Grudniowe mamusie 2014 cz.II - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-11, 10:17   #4411
kobietkaaaaa
Rozeznanie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II

Cytat:
Napisane przez PaprikaDzika Pokaż wiadomość
ja w ogóle nie wiem co to (dalej). to to samo co genetyczne, to w 12 tygodniu? Jeśli tak, ja miałam już w 12tc i w 18tc, teraz idziemy na następnym tygodniu - to już będzie 25tc. [bez komentarza…]. w 12tc było rewelacyjnie widać obie, potem w 18tc pięknie się przytulały. Teraz na normalnym jak byliśmy (tzn też chyba jakiś lepszy sprzęt, ale w gabinecie u mojego gina, za usg płacę 20zł) to buzie było pięknie widać ))) normalnie się zakochałam
Teraz idziemy na kolejne, mam nadzieję, że będzie wszystko w porządku i różnica w wadze obu dziewczynek utrzymuje się na tym samym poziomie. Jakoś kwestie tego czy dobrze będzie widać, czy źle, są u mnie na drugim miejscu (albo i trzecim czy czwartym).
Nie poszłabym na takie usg tylko po to, żeby sobie na buźkę popatrzeć… A już na pewno nie od tego uzależniałabym termin badania. Ale to moje zdanie tylko
Z tego co wiem takie usg "milionD" można robić trzy. W między 11tod a 13t5d potem między 16 a 20 tygodniem i między 28 a 32 tygodniem. takie info znalazłam na stronie u "mojego" ultrasonografa [to są ramki dla zwykłych ciąż, ja mam trochę inne….. ]

Jak ci zależy na dobrym obrazie to może idź w 28? popatrz np tutaj - przykład tylko, znaleziony w necie - http://www.dobreusg.pl/badania_poloz...zynnosci_serca
Gratuluje bliźniąt.
Badanie genetyczne, połówkowe i w III trymestrze to typowe dwuwymiarowe badania diagnostyczne i każdemu się należą jak psu buda. Miałam te badania wykonywane (no poza jeszcze III trymestrem), natomiast marzy mi się badanie trójwymiarowe w czasie rzeczywistym. Mi właśnie zależy na szczegółowej ocenie całego dziecka.

Tutaj mała notka jak je odróżniać:
http://www.gravida.com.pl/pl/co-to-jest-usg-2d-3d-4d

Edytowane przez kobietkaaaaa
Czas edycji: 2014-08-11 o 10:21
kobietkaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 10:32   #4412
Linea86
Raczkowanie

kobietkaaa jak rozumiem na te badania genetyczne nie chodzisz prywatnie?? O ile to 1 genetyczne miałam w 2d to teraz już mi dr pokazywał twarzyczkę mojego synka w 3d (pomiary nadal robił w 2d bo dla nich to czytelniejsze). Więc może idź na to w 30 tyg prywatnie i wspomnij, że chcesz zobaczyć dziecko w 3d/4d. Ja bym specjalnie nie szła bo teraz też się dziecko może zasłonić rączkami (moj synek np tak po chwili podglądania robił) więc to samo może być w 30 tyg.
Stary 2014-08-11, 10:34   #4413
basiabasia989
Rozeznanie

na ten temat co się komu należy i jaka jakość tych badań to dyskusje można długo prowadzić ale jak się ma odpowiednie fundusze i komuś zależy na wyraźniejszym badaniu niż zwykłe 2d to w czym problem? a kiedy najlepiej takie badanie wykonać żeby było widać akurat to na czym nam zależy to może zapytać specjalistę od takiego usg jeszcze kwestia tego czy dziecko zechce współpracować
Stary 2014-08-11, 10:35   #4414
Basjenia
Zadomowienie

https://pieluchy.net/index.php

podobno super i tanio.....co wy na to?
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 10:48   #4415
TheN4ti
Rozeznanie

Witam się w 22tc Goście pojechali i mi strasznie smutno :-( Mały nam za to poprawia humor bo wczoraj takie fikołki robił, że brzuch mi chodził. Tż pierwszy raz na 100 procent był pewny, że go wyczuł. Cudownie, chcemy więcej! Taki był ostatnio spokojny, prawie nie kopał a on się przygotowywał na pożądne wariacje Roksape trzymaj się w tym szpitalu, moja mama będąc ze mną w ciąży miała szew zakładany i jak widać wszystko skończyło się super. To było prawie 30 lat temu, wiec Ty się nie masz o co martwić. Dzieciaki tez dadzą radę z dziadkami, przynajmniej poznają się jeszcze bliżej.
Dziewczyny wy czujecie gdzie dokładnie jest wasz maluch? Cudownie!!!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-08-11, 10:50   #4416
TheN4ti
Rozeznanie

To ubranka, której do tej pory kupiłam. Wszystko używane I w super stanie. Jadą poczta juz kolejne

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1407746957975.jpg (58,0 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1407746973388.jpg (56,2 KB, 43 załadowań)
Stary 2014-08-11, 10:50   #4417
basiabasia989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
https://pieluchy.net/index.php

podobno super i tanio.....co wy na to?

pampersy nie są chyba jakieś extra tanie a te inne to nie wiem co to ale te Pieluchy newborn 2-4kg - 150szt. grubsze to fakt chyba tanio ale jaka tego jakość to nie wiem a nie lubię kupować kota w worku
Stary 2014-08-11, 12:01   #4418
maczuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TheN4ti Pokaż wiadomość
To ubranka, której do tej pory kupiłam. Wszystko używane I w super stanie. Jadą poczta juz kolejne

Gdzie kupujesz? Na all? Urocze są

Jakaś nerwowa się ostatnio zrobiłam, wkurzam się o byle co i oczywiście zaraz ryk Kiedyś taka nie byłam...
Stary 2014-08-11, 12:06   #4419
alekaz1
Zakorzenienie

Maczuma mam tak samo wszystko mnie zlosci, kluce sie z tz.
Jutro tz jedzie do holandi czy gdzies tam wroci w piatek. Zostane sama i odpoczne. Posprzatam sobie dokladnie

kurde dopiero co w piatek byla wyplata a juz duzje czesci nie ma . A co to bedzie potem jak na macierzynskim bede dostawac nie caly 1000 zl
Stary 2014-08-11, 12:11   #4420
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:

super!bardzo mi się podobaja te w paski szukam właśnie takich żeby miały od razu stopki a narazie to wszystko z krótkim rękawem! dopiero w smyku zaczynają powoli się pojawiać jakieś bluzy i bezrękawniki-na co noworodkowi bezrękawnik?!
Stary 2014-08-11, 12:12   #4421
TheN4ti
Rozeznanie

Maczuma kupiłam na ebay, działa na tej samej zasadzie co allegro. Mąż zrobił niespodziankę I kupił piękna lampkę i karnisz do pokoju małego. Cieszyłam się jak dziecko U mnie póki co hormony dają spokój, wszystko po staremu.
Mieliśmy spotkanie z doula, ale nie jestem jej pewna. Naprawdę sympatyczna I z dużą wiedzą, ale nie wiem czy charakterem mi odpowiada.

Stary 2014-08-11, 12:19   #4422
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
O!o!o! Mój też działa jako "podnosnik cisnienia"!!!
a już myślałam, że jestem jakimś wyjątkiem

dobry dzień, byłam pobrać sobie krewkę, myślałam że wyjdę z siebie bo upał taki, a jeszcze babka zaczęła narzekać jedna że upał, że ona nie jadła, że cukrzyce ma etc, że jak nie zemdleje to będzie dobrze. A mogła powiedzieć bo z córką była, żeby została a nie szła na jakieś tam zakupy. każdy się tam już źle czuł, ale jej marudzenie to już wgl ludzi wytrącało z równowagi. Zwłaszcza jak komentowała jeszcze , co ta pielęgniarka tam tyle pobiera

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 13:25   #4423
alekaz1
Zakorzenienie

Zbieram sily na jutro bo mam zamiar zaczac generalnie sprzatac kuchnie, lazienke i kibelek a na stepny dzien dwa pokoje i przedpokoj
Stary 2014-08-11, 14:06   #4424
19Inka90
Wtajemniczenie

A Ja w mojej przychodni zostalam dzisiaj na badania wypuszczona bez kolejki byłam w szoku ale to i tak Milo

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 14:16   #4425
TheN4ti
Rozeznanie

Inka bardzo milo

Stary 2014-08-11, 14:38   #4426
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
A Ja w mojej przychodni zostalam dzisiaj na badania wypuszczona bez kolejki byłam w szoku ale to i tak Milo
O super

A ja teraz nie wiem jak bede sprzatac, poczekam na to co doktor mi powie, ale o wielu rzeczach do zrobienia bede mogla zapomniec. Maz pracuje do 22 a trawa drugi tydzien nie koszona, ciekawe kto to zrobi...

Jest tak goraco, ze w pokoju mamy parowke....

Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 15:03   #4427
basiabasia989
Rozeznanie

Inka jak miło u mnie w przychodni nie ma szans na wpuszczenie do kolejki bo w kolejce samie kobiety w ciąży, bo dla ciężarnych w innym miejscu pobiera się krew i się czeka 2-3 godziny...

zdycham w pracy, obecnie termometr pokazuje 35 stopni w cieniu, a tu brak klimy wiatraka czegokolwiek co chłodzi a że sezon urlopowy to i roboty mamy więcej bo w biurze nas mniej chyba posłucham mojego męża i pójdę na to zwolnienie

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

wczoraj w kościele jak stałam to miałam taką cichą nadzieję, że ktoś się zlituje nade mną (a widać że ja w ciąży) i będę mogła usiąść ale nie! i wyszłam z kościoła po 15 min. Też tak macie, że nie jesteście w stanie stać w jednym miejscu bez ruchu dłużej? jak chodzę, sprzątam, czy idę na spacer jakoś sobie radzę, ale jak stanę w miejscu jak np w kościele to po 15 min zaczyna mnie oblewać zimny pot i robi się duszno. Może mi młoda uciska wtedy jakąś żyłę lub nerw?
Stary 2014-08-11, 15:29   #4428
bimbunia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kobietkaaaaa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
zastanawiam się nad zrobieniem USG 4D na koniec 25, 26 lub 27 tc. Wiem, że teoretycznie im wcześniej tym lepiej widać i dziecko ma większą ochotę się poobracać. Z kolei im później, tym lepiej widoczne są rysy twarzy, no a w 27 tc otwiera powieki.
Doradźcie coś. Być może któraś z Was zdecydowała się już na takie USG.
Na wczesnym etapie w 3D dziecko wyglądała troszkę jak alienik i nie wiesz czy się śmiać czy bać za to jedna moja koleżanka zrobiła to tuż przed porodem i ponoć efekt niesamowity bo widać rysy twarzy i można na tym filmie rozpoznać że to ta konkretna osoba i zapewne super pamiętka dla dziecka do podarowania na 18 urodziny albo coś )) Moja lekarka przełącza na 3D prawie za każdym razem, jedno nagranie dostałam też na płycie i dziwne to jest, na głowie jakieś guzy ciałko zdeformowane jakby. Trzeba pamiętać że jest to zapis fal dźwiękowych a nie obraz z kamery

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
Powiem szczerze, że uczestniczyłam już troszkę w tego typu USG. I może już na tym etapie być niewiele widać. Tzn. dziecko może pokazać buźkę, która faktycznie jest już ładna, ale równie dobrze może nie pokazać nic. A ja bardzo bym chciała pooglądać maluszka całego i nie przegapić tego momentu.
Ja miałam ostatnio w 22tc i było widać dziecko tylko małymi fragmentami już więc na całego to już chyba za późno, chyba że jakoś się da, no nie wiem nie wiem, zapytaj lekarza.

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

Cytat:

Śliczne!! ja wczoraj byłam w Zarze i doznałam szoku. mikro szorty dla półrocznego dziecka 70zł... kupiłam kilka wyjściowych ubranek ale przecenionych ))
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 15:30   #4429
TheN4ti
Rozeznanie

A a propo pęcherza to u mnie to samo. Czasami nie zdążę wyjść z łazienki a znów mi się chcę. W nocy wstaje tylko raz, za to w dzien co chwilę. A ponoć ma być jeszcze gorzej ;-)

Stary 2014-08-11, 15:36   #4430
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość

wczoraj w kościele jak stałam to miałam taką cichą nadzieję, że ktoś się zlituje nade mną (a widać że ja w ciąży) i będę mogła usiąść ale nie! i wyszłam z kościoła po 15 min. Też tak macie, że nie jesteście w stanie stać w jednym miejscu bez ruchu dłużej? jak chodzę, sprzątam, czy idę na spacer jakoś sobie radzę, ale jak stanę w miejscu jak np w kościele to po 15 min zaczyna mnie oblewać zimny pot i robi się duszno. Może mi młoda uciska wtedy jakąś żyłę lub nerw?
Ja mam dokładnie tak samo. Wczoraj w kościele myślałam, że padnę,a jeszcze z corką sama byłam,więc jakbym padła to nie wiem co by było. Powiedziałam,ze ostatni raz sama do kościoła poszłam....

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 15:36   #4431
Roksape
Zadomowienie

Ja słyszałam i mój gin, który ma 4D mówił, że najlepiej badanie robić mniej więcej w 26 tc. Spotkałam się również z tym, że między 26 a 32 tc.

Basiabasia ja też nie mogę tak stać w jednym miejscu i powiem szczerze, że omijam kościół w ciąży, bo nie raz było, że mnie tż wynosił

Nati tak samo mam. Ledwo wyjdę z wc a za chwilę znowu muszę

Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 15:41   #4432
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
No mi się zdarzyło, że ktoś mi ustąpić chciał miejsca albo do toalety przepuścić na wakacjach w knajpie. Ale w Gdyni w galerii bałtyckiej czy jakoś tak, kolejka wielka, toaleta specjalna nieczynna, stałam w kolejce z córką na rękach, brzuch widoczny. Nikt nie przepuścił, babka za mną powiedziała, żebym szła bez kolejki skoro w ciąży i z dzieckiem, na co skomentowałam, że nie będę się przepychać, bo jak widać nikt nie chce mnie przepuścić i to na głos było. Wszyscy co stali przed udawali że nie widzą, nie patrzą :/ w dodatku wody nie było w damskiej. ( to takie przemyślenia po wakacyjne ) . Natomiast dzisiaj to były dwie dziewczyny z wysoką ciążą, nikt nie przepuścił :/

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość

Basiabasia ja też nie mogę tak stać w jednym miejscu i powiem szczerze, że omijam kościół w ciąży, bo nie raz było, że mnie tż wynosił
też nie chodzę, bo zwyczajnie nie ustoję na nogach tak długo, wchodzić sama do kościoła nie będę bo kto mi w razie czego pomoże.
Więc jak taka pogoda to unikam tym bardziej, bo raz mnie mama wynosiła. A wczoraj jadąc autem i siedząc zaczęło mi być słabo. :/

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 16:55   #4433
Linea86
Raczkowanie

Cytat:
A a propo pęcherza to u mnie to samo. Czasami nie zdążę wyjść z łazienki a znów mi się chcę. W nocy wstaje tylko raz, za to w dzien co chwilę. A ponoć ma być jeszcze gorzej ;-)

To może być jeszcze gorzej?? Rany to chyba powiem mężowi, żeby mi tam tv zainstalował bo się będę nudzić spędzając tam tyle czasu
Stary 2014-08-11, 17:02   #4434
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
Inka jak miło u mnie w przychodni nie ma szans na wpuszczenie do kolejki bo w kolejce samie kobiety w ciąży, bo dla ciężarnych w innym miejscu pobiera się krew i się czeka 2-3 godziny...

zdycham w pracy, obecnie termometr pokazuje 35 stopni w cieniu, a tu brak klimy wiatraka czegokolwiek co chłodzi a że sezon urlopowy to i roboty mamy więcej bo w biurze nas mniej chyba posłucham mojego męża i pójdę na to zwolnienie

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Ja stoję w Kościele i nie mam problemu aby całą mszę wystac, może do czasu tak będzie.
Mnie nikt z moim "wzdęciem" nie przepuszcza. Nawet dziś w B. znajoma kajerka nie była pewna czy tak zapytać czy w ciąży jestem czy nie.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 17:55   #4435
Basjenia
Zadomowienie

no kolejki do toalety to problematyczna sprawa jeśli chodzi o przepuszczanie. natomiast w komunikacji praktycznie zawsze ktoś mi ustępuje... jak byłam nad morzem to do autobusu ludzie wchodzili bardzo....agresywnie (żeby nie powiedzieć jak bydło) ale że dużo miejsca było to nikt nie musiał ustąpić. w biedronce czy lidlu nie ma kas specjalnych więc nikt nie przepuszcza. nie ma że boli. na poczcie to samo. mi osobiście jest głupio poprosić o miejsce siedzące-co innego w kasie uprzywilejowanej- ale z drugiej strony lepiej paść?ehh ludzka mentalność. zawsze się śmiałam że jak będę w ciąży to będę brzuchem tykać jak emerytki torebkami
Stary 2014-08-11, 17:59   #4436
Ollliwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Ja stoję w Kościele i nie mam problemu aby całą mszę wystac, może do czasu tak będzie.
Mnie nikt z moim "wzdęciem" nie przepuszcza. Nawet dziś w B. znajoma kajerka nie była pewna czy tak zapytać czy w ciąży jestem czy nie.

u mnie podobnie chociaż czasami mam wrażenie, że widać, ale jednak nie do końca chyba...
W Kościele pewnie też ustałabym, ale wolę nie ryzykować i zawsze idę 15 min. wcześniej zająć "swoje" miejsce na końcu zaraz przy drzwiach mam powietrze i w razie co do wyjścia też szybko.

wysprzątałam trochę mieszkanie a i tak jutro będzie już kurz, bałagan itd. jak ja to lubię :/
Stary 2014-08-11, 18:12   #4437
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maczuma Pokaż wiadomość

Jakaś nerwowa się ostatnio zrobiłam, wkurzam się o byle co i oczywiście zaraz ryk Kiedyś taka nie byłam...
ostatnio wpadłam w takie nerwy a potem ryk, że sama siebie nie poznawałam. Myślałam że tż ucieknie na ten wspaniały widok. Załamałam się lekko psychicznie

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
Zbieram sily na jutro bo mam zamiar zaczac generalnie sprzatac kuchnie, lazienke i kibelek a na stepny dzien dwa pokoje i przedpokoj
tż ma urodziny w piątek zaprosiliśmy rodzinę, kilku znajomych i okazało się że będę miała na mieszkaniu prawie 30 osób. Także czeka mnie generalne sprzątanie całego mieszkania i szykowanie tony jedzenia
Stary 2014-08-11, 18:19   #4438
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
no kolejki do toalety to problematyczna sprawa jeśli chodzi o przepuszczanie. natomiast w komunikacji praktycznie zawsze ktoś mi ustępuje... jak byłam nad morzem to do autobusu ludzie wchodzili bardzo....agresywnie (żeby nie powiedzieć jak bydło) ale że dużo miejsca było to nikt nie musiał ustąpić. w biedronce czy lidlu nie ma kas specjalnych więc nikt nie przepuszcza. nie ma że boli. na poczcie to samo. mi osobiście jest głupio poprosić o miejsce siedzące-co innego w kasie uprzywilejowanej- ale z drugiej strony lepiej paść?ehh ludzka mentalność. zawsze się śmiałam że jak będę w ciąży to będę brzuchem tykać jak emerytki torebkami
Mnie to denerwują te emerytki jak mi koszykiem w pupę wyjeżdżają. No kurczę jakbym miała miejsce to bym się przesunęła a nie ona próbuje mnie wypchać.

Cytat:
Napisane przez Ollliwka Pokaż wiadomość
u mnie podobnie chociaż czasami mam wrażenie, że widać, ale jednak nie do końca chyba...
W Kościele pewnie też ustałabym, ale wolę nie ryzykować i zawsze idę 15 min. wcześniej zająć "swoje" miejsce na końcu zaraz przy drzwiach mam powietrze i w razie co do wyjścia też szybko.

wysprzątałam trochę mieszkanie a i tak jutro będzie już kurz, bałagan itd. jak ja to lubię :/
Ja zawsze stoję w przedsionku aby przewiew mieć. Nie mogłabym siedzieć w środku wśród Pań które wypachniły się super mocnymi perfumami.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 18:27   #4439
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
Gratuluje bliźniąt.
Badanie genetyczne, połówkowe i w III trymestrze to typowe dwuwymiarowe badania diagnostyczne i każdemu się należą jak psu buda. Miałam te badania wykonywane (no poza jeszcze III trymestrem), natomiast marzy mi się badanie trójwymiarowe w czasie rzeczywistym. Mi właśnie zależy na szczegółowej ocenie całego dziecka.

Tutaj mała notka jak je odróżniać:
http://www.gravida.com.pl/pl/co-to-jest-usg-2d-3d-4d
no i właśnie dlatego nie odróżniam zupełnie, ja za każdym razem widział obraz trójwymiarowy i to ruchomy, ruszały się bąble w czasie rzeczywistym…
nawet mój gin ma możliwość przełączyć na taki obraz… tylko dźwięku nie ma, tak to szał

Dziękuję gratulacji =)
PaprikaDzika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 18:56   #4440
Linka1984
Zakorzenienie

Hej hej, miałam dziś koleżanki z forum na kawce z dziećmi :-D nasze 3 forumowe maluszki!

Witam się w 25tc!!!!ha!!!!!!

Alekaz mam dla Was kaftanik, kombinezon, pajac polarowy,2 body długi, 4pajace,6body krótki, 3 śpiochy,3 rampersy i 2 sukieneczki i 2 spodenki . Skończyłam segregacje i mam już wszystko :-D
Oto nasza kupka rozmiar 56 i 62...

3690 gram szcześcia <3

Edytowane przez Linka1984
Czas edycji: 2014-08-11 o 19:02
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości