagarnico
![]() Pokażę co znalazłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zasiedzenie
|
.
Edytowane przez cremova Czas edycji: 2014-08-10 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Pewnie rodzice mało do niej mówili po polsku, nie uczyli, nie miała kontaktu z tym językiem, to jak ma mówić płynnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Mój znajomy taki wierszyk ułożył o swojej ciotce:
Pisze że od roku siedzi w Ameryce, W adresie przez 'c' pisze Comorovitze! Polonia w Nowym Jorku, w sklepie mięsnym. - Na co pani tę szynkę sprzedaje? Na wagę? Sprzedawczyni oburzona, że ktoś może nie wiedzieć: - No jak to, no na slajsy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
tak mi się przypomniało że niedawno oglądałam pewien kabaret... http://youtube.com/watch?v=QplidxUtClk
2:18 - 2:48 ![]() Wysłane za pomocą ciapatalk
![]() |
![]() |
#57 |
uparta chmura
|
Moja koleżanka po 2 tygodniach pobytu w Niemczech, w PL na zakupach w supermarkecie, płaciła w euro, bo już jej sie banknoty myliły...
![]()
![]() |
#58 |
mOLDerator
|
To pewnie zależy od samego człowieka. Ja mam koleżankę, która od około 10 lat mieszka w Kalifornii i w zeszłym roku w wakacje spotkałyśmy się. Poza tym, że ma już lekki akcent i zapomniała trochę polskich "trudnych" słów (musi czasami dłużej pomyśleć jak rozmawiamy) to jest zupełnie normalna- mimo, że rzeczywiście ma przysłowiowy dom za milion dolarów, super prace i samochody. Nie poprzewracało jej się zwyczajnie w głowie. W domu do męża i dzieci mówi po polsku. Mówi też otwarcie, że nie wróciłaby już do Polski, bo tu nie mogłaby sobie pozwolić na to, co ma tam, że życie w Polsce jest trudne (ma tu rodziców), ale nie zachowuje sie jak milionerka z zagranicy. inaczej nie kolegowałabym się z nią jakby mi wyjeżdżała z tekstami jakie tu przytoczyłyście na wątku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wlasnie tak jest z tymi osobami, mocne w gebie. Staram sie omijac takie osoby szerokim lukiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.