|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część III :)
Justyna, przykro mi bardzo
Happywoman, dasz radę, dieta i będzie ok Gratuluję udanych wizyt i duuużych dzieci ![]() Też się zastanawiam nad usg przed porodem, bo ile ułożenie spokojnie można ręcznie określić, to już wagę niekoniecznie. U mnie w szpitalu urodziła się dziewczynka prawie 5kg, oczywiście przez cc, nikt by nie ryzykował sn. Ja miałam usg w dniu porodu zaraz po przyjęciu, waga jest określona z precyzją do 0,5kg, ale daje jakiś obraz. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4772 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie kochane,dzis zaczynam 3 SEMESTR jak to ktorejs w Was sie pomylalo.
jak ja sie za wami stesknilam..nadrobilam 5 ostatnich stron,przyznaje sie bez bicia.. bardzo sie ciesze z waszych dobrych wiesci,ze dzieciaczki rosna i maja sie dobrze..u mnie tez sie powoli normuje..dziekuje wam za wsparcie i kciuki za zdrowko tesciowej..dzis wyszla ze szpitala,pogipsowana,posz yta ale na szczescie juz lepiej z nia..w zeszlym tygodniu mielismy z tz 4 rocznice slubu i w czwartek byla imprezka dla rodziny a w pt wieczor mielismy tylko dla siebie.w pt wczesnym rankiem obudzil mnie tz zaslaniajac sie duzym bukietem kwiatow,mial tez male pudeleczko a w nim napisana godzine i nazwe restauracji,byla tez torba dla Frania.mowil,ze nasz syn obchodzi razem z nami swieto.kupil mu koszule w krate i spodnie..ahh..ten moj tz.. w sobote bylismy u znajomych i znow zostalismy obdarowani 3 reklamowkami ubranek..juz nie mam ich gdzie pomiescic.. zapowiadalo sie ze juz zla passa zlych wiadomosci nas opuscila ale jak tylko w sobote wieczorem wrocilismy to dzwonila do mnie ta moja kolezanko polozna zaplakana..w przyszym roku w sierpniu miala wychodzic za maz a tymczasem od 3 miesiecy jej fagas mial inna..wrrr...jakbym go dorwala to zabije gada..tak mi jej zal..swoje oszczednosci wladowala w remont jego domu bo tam mieli zamieszkac po slubie a teraz zostala na lodzie... my mamy sie dobrze,w sr maly byl strasznie rozgarniety i nie umialam zbytnio poszalec z przygotowaniami ale obiecalam mu ze jak ten szal minie to bedziemy leniuchowac.jeszcze tylko w czwartek jakies ciasto i kawka na moje ur i koniec imprezowania. nie robilam żadnych zakupow wiec nie mam sie czym pochwalic ale mysle,ze mnie znow nakrecicie i pokupie reszte ktoras pytala o zestawienie kolorystyczne,szary z zoltym wygrywa
|
#4773 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
generalnie ma czuwac nade mną i od września przygotowywac mnie do porodu - jest założycielką szkoły rodzenia, a dodatkowo przełożoną wszystkich położnyc więc jesli jej by nie było to i tak podesle kogo trzeba ufff... mam nadzieję, że trochę to ułatwi.
|
|
#4774 | |||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a prezenty, no... cóż :PCytat:
wiesz, w PL to jednak chyba wszystko zależy od pracodawcy. teoretycznie facetowi przysługują 1 czy 2 dni urlopu okolicznościowego (nie licząc 2 ygodni urlopu tacierzyńskiego / rodzicielskiego czy jak go zwą, bo juz się w tym gubię ) teoretycznie dso wykorzystania tych dni "z tytułu urodzenia dziecka" potrzebny jest akt urodzenia dziecka, ale tu wielu pracodawców idzie na rękę i jak wiedzą, że facetowi ma się dziekcko urodzić, to się chłop umawia że jakby co to on zadzwoni i tego dnia bierze ten urlop, a akt urodzenia doniesie później. urlop na żądanie można też wciąć w czasie trwania dnia pracy; czyli nawet jak facet pojedzie do pracy i siedzi w niej 4h to może wziąć " na żądanie" i wyjść, wtedy przepracowane godziny ma do odbioru albo liczą mu się jako nadgodziny. ale tu też decyzyjny jest pracodawca - jak jest sukinkotem to nie puści i już, mimo, że to niezgodne z prawem... Cytat:
![]() Cytat:
czyli zależy jak kto szyje Cytat:
ja w poprzedniej ciąży jak 7 miesięcy siedziałam na zwonieniu i też mi się nie zgadzało to zrobiłam sobie tabelę w excelu ze wszystkimi wpłatami i ile powinnam dostać i po zakończeniu zwolnienia faktycznie - dostałam wszystko co do grosza a im się w ramach danego miesiąca "wyrównuje" w tabelkach, ale dla nich to oznacza coś innego niż dla nas Cytat:
Cytat:
203 miesiące to luz... u mojej problem niejedzenia trwa prawie 3 lata. tzn w listopadzie stukną jej 3 lata, jak przestała jeść. w moją to się nawet wmusić nie da. ona nie spróbuje i już. przed 18 miesiącem życia jadła niemalże wszystko, na co pozwalała jej alergiczna dieta. nie lubiła tylko surowych warzyw. w okolicach 18 mieisąca życia zaczęła eliminować ze swojego jadłospisu potrawy, które wcześniej lubiła i przestała chcieć próbować czegokolwiek nowego... przez około 2 lata jadła głównie makaron (bez niczego), suchą bułkę, placki (takie jajko-kefir-mąka, ew. czasami udało się tam przemycić odrobinę jakiegoś przemielonego mięsa albo warzywa), zupę pomidorową z makaronem i suche naleśniki. w pewnym momencie do jadłospisu dołączyły pierogi z mięsem i klopsiki, ale z tym to bardzo różnie bywa. teraz jest odrobinę lepiej, ale zdecydowanie nie mogę powiedzieć, że moje dziecko ma bogatą czy chociażby umiarkowaną dietę ![]() Cytat:
przeliczyłam na szybko w excelu i wg mnie wszystko wygląda ok. słabo już pamietam księgowe zagadnienia, ale w księgowości przyjmuje się że miesiąc roboczy ma chyba 22 dni - i te 22 dni to jest Twoja pensja, przyjmijmy 1260zł. wypłacany masz zasiłek chorobowy za 3 tygodnie, czyli 15 dni roboczych - 860zł. to dniówka wychodzi Ci 860/15=57,33. przeliczając tę dniówkę na miesiąc roboczy, czyli w/w 22 dni - 57,33x22=1261,33. oczywiście kwoty wrzuciłam zaokrąglone, ale wychodzi na to, ze w ogólnym miesięcznym rozrachunku dostajesz normalną, pełną pensję ![]() ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
mój patent rewelacyjny, póki jeszcze działał. w ciąży na zelazie przestał, ale działał latami ![]() rano, koniecznie NA CZCZO, najlepiej zaraz po wstaniu; szklanka kefiru, łyżeczka colonu C ( http://www.colonc.pl/ można w ciaży - błonnik nie wchłania sie z ukł. pokarmowego, jest w całości wydalany) i szklanka wody gazowanej. wszystko duszkiem działa w 15-30 minut. druga opcja, mniej spektakularna, to po prostu łyżeczka colonu c popita szklanką wody, codziennie o dowolnej porze. na mniej już nie działa, ze wzg na te chore dawko żelaza które biorę :/ trzecia opcja - działa NAWET NA MNIE TERAZ. codziennie 1 łyżeczka (a w przypadkach ekstremalnych łyżka stołowa) poppingu z amarantusa, czyli amarantusa ekspandowanego: http://www.ekoprodukt.pl/nasze-marki...-ekspandowany/ smakuje jak lekko przyjarany ryz dmuchany od kiedy młoda go dostaje, całkowicie zniknął u niej problem nawykowych zaparć. ja też nie mam problemów z wypróżnieniem. zdrowe, naturalne, no prawie, bo jednak dmuchane i w dodatku nawet przyzwoite w smaku. nie na wszystkich tak działa, ale warto spróbować! Cytat:
sporo moich koleżanek odczuwało podobne bóle i zwykle to po nich lekarz informował, ze cośtam się skróciło. w każdym razie miejsce "tuż za pochwą" i kilka cm w górę. brrr, paskudne uczucie ![]() Cytat:
są wielkie i starczają na długo ![]() Cytat:
teraz śpi w ikeowskim "rosnącym z dzieckiem", póki co w najkrótszej wersji czyli 140x80 i jeszcze na spokojnie w tej długości pośpi z rok czy dwa... Cytat:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30155019/ takie mam w szafkach w łazience, bardzo lubię; http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20047450/ takie mam na drobiazgi przy maszynie do szycia - nici, guziki i inne pierdoły, młoda ma też w takich flamastry czy drobne zabawki, pokrywki można zdjąć i są "otwarte" - na drobne rzeczy mogą się przydać i w ogóle w ikei chyba najwięcej tego towaru...Cytat:
Cytat:
też mam uczulenie na proszki i chemię! b.długo używałam tylko jelpa i białego jelenia, nawet na lovelę mam alergię (w dodatku ona mi z lekka śmierdzi ) do listy detergentów które mnie uczulają dołączył jakiś czas temu płyn do prania "koral" (? chyba :P) który od czasu do czasu rzucają w llidlu z okazji tygodni czystości i wtedy zawsze robię go duuuuuuży zapas bo wychodzi sporo taniej niż jelp... płyny do płukania też mam spalone, używam tylko silana sensitive, wszelkie inne aromatherapy itd i jestem cała w obrzydliwe krosty, bleeeeee. co do ciśnienia, tentno możemy mieć podwyższone i to normalne, bo mamy więcej krwi teraz do przepompowania, ciśnienie pod koniec ciąży rośnie i to też jest raczej normalne, ale jak przekracza 140x80 czy 90 to juz trzeba mocno kontrolować i ew. leczyć, no i gestoza (zatrucie ciążowe) objawia się m.in. wysokim ciśnieniem... także myślę ze warto powiedzieć o tym ginowi. |
|||||||||||||||
|
|
|
#4775 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale jak dojdzie to wrzuce fotki Cytat:
przynajmniej mi zrobili i z waga sie zgadzalo Cytat:
no ikea w katowicach wiec jakies 40min. autem, jak nic nie znajde to musze tam pojechac ![]() Esti gratulacje rocznicy i wspanialego prezentu
|
|
#4776 |
|
Wtajemniczenie
|
Happywoman a norma po 2h nie jest do 154? Zalapalabys sie
|
#4777 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczynki,
Dawno mnie nie było ale czytałam prawie na bieżąco, mam mega kryzys i doła przez to że mi cukry skaczą mimo insuliny... Przez pół poprzedniego tygodnia i weekend ciągle ryczę i sama już nie wiem o co mi chodzi, wiem, że ludzie przeżywają prawdziwe dramaty a ja taka histeryczka Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ten colon c ma cukier w składzie, nie wiecie? ![]() Nie było mnie bo trochę się działo przez weekend, był u nas w Szczecinie festiwal fajerwerków i poszliśmy, mała przez spacer zasnęła ale jak zaczęli strzelać to się obudziła i trochę kopała ale zaraz się uspokoiła Czekam na czkawkę z niecierpliwością!Byliśmy też w bobolandzie i było super I wpadły nam w oko dwa wózki:Teutonia, fajna tylko droga jak szlag http://sklep.bebeclub.pl/gleboko-spa...nny-wozek.html więc chyba zdecydujemy się na http://artykulydzieciece.pl/1079-tak...extreme_eko_02 albo polecany już przez którąś z Was http://allegro.pl/3w1-tako-baby-heav...tml?source=mlt Swoją drogą ciekawe czym się różnią ![]() Dziewczyny, nastraszyli mnie cesarskim cięciem i oczywiście już panikuję, powiedzcie mi, jak szybko można zacząć normalnie funkcjonować po cc, a kiedy można zacząć po tym ćwiczyć?
|
|
#4778 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za wizytę a malutka juz nie taka malutka Cytat:
Cytat:
ciekawe ile moja waży |
|||
|
|
|
#4779 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jutro na glukozę
już się stresujei nie wiem,czy mam kupic glukozę w aptece, czy w laboratorium dadza? ehhhhh
|
|
#4780 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dochodze czasami do podobnych wniosków, niekoniecznie po lekturze opinii o szpitalach, ot tak, różnie ![]() super, że w waszych badaniach usg wszystko jest ok! ![]() Justynaw1982, współczuję bardzo, straszna tragedia ![]() Cytat:
zapewne dostaniesz zalecenia diety niskowęglowodanowej i tyle to naprawdę nie jest takie straszne e tam, zajęło mi to jakieś 30 sekund z ciekawości chciałam sprawdzić ![]() Cytat:
amarantusa jem samego, łyżkę do paszczy wieczorem i popijam wodą. podobno na niektórych nie działa... co do colonu, to mówisz o tych fruktooligosacharydach? no jest to cukier, ale nie bezwartościowy; on jakoś tam wspomagajaco działa na florę bakteryjną jelit i sam w sobie też przeciwdziała zaparciom...także to nie jest tak, że ot sobie ten preparat ktoś posłodził ![]() a czemu straszą Cię cc? przez ten cukier? wiele dzierwczyn dochodzi do siebie szybciej po cc niż po psn, ćwiczyć chyba można zacząć po 8 tygodniach od porodu? tylko wiadomo, że trzeba uważać... myślę, ze najlepiej by było spytać fizjoterapeutę... ja mam straszne spadki nastroju ostatnio, wszystko mnie martwi i w ogóle nie lubię siebie takiej
|
|||
|
|
|
#4781 |
|
Rozeznanie
|
Mnie się zdaje, że norma jest do 153. No ale po godzinie miałam ekstra skok. :/ No nie wiem. Zobaczymy co Ginka powie. Na bank będzie dieta i chyba zakupię glukometr dla spokojności ducha.
|
|
#4782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- po godzinie to chyba skok normalny? po takiej ilości glukozy?
|
|
#4783 |
|
Rozeznanie
|
Ja w LuxMedzie dziś dostałam, nie musiałam kupować.
|
#4784 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny ile kupiłyście Octenispetu? 50ml czy 250ml? cenowo to bym wzięła 250ml, ale nie wiem czy taką butlę wielką brać.....
---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- siedzę w Gemini, ale trochę mnie to przerasta.....
|
#4785 |
|
Raczkowanie
|
czekoladkasuper, ze z coreczka wszystko ok
![]() justynawbardzo m przykro goniaaas gratuluje coreczki ![]() happywomen bedzie dobrze ![]() estiwszystkiego najlepszego z okazji rocznicy Ciesze sie, ze z tesciowa juz lepiej silesiannatak wlasnie mi sie wydawalo, ze ojcowie moga sie zwolnic i pojechac do szpitala na porod wlasnego dziecka, nie wyobrazam sobie inaczej, przeciez oni by od zmyslw odchodzili i byli kompletnie bezuzyteczni w pracy ![]() Co do usg...w UK w standardzie sa 2 (w 12 i 20 tygodniu) ja mialam trzy, bo Mala sie nie ruszala, jesli bym chciala to i co tydzien by mi robili, ale nie widze takiej potrzeby Wielka Brytania jest na 3 miejscu co do narodzi dzieci a Polska na 25 przyczym nadal w Pl jest duzo razy wiecej (mimo mniejszej ilosci ciaz i narodzin) ciaz niedonoszonych, obumarc plodow i zgonow noworodkow, poza tym slyszalam, zeby ludzie z Pl przyjezdzali na zachod leczyc dzieci lub siebie zato nigdy nie slyszalam, zeby ktos z zachodu jechal w tym celu do Polski, wiec wydaje mi sie, ze lekarze w UK wiedza, co robia. Nie odbierzcie mnie zle prosze, ja chce tylko pokazac, ze inaczej wcale nie znaczy gorzej (a w tym wypadku nawet lepiej, statystyki mowia same za siebie), ja ufam lekarzom tutaj i skoro oni poeiedzieli 2 usg na cala ciaze sa wystarczajace to tak jest.Co wcale nie oznacza, ze ograniczaja sie tylko do dwoch, jesli kobieta ma np. cukrzyce to monitoruja ja znacznie czesciej, mojej siostrze w dniu, w ktorym miala miec cesarke tez zrobili dodatkowe usg i dzieki Bogu, bo zauwazyli, ze maly sie przekrecil ![]() UK rozni sie od polski pod wzgledem opieki nad ciezarnymi i to bardzo, tutaj nie robi sie bety na potwierdzenie ciazy, do 12 tygodnia ciazy w ogole nie traktuja jako ciazy, do 18 nawet nie probuja ratowac, krzywa cukrowa robia tylko kobietom ze wskazaniami, usg jest robione 2 a nie 3 razy, po porodzie nie kwitnie sie w szpitalu pare dni tylko wychodzi po paru godzinach (oczywiscie jesli wszysko jest w porzadku) a co najwazniejsze nikt nikomu nie podaje antybiotyku 'na wszelki wypadek' jest mnostwo roznic ale wcale to nie oznacza, ze jeden system opieki jest gorszy od drugiego, w koncu w obydwoch cel jest taki sam, pomoc dziecku przyjsc na swiat zdrowym i silnym nie szkodzac przy tym Ale sie rozpisalam, mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam swoja wypowiedzia ![]() Uciekam myc naczynia
|
|
|
|
#4786 |
|
Zadomowienie
|
Ja glukozę dostałam. Chodzę do laboratorium w pobliskim szpitalu i tam
jak apteka w razie czego, więc się nawet nie przejmowałam. Ela moje zamówienie na gemni ciągle niebezpiecznie rośnie...
|
#4787 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nie mam weny chyba.... zapomniałam pochwalić moje dziecko zjadło dziś dwudaniowy obiad czary...... ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- no dobra.... jak któraś poratuje spóźnialską będę wdzięczna... można prosić listy gemini i wyprawki na priva?
|
|
#4788 |
|
Zadomowienie
|
Czekoladka to spora już dziewczynka ja idę w czwartek to porównamy, bo między naszymi terminami jest 3 dni różnicy. Super, że wszystko w porządku.
![]() Gonia to szykuj się na sukieneczki. gratulacje ![]() Ela to może się odczarował i teraz nie nadążysz do sklepu po zakupy chodzić
|
#4789 |
|
Wtajemniczenie
|
Rosalie, akurat co do opieki medycznej, to wiele osób przyjeżdża leczyć się do Polski, bo jest taniej, lepiej jeśli chodzi np. o opiekę stomatologiczną, a kobiety polki rodzą w uk ze względu na świadczenia, w Belgii kobieta po porodzie leży w szpitalu 5dni, dla mnie akurat to strasznie długo, ale kilka godzin to za mało, mnie zwyczajnie to ciekawi, bo wiem że usg nie jest konieczne na każdej wizycie, w państwowej służbie zdrowia robi się je trzy razy, ostatni dla określenia stanu łożyska i ilości wód plodowych, plus jeśli jest czas do określenia wielkości dziecka przed samym porodem, co moim zdaniem ma sens
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4790 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to sie nie dziwie ![]() ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4791 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() najbardziej zazdroszczę tego ZZO.........
|
|
#4792 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cytat:
. Oszczedzaj sie |
|||
|
|
|
#4793 |
|
Wtajemniczenie
|
problem termometru wraca...
dylemat microlife nt 10 czy braun irt 4520 do czoła czy do ucha.... nie jestem pewna czy np taki mój Johny da sobie wsadzić coś do ucha....
|
#4794 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() dzisiaj spimy na materacu u corki w pokoju, malz maluje sypialnie , za pozno sie za to zabral , wiec czeka mnie jutro mycie i meblowanie
|
|
#4795 |
|
Wtajemniczenie
|
Grrrrrr materac.... mam traume bo spalismy na materacu 3 msc bo sklep meblowy nawalil....
|
#4796 |
|
Zakorzenienie
|
ja spalam rok jak bylam w irlandii, codzienie do salonu musialam materac taszczyc, dopiero jak zmienilismy mieszkanie(z jeszcze jedna para) to wzielimsy takie co mialy 2 sypialnie i osobny salon
|
#4797 |
|
Zadomowienie
|
Rosalie, mam kolezanke w UK, ktora ma termin na za 16 dni
Na poczatku ciazy poszla do lekarza ja potwierdzic. Lekarz pierwsze co zapytal czy ona w ogole chce urodzic. Dopiero po 20tc zaczely sie jej rozne ciazowe badania. Bylam nie mniej zdziwiona jej opowiesciami niz ona sama- jest w UK od niedawna i to jej pierwsze dziecko.---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- Dziekuje Wam za wsparcie ( pozakupowe)
|
#4798 |
|
Raczkowanie
|
Indra slyzalam, żeby ludzie z Niemiec przyjezdzali do dentysty (prywatnego nigdy państwowego) albo na operacje plastyczne (bylo to w latach 90-tych) ale nigdy nie slyszalam, zeby przyjezdzali ratowac noworodka lub leczyc raka, ale niewazne nie to jest sednem sprawy.
nie wiem, dlaczego inne polki rodza w UK ale ja napewno nie ze wzgledu na zasilki, ktore notabene wcale nie sa takie duze jak sie wszystkim wydaje. kiedy pisalam o liczbie narodzin mialam na mysli wszystkie narodowosci, chodzilo mi o to, ze w UK rodzi sie kilkanascie razy wiecej dzieci niz w PL a nadal w Polsce jest wiecej smierci nowordkow, niedonoszonych ciaz itp. w szpitalu mozna zostac dłużej jeśli tylko sie chce, ale jeśli wszystko jest ok to mozna wyjsc po 6 godzinach przyczym juz tego samego dnia odwiedza polozna i tak codziennie przez tydzień.ja np. zdecydowanie wole dochodzić do siebie w domu niż w szpitalu. mnie tez to wszystko ciekawi, dlatego zadaje wam mnostwo pytań jak to wygląda w PL a jak widać roznice są ogromne,fajnie sie jest dowiedzieć jak to wygląda gdzie indziej ![]() ela brawa dla synka za jedzenie ![]() uciekam spac, dobranoc
Edytowane przez Rosalie01 Czas edycji: 2014-08-12 o 00:28 |
|
|
|
#4799 |
|
Wtajemniczenie
|
Hello!
Od 4.15 nie śpię zjadłam opakowanie rurek i wypiłam pól litra soku ![]() Sweet nie smutaj, będzie dobrze! Zaraz będziemy się rozpakowywać, a po porodzie zapomnisz, że miałaś cukrzycę ela dla synka! Co do termometru to ja bym brała do czoła ![]() olya fajnie, że udało się z położną, zawsze to jakiś komfort psychiczny dla rodzącej.. fiorella ale poszalałaś na zakupach ![]() esti fajnie, że z teściową lepiej! A mąż pomysłowy, aż miło Co do opieki przed, w trakcie i po porodzie w UK to ja bym akurat chciała, żeby nasze szpitale brały z nich przykład Chyba mnie sen zmorzył idę jeszcze pospać
|
#4800 |
|
Raczkowanie
|
Ja to bym nawet bardzo chciała iść po porodzie do domu, bo poprzednio tylko się nabawiłam depresji w szpitalu. Dom to dom, i tak na prawdę dopiero w domu człowiek może sie nacieszyć dzieckiem, może o siebie zadbać. Dla mnie szpital bo był jeden wielki stres- nie było się jak umyć, jak spać, było gorąco, pełno obcych ludzi łażących po korytarzu. Podejście do ciąży też podoba mi się bardziej tam niż tutaj. Dziwi mnie to, ze w Polsce co druga ciąża to ciąża zagrożona. Takie słabe są teraz kobiety w Polsce czy często to sugestia lekarzy?
Natomiast co do ogólnej opieki medycznej w UK to myślę, że nie jest tak do końca kolorowo. Na pewno są lepsze standardy w szpitalach, mają lepszy- dostępny sprzęt, ale jest też dużo minusów. Moja siostra z rodziną mieszka w UK i mogę powiedzieć, ze z tymi zasiłkami to u nas jakieś bajki się pisze. Wcale nie są nie wiadomo jakie. Tam też trzeba pracować i samo nie przychodzi. Dzieci mają za to lepszą opiekę medyczną np. córki mojej siostry z dostały za darmo aparaty ort. praktycznie przy niewielkiej wadzie. U nas o zęby dzieci i ogólnie o zdrowie tak na prawdę muszą się martwić tylko rodzice, którzy niejednokrotnie nie mają pieniędzy na drogie leki- które tam dzieci dostają za darmo. Co do nakładek na sutki- mi akurat się przydały. Mam płaskie niestety, ale dziecko też wyciąga więc nie ma co się martwić na zapas. Ja nie umiałam ogarnąć tego bólu na początku i potem już bez tych nakładek nie umiałam karmić. To był mój błąd bo jednak są mega niepraktyczne. Tak tylko wyciągasz cycka, a tu musisz się jeszcze bawić z nakładkami. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.

a prezenty, no... cóż :P

za wizytę a malutka juz nie taka malutka