Powstanie Warszawskie - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-01, 17:34   #61
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

1 sierpnia 1944. Gloria victis.

Dziś przypada 70 rocznica Powstania Warszawskiego. Nie, nie jestem warszawianką, a jednak dla mnie to bardzo ważny dzień w kalendarzu. To dzień-symbol. Dowód, że pomimo wad, pomimo podziałów potrafimy bronić swojej wolności i jesteśmy gotowi oddać za nią życie. Nie chcę przypatrywać się temu dniu z punktu widzenia pomnika na cokole. W Powstaniu brali przecież udział zwyczajni ludzie, chłopaki i dziewczyny, nasi rówieśnicy. Dla nich niech płonie wieczny znicz ludzkiej pamięci a oni sami są najjaśniejszym symbolem ukochania Ojczyzny aż do najwyższej ofiary.

Jednak dziś dopadła mnie taka refleksja a jednocześnie pytanie. Czy my, urodzeni w wolnym kraju, część z nas już po upadku systemu komunistycznego, potrafimy docenić i szanować wolność, w jakiej dorastaliśmy? Czy uznajemy ją za pewnik, niewart refleksji? Czy gdyby dziś ktoś zagroził suwerenności naszej Ojczyzny- czy potrafilibyśmy chwycić za broń i walczyć o jej granice nie chcąc żyć na kolanach? Czy taka walka o suwerenność i odrębność narodową byłaby możliwa w dobie globalizacji? Czy rzeczywiście wszystkie najszlachetniejsze pierwiastki, najlepsza pula genów zginęła w tym powstaniu?

Jestem Polką, choć tylko jedno z moich rodziców jest Polakiem. Ale mieszkam tu, w tym kraju, czuję się jego częścią. Dla mnie są to ważne pytania. Czy i Wy też czasem się zastanawiacie nad powyższymi pytaniami?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-01, 17:37   #62
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: 1 sierpnia 1944. Gloria victis.

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Dziś przypada 70 rocznica Powstania Warszawskiego. Nie, nie jestem warszawianką, a jednak dla mnie to bardzo ważny dzień w kalendarzu. To dzień-symbol. Dowód, że pomimo wad, pomimo podziałów potrafimy bronić swojej wolności i jesteśmy gotowi oddać za nią życie. Nie chcę przypatrywać się temu dniu z punktu widzenia pomnika na cokole. W Powstaniu brali przecież udział zwyczajni ludzie, chłopaki i dziewczyny, nasi rówieśnicy. Dla nich niech płonie wieczny znicz ludzkiej pamięci a oni sami są najjaśniejszym symbolem ukochania Ojczyzny aż do najwyższej ofiary.

Jednak dziś dopadła mnie taka refleksja a jednocześnie pytanie. Czy my, urodzeni w wolnym kraju, część z nas już po upadku systemu komunistycznego, potrafimy docenić i szanować wolność, w jakiej dorastaliśmy? Czy uznajemy ją za pewnik, niewart refleksji? Czy gdyby dziś ktoś zagroził suwerenności naszej Ojczyzny- czy potrafilibyśmy chwycić za broń i walczyć o jej granice nie chcąc żyć na kolanach? Czy taka walka o suwerenność i odrębność narodową byłaby możliwa w dobie globalizacji? Czy rzeczywiście wszystkie najszlachetniejsze pierwiastki, najlepsza pula genów zginęła w tym powstaniu?

Jestem Polką, choć tylko jedno z moich rodziców jest Polakiem. Ale mieszkam tu, w tym kraju, czuję się jego częścią. Dla mnie są to ważne pytania. Czy i Wy też czasem się zastanawiacie nad powyższymi pytaniami?
Kocham Polskę, jestem Polką, ale odnosząc się do pogrubionego - nie, nie chwyciłabym za broń i nie poszła walczyć, być może umrzeć, za kraj. Gdyby tylko byłą możliwość, to w obliczu wojny wyjechałabym stąd, zabierając ze sobą najchętniej całą rodzinę. Nie chciałabym, żeby ktokolwiek z moich bliskich zginął w walce. Jestem wdzięczna za to, co zrobili dla nas powstańcy, za wywalczoną wolność, ale sama swojego życia - a tym bardziej bliskich - bym nie poświęciła.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-01, 18:36   #63
dominikmeller25
Zakorzenienie

jako wnuk powstańca, człowiek który trzy lata temu będąc z dziadkiem na Powązkach widział jego łzy gdy debile zaczęli skandować hasła polityczne itd dzisiaj znowu się zagotowałem widząc relację w tv, no ku..wa Bartoszewski miał rację, zwykłe bydło niemające szacunku do ofiar powstania, bo gdyby mieli to w tym dniu zamknęliby swoje mordy i czcili pamięć poległych i tych którzy przeżyli, a nie urządzali takie sceny.

a co do pytania czy bym walczył, mam to już w genach i poszedłbym walczyć, jak dziadek, jego brat i pradziadek.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-01, 18:41   #64
Luba
Zakorzenienie

Temat podobny:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=201860y

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-03, 12:25   #65
Imperialista
BAN stały

Dot.: Powstanie Warszawskie

Autorom Powstania Warszawskiego należy się Sąd Wojenny. Tak powiedział największy antykomunista - generał Władysław Anders.

Wszyscy wiedzieli, że Niemcy wojnę przegrają. Wszyscy wiedzieli, że Armia Czerwona wchodzi jako zdobywca, a nie sojusznik. Niemiecka okupacja łagodniała a na Wschodzie Polski AK wręcz zaczęło współpracować z Niemcami. Zginęło tysiące młodych ludzi, którzy mogli walczyć z komunistami albo sprawiłoby swoim patriotyzmem i inteligencją, że PRL byłby bardziej znośny.

Szczerze mówiąc byłoby już lepiej gdyby AK dogadała się z Niemcami, że Niemcy wycofają się z Warszawy w razie zagrożenia okrążeniem a my w zamian za wywołanie fermentu u aliantów przejmujemy miasto. Gdyby ktoś dokonał takiego majstersztyku, od razu dałbym Virtuti Militari najwyższej klasy.

Podziwiam odwagę i patriotyzm młodych ludzi co walczyli w powstaniu, ale do jego twórców i dowódców nie mam żadnego szacunku.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-04, 18:33   #66
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Autorom Powstania Warszawskiego należy się Sąd Wojenny. Tak powiedział największy antykomunista - generał Władysław Anders.

Wszyscy wiedzieli, że Niemcy wojnę przegrają. Wszyscy wiedzieli, że Armia Czerwona wchodzi jako zdobywca, a nie sojusznik. Niemiecka okupacja łagodniała a na Wschodzie Polski AK wręcz zaczęło współpracować z Niemcami. Zginęło tysiące młodych ludzi, którzy mogli walczyć z komunistami albo sprawiłoby swoim patriotyzmem i inteligencją, że PRL byłby bardziej znośny.

Szczerze mówiąc byłoby już lepiej gdyby AK dogadała się z Niemcami, że Niemcy wycofają się z Warszawy w razie zagrożenia okrążeniem a my w zamian za wywołanie fermentu u aliantów przejmujemy miasto. Gdyby ktoś dokonał takiego majstersztyku, od razu dałbym Virtuti Militari najwyższej klasy.

Podziwiam odwagę i patriotyzm młodych ludzi co walczyli w powstaniu, ale do jego twórców i dowódców nie mam żadnego szacunku.
O Matko Bosko, czy Ty czytasz to, co napisałeś, czy tylko tak sobie piszesz?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-08-04, 19:59   #67
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
przeczytaj inne jego posty/tematy chłopak za bardzo nie wie co pisze, żyje w swoim świecie i mu nie wytłumaczysz, on wie zawsze wszystko lepiej. i ma Polaków za debili którzy połączyliby się z Hitlerem, tym Hitlerem który nas zaatakował, mordował i chciał zniszczyć.
o Stalinie jaki jest wiedzieli dobrze, ale możliwe że liczyli że świat stanie za nami, przeliczyli się.

Edytowane przez dominikmeller25
Czas edycji: 2014-08-04 o 20:02

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-04, 23:35   #68
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisałem tylko, że mądrzejszy byłby cichy pakt z Niemcami, że oni oddają nam Warszawę w zamian za skłócanie ZSRR z aliantami. Wtedy być może doszłoby do oficjalnych walk między AK a Armią Czerwoną, która pewnie chciałaby wejść do Warszawy. Czy był to realny scenariusz? Szczerze mówiąc nie wiem, ale lepszy niż powstanie przeciwko Niemcom.

A współpraca AK i innych sił z Niemcami:

1. NSZ - Brygada Świętokrzyska - w zasadzie od czasu Stalingradu zamiast bić się z Niemcami, zaczęła toczyć walkę z komunistyczną Armią Ludową i partyzantką sowiecką pod cichym przyzwoleniem Niemców. Wycofała się razem z Niemcami do strefy alianckiej w oczekiwaniu na III wojnę światową. Rząd PRLu chciał ich deportacji do kraju, ale alianci na wskutek reakcji rządu londyńskiego odmówił tego. Wręcz dochodziło do pojedynczych starć z AK, która żądała scalenia NSZ. Chociaż oczywiście z Niemcami również walczyli - to NSZ upolowało niemieckiego generała i aktywnie wspomogło powstanie warszawskie.

2. AK - Okręg Nowogródzki - przez to, że partyzantka sowiecka zaczęła z nimi ostro walczyć, znaczna część jej sił zakolegowała się z Niemcami. W pewnym momencie Rosjanie wybili prawie cały oddział stołpecki. Dowódca tego ugrupowania, Adolf Pilch, podjął współpracę z Niemcami, którzy regularnie go dozbrajali. Część oddziałów nowogródzkich przestała walczyć z Niemcami i zaczęła walczyć z Rosjanami z pomocą niemieckiej broni. Wycofali się razem z Niemcami pod Warszawę po ofensywie Armii Czerwonej, gdzie próbował pomóc powstańczej Warszawie. Jej dowódcy wręcz dostawali zawieszone wyroki śmierci za współpracę z Niemcami, ale hrabiątka z warszawskiego AK oczywiście nie rozumiały, że Sowieci sami zaczęli walkę z polskimi partyzantami.
Stary 2014-08-04, 23:36   #69
michal100
Zadomowienie

Cytat:

Że niby co
Stary 2014-08-05, 00:11   #70
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michal100 Pokaż wiadomość
Że niby co
z nim się nie dogadasz, bredzi jak najęty w sieci w realu z tym gorzej, co pokazują inne tematy.

okupacja jego zdaniem łagodniała, co jest brednią bo cały czas stawiali ludzi pod ścianą i rozstrzeliwali, nawet na kilka dni przed powstaniem dziadek mówił że widział na własne oczy jak ludzi z ulicy zgarnięto, ustawiono pod ścianą i rozstrzelano, bo coś tam któremuś dowódcy przeszkadzali.

ci młodzi ludzie chcieli walczyć i z komuchami i nazistami, ci ludzie wiedzieli że to ci naziści już mordowali ich znajomych, sąsiadów pakowali do wagonów itd tylko idiota by się z nimi łączył, bo Hitlerowi nie wolno było ufać i o tym ludzie wiedzieli.

oddziały AK niektóre prowadziły grę z nazistami, prowadziły rozmowy które zaczynali niemcy, ci niemcy nawet na zachętę przekazywali broń itd ale nie dochodziło do finalizacji rozmów, bo Polacy ostatecznie odmawiali.
po prostu najczęściej jedni i drudzy operowali na jednym terenie i walczyli z ruskimi i między sobą przy okazji, Polacy nie walczyli ramię w ramię z nazistami, tylko każdy na własną rękę.
ale wiem broszurki NOPu, ONR itd twierdzą inaczej i to widać po ich gloryfikowaniu nazistów.

a teksty o tym że Niemcy mieliby odstąpić Warszawę to już absurd zupełny, Imperialisto na jakich Ty prochach jedziesz że takie brednie wymyślasz? już Hitler oddałby Warszawę, tak oddałby ją spaloną, z wymordowaną ludnością cywilną która zdaniem nazistów nie zasługiwała na życie.
Stary 2014-08-05, 20:13   #71
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Że niby co
Może się rozpędziłem. Nazwijmy może to czasowym zawieszeniem broni, bo Niemcy zaczęli dozbrajać polską partyzantkę, żeby mogła walczyć z sowiecką. I kiedy dochodziło do ofensywy Armii Czerwonej, Niemcy pozwalali na wycofywanie się sił Armii Krajowej. Adolf Pilch ps. Góra i Józef Świda ps. Dzik jawnie współpracowali z Niemcami po tym jak znaleźli u Sowietów rozkazy o całkowitej likwidacji partyzantki polskiej, przez co Komenda Główna AK chciała ich skazywać za to na śmierć.

Na odpowiedzi mellera nie odpowiadam, bo ma problemy emocjonalne.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-06, 00:02   #72
michal100
Zadomowienie

KG AK miała rację,bo to była zdrada. Nie było nogdy udowodnionej ponad wszelką wątpliwość współpracy oficerów AK z hitlerowcami.
Stary 2014-08-06, 01:00   #73
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

http://powstanie.pl Polecam przeczytać ten krótki wstęp a nawet całą książkę.

(przeczytałem połowę kiedyś, niedługo drugie podejście)

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 20:46   #74
Imperialista
BAN stały

Cytat:
KG AK miała rację,bo to była zdrada. Nie było nogdy udowodnionej ponad wszelką wątpliwość współpracy oficerów AK z hitlerowcami.
Jaka to była zdrada? Partyzantka sowiecka likwiduje jeden polski oddział za drugim, wtedy przychodzą Niemcy i mówią, że dadzą broń i zawieszenie broni, żebyśmy mogli zatrzymać sowiecką partyzantkę. Kiedy nadchodzi Armia Czerwona Niemcy proponują Tobie bezpieczny przemarsz pod Warszawę.

To jest dla Ciebie zdrada? Ja uważam, że II wojna światowa była również ze ZSRR, tylko nasze przygłupie elity nie było stać ze strachu na wypowiedzenie im wojny.
Stary 2014-08-06, 23:44   #75
michal100
Zadomowienie

Wtedy się Niemcom odpowiada żeby spadali na drzewo a z Sowietami walczy się samemu. Myślisz,że Niemcy dotrzymaliby danego słowa
Bo ja przypuszczam,że wątpię
Stary 2014-08-07, 22:40   #76
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Wtedy się Niemcom odpowiada żeby spadali na drzewo a z Sowietami walczy się samemu. Myślisz,że Niemcy dotrzymaliby danego słowa
Bo ja przypuszczam,że wątpię
Oczywiście, że nie. Jednak nie widziałbym nic złego w tym, że niektóre organizacje brały broń od Niemców, żeby bić się z sowietami. Równie dobrze można oskarżyć chłopaków z Armii Berlinga o zdradę Polski, że brali broń od Rosjan.
Stary 2014-08-07, 23:07   #77
michal100
Zadomowienie

Armia Berlinga powstała na podstawie oficjalnej umowy między nami a ZSRR. Oficjalnych umów nie traktuje się jak zdrady,ale działania nieoficjalne i nie skonsultowane z wyższymi dowódcami już tak.
Stary 2014-08-07, 23:47   #78
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Armia Berlinga powstała na podstawie oficjalnej umowy między nami a ZSRR. Oficjalnych umów nie traktuje się jak zdrady,ale działania nieoficjalne i nie skonsultowane z wyższymi dowódcami już tak.
Czyli kiedy rozpoczęły się przepychanki między AK a NSZ ponieważ Ci drudzy nie chcieli się podporządkować, to rację miała AK bo była "namaszczona" przez Londyn?

A tak serio wielki wojownik Bor-Komorowski co zmarł ganiając za angielskimi lisami miał prawo oceniać postawę dowódców AK na Wschodzie za to, że korzystali z niemieckiego wsparcia. Jeśli oni bezpośrednio przy partyzantce sowieckiej znaleźli rozkazy o likwidacji partyzantki polskiej to mieli dalej traktować Sowietów jak przyjaciół, bo banda przygłupów KG AK (nie boję się tak pisać o Komorowskim i Okulickim) w Warszawie nie potrafiła rozpoznać co dzieje się na Wschodzie? Patrząc na Powstanie Warszawskie to oni nawet nie wiedzieli co dzieje się w stolicy.

Tracisz oddział za oddziałem, bo twój pseudosojusznik zaczyna Ciebie atakować i nagle zwraca się twój dotychczasowy wróg który oferuje jedzenie i sprzęt, żebyś mógł się bronić, to co robisz? I jedyne w zamian czego żąda to tymczasowego zawieszenia broni. Poczytaj sobie o AK z Nowogrodzkiego i o Adolfie Pilchu. Wtedy może zmienisz zdanie na temat ich postawy.

Oczywiście tylko NSZ od początku wiedziało, że im bliżej była Armia Czerwona, tym mniejszy był sens walki z Niemcami. Oczywiście o tym na lekcjach historii nie mówią.
Stary 2014-08-07, 23:56   #79
201607111040
Konto usunięte

Pomijając to czy decyzja o powstaniu warszawskim była dobra, zla, głupia czy bezsensowna powsstanc a należy się szacunek. Mieli oni odwagę walczyć o Polskę. Nuż się w kieszeni otwierakkiedy jacyś idioci śmieją się z nich.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-08, 00:10   #80
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Pomijając to czy decyzja o powstaniu warszawskim była dobra, zla, głupia czy bezsensowna powsstanc a należy się szacunek. Mieli oni odwagę walczyć o Polskę. Nuż się w kieszeni otwierakkiedy jacyś idioci śmieją się z nich.
Fajnie, że młodzież miała odwagę walczyć z Niemcami, ale nie zmienia to faktu, że Okulicki czy Bor-Komorowski powinni być sądzeni za wywołanie powstania, jak to ładnie określił Anders.

Najgłupsze jest to, jak tworzą mitologię typu, jak źle w Polsce byłoby, gdyby nie powstanie warszawskie. Bo pokazaliśmy Stalinowi, że będziemy walczyć czy opóźniliśmy jego pochód na Niemcy. Dlaczego nikt w telewizji nie zadał jeszcze lepszego pytania - ile lepsza byłaby Polska bez tej klęski? Warszawa nie zostałaby zniszczona i nadal byłaby pięknym miastem. Przeżyłaby patriotyczna i inteligencka młodzież, która czyniłaby PRL bardziej znośnym. Byłoby więcej sił do walki z komunistami i stalinizacja kraju przebiegałaby trudniej.

I tak - mogę przy powstańcu podziwiać jego odwagę z tamtych lat i jednocześnie stwierdzić przy nim, że Powstanie Warszawskie było niepotrzebne.
Stary 2014-08-08, 07:31   #81
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Imperialisto- ze specjalną dedykacją dla Ciebie:
https://www.youtube.com/watch?v=bKfhJk7Elu8

No pasaran!
Stary 2014-08-08, 07:49   #82
Imperialista
BAN stały

Nie neguję Muzeum Warszawskiego, ale już sobie wyobrażam jak szybko wyleciałby przewodnik który oceniłby Powstanie Warszawskiego gdyby podsumowywał Powstanie tak jak ja.
Stary 2014-08-08, 07:58   #83
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Chodziło mi raczej o utwór, a konkretnie ostatnie jego zdanie, które pasuje do Twojego toku....rozumowania.

No pasaran!
Stary 2014-08-08, 08:26   #84
Imperialista
BAN stały

To powstanie należy obchodzić z pełną pompą:
http://historia.wp.pl/title,Zwyciesk...wiadomosc.html
Stary 2014-08-08, 08:27   #85
dominikmeller25
Zakorzenienie

jak zwykle Imperialista najmądrzejszy, a jak ma coś zrobić w realu to go nie ma, Imperialisto i potem dziwisz się że kobiety uciekają, rodzina patrzy na Ciebie jak na idiotę a na forum masz opinię gimbusa.
weź człowieku wyjdź na świeże powietrze i daj ludziom prawo do własnego zdania.
pytałem dziadka co by zrobił jakby przeciwko Stalinowi miałby walczyć o boku nazistów, co odpowiedział? że wolałby zginąć niż walczyć u boku ludzi którzy mordowali jego znajomych, a kilkoro znajomych zamordowali z zimną krwią stawiając pod ścianą.
Stary 2014-08-08, 21:01   #86
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Pleciesz takie kocopoly, ze az szkoda czytac
Pierwsze pogrubione - nie, nikt nie wiedzial, ze RKKA sie zatrzyma na Wisle, ani jaki bedzie porzadek polityczny po wojnie (to bylo pol roku przed Jalta przypominam). Piszesz, ze cos bylo oczywiste, bo dla Ciebie jest z perspektywy lat, wtedy bynajmniej nie bylo

Drugie pogrubione - to po prostu klamliwa bzdura, godna standardow PRLowskiej propagandy

Trzecie pogrubione - to chore fantazje i tyle. Nie bylo szans aby Niemcy wycofali sie z Warszawy/po prostu oddali ja AK. Jakim cudem mieliby byc okrazeni skoro trzymali Wisle ?

Ogolnie to piszesz o rzeczach ktore wowczas byly niewiadome jako o wiadomych i fantazjujesz zupelnie w kwestii oddawania Warszawy przez Niemcow

Cytat:
Napisałem tylko, że mądrzejszy byłby cichy pakt z Niemcami, że oni oddają nam Warszawę w zamian za skłócanie ZSRR z aliantami. Wtedy być może doszłoby do oficjalnych walk między AK a Armią Czerwoną, która pewnie chciałaby wejść do Warszawy. Czy był to realny scenariusz? Szczerze mówiąc nie wiem, ale lepszy niż powstanie przeciwko Niemcom.
Kompletnie bezsensowne fantazje To zadna, ale to zadna aleternatywa
Pierwsza sprawa o zadnym pakcie nie byloby mowy - ani rzad na emigracji, ani Niemcy na cos takiego by nie probowali pojsc.
Kolejna sprawa - naprawde masz mrzonki, ze gdyby doszlo do konfrontacji AK z RKKA, Alianci staneliby przeciw Sowietom?
Zastanow sie zanim bedziesz snul takie fantazje, bo ladu i skladu to nijak nie ma

Cytat:
A współpraca AK i innych sił z Niemcami:

1. NSZ - Brygada Świętokrzyska - w zasadzie od czasu Stalingradu zamiast bić się z Niemcami, zaczęła toczyć walkę z komunistyczną Armią Ludową i partyzantką sowiecką pod cichym przyzwoleniem Niemców. Wycofała się razem z Niemcami do strefy alianckiej w oczekiwaniu na III wojnę światową. Rząd PRLu chciał ich deportacji do kraju, ale alianci na wskutek reakcji rządu londyńskiego odmówił tego. Wręcz dochodziło do pojedynczych starć z AK, która żądała scalenia NSZ. Chociaż oczywiście z Niemcami również walczyli - to NSZ upolowało niemieckiego generała i aktywnie wspomogło powstanie warszawskie.
Brygada Swietokrzyska powstala grubo ponad rok po Stalingradzie
Oczywiscie jest bzdura, ze zwalczanie agentury sowieckiej bylo jakakolwiek wykladania stosunkow z Niemcami NSZ zupelnie slusznie rozpoznawalo, ze prowadzimy wojne z dwoma okupantami i reagowalo odpowiednio. Nie plec bzdur o " wycofywaniu sie z Niemcami".
Polecam zapoznanie sie z faktami, dobra pozycja opisujaca szlak bojowy Brygady:
http://ipn.gov.pl/__data/assets/pdf_...723/1-6284.pdf

Cytat:
2. AK - Okręg Nowogródzki - przez to, że partyzantka sowiecka zaczęła z nimi ostro walczyć, znaczna część jej sił zakolegowała się z Niemcami. W pewnym momencie Rosjanie wybili prawie cały oddział stołpecki. Dowódca tego ugrupowania, Adolf Pilch, podjął współpracę z Niemcami, którzy regularnie go dozbrajali. Część oddziałów nowogródzkich przestała walczyć z Niemcami i zaczęła walczyć z Rosjanami z pomocą niemieckiej broni. Wycofali się razem z Niemcami pod Warszawę po ofensywie Armii Czerwonej, gdzie próbował pomóc powstańczej Warszawie. Jej dowódcy wręcz dostawali zawieszone wyroki śmierci za współpracę z Niemcami, ale hrabiątka z warszawskiego AK oczywiście nie rozumiały, że Sowieci sami zaczęli walkę z polskimi partyzantami.
Znowu bzdury - to bylo grubo przed PW i bylo wynikiem tego, ze Sowieci probowali zlikwidowac jego zgrupowanie.
Oprocz walk z Sowietami Pilch dalej walczyl z Niemcami, min. wlasnie pozniej pod Warszawa

Na koniec - nie widzisz jak sobie sam przeczysz piszac, ze "AK wspolpracowalo z Niemcami" i jako jedyny przyklad podajesz dowodce, ktory o maly wlos nie dostal czapy za podejrzenie kolaboracji z Niemcami Tyle jesli chodzi o Twoje "argumenty".

Cytat:
Fajnie, że młodzież miała odwagę walczyć z Niemcami, ale nie zmienia to faktu, że Okulicki czy Bor-Komorowski powinni być sądzeni za wywołanie powstania, jak to ładnie określił Anders.
Znowu pleciesz z perspektywy x lat Warszawa wowczas wrzala i powstanie tak czy siak by wybuchlo, w takiej czy innej formie.

Cytat:
Najgłupsze jest to, jak tworzą mitologię typu, jak źle w Polsce byłoby, gdyby nie powstanie warszawskie. Bo pokazaliśmy Stalinowi, że będziemy walczyć czy opóźniliśmy jego pochód na Niemcy. Dlaczego nikt w telewizji nie zadał jeszcze lepszego pytania - ile lepsza byłaby Polska bez tej klęski? Warszawa nie zostałaby zniszczona i nadal byłaby pięknym miastem. Przeżyłaby patriotyczna i inteligencka młodzież, która czyniłaby PRL bardziej znośnym. Byłoby więcej sił do walki z komunistami i stalinizacja kraju przebiegałaby trudniej.
A kto tak robi? Ja caly czas widze jakies bzdety o stawianiu dowodctwa AK przed sadem, Ty sam powielasz bzdety godne PRLowskiej propagandy

Cytat:
Nie neguję Muzeum Warszawskiego, ale już sobie wyobrażam jak szybko wyleciałby przewodnik który oceniłby Powstanie Warszawskiego gdyby podsumowywał Powstanie tak jak ja.
Mam nadzieje, ze ktos wygadujacy takie rzeczy by faktycznie wylecial, w koncu taka pozycja do jakiejs wiedzy i znajomosci faktow powinna zobowiazywac...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 21:07   #87
dominikmeller25
Zakorzenienie

więcej słów nie trzeba, argumenty kontra fantazje i wszystko w temacie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-10, 21:20   #88
Imperialista
BAN stały

Jest lato 1944. Wyobraźcie siebie w roli dowódców AK i co byście zrobili? Moim zdaniem wszyscy już wiedzieli, że klęska Niemiec jest pewna i wchodzi nowy okupant, na którego przywitanie należało się przygotować.

Czytałem również pamiętniki Pilcha i wyraźnie zaznaczył, że na przykład jego oddział przechodził przez Wisłę przy niemieckiej asyście. Po prostu zawarł zawieszenie broni z Niemcami, bo Sowieci próbowali zlikwidować AK na Wschodzie.
Stary 2014-08-10, 21:41   #89
michal100
Zadomowienie

Cytat:
Jest lato 1944. Wyobraźcie siebie w roli dowódców AK i co byście zrobili? Moim zdaniem wszyscy już wiedzieli, że klęska Niemiec jest pewna i wchodzi nowy okupant, na którego przywitanie należało się przygotować.

Czytałem również pamiętniki Pilcha i wyraźnie zaznaczył, że na przykład jego oddział przechodził przez Wisłę przy niemieckiej asyście. Po prostu zawarł zawieszenie broni z Niemcami, bo Sowieci próbowali zlikwidować AK na Wschodzie.
Ja bym czekał. Zarówno na ruch Niemiec jak i ZSRR. Ofensywa czerwonej armii stanęła na kilka dni przed sierpniem nie dlatego,że się zmęczyli podbojem,ale dlatego,że oddziały niemieckie nie okazały się wcale takie bezbronne. Zapominasz też,że Hitler był świeżo po zamachu i rozkazy były jasne: pokazać siłę, zniszczyć Warszawę i pozorować wycofanie. Na ten pozór się nabrali dowódcy AK i wyszła rzeź ostatecznie niestety. Gdzieś czytałem,że utopienie Warszawy we krwi to był 1 ze sposobów Hitlera na odreagowanie traumy po zamachu.
Stary 2014-08-10, 21:51   #90
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Imperialisto, nie radzę Ci opowiadać w realu o tym, jak to AK współpracowalo z Niemcami na wschodzie bo jeśli przypadkiem trafisz na wnuka AK-owca to mozesz zebrać bęcki za takie kalumnie. Serio.

No pasaran!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości